Цвітна капуста — це овоч, який люблять далеко не всі, тому господиням доводиться вдаватися до всіляких хитрощів, щоб догодити всім. Ми розповімо, як легко і швидко посмажити цвітну капусту в хрумкому клярі, запекти в духовці і навіть зварити наваристий суп.
Запечена цвітна капуста з сиром у духовці
Запечена цвітна капуста з сиром у духовці – це апетитне на вигляд та ніжне на смак блюдо. Проте запечена цвітна капуста виходить поживною і ситною. У компанію до такого гарніру можна відварити курячу грудку або запекти рибу.
Час приготування: 35 хв.
Час приготування: 15-20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – 1 ч.л.
- Суміш перців мелена – 0,25 ч.л.
- Сметана 15% –100 гр.
- Капуста цвітна – 500-600 гр.
- Твердий сир – 60 гр.
- Вода – 1,5-2 л.
- Яйце – 1 шт.
- Петрушка – 4 гілки.
Процес приготування:
Крок 1. Купуйте свіжу цвітну капусту. Якщо ж використовуєте заморожену, читайте упаковку, овочі вже можуть бути бланшованими.
Крок 2. Качан цвітної капусти вимийте під краном і розберіть окремі суцвіття. Ніжки можна зрізати або нарізати їх кубиками і також запекти.
Крок 3. У каструлю влийте холодну воду, додайте біля чайної ложки солі, перемішайте та поставте на сильний вогонь. Коли рідина закипить, викладіть у неї підготовлену цвітну капусту, проваріть протягом 3 хвилин.
Крок 4. Вміст каструлі вилийте на друшляк, вода стече, а капусту залиште, щоб вона трохи охолола.
Крок 5. Коли капуста буде зварена, можна вмикати духовку, щоб вона прогрівалася. Очистіть один зубчик часнику і дрібно порубайте його ножем. У мисці змішайте сметану з курячим яйцем, часником, щіпкою солі та меленим перцем. Якщо у вас сир дуже солоний, сіль можна не використовувати.
Крок 6. Можна викласти капусту в миску зі сметанним соусом. Або покласти її в жароміцну форму та залити соусом.
Крок 7. Твердий сир натріть на великій тертці і розсипте поверх заготовки з капустою.
Крок 8. Запікайте цвітну капусту із сиром у духовці при 180 градусах протягом 20 хвилин.
Крок 9. Перед подачею гарячу страву посипте рубаною петрушкою. Смачного!
Маринована цвітна капуста по-корейськи
Маринована цвітна капуста по-корейськи – це чудова пікантна закуска, яку зазвичай подають в охолодженому вигляді. З м’ясом та куркою вона поєднується ідеальним чином. Ви легко своїми руками зможете приготувати цю диво-закуску.
Час приготування: 8-10 ч.30 хв.
Час приготування: 25-30 хв.
Порцій – 7.
Інгредієнти:
Продукти:
- Морквина – 1 шт.
- Олія соняшникова – 50 мл.
- Часник – 4 зуб.
- Капуста цвітна – 600-700 гр.
Для маринаду:
- Вода – 1л.
- Сіль – 1,5 ст.
- Куркума – 0,3 ч.л.
- Коріандр мелений – 2 ч.л.
- Перець червоний мелений – 0,5 ч.л.
- Цукор пісок – 200 гр.
- Есенція оцтова 70% – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
- Паприка мелена – 0,5-1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Для закуски вам знадобляться всі спеції зі списку та свіжа цвітна капуста. Вибирайте щільний і пишний качан. Уважно промийте капусту під краном від забруднень і одразу розберіть на суцвіття приблизно однакового розміру.
Крок 2. Одну велику морквину помийте від землі та пилу, очистіть та натріть за допомогою спеціальної тертки. У вас має вийти стружка у вигляді тонкою довгої соломки.
Крок 3. В об’ємну миску складіть капусту та морквяну стружку, акуратно перемішайте овочі руками, не приминайте сильно.
Крок 4. Очистіть від лушпиння часникові зубчики. Їх дрібно порубайте ножем або пропустіть через прес. Додайте час до овочів у миску, ще раз перемішайте.
Крок 5. У каструлю влийте 1 літр холодної води, поставте ємність на вогонь. Коли рідина закипить, всипте цукор. Перемішайте, щоб він розчинився.
Крок 6. Також всипте сіль, мелений червоний та чорний перці, паприку, коріандр, куркуму для кольору. Перемішайте, щоб усі спеції розчинилися у маринаді.
Крок 7. Заберіть каструлю з вогню, влийте в пікантний маринад оцтову есенцію.
Крок 8. Спочатку до овочів влийте рафіновану олію, перемішайте. Потім влийте гарячий маринад.
Крок 9. На цвітну капусту з морквою помістіть плоску тарілку та встановіть зверху гніт у вигляді банки з водою. Капуста буде притиснута пресом, це сприятиме якнайшвидшому маринуванню. Помістіть цю конструкцію на ніч у холодильник.
Крок 10. Мариновану цвітну капусту корейською можна подавати на стіл вже наступного дня. Смак у неї чарівний та не дуже гострий. Смачного!
Суп-пюре із цвітної капусти
Суп-пюре із цвітної капусти – це оригінальна страва для поживного сімейного обіду. Консистенція у нього виходить кремовою та бархатистою. Крім капусти нам знадобиться картопля, цибуля, часник, вершки, а також зелень та спеції для яскравого смаку.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 25-30 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Петрушка – 6 гілок.
- Вершки – 200мл.
- Вершкове масло – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Вода –250 мл.
- Капуста цвітна – 300-350 гр.
- Лист лавровий – 1-2 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – до смаку.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Цвітна капуста задає основний смак страві, картопля додасть йому густоти та в’язкості. Почистіть картоплю, цибулю та часник. Усі овочі добре помийте проточною водою.
Крок 2. Картоплю середнього розміру наріжте кубиками чи брусками, як вам більше подобається.
Крок 3. Качан цвітної капусти розділіть руками на окремі суцвіття. Ніжки наріжте невеликими кубиками, щоб вони швидше зварилися.
Крок 4. Велику головку цибулі наріжте півкільцями або четвертинками кілець.
Крок 5. Листки петрушки обірвіть з гілочок і наріжте. Часник спочатку крупно наріжте. Потім петрушку та часник дуже дрібно порубайте ножем, щоб вийшла однорідна суміш.
Крок 6. Поставте на вогонь каструлю із товстим дном. Розтопіть у ній приблизно столову ложку вершкового масла||. Спочатку обсмажте на олії до прозорості цибулю, посоліть і приправте її.
Крок 7. Далі до пасерованої цибулі додайте кубики картоплі, перемішайте та обсмажте овочі протягом двох хвилин.
Крок 8. Після цього влийте воду та доведіть овочеву масу до кипіння. Киньте в бульйон лавровий лист або кілька, якщо вони дрібні. Варіть 10 хвилин на повільному вогні.
Крок 9. Через 10 хвилин вийміть з бульйону лавровий лист і влийте вершки, перемішайте.
Крок 10. Далі опустіть у каструлю з бульйоном цвітну капусту, варіть суп до готовності протягом 10-15 хвилин. Слідкуйте, щоб суп сильно не кипів, інакше вершки можуть звернутися.
Крок 11. Коли картопля та цвітна капуста будуть готові, можна знімати каструлю з вогню. Далі пюруйте її вміст занурювальним блендером до однорідної кремової консистенції.
Крок 12. Крем-суп із цвітної капусти розлийте по тарілках. Кожної порції додайте подрібнену петрушку з часником. Також можна доповнити суп сухариками із білого хліба. Смачного!
Запіканка з цвітної капусти і яйцем, сиром та сметаною
Запіканка з цвітної капусти і яйцем, сиром та сметаною – це смачна та поживна страва із спокусливим вершковим ароматом. Готувати його нескладно, ви легко зможете запекти овочі на вечерю, вийде ситно, але легко для шлунка.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
Порцій – 2-3.
Інгредієнти:
- Сметана – 3 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Сіль – до смаку.
- Вершкове масло – для змащування форм.
- Сир напівтвердий – 100 гр.
- Кріп – до смаку.
- Капуста цвітна – 500 гр.
- Часник – 2 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо у вас свіжа цвітна капуста, її необхідно трохи проварити. Помийте качан, розберіть на окремі суцвіття. У каструлі закип’ятіть воду, трохи підсоліть її та викладіть суцвіття капусти. Варіть овочі приблизно 3 хвилини. Потім вилийте вміст каструлі на друшляк, залиште капусту в ньому, щоб скло вода.
Крок 2. Увімкніть духовку та встановіть температуру 180 градусів. Ми будемо використовувати горщики, але також підійде будь-яка інша відповідна за розміром жароміцна форма. Змастіть горщики вершковим маслом. Розділіть капусту на суцвіття або наріжте ще дрібнішими шматочками. Розкладіть овоч за формами.
Крок 3. У миску розбийте куряче яйце, викладіть сметану, додайте подрібнений часник та кріп. Для смаку додайте сіль та мелений чорний перець.
Крок 4. Сметанний соус перемішуйте до однорідного стану.
Крок 5. У рівних кількостях розлийте сметанний соус по формочках. Завершіть заготівлі тертою сирною стружкою.
Крок 6. Запікайте цвітну капусту у духовці протягом 10-15 хвилин. Як тільки сирна стружка зверху розплавиться і утворює рум’яну скоринку, можна діставати страву з духовки. Подавайте запіканку з цвітної капусти з яйцем, сиром і сметаною в горщиках, поки страва тепла. Смачного!
Цвітна капуста з куркою в духовці
Цвітна капуста з куркою в духовці – це страва, яка чудово впишеться у будь-який раціон харчування. По-перше, рецепт дуже простий. По-друге, страва виходить ситною, але легкою. По-третє, це дуже вдале поєднання продуктів, що дозволяє отримати дуже смачний результат.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 5.
Інгредієнти:
- Сметана –150 мл.
- Часник сушений – 0,3 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Твердий сир – 100 гр.
- Капуста цвітна – 700 гр.
- Горіх мускатний мелений – 1 щіпка.
- Олія – 2 ст.л.
- Філе куряче – 550 гр.
- Вода – 4,5л.
- Сіль – 1,25 ч.л.
- Яйця – 3 шт.
- Чебрець сушений – 0,3 ч.л.
- Вершкове масло – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте свіжу цвітну капусту, охолоджене куряче філе, курячі яйця, сир та необхідні спеції та олії. Також буде потрібна крижана вода, можна заздалегідь поставити в холодильник для охолодження 2 літри води.
Крок 2. Качан цвітної капусти розберіть окремі невеликі суцвіття.
Крок 3. У каструлю влийте 2-2,5 літри води, поставте ємність на вогонь. Коли рідина закипить, всипте чайну ложку солі та викладіть подрібнену цвітну капусту. Варіть овочі від повторного закипання протягом 3-5 хвилин.
Крок 4. Після швидкого варіння відразу перекладіть капусту в крижану воду і залиште на кілька хвилин. Потім відкиньте охололі суцвіття на друшляк, щоб скло вода.
Крок 5. Паралельно можна займатися обробкою курячого філе. Наріжте його невеликими кубиками приблизно такого ж розміру, як і суцвіття капусти.
Крок 6. М’ясну нарізку перекладіть у миску, всипте чверть чайної ложки солі, всипте мелений чорний перець і влийте столову ложку олії. Перемішайте нарізане філе.
Крок 7. Прогрійте на сильному вогні сковороду зі столовою ложкою олії. Потім викладіть на розігріту поверхню куряче філе з миски. Смажте м’ясо на сильному вогні 1-2 хвилини, поки воно не побіліє і не підсмажуватиметься.
Крок 8. Духовку можна також включити, виставити 180 градусів, нехай гріється. Цвітну капусту перекладіть у миску, посипте її чебрецем, часником і додайте щіпку солі. Полийте капусту олією, яка залишилася на сковороді після обсмажування курки, перемішайте.
Крок 9. В окрему миску розбийте три курячі яйця, додайте 150 мілілітрів сметані та щіпку мускатного горіха. Добре перемішайте інгредієнти.
Крок 10. Жароміцну форму змастіть вершковим маслом, не так від пригорання, як для аромату. Рівномірним шаром покладіть цвітну капусту.
Крок 11. Потім на овочі розкладіть обсмажену курку. Далі тонким струмком полийте заготовку сметанною заливкою. Відправте форму в розігріту духовку на 20-25 хвилин.
Крок 12. Натріть на великій тертці сир. Через 25 хвилин дістаньте форму та посипте страву сирною стружкою. Поверніть форму на духовку ще на 5-10 хвилин.
Крок 13. Смачна страва з цвітної капусти та курки готова. Розкладіть його на порції та подавайте на стіл у гарячому або теплому вигляді. Смачного!
Смачний салат з цвітної капусти
Смачний салат з цвітної капусти – ця закуска виходить настільки ситною, що може бути подана як самостійна тарілку. Його поживну основу складають яйця, сир та майонез, а їм на додаток йде легкість цвітної капусти та свіжість огірка.
Час приготування: 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Майонез – 2 ст.
- Сіль – до смаку
- Капуста цвітна – 400 гр.
- Кріп рубаний – 2 ст.
- Огірки свіжі – 180 гр.
- Сметана – 2 ст.
- Яйця – 4 шт.
- Сир напівтвердий – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Перед вами рецепт салату, який збирається дуже швидко. Наперед для нього необхідно відварити курячі яйця. Для цього покладіть їх у каструлю, залийте холодною водою та помістіть на середній вогонь. Варіть яйця протягом 8-10 хвилин від моменту закипання води.
Крок 2. Переходимо до цвітної капусти. Невеликий качан добре помийте і розберіть на найдрібніші суцвіття. Можна замочити овочі хвилин на 15 у холодній воді, щоб позбутися нітратів.
Крок 3. Далі помийте огірки та наріжте їх кубиками, деякі люблять нарізку соломкою, можна і так. Твердий сир натріть на великій тертці або наріжте так само, як і огірки.
Крок 4. Курячі яйця, коли вони охолонуть, очистіть від шкаралупи та наріжте кубиками. Усі підготовлені подрібнені продукти змішайте в об’ємній мисці.
Крок 5. Залишилося тільки додати по парі столових ложок сметани та майонезу, а також рубаний кріп. Ще раз перемішайте салат ложкою та закуска готова. Можете за власним бажанням додати іншу зелень. Посоліть салат до смаку.
Крок 6. Готовий смачний салат із цвітної капусти перекладіть у гарну миску, прикрасьте свіжою зеленню та подавайте на стіл. Смачного!
Цвітна капуста в панірувальних сухарях на сковороді
Цвітна капуста в панірувальних сухарях на сковороді – це проста страва із смаком, що запам’ятовується. Усередині овочі виходять м’якими та ніжними, а зверху панірувальні сухарі утворюють щільну хрустку скоринку. Смажену цвітну капусту смачно їсти просто так із соусом або подавати її як гарнір до м’яса.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Сухарі панірувальні – 100-150 гр.
- Сіль – до смаку.
- Перець чорний мелений – 2-3 щіпки.
- Яйця – 2-3 шт.
- Олія рослинна – для смаження.
- Капуста цвітна – 800-900 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для рецепту вам знадобиться великий качан цвітної капусти, яйця, панірувальні сухарі, спеції та олія для смаження.
Крок 2. Капусту добре промийте від можливих забруднень, потім розберіть її на суцвіття такого розміру, щоб було зручно їсти за один-два укуси. В окрему миску розбийте курячі яйця і змішайте їх, додавши по щіпці солі та меленого перцю. У другу миску всипте панірувальні сухарі.
Крок 3. Перед обсмажуванням капусту необхідно трохи проварити, щоб вона вийшла м’якшою. В об’ємній каструлі закип’ятіть воду, трохи посоліть її. У киплячу воду викладіть цвітну капусту і проваріть протягом 5 хвилин від моменту повторного закипання.
Крок 4. Поставте на вогонь сковороду та прогрійте її. Потім влийте на розігріту поверхню олію. Кожне окреме суцвіття спочатку вмочуйте в яйці.
Крок 5. Далі обваляйте капусту з усіх боків у панірувальних сухарях і викладіть у розігріту олію. Смажте цвітну капусту з усіх боків до утворення рівномірної рум’яної скоринки.
Крок 6. Готову смажену цвітну капусту в панірувальних сухарях подавайте на стіл відразу після приготування. Для гарної подачі покладіть на тарілку салатні листи, але в них капусту. Смачного!
Тушкована цвітна капуста на сковороді
Тушкована цвітна капуста на сковороді – це простий спосіб приготування овочів. У такому рецепті цвітна капуста зберігає максимальну кількість своїх вітамінів і смак виходить натуральним. Такий гарнір цілком можна подати до курки чи риби.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Прянощі – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- Капуста цвітна – 1 качан.
- Зелень – для подачі
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вода – 1 ст.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Олія рослинна – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. У компанію до цвітної капусти візьмемо ще й пару середніх головок цибулі. Прянощі для страви можете підбирати будь-які, виходячи зі своїх уподобань.
Крок 2. Добре промийте качан капусти під проточною водою і розберіть на окремі невеликі суцвіття. У каструлі закип’ятіть воду і трохи посоліть її. Викладіть розібрану цвітну капусту в киплячу воду і бланшуйте її протягом 1-3 хвилин. Потім відкиньте вміст каструлі на друшляк і дайте воді стекти.
Крок 3. Звільніть від лушпиння цибулю, зріжте кінчики з обох боків, обмийте її і наріжте дрібними кубиками.
Крок 4. Спочатку добре прогрійте сковороду на вогні. Далі влийте на розігріту поверхню рафіновану олію, розподіліть її по всій площі. Пасеруйте нарізану цибулю до напівпрозорості на помірному вогні.
Крок 5. Після цього перекладіть на сковороду бланшовану цвітну капусту. Смажте овочі, помішуючи лопаткою протягом 5-7 хвилин. Посипте страву спеціями та сіллю до смаку.
Крок 6. Після того, як капуста буде трохи обсмажена з усіх боків, влийте в сковороду склянку гарячої води та вкрийте її кришкою. Продовжуйте тушкувати овочі на повільному вогні протягом 10 хвилин до м’якості.
Крок 7. Смачну тушковану цвітну капусту посипте рубаною зеленню та подавайте на стіл як гарнір. Смачного!
Стейк з цвітної капусти в духовці
Стейк з цвітної капусти в духовці – це оригінальна страва, яка точно прикрасить будь-яке гуляння та розігріє апетит у ваших гостей. Ми розповімо, як смачно приготувати та красиво подати цвітну капусту.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 5-10 хв.
Порцій – 2-3.
Інгредієнти:
- Паприка червона мелена – 1 ч.л.
- Оливкова олія – 5 ст.л.
- Часник гранульований – 1 щіпка.
- Крихітка хлібна – 5-6 ст.л.
- Капуста цвітна – 1 качан.
- Сіль – 1 щіпка.
Для соусу:
- Йогурт грецький – 200 гр.
- Кріп – 5 гілок
- Сіль – 1 щіпка.
- Часник – 3 зуб.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Стейки з цвітної капусти готуються дуже швидко, тому одразу можна увімкнути духовку, щоб вона грілася. Качан цвітної капусти добре помийте, відірвіть зелені листочки і зріжте ніжку, якщо вона дуже довга. Потім наріжте його стейками приблизно 1,5-2 сантиметри завтовшки. Підготуйте лист, застеліть його промасленим пергаментом для випічки. Розкладіть заготовки на деку на невеликій відстані один від одного.
Крок 2. У невеликій ємності змішайте сушений часник, мелену паприку та сіль. Також ви можете розширити список спецій улюбленими. Отриманою сумішшю натріть стеки з обох боків, збризкайте їх оливковою олією.
Крок 3. Панірувальні сухарі для стейків можна використовувати готові або зробити хлібну крихту самостійно з підсушеного білого батона або хліба, подрібненого блендером.
Крок 4. Рясно посипте стейки хлібною крихтою і відправте лист у духовку, до цього моменту в ній вже повинна встановитися температура 180 градусів. Запікайте стейки із цвітної капусти протягом 20-25 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Крок 5. Для смачної подачі стейків приготуємо ще соус. У мисці змішайте йогурт, рубаний кріп та пропущений через прес часник. Посоліть і поперчіть соус до смаку, добре змішайте інгредієнти між собою. Подавайте стейки із цвітної капусти разом із соусом. Соус перед подачею можна потримати у холодильнику. Смачного!