Страви з рису – це різні види солодких і несолодких запіканок, різотто, плову і багатьох інших, які можна швидко і просто приготувати для сімейного столу, доповнивши їх м’ясом, куркою, овочами і морепродуктами. Рис доступний за ціною, має ситістю і невисокою калорійністю, підкреслює смак додаткових інгредієнтів, тому страви з ним дуже популярні. Лінійка рецептів страв з рису дуже широка і їх можна вибрати на свій смак.
Рисова запіканка в духовці
Рисова запіканка в духовці готується або несолодкої з доповненням м’яса або овочів, або солодкої, як десерт. У цьому рецепті готуємо по другим варіантом. Основою її буде відварений рис, а заливкою беремо збиті білки. Запіканка вийде дуже ніжною, подібної бісквіти і корисною, так як готується без додавання масла. Смак цього десерту доповнимо родзинками.
Час готування: 50 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Рис – 1 ст.
- Молоко – 1 ст.
- Яйце – 5 шт.
- Вода – 1 ст.
- Цукор – 100 гр.
- Ізюм – 50 гр.
- Ванілін – 1 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промитий рис відваріть до готовності в молоці з водою, з додаванням солі, але можна для страви взяти рисову кашу яка залишилася. Яйця розділіть на жовтки і білки. Жовтки помістіть в окремий посуд і перетріть з цукром в білу масу. До жовтків перекладіть остуджений рис, додайте заздалегідь замочений і промитий родзинки, ванілін і все добре перемішайте.
Крок 2. В інший посуді міксером збийте холодні білки з дрібкою солі до стійких піків.
Крок 3. Третю частину збитих білків перекладіть в рисову масу і лопаткою акуратно перемішайте.
Крок 4. Потім перекладіть інші білки і швидко ще раз перемішайте, щоб вийшла повітряна і рідка маса.
Крок 5. Форму для випічки змастіть маслом, присипте сухарями або манкою і перелийте замішану масу. Випікайте запіканку в духовці при 200 градусах і протягом 35 хвилин. Приготовану рисову запіканку трохи остудити, акуратно витягніть з форми, декоруйте цукровою пудрою і можете сервірувати до сніданку або вечері. Смачного!
Класичний рисовий пудинг в духовці
Класичний рисовий пудинг в духовці є десертним варіантом страв з назвою « пудинг » і має особливу технологію приготування. Рис перед цим обсмажується на вершковому маслі, що « запечатує » крохмаль всередині зерен і рис не стає в’язким. Потім рис доповнюється збитими яйцями, що текстуру випічки робить ніжною, пишною і подібною суфле. Склад і пропорція інгредієнтів в рецепті відповідає класичному англійському рисовому пудингу. Рис для пудингу береться круглий, як найбільш багатий крохмалем.
Час готування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Молоко – 1.7 ст.
- Цукор – 50 гр.
- Рис круглий – 100 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Ізюм – 50 гр.
- Лимон – ½ шт.
- Яйце – 4 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. У сотейнику розігрійте вершкове масло і в ньому обсмажте промитий рис до тонкої блискучої скоринки. Обсмажений рис залийте молоком, додайте сіль з цедрою половини лимона і потушкуйте на невеликому вогні до готовності. Рис при цьому вбирати молоко не буде.
Крок 2. Холодні яйця розділіть на жовтки і білки. Жовтки перелийте в посуд для замісу пудингу, додайте цукор і міксером збийте в піну.
Крок 3. У киплячу рисо-молочну масу перелийте збиті жовтки і перемішайте, щоб вони заварилися, подібно крему. Потім вогонь вимкніть.
Крок 4. Промиті родзинки змішайте з соком половини лимона, перекладіть в заварену масу і ще раз перемішайте.
Крок 5. В інший посуді білки збийте до стійких піків, як для бісквіта. Перекладіть збиті білки до основної маси і швидко лопаткою перемішайте.
Крок 6. Увімкніть духовку на 170 ° С. Форму для запікання змастіть маслом. У неї перелийте замішану масу і випікайте пудинг протягом 1 години.
Крок 7. Пудинг в духовці добре підніметься, але після випічки трохи опаде, і це нормально.
Крок 8. Спечений класичний рисовий пудинг можете сервірувати до столу, як в гарячому, так і в холодному вигляді. Смачною і вдалою випічки!
Розсипчастий плов з куркою на сковороді
Варіант приготування плову на сковороді з куркою, в порівнянні зі свининою або бараниною, є більш легким і дієтичним. Сковорода, а краще вок, дуже зручні для приготування невеликої кількості порцій. Технологія і інгредієнти такі ж, як і для звичайного плову: обсмажується м’ясо з овочами, готується зірвак і до нього додається рис, який в гарячій воді набухає і до кінця готування набирає свій смак.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Куряче м’ясо ( окорочка ) – 1 кг.
- Рис довгозернистий – 3.5 ст.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 3 шт.
- Часник – 6 зубків.
- Сіль – 1 ст.л.
- Окріп – 2 ст.
- Коріандр – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком
- Петрушка – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Всі інгредієнти для плову підготуйте згідно з рецептом. Курку розділіть на невеликі шматочки. Почистіть овочі. Рис кілька разів промийте холодною водою і на деякий час замочіть.
Крок 2. У сковороді вок добре розігрійте достатню кількість олії, щоб дно було покрито на 1 см.
Крок 3. Цибулю нашаткуйте маленькими кубиками і обсмажте до рум’яного кольору.
Крок 4. До неї перекладіть шматочки курки. Їх посипте сіллю з зазначеними в рецепті або обраними до смаку приправами і перемішайте. Сковороду прикрийте кришкою і тушкуйте курку на невеликому вогні протягом 20 хвилин.
Крок 5. Моркву подрібніть на великій терці, перекладіть до тушкованої курки, перемішайте і готуйте страву ще 10 хвилин.
Крок 6. Після закінчення цього часу поверх рівним шаром розкладіть підготовлений рис. У двох склянках окропу розчин ½ ст. ложки солі і акуратно, щоб не порушити шари плову, залийте нею рис. Рівень води повинен бути на 1-2 см вище шару рису. Тушкуйте плов на великому вогні і без кришки до википання води з поверхні рису. Потім в плов помістіть очищені зубки часнику.
Крок 7. Сковороду закрийте кришкою і тушкуйте плов вже на мінімальному вогні і протягом 30 хвилин.
Крок 8. Якщо кришку загорнути в чистий рушник і тушкувати під нею, то плов на сковорідці вийде дуже розсипчастим.
Крок 9. Приготований на сковорідці розсипчастий плов з куркою перемішайте, зніміть пробу, посипте дрібно нарізаною петрушкою і можете сервірувати до вечері. Смачного!
Різотто з куркою і грибами
Різотто з куркою і грибами, хоча готується тільки з рису, але відрізняється від плову і рисової каші саме способом приготування. Овочі і курка з грибами і приправами обсмажуються в маслі, потім додається і трохи обсмажується рис. Бульйон до цих інгредієнтів наливається порційно і в міру вбирання його рисом, що робить його текстуру ніжно-кремовий і c приємним вершковим смаком.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Рис – 250 гр.
- Куряче філе – 300 гр.
- Шампіньйони свіжі – 150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Курячий бульйон – 500 мл.
- Вершки 10-20% – 150 мл.
- «Пармезан» – 80 гр.
- Шафран – 1 щіпка.
- Сіль – за смаком.
- Оливкова олія – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю нашаткуйте маленькими кубиками. У сковорідці розтопіть вершкове масло, додайте оливкову і в цій суміші лушпиння нарізку обсмажте до прозорості.
Крок 2. Філе курки промийте, обсушити серветкою, наріжте середніми шматочками, перекладіть до обсмаженої цибулі і тушкуйте протягом 5 хвилин.
Крок 3. Шампіньйони наріжте слайсами, додайте до решти інгредієнтів і посмажте ще 2-3 хвилини до випарювання грибного соку.
Крок 4. Потім пересипте в сковорідку промитий рис, перемішайте і кілька хвилин посмажте, щоб зерна просочилися маслом. В окремому посуді змішайте курячий бульйон з вершками. У сковорідку налийте два половника вершкового бульйону, додайте шафран і тушкуйте різотто на невеликому вогні до вбирання рисом здебільшого бульйону. Потім повторно 5-6 разів наливайте бульйон. На такий спосіб готування рису у вас знадобиться 20-25 хвилин.
Крок 5. Коли рис вбере весь вершковий бульйон, різотто посипте подрібненим на дрібній терці « Пармезан », все добре перемішайте до розплавлення сиру і вогонь вимкніть. Страву посоліть в кінці готування.
Крок 6. Приготоване різотто з куркою і грибами розкладіть по тарілках, доповніть дрібно нарізаною зеленню і сервіруйте до вечері. Смачного!
Смажений рис з куркою і овочами
Смажений рис з куркою і овочами є яскравим за смаком, а останнім часом популярний і у нас. Готується страва нескладно і інгредієнти доступні. Рис для нього відварюється до готовності, охолоджується і потім обсмажується на великому вогні з куркою, овочами, яйцями і приправами, а смак його при цьому змінюється кардинально. У цьому рецепті овочевим набором буде морква з цибулею і замороженим горошком.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 1 година.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Рис – 2 ст.
- Куряче філе – 300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Морква – 1 шт.
- Горошок заморожений – 100 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Соєвий соус – 50 мл.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Рис добре промийте і відваріть до готовності ( 20 хвилин ) в підсоленій воді в пропорції 1: 2. Відварений рис остудити, адже для цієї страви момент важливий.
Крок 2. Куряче філе промийте, серветкою обсушіть, наріжте невеликими шматочками і перемішайте з сіллю і перцем.
Крок 3. У глибокій сковороді, а краще в вок, добре розігрійте олію і на великому вогні обсмажте шматочки філе до рум’яної скоринки. Потім шматочки перекладіть на тарілку.
Крок 4. Цибуля з часником почистіть і дрібно нашаткуйте.
Крок 5. Моркву наріжте маленькими кубиками. У тому ж маслі і на великому вогні обсмажте нарізку цибулі з морквою і з замороженим горошком. Смажте протягом 3-4 хвилин і при помішуванні.
Крок 6. Потім до овочів перекладіть часник і посмажте все ще одну хвилину.
Крок 7. Обсмажені овочі лопаткою розподіліть по краю сковороди, звільнивши всередині місце.
Крок 8. Яйця в чашці добре збийте і перелийте на вільне місце серед овочів.
Крок 9. Яйця швидко обсмажаться. Їх перемішайте з овочами і додайте ще трохи олії.
Крок 10. Потім в сковорідку перекладіть холодний рис.
Крок 11. Далі перекладіть обсмажені шматочки курячого філе і налийте соєвий соус.
Крок 12. Ці інгредієнти ще раз добре перемішайте і обсмажуйте, щоб рис придбав золотистий колір.
Крок 13. Приготований смажений рис з куркою і овочами гарячим розкладіть по тарілках, доповніть свіжою зеленню, і можете сервірувати до вечері або обіду. Смачного!
Солодкий плов з родзинками і курагою
Десертним варіантом традиційних пловів з м’ясом може бути у вас солодкий плов з родзинками і курагою, приготований тільки з рису і сухофруктів. Страва яскрава, смачна, корисна і може бути повноцінним прийомом їжі особливо для дітей, а готується простіше м’ясного плову. У цьому рецепті сухофрукти обсмажуємо, рис беремо довгозернистий і приправи додаємо за смаком.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Рис довгозернистий – 600 гр.
- Вода – 750 мл.
- Курага – 1 ст.
- Ізюм – 1 ст.
- Чорнослив – 1 ст.
- Приправи – за смаком.
- Сіль – 1 ст.л.
- Оливкова олія – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Сухофрукти для плову добре промийте під проточною водою, серветкою приберіть зайву вологу і курагу з чорносливом наріжте соломкою. У сковорідці розігрійте оливкову олію. У ній обсмажте сухофрукти протягом не менше 5 хвилин, щоб всі шматочки просочилися маслом.
Крок 2. Для готування плову візьміть казан. У нього перекладіть добре промитий рис і залийте зазначеним в рецепті кількістю води. Після закипання проваріть рис на невеликому вогні протягом 15 хвилин, не прикриваючи казан кришкою.
Крок 3. До кінця варіння до рису насипте сіль з будь-якою приправою, для солодкого плову відмінно підходить шафран.
Крок 4. Потім поверх рису рівним шаром викладіть обсмажені курагу з родзинками і чорносливом. Казан прикрийте кришкою і тушкуйте плов так само на невеликому вогні ще 10 хвилин.
Крок 5. Приготований солодкий плов з курагою, чорносливом і родзинками акуратно перемішайте, зніміть пробу і сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Смачного!
Японські рисові кульки
Японські рисові кульки або онігірі є невеликі пиріжки з відвареного рису з начинкою всередині. Вироби виходять ситними, зручними і порційними, тому їх можна брати з собою для перекусу або дати дітям в школу, а готуються дуже просто. У цьому рецепті онігирі готуємо з лососем і вершковим сиром, але загорнути в рис можна будь-які продукти, тільки їх потрібно дуже дрібно нарізати. Рис беремо або круглий, або для суші, щоб кульки тримали форму.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 7 штук.
Інгредієнти:
- Рис для японської кухні – 500 гр.
- Вода – 2 ст.
- Сьомга слабосолона – 200 гр.
- Сир вершковий – 200 гр.
- Листи норії – 1 упаковка.
- Соєвий соус – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти для онігірі. Рис кілька разів добре промийте і відваріть в двох склянках води на невеликому вогні протягом 20 хвилин.
Крок 2. Для начинки сьомгу наріжте маленькими кубиками і добре перемішайте з вершковим сиром.
Крок 3. Відварений рис остудити до теплого стану. Відразу підготуйте тарілку з підсоленою водою для змочування долонь.
Крок 4. На долоню покладіть приблизно 80 грам відвареного рису і зробіть товстий корж.
Крок 5. В середину покладіть приготовлену начинку.
Крок 6. Потім краї коржів поверніть і сформуйте щільний кульку, але форму виробам можна надати будь-яку, так як рис добре ліпиться.
Крок 7. До кулькам приробіть шматочки листа норі, і декоруйте на свій смак. Японські рисові кульки-онігірі готові. Так як рис прісний, до онігірі подайте соєвий соус. Смачного!
Різотто з рису з морепродуктами
Для приготування різотто з рису з морепродуктами в домашніх умовах не потрібні особливі кулінарні навички та інгредієнти для нього доступні. Для різотто важливий правильний рис: сорт « Арборіо », круглий або рис для різотто, який відрізняється при готуванні особливої кремовою текстурою. Технологія така ж, як і для звичайного різотто: рис обсмажується в маслі, і бульйон додається порційно.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Рис круглий – 150 гр.
- Морепродукти ( морський коктейль ) – 300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 1 зубок.
- Вино сухе біле – 100 гр.
- Оливкова олія – 4 ст.л.
- Вода або рибний бульйон – 300 мл.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом і потрібного вас кількості порцій, всі інгредієнти для різотто.
Крок 2. Цибулину очистіть, і нашаткуйте маленькими кубиками.
Крок 3. Зубок часнику очистіть і роздушіть тильною стороною ножа.
Крок 4. У сковорідці розігрійте три ложки оливкової олії, обсмажте нарізку цибулі і в кінці додайте для аромату часник.
Крок 5. Потім до обсмаженої цибулі пересипте сухий рис, промивати його не потрібно, щоб не змити крохмаль.
Крок 6. При помішуванні рис обсмажте до зміни кольору і прозорості. Потім налийте сухе вино, і все перемішайте.
Крок 7. Після випарювання вина до рису перекладіть морський коктейль, і все ще раз перемішайте.
Крок 8. Порційно і потроху наливайте до цих інгредієнтів рибний бульйон. Готуйте різотто в продовження 20 хвилин, при постійному помішуванні, на невеликому вогні, і після вбирання рисом бульйону, наливайте наступну порцію.
Крок 9. До кінця готування до різотто за своїм смаком насипте сіль з чорним перцем, налийте ложку масла і останній раз перемішайте.
Крок 10. Приготоване різотто з рису з морепродуктами сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Смачного!
Їжачки з фаршу з рисом на сковороді
М’ясні кульки з рисом, забавно звані « їжачками » будуть у вас простим і смачним стравам для вечері або обіду, а тушковані в соусі на сковороді, що виходять швидко, добре підійдуть до дитячого столу. У цьому рецепті « їжачки » готуємо з будь-якого м’ясного фаршу, обваляти їх в рисі, подібно паніровці. Соус доповнимо тільки сметаною і овочами.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8 шт.
Інгредієнти:
- Фарш м’ясної – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сметана 20% – 300 гр.
- Рис – ½ ст.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Борошно – 1 ст.л.
- Олія – 20 мл.
- Вода – 1.5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте всі інгредієнти для страви, згідно з рецептом.
Крок 2. Рис для їжачків виберіть довгозернистий ( Басматі або Жасмин ) і заздалегідь на 1 годину залийте окропом, щоб він швидко приготувався в блюді.
Крок 3. Очищену цибулину дуже дрібно нашаткуйте або подрібніть в блендері.
Крок 4. В окремий посуд перекладіть м’ясний фарш. До нього розбийте одне яйце, додайте подрібнену цибулю, насипте солі з чорним перцем і руками фарш вимісити до в’язкої однорідної текстури.
Крок 5. Замочений рис відкиньте на друшляк і перекладіть в піалу. Мокрими руками з фаршу сформуйте 8 однакових кульок, і їх добре обваляйте в рисі.
Крок 6. Для соусу очищену моркву подрібніть на великій терці.
Крок 7. В окремому посуді змішайте борошно з сіллю і чорним перцем.
Крок 8. До цієї суміші налийте жирну сметану, і все перемішайте, щоб не залишилися грудочки борошна.
Крок 9. Потім до сметани налийте чисту воду і перемішайте ще раз. Соус виходить рідким, але при тушкуванні стане густим.
Крок 10. У глибокій сковороді розігрійте олію і обсмажте натерту моркву.
Крок 11. Поверх моркви укладіть сформовані їжачки на невеликій відстані один від одного.
Крок 12. Залийте їх приготованим сметанним соусом і тушкуйте на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 20 хвилин від початку кипіння соусу.
Крок 13. За час тушкування рис просочується рідиною і придбає вигнуту і схожу на голки форму.
Крок 14. Приготовлені на сковороді їжачки з фаршу з рисом розкладіть по порційних тарілках, полийте соусом і сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Смачного!