Сир з кислого молока – 4 рецепта в домашніх умовах з покроковими фото

6099c379b131a61724e2dcfeb1c4c0fb

Сир з кислого молока – натуральний, м’який, смачний, а головне приготований своїми руками. Молоко, звичайно, має бути натуральним, фермерським з високим відсотком жирності. До того ж приготування домашнього сиру дозволить вам впоратися із завданням утилізації скислого молока. Сир можна використовувати в приготуванні бутербродів на сніданок, а також додавати його в випічку і різноманітні закуски.

Адигейський сир з кислого молока

Адигейський сир з кислого молока – смачна домашня альтернатива знаменитої східної закуски. Його також можна використовувати в приготуванні грецького салату або є просто так. Готується адигейський сир зовсім нескладно і не відніме у вас багато часу.

Час готування – 8-10 год.

Час приготування – 50-60 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Молоко кисле – 2 л.
  • Кефір – 1 ст.
  • Кріп – 2 ч.л.
  • Сіль кухонна – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлю з товстим дном влийте все кисле молоко і кефір. Поставте на слабкий нагрів.

0ef158e273e81eee5b065a9581f21854

Крок 2. Тримайте каструлю на вогні, поки молоко не почне згортатися, але не доводьте до кипіння. Коли відокремиться сироватка, приберіть каструлю з вогню і остудити масу.

8152f01c14cfc357c4fb04c7467291af

Крок 3. Поки маса не охолоне, не перемішуйте її.

14e9bb3532744f62fdcd06bd9d46d10e

Крок 4. Тепер необхідно відокремити сироватку від сирної маси. Сироватку, до речі, можна використовувати в приготуванні домашньої випічки.

301a49a950752c649e0ffad0351845b3

Крок 5. На друшляк покладіть марлю, складену в кілька шарів. Викладіть весь вміст каструлі в друшляк і дайте стекти всій сироватці.

4ada14a3015b5af4361dccb93f937baa

Крок 6. Половину сирної маси змішайте з кропом і посоліть. Другу частину використовуйте на свій розсуд.

fc8dc9369355e7c2a6293494eb2f29a0

Крок 7. Сирну масу перекладіть на марлю.

d4d81c6d90b46510e191370f5eb1cd16

Крок 8. Загорніть масу в марлю і помістіть згорток в сито, встановіть на нього гніт.

72125d9ba2cc35e5a24cd2e42e4916b8

Крок 9. Витримаєте сир всю ніч в холодильнику. За цей час він спресується і дійде до потрібної консистенції. Подавайте домашній адигейський сир в якості закуски до столу. Смачного!

6063fc290ecde62a6d7b26e9f0cecac8

Сир з кислого молока і сметани

Сир з кислого молока і сметани готується дуже просто. Крім того, що ви корисно утилізуєте кислий продукт, ви ще забезпечуєте себе натуральної і дуже смачною закускою. Сир можна їсти з бутербродами, додавати його в салати і різноманітні нарізки.

Час готування – 4-5 ч.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Молоко кисле – 1,5 л.
  • Яйця курячі – 6 шт.
  • Сметана жирна – 6 ст.л.
  • Сік лимонний – 1 ч.л.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Каррі – 0,5 ч.л.
  • Кріп – 2-3 гілки.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти. Кріп і спеції можна не додавати, якщо ви не любите їх смак.

03d46e5418807e12e1135e2587920986

Крок 2. В об’ємну каструлю з товстим дном влийте кисле молоко і лимонний сік. Поставте ємність на повільний вогонь.

7d6f5aae36e3a73a180eedf128010eef

Крок 3. В іншій мисці змішайте яйця, сметану, приправу каррі, чорний перець і сіль.

ccab691a9ced03dbcf438caaef32f57b

Крок 4. Збийте інгредієнти міксером до повної однорідності.

461d475725417bedf6c7c05326133bdd

Крок 5. Потім отриману масу тонкою цівкою введіть в каструлю з молоком. Перемішайте і залиште масу на 20-25 хвилин на повільному вогні. Періодично помішуйте вміст каструлі, щоб нічого не пригоріло. Також стежте за тим, щоб маса не закипіла.

c5052cd4e0d24423d580e04e5ea285b0

Крок 6. Кріп помийте і дрібно порубати ножем. Додайте його в той момент, коли сироватка відокремиться від сирної маси.

818e943f090820140c2845bdf2a0b841

Крок 7. На друшляк покладіть марлю, складену в кілька шарів, потім викладіть вміст каструлі. Сироватка стече через друшляк.

ce5a311baed6cc3849cb315758af8c2c

Крок 8. На сирну масу покладіть плоску тарілку і встановіть невеликий гніт.

0ada62519e93ce5772d40c8d82fb1f3e

Крок 9. Залиште сир на 2 години, щоб він охолов, і пішла зайва рідина. Потім готовий сир викладіть на тарілку і приберіть в холодильник на 1-2 години.

4d8b8c1d909a67dedbfe4d2017a03e2c

Крок 10. Домашній сир готовий, наріжте його і подавайте до столу. Смачного!

64f0f1661d1142892b583f0f7aff30a4

Бринза з кислого молока

Бринза з кислого молока – це не тільки смачний кисломолочний продукт, але і джерело кальцію для організму. Приготувавши один раз її самостійно, вам не захочеться купувати сир в магазині. Для бринзи характерний яскравий солоний смак, який ви також можете відрегулювати на свій смак.

Час готування – 4-8 ч.

Час приготування – 40-50 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Молоко – 2 л.
  • Молоко кисле – 300 мл.
  • Сметана – 200 гр.
  • Яйця курячі – 5 шт.
  • Сіль кухонна – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Молоко влийте в каструлю і поставте її на вогонь.

561c64e2cd441f4fa21d5980248b0399

Крок 2. Поки гріється молоко, в окремій мисці змішайте курячі яйця, сметану і кисле молоко. Якщо ви хочете отримати більш жирний сир, то додайте більше сметани і менше кислого молока.

24cdc9dd20d4a9b878d54144f6876a7f

Крок 3. Коли молоко почне закипати, додайте сіль і тонкою цівкою влийте яєчно-молочну масу. При цьому постійно помішуйте вміст каструлі. Зменшіть вогонь і тримайте каструлю на вогні близько 5 хвилин. Ви помітите, що молочна маса розійдеться на сироватку і сирну масу.

bbbde318b2de39b75712dbeb139f4c67

Крок 4. На друшляк покладіть марлю, складену в кілька разів, і вилийте в нього вміст каструлі. Залиште на деякий час, щоб скла вся сироватка.

e3c585b76c1783b489634800a79864e5

Крок 5. Отриману сирну масу загорніть в марлю і встановіть зверху невеликий гніт. Залиште бринзу на 3-4 години, можна залишити на ніч.

923d9481aa4cfc1f3e26ad9e8c65de78

Крок 6. Готову бринзу витягніть з марлі, наріжте і знімайте пробу. Смачного!

190e106865a73bbbbc1b3df37f41b6c0

Вершковий сир з кислого молока

Вершковий сир з кислого молока потрібно хоч раз спробувати приготувати самостійно. Процес зовсім не складний, але зате у вас буде натуральний домашній сир для смачних бутербродів. У сир можна додавати зелень, шматочки овочів або пряні трави, від цього він буде тільки більш насиченим і смачніше.

Час готування – 19 ч.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Молоко кисле – 2 л.
  • Перець гіркий стручковий – 10 гр.
  • Кріп – 50 гр.
  • Перець болгарський солодкий – 50 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Яйця курячі – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Болгарський перець і зелень помийте і дуже дрібно наріжте. Гіркий перець також наріжте, його кількість регулюйте на свій розсуд, в залежності від бажаного ступеня пікантності.

54c3e0e169ea3621b6bba21635154644

Крок 2. В окремій мисці збийте яйця разом з сіллю до утворення пишної маси. Кисле молоко влийте в каструлю і поставте на вогонь, коли молоко закипить, введіть в нього яєчну масу, перемішайте. Знову доведіть вміст каструлі до кипіння.

7e139d696f0ff9a42e0d488644fee4ef

Крок 3. Викладіть в молочну масу перець солодкий і гіркий, проваріть 20 секунд. Потім додайте зелень і варіть ще 15-20 секунд. Тепер можна перекласти сирну масу на друшляк, засклений марлею. Щоб скла сироватка, залиште масу на 2 години.

810640bc9a61c84eb30b3d59f8afa513

Крок 4. Загорніть домашній сир в марлю і залиште його в холодильнику на ніч, щоб він дійшов до готовності. На ранок можна подавати смачний домашній сир на сніданок. Смачного!

fc854143719e9c6a3139a0ca9c8aff9a

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал