Як приготувати куліш – це представник традиційної української кухні. Сир, як правило, складається з пшоняної крупи і сала. Але, як і всі страви, куліш має різні інтерпретації. На перший погляд, зовсім не апетитна назва, має неймовірно апетитний смак і чарівний аромат. Куліш виходить ситним і добре зігріває в негоду. Страву подають у гарячому вигляді. Сьогодні розповім про кілька варіантів наваристого кулішу
Суп куліш з пшоном і салом
Суп куліш з пшоном і салом – перша страва, яке наситить і огорне вас теплом в прохолодне пору року. З радістю ділюся елементарним рецептом і сподіваюся, що вам сподобається. Я готую цей суп, коли немає часу на підготовку. Суп максимально простий в приготуванні і смачний. Пробуйте, вам повинно сподобатися!
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Пшоно – 6 ст.л.
- Морква – 1 шт.
- Сало – 70 гр.
- Кріп – пучок.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Вода питна – 1 л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть інгредієнти в точності з рецептурою.
Крок 2. Відзначте пшоняну крупу. Відправте в каструлю. Промивайте до прозорості води.
Крок 3. Налийте води і відправте на вогонь.
Крок 4. Поки крупа вариться, гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Я використовую щітку для миття овочів. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики і закиньте в каструлю.
Крок 5. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і наріжте ножем. Закиньте в суп.
Крок 6. Сало наріжте, як подобається, і викладіть на суху гарячу сковороду.
Крок 7. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом. Складіть в сковорідку.
Крок 8. Готуйте на помірній температурі до прозорості ріпчастої цибулі.
Крок 9. Засмажку перекладіть в каструлю. Додайте лаврушку. Підсоліть і приперчіть.
Крок 10. Тушкуйте куліш хвилин 10. Потім вимкніть нагрів. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. Куліш присипте подрібненою зеленню.
Крок 11. Розлийте по тарілках і пригощайте своїх рідних і близьких. Смачного, їжте із задоволенням!
Куліш з картоплею в домашніх умовах
Куліш з картоплею в домашніх умовах виходить мега апетитним. Замість пшой крупи можна використовувати гречку. Наваристий ситний куліш можна регулювати по густоті самостійно. Юшка доставить вам незабутнє задоволення і не відніме багато часу.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Гречнева крупа – 200 гр.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сало – 150 гр.
- Зелень кропу – за смаком.
- Часник – 1 зубчик.
- Вода питна – 1,5 л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед візьміть складові за списком. Відміряйте гречану крупу. Картоплю вимийте, почистіть овочечисткою. Зелень кропу сполосніть, просушіть від вологи і нарубати ножем.
Крок 2. Почищені коренеплоди розріжте на кубики.
Крок 3. Гречневу крупу переберіть і промивайте до прозорості води. Відправте в каструлю. Слідом закиньте картопляні кубики. Залийте крутим окропом. Підсоліть і поставте на вогонь. Варіть 20 хвилин на помірному вогні.
Крок 4. 150 грамів сала наріжте, як вам подобається.
Крок 5. Цибулини позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом.
Крок 6. Складіть в сковорідку сало з цибулею. Тушкуйте на помірній температурі до прозорості ріпчастої цибулі.
Крок 7. Коли гречана крупа розбухне, а рідини залишиться зовсім небагато, спробуйте на сіль.
Крок 8. Далі поперчіть. Додайте лаврушку. Очищений зубчик часнику подрібніть, і закиньте в каструлю.
Крок 9. Засмажку перекладіть в каструлю. Розмішайте і тушкуйте куліш хвилин 5.
Крок 10. Потім вимкніть нагрів. Куліш присипте подрібненою зеленню.
Крок 11. Перемішайте куліш.
Крок 12. Розкладіть по тарілках і пригощайте своїх рідних і близьких.
Крок 13. Запрошуйте всіх до столу. Їжте із задоволенням! Смачного!
Домашній куліш з м’ясом
Домашній куліш з м’ясом виходить надзвичайно апетитним і ситним. Якщо вам набридли звичні супи, то це ваша можливість спробувати щось новеньке. Блюдо, безсумнівно, приведе вас в захват і наповнить цікавими емоціями.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Пшоно – 100 гр.
- Морква – 1 шт.
- Яловичина – 300 гр.
- Сало – 150 гр.
- Зелень – пучок.
- Вода питна – 2 л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть інгредієнти в точності зі списком. Відзначте пшоняну крупу.
Крок 2 Яловичину промийте і відправте в каструлю. Залийте водою і варіть в підсоленій воді до готовності. Не забувайте знімати утворилася піну. На варіння в цілому піде хвилин 35-40.
Крок 3. Пшоняну крупу промивайте до прозорості води. Потім залийте крутим окропом і залиште хвилин на 10.
Крок 4. Гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Я використовую щітку для миття овочів. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики.
Крок 5. Сало наріжте, як подобається, і викладіть на суху гарячу сковороду.
Крок 6. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом. Складіть в сковорідку. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і наріжте ножем. Готуйте на помірній температурі до м’якості овочів.
Крок 7. Зварену яловичину розділіть на частини і покладіть назад. Слідом відправте картопляні кубики і вміст сковороди. Готуйте хвилин 10 на середньому вогні.
Крок 8. Далі додайте набряклий пшоняну крупу, попередньо слив воду.
Крок 9. Готуйте 15 хвилин, поки суп не загусне. Спробуйте на сіль. При необхідності підсолити і поперчити. Перемішайте. Потім вимкніть нагрів. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. Куліш присипте подрібненою зеленню.
Крок 10. Розкладіть по тарілках.
Крок 11. Пригощайте близьких.
Крок 12. Смачного, їжте ситно і з задоволенням!
Куліш з тушонкою
Куліш з тушонкою виходить просто чудовим. Душиста юшка доставить вам незабутні емоції і незвичайне гастрономічне задоволення. Куліш виходить наваристим і дуже смачним. Раджу від щирого серця!
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Пшоно – 0,75 ст.
- Тушонка – 500 гр.
- Цибуля зелена – пучок.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Вода питна – 2 л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Гарненько промийте картоплю невеликого розміру. Поскрябать під водою щіткою. Далі використовуйте овочечистку. Почищені коренеплоди розріжте на кубики і закиньте в каструлю мультиварки. З цибулини зніміть верхню золотисту лушпиння, обріжте вусики і додайте до картоплі.
Крок 2. Залийте водою. На панелі приладу виберіть програму « Суп », встановіть таймер на 50 хвилин. Відзначте пшоняну крупу. Промивайте до прозорості води. Коли картопля буде готовий наполовину, закиньте крупу в каструлю.
Крок 3. Візьміть улюблену тушонку. У мене своя домашня. Готую її з курки.
Крок 4. Тушонку розділіть на невеликі шматочки, і відправте до овочів з пшоном. Розмішайте і спробуйте на сіль. При необхідності підсолити.
Крок 5. Курячі яйця розбийте в піалу і збовтайте до однорідності. Тонкої цівкою влийте в мультиварку. Розмішайте.
Крок 6. Зелену цибулю сполосніть і обсушіть. Нашинкуйте ножем. Куліш присипте подрібненою зеленню. Поперчіть за смаком. Додайте лаврушку. Готуйте до закінчення програми. Приберіть лаврушку і перемішайте блюдо.
Крок 7. Розкладіть по тарілках. Запрошуйте своїх рідних і близьких до столу. Їжте із задоволенням! Смачного!
Куліш, зварений в мультиварці
Куліш, зварений в мультиварці, приведе вас в захват. Ця страва закохує себе з першої ложки. Нехитра юшка виходить досить ситної і апетитною. Мультиварка прискорить час приготування, а крупа добре розвариться. Експериментуйте і разнообраньте своє меню.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Пшоно – 1 ст.
- Філе куряче – 2 шт.
- Сосиски молочні – 200 гр.
- Масло вершкове – 1 ст.л.
- Олія – 1 ст.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Вода питна – 3 ст.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відзначте інгредієнти в точності з рецептурою.
Крок 2. Промийте картопля, пошкрябав у воді щіткою. Далі використовуйте овочечистку. Почищені коренеплоди розріжте на кубики. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом. З сосисок зніміть оболонку і наріжте кружечками. Куряче філе вимийте і розділіть на частини.
Крок 3. Мультиварку запустіть в режимі « Мультиповар », встановивши 160 градусів. Таймер поставте на 50 хвилин. Налийте олію. Всипте цибулю і обсмажте до прозорості. Слідом покладіть філе і потушкуйте разом. Далі додайте сосиски і обсмажте все разом. Після чого викладіть все в миску.
Крок 4. Відзначте пшоняну крупу. Промивайте до прозорості води. Налийте в чашу мультиварки гарячу воду і закип’ятіть. Слідом всипьте промите пшоно. Продовжуйте варити хвилин 10. Після чого покладіть картопляні кубики і лаврушку. Тушкуйте 10 хвилин. Додайте сосиски, цибуля і куряче філе.
Крок 5. Підсоліть і поперчіть, присмачити вершковим маслом і готуйте 15 хвилин до загустіння. Перемішайте блюдо.
Крок 6. Розкладіть по тарілках. Запрошуйте домашніх до столу. Смачного, їжте із задоволенням!
Пісний куліш з грибами
Пісний куліш з грибами своїм чарівним ароматом зведе з розуму. Перша страва зігріває і насичує. Юшка незрозумілою смакоти сподобається всім. У нашій родині куліш з грибочками улюблений варіант. Смачно і не небезпечно для фігури. Шикарне блюдо для тих, хто не вживає м’ясо.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Пшоно – 0,5 ст.
- Морква – 1 шт.
- Гриби лісові – 400 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Зелень – за смаком.
- Вода питна – 1,8 л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відзначте пшоняну крупу.
Крок 2. Промивайте її до прозорості води. Після чого залийте крутим окропом і приберіть в сторону, нехай набухне.
Крок 3. Підготуйте грибочки, у мене лісові заморожені. Якщо у вас теж є запаси в морозильнику, дістаньте, щоб вони встигли розтанути.
Крок 4. Поки крупа набухає, гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Я використовую щітку для миття овочів. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики і відправте в каструлю. Залийте гарячою водою і варіть на середній температурі.
Крок 5. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і натріть на терці. Цибулину позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом.
Крок 6. Розтанули грибочки наріжте, як подобається, і викладіть на гарячу сковороду з олією без запаху.
Крок 7. Трохи підрум’янивши грибочки, покладіть в сковорідку морквину з цибулею. Готуйте на помірній температурі до прозорості ріпчастої цибулі і м’якості морквини.
Крок 8. Пшоно злийте і перекладіть в каструлю до картоплі. Приготовану овочеву засмажування перекладіть в каструлю. Підсоліть і поперчіть. Тушкуйте куліш хвилин 15. Потім вимкніть нагрів. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. У куліш додайте подрібнену зелень.
Крок 9. Розлийте по тарілках і пригощайте своїх рідних і близьких. Смачного, їжте корисно і з задоволенням!
Куліш в казані на вогні
Куліш в казані на вогні має непередаване смаком і ароматом. А атмосфера приготування просто чарівна. Природа і багаття об’єднує веселу компанію. Ситне блюдо сподобається всім друзям і близьким, а процес приготування згуртує.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Пшоно – 1 ст.
- Морква – 1 шт.
- Свинина – 200 гр.
- Сало – 200 гр.
- Зелень – пучок.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Вода питна – 1,8 л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розведіть багаття і нагрійте казан. Візьміть інгредієнти в точності з рецептурою.
Крок 2. Сало наріжте скибочками. Цибулини позбавте від лушпиння і наріжте зручним способом.
Крок 3. Складіть підготовлене сало в розпечений казан. Обсмажте, поки не витопиться жир. Потім закиньте подрібнену цибулю і готуйте до рум’яності, періодично помішуючи.
Крок 4. М’ясо сполосніть і обсушіть, крупно наріжте.
Крок 5. Порізану свинину закиньте в казан і готуйте 15 хвилин. Присоліть і поперчіть.
Крок 6. Поки готується м’ясо, гарненько вимийте картоплю невеликого розміру. Почистіть овощечисткою. Почищені коренеплоди розріжте на кубики. Морквину сполосніть, очистіть овочечисткою і наріжте ножем. Відзначте пшоняну крупу. Промивайте до прозорості води.
Крок 7. Овочі з пшоном відправте в казан. Налийте води. Спробуйте на сіль, при необхідності підсолити. Тушкуйте хвилин 20-25.
Крок 8. Улюблену зелень сполосніть і просушіть. Нашинкуйте ножем.
Крок 9. Курячі яйця розбийте в мисочку і збовтайте. Влийте в казан і присипте зеленню. Розмішайте вміст і готуйте хвилин 5-7.
Крок 10. Розкладіть по тарілках і пригощайте веселу компанію. Смачного, їжте із задоволенням!