Солянка – це всіма улюблена перша страва, яка вражає своїм насиченим смаком та яскравим ароматом. Страва не дарма називається збірною, тому що до її складу може входити різна м’ясна продукція, включаючи такі різносоли, як каперси, оливки або маслини, кислі огірки і розсіл з-під них. Подавши таку страву до обіду, ви можете бути впевнені в тому, що члени вашої родини не попросять другої страви, оскільки порція супу надовго позбавляє голоду, заряджає енергією та зігріває зсередини.
Солянка з картоплею та ковбасою
Солянка з картоплею та ковбасою – це оригінальний та наваристий суп, який вражає своїм букетом ароматів та смаком, зібраних в одній каструльці. Для рецепту рекомендується використовувати виключно добірну яловичину, без жилок та плівок.
Час приготування – 2 год.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 7.
Інгредієнти:
- Вода – 2,5л.
- Яловичина філе – 250 гр.
- Картопля – 200 гр.
- Ковбаса варена – 100 гр.
- Огірки солоні –100 гр.
- Цибуля – 100 гр.
- Морквина –100 гр.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Аркуш лавра – 2 шт.
- Сіль – 1 ст.
- Олія рослинна – для смаження.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Маслини – до смаку.
- Лимон – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Для варіння бульйону заливаємо яловичину водою та ставимо варитися. Тим часом, дрібно нарізаємо цибулину, ковбасу та огірки нарізаємо соломкою, натираємо на тертці моркву, чистимо та ріжемо кубиками картоплю. Часточки лимона розрізаємо на четвертинки.
Крок 2. Бульйон варимо протягом години, знімаючи шумівкою піну. Готовий відвар проціджуємо через марлю, а м’ясо остуджуємо та подрібнюємо.
Крок 3. У прозорий бульйон закидаємо картоплю, доводимо до кипіння та варимо протягом 20 хвилин.
Крок 4. Приготуємо засмажку: на олії пасеруємо цибулю з морквою, додаємо м’ясні вироби та солоні огірки. Через 5-7 хвилин додаємо томатну пасту та прогріваємо склад ще 1-2 хвилини.
Крок 5. Вміст сковороди викладаємо в каструлю з картоплею, приправляємо лавровим листом, перцем і сіллю – тушкуємо ще 10 хвилин, а потім настоюємо під кришкою (5-10 хвилин).
Крок 6. У кожну тарілку солянки закидаємо лимон та оливки, за бажанням прикрашаємо зеленню. Смачного!
Солянка з капусти і сосисками
Солянка з капусти з сосисками – це одночасно ніжна та пікантна страва, яка відрізняється від того, що нам пропонували у столових 80-х. Капустяна солянка, приготовлена таким чином, та ще й у поєднанні з ароматними травами та свіжомеленим перцем вам обов’язково сподобається!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 кг.
- Сосиски – 5 шт.
- Цибулини – 2 шт.
- Морквина – 3 шт.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Трави прованські – 5 гр.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Перець запашний мелений – до смаку.
- Олія рослинна – для смаження.
- Кріп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. На розпеченій олії обсмажуємо кружечки сосисок до рум’яності.
Крок 2. До рум’яного м’ясного компонента висипаємо дрібно нарізану цибулю, перемішуємо і смажимо близько 5 хвилин.
Крок 3. Тепер у вогнетривкий посуд відправляємо натерту морквину та перемішуємо. Через 5 хвилин посипаємо інгредієнти прованськими травами, сіллю та чорним перцем.
Крок 4. Доповнюємо склад тонко нашаткованою капустою, лавровим листом, томатною пастою, меленим запашним перцем і горошинами перцю – перемішуємо і через 2-3 хвилини виливаємо склянку води, і закриваємо кришкою, тушкуємо на мінімальному нагріванні приблизно 40 хвилин.
Крок 5. Сервіруємо і подаємо до столу в теплому або остиглому вигляді, посипавши подрібненою зеленню. Смачного!
Суп солянка з оливками в домашніх умовах
Суп солянка з оливками в домашніх умовах – це досить жирний і калорійний суп, який має неперевершені смакові характеристики. Порція такої першої страви наситить вас аж до вечора, адже до її складу входить практично одне м’ясо!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6-7.
Інгредієнти:
- М’ясо – 1 кг.
- Аркуш лавра – 2 шт.
- Каперси – 1 ст.
- Цибулини – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Огірки солоні – 4 шт.
- Оливки/олії – 10 шт.
- Петрушка – 4 гілочки.
- Сметана – 100 гр.
- Ковбаса – до смаку.
- Олія рослинна – для смаження.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Сіль – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу витягуємо м’ясо з морозильної камери та даємо час розтанути.
Крок 2. М’ясо заливаємо водою і доводимо до кипіння, бульйон зливаємо та міняємо воду, повторно кип’ятимо. Додаємо стебло селери, очищену цибулю та моркву – варимо протягом 90 хвилин, знімаючи пінку. За 20 хвилин до готовності приправляємо чорним перцем і лаврушкою.
Крок 3. Після закінчення часу бульйон проціджуємо, а м’ясо остуджуємо.
Крок 4. Другу цибулину нарізаємо дрібними кубиками чи півкільцями.
Крок 5. На розігрітій олії обсмажуємо цибулю до м’якості, додаємо соломку ковбаси, прогріваємо ще 3-4 хвилини.
Крок 6. Заправляємо компоненти томатною пастою і через 3 хвилини вливаємо ополоник бульйону.
Крок 7. Паралельно ріжемо соломкою або натираємо на великій тертці солоні огірки, оливки нарізаємо кільцями.
Крок 8. Подрібнюємо м’ясо.
Крок 9. У киплячий бульйон відправляємо м’ясні компоненти, засмажку і трохи солі – проварюємо ще 8-10 хвилин і додаємо каперси. Настоюємо під кришкою ще 15-20 хвилин і розливаємо по тарілках.
Крок 10. Заправляємо сметаною та зеленню – насолоджуємося. Смачного!
М’ясна солянка з копченостями
М’ясна солянка з копченостями – це вишукана перша страва, яка зведе вас з розуму за першої ж дегустації! Весь секрет неймовірного смаку полягає в наваристому бульйоні, розведеному кисло-солоним смаком добавок, прянощів та спецій – обов’язково приготуйте!
Час приготування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порція – 3.
Інгредієнти:
- М’ясний бульйон – 250 мл.
- Вода –100 мл.
- Копчена ковбаса – 150 гр.
- Огірки солоні – 2 шт.
- Цибуля – ½ шт.
- Морква – ½ шт.
- Олія рослинна – для смаження.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Оливки – 8 шт.
- Каперси – 1 ч.л.
- Зелень рубана – 2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти: знімаємо шкірку та лушпиння з моркви та цибулі, обполіскуємо овочі.
Крок 2. Солоні огірки ріжемо кільцями або соломкою, моркву та цибулю дрібно подрібнюємо.
Крок 3. У сковорідку наливаємо трохи олії і обсмажуємо цибулю, висипаємо огірки з морквою і обсмажуємо ще 3-4 хвилини.
Крок 4. Копчену ковбасу розрізаємо на середні кубики.
Крок 5. Висипаємо м’ясо до засмаження та перемішуємо.
Крок 6. Вміст вогнетривкого посуду поливаємо томатною пастою та водою, помішуємо та прогріваємо.
Крок 7. Через 5 хвилин овочі в соусі та ковбасу перекладаємо в каструлю та заливаємо бульйоном, доводимо до кипіння та варимо 5 хвилин на мінімальному нагріванні.
Крок 8. Для заправки подрібнюємо промиту зелень, каперси та оливки.
Крок 9. Оливки та каперси разом із зеленню висипаємо в солянку, перемішуємо і через 3-5 хвилин прибираємо каструлю з вогню.
Крок 10. Не чекаючи остигання, знімаємо пробу. Смачного!
Рибна солянка у домашніх умовах
Рибна солянка в домашніх умовах готується просто і процес приготування не забере багато вільного вечора. Головний секрет успіху полягає в нормі кислоти, з якою дуже легко переборщити, оскільки крім риби та овочів, до складу також входять різні соління.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Форель холодного копчення –350 гр.
- Цибуля – 3 шт.
- Огірки солоні – 5 шт.
- Розсіл огірковий – 1/3 ст.
- Маслини – 60 гр.
- Каперси мариновані – 1 ст.
- Томатна паста – 2,5 ст.л.
- Олія рослинна – 2,5 ст.л.
- Стебло селери – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Корінь селери сушений – 1 ч.л.
- Лимон – ½ шт.
- Петрушка – 20 гр.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний горошком –0,5 ч.л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
- Суповий набір із сьомги – 700 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування бульйону, в каструлю закидаємо два види риби (підійде, шкірка, голова без зябер і очей, хвіст сьомги, і кістки та частина м’якоті форелі холодного копчення), корінь та стебло селери, горошини перцю, очищену морквину, лавр та цибулину.
Крок 2. Всю м’якоть форелі холодного копчення в бульйон не закидаємо. Не гаючи часу, другу цибулину очищаємо і нарізаємо.
Крок 3. Солоні огірки натираємо на тертці для овочів корейською або ріжемо соломкою. Готовий бульйон проціджуємо.
Крок 4. Займемося засмажкою: на олії тушкуємо цибулю до м’якості, додаємо пасту з протертих томатів, огірки, розсіл, ополоник бульйону. Гасимо протягом 15 хвилин.
Крок 5. До вмісту сковороди висипаємо каперси і викладаємо засмажку в бульйон, варимо ще 15 хвилин і при необхідності досолюємо і перчимо. Настоюємо готовий суп під кришкою 10-20 хвилин.
Крок 6. Розливаємо суп по піалах і в кожну порцію закидаємо лимон, зелень, маслини та шматочки форелі. Насолоджуємось!
Солянка з м’ясом яловичини
Солянка з м’ясом яловичини завжди виходить неймовірно наваристою та ситною, а своїм ароматом заповнює всю кухню ще до закінчення варіння. Приготуйте такий суп до обіду і всі члени вашої родини залишаться задоволеними, ситими та впевненими у вашому кулінарному таланті!
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6-7.
Інгредієнти:
- Яловичина – 300 гр.
- Ковбаски мисливські – 200 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Огірки мариновані – 2 шт.
- Маслини – 200 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Томатний соус – 5 ст.
- Олія рослинна – для смаження.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Петрушка – 6 гілочок.
- Вода – 3 л.
- Сіль – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. М’якуш яловичини ріжемо на невеликі сегменти, поміщаємо в каструлю і заливаємо водою – варимо протягом 40 хвилин, обов’язково позбавляючись піни, що утворюється.
Крок 2. У цей час кубиками нарізаємо очищену цибулю з картоплею, ковбаски – кільцями, огірки, лимон та зелень довільно.
Крок 3. На розігрітій олії підрум’янюємо цибулю.
Крок 4. До пасерування висипаємо ковбаски та горошини перцю (попередньо слід розчавити). Смажимо 5 хвилин.
Крок 5. Заливаємо інгредієнти 200 мл бульйону і тушкуємо близько 10 хвилин.
Крок 6. У готовий бульйон відправляємо маслини, апетитну засмажку, огірки та кубики картоплі – варимо 10 хвилин і присмачуємо петрушкою, перцем та сіллю. Даємо солянці настоятися під кришкою 15 хвилин.
Крок 7. Перед подачею додаємо в страву скибочку лимона. Готуйте та отримуйте задоволення!
Солянка з куркою, шинкою та сосисками
Солянка з куркою, шинкою та сосисками – це перша страва, яка особливо сподобається сильній підлозі, оскільки така гармонія компонентів підкорює при першій пробі. Особливого та неповторного смаку страві надають такі інгредієнти, як мариновані огірки та маслини.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Гомілки курячі – 300 гр.
- Сосиски молочні – 150 гр.
- Ковбаса копчена – 150 гр.
- Шинка – 150 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Огірки мариновані – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Олія рослинна – для смаження.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Маслини – 10-12 шт.
- Сіль – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо засмажку: у сковороді нагріваємо олію і обсмажуємо кубики маринованого огірка та цибулі, додавши 100 мілілітрів бульйону, звареного з ніжок, та томатну пасту.
Крок 2. Жароміцний посуд закриваємо кришкою та гасимо вміст на помірному вогні близько 10-15 хвилин.
Крок 3. Зварений бульйон із курячих гомілок з’єднуємо із засмажкою.
Крок 4. Слідом у суп відправляємо подрібнену курку, шинку, ковбасу та сосиски, закидаємо листок лавра – доводимо до кипіння та проварюємо 10-15 хвилин. Наприкінці приготування додаємо до бульйону маслини.
Крок 5. Знімаємо пробу, всипаємо чорний перець та сіль.
Крок 6. Солянку розливаємо по тарілках та негайно дегустуємо. Смачного!
Суп солянка з квасолею
Суп солянка з квасолею – це вишукана страва, яка не тільки надовго позбавить вас голоду, але також зігріє зсередини і допоможе вилікуватися від застуди. Смак справжньої солянки відрізняється своєю високою кислотністю та легкою гостротою, які чудово доповнюють відварене м’ясо та бобові.
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 4-6.
Інгредієнти:
- Яловичина – 500 гр.
- Вода – 2 л.
- Квасоля біла – 1,5 ст.
- Картопля – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Розсіл капустяний – 200 мл.
- Перець червоний гострий – 1 шт.
- Приправа овочева – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Аркуш лавра – 2 шт.
- Ковбаса копчена – 150 гр.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину (краще брати шматок на кістки) заливаємо водою і доводимо до кипіння, прибираємо пінку та солимо, варимо протягом 120 хвилин при повільному кипінні.
Крок 2. Виймаємо м’ясо з бульйону і остуджуємо, в каструлю висипаємо квасолю промиту і засікаємо півгодини.
Крок 3. Очищаємо та промиваємо овочі.
Крок 4. Морквину та картоплю нарізаємо кубиками, цибулю – півкільцями. Картоплю відправляємо до бульйону.
Крок 5. На олії обсмажуємо цибулю з морквою, викладаємо в суп разом з розсолом і доводимо до кипіння. Приправляємо страву лавром, кільцями червоного перцю, овочевою приправою, сіллю та цукром.
Крок 6. Відварену яловичину ріжемо на кубики і розкладаємо по порційних тарілках.
Крок 7. Додаємо соломку ковбаси.
Крок 8. Коли картопля в супі стала м’якою – відключаємо нагрівання та заливаємо м’ясні інгредієнти наваристим бульйоном з овочами та квасолею. Смачного!
Грибний суп солянка
Грибний суп солянка – це ідеальна страва для осіннього обіду, який припаде до смаку всім вашим рідним. Для додаткової ситості, додамо в суп трохи картоплі та інших овочів. А печериці наситять страву неповторним та яскравим ароматом, перед яким неможливо встояти!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Гриби –300 гр.
- Картопля – 6 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Олія рослинна – для смаження.
- Вода – 2 л.
- Огірки мариновані – 2 шт.
- Томатна паста – 1,5 ст.л.
- Оливки б/к– 200 гр.
- Сіль – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо складові: очищаємо та нарізаємо цибулю чверть кільцями або кубиком, подрібнюємо мариновані огірки та гриби.
Крок 2. На помірному полум’ї прогріваємо олію і пасеруємо цибулю 3-4 хвилини.
Крок 3. До цибулі висипаємо гриби, перемішуємо та продовжуємо теплову обробку.
Крок 4. Здобрюємо засмажку огірками та томатною пастою, зменшуємо нагрівання та закриваємо кришкою – гасимо близько 5 хвилин.
Крок 5. Тим часом у каструлі доводимо воду до кипіння, чистимо і ріжемо картоплю – закидаємо в окріп і солимо.
Крок 6. До картоплі викладаємо засмажку з грибами та цибулею, доводимо до кипіння та варимо 20 хвилин.
Крок 7. Доповнюємо суп оливками та лавром, перемішуємо та тримаємо на конфорці ще 5 хвилин.
Крок 8. Кожну порцію прикрашаємо лимоном та зеленню. Смачного!