Торт Кіліманджаро – це десерт, приготований на основі шоколадного бісквіту з вершковим кремом і консервованими фруктами. Його можна приготувати самостійно, слідуючи покроковому рецептом. Назва торта пов’язано з його зовнішнім виглядом. Гора складається з бісквіту, кратер з крему, а лава – з абрикосів.
Класичний рецепт
На приготування торта знадобиться приблизно 1 годину.
Основний список інгредієнтів:
- 1 банка консервованого абрикоса ;
- 400 мл грецького йогурту;
- 250 мл 35% вершків;
- 30 г какао в порошку;
- 100 г борошна вищого сорту;
- 15 г желатину;
- 180 г звичайного цукру;
- 5 курячих добірних яєць;
- 50 г масла вершкового;
- 30 г кукурудзяного крохмалю;
- 1 ч. л. розпушувача;
- ваніль.
Алгоритм приготування торта:
- У миску розбити курячі яйця і відокремити жовтки від білків будь-яким зручним способом. До жовтків засипати половину цукру, додати м’яке вершкове масло і ретельно збити за допомогою віночка або міксера.
- За допомогою сита просіяти борошно в іншу ємність, всипати до неї кукурудзяний крохмаль, розпушувач і перемішати сухі інгредієнти ложкою. У жовтки пересипати борошняну суміш, влити збиті білки, пробити міксером і все добре змішати, скориставшись кухонної лопаткою.
- Для запікання взяти форму, діаметр якої змушує 20-22 см, акуратно залити в неї тісто і рівномірно розподілити його по всій поверхні. Бісквіт повинен випікатися при температурі 180 ° C протягом 40 хв.
- В окрему миску перелити 100 мл вершків, засипати в них желатин і розчинити його, згідно з інструкцією на упаковці. Вершки збити за допомогою міксера до білосніжної піни, додати в остигнула суміш разом з йогуртом і добре перемішати.
- Розкрити банку консервованих абрикосів, злити з них сироп в порожню ємність, викласти половину абрикосів на обробну дошку і нарізати їх маленькими кубиками. В вершковий крем засипати дрібно порізані абрикоси і перемішати їх ложкою.
- Глибоку силіконову форму, діаметр якої становить 20 см, покрити харчовою плівкою. Залити в неї вершковий крем з шматочками абрикоса та відправити в холодильну камеру до повного застигання.
- За допомогою кулінарної нитки або волосіні розділити бісквіт на 2 однакових коржа і один з них просочити абрикосовим сиропом. Другий корж поділити на 12 частин, розрізавши його кухонним ножем.
- Поверх просоченого сиропом коржа викласти застиглий крем. Шматочки другого коржа вмочити в сироп, розкласти їх навколо застиглого крему і добре притиснути. Решта абрикоси порізати невеликими шматочками і викласти їх гіркою в центральну частину десерту.
В десерт додають вершковий сир, сир, консервовані ананаси, персики, мандарини, полуницю або малину. Йогурт можна замінити на сметану.
Торт Кіліманджаро (покроковий рецепт описаний вище) потрібно посипати цукровою пудрою. Також для прикраси можна використовувати тертий або розплавлений шоколад.
З полуницею
Для приготування торта Кіліманджаро з полуницею потрібно виділити не менше 120 хв:
Для бісквіта | Для крему | Прикраса |
6 яєць | 400 мл вершків 30% жирності | 250 г полуниці |
1 ст. цукрового піску | 100 г цукрового піску | 2 ст. л. цукрового піску |
5 ст. л. порошку какао | 350 г сиру Філадельфія | 5 г желатину |
2 ч. л. пекарського порошку | 10 г желатину | |
1 ст. борошна | 400 г полуниці | |
100 мл соняшникової олії |
Приготування торта Кіліманджаро з полуницею складається з наступних етапів:
- Для приготування бісквіта в миску розбити яйця, додати цукровий пісок і збивати компоненти міксером, поки обсяг маси не збільшиться в 3 – 4 рази . Борошно перемішати з порошком какао і пекарського порошку. Використовуючи лопатку, невеликими частинами додати суху суміш до яєчної і добре змішати компоненти. В кінці замісу влити олію і повторно перемішати склад.
- Духова шафа включити для прогріву до 180 ° С. Круглу форму застелити пергаментним папером, вилити бісквітне тісто, розрівняти і відправити в духовку. Випікати бісквіт 35 – 45 хв., Періодично перевіряючи готовність дерев’яною шпажкою. Після випічки бісквіт остудити, не дістаючи з форми.
- Для приготування крему желатин залити холодною водою. Кількість води залежить від інструкції на упаковці. Полуницю розрізати на дрібні шматочки. Вершки вилити в миску, додати цукровий пісок, сир Філадельфія і збити складу до єдиної маси. Ємність з желатином поставити на водяну баню і повністю розвести желатин. До желатиновой маси додати 2 – 3 ст. л. вершкового крему, перемішати вміст і вилити суміш в приготований крем, додати подрібнену полуницю і перемішати інгредієнти.
- Остиглий бісквіт розрізати на 3 однакових пласта, один пласт залишити цілим, у другого пласта обрізати 1,5 см. Країв, а третій пласт розрізати на 12 трикутників. Цілу частину бісквіта укласти на широке блюдо і покрити його 1/3 полуничного крему. Крем потрібно розподілити, щоб 1 см країв бісквіта залишився без крему.
- Зверху укласти частину бісквіта з відрізаними краями, повністю покрити 1/3 крему. Зверху викласти обрізані бортики від другої частини бісквіта і залити кремом. Крем потрібно укладати, щоб вийшла форма купола.
- З боків торта розподілити 12 трикутників з 3 частини бісквіта і викласти зверху кілька цілих ягід полуниці.
- Для прикраси желатин замочити у воді. Коли він набубнявіє, миску помістити на водяну баню і розчинити желатин. У чашу блендера висипати 200 г полуниці, всипати цукор і збити до отримання однорідної пюре, додати желатин і перемішати ложкою. Полуничне пюре вилити зверху на торт.
Готовий торт потрібно подавати відразу після приготування. Якщо торт відправити в холодильну камеру, полуничне пюре, що використовується у фінальній заливці, може застигнути.
Від Ірини Хлебниковой
Для приготування десерту потрібно підготувати наступний набір продуктів:
- 170 г борошна вищого сорту;
- 2 ст. л. порошкоподібного какао;
- 150 г звичайного цукру;
- 4 курячих добірних яйця;
- 850 г консервованих абрикосів;
- 400 мл 33% вершків;
- 40 г шоколаду;
- 400 мл натурального йогурту;
- 80 г цукрової пудри;
- 1 ч. л. розпушувача.
Торт Кіліманджаро готується по пошаговому рецептом від Ірини Хлебниковой так:
- У чашу блендера вбити курячі яйця, додати до них цукор і ретельно збивати протягом 3-4 хв. Маса повинна вийде білосніжною і збільшеною в об’ємі. Приготувати суху суміш, перемішавши муку з какао і розпушувачем.
- Суху суміш просіяти в яєчну, використовуючи дрібне сито, і добре перемішати.
- Готове тісто перелити в глибоку форму для запікання. Бісквіт повинен випікатися протягом 25 хв. при температурі 180 ° C.
- З консервованих абрикосів злити рідину, залишивши її для просочення. Абрикоси викласти на обробну дошку і подрібнити кубиками невеликого розміру. Холодні вершки вилити в чашу для збивання, засипати в них цукрову пудру і активно перемішувати до утворення кремовою маси.
- У збиті з цукровою пудрою вершки перелити натуральний йогурт і добре розмішати. У готовий крем додати подрібнені абрикоси, залишивши трохи для прикраси, і акуратно перемішати за допомогою кухонного лопатки. Желатин розвести, згідно з інструкцією, вказаною на упаковці, відправити в крем і перемішати.
- Випеченого бісквіт остудити, переклавши на решітку, і поділити на 3 коржа за допомогою волосіні або кулінарної нитки. З одного коржа вирізати середину, не пошкодивши краю. Це можна зробити, поклавши на корж круглу тарілку.
- Інший корж поділити на 12 однакових шматочків, розрізавши кухонним ножем.
- Цілий корж змастити абрикосовим сиропом за допомогою кулінарної кисті. Поверх нього викласти корж з вирізаною серединою і встановити роз’ємне кільце.
- У центральну частину конструкції викласти вершково-абрикосовий крем. Шматочки коржа просочити абрикосовим сиропом і розкласти навколо крему, щільно притискаючи. В середину десерту покласти залишилися дрібно порізані абрикоси і злегка зігнути шматочки коржа.
- Торт потримати в холодильнику приблизно 3-4 ч. Поки він охолоджується, підготувати водяну баню і розтопити на ній шоколад. З охолодженого торта зняти кондитерське кільце і обмазати його нижню частину розтопленим шоколадом. Готовий торт присипати цукровою пудрою і подати до столу.
З сметанним кремом
Щоб приготувати 12 порцій торта зі сметанним кремом, потрібно взяти:
- 100 г борошна вищого сорту;
- 300 мл сметани жирністю 15%;
- 300 мл вершків жирністю 33%;
- 180 г звичайного цукру;
- 5 курячих яєць;
- 30 г порошкоподібної какао;
- 50 г масла вершкового;
- 30 г кукурудзяного крохмалю;
- 100 г цукрової пудри;
- 15 г желатину;
- 1 банка консервованих абрикосів;
- 1 ч. Л. розпушувача;
- екстракт ванілі;
- мармелад для прикраси.
Торт Кіліманджаро (покроковий рецепт доповнений сметаною) готується таким способом:
- у глибоку миску просіяти крізь невелике сито борошно, ввести до неї крохмаль разом з какао і розпушувачем, перемішати і відкласти в сторону. Яйця поділити на жовтки і білки за допомогою пластикової пляшки.
- За допомогою міксера почати збивати білки, підсипаючи до них 90 г цукру. В окремій ємності збити жовтки з цукром, що залишився, щоб вийшла пишна маса білого кольору.
- В жовткову суміш покласти розм’якшене вершкове масло, засипати невелику кількість екстракту ванілі і ще раз пробити міксером. 1/4 частина білків вилити в суміш і розмішати.
- У ту ж суміш засипати борошняну масу, ретельно перемішати кухонної лопаткою, ввести залишилися збиті білки і повторно перемішати. Роз’ємну форму (бажаний діаметр 20-22 см) застелити папером для випічки. У неї вилити готове тісто і рівномірно його розподілити.
- Нагріти до середньої температури духовку, помістити в неї форму з тістом і готувати основу для торта приблизно 40 хв. Спечений бісквіт викласти на решітку і залишити там до охолодження.
- У миску висипати желатин, залити його водою, розмішати і чекати, коли він розбухне. Желатин набрякне приблизно через 30 хв. Охолодити в холодильнику вершки, додати до них цукрову пудру і збивати їх, використовуючи міксер, поки вони не загустіють.
- У збиті вершки перелити охолоджену сметану і ретельно її перемішати. Розкрити банку консервованих абрикосів і злити в окрему миску сироп. Фрукти перекласти на кухонну дошку і нарізати дрібними кубиками.
- В сметанний крем додати 1/3 частину подрібнених абрикосів і добре розмішати.
- Набряклий желатин відправити на водяну баню і нагрівати, поки він повністю не розтопиться. Теплий желатин процідити через сито або кілька шарів марлі, щоб позбутися від залишилися частинок.
- Остиглий желатин перелити в крем і ретельно розмішати. Приготований крем затягнути плівкою і поставити в холодильну камеру на 10 хв. Бісквіт розділити навпіл за допомогою кулінарної нитки. Один корж розрізати на 12 шматочків, використовуючи кухонний ніж.
- На плоске викласти роз’ємне кільце, обгорнутих харчовою плівкою, всередину покласти перший корж і змастити його абрикосовим сиропом за допомогою кулінарної кисті. Шматочки другого коржа вмочити в сироп.
- В середину коржа викласти охолоджений крем у вигляді гірки, утрамбовуючи. З боків крему розкласти шматочки коржа і щільно притиснути їх один до одного. Готовий поставити в холодильну камеру, накривши харчовою плівкою, і тримати там мінімум 6 ч. Або всю ніч.
Охолоджений торт позбавити від роз’ємного кільця. У його центральну частину скласти залишилися шматочки абрикос. Мармелад дрібно порізати і використовувати в якості прикраси.
В кінці торт потрібно рясно посипати цукровою пудрою і подати до столу з чаєм.
З ананасом
До складу десерту включені наступні інгредієнти:
- пшеничне борошно – 1,5 ст.;
- консервовані ананаси – 450 г;
- порошкоподібною какао – 50 г;
- охолоджене молоко – 1/2 ст.;
- йогурт зі смаком персик-маракуйя – 800 г ;
- апельсин – 1 шт.;
- курячі яйця – 2 шт.;
- білий цукор – 1 ст.;
- соняшникова масло – 0,25 ст.;
- харчова сода – 1 ч. л.;
- кухонна сіль – 1/4 ч. л.;
- желатин – 20 г;
- окріп – 0,5 ст.
Торт Кіліманджаро (покроковий рецепт доповнений ананасом) готується наступним чином:
- Борошно з’єднати з какао, просіяти крізь дрібне сито, додати в суміш інші сухі компоненти і ретельно перемішати. Яйця викласти в миску, добре збити до стану міцної піни за допомогою міксера або віночка.
- У суху суміш перелити збиті яйця, охолоджене молоко, соняшникова олія і ретельно перемішати. В результаті тісто має вийти густим. У готове тісто додати окріп і добре розмішати. Розділити тісто навпіл і випікати 2 коржі по черзі в круглій формі, діаметр якої становить 24 см.
- Консервовані ананаси перекласти на обробну дошку і подрібнити невеликими кубиками, скориставшись ножем. Апельсин промити під холодною водою, позбавити від шкірки, викласти на кухонну дошку і порізати кубиками. Половину порізаних ананасів з’єднати з подрібненою м’якоттю апельсина і йогуртом.
- У миску викласти желатин і залити його половиною охолодженої води. Желатин набрякне через 1 год. Набряклий желатин відправити на мінімальний вогонь і проварити, не доводячи до кипіння, щоб він став однорідним. Після охолодження залити желатин в йогурт і перемішати.
- Форму діаметром 18 см застелити харчовою плівкою, заповнити кремом і відправити в холодильну камеру. Він повинен застигнути. Перший корж змастити абрикосовим сиропом за допомогою кулінарної кисті, а інший – розділити на 12 частин. Поверх першого коржа викласти охолоджений крем.
- Навколо крему розкласти шматочки коржа і злегка притиснути. Перед подачею десерт посипати достатньою кількістю цукрової пудри і прикрасити рештою дрібно порізаними ананасами, виклавши їх в середину.
З персиками
Приготувати торт Кіліманджаро з персиками можна за 3 год.
Торт Кіліманджаро, рецепт приготування з персиками.
Потрібно взяти наступний набір складових:
- 5 яєць;
- 220 г цукрового піску;
- 100 г борошна;
- 30 г кукурудзяного крохмалю ;
- 30 г какао в порошку;
- 50 г вершкового масла;
- 1,5 ч. Л. пекарського порошку;
- 1 пакетик ваніліну;
- 250 мл вершків жирністю 35%;
- 400 г персикового йогурту;
- 425 г консервованих персиків.
Торт Кіліманджаро (покроковий рецепт передбачає використання персиків) готується так:
- Яйця розбити в миску і відокремити жовтки від білків будь-яким зручним способом. Жовтки перенести в іншу миску, додати по 90 г цукрового піску до білків і жовтків, збити вміст обох мисок. Білки збивати до утворення щільної піни, а жовтки до повного розчинення цукрового піску. У миску з жовтками додати вершкове масло, попередньо нагріте до м’якості, і ще раз збити складу до єдиної маси.
- У чашку висипати борошно, кукурудзяний крохмаль, пекарський порошок і какао. Перемішати сухі інгредієнти і відправити їх до жовтків, перемішавши до однорідності. Білкову суміш додати до суміші з жовтками і акуратно перемішувати рухами лопатки зверху вниз. Тісто вилити в круглу форму діаметром 20 – 22 см і поставити її в гарячу духову шафу. Бісквіт потрібно піч 35 – 40 хв. при температурі 180 ° С. Після випікання бісквіт залишити на решітці охолоджуватися.
- Для крему в чашку вилити 100 мл вершків, всипати порошковий желатин і розчинити його на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Суміш потрібно охолодити. У миску влити залишок вершків, збити міксером до отримання щільного крему. Желатинову суміш перемішати з збитими вершками, додати йогурт і повторно перемішати склад ложкою.
- Сироп з банки з персиками злити в чашку, половину персиків нарізати на дрібні кубики і перемішати їх з готовим кремом. Крем з персиками викласти в миску діаметром 18 см., Попередньо застеливши ємність харчовою плівкою, і відправити в холодильну камеру до повного застигання. Можна взяти будь-яку куполоподібну форму відповідного розміру.
- Бісквіт розрізати на 2 однакових коржа, перший просочити половиною сиропу з банки з персиками.
- Другий бісквіт розрізати на 12 трикутників. Застиглий крем викласти на просочений бісквіт, зберігши його форму. Кожен трикутник бісквіта вмочити в персиковий сироп, розкласти їх по боках крему, трохи придавлюючи.
- Зверху торт посипати цукровою пудрою і викласти персики, розрізані на часточки.
Готовий торт Кіліманджаро з персиками можна відразу подати до столу, розрізавши його на порційні шматки.
З ананасами і абрикосами
Перелік інгредієнтів, які потрібні для приготування десерту:
- 1/2 банки консервованих ананасів;
- 250 мл вершків жирністю 35%;
- 100 г борошна вищого сорту;
- 100 г консервованих абрикосів;
- 50 г масла вершкового;
- 30 г порошкоподібної какао;
- 180 г звичайного цукру;
- 30 г кукурудзяного крохмалю;
- 400 мл персикового йогурту;
- 15 г желатину;
- 5 курячих добірних яєць;
- 1 ч. л. розпушувача;
Процес приготування десерту:
- За допомогою пластикової пляшки розділити яйця на білки і жовтки. У білки засипати половину цукру і збивати їх віночком до появи стійкої піни. Також додати цукор, що залишився в жовтки, покласти вершкове масло і ретельно перемішати.
- У глибокий посуд висипати через сито борошно, ввести до неї кукурудзяний крохмаль, розпушувач і ретельно перемішати ложкою. Засипати суху суміш в жовткову, потім додати білкову та ретельно перемішати кухонної лопаткою.
- Перелити готове тісто у форму діаметром 22 см, помістити в духовку і запікати в межах 35-40 хв.
- Спечений тісто витягнути з духовки і остудити, переклавши на решітку. У миску перелити 100 мл холодних вершків і розчинити в них желатин, дотримуючись інструкції, зазначеної на упаковці.
- Остиглий желатин з’єднати з йогуртом і збитими вершками. Банку абрикосів розкрити, злити з неї рідину в окрему миску, викласти половину абрикосів на обробну дошку і подрібнити невеликими кубиками. Точно також зробити з ананасами. У крем засипати дрібно нарізані абрикоси з ананасами і добре перемішати.
- Дно форми діаметром 20 см застелити харчовою плівкою. У форму перелити приготовлений крем і відправити його в холодильник до застигання. Бісквіт розрізати на 2 коржі однакового розміру. Один корж просочити абрикосовим сиропом, а другий розрізати на 12 шматочків.
- На перший корж викласти застиглий крем і розкласти навколо нього шматочки коржа. У центральну частину десерту помістити залишилися дрібно нарізані абрикоси і ананаси.
Торт Кіліманджаро, приготований з покрокового рецептом, підійде для святкового столу. Для перевірки готовності бісквіта рекомендується використовувати дерев’яну паличку.
Відео про приготування торта Кіліманджаро
Рецепт приготування смачного торта Кіліманджаро: