Для того щоб приготувати смачну і соковиту кукурудзу, слід вибирати молоді качани без жовтіючих листя. Колір зерен молодої кукурудзи повинен бути яскраво – або блідо-жовтого кольору, іноді – білого. У хороших качанів зерна повинні щільно прилягати одне до одного. Як правильно варити молоду кукурудзу, щоб була соковитою і м’якою?
До приготування молодої кукурудзу краще не очищати і тримати в качанах: вони захищають її від пересихання. Деякі господині використовують листя під час варіння, щоб готовий продукт був соковитіше.
Як варити кукурудзу з сіллю в каструлі?
Кукурудзу часто готують з сіллю, яка підкреслює її ніжний солодкуватий смак. Для варіння краще вибирати молочні качани (молоді) з яскраво-зеленими листочками. Така кукурудза буде гарантовано ніжною і м’якою.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 5 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Вода – 4-5 л.
- Кукурудза в качанах – 6-8 шт.
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – для подачі.
Процес приготування:
- Початки кукурудзи звільняють від листя, відрізають стебло і знімають волокна.
- Утворені качани добре промивають проточною водою.
- Підготовлену кукурудзу складають в широку каструлю: якщо качани великі, їх можна розрізати на кілька частин. Важливо, щоб після того, як їх залили водою, вони не залишалися на поверхні, інакше не проваряться.
- Після закипання води кукурудзу готують при середньому нагріванні протягом 20-40 хвилин, в залежності від її стану. Молода готується швидше, а для більш зрілої буде потрібно більше часу.
- За 5 хвилин до того, як процес готування буде завершено, в каструлю додають сіль, розраховуючи, що на 1 л води буде припадати 1 ч. л. солі.
- Перед подачею кукурудзу посипають сіллю або улюбленими спеціями, а також змащують вершковим маслом.
Як варити кукурудзу в молоці?
Зерна цукрової кукурудзи, приготовані в молоці, будуть особливо ніжними і солодкими, з вершковими нотками смаку. Подають качани, приготовані з додаванням молока, посипавши улюбленими приправами і поливаючи вершковим маслом. Так ще смачніше!
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 5 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 1 л.
- Кукурудза в качанах – 4 шт.
- Молоко – 300 мл.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
- Початки кукурудзи очищають від листя і волокон, максимально коротко відрізають стебло і при необхідності ріжуть на кілька частин, щоб зручно було помістити в каструлю.
- Кукурудзу заливають водою і ставлять на вогонь.
- Коли вода закипить, в каструлю вливають молоко і кладуть шматочок масла, не забуваючи посолити.
- Молода кукурудза готується в середньому не більше 10-20 хвилин, а ось для отримання смачних більш зрілих качанів потрібно до 40 хвилин.
- Зварені качани викладають на блюдо, посипають сіллю і подають гарячими.
Як варити солодку кукурудзу з цукром в каструлі?
Деяким більше подобається, коли молоду соковиту кукурудзу готують з додаванням цукру. Зернятка солодких сортів, проварені з цукром, стають справжнім десертом і ласощами для дорослих і дітей.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 5 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 4-5 л.
- Кукурудза в качанах – 6-8 шт.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Масло вершкове – для подачі.
Процес приготування:
- Початки кукурудзи слід звільнити від листя, прибрати волокна і зрізати стебло, а потім ретельно їх промити.
- Кукурудзу складають в каструлю, на дно якої кладуть свіжі зелені листочки, зняті з качанів, а поверх розподіляють качани. Їх можна нарізати порційно, щоб вони більш рівномірно розподілилися в каструлі.
- Кукурудза заливається водою і готується на невеликому вогні під кришкою, поки зернятка не стануть м’якими. На це потрібна різна кількість часу, в залежності від сорту і ступеня стиглості. Молода кукурудза буде готова через 20 хвилин з моменту закипання води, а більш зрілою на це буде потрібно до 40 хвилин.
- За 5 хвилин до того, як страва буде готове, в воду додають цукор і добре перемішують.
- Подають солодку кукурудзу, додавши зверху трохи вершкового масла, можна посипати коричневим цукром, який додає приємні смакові відтінки готовому продукту і підкреслює солодкість кукурудзи.
Варена кукурудза з вершковим маслом
Вершкове масло – гарне доповнення до вареної кукурудзи, тому що цей продукт повністю змінює смак кукурудзяних зернят: вони стають більш ніжними, вершковими і солодкими.
Час готування: 50 хв .
Час приготування: 5 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 2 л.
- Кукурудза в качанах – 1 кг.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
- Кукурудзяні качани звільняють від листочків і волокон, відрізають стебло і добре промивають у воді.
- Підготовлені качани складають в широкий посуд з товстим дном, заливають водою так, щоб кукурудза була повністю нею покрита, і готують при середньому нагріванні плити від 20 хвилин (для молодих качанів) до 45 хвилин (для зрілої кукурудзи).
- За 5 хвилин до закінчення варіння в каструлю додають сіль.
- Перевірити готовність продукту можна, спробувавши кілька зерен: як тільки кукурудза стала м’якою і соковитою, її можна знімати з вогню.
- Подають кукурудзу гарячої, посипавши сіллю і змастивши з усіх боків вершковим маслом.
Як варити кукурудзу Бондюель в качанах?
Кукурудзою Бондюель називають все цукрові сорти кукурудзи, за аналогією з відомим брендом, який представляє консервовані зерна кукурудзи. Приготована таким чином кукурудза виходить схожою на консервовану – дуже солодкою і ніжною.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 5 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 2 л.
- Кукурудза в качанах – 1 кг.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цукор-пісок – за смаком.
Процес приготування:
- У каструлю налити воду, довести її до закипання, а потім всипати в нього цукор з розрахунком 1 ч. л. на 1 л води. Добре перемішати.
- Кукурудзяні качани обробити для подальшої готування: звільнити від листя, зрізати стебло і видалити волокна. При необхідності нарізати кукурудзу порційно, якщо качани дуже великі і не поміщаються в каструлю.
- Покласти качани в киплячу солодку воду і готувати під кришкою при помірному нагріванні протягом 20 хвилин.
- Готовність зерен можна перевірити , спробувавши їх на смак, або проткнути виделкою: якщо зернятка м’які і легко протикаються, можна ласувати.
- Подають кукурудзу гарячої, цукрові сорти можна посипати коричневим цукром або медом, змастити вершковим маслом. Насолоджуйтесь!