Як приготувати куліш – 7 рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фото

5b6d893f560de5111533213b8776c2ae

Як приготувати куліш – це представник традиційної української кухні. Сир, як правило, складається з пшоняної крупи і сала. Але, як і всі страви, куліш має різні інтерпретації. На перший погляд, зовсім не апетитна назва, має неймовірно апетитний смак і чарівний аромат. Куліш виходить ситним і добре зігріває в негоду. Страву подають у гарячому вигляді. Сьогодні розповім про кілька варіантів наваристого кулішу

Суп куліш з пшоном і салом

Суп куліш з пшоном і салом – перша страва, яке наситить і огорне вас теплом в прохолодне пору року. З радістю ділюся елементарним рецептом і сподіваюся, що вам сподобається. Я готую цей суп, коли немає часу на підготовку. Суп максимально простий в приготуванні і смачний. Пробуйте, вам повинно сподобатися!

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Пшоно – 6 ст.л.
  • Морква – 1 шт.
  • Сало – 70 гр.
  • Кріп – пучок.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Вода питна – 1 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть інгредієнти в точності з рецептурою.

18a9f5ca61cdf199a2ef0588da7dcdb0

Крок 2. Відзначте пшоняну крупу. Відправте в каструлю. Промивайте до прозорості води.

7695737775790d7dcaf883835a76dae1

Крок 3. Налийте води і відправте на вогонь.

ec295ff7c85388944978d80fac7dcb93

Крок 4. Поки крупа вариться, гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Я використовую щітку для миття овочів. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики і закиньте в каструлю.

e48b0826102767c803d576630aba9ab5

Крок 5. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і наріжте ножем. Закиньте в суп.

25a2dc32fa7b96c1afafb96540b5d20b

Крок 6. Сало наріжте, як подобається, і викладіть на суху гарячу сковороду.

7ddba4f7235ab7ca58936b91464d5d58

Крок 7. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом. Складіть в сковорідку.

fcad855ca44aa6d286983e381be221d1

Крок 8. Готуйте на помірній температурі до прозорості ріпчастої цибулі.

6dd5c215de413a9e7b1bf90f434267ba

Крок 9. Засмажку перекладіть в каструлю. Додайте лаврушку. Підсоліть і приперчіть.

5448ac397daa51b3a05fbcd831d5799c

Крок 10. Тушкуйте куліш хвилин 10. Потім вимкніть нагрів. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. Куліш присипте подрібненою зеленню.

622da0093a8e2a0cab017b17fcef39eb

Крок 11. Розлийте по тарілках і пригощайте своїх рідних і близьких. Смачного, їжте із задоволенням!

1d74f42dbdaaf977624902964e98d486

Куліш з картоплею в домашніх умовах

Куліш з картоплею в домашніх умовах виходить мега апетитним. Замість пшой крупи можна використовувати гречку. Наваристий ситний куліш можна регулювати по густоті самостійно. Юшка доставить вам незабутнє задоволення і не відніме багато часу.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Гречнева крупа – 200 гр.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сало – 150 гр.
  • Зелень кропу – за смаком.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Вода питна – 1,5 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед візьміть складові за списком. Відміряйте гречану крупу. Картоплю вимийте, почистіть овочечисткою. Зелень кропу сполосніть, просушіть від вологи і нарубати ножем.

cd4f7a849f4797294e74edb7fb4f4580

Крок 2. Почищені коренеплоди розріжте на кубики.

bdd6f76e210fe030bf7eb2e1da17338b

Крок 3. Гречневу крупу переберіть і промивайте до прозорості води. Відправте в каструлю. Слідом закиньте картопляні кубики. Залийте крутим окропом. Підсоліть і поставте на вогонь. Варіть 20 хвилин на помірному вогні.

b8f351668ac6dec6a530a8321cac7d39

Крок 4. 150 грамів сала наріжте, як вам подобається.

36087e1ee9a3093eea2380d869cac016

Крок 5. Цибулини позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом.

075d0bb278a5e119204c805c305c58cc

Крок 6. Складіть в сковорідку сало з цибулею. Тушкуйте на помірній температурі до прозорості ріпчастої цибулі.

25fc72107e96a967bb35ee5e58a0815e

Крок 7. Коли гречана крупа розбухне, а рідини залишиться зовсім небагато, спробуйте на сіль.

3641673c1f582a6ac540aba9cb17e84a

Крок 8. Далі поперчіть. Додайте лаврушку. Очищений зубчик часнику подрібніть, і закиньте в каструлю.

c7e3b52225bc13b90196abc8fce83d3a

Крок 9. Засмажку перекладіть в каструлю. Розмішайте і тушкуйте куліш хвилин 5.

d9d16004348ee860e27c78f5f35b6058

Крок 10. Потім вимкніть нагрів. Куліш присипте подрібненою зеленню.

baf39acd45baeea25ae3887e50729c32

Крок 11. Перемішайте куліш.

b23e3807bc46bd76ccea2a6f619408ac

Крок 12. Розкладіть по тарілках і пригощайте своїх рідних і близьких.

261b6a0325d6fe00f530b1df253f1c1f

Крок 13. Запрошуйте всіх до столу. Їжте із задоволенням! Смачного!

1878721ac031dad6138e6a19eb654a0d

Домашній куліш з м’ясом

Домашній куліш з м’ясом виходить надзвичайно апетитним і ситним. Якщо вам набридли звичні супи, то це ваша можливість спробувати щось новеньке. Блюдо, безсумнівно, приведе вас в захват і наповнить цікавими емоціями.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Пшоно – 100 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Сало – 150 гр.
  • Зелень – пучок.
  • Вода питна – 2 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть інгредієнти в точності зі списком. Відзначте пшоняну крупу.

50e84ce58deeb9921e308dfabcb74ad5

Крок 2 Яловичину промийте і відправте в каструлю. Залийте водою і варіть в підсоленій воді до готовності. Не забувайте знімати утворилася піну. На варіння в цілому піде хвилин 35-40.

1883ddff12da4c916356a4eb0712fd8e

Крок 3. Пшоняну крупу промивайте до прозорості води. Потім залийте крутим окропом і залиште хвилин на 10.

833f422314ccc744d9abad0f12dfbfa1

Крок 4. Гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Я використовую щітку для миття овочів. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики.

cf1dc40bbd2b1fc6aa5a2494d3e660b8

Крок 5. Сало наріжте, як подобається, і викладіть на суху гарячу сковороду.

ca45bd6a5b207fa6127a47c2264ce708

Крок 6. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом. Складіть в сковорідку. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і наріжте ножем. Готуйте на помірній температурі до м’якості овочів.

4a2ee3a3ff1e3c3f6a5978d4e9a29e59

Крок 7. Зварену яловичину розділіть на частини і покладіть назад. Слідом відправте картопляні кубики і вміст сковороди. Готуйте хвилин 10 на середньому вогні.

6b7798a12688d2f9abe68310685cea3d

Крок 8. Далі додайте набряклий пшоняну крупу, попередньо слив воду.

3244b5114236ee7e7ad387d165b95516

Крок 9. Готуйте 15 хвилин, поки суп не загусне. Спробуйте на сіль. При необхідності підсолити і поперчити. Перемішайте. Потім вимкніть нагрів. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. Куліш присипте подрібненою зеленню.

b991f48a7171412206395ca04461a901

Крок 10. Розкладіть по тарілках.

2716ce5ef57bdb8594c939e6c67b7568

Крок 11. Пригощайте близьких.

528a864b569fb45a371341b4ef9d30ca

Крок 12. Смачного, їжте ситно і з задоволенням!

dd89688665b640b15902d440197b7074

Куліш з тушонкою

Куліш з тушонкою виходить просто чудовим. Душиста юшка доставить вам незабутні емоції і незвичайне гастрономічне задоволення. Куліш виходить наваристим і дуже смачним. Раджу від щирого серця!

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Пшоно – 0,75 ст.
  • Тушонка – 500 гр.
  • Цибуля зелена – пучок.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Вода питна – 2 л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гарненько промийте картоплю невеликого розміру. Поскрябать під водою щіткою. Далі використовуйте овочечистку. Почищені коренеплоди розріжте на кубики і закиньте в каструлю мультиварки. З цибулини зніміть верхню золотисту лушпиння, обріжте вусики і додайте до картоплі.

7129286efd34b369005405e4b34f1de9

Крок 2. Залийте водою. На панелі приладу виберіть програму « Суп », встановіть таймер на 50 хвилин. Відзначте пшоняну крупу. Промивайте до прозорості води. Коли картопля буде готовий наполовину, закиньте крупу в каструлю.

f35341955ba5bce975e4e3c3ed3e98c8

Крок 3. Візьміть улюблену тушонку. У мене своя домашня. Готую її з курки.

67d39ae81fb142ceea51749f08747275

Крок 4. Тушонку розділіть на невеликі шматочки, і відправте до овочів з пшоном. Розмішайте і спробуйте на сіль. При необхідності підсолити.

0ea7c65a712f0d593597341fb7746c6d

Крок 5. Курячі яйця розбийте в піалу і збовтайте до однорідності. Тонкої цівкою влийте в мультиварку. Розмішайте.

8d93d82985ba324e4eb11f927c7c8792

Крок 6. Зелену цибулю сполосніть і обсушіть. Нашинкуйте ножем. Куліш присипте подрібненою зеленню. Поперчіть за смаком. Додайте лаврушку. Готуйте до закінчення програми. Приберіть лаврушку і перемішайте блюдо.

dad312378e75c9ef9b55af8d4341382c

Крок 7. Розкладіть по тарілках. Запрошуйте своїх рідних і близьких до столу. Їжте із задоволенням! Смачного!

cf603ae30875ab39af56112ff4993314

Куліш, зварений в мультиварці

Куліш, зварений в мультиварці, приведе вас в захват. Ця страва закохує себе з першої ложки. Нехитра юшка виходить досить ситної і апетитною. Мультиварка прискорить час приготування, а крупа добре розвариться. Експериментуйте і разнообраньте своє меню.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Пшоно – 1 ст.
  • Філе куряче – 2 шт.
  • Сосиски молочні – 200 гр.
  • Масло вершкове – 1 ст.л.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Вода питна – 3 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відзначте інгредієнти в точності з рецептурою.

09a75e5ca4b29b35654bb6d5084b0133

Крок 2. Промийте картопля, пошкрябав у воді щіткою. Далі використовуйте овочечистку. Почищені коренеплоди розріжте на кубики. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом. З сосисок зніміть оболонку і наріжте кружечками. Куряче філе вимийте і розділіть на частини.

478e98328e76d6547838e3bc84e4e31c

Крок 3. Мультиварку запустіть в режимі « Мультиповар », встановивши 160 градусів. Таймер поставте на 50 хвилин. Налийте олію. Всипте цибулю і обсмажте до прозорості. Слідом покладіть філе і потушкуйте разом. Далі додайте сосиски і обсмажте все разом. Після чого викладіть все в миску.

c9b7bde401392e68c4a2b106fe4defbc

Крок 4. Відзначте пшоняну крупу. Промивайте до прозорості води. Налийте в чашу мультиварки гарячу воду і закип’ятіть. Слідом всипьте промите пшоно. Продовжуйте варити хвилин 10. Після чого покладіть картопляні кубики і лаврушку. Тушкуйте 10 хвилин. Додайте сосиски, цибуля і куряче філе.

3b44130327c170d565f41aced1406f85

Крок 5. Підсоліть і поперчіть, присмачити вершковим маслом і готуйте 15 хвилин до загустіння. Перемішайте блюдо.

1c7129f19182842da0701d7a261ed5d4

Крок 6. Розкладіть по тарілках. Запрошуйте домашніх до столу. Смачного, їжте із задоволенням!

3e65cde5b6b71b2bc444083e2dbcc9fb

Пісний куліш з грибами

Пісний куліш з грибами своїм чарівним ароматом зведе з розуму. Перша страва зігріває і насичує. Юшка незрозумілою смакоти сподобається всім. У нашій родині куліш з грибочками улюблений варіант. Смачно і не небезпечно для фігури. Шикарне блюдо для тих, хто не вживає м’ясо.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Пшоно – 0,5 ст.
  • Морква – 1 шт.
  • Гриби лісові – 400 гр.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Зелень – за смаком.
  • Вода питна – 1,8 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відзначте пшоняну крупу.

02292f205805cc2a5a949a0bf3bc4834

Крок 2. Промивайте її до прозорості води. Після чого залийте крутим окропом і приберіть в сторону, нехай набухне.

b57630aabc42998f7a37878cc92da5ce

Крок 3. Підготуйте грибочки, у мене лісові заморожені. Якщо у вас теж є запаси в морозильнику, дістаньте, щоб вони встигли розтанути.

05455fc0b24ee14a36d48c6eb196a9c3

Крок 4. Поки крупа набухає, гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Я використовую щітку для миття овочів. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики і відправте в каструлю. Залийте гарячою водою і варіть на середній температурі.

701883df1766d28278d67fa476f56d33

Крок 5. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і натріть на терці. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом.

30c9c05ffa768f2e6ac4fc71438934bc

Крок 6. Розтанули грибочки наріжте, як подобається, і викладіть на гарячу сковороду з олією без запаху.

e63f627a801c301964a607e078cd135a

Крок 7. Трохи підрум’янивши грибочки, покладіть в сковорідку морквину з цибулею. Готуйте на помірній температурі до прозорості ріпчастої цибулі і м’якості морквини.

bfd72b7bab12912d9042f2375bcc1fdc

Крок 8. Пшоно злийте і перекладіть в каструлю до картоплі. Приготовану овочеву засмажування перекладіть в каструлю. Підсоліть і поперчіть. Тушкуйте куліш хвилин 15. Потім вимкніть нагрів. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. У куліш додайте подрібнену зелень.

9c4e6e9c9a2b9b865dc3f712b5b94066

Крок 9. Розлийте по тарілках і пригощайте своїх рідних і близьких. Смачного, їжте корисно і з задоволенням!

21a3b1e41c2b0bc4f0e3d6a14ac82b58

Куліш в казані на вогні

Куліш в казані на вогні має непередаване смаком і ароматом. А атмосфера приготування просто чарівна. Природа і багаття об’єднує веселу компанію. Ситне блюдо сподобається всім друзям і близьким, а процес приготування згуртує.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Пшоно – 1 ст.
  • Морква – 1 шт.
  • Свинина – 200 гр.
  • Сало – 200 гр.
  • Зелень – пучок.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Вода питна – 1,8 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь розведіть багаття і нагрійте казан. Візьміть інгредієнти в точності з рецептурою.

4cc3c58d52fbed2e12c6b09453c9cac2

Крок 2. Сало наріжте скибочками. Цибулини позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом.

1a7d7bf6128bf920eceabf27096d7fd6

Крок 3. Складіть підготовлене сало в розпечений казан. Обсмажте, поки не витопиться жир. Потім закиньте подрібнену цибулю і готуйте до рум’яності, періодично помішуючи.

4a06b4ebc93cb91aa976cc03bbe116e1

Крок 4. М’ясо сполосніть і обсушіть, крупно наріжте.

8c7195d3f07578f343385af791a43dd7

Крок 5. Порізану свинину закиньте в казан і готуйте 15 хвилин. Присоліть і поперчіть.

8bc615b8f9b716f6105d14daa20fcb34

Крок 6. Поки готується м’ясо, гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і наріжте ножем. Відзначте пшоняну крупу. Промивайте до прозорості води.

21a8457d54e3b6d9fda70bcdbea8c234

Крок 7. Овочі з пшоном відправте в казан. Налийте води. Спробуйте на сіль, при необхідності підсолити. Тушкуйте хвилин 20-25.

ce327cb029917ae8a992183f29aa55c6

Крок 8. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. Нашинкуйте ножем.

5f7bc26c35f5699f2f0e3b6b469e6a13

Крок 9. Курячі яйця розбийте в мисочку і збовтайте. Влийте в казан і присипте зеленню. Розмішайте вміст і готуйте хвилин 5-7.

0f3934f0448d70289c091f0bb17da174

Крок 10. Розкладіть по тарілках і пригощайте веселу компанію. Смачного, їжте із задоволенням!

a9e4540c955de31d2120b0e7cf7002d5

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал