Сир з кислого молока – натуральний, м’який, смачний, а головне приготований своїми руками. Молоко, звичайно, має бути натуральним, фермерським з високим відсотком жирності. До того ж приготування домашнього сиру дозволить вам впоратися із завданням утилізації скислого молока. Сир можна використовувати в приготуванні бутербродів на сніданок, а також додавати його в випічку і різноманітні закуски.
Адигейський сир з кислого молока
Адигейський сир з кислого молока – смачна домашня альтернатива знаменитої східної закуски. Його також можна використовувати в приготуванні грецького салату або є просто так. Готується адигейський сир зовсім нескладно і не відніме у вас багато часу.
Час готування – 8-10 год.
Час приготування – 50-60 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 2 л.
- Кефір – 1 ст.
- Кріп – 2 ч.л.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. У каструлю з товстим дном влийте все кисле молоко і кефір. Поставте на слабкий нагрів.
Крок 2. Тримайте каструлю на вогні, поки молоко не почне згортатися, але не доводьте до кипіння. Коли відокремиться сироватка, приберіть каструлю з вогню і остудити масу.
Крок 3. Поки маса не охолоне, не перемішуйте її.
Крок 4. Тепер необхідно відокремити сироватку від сирної маси. Сироватку, до речі, можна використовувати в приготуванні домашньої випічки.
Крок 5. На друшляк покладіть марлю, складену в кілька шарів. Викладіть весь вміст каструлі в друшляк і дайте стекти всій сироватці.
Крок 6. Половину сирної маси змішайте з кропом і посоліть. Другу частину використовуйте на свій розсуд.
Крок 7. Сирну масу перекладіть на марлю.
Крок 8. Загорніть масу в марлю і помістіть згорток в сито, встановіть на нього гніт.
Крок 9. Витримаєте сир всю ніч в холодильнику. За цей час він спресується і дійде до потрібної консистенції. Подавайте домашній адигейський сир в якості закуски до столу. Смачного!
Сир з кислого молока і сметани
Сир з кислого молока і сметани готується дуже просто. Крім того, що ви корисно утилізуєте кислий продукт, ви ще забезпечуєте себе натуральної і дуже смачною закускою. Сир можна їсти з бутербродами, додавати його в салати і різноманітні нарізки.
Час готування – 4-5 ч.
Час приготування – 35-40 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 1,5 л.
- Яйця курячі – 6 шт.
- Сметана жирна – 6 ст.л.
- Сік лимонний – 1 ч.л.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Каррі – 0,5 ч.л.
- Кріп – 2-3 гілки.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти. Кріп і спеції можна не додавати, якщо ви не любите їх смак.
Крок 2. В об’ємну каструлю з товстим дном влийте кисле молоко і лимонний сік. Поставте ємність на повільний вогонь.
Крок 3. В іншій мисці змішайте яйця, сметану, приправу каррі, чорний перець і сіль.
Крок 4. Збийте інгредієнти міксером до повної однорідності.
Крок 5. Потім отриману масу тонкою цівкою введіть в каструлю з молоком. Перемішайте і залиште масу на 20-25 хвилин на повільному вогні. Періодично помішуйте вміст каструлі, щоб нічого не пригоріло. Також стежте за тим, щоб маса не закипіла.
Крок 6. Кріп помийте і дрібно порубати ножем. Додайте його в той момент, коли сироватка відокремиться від сирної маси.
Крок 7. На друшляк покладіть марлю, складену в кілька шарів, потім викладіть вміст каструлі. Сироватка стече через друшляк.
Крок 8. На сирну масу покладіть плоску тарілку і встановіть невеликий гніт.
Крок 9. Залиште сир на 2 години, щоб він охолов, і пішла зайва рідина. Потім готовий сир викладіть на тарілку і приберіть в холодильник на 1-2 години.
Крок 10. Домашній сир готовий, наріжте його і подавайте до столу. Смачного!
Бринза з кислого молока
Бринза з кислого молока – це не тільки смачний кисломолочний продукт, але і джерело кальцію для організму. Приготувавши один раз її самостійно, вам не захочеться купувати сир в магазині. Для бринзи характерний яскравий солоний смак, який ви також можете відрегулювати на свій смак.
Час готування – 4-8 ч.
Час приготування – 40-50 хв.
Порції – 4-6.
Інгредієнти:
- Молоко – 2 л.
- Молоко кисле – 300 мл.
- Сметана – 200 гр.
- Яйця курячі – 5 шт.
- Сіль кухонна – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Молоко влийте в каструлю і поставте її на вогонь.
Крок 2. Поки гріється молоко, в окремій мисці змішайте курячі яйця, сметану і кисле молоко. Якщо ви хочете отримати більш жирний сир, то додайте більше сметани і менше кислого молока.
Крок 3. Коли молоко почне закипати, додайте сіль і тонкою цівкою влийте яєчно-молочну масу. При цьому постійно помішуйте вміст каструлі. Зменшіть вогонь і тримайте каструлю на вогні близько 5 хвилин. Ви помітите, що молочна маса розійдеться на сироватку і сирну масу.
Крок 4. На друшляк покладіть марлю, складену в кілька разів, і вилийте в нього вміст каструлі. Залиште на деякий час, щоб скла вся сироватка.
Крок 5. Отриману сирну масу загорніть в марлю і встановіть зверху невеликий гніт. Залиште бринзу на 3-4 години, можна залишити на ніч.
Крок 6. Готову бринзу витягніть з марлі, наріжте і знімайте пробу. Смачного!
Вершковий сир з кислого молока
Вершковий сир з кислого молока потрібно хоч раз спробувати приготувати самостійно. Процес зовсім не складний, але зате у вас буде натуральний домашній сир для смачних бутербродів. У сир можна додавати зелень, шматочки овочів або пряні трави, від цього він буде тільки більш насиченим і смачніше.
Час готування – 19 ч.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 2 л.
- Перець гіркий стручковий – 10 гр.
- Кріп – 50 гр.
- Перець болгарський солодкий – 50 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Яйця курячі – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Болгарський перець і зелень помийте і дуже дрібно наріжте. Гіркий перець також наріжте, його кількість регулюйте на свій розсуд, в залежності від бажаного ступеня пікантності.
Крок 2. В окремій мисці збийте яйця разом з сіллю до утворення пишної маси. Кисле молоко влийте в каструлю і поставте на вогонь, коли молоко закипить, введіть в нього яєчну масу, перемішайте. Знову доведіть вміст каструлі до кипіння.
Крок 3. Викладіть в молочну масу перець солодкий і гіркий, проваріть 20 секунд. Потім додайте зелень і варіть ще 15-20 секунд. Тепер можна перекласти сирну масу на друшляк, засклений марлею. Щоб скла сироватка, залиште масу на 2 години.
Крок 4. Загорніть домашній сир в марлю і залиште його в холодильнику на ніч, щоб він дійшов до готовності. На ранок можна подавати смачний домашній сир на сніданок. Смачного!