Важко знайти таку людину, яка ніколи не пробувала вареники. Але мало хто знає, що їх придумали турки. Пізніше слов’яни трохи модифікували цю страву під свій манер, трохи спростивши рецепт тіста. У цій статті підібрані 10 найкращих рецептів тіста для вареників.
Найкраще тісто для вареників, щоб не розвалювалося
Вареники – смачне легке блюдо, яке можна приготувати з різними начинками на свій смак. Для ліплення вареників використовують саме просто пісне тісто.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Працюй: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 3 ст.
- Олія – 3 ст.л.
- Вода – 1 ст.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
- У мисці збийте яйце з сіллю. Потім додайте до збитого яйцю рослинне масло і ще раз добре перемішайте.
- У глибоку миску просійте три склянки пшеничного борошна, зробіть в ній ямку і влийте туди яєчну суміш.
- Потім влийте холодну воду і починайте замішувати тісто виделкою або вінчиком.
- Коли тісто стане досить густим, викладіть його на посипану борошном поверхню і продовжуйте вимішувати руками.
- Перед тим, як приступити до розкочування, дайте відпочити тісту 5-10 хвилин.
Смачного!
Класичний рецепт тіста для вареників на кефірі
Вареники представляють собою блюдо, в якому начинка, загорнута в тонке тісто. Однак, якщо додати в тісто кефір, то воно вийде більш пишним і чимось нагадуватиме галушки.
Час готування: 40 хв .
Час приготування: 30 хв.
Працюй: 8.
Інгредієнти:
- Кефір – 0,5 л.
- Борошно пшеничне – 5-5,5 ст.
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
- Сода харчова – 1,5 ч.л.
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
- Просійте борошно в об’ємну миску. Додайте сіль і соду, добре перемішайте.
- Яйце збийте з цукром в окремій мисці.
- Додайте масу з збитого яйця в борошно.
- Кефір заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб він прогрівся до кімнатної температури. І додайте його в слід за яєчною масою до борошна.
- Почніть замішувати тісто ложкою, потім перекладіть його на стіл і продовжуйте вимішувати руками. Коли тісто перестане липнути до рук, накрийте його рушником і залиште на 10 хвилин. Після чого, приступайте до розкочування тіста.
Смачного!
Ідеальне тісто для вареників з картоплею
Напевно, найпопулярніша начинка для вареників робиться з картоплі. Таке блюдо можна приготувати самостійно в домашніх умовах і рецепт м’якого еластичного тіста для них ви знайдете нижче.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 250 мл.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
- Борошно просійте в об’ємну миску. Додайте трохи солі і перемішайте.
- Розбийте в борошно одне яйце.
- Далі влийте в миску дуже холодну воду і починайте замішувати тісто.
- Коли тісто стане важко заважати ложкою, викладіть його на стіл і продовжуйте замішувати руками.
- Колобок з тіста накрийте рушником і залиште на півгодини, щоб воно дійшло до потрібної консистенції. Потім перекладіть його на робочу поверхню, посипте борошном і тонко розкачати.
Смачного!
Простий рецепт приготування тіста для вареників на воді
Для людей, які вважають калорії або тримають піст, тісто, замішане на воді є відмінним рішенням. До того ж, вареники з таким тістом можна робити з будь-якою начинкою.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Працюй: 2.
Інгредієнти:
- Вода – 150 мл.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
Процес приготування:
- Борошно просійте через сито і всипте в миску. Муки для тіста може знадобитися трохи менше або більше, головне, щоб тісто набуло правильну консистенцію.
- Зробіть невелике заглиблення в борошні і влийте туди воду і всипте сіль.
- Починайте замішувати тісто ложкою або лопаткою.
- Потім густе тісто перекладіть на рівну поверхню і продовжуйте вимішувати руками до того моменту, поки воно не перестане липнути до рук. Тісто має вийде м’яким і еластичним. Посипте робочу поверхню борошном і розгортайте тісто.
Смачного!
М’яке тісто для домашніх вареників з вишнею
Вареники з вишнею можна сміливо віднести до десерту, влітку його готують зі свіжих ягід, взимку – з заморожених. У приготуванні тіста для таких вареників також є свої секрети, які дозволять приготувати страву максимально смачним.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Працюй: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 320 гр.
- Вода – 180 мл.
- Олія – 3ст.л.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
- Просійте борошно в об’ємну миску, додайте дрібку солі. Далі тонкою цівкою влийте дуже гарячу воду. Для цього закип’ятіть чайник, почекайте 5 хвилин і додавайте воду в муку.
- Додайте в тісто рослинне масло, воно зробить тісто еластичним, і воно не розвалиться під час варіння.
- Почніть замішувати тісто в мисці, потім перекладіть його на рівну поверхню і продовжуйте вимішувати руками.
- Тісто розкачати на рівній поверхні в пласт товщиною 3-4 міліметра і зробіть з нього кружечки кухлем або склянкою. У ці кружечки загорніть начинку з вишні і зробіть вареники. Готові вареники посипте цукровою пудрою і домашній десерт готовий.
Смачного!
Як приготувати еластичне тісто для вареників з чорницею
Не знаєте, чим порадувати сім’ю, приготуйте вареники з чорницею. Це дивно смачне і легке блюдо. Його можна доповнити сметаною або збитими вершками. Ми розповімо, як замісити тісто і справа залишиться за малим.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Працюй: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Вода – 0,5 ст.
Процес приготування:
- Воду поставте в холодильник, до моменту замішування тіста вона повинна бути дуже холодною. У миску просійте борошно, так тісто насититься киснем. Додайте щіпку солі.
- До борошна додайте одне яйце і перемішайте.
- Потім влийте холодну воду і починайте замішувати тісто. Воно повинно бути еластичним і пружним.
- Тісто оберніть в харчову плівку і покладіть на півгодини в холодильник. Після цього розкачайте тісто і зробіть з нього вареники з чорницею.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування тіста для вареників з сиром
Один з найбільш ситних варіантів вареників виходить з начинкою з сиру. Їх можна варити або обсмажувати на вершковому маслі – вийде дуже смачно і ідеально підійде для сніданку. Причому, замісити тісто для таких вареників дуже просто.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Працюй: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне вищого сорту-3 ст.
- Сіль – 1 ч. л.
- Яйця курячі – 2 шт.
Процес приготування:
- Борошно просійте через дрібне сито, можна зробити це кілька разів.
- Борошно змішайте з яйцями і сіллю.
- Потім влийте воду і вимісити тісто, воно вийде досить щільним.
- Посипте робочу поверхню борошном і розкачати тісто в тонкий пласт товщиною 2-3 міліметра. Склянкою або чашкою виріже з нього невеликі кружечки і зліпите вареники з сиром.
Смачного!
Простий і смачний рецепт тіста для вареників без яєць
Варіантів приготування тіста для вареників дуже багато, тому кожна господиня може вибрати рецепт для себе. Тісто по цьому рецепту виходить завжди, з ним легко працювати, таке тісто легко ліпиться і не липне до рук.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
Працюй: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 450 гр.
- Сметана – 3 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Сода харчова – 0,5 ч.л.
- Вода – 100 мл.
Процес приготування:
- Відміряйте необхідну кількість борошна і просійте її в миску.
- У борошно додайте сіль, сметану і перемішайте ці інгредієнти.
- Замішуйте тісто до тих пір, поки воно не стане однорідним і не перестане липнути до рук.
- Тісто оберніть в харчову плівку і дайте йому відпочити 15-20 хвилин. Воно буде неймовірно зручним у роботі, його легко розгортати і ліпити вареники.
Смачного!
Тісто для вареників на молоці в домашніх умовах
Ще один відмінний варіант приготування тіста на молоці для вареників, мантів, а також пельменів. Воно має нейтральний смак і не перебиває начинку.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Працюй: 4.
Інгредієнти:
- Молоко – 100 мл.
- Яйце – 1 шт.
- Олія – 1 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Сода харчова – 0,5 ч.л.
- Борошно – 300 гр.
Процес приготування:
- У тепле молоко всипте сіль і влийте рослинне масло, перемішайте.
- Потім додайте в молочну масу одне яйце і добре перемішайте.
- Далі через дрібне сито просійте борошно і всипте соду. Замісити тісто. Тісто вимішують протягом 7-10 хвилин, воно повинно бути щільним і однорідним.
- Добре вимішати тісто помістіть в целофановий пакет або оберніть в харчову плівку, покладіть тісто в холодильник на 30 хвилин. Після цього тісто стане еластичним і податливим, можна розгортати його і ліпити вареники.
Смачного!