Сьогодні дуже хочеться поділитись з Вами неймовірним тортом “П’яна вишня” – це один із моїх фаворитів. Він дуже шоколадний, смачний, вологий, соковитий і з кислинкою – все як я люблю!
Цей тортик ідеально впишеться до будь-якого святкового столу, він у розрізі виходить ефектним і красивим, тому раджу обов’язково зберегти рецепт і приготувати на свята для своїх рідних і гостей!
Список потрібних інгредієнтів:
Тісто:
- Яйця – 9 штук
- Цукор – 180 грам
- Борошно для випічки (або звичайне борошно та 0,5 чайної ложки розпушувача) – 130 грам
- Какао – 80 грам
Крем:
- Масло вершкове – 300 грам
- Згущене молоко – 400 грам
Начинка:
- Вишня без кісточок – 2,5 склянки
- Горілка/коньяк/ром – 0,5 склянки
Шоколадна глазур:
- Вершки – 180 грам
- Шоколад гіркий – 150 грам
- Масло вершкове – 25 грам
- Цукор – 25 грам
Покроковий рецепт приготування:
- За одну добу до приготування торта “П’яна вишня” кладемо в мисочку 2,5 склянки вишні без кісточок, додаємо 2 столові ложки цукру, злегка перемішуємо і заливаємо 0,5 склянки горілки, коньяку або рому. Накриваємо та залишаємо при кімнатній температурі. (Можна використовувати консервовану вишню без кісточок, у цьому випадку цукор додавати не потрібно).
- Приготуємо бісквіт. У 9 яєць відокремлюємо білки від жовтків. Збиваємо білки в міцну піну, поступово додаючи 90 г цукру. Відставляємо убік. В окремій мисці збиваємо жовтки з 90 грамами цукру добіла, що залишилися.
- У миску з 130 г борошна додаємо 80 г какао і перемішуємо. У збиті жовтки викладаємо половину збитих білків, обережно перемішуємо. В отриману суміш просіюємо борошно з какао, акуратно перемішуємо. Додаємо решту білків і перемішуємо зверху вниз, в одному напрямку до отримання однорідного тіста.
- Викладаємо тісто у роз’ємну форму діаметром 26 сантиметрів, вистелену папером для випічки та змащену олією. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці за температури 170 – 180 градусів С 50 – 60 хвилин. Готовність, як завжди, перевіряємо дерев’яною паличкою.
- Готовий бісквіт охолодити трохи у формі і потім викладати на решітку, очистити від паперу і залишити на 4 – 5 годин.
- Через 4 – 5 годин приступаємо до приготування начинки. Вишню відціджуємо, збираючи рідину.
- У миску міксера кладемо 300 г м’якого вершкового масла і збиваємо його на високій швидкості, до пишності і в 3-4 прийоми, не припиняючи збивання, додаємо 400 г згущеного молока.
- Для приготування торта “П’яна вишня” можна використовувати й інший масляний крем, ( сайт kolizhanka.net.ua рекомендує, що можна взяти наприклад шарлотт або заварний крем, збитий з вершковим маслом). Масляний крем, на згущеному молоці готовий, відкладаємо дві столові ложки для прикраси торта.
- З бісквіту зрізаємо верхушку товщиною 1,5 сантиметри, вибираємо з бісквіту м’якоть і відправляємо її в крем, залишаємо трохи крихти з м’якоті для посипання. В результаті у нас вийшла бісквітна чаша із товщиною стінок 1,5 сантиметра. Дно та стінки чаші злегка промочуємо рідиною, що залишилася після відціджування вишні.
- У миску з кремом і крихтою додаємо вишню, що відцідили, і все добре перемішуємо. Викладаємо начинку в бісквітну чашу, накриваємо кришкою та відправляємо у холодильник.
- Поки тортик насолоджується прохолодою, приготуємо шоколадну глазур. У каструльку наливаємо 180 г вершків, додаємо 30 г цукру, нагріваємо до повного розчинення цукру. У миску заздалегідь відважуємо 150 г гіркого шоколаду, наливаємо гарячі вершки з цукром і розмішуємо, поки шоколад повністю не розтане. Продовжуємо розтирати, поки маса стане гладка і блискуча. Додаємо 30 г вершкового масла і розтираємо ще 4-5 хвилин.
- Покриваємо торт охолодженою шоколадною глазур’ю. Щоб покриття вийшло гладким, торт потрібно обмазати тонким шаром вишневого повидла. Ми цього не робимо, тому що до наших планів входить додаткова прикраса торта.
- Боки торта обсипаємо шоколадною або бісквітною крихтою. Верх торта прикрашаємо трояндочками з крему та вишнею і злегка присипаємо бісквітною крихтою. Я ще прикрасила фігурками із шоколаду у вигляді пелюстків – це за бажанням!
Наш торт “П’яна вишня” готова. Відправляємо торт на 3 год в холодильник. За одну годину до подачі виймаємо торт із холодильника. Подавайте торт “П’яна вишня” до святкового столу з кавою або з чаєм. СМАЧНОГО!
Фото з відео: Кулинарим с Таней