Торт Добош – класичні рецепти з фото

Добош – це відомий угорський торт. Його класичний рецепт був придуманий кондитером Йожефом Добошем. У 1885 р він представив цей десерт на національній виставці Угорщини.

Загальні принципи приготування торта

Торт Добош в класичному варіанті складається з ніжних коржів, просочених сиропом і шоколадно-масляною прошарку.

Для приготування використовують:

  • борошно і розпушувач;
  • яйця ;

  • какао, шоколад;
  • алкоголь;
  • фрукти;
  • вершкове масло;
  • молоко.

Верх десерту прикрашають шматочками коржа, покритими глазур’ю, і часточками цитрусів.

Традиційний рецепт

На приготування традиційного варіанту торта знадобиться 90 хв.

Торт Добош, традиційний рецепт приготування.

Основні складові десерту:

  • 140 г борошна вищого сорту;
  • 20 г порошкоподібної какао;
  • 330 г масла вершкового;
  • 250 г цукрової пудри;
  • 8 курячих добірних яйця;
  • 120 г звичайного цукру;
  • 20 мл рому;
  • 60 г шоколаду.

Із зазначених інгредієнтів вийде 8 порцій торта.

Торт Добош (класичний рецепт зародився в Угорщині) готується за наступною інструкції:

  1. 6 яєць потрібно поділити на білки і жовтки за допомогою пластикової пляшки, в жовтки засипати цукор, 50 г цукрової пудри і добре збити компоненти за допомогою віночка або міксера.

  2. В отриману суміш ввести невеликими порціями борошно через сито, додати 80 г вершкового масла, попередньо розм’якшеного, і окремо збиті білки.
  3. Всі компоненти потрібно збити до утворення єдиної маси.

  4. Після цього обмазати невеликою кількістю вершкового масла форму для запікання, перелити в неї 1/6 частина тіста, відправити тісто в розігріту до 200 ° C духовку і готувати корж кілька хвилин.

  5. Перевірити готовність коржа можна зубочисткою. Аналогічним чином потрібно випікати решта 5 коржів.

  6. Приготовлені коржі слід остудити і почати готувати крем. У посуд викласти 250 г вершкового масла, засипати в нього подрібнений шоколад, слідом додати порошкоподібною какао і цукрову пудру, залити ром, вбити 2 яйця і перетворити в однорідну масу, скориставшись міксером.

  7. Помилитися кожен корж приготованим кремом і зібрати торт, склавши коржі один на друга. Бока готового торта також змастити кремом.

  8. Після приготування десерт слід помістити в холодильну камеру і тримати там мінімум 2 год.

З глазур’ю

Цей торт складатиметься з 6 коржів, шоколадного крему і глазурі:

Інгредієнти
Для коржів Для крему Для глазурі
· 140 г борошна вищого сорту;

· 80 г масла вершкового;

· 6 курячих добірних яєць;

· 120 г звичайного цукру;

· 10 г ванільного цукру;

· 1/4 ч. л. кухонної солі.

· 200 г масла вершкового;

· 150 г цукрової пудри;

· 2 курячих добірних яйця;

· 20 г порошкоподібної какао;

· 1 плитка шоколаду.

· 100 г звичайного цукру;

· 30 г масла вершкового;

· 1 ст. л. чистої води.

Торт Добош готується за класичним рецептом з глазур’ю наступним чином:

  1. Почати слід з підготовки тіста. За допомогою пластикової пляшки розділити яйця на жовтки і білки. У жовтки висипати половину цукрового піску, ввести ванільний цукор і з’єднувати ці компоненти за допомогою міксера протягом 2 хв. Потім в суміш викласти м’яке вершкове масло, додати борошно невеликими порціями і добре збити.
  2. Всипати сіль з цукром, що залишився в білки і ретельно збивати компоненти протягом 10 хв. до утворення міцної піни.

  3. Білкову суміш ввести в тісто і перемішувати міксером, поки маса не стане однорідною. Форму промазати маслом, злегка присипати борошном, залити в неї 1/6 частину тіста і випікати корж в розігрітій до 200 ° C духовці приблизно 10-13 хв. Точно також потрібно спекти інші коржі.
  4. Тепер потрібно зробити крем. У мікрохвильову піч відправити вершкове масло на 30 сек., Щоб розтопити його, засипати в нього цукрову пудру і ретельно вимісити. Після цього вбити в суміш яйця і розмішувати їх за допомогою міксера. На водяній бані розтопити плитку шоколаду, перелити розтоплений шоколад в крем, всипати порошкоподібною какао, ретельно збити, помістити в холодильник і тримати там мінімум 60 хв.
  5. Через зазначений час витягнути з холодильника крем, покрити їм кожен корж і скласти їх один на одного, тим самим формуючи торт. Готовий десерт потримати в холодильній камері не менше 30 хв. Тим часом в сотейник засипати цукор, влити воду і проварювати на тихому вогні, поки цукор не розтопиться. Після цього покласти в суміш вершкове масло, розмішати і закип’ятити на середньому вогні. В результаті глазур повинна мати ніжно-жовтий колір.
  6. Один корж потрібно залити глазур’ю і поділити його на 8 частин. З інших коржів, попередньо змащених шоколадним кремом, потрібно зібрати торт. Зверху розмістити шматочки коржа, покриті глазур’ю.

Після слід почекати, коли застигне глазур, і відкласти в сторону кілька годин. Торт повинен встигнути просочитися.

Перед подачею його слід розрізати на порційні шматочки і прикрасити рештою шоколадним кремом.

Від Олександра Селезньова

Для приготування цього варіанту десерту будуть потрібні наступні продукти:

  • 0,5 л молока;
  • 200 г волоських горіхів;
  • 150 борошна вищого сорту;
  • 50 г згущеного вареного молока;
  • 570 г звичайного цукру;
  • 8 курячих добірних яєць;
  • 60 г молочного шоколаду;
  • 250 г масла вершкового;
  • 1 ст. л. картопляного крохмалю;
  • 1 упаковка ваніліну.

Торт Добош, класичний рецепт якого видозмінений Олександром Селезньовим, можна приготувати так:

  1. Курячі яйця поділити на жовтки і білки, в жовтки засипати 75 г звичайного цукру і перемішувати ложкою протягом 3 хв., поки цукор повністю не розчиниться. Далі окремо збивати білки до появи стійкої піни, всипаючи до них 75 г цукру невеликими частинами.
  2. Потім з’єднати збиті жовтки і білки за допомогою кухонного лопатки, щоб вийшла пишна піна. У замішану масу засипати порціями борошно і почати замішувати тісто. Готове тісто слід викласти в кондитерський мішок. На деко вистелити папір для запікання, намалювати на ній коло діаметром 19 см, в центр паперу видавити тісто і рівномірно розподілити його по колу.

  3. Після цього відправити тісто в духовку, яку потрібно прогріти до максимальної температури, і готувати приблизно 5-7 хв., Поки поверхня коржа не стане золотистою. Аналогічним чином необхідно спекти інші коржі і охолодити їх, переклавши на решітку.
  4. У цей час слід висипати в сотейник очищені волоські горіхи, цукор, добре перемішати, помістити на тихий вогонь і чекати, поки розтопиться цукор. Потім потрібно перемішати горіхи кухонної лопаткою, щоб вони покрилися карамеллю. Коли горіхи придбають золотисто-карамельний колір, перекласти їх на силіконовий килимок, розподілити за допомогою кухонного лопатки по всій поверхні і залишити до застигання.
  5. Застиглий шар горіхів в карамелі викласти в чашу блендера і подрібнити в крихту. Невелика кількість горіхів залишити для прикраси десерту. Після цього потрібно вилити в сотейник молоко, засипати в нього ванілін, розмішати і нагрівати на слабкому вогні. У глибоку миску висипати цукор, покласти в нього жовток, ввести картопляний крохмаль, влити невелику кількість теплого молока і добре перемішувати, додаючи, що залишився кипляче молоко.
  6. Цю суміш потрібно вилити в сотейник і варити на невеликому вогні до загусання, безперервно помішуючи. Після сотейник слід прибрати з вогню, викласти суміш в миску, залити варене згущене молоко, додати молочний шоколад і перемішати до розчинення. В окремий посуд відправити розм’якшене вершкове масло, збити його, використовуючи міксер, перелити його в крем і добре розмішати.
  7. Тепер можна засипати в крем 50 г праліне, ретельно перемішати, накрити харчовою плівкою і потримати в холодильній камері. Тим часом зробити карамель для верхньої частини торта. У невелику каструлю висипати цукровий пісок, влити воду, відправити на слабкий вогонь і перемішувати до утворення карамелі, скориставшись кухонної лопаткою.

  8. Коли карамельна суміш закипить, прибрати піну за допомогою ложки і продовжити варіння без помішування. Після придбання жовтуватого відтінку карамель зняти з вогню і розподілити її по Коржу, який буде знаходитися зверху. Поки вона ще не застигла, корж поділити на 8 частин кухонним ножем, змащеним маслом.
  9. На цьому етапі потрібно розпочати складання торта. Коржі слід складати один на одного, промащуючи приготований кремом. В кінці накрити конструкцію шматочками коржа, покритими глазур’ю.

Зібраний торт можна прикрасити кремом і подрібненими горіхами в карамелі.

З апельсиновим кремом

Цей торт складатиметься з 7 коржів, просочених сиропом, апельсинового і шоколадного крему.

Інгредієнти
Для коржів Для апельсинового крему Для шоколадного крему Для просочення
· 100 борошна вищого сорту;

· 150 масла вершкового;

· 7 білків;

· 6 жовтків;

· 140 г звичайного цукру;

· 20 г крохмалю;

· 1/2 ч. л. екстракту апельсина.

· 240 мл соку апельсина;

· 1,5 ст. л. коньяку;

· 100 г масла вершкового;

· 50 г звичайного цукру;

· 2 ст. л. цедри апельсина;

· 13 г крохмалю;

· 2 добірних яйця;

· 1 жовток;

· 1/4 ч . л. харчової солі.

· 4 курячих яйця

· 100 г шоколаду темного

· 200 г звичайного цукру;

· 250 г масла вершкового;

· 1/2 ч. л. екстракту апельсина.

· 80 мл соку апельсина;

· 1 ст. л. апельсинового екстракту;

· 40 г звичайного цукру.

Торт Добош (класичний рецепт доповнений апельсиновим кремом) готується за цією схемою:

  1. На обробну дошку викласти темний шоколад і порубати його на дрібні шматочки за допомогою ножа. У ємність для збивання висипати цукор, додати туди яйця і все це перемішувати міксером, поки не утвориться світла і збільшена в обсязі маса. На збивання має піти не менше 5-7 хв.

  2. Підготувати парову баню, відправити на неї яєчну суміш і нагріти її до температури 83 ° C. Коли потрібна температура буде досягнута, відключити вогонь, засипати в суміш дрібні шматочки темного шоколаду і перемішувати їх до розчинення. Після в шоколадну масу ввести апельсиновий екстракт і розмішати його. Шоколадний крем охолодити до температури 20 ° C.
  3. Після охолодження в крем відправити вершкове масло, попередньо нагріте до кімнатної температури і перемішати його. Готовий шоколадний крем знадобиться поставити в холодильник.
  4. У цей час потрібно зайнятися приготуванням апельсинового крему. У невелику каструлю перелити апельсиновий сік, засипати в нього апельсинову цедру і перемішати. Каструлю відправити на сильний вогонь і довести сік з цедрою до закипання. У глибоку тарілку висипати цукор, потім крохмаль і сіль, розбити туди яйця, додати жовток і перетворити компоненти в єдину масу за допомогою віночка.
  5. У отриману масу акуратно залити невеликою цівкою киплячий цитрусовий сік і перемішати його. Цю суміш перелити в каструлю, поставити на мінімальний вогонь і готувати, поки вона не загусне, не забуваючи активно помішувати. Після готовий крем можна процідити, щоб позбавити від цедри апельсина. Тоді він стане повністю гладким.
  6. Не чекаючи охолодження, в крем влити коньяк, додати попередньо збите вершкове масло і все це розмішати. Щоб зробити просочення для коржів, необхідно залити цитрусовий сік в маленьку каструлю, розчинити в ньому потрібну кількість цукру, закип’ятити його, відправивши на великий вогонь, після прибрати з вогню, покласти в нього екстракт апельсина, перемішати і залишити на столі до охолодження.
  7. Тепер слід приготувати тісто для коржів. У мисці потрібно збивати тепле вершкове масло разом з 20 г цукру за допомогою віночка до отримання єдиної маси. Потім додавати в масу жовтки по 1, збиваючи їх. Окремо змішати білки з рештою цукру. Після цього в жовткову масу слід вводити пишну білкову суміш і просіяне разом з крохмалем борошно, перемішуючи кухонної лопаткою. В кінці має вийти повітряне тісто.

  8. На столі розкласти листи пергаменту. По центру кожного зобразити коло діаметром 18 см. Простір усередині кола заповнити 3-4 ст. л. тіста. Його потрібно розрівняти кухонної лопаткою. Коржі випікати по черзі в духовці, нагрітій до середньої температури, не менше 5 хв. Після цього коржі остудити, не знімаючи з пергаменту. Коли вони охолонуть, пергамент можна видалити.
  9. Тепер потрібно зібрати торт. Всі коржі просочити апельсиновим сиропом. На 2 перших коржа потрібно викласти по невеликій кількості шоколадного крему і розрівняти його. Інші 2 коржа покрити апельсиновим кремом. Решта 3 коржа змастити шоколадним кремом, залишивши деякий його кількість для прикраси.
  10. Тепер можна з підготовлених коржів зібрати торт. Готову конструкцію поставити в холодильник на 30 хв. Після десерт витягти з холодильника, покрити кремом як зверху, так і з боків, і прикрасити часточками апельсина. При бажанні їх можна карамелізовану.

З кавовим кремом

Щоб зробити тісто для торта, потрібно підготувати:

  • 250 г масла вершкового;
  • 260 г борошна вищого сорту;
  • 250 г звичайного цукру;
  • 9 курячих добірних яєць;
  • 1 лимон;
  • трохи ваніліну.

Для приготування крему знадобиться 450 вершків жирністю 10%, 160 г шоколаду (70%), 250 г вершкового масла, 2 яєчних жовтки, 5 крапель ромового екстракту, 2,5 ст. л. какао, 140 г цукру і 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю. До складу сиропу буде входити 1 ст. л. кави, 3 краплі горіхового лікеру, 45 г звичайного цукру і 70 мл води.

Для створення карамелі потрібно 200 г цукру, 1 ч. л. соку лимона, 70 мл води, а для прикраси – 100 г мигдалю.

Торт Добош, класичний рецепт якого доповнений кавовій просоченням, можна приготувати таким способом:

  1. Для крему закип’ятити вершки. В окремій тарілці потрібно змішати жовтки, крохмаль, какао, цукор і ромовий екстракт. Потім в киплячі вершки перелити жовткову суміш, перемішати і доводити до загустіння на слабкому вогні, безперервно помішуючи.
  2. Загуснув крем необхідно прибрати з вогню, прикрити харчовою плівкою і відкласти в сторону. Для тіста нагріти до температури 20 ° C вершкове масло і яйця. Їх потрібно розділити на жовтки і білки. Лимон промити і натерти з нього цедру. У вершкове масло можна засипати половину цукру і перемішувати його, поки не з’явиться біла маса.
  3. Далі потрібно викласти жовтки в масляну суміш по 1, збиваючи міксером після кожного додавання. Потім додати лимонну цедру, сіль, ввести окремо збиті білки з половиною цукру і добре змішати за допомогою міксера. Слідом висипати борошно, просіявши її крізь сито, і акуратно перемішати ложкою.
  4. Форму, діаметр якої становить 23 см, застелити пергаментом, промазати невеликою кількістю вершкового масла і викласти в неї 1/6 частина тіста. Корж потрібно готувати до золотистого покриття в духовці, прогрітій до температури 180 ° C. Точно також спекти решта 5 коржів.
  5. На водяній бані розтопити шоколад і ввести його в охолоджений крем. У мисці подрібнити вершкове масло за допомогою віночка і відправити його в шоколадний крем. Після перемішування крем можна помістити в холодильну камеру на 20 хв. Потім приготувати просочення. У каструлі змішати цукор з водою. Цю суміш закип’ятити, після охолодити, всипати в неї кави, додати горіховий лікер і добре перемішати.
  6. Коржі потрібно скласти один на одного, покриваючи їх просоченням і обмазуючи кремом. Для прикраси залишити 100 г крему і 1 корж. Сформований торт промазати кремом як з боків, так і зверху. На вогонь потрібно відправити каструлю, засипати в неї цукор, влити воду, закип’ятити на сильному вогні, додати лимонний сік і варити карамель до придбання жовтого кольору.
  7. На корж перелити карамель і розрівняти її. Корж потрібно розрізати на 8 скибочок і прикрасити ними верхню частину торта. Перед подачею торт необхідно присипати очищеним і подрібненим мигдалем.

Готово.

Корисні поради і рекомендації

Основні рекомендації:

  • Торт найкраще охолоджувати в холодильнику перед подачею мінімум 2 год.
  • Для прикраси торта рекомендується використовувати шоколадну стружку.
  • У просочення для десерту можна додавати різні лікери та фруктові соки.

Торт Добош популярний у всій Європі. Його можна приготувати за класичним або іншому вподобаному рецептом. Він відмінно підійде для святкового столу.

Відео про приготування торта Добош

Рецепт приготування торта Доброш:

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал