Варення-п'ятихвилинка з аґрусу на зиму – 6 простих рецептів з покроковими фото

Варення-п'ятихвилинка з аґрусу на зиму – заготівля проста, що не займає багато часу, але готується за іншою технологією в порівнянні зі звичайним варенням. Вариться воно в залежності від рецепту в 1-3 прийоми з перервами для охолодження і лише протягом 5 хвилин від початку кипіння. В результаті – ягоди агрусу добре просочуються сиропом, залишаються цілими, а смак та корисні властивості зберігаються максимально.

Густе варення-п'ятихвилинка з аґрусу на зиму — простий рецепт

«П'ятихвилинка» – спосіб заготівлі аґрусу на зиму найпростіший і найшвидший, що важливо при великій кількості ягоди. Ягоди агрусу залишаться цілими, а сироп при охолодженні варення стане густим, тому що в цій ягоді чимало натурального пектину. Агрус спочатку пару хвилин проварюється в чистій воді, і потім варення вариться рівно 5 хвилин.

    Варення-п'ятихвилинка з аґрусу з цілісним ягодами на зиму

    Десерти з аґрусу мають калорій у 2–3 рази менше порівняно з печивом та цукерками, тому їм можна замінювати звичайні солодощі, що важливо для правильного та дитячого харчування. Для отримання десерту з цілими ягодами, аґрус на ніч замочуємо у воді і потім варимо аґрусову п'ятихвилинку в сиропі, а коротке варіння зберігає в цій ягоді всі корисні речовини та смак натурального аґрусу.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,2 л.

    Складові:

    • Агрус – 1 кг.
    • Цукор – 1.1 кг.
    • Вода – 2 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для цього варення вибрати хороший неперестиглий аґрус і бажано зеленого кольору, що буде красивіше. Ягоди очистити від кінчиків, добре промити і залити холодною водою.

    Крок 2. На ранок воду з аґрусу злити і відміряти 2 склянки настою, для сиропу. Настій перелити в посуд для варіння варення, розчинити в ньому розраховану кількість цукру і варити на невеликому вогні до коричневого кольору. Якщо крапля сиропу не буде розтікатися на блюдце або стікати з ложки ниткою, що тягнеться, значить сироп готовий.

    Крок 3. У киплячий сироп пересипати замочений аґрус і акуратно перемішати.

    Крок 4. Варити аґрус у сиропі протягом 5 хвилин від початку кипіння. Пінку з поверхні варення акуратно зняти до кінця варіння.

    Крок 5. Гаряче варення-п'ятихвилинку розфасувати заздалегідь простерилізованим банкам, герметично закупорити і після повного охолодження прибрати в місце для зберігання домашніх консервацій. Таке варення може добре зберігатись і в умовах квартири. Вдалих та смачних заготовок!

    П'ятихвилинка з аґрусу через м'ясорубку на зиму

    Агрусова п'ятихвилинка через м'ясорубку – варіант заготівлі цієї ягоди більш швидкий і простий, тому що він виключає маніпуляції при варінні традиційного варення: видалення кінчиків, наколку ягід та їх обсушування. Для густішої консистенції, враховуючи коротке варіння, додамо до варення желфікс. Цукор у варення додається вдвічі менше, і зберігати таку заготівлю краще в холодному місці.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 0,5л.

    Складові:

    • Аґрус – 500 гр.
    • Цукор – 250 гр.
    • “Желфікс” – ½ упаковки.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для цієї заготовки вибрати аґрус зеленого кольору та бажано недостиглий, адже в такій ягоді кісточки дрібні. Агрус добре промити під проточною водою і кінчики можна залишити.

    Крок 2. Підготовлений аґрус подрібнити на м'ясорубці з дрібними ґратами. Отримана маса за кольором та смаком буде схожа на пюре з банана та ківі. Цю масу перелити в посуд для варіння варення.

    Крок 3. У піалі змішати половину пакетика желфікса з двома ложками цукрового піску і пересипати цю суміш до подрібненого аґрусу.

    Посуд з варенням поставити на плиту і на невеликому вогні при помішуванні дерев'яною лопаткою, довести масу до початку кипіння. Потім всипати решту цукру, ще раз перемішати і поварити варення протягом 5 хвилин від початку повторного кипіння. Пінку з поверхні акуратно зняти.

    Крок 5. Приготовлене варення-п'ятихвилинку перелити в чистий сухий контейнер або, при великому обсязі заготовки, в стерильні банки, закрити кришками і після остигання, переставити на зберігання в холодильник.

    Крок 6. Після повного охолодження, аґрусова через м'ясорубку п'ятихвилинка добре застигне, і матиме приємний кисло-солодкий смак. Приємного чаювання!

    Варення-п'ятихвилинка з аґрусу з апельсином

    Варення з агрусу смачну саме собою, але його смак можна доповнити цитрусовими нотками, що десерт зробить дуже ароматним. У цьому рецепті готуємо аґрусову п'ятихвилинку з апельсином. Інгредієнти подрібнюємо в пюре і для густої консистенції додамо харчовий загусник. Агрус для варення підходить будь-якого сорту.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,2 л.

    Складові:

    • Агрус – 1 кг.
    • Апельсин – 1 шт.
    • Цукор – 750 гр.
    • Згущувач – 1 упаковка.
    • Кислота лимонна – ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед вибрані для варення ягоди агрусу правильно підготувати: видалити кінчики, ягоду промити під проточною водою і серветкою прибрати зайву рідину. Агрус перекласти в посуд для варіння варення. Апельсин добре промити та акуратно зняти всю цедру. Потім виділити м'якоть, розділити на невеликі шматочки і додати до аґрусу.

    Крок 2. До аґрусу насипати лимонну кислоту і все подрібнити занурювальним блендером до однорідної маси.

    Крок 3. Потім посуд із цією масою на невеликому вогні та при помішуванні довести до кипіння. У варення, що закипіло, насипати розраховану кількість цукру, додати загусник у кількості згідно з інструкцією на упаковці і масу ще раз перемішати, щоб цукор розчинився повністю.

    Крок 4. Варення повторно довести до кипіння та поварити рівно 5 хвилин, знімаючи з поверхні пінку. Гарячу аґрусову з апельсином п'ятихвилинку розкласти в сухі стерильні банки і герметично закупорити.

    Крок 5. Банки поставити на кришки і після повного остигання перенести до місця зберігання домашніх заготовок. Смачного!

    Густе желе-п'ятихвилинка з аґрусу на зиму

    Желе з аґрусу визнається багатьма найгіднішим і найсмачнішим десертом до будь-якого столу. Готується желе просто. Агрус подрібнюється, протирається на сито для видалення кісточок і шкірки, і потім ягідна маса вариться з додаванням цукру і будь-якого загусника. У цьому рецепті готуємо желе із зеленого аґрусу та з желюючим цукром, тому що натурального пектину в цій ягоді недостатньо.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Агрус – 1 кг.
    • Цукор желюючий – 600 гр.

    Процес приготування:

    Крок 1. Зелений аґрус, а з нього желе буде гарним, підготувати як для звичайного варення та подрібнити за допомогою будь-якого кухонного гаджета.

    Крок 2. Ягідну масу перелити в посуд для варіння і добре нагріти на невеликому вогні.

    Крок 3. Потім гарячу масу перетерти на сито для видалення шматочків шкірки та кісточок. З 1 кг аґрусу зазвичай після перетирання залишається 600 г маси для желе.

    Крок 4. Цю масу перелити в ту саму каструлю.

    Крок 5. Порційно насипати до неї розраховану кількість цукру, що желює, і перемішати до повного розчинення.

    Крок 6. Желе на середньому вогні та при помішуванні лопаткою довести до кипіння та поварити рівно 5 хвилин від початку кипіння.

    Крок 7. Гаряче желе швидко, оскільки відразу густіє, розфасувати по стерильним банкам, заповнюючи їх до верху.

    Крок 8. Банки герметично закупорити і після повного остигання переставити в місце для зберігання заготовок. При охолодженні текстура желе-п'ятихвилинки з аґрусу буде досить щільною. Таке желе добре зберігається в умовах квартири. Смачного!

    П'ятихвилинка з аґрусу через блендер на зиму

    Варення-п'ятихвилинка з аґрусу через блендер завжди виходить однорідним і за консистенцією схожим на повидло. У цьому рецепті вам пропонується цей варіант трохи змінити і додати до подрібненого аґрусу трохи цілих ягід, желфіксу для густоти та ароматизувати десерт корицею, що зробить десерт красивим та дуже смачним.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Агрус – 1 кг.
    • Цукор – 1 кг.
    • Желфікс – 20 гр.
    • Кориця – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Згідно з рецептом та обсягом вашої заготовки потрібно відміряти кількість ягід, цукру та желфіксу з корицею. Агрус очистити від кінчиків, видалити пошкоджені ягоди і добре промити.

    Крок 2. В окремий посуд пересипати більшу частину підготовленого аґрусу та подрібнити до стану однорідного пюре за допомогою занурювального блендера.

    Крок 3. Отримане пюре перекласти в посуд для варіння, додати до нього цілі ягоди і поставити на маленький вогонь.

    Крок 4. Желфікс змішати із двома ложками цукру. До ягідної маси пересипати цю суміш і при постійному помішуванні лопаткою довести до кипіння.

    Крок 5. Потім насипати до варення решту цукру з корицею, ще раз перемішати і поварити все протягом 5 хвилин від початку кипіння.

    Крок 6. Гаряче варення п'ятихвилинку розлити заздалегідь простерилізованим банкам, герметично закупорити і на добу прикрити теплим пледом для додаткової пастеризації. Повністю остиглий варення перенести на зберігання в темне прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал