Тісто на сметані – це один із найпростіших варіантів, щоб порадувати себе домашньою піцею, пиріжками або будь-якою іншою випічкою. Будь-яка страва, виготовлена на основі такого молочного продукту, як сметана – це завжди неймовірно пориста та м'яка текстура. До того ж, таке тісто шикарно поєднується, як із солодкими інгредієнтами (фрукти, джеми чи молоко, що згущує), так і з «солоними» (сир, ковбаска, курка або навіть сир). Тому, уважно прочитавши цю статтю, кожен знайде рецепт тієї страви, яка припаде до душі. Готуйте та отримуйте задоволення від процесу та результату!
Тісто на сметані для заливного пирога в духовці
Немає нічого простішого та швидше, ніж заливні пироги – з такою випічкою впорається навіть дитина. Однак секрет найсмачнішого тіста полягає в одному інгредієнті – сметані, саме вона надає готовою стравою неповторної ніжності.
Тісто на сметані без дріжджів для піци на сковороді
Головний секрет смачної та збалансованої піци полягає в гармонійному співвідношенні тіста та начинки. І якщо начинку кожен вибирає на свій смак залежно від переваг, то тісто ми рекомендуємо використовувати класичне, яке не перебиватиме смак основних продуктів. І сьогодні до вашої уваги представляється варіація приготування бездріжджового тіста!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Складові:
- Сметана – 4 ст.
- Борошно – 8 ст.
- Яйця – 2 шт.
- Сіль за смаком.
- Приправи – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Вимірюємо необхідну кількість усіх продуктів, зазначених у графі «інгредієнти».
Крок 2. У глибокій мисці змішуємо продукти в потрібних пропорціях, солимо і додаємо свої улюблені спеції, щоб готовий продукт не був прісним – ретельно перемішуємо до однорідної та гладкої консистенції.
Крок 3. Переливаємо тісто на теплу сковороду та приступаємо до термічної обробки на слабкому полум'ї.
Крок 4. Легкими рухами руки промазуємо основу піци будь-яким соусом, який вам до смаку.
Крок 5. І зверху викладаємо будь-яку начинку. Томимо піцу на сметанній бездрожжевій основі близько 25-30 хвилин під кришкою. Смачного!
Дріжджове тісто на сметані для пиріжків
Сьогодні до вашої уваги представляється рецепт універсального тіста на сметані, яке чудово підходить для готування не тільки пиріжків з різною начинкою, але також і пирогів, і будь-якої іншої випічки. Завдяки своїй м'якій та податливій текстурі, з готовим продуктом дуже легко працювати. А для того, щоб тісто напевно вийшло – заздалегідь дістаньте з холоду сметану та яйця.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 1.
Складові:
- Борошно – 400 гр.
- Сметана 20% – 200 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Сіль – 1 год.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сода – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Виготовляємо продукти за списком. Відразу хочемо звернути вашу увагу, що борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж 400 грам, оскільки це залежить від якості інгредієнта.
Крок 2. 100 г вершкового масла розтоплюємо в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Після, даємо трохи часу для остигання.
Крок 3. У миску розбиваємо яйця, всипаємо сіль та цукор – збиваємо вінчиком до легкої пінки на поверхні.
Крок 4. До яєчної суміші викладаємо сметану кімнатної температури та ретельно розмішуємо.
Крок 5. Потім вливаємо вершкове масло і ще раз перемішуємо.
Крок 6. Близько двох третіх борошна просіюємо в глибоку чашу і змішуємо із содою, у центрі робимо невелике поглиблення.
Крок 7. Тонким струменем вливаємо яєчно-сметанную суміш у борошно і замішуємо тісто, при необхідності підсипаючи трохи борошна.
Крок 8. Коли стало важко помішувати ложкою або лопаткою, продовжуємо заміс на робочій поверхні.
Крок 9. М'яку борошняну грудочку прикриваємо бавовняним рушником і даємо «відпочити» протягом півгодини. За цей час клейковина встигне розійтися і готові хлібобулочні вироби будуть неймовірно повітряними. Смачного!
Тісто пісочне на сметані для печива
Що може бути смачнішим та ароматнішим, ніж домашнє пісочне печиво, яке просто тане в роті, особливо при поєднанні з чашкою гарячого чаю чи какао? А приготувати такі ласощі зможе навіть дитина, тому що процес дуже простий і швидкий, а компоненти використовуються тільки доступні, тому, напевно, знайдуться на полицях вашої кухні.
Час приготування – 3 год. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-8.
Складові:
- Борошно – 350 гр.
- Сметана 20% – 200 гр.
- Масло вершкове – 100-150 гр.
- Цукор-пісок – 170-190 гр.
- Цукор-пісок ванільний – 1 ч.л.
- Яйця – 2 шт.
- Розпушувач тіста – 1,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. За допомогою грамових кухонних терезів відміряємо необхідну кількість усіх зазначених продуктів. Просіюємо пшеничне борошно, змішане з розпушувачем, через сито з дрібними отворами.
Крок 2. У глибоку тарілку викладаємо м'яке вершкове масло, підсипаємо ванільний (можна замінити натуральною ваніллю) та звичайний цукор.
Крок 3. Перетираємо олію із солодкими кристалами за допомогою вінчика.
Крок 4. По одному вбиваємо яйця.
Крок 5. І ретельно перемішуємо.
Крок 6. Потім доповнюємо масу сметаною.
Крок 7. Розмішуємо до однорідності.
Крок 8. Невеликими порціями вводимо підготовлене борошно та замішуємо м'яке та в'язке тісто.
Крок 9. Повертаємо пісочне тісто в харчову фольгу і забираємо в холодильну камеру мінімум на 3-4 години, а краще – на ніч. Після закінчення часу приступаємо до розкочування та формування печива. Смачного!
Тісто на сметані для курника
Курник – усіма улюблена страва, яку багато господинь вважають своєю фірмовою стравою. Що й зовсім не дивно, адже цей пиріг відразу розлітається з тарілок. Але щоб страва вийшла вдалою, дуже важливо приготувати «правильне» тісто і в цьому допоможе цей рецепт.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 1.
Складові:
- Сметана – 70 грн.
- Масло вершкове/маргарин – 70 гр.
- Молоко – 2/3 ст.
- Сіль – 1 год.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Розпушувач тіста – ½ ч.л.
- Борошно – 2,5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. На робочу поверхню викладаємо всі необхідні компоненти, попередньо відмірявши потрібну вагу або об'єм. Вершкове масло або маргарин розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій пічці.
Крок 2. Молоко злегка підігріваємо та всипаємо в нього сіль та цукор у рівних пропорціях – заважаємо до розчинення кристаликів.
Крок 3. Півтори склянки борошна змішуємо з розпушувачем, просіюємо через сито з дрібними отворами та вводимо в молоко.
Крок 4. Злегка розмішуємо компоненти чаші.
Крок 5. Тепер до борошняної маси додаємо розтоплену олію та сметану.
Крок 6. І висипаємо залишки борошна (цю частину теж потрібно просіяти).
Крок 7. Замішуємо тісто спочатку лопаткою або ложкою, а потім переходимо на ручний заміс. Коли всі інгредієнти злилися докупи – формуємо грудку.
Крок 8. І поміщаємо його в пакет або обертаємо харчовою плівкою. Даємо полежати при кімнатній температурі близько двадцяти хвилин і після, приступаємо до формування курника. Смачного!
Тісто на сметані та майонезі для заливного пирога
Здавалося б, заливний пиріг – це одна з найпростіших у приготуванні ситних страв, яка до вподоби багатьом. Однак зіпсувати таку випічку теж дуже легко, саме тому рекомендуємо вам скористатися перевіреним рецептом ніжного та ароматного тіста на сметані та майонезі, яке чудово поєднується з несолодкими начинками.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 8.
Складові:
- Борошно – 1,5 ст.
- Сметана – 1,5 ст.
- Майонез – ½ ст.
- Яйця – 3 шт.
- Сода – 1 щіпка.
- Кунжут/насіння льону – 2-3 тріски.
Процес приготування:
Крок 1. У ємність із високими бортиками розбиваємо три яйця, додаємо сметану та майонез – розмішуємо компоненти за допомогою вінчика.
Крок 2. В отриману масу вводимо просіяне пшеничне борошно з содою – ретельно перемішуємо до гладкої та однорідної текстури, без жодної грудочки.
Крок 3. Візуально ділимо рідке тісто на дві рівні частини. Половину тіста переливаємо у підготовлену (змащену олією або присипану панірувальними сухарями/манкою, для легкості вилучення) форму для запікання.
Крок 4. Поверх основи пирога викладаємо будь-яку начинку, яка вам подобається.
Крок 5. І заливаємо залишками тіста (при необхідності вирівнюємо ложкою або плоскою лопаткою).
Крок 6. Для пікантності присипаємо парою щіпок насіння льону або обсмаженого кунжуту.
Крок 7. Заготовку переміщуємо в духову шафу і випікаємо протягом 40-45 хвилин при 180 градусах до утворення рум'яної та апетитної скоринки. Смачного!
Просте та швидке тісто на сметані без яєць
Чи знаєте ви, що навіть якщо у вашому холодильнику не знайшлося жодного яйця або ви просто не вживаєте цей продукт тваринного походження, то це не привід відмовляти собі в ароматній і свіжій домашній випічці на сметані. Приготуйте ваші улюблені страви на м'якому та м'якому тісті зі сметаною.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти :
- Сметана – 200 грн.
- Борошно – 300 грн.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – за смаком.
- Сода – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку піалу викладаємо 200 г сметани (чим відсоток жирності молочного продукту вище, тим смачніше), підсипаємо близько 100 г цукрового піску.
Крок 2. Злегка солимо.
Крок 3. Для насиченого аромату додаємо ванілін.
Крок 4. Добре розмішуємо компоненти до однорідності та розчинення солодких та солоних кристалів.
Крок 5. Тепер всипаємо ½ частину борошна.
Крок 6. І соду.
Крок 7. Потім висипаємо залишки борошна і заважаємо тісто за допомогою лопатки.
Крок 8. Коли стає важко перемішувати, переходимо на ручний заміс і після, формуємо кульку.
Крок 9. Накриваємо грудку рушником або серветкою і залишаємо полежати на п'ять хвилин. Після закінчення часу приступаємо до роботи. Смачного!
Тісто на сметані та кефірі для пирога
Приготуємо класичний домашній пиріг під назвою «Смітанник» і названий він так неспроста, тому як основними складовими тіста є сметана і кефір. Саме завдяки цим компонентам випічка виходить неймовірно ніжною і з пористою структурою.
Час приготування – 1 год. 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 10-12.
Інгредієнти :
- Борошно – 2 ст.
- Розпушувач тіста/сода – ½ ч.л.
- Ванілін – 2 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Сметана – 200 грн.
- Кефір – 200 мл.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Олія соняшникова – 1 ч.л.
- Ягоди свіжі/заморожені – 100-150 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Приблизно за півгодини до початку готування виймаємо всі продукти з холоду і даємо трохи постояти, щоб вони стали кімнатної температури.
Крок 2. У тарілку з високими бортами вбиваємо три яйця, додаємо щіпку солі та склянку цукрового піску.
Крок 3. Озброюємось вінчиком і збиваємо компоненти до легкої пінки.
Крок 4. У яєчну суміш додаємо кефір та сметану.
Крок 5. Для того, щоб наситити борошно киснем, просіюємо його через сито з дрібними отворами.
Крок 6. До просіяного борошна всипаємо ванілін і розпушувач або соду – заважаємо.
Крок 7. Тепер з'єднуємо суху суміш із рідкою масою.
Крок 8. І ретельно перемішуємо до однорідності.
Крок 9. Форму для запікання промазуємо невеликою кількістю олії.
Крок 10. Поверх олії присипаємо борошном.
Крок 11. У підготовлений жароміцний посуд переливаємо рідке тісто.
Крок 12. Тепер хаотично розкладаємо на поверхні свіжі або заморожені ягоди. Даємо ласощі постояти при кімнатній температурі близько 15 хвилин.
Крок 13. Після закінчення часу переставляємо форму в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і готуємо протягом 30-40 хвилин.
Крок 14. Готовність легко перевіряємо за допомогою зубочистки.
Крок 15. Після термічної обробки даємо пирогу трохи охолонути і подаємо до столу в поєднанні з чашкою ароматної кави або чаю. Смачного!
Здобне тісто на сметані для булочок
Здобне тісто, на основі сметани та дріжджів – це не тільки смачний та ситний продукт, але ще й дуже поживний. Тому що в ньому містяться і жири, і білки, і вуглеводи. А з готового продукту господині можуть творити свої улюблені доповнення до чаю, наприклад, булочки з корицею та цукровим піском або зі згущеним молоком.
Час приготування – 1 год. 20 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 8-10.
Складові:
- Сметана – 200 грн.
- Вода – 100 мл.
- Борошно – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – 1 год.
- Дріжджі сухі – 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо відмірюємо необхідну кількість інгредієнтів за допомогою кухонних ваг, борошно просіюємо через сито з дрібними отворами, щоб наситити його киснем.
Крок 2. У глибоку тарілку всипаємо дріжджі та цукор.
Крок 3. Заливаємо сухі компоненти теплою водою, перемішуємо та даємо постояти близько десяти хвилин.
Крок 4. Як тільки дріжджі активувалися – вбиваємо яйце, додаємо чайну ложку солі.
Крок 5. Злегка підігріваємо сметану і перекладаємо до дріжджової маси.
Крок 6. Перемішуємо складові до однорідної консистенції.
Крок 7. В опару поступово вводимо борошно та замішуємо тісто.
Крок 8. Збираємо тісто в кульку, накриваємо рушником бавовняним і прибираємо в тепле місце на годину.
Крок 9. Після закінчення часу тісто збільшилося в об'ємі кілька разів і повністю готове до подальшої роботи. Готуйте та отримуйте задоволення!
Тісто зі сметани та сиру
Основа будь-якої випічки – тісто, приготоване на основі таких молочних продуктів, як сир та сметана – це завжди неймовірно смачно та ніжно. Здавалося б, з найпростіших і доступних інгредієнтів можна з легкістю приготувати шалене тісто для різних домашніх страв.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Складові:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сметана – 100 грн.
- Сир – 200 гр.
- Борошно – 400 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У піалу викладаємо шматок вершкового масла і нагріваємо його в мікрохвильовій печі або на водяній бані майже до рідкого стану.
Крок 2. У ту саму ємність відправляємо сметану і розмішуємо.
Крок 3. До одержання максимально однорідної консистенції.
Крок 4. В іншу тарілку перекладаємо сир.
Крок 5. Всипаємо цукор.
Крок 6. І виделкою розтираємо.
Крок 7. Об'єднуємо сирну та вершкову масу – перемішуємо.
Крок 8. Невеликими жменями всипаємо борошно і починаємо замішувати тісто за допомогою ложки або лопатки.
Крок 9. Після переходимо на ручний заміс (близько п'яти хвилин потрібно). Продовжуємо доти, доки маса не перестане прилипати до долонь. Смачного!