Торт три молока – десерт, відмінною рисою якого є обов’язкове просочення коржів молочними продуктами 3-х видів: згущеним, концентрованим (або топленим), вершками. Торт частіше готують на основі масляного бісквіта. Для прикраси тортів використовують цукрову пудру або креми з різноманітних рецептами.
Класичний рецепт торта Три молока
Три молока – торт, рецепт класичний якого включає тільки інгредієнти для оформлення коржа і просочення (замість крему використовується цукрова пудра).
Приготування покроково з фото далі.
Які інгредієнти знадобляться
Для створення основи десерту необхідні:
- сире яйце категорії СО – 4 шт.;
- цукровий пісок. При можливості використовувати пудру – 150 г;
- мука. Потрібно використовувати продукт преміум якості – 160 г;
- розпушувач – 10 г;
- сіль – 1 г;
- питна вода (перед використанням воду потрібно довести до кипіння ) – 45 мл;
- ванільна пудра – 0,5 г;
- елітне рослинне масло – 45 мл + 10 мл для змазування пергаменту.
Рослинна олія можна замінити ГОСТІВСЬКА вершковим маслом в кількості 50 г.
Для оформлення молочної просочення будуть потрібні:
- даний пряжене молоко – 150 мл;
- свіжі вершки. Відсоток жирності від 15 до 20% – 150 мл;
- натуральне згущене молоко – 150 мл.
Топлене молоко можна замінити концентрованим або кокосовим. При цьому виріб в першому випадку придбає насичений молочний смак, а в другому випадку проявиться кокосове післясмак.
Для прикраси готового класичного торта Три молока використовується близько 100 г цукрової пудри.
Покроковий процес приготування
Алгоритм оформлення базового торта 3 молока включає пункти:
- Викласти яйця з холодильника і дати їм зігрітися до температури приміщення.
- Пергамент просочити рослинним маслом і застелити їм форму для випікання бісквіта.
- Включити духовку і залишити його якісно прогрітися приблизно до 190 градусів.
- Помістити яйця в глибоку тару, всипати до них цукровий пісок, сіль і ванільну пудру. Збивати продукти міксером близько 5 хв. Починати процес збивання з малій швидкості обертання віночків, поступово збільшуючи силу роботи приладу.
- Збивати яйце з цукром поки суміш не виросте в об’ємі приблизно в 3 рази. При цьому маса стане не тільки повітряної, але і посвітлішає.
- В окремій сухий мисці перемішати борошно і розпушувач.
- Просіяти суміш з борошна відразу в яєчну масу.
- Почати перемішувати вміст. Перемішування здійснювати плавно кулінарної лопаткою тільки в одну сторону (по або проти годинникової стрілки). При цьому рух лопатки здійснювати від бортів тари до центру.
- Через 3-4 «ходу» лопатки, влити в центр вмісту масло. А потім окріп. При вливанні окропу намагатися, щоб вода потрапила в «пляма» з масла. Бо інакше яйце може згорнутися.
- Продовжувати плавно перемішувати складові, поки тісто не стане однорідним. Довго перемішувати інгредієнти не потрібно, так як тісто може осісти. Як тільки тісто стане однорідним. Маніпуляції припинити.
- Перекласти тісто в підготовлену форму і розрівняти.
- Помістити форму в прогрітий духову шафу. Час випікання близько 30 хв.
- Орієнтовно через 25 хв (раніше не можна, так як тоді бісквіт осяде) перевірити тісто на ступінь приготування. Якщо тісто сильно зарум’янюється, але ще не пропеклося, то жар в духовці збавити. А якщо бісквіт блідий і майже готовий, то жар в духовці збільшити.
- Після приготування бісквіта, вимкнути духовку і залишити корж в духовці для охолодження приблизно на 10-15 хв. Якщо бісквіт дістати відразу, то від перепаду температур він осяде.
- Поки бісквіт охолоджується, оформити просочення. Для просочення перелити в підходящу ємність 3 види молока і ретельно перемішати.
- Зробити в коржі проколи шпажкою (чим більше проколів, тим краще просочиться бісквіт) приблизно до середини висоти коржа. Якщо зробити проколи глибше, то просочення сконцентрується на дні коржа.
- За допомогою столової ложки полити бісквіт просоченням. При цьому просочення розподіляти по можливості рівномірно.
- Накрити форму з бісквітом кулінарною плівкою і прибрати в холодильник приблизно на 9-10 годин , для повного просочування бісквіту молочною сумішшю.
- Готовий десерт обережно дістати з форми.
Перед подачею посипати торт цукровою пудрою. Можна використовувати трафарет, щоб на десерті створити візерунки.
Що можна додати
В базовий рецепт десерту можна додати близько 15 мл якісного кріпленого алкоголю в молочну просочення. При цьому слід враховувати, так як просочення не піддається термообробці (при термообробці спирт випаровується), у виробі буде відчуватися алкогольний запах і присмак. Тому при оформленні десерту дітям, спиртний напій в рецепт не включають.
Прикраса
Готовий десерт можна прикрасити не тільки цукровою пудрою, але і корицею, тертим шоколадом. Також для декору вироби можна використовувати різні креми з ніжною текстурою (вершковий, сметанний, сирний). Масляні крему використовувати не бажано, так як вони мають жирної і щільною текстурою. Вживати торт рекомендовано в комбінації з теплим молоком або какао.
Рецепт торта Три молока в мультиварці
Три молока – торт, рецепт якого можна коригувати (без серйозних змін) за смаком, рекомендовано готувати ввечері, так як для якісної просочення коржа потрібно не менше 8 годин.
Три молока торт, рецепт приготування в мультиварці.
При використанні мультиварки, процес оформлення десерту значно спрощується, при цьому смакові характеристики вироби тільки поліпшуються.
Які інгредієнти знадобляться
Для створення торта в приладі необхідно:
- сире яйце сорти СО – 4 шт.;
- дрібний цукровий пісок – 210 г;
- розпушувач – 12 г;
- борошно вищого ґатунку – 210 г;
- масло рослинне преміум якості – 75 мл;
- питна вода (окріп) – 75 мл ;
- якісна згущене молоко – 210 мл;
- концентроване молоко – 180 мл;
- свіжі вершки – 210 мл.
Жирність вершків не повинна бути нижче 20%.
Покроковий процес приготування
Схема створення десерту в мультиварці наступна:
- Теплі яйця розбити в глибоку миску і додати до них цукор.
- Збивати становлять близько 5 хв міксером. При цьому швидкість міксера спочатку встановити мінімальну і поступово підвищувати.
- Перемішати борошно і розпушувач. Просіяти отриману масу відразу в миску зі збитим яйцем.
- У невеликій ємності перемішати масло з окропом і влити отриманий розчин в миску до інших складових.
- Перемішувати інгредієнти плавно, за годинниковою стрілкою, поки тісто не придбає однорідну текстуру.
- Помилитися маслом чашу з пристрою і перекласти в НЕ тісто.
- Вибрати з програми приладу пункт «випічка». Час виставити на 45 хв.
- Після готовності дістати чашу з бісквітом з приладу, і залишити корж охолоджуватися в чаші.
- Обережно перекласти остиглий бісквіт в підходящу нероз’ємну форму і зробити в ньому проколи дерев’яною шпажкою.
- Змішати в окремій тарі всі види молока. Маса повинна бути однорідною.
- Рівномірно полити просочення на бісквіт.
- Запечатати тару з бісквітом кулінарною плівкою і прибрати в холодильник орієнтовно на 8-12 годин.
Готовий торт рекомендовано декорувати збитими вершками, тертим шоколадом або нарізкою з солодких фруктів/ягід (кисло-солодкі використовувати небажано).
Рецепт торта три молока з шоколадною молочно-ромового крему
Три молока – торт, рецепт якого виділяється простотою приготування. Його можна урізноманітнити додаванням в просочення шоколаду і рому, а також покривши готовий виріб шоколадною глазур’ю.
Які інгредієнти знадобляться
Для створення основи десерту будуть потрібні:
- свіже яйце сорти СО – 4 шт.;
- дрібний цукор – 120 г;
- мука найвищого ґатунку – 100 г;
- крохмаль з картоплі – 20 г.
Крохмаль можна замінити розпушувачем в кількості 10 г.
Складові молочної просочення:
- незбиране молоко з концентрацією жиру від 2,5% – 250 мл;
- якісне згущене молоко – 100 г;
- натуральне варене згущене молоко – 120 г;
- справжній темний шоколад – 50 г;
- ром. Напій повинен бути натуральним, так як при використанні підробки просочення насититься тільки запахом спирту – 15 мл.
Ром можна замінити коньяком або шоколадним лікером.
Інгредієнти для створення глазурі:
- шоколад. Потрібно молочна плитка без наповнювачів – 80 г;
- ГОСТІВСЬКА вершкове масло – 80 г.
Додатково в глазур можна додати 0,5 г ванільної пудри.
Покроковий процес приготування
Етапи створення вироби з молочної шоколадно-ромового просочення наступні:
- Сирі яйця розбити і відокремити білок від жовтка.
- У ємність з жовтком додати близько 80 г цукрового піску і збивати складові міксером близько 3 хв. Маса повинна стати більше в обсязі.
- Білок збити в окремій тарі до появи слабкої піни.
- Додати до білка решту 40 г цукрового піску і продовжити збивати продукти до утворень міцної піни.
- Покласти до збитою суміші приблизно 1/3 частина білка і обережно перемішати складові. При перемішуванні лопатку обертати тільки в одну сторону.
- Коли білок і жовток об’єднаються в однорідну масу, додати в отриману масу ще 1/3 білка. Повторити маніпуляції.
- Коли маса знову стане однорідною, ввести в отриману суміш решту білка і повторити маніпуляції. При об’єднанні білка і жовтка маніпуляції здійснювати плавно, щоб піна не осіла.
- Покласти в борошно крохмаль, перемішати продукти і просіяти отриману суміш.
- Частинами додати борошняну масу в яєчну суміш. Перемішувати продукти теж плавно, щоб яєчна піна не осіла.
- Промазати маслом форму для випікання бісквіта (тільки промазати, якщо масла буде багато, то бісквіт втратить пишність).
- Перекласти тісто у форму, а форму поставити в духовку. Жар в духовці повинен бути 200 градусів.
- Випікати бісквіт орієнтовно 25-30 хв.
- Готовий бісквіт залишити охолоджуватися в вимкненому духовій шафі приблизно на 20 хв.
- Через 20 хв охолоджувати корж при кімнатній температурі, не витягуючи з форми.
- Поки бісквіт охолоджується, оформити просочення.
- Розтопити темний шоколад доступним методом.
- Молоко нагріти приблизно до 40 градусів.
- Викласти в миску обидва виду згущеного молока, покласти розтоплений шоколад і добре перемішати продукти.
- Додати в отриману масу підігріте молоко, ром і перемішувати інгредієнти до моменту отримання у просочення однорідного кольору і текстури.
- Проколоти остиглий бісквіт шпажкою, не доводячи шпажку до кінця приблизно на 1 см.
- рівномірно полити бісквіт просоченням.
- Запечатати форму з бісквітом фольгою і прибрати в холодильник (для просочування) приблизно на 8-9 годин.
- Через 8-9 годин нарізати вершкове масло на шматочки, а шоколад наламати на дольки.
- Покласти масло і шоколад в підходящий посуд і розтопити метолом, який доступний. Маса повинна вийти однорідною і текучої.
- Обережно витягти бісквіт з форми і полити його готової глазур’ю. По краях глазур повинна нерівномірно стікати. Промащувати боки торта глазур’ю не обов’язково.
Поставити торт в холодильник орієнтовно на 45-60 хв, щоб глазур застигла.
Рецепт торта Три молока по-мексиканськи з горілкою
Рецепт торта по-мексиканськи відрізняється від класичного варіанту додаванням в тісто горілки. Для просочення також використовується комбінація з молока трьох видів.
Які інгредієнти знадобляться
Для оформлення десерту по-мексиканськи потрібно підготувати:
- сире яйце категорії СО – 4 шт.;
- борошно вищого гатунку – 200 г;
- розпушувач – 6 г;
- якісна горілка – 15 мл;
- дрібний цукровий пісок – 165 г;
- натуральна згущене молоко – 420 мл;
- свіже цільне молоко – 210 мл;
- даний концентроване молоко – 400 мл.
Для прикраси торта слід використовувати збиті вершки. Їх можна приготувати самостійно або купити в готовому вигляді.
Покроковий процес приготування
Алгоритм створення десерту по- мексиканськи наступний:
- Дістати яйця з холодильника і дати їм зігрітися до температури приміщення.
- Розбити яйця в відповідну тару і збити міксером. Тривалість процесу збивання становить близько 5 хв. При цьому збивати яйця починати з малої швидкості міксера, поступово збільшуючи кількість обертів віночків. Також в процесі збивання, до яйця потрібно порційно додавати цукор.
- Додати в борошно розпушувач і просіяти отриману масу в тару зі збитим яйцем. Перемішувати складові плавно, здійснюючи маніпуляції по колу (тільки в одну сторону).
- Коли тісто стане однорідним, влити в нього горілку і також плавно перемішувати складові до повного поглинання тістом горілки.
- Помилитися маслом форму, підготовлену для випікання бісквіта.
- Перекласти тісто у форму. Випікати бісквіт орієнтовно 30 хв в заздалегідь напруженій духовці. Температура в духовій шафі близько 180 градусів.
- Готовий бісквіт залишити охолоджуватися в формі.
- За час охолодження бісквіта, в чистій посудині змішати 3 види молока. Маса повинна вийти однорідною.
- Проколоти охолоджений бісквіт шпажкою.
- Рівномірно полити корж готової просоченням.
- Закрити форму з бісквітом фольгою або харчовою плівкою.
- Прибрати форму в холодильник орієнтовно на 8 годин.
- Через 8 годин обережно витягти бісквіт з форми.
Покласти десерт на відповідне блюдо і прикрасити збитими вершками.
Рецепт торта Три молока від Енді Шефа
Три молока – торт (рецепт від Енді Шефа відрізняється від класичного, заміною вершків на кокосове молоко і додаванням в тісто какао-порошку), який за даним рецептом виходить з кокосово-шоколадним смаком і ароматом.
Які інгредієнти потрібні
Для випікання десерту за рецептом Енді Шефа потрібно підготувати:
- свіжі яйця. Категорія СО – 4 шт.;
- борошно елітного якості – 100 г;
- розпушувач – 6 г;
- сода. Гасити соду не потрібно – 6 г;
- цукровий пісок – 160 г;
- якісний порошок з какао бобів – 17 г;
- натуральне кокосове молоко – 210 мл ;
- якісна згущене молоко – 210 мл;
- незбиране свіже молоко – 260 мл.
Можна незбиране молоко замінити топленим, тоді десерт вийде з кремовим післясмаком.
Покроковий процес приготування
Схема створення десерту за рецептом від Енді Шефа наступна:
- Викласти яйця з холодильника. Продукт повинен прогрітися до температури приміщення.
- Розділити яйця на 2 частини: жовток і білок.
- Покласти жовток в глибоке блюдо і збити його з додаванням 80 г цукру. Тривалість збивання триває близько 3 хв. Маса повинна стати пишною і світлою.
- У окремому блюді збити білки до легкої піни.
- Чи не припиняючи процес роботи приладу, всипати до білків, що залишилися 80 г цукру. Збивати білки до утворення міцної піни. В середньому для досягнення результату потрібно близько 4-5 хв.
- Збиті білки візуально розділити на 3 частини.
- Ввести до жовтків 1/3 частина білка і плавно перемішувати продукти, поки вони не об’єднаються.
- Аналогічно ввести ще 1/3 частина білка. Повторити маніпуляції.
- Ідентично ввести в отриману масу, що залишилася 1/3 частина білка.
- Покласти в суху посуху борошно, какао-порошок, розпушувач, а також соду. Перемішати складові і просіяти отриману масу.
- Частинами ввести борошняну суміш в збиту яєчну масу. Перемішувати складові плавно, щоб яєчна піна не осіла.
- Помилитися маслом посуд для випікання бісквіта, а також дати духовці прогрітися до 170 градусів.
- Перекласти тісто в посуд, і випікати бісквіт орієнтовно 45 хв.
- Готовий бісквіт охолодити у формі.
- Коли бісквіт охолоне, змішати в глибокій тарі 3 види молока. Маса повинна вийти однорідною.
- Проколоти бісквіт шпажкою і рівномірно полити молочної просоченням.
- Запечатати бісквіт фольгою і залишити просочуватися в холодильнику приблизно на 8 годин.
Готовий бісквіт акуратно викласти з форми і прикрасити за смаком.
Рецепт торта Три молока в формі порційного десерту
Десерт Три молока можна оформити відразу порційно.
Дане приготування виділяється оригінальністю подачі вироби і зручністю вживання.
Які інгредієнти знадобляться
Для створення десерту порційно потрібно підготувати:
Список продуктів | Кількість |
Борошно вищого ґатунку | 125 г |
Сире яйце категорії С0 | 3 шт. |
Цукровий білий пісок | 100 г |
Натуральний сік з лимона | 5 мл |
Вершкове масло для просочення пергаменту | 10 г |
Складові першої просочення | |
Свіжі вершки з концентрацією жиру від 30% | 150 мл |
Біла цукрова пудра | 50 г |
Якісна згущене молоко | 50 мл |
ГОСТІВСЬКА вершкове масло | 100 г |
Продукти для третьої просочення | |
Незбиране молоко | 125 мл |
Сирі жовтки | Від 2 яєць |
Справжнє вершкове масло | 100 г |
Цукровий пісок | 50 г |
Крохмаль кукурудзяний | 10 г |
Для прикраси вироби слід підготувати шоколад в тертому вигляді і свіжі гілочки м’яти.
Покроковий процес приготування
Алгоритм створення десерту окремими порціями наступний:
- Включити духовку, так як він повинен добре прогрітися до 180 градусів.
- Покласти вершки (які використовуються для оформлення просочення за номером 3) в холодильник.
- Вершкове масло для другої і третьої просочення дістати з холодильника, воно повинно стати м’яким.
- Помилитися вершковим маслом папір для запікання.
- Застелити папір в форму і обрізати зайву частину по бортику форми.
- Яйця викласти з холодильника, дочекатися, коли вони стануть теплими.
- Розбити яйця в досить глибоку тару і додати до них сік з лимона.
- Включити міксер, і збити яйця. Час збивання близько 10 хв. Прилад встановити на середню швидкість.
- В процесі роботи приладу, частинами всипати цукровий пісок. Після додавання цукру, яєчна маса стане бліднути і збільшуватися в розмірах.
- Борошно просіяти і розділити на 3 частини.
- Вводити борошно в отриману яєчну масу даними частинами. Перемішувати складові плавно, але швидко, щоб яйце не осіло. Здійснювати маніпуляції бажано за годинниковою стрілкою.
- Перекласти тісто в підготовлену форму, і випікати бісквіт близько 30 хв.
- Готовий бісквіт залишити охолоджуватися, не витягуючи з форми. Якщо бісквіт витягти гарячим, то він «втратить» потрібну пишність.
- Охолоджений корж обережно дістати з форми і нарізати гострим ножем на кубики середніх розмірів. Якщо ніж буде тупим, то бісквітні шматочки після нарізки стануть менш пишними.
- Після створення основи десерту, оформити просочення.
- Для першої просочення перелити вершки в відповідну тару і збити їх з поступовим додаванням цукрової пудри.
- Для другої просочення збити вершкове масло. Воно повинно стати пишним і однорідним.
- Не вимикаючи прилад ввести в вершкове масло згущене молоко. Продовжувати збивати, поки маса не стане однорідною.
- Для третьої просочення перелити молоко в сотейник і нагрівати його на малому вогні.
- Поруч із нагріванням молока здійснювати наступні маніпуляції. Покласти в блюдо жовтки і збити їх з поступовим введенням цукрового піску і крохмалю.
- Після того як жовткова маса посвітлішає і стане пишною, влити в неї підігріте молоко (конфорку не вимикати), при цьому міксер повинен продовжувати працювати.
- Коли маса стане однорідною, перелити її в сотейник і томити на малому вогні до загустіння. Не можна допускати кипіння, так як тоді жовток згорнеться.
- Коли маса загусне, прибрати сотейник з вогню і дати вмісту охолонути.
- Поки молочно-жовткова маса остигає, покласти в глибоку ємність вершкове масло і збити його до отримання пишної і однорідної текстури.
- Не забираючи міксер, влити в масло охолоджену молочно-жовткову суміш. Збивати поки просочення не придбає пишну і однорідну текстуру.
- Після приготування просочень, здійснюється складання десерту шарами (в спеціальних келихах):
- шматочки бісквіта;
- просочення за номером три;
- просочення за номером один;
- шматочки бісквіта;
- просочення номер три;
- просочення номер два.
Продовжувати чергувати шари поки келих нічого очікувати заповнений. Поставити наповнені келихи в холодильник орієнтовно на 5-6 годин.
Перед подачею прикрасити десерт шоколадною крихтою і листком або гілочкою м’яти.
Корисні поради і рекомендації
Три молока – торт, рецепти якого користуються популярністю по всьому світу, виходить з ніжним смаком і «шовкової» текстурою.
Для приготування «якісного» десерту, важливо не тільки використовувати свіжі і натуральні інгредієнти, але і дотримуватися нижчеперелічені правила:
Рекомендації | Примітки |
Згущене молоко має бути натуральним | Згущене молоко, приготована з відновленого молока, відрізняється за смаком і за текстурою. В результаті десерт не володітиме потрібними якостями. |
Випікати корж слід в нероз’ємною формі з діаметром приблизно 20 см | Якщо вибрати більш широку форму, то корж вийде плоским. А якщо діаметр форми буде менше, то корж НЕ пропечеться. Рознімна форма неприпустима, так як корж насичують просоченням прямо в ній. В результаті молочна просочення буде витікати через наявні щілини, і десерт може вийти сухуватим. |
Духовку для випікання бісквіта прогрівати заздалегідь | Якщо використовувати непрогріту духовку, то корж вийде плоским. |
Торт можна змінити за смаком, якщо в рецепті замінити 20 г борошна на 20 г какао-порошку або на 20 г мигдального борошна. Також можна замінити концентроване молоко кокосовим, топленим, додати в просочення кокосовий ром або інший якісний спиртний напій. Незалежно від змін в складі десерту для просочення завжди використовується три види молока.
Відео про приготування торта Три молока
Рецепт приготування торта Три молока: