Супи на кожен день – 9 простих і смачних рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Супи на кожен день – прості та смачні рецепти першої, головної частини обіду в повсякденному меню для кожної сім’ї, від яких відмовлятися не можна. Правильно приготовлені перші гарячі страви добре насичують організм і не важкі для шлунка. Варіантів їх багато і відрізняються вони як способом приготування (пюреподібні, прозорі та заправні), так і рідкою основою: на м’ясо-кістковому або рибному бульйоні, відварі грибів, овочів або круп, а вибір рецептів стоїть за господинею.

Найсмачніший суп з фрикадельками з фаршу

Смак супу з фрикадельками визначається як самим фаршем, так і додатковими інгредієнтами. Кращим фаршем для фрикадельок визнається приготований з м’яса птиці. У цьому рецепті готуємо фрикадельки з м’яса індички. Додамо в суп тільки картопля і морквяно-цибульне засмажування, а секретом особливого смаку будуть вершки.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • М’ясний фарш ( індика ) – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Вершки – 1 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний перець мелений – за смаком.
  • Масло – для смаження.
  • Зелень – за смаком.
  • Вода – 1,5-2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Картопля почистити, промити і нарізати невеликими шматочками будь-якої форми.

Крок 2. Перекласти його в каструлю, залити 1,5-2 літрами води і поставити варитися.

Крок 3. Почистити і промити цибулину з морквиною.

Крок 4. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити до легкого рум’яного кольору на розігрітій олії.

Крок 5. Моркву подрібнити на дрібній терці.

Крок 6. Перекласти моркву до цибулі і посмажити до м’якості.

Крок 7. Фарш трохи посолити, перемішати і сформувати з нього невеликі фрикадельки, а яйце можна не додавати, так як фарш з індички добре тримає форму.

Крок 8. У бульйон до звареного до готовності картоплі перекласти овочеву засмажування і довести до кипіння.

Крок 9. Потім перекласти в бульйон сформовані фрикадельки і варити протягом 10 хвилин, поки вони не спливуть.

Крок 10. В останню чергу в суп додати сіль з чорним меленим перцем за смаком і налити склянку вершків будь-якої жирності. Після закипання вогонь вимкнути.

Крок 11. Приготований смачний суп з фрикадельками з фаршу розлити по тарілках, доповнити дрібно нарізаною будь зеленню і сервірувати до обіду. Смачного!

Гороховий суп з реберцями і копченостями

Гороховий суп з реберцями і копченостями буде у вас варіантом ситного і смачного першого страви для обіду, а люблять його в багатьох сім’ях. Готується суп просто, тільки потрібно горох заздалегідь замочити. М’ясним набором в цьому рецепті беремо свинячі реберця, так буде швидше, але можна брати і свіжі, а доповнимо їх копченими сосисками і ковбасою.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Горох – 150 гр.
  • Свинячі реберця варено-копчені – 700 гр.
  • Сосиски копчені – 3 шт.
  • Ковбаса сирокопчена – 70 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 1,5-2 л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для супу.

Крок 2. Свинячі реберця розріжте на середні шматочки, перекладіть в каструлю, залийте 1,5-2 літрами холодної води, доведіть до кипіння і зніміть пінку з поверхні бульйону.

Крок 3. Очистіть і промийте цибулину з морквою і подрібніть, як вам подобається.

Крок 4. Нарізку овочів обсмажте до легкого рум’яного кольору на на розігрітій олії.

Крок 5. Добре розварюється колотий горох кілька разів промийте, якщо будете використовувати інші сорти гороху, тоді потрібно їх заздалегідь замочити в холодній воді на кілька годин.

Крок 6. Пересипте горох до звареним реберцям і поваримо протягом півгодини.

Крок 7. Картоплю почистіть, промийте, наріжте кубиками і перекладіть в суп разом з овочевою засмагою, варіть до готовності.

Крок 8. Зварені реберця витягніть з бульйону, відокремите від кісток м’ясо наріжте його.

Крок 9. На невеликі кубики наріжте копчення сосиски і ковбасу, очистивши їх від шкірки. У суп перекладіть м’ясну нарізку, на свій смак посипте сіллю з чорним перцем і через 15 хвилин вогонь вимкніть.

Крок 10. Приготований гороховий суп з реберцями і копченостями розлийте по тарілках, доповніть зеленню і блюдо сервіруйте до обіду. Смачного!

Квасолевий суп з червоної квасолі

Квасолевий суп з червоної квасолі відрізняє легкість, ситність і приємний горіховий смак цих бобів. Червона квасоля багата рослинним білком і в стравах доповнює або замінює м’ясні продукти, але її обов’язково потрібно замочувати. У цьому рецепті готуємо простий квасолевий суп, доповнимо його сосисками і овочевий зажаркою, що вийде дуже смачно і швидко, не рахуючи часу варіння квасолі.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Квасоля червона – 150 гр.
  • Сосиски – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Червону квасоля добре промийте і на ніч залийте холодною водою. Потім її відваріть на середньому вогні і майже до готовності. Час варіння становить трохи більше години, що залежить від сорту бобових.

Крок 2. Перед цим супу почистіть і промийте овочі. Їх наріжте невеликими кубиками. Сосиски звільніть від оболонки і наріжте такими ж кубиками, як і овочі.

Крок 3. У каструлі з товстим дном розігрійте олію і обсмажте на ньому нарізку цибулі до легкого рум’яного кольору.

Крок 4. Потім в каструлю до цибулі перекладіть нарізку картоплі, моркви і сосисок. Обсмажте ці інгредієнти при помішуванні протягом 3 хвилин.

Крок 5. Обсмажені з сосисками овочі залийте водою в розрахунку на 3 порції супу, перекладіть майже зварену квасоля і варіть суп до повної готовності овочів. Зварений суп посоліть за своїм смаком.

Крок 6. Приготований простий квасолевий суп з червоною квасолі розлийте по тарілках і можете сервірувати до обіду. Смачного!

Грибний суп-пюре з шампіньйонів з вершками

Грибний суп-пюре з шампіньйонів з вершками за своїми смаковими якостями і ніжною текстурі входить в топ кращих супів-пюре, а готується просто і швидко. Основним смаковим інгредієнтом супу є вершки будь-якої жирності. Шампіньйони обсмажуються з цибулею і подрібнюються в пюре блендером. У цьому рецепті готуємо суп на курячому бульйоні і без картоплі.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Шампіньйони – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Курячий бульйон – 600 мл.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Вершки 10% – 200 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.
  • Кедрові горіхи – для прикраси.
  • Зелень – для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, підготуйте всі інгредієнти для супу-пюре. Очистіть цибулину і промийте шампіньйони. Цибулину наріжте маленькими кубиками, а гриби тонкими слайсами.

Крок 2. У сковорідці розігрійте трохи олії і обсмажте на ньому спочатку цибулю до легкого рум’яного кольору, а потім грибні слайсу. Смажте шампіньйони протягом 7 хвилин до їх м’якості і випарювання грибного соку.

Крок 3. У каструлі для варіння супу розтопіть шматочок вершкового масла.

Крок 4. Насипте до маслу борошно і обсмажте при помішуванні протягом 2-3 хвилин.

Крок 5. До обсмаженої борошні тонким струменем влийте курячий бульйон і відразу активно лопаткою перемішайте до однорідного і без грудочок борошна стану. Курячий бульйон можна замінити водою з бульйонним кубиком « Маггі ».

Крок 6. Потім в бульйон перекладіть обсмажені з цибулею шампіньйони, а кілька слайсів залиште для декору. Після повторного закипання супу, всі інгредієнти подрібніть погружним блендером або в чаші звичайного блендера до консистенції пюре.

Крок 7. Суп-пюре поставте на невеликий вогонь і додайте на свій смак сіль з чорним перцем. У закипілий суп налийте вершки, добре перемішайте і після початку кипіння вогонь вимкніть.

Крок 8. Приготований грибний суп-пюре з шампіньйонів з вершками розлийте по тарілках, декоруйте грибними слайсами, дрібно нарізаною зеленню, кедровими горішками і сервіруйте до обіду. Смачного!

Капусняк зі свіжої капусти з м’ясом

Капусняк зі свіжої капусти з м’ясом, як наварити, ситне і ароматне блюдо, готуються просто, хоча і мають різні варіанти за складом інгредієнтів і способу готування. У цьому рецепті варимо щі на свинячих реберцях з додаванням картоплі і зажареною цибулею з морквою, часником і томатами. Капусту можна закладати в суп разом з картоплею або пізніше, щоб вийшла трохи хрусткою.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра – 1.5 кг.
  • Капуста – 1 качан середня.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 4 шт.
  • Картопля – 10 шт.
  • Часник – ½ головки.
  • Помідори / томатна паста – 300 гр. / 2 ст.л.
  • Вода – 3 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Олія – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячі ребра промийте, розрубайте і розріжте на шматочки, перекладіть в каструлю для супу, залийте холодною водою і після закипання, воду злийте. Потім залийте 3 літрами чистої води і варіть протягом 1,5 годин на маленькому вогні.

Крок 2. За цей час підготуйте овочі. Їх почистіть і промийте. Моркву наріжте маленькими кубиками.

Крок 3. Картоплю наріжте на більшими шматками. Цибулю наріжте, як і моркву, а часник ножем порубати.

Крок 4. Капусту розріжте на квадратні шматочки або тонку соломку, як вам більше подобається. Зелень дрібно наріжте.

Крок 5. У сковорідці розігрійте олію і на ньому спочатку до золотистого кольору обсмажте цибулю, а потім додайте нарізку моркви з часником і обсмажте все ще протягом 7 хвилин.

Крок 6. До обсмажених овочів додайте подрібнені свіжі помідори, або замініть їх томатною пастою. Тушкуйте овочі з помідорами ще 10 хвилин на невеликому вогні.

Крок 7. У каструлю до звареним реберцям долийте воду, так як частина її википить при варінні. За своїм смаком додайте сіль з чорним перцем і лавровим листом.

Крок 8. У повторно закипілий бульйон перекладіть нарізку картоплі і проваріть 5-7 хвилин від початку кипіння. Потім перекладіть в бульйон нарізку капусти, перемішайте і варіть капусняк ще 15 хвилин.

Крок 9. В останню чергу в капусняк перекладіть овочеву засмажку і нарізану зелень. Зніміть пробу і відкоригуйте смак. Вогонь вимкніть.

Крок 10. Приготовлений капусняк зі свіжої капусти з м’ясом можна відразу сервірувати до обіду, але вони будуть смачніше, якщо годину постоять під закритою кришкою. Смачного!

Борщ з буряком – класичний рецепт

Варіанти класичного борщу з буряком є різні за способом готування, але набір інгредієнтів в усіх рецептах однаковий. Борщ вариться на яловичині. Буряк обсмажується, або береться запечена, щоб борщ вийшов з насиченим кольором. У цьому рецепті яловичину наріжемо шматочками і обсмажити, що буде швидше.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 400 гр.
  • Вода – 3 л.
  • Картопля – 400 гр.
  • Буряк – 300 гр.
  • Капуста білокачанна – 200 гр.
  • Цибуля – 20 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Часник – 10 гр.
  • Томатна паста – 100 гр.
  • Оцет столовий 9% – 4 мл.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 30 мл.

Для подачі:

  • Сметана – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину промити і нарізати великими кубиками. Буряк з морквою почистити і подрібнити на великій терці. Картопля почистити, промити і нарізати великими брусками. Капусту нарізати тонкою соломкою. Дрібно нарізати цибулю з часником і зеленню.

Крок 2. У каструлі з товстим дном розігріти 20 мл олії, обсмажити на ньому цибулю з часником, додати шматочки яловичини і обсмажити при помішуванні до рум’яного кольору з усіх боків.

Крок 3. Обсмажену з цибулею яловичину залити 3 літрами води, довести до кипіння, зменшити вогонь і зняти пінку з поверхні бульйону.

Крок 4. Потім в бульйон перекласти нарізку капусти з картоплею і натертою морквою. Варити борщ протягом 30 хвилин, щоб овочі були готові.

Крок 5. Натерту буряк обсмажити на іншому рослинній олії протягом 5 хвилин. Томатну пасту розвести 100 мл бульйону, перелити до обсмаженої буряку і затушкувати 10 хвилин.

Крок 6. Приготовану буряк перекласти в каструлю зі звареними інгредієнтами, перемішати і борщ потомити на мінімальному вогні ще 10 хвилин.

Крок 7. В останню чергу в борщ насипати сіль з цукром і чорним перцем, налити оцет і вогонь вимкнути.

Крок 8. Приготованому за класичним рецептом борщу зі буряком дати настоятися під закритою кришкою протягом години. Потім борщ розлити по суповим тарілках, доповнити сметаною з зеленню і сервірувати до обіду. Смачного!

Збірна м’ясна солянка класична

Класичний варіант збірної м’ясної солянки передбачає підготовку густого наваристого супу на м’ясному бульйоні з асорті з м’ясних і ковбасних виробів, солоних огірків і маслин. Секрет смаку солянки визначає якість базових інгредієнтів і економити на них не треба. У цьому рецепті готуємо солянку на бульйоні зі свинини, а м’ясним набором беремо копчені реберці, сосиски і різні види ковбаси.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Ковбаса – 570 гр.
  • Свинячі реберця копчені – 200 гр.
  • Сосиски – 3 шт.
  • Свинина – 800 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Томатна паста – 140 гр.
  • Огірок солоний – 5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана 15% – 350 гр.
  • Маслини – за смаком.
  • Каперси – 2 ст.л.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Вода – 2 л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину промити, перекласти в каструлю для варіння солянки, залити 2 літрами холодної води і відварити до готовності.

Крок 2. Відварене м’ясо витягти з бульйону і нарізати невеликими шматочками.

Крок 3. Почистити цибулю, нарізати тонкими чверть кільцями і обсмажити на на розігрітій олії.

Крок 4. Солоні огірки нарізати соломкою, перекласти до цибулі і продовжити обжарку.

Крок 5. До обсмажених овочів додати томатну пасту, перемішати і затушкувати на невеликому вогні кілька хвилин.

Крок 6. Ковбасу різних сортів і бажано 3-4 видів, очистити від оболонки і нарізати брусочками. М’ясо копчених реберець відокремити від кістки і так само дрібно нарізати.

Крок 7. Гострий перець нарубати ножем. Маслини розрізати на кружечки. У м’ясний бульйон перекласти м’ясну нарізку, маслини з гострим перцем, каперсами і овочеву засмажку в томаті. Все перемішати, додати сіль за своїм смаком і поварити солянку на маленькому вогні протягом 10 хвилин. Вогонь вимкнути і дати супу 10-15 хвилин для настоювання під закритою кришкою.

Крок 8. Приготовану за класичним рецептом збірну м’ясну солянку розлити по суповим тарілках, доповнити скибочками лимона і сметаною і блюдо сервірувати до обіду. Смачного!

Суп харчо – класичний рецепт

Класичний рецепт супу харчо заснований на трьох основних інгредієнтах ( яловичині, ткемалі і волоських горіхах ), які не можна вилучати або замінювати, щоб суп зберіг справжній смак, а варіанти приготування різні. У цьому простому рецепті готуємо суп-харчо для домашнього обіду на яловичих реберцях, додаємо рис, горіхи, а з прянощів беремо часник з хмелі-сунелі.

Час готування: 1 година 45 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Яловичі реберця – 500 гр.
  • Рис довгозернистий – 1/3 ст.
  • Волоські горіхи – 1/3 ст.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Соус «Томалі» – ¼ ст.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Кінза – 2 ст.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати всі інгредієнти для супу-харчо, згідно з рецептом.

Крок 2. Реберця промити, розрізати на шматочки по міжреберних проміжків і обсмажити на на розігрітій олії до золотистої скоринки з обох сторін. Перекласти їх в каструлю, залити 2 літрами чистої води і варити протягом години від початку кипіння бульйону і на невеликому вогні.

Крок 3. Цибулину очистити, нарізати кубиками і обсмажити на тому ж маслі, що і реберця.

Крок 4. У каструлю до звареним реберцям насипати добре промитий рис і перекласти обсмажений цибулю. Кухар ще 10 хвилин.

Крок 5. Потім суп-харчо за своїм смаком посолити, налити соус «Томалі» і додати хмелі-сунелі.

Крок 6. Волоські горіхи подрібнити молоточком і пересипати до супу. Можна це зробити блендером, але тоді з них вийде каша. Кухар суп з горіхами ще 5 хвилин і вогонь вимкнути.

Крок 7. Очистити зубки часнику, подрібнити на часнику. Додати до супу, перемішати, зняти пробу і відкоригувати на свій смак. Дати супу деякий час настоятися під закритою кришкою, щоб він став густим за рахунок ткемалі і більш ароматним.

Крок 8. Приготований за класичним рецептом суп-харчо розлити по суповим тарілках, доповнити дрібно нарізаною кінзою і сервірувати до обіду. Смачного!

Сирний суп з плавленим сиром

Сирний суп з плавленим сиром готується просто і швидко, набір інгредієнтів невеликий, але блюдо виходить ситним, дуже смачним і з ніжною бархатистою текстурою. У цьому рецепті готуємо сирний суп без м’яса, додамо тільки картопля і обсмажену моркву з цибулею. Для супу вибираємо якісний плавлений сир з хорошим вершковим смаком.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 260 гр.
  • Плавлений сир – 270 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вода – 1,5 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Грінки з білого хліба – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для супу. Овочі почистити і промити.

Крок 2. Очищену картоплю нарізати невеликими кубиками, перекласти в каструлю, залити 1,5 літрами води і поставити варитися. Цибулину дрібно нарізати. Морква подрібнити будь-яким способом, натерти на терці або дрібно нарізати. Потім нарізку цих овочів обсмажити до легкого золотистого кольору на на розігрітій олії. Овочеву засмажування перекласти до супу.

Крок 3. Плавлений сир подрібнити на великій терці. Можна перед цим потримати сир в морозилці, тоді буде легко натиратися. Суп активно перемішати до повного розчинення сиру. Потім додати на свій смак сіль з чорним перцем і вогонь вимкнути.

Крок 4. Приготований сирний суп з плавленим сиром розлити по суповим тарілках, доповнити зеленню і сервірувати до столу з грінками з білого хліба. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал