Тушкована курка – 9 смачних рецептів з фото

Тушкована курка – ця страва лаконічна в технології приготування і затребувана для людей працюючих, особливо при використанні сучасних гаджетів для готування. Курка нарізається шматочками, обсмажується і тушкується на сковорідці, в мультиварці, духовці або каструлі з додаванням інших інгредієнтів, в основному овочів і під будь-яким соусом. Її можна затушкувати на 2-3 дні вперед і смакові якості при цьому не губляться, а рецепт можна вибрати на свій смак.

Тушкована курка в каструлі без обсмаження

Варіант тушкування курки в каструлі без обсмаження буде більш дієтичним і менш калорійним в порівнянні з куркою смаженою. У цьому рецепті курку доповнимо стандартним набором овочів з моркви, цибулі і селери. Курку заздалегідь на годину замаринуємо разом з овочами, що зробить страву ніжною, ароматною і смачною. Олію для готування не використовуємо.

Час готування: 2 години 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 шт.
  • Морква – 150 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Селера – 100 гр.
  • Часник – 4 зубки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр – ½ ч.л.
  • Вода – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі для страви почистіть і промийте. Цибулю наріжте тонкими напівкільцями. Моркву і селера подрібніть на великій терці. Часник наріжте тонкими слайсами.

Крок 2. Ці подрібнені овочі перекладіть в окремий посуд, насипте сіль з чорним перцем і коріандром, добре перемішайте і трохи перетріть, щоб дали сік.

Крок 3. Тушку курки промийте і обробити на порційні шматочки. Спинку тушки залиште для бульйону. Решта шматочки перекладіть до овочевої суміші, добре перемішайте і на годину, як мінімум, поставте для маринування в холодильник.

Крок 4. Після закінчення часу маринування, курку з овочами перекладіть в спеціальну для тушкування каструлю і перелийте залишився сік. Додайте до неї три ложки чистої води. Каструлю поставте на невеликий вогонь, прикрийте кришкою і тушкуйте протягом однієї години.

Крок 5. За цей час курка і овочі добре протушкуються і стануть м’якими, ніжними і дуже ароматними.

Крок 6. Тушковану в каструлі курку без обсмаження розкладіть по тарілках.

Крок 7. Декоруйте страву дрібно нашаткованою зеленню і можете сервірувати до вечері або обіду. Смачного!

Тушкована курка в мультиварці

Тушкування курки в мультиварці в багатьох сім’ях є найбільш популярним способом приготування цього птаха, а додаток її різними овочами дозволяє кожен раз отримати новий смак. У цьому рецепті готуємо курку без обсмажування в олії, що буде дієтичним варіантом. Доповнимо її цибулею з морквою, томатною пастою і чебрецем. Рецепт простий і швидкий.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Курка ( будь-які частини ) – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Тім’ян – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для тушкування шматочки курки добре промийте і перекладіть в чашу мультиварки. Олію додавати не треба. Закрийте кришку і включіть програму « Випічка ». Запікайте курку 15 хвилин.

Крок 2. За цей час почистіть, і промийте овочі. Цибулю наріжте невеликими кубиками, а моркву тонкими брусочками. Овочеву нарізку перекладіть до курки і продовжите ту ж програму ще 5 хвилин.

Крок 3. Потім курку з овочами по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем, додайте ложку томатної пасти, все акуратно перемішайте і мультиварку переведіть на програму « Тушкування ». Для курки буде досить 20 хвилин для приготування.

Крок 4. До тушкованої курки покладіть гілочки чебрецю або інші прянощі на свій смак, і тушкуйте ще 5 хвилин.

Крок 5. По завершенні програми, дайте трохи настоятися під закритою кришкою і, розклавши її по порційних тарілках, сервіруйте до столу. Смачного!

Тушкована курка з картоплею на сковороді

Для невеликої сім’ї відмінним ситним вечерею або обідом буде тушкована курка з картоплею на сковороді. Страву можна доповнити за бажанням, грибами, овочами і зеленню. У цьому рецепті доповнимо страву цибулею і морквою, а час тушкування визначається, яку ви хочете отримати курку, адже чим довше тушкувати, тим м’якше буде м’ясо.

Час готування: 1 година 5 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Курка ( стегно ) – 3 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Кріп сушений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу згідно з рецептом, підготуйте всі інгредієнти. Курячі стегна помийте, розріжте на половинки і обсушити серветкою. Овочі почистіть, промийте і наріжте невеликими шматочками будь-якої форми. Нарізку цибулі і моркви обсмажте до легкого золотистого кольору на на розігрітій олії.

Крок 2. До обсмажених овочів покладіть шматочки курки.

Крок 3. Посмажте їх з обох сторін протягом 10 хвилин.

Крок 4. Поверх обсмаженої курки рівним шаром викладіть нарізану великими кубиками картоплю.

Крок 5. Ці інгредієнти посипте сіллю з чорним перцем і сухим кропом. Потім їх залийте окропом до рівня середини вмісту. Сковорідку прикрийте кришкою і тушкуйте курку на невеликому вогні протягом мінімум 45 хвилин.

Крок 6. За цей час картопля і курка стануть м’якими. Приготовану на сковорідці тушковану курку з картоплею посипте дрібно нарізаною свіжою зеленню, і подайте до вечері в гарячому вигляді, не розкладаючи по тарілках. Смачного!

Тушкована курка в сметані

Додавання сметани до тушкованої курки робить її м’ясо дуже м’яким і ніжним, що важливо для дитячого або дієтичного харчування. Частини курки можна вибирати будь-які, а сметана повинна бути якісною, інакше згорнеться. У цьому рецепті курку трохи обсмажуємо і потім тушкуємо в сметанному соусі, приготованому за типом соусу бешамель. Страву доповнимо сумішшю прянощів.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Курка ( стегно / гомілка ) – 600 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Для соусу:

  • Сметана – 1 ст.
  • Бульйон – 1 ст.
  • Борошно – 1 ст.л.
  • Масло вершкове – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте простий набір інгредієнтів для страви.

Крок 2. В окремій піалі змішайте сіль з обраними приправами для курки. У набір приправ можна включити прованські трави, чорний перець, паприку та інші. Курячі стегна або гомілки розділіть на більш дрібні частини, промийте і натріть приготовленою сумішшю.

Крок 3. У сковорідці розігрійте трохи олії. Обсмажте на ньому шматочки курки до золотистої скоринки з усіх боків, яка збереже м’ясний сік всередині.

Крок 4. Для приготування соусу візьміть іншу сковорідку, розтопіть в ній вершкове масло, насипте ложку борошна і при помішуванні лопаткою обсмажте до кремового кольору.

Крок 5. Потім до обсмаженого борошна налийте склянку бульйону або просто окропу і на невеликому вогні борошно з бульйоном активно перемішайте до однорідного і без грудочок стану.

Коли соус стане густим, перекладіть до нього склянку сметани, ще раз перемішайте і після закипання вогонь вимкніть. Сіль і приправи в соус не додаєте, тільки до смаку можете покласти подрібнений часник.

Крок 6. Сметанним соусом залийте обсмажену на сковорідці курку. Після початку кипіння соусу, сковороду прикрийте кришкою і тушкуйте курку на маленькому вогні протягом 35-45 хвилин.

Крок 7. Приготовану тушковану курку в сметані розкладіть по тарілках, доповніть гарніром з овочами, полийте соусом. Смачного!

Тушкована курка в духовці в рукаві

В даний час на зміну фользі прийшов спеціальний рукав для запікання, в якому можна приготувати і тушковану курку. Цей спосіб тушкування більш дієтичний, та й простіший, адже курку не потрібно обсмажувати і м’ясо в рукаві виходить дуже м’яким. Для особливого смаку і аромату курку доповнимо овочами, а приправи підійдуть будь-які.

Час готування: 1 година 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 кг ( 1 тушка ).
  • Цибуля – 3 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Вода – 0,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку курки очистіть від залишків пера, добре промийте під проточною водою і обробити на невеликі шматочки. Відразу почистіть і помийте зазначені в рецепті овочі.

Крок 2. Шматочки курки перекладіть в окремий посуд, на свій смак посипте сіллю з чорним перцем і вибраними приправами і добре перемішайте.

Крок 3. Підготовлені овочі наріжте великими шматками довільної форми.

Крок 4. Нарізку цибулі і моркви додайте до курки і ще раз перемішайте.

Крок 5. Потім ці інгредієнти компактно укладіть в рукав, щільно закріпивши один кінець. Додайте в рукав шматочки помідора і солодкого перцю, налийте половина склянки води і закріпіть другий кінець рукава. Рукав укладіть на деко. Духовку заздалегідь розігрійте до 180 градусів і поставте в неї деко.

Крок 6. Тушкуйте курку протягом 1,5 годин. Розкривати верх пакета до кінця тушкування не треба, адже ми курку тушкуємо і рум’яна скоринка не потрібна. Рукав з куркою витягніть з духовки і дайте трохи охолонути.

Крок 7. Тушковану в рукаві в духовці курку красиво викладіть на тарілку разом з овочами і можете сервірувати до столу. Смачного!

Тушкована курка в гусятниці

Гусятницю в даний час багато господині забули, але тушкована в ній курка, та й інше м’ясо виходять з особливим насиченим смаком, подібним ефекту української печі. Курка в гусятниці завжди виходить соковитою і м’якою, а тушкувати можна як цілої тушкою, так і шматочками. У цьому рецепті курку тушкуємо в цибульному соусі, без додавання інших овочів і олії. Готуємо на плиті.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 кг ( 1 тушка ).
  • Цибуля – 4 шт.
  • Часник – 5 зубків.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Приправа для курки – 2 ч.л.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку курки почистіть від залишків пера і добре промийте під проточною водою. Почистіть цибулини з часником. Підготуйте спеції і гусятницю.

Крок 2. Сіллю і приправами натріть курку зовні і всередині. Залиште її на 10 хвилин для маринування.

Крок 3. Очищену цибулю наріжте маленькими кубиками. Часник наріжте тонкими слайсами. В тушку покладіть трохи цибульної нарізки і один лавровий листок.

Крок 4. Потім курку перекладіть в гусятницю спинкою догори. Навколо тушки розкладіть решту нарізку цибулі і лаврове листя. У гусятницю налийте склянку чистої води. Закрийте її кришкою і поставте на маленький вогонь.

Крок 5. Тушкуйте курку протягом 1,5 годин. За цей час курка стане м’якою і цибуля в соусі майже розчиниться. Тушковану в гусятниці курку можна сервірувати до столу. При бажанні, для рум’яної скоринки зверху, поставте гусятницю з тушкованою куркою в духовку на 10 хвилин, включивши режим « Гриль ». Смачного!

Курка, тушкована в вершковому соусі

Вершковий соус перетворює смак будь-якої страви і надає їй нову гаму смакових відтінків, а курка, тушкована в такому соусі, виходить особливо смачною. Основним інгредієнтом вершкового соусу є жирні вершки і заміна їх молоком або маслом зі сметаною дасть інший смак. У цьому рецепті вершковий соус доповнимо часником зі свіжою зеленню, і тушкуємо курку на сковорідці.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Курка ( стегно ) – 4 шт.
  • Вершки 20% – 250 мл.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Олія – 20 мл.
  • Часник – 1 головка.
  • Петрушка – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Солодка паприка – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ст.л.
  • Перець свіжомелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У курячих стегон видаліть зайвий жир. Потім стегна промийте під проточною водою і серветкою приберіть зайву вологу.

Крок 2. У піалі змішайте вказану в рецепті кількість солі з хмелі-сунелі, солодкої паприкою і молотим перцем. Цією пряною сумішшю натріть шматочки курки з усіх боків і залиште на 10 хвилин для маринування.

Крок 3. За цей час приготуйте вершковий соус. Очистіть від лушпиння часникові зубки, подрібніть будь-яким способом і перекладіть в окремий посуд. Дрібно нашаткуйте промиту петрушку з кропом і додайте до часнику. Потім ці інгредієнти залийте вершками і добре перемішайте.

Крок 4. У сковорідці розтопіть на середньому вогні шматок вершкового масла і додайте трохи олії, щоб воно не підгоріло. У гарячому маслі обсмажте курячі стегна по 5-6 хвилин з кожного боку і до рум’яної скоринки.

Крок 5. Потім обсмажену курку залийте приготованим вершковим соусом. Тушкуйте її на невеликому вогні і під прикритою кришкою протягом 30 хвилин. Пару раз кришку відкрийте і полийте соусом шматочки зверху.

Крок 6. Курку, тушковану в вершковому соусі, перекладіть на тарілку, доповніть будь-яким гарніром з овочами і можете сервірувати до столу. Смачного!

Курка, тушкована в томатній пасті

Курка тушкована в томатній пасті, відрізняється хорошим смаком, готується досить швидко, просто і поєднується з будь-якими гарнірами. Для страви підходять різні частини тушки, але з томатним соусом краще поєднуються гомілка або стегно. У цьому рецепті до курки додамо звичайні овочі: моркву і цибулю. Тушкуємо курку на сковорідці. Приправи можна додавати на свій смак.

Час готування: 50 хвилин

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Курка ( будь-які частини ) – 600 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Паста томатна – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа для курки – за смаком.
  • Вода – 200 мл.
  • Олія – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Курячу тушку добре промийте під проточною водою, обсушити серветкою і обробіть на невеликі порційні шматочки. Обсмажте в сковорідці з розігрітою олією до легкої золотистої скоринки з усіх боків. Смажте на помірному вогні і протягом 10 хвилин.

Крок 2. За цей час почистіть, і промийте цибулю з морквою. Цибулю наріжте маленькими кубиками, а моркву тонкими брусочками. Нарізку овочів перекладіть в сковорідку і посмажте протягом 5 хвилин.

Крок 3. Потім обсмажені інгредієнти на свій смак посипте сіллю з приправою і перемішайте.

Крок 4. Томатну пасту розведіть в 200 мл кип’яченої води і цієї сумішшю залийте обсмажені курку з овочами.

Крок 5. Кришкою сковорідку прикрийте. Тушкуйте курку на невеликому вогні протягом 25 хвилин від початку кипіння соусу, адже це м’ясо готується досить швидко.

Крок 6. Приготовану тушковану в томатній пасті курку, перекладіть на порційні тарілки.

Крок 7. Страву доповніть зеленню і сервіруйте до столу з обраним гарніром. Смачного!

Тушкована курка з грибами

Вдалий тандем курки і грибів використовується в приготуванні різних страв, і в цьому рецепті готуємо тушковану курку з грибами. Страва виходить смачною як з лісовими грибами, так і зі звичайними шампіньйонами. Гриби додаються до обсмаженої курки і дають багато грибного соку, в якому м’ясо тушкується. Соус доповнимо сметаною і тушкуємо курку в чавунної посуді: казані, сковорідці.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Курка ( будь-які частини ) – 500 гр.
  • Шампіньйони – 500 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець запашний горошок – 4 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви.

Крок 2. Шматочки курки і краще стегенця з крилами добре промити під проточною водою і серветкою прибрати зайву вологу. Якщо використовуєте філе, його заздалегідь замаринувати, щоб не вийшло сухим.

Крок 3. Промити під холодною водою шампіньйони і розрізати їх на 2-4 шматочка в залежності від їх величини.

Крок 4. В чавунному посуді на великому вогні залити олію і обсмажити до рум’яної скоринки нарізану курку. Саме засмажена скоринка добре зберігає всередині м’ясний сік.

Крок 5. До курки перекласти нарізку шампіньйонів і при помішуванні, а гриби відразу дадуть багато соку, обсмажувати ці інгредієнти протягом 10 хвилин і також на великому вогні.

Крок 6. Потім все посипати сіллю з чорним перцем, додати горошки запашного перцю і сметану хорошої якості, щоб не згорнулася. Курку з грибами і сметаною перемішати ще раз.

Крок 7. Посуд прикрити кришкою і тушкувати курку на маленькому вогні протягом 40 хвилин від початку кипіння соусу.

Крок 8. Приготовану тушковану з грибами курку спробувати, додати, чого недостатньо і сервірувати до обіду гарячої і з будь-яким гарніром. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал