Страви з патисонів – це менш поширена їжа, ніж гарбуз або кабачки. Хоча рецепти чимось схожі на аналоги, перераховані вище. Взагалі патисон з сімейства гарбузових. Якщо у вас виникло питання, що ж такого можна приготувати з патисонів, ви натрапили на правильну добірку. Тут зібрані популярні страви, які подобаються якщо не всім, то багатьом.
Смажені патисони з часником
Смажені патисони з часником – закуска, яка зведе з розуму. Якщо ви пробували смажені кабачки, то залишитеся в захваті від ароматного страви. Бюджетне і дуже смачне блюдо оцінять всі, хто тільки його спробує. Яскраво, дешево і сердито. Готується з легкістю і без праці.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Патисони – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 1 ст.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Майонез / сметана – 3 ст.л.
- Часник – 3 зубчика.
- Зелень / волоські горіхи – для прикраси.
- Сир – 300 гр.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть патисони і промийте. Молоді плоди з м’якою шкіркою не вимагають очищення.
Крок 2. Поріжте тонкими пластинками.
Крок 3. Пшеничну борошно насипте в ємність і посоліть, розмішайте. Щедро обваляти нарізані пластинки.
Крок 4. Розігріти на сковороді олію, обсмажте патисони з обох сторін до рум’яності.
Крок 5. Готову закуску промокніть від надлишків масла серветками. Розкладіть в один шар на тарілку, в якому плануєте подавати.
Крок 6. Подрібнений сир з часником змішайте з майонезом або сметаною. Начинку розподіліть по патисонам.
Крок 7. Повторіть ряди, поки складові закуски не закінчаться. Задекоруйте подрібненою зеленню або подрібненими волоськими горіхами.
Крок 8. Ароматну закуску подавайте до столу і кличте сімейство трапезувати. Смачного!
Патисони, запечені в духовці з сиром
Патисони, запечені в духовці з сиром, виходять мега апетитними. Закуска відмінно зайде тим, хто любить снеки і фастфуди, але при цьому мінімізує в своєму раціоні шкідливості. Блюдо виходить ніжним і апетитним. Його подають і в гарячому, і холодному вигляді.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Патисони – 1-2 шт.
- Яйця курячі – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 3 ст.л.
- Кубик бульйонний з грибним смаком – 1 шт.
- Базилік сушений – 1 ч.л.
- Сир плавлений – 90 гр.
- Олія – для змащування дека.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть патисони і промийте. Молоді плоди з м’якою шкіркою не вимагають очищення. Поріжте тонкими пластинками.
Крок 2. Пшеничну борошно насипте в ємність, приправте сухим базиліком і бульйонним кубиком. Або використовуйте свої улюблені спеції. Яйце збовтайте в окремій мисці.
Крок 3. Щедро обваляти скибочки в борошні.
Крок 4. Викупайте у збитому яйці.
Крок 5. Знову запаніруйте в борошні.
Крок 6. Дно ємності для запікання промажте краплею масла. Розподіліть патисони. Для впевненості налийте на дно гарячої води. У процесі запікання вона википить. Запікайте в духовці хвилин 15-20 при температурі 200 градусів.
Крок 7. Сир натріть на терці.
Крок 8. Пропечені патисони засипте сирною стружкою і поверніть в духовку.
Крок 9. Тримайте, поки сир не розплавиться і не перетвориться в рум’яну корочку.
Крок 10. Апетитний делікатес розкладіть по порціях. Їжте з апетитом і отримуйте насолоду! Смачного!
Курка з патисонами в духовці
Курка з патисонами в духовці – чудове частування з вишуканою подачею. Блюдо виходить соковитим і мега апетитним. Фаршировані горщики виглядають неймовірно естетично. Таке блюдо не соромно подавати на звану вечерю. Дивовижний смак не може не здивувати присутніх.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Патисони – 3 шт.
- Куряче філе – 150 гр.
- Шампіньйони – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Булгур – 1 ст.л.
- Сир тертий – 100 гр.
- Суміш італійських трав – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Біле вино – 50 мл.
Для сальси:
- Помідори – 1 шт.
- Петрушка – 1 гілочка.
- Оливкова олія – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Патисони вимийте, зріжте капелюшок і видаліть нутрощі.
Крок 2. Куряче філе ополосніть і просушіть, наріжте кубиком і приправте спеціями.
Крок 3. М’якоть патисонів наріжте, і підсмажте окремо.
Крок 4. Подрібніть почищену цибулю і гриби, пасеруйте на сковороді до готовності.
Крок 5. Нарізану грудку доведіть до зміни кольору.
Крок 6. Посоліть, додайте промитий булгур і обсмажені овочі.
Крок 7. Влийте біле вино і продовжуйте томити 5 хвилин.
Крок 8. Наповніть патисони приготовленої начинкою і помістіть в форму.
Крок 9. Прикрийте кришечками. Запакуйте в фольгу. Запікайте в духовці хвилин 20 при температурі 200 градусів. Дістаньте ароматне блюдо. Присипте натертим сиром. Приберіть в духовку. Тримайте, поки сир не розплавиться і не перетвориться в рум’яну корочку.
Крок 10. Приготуйте сальсу, подрібніть промиті і очищені від шкірки помідори і петрушку, посолите і присмачити оливковою олією. Апетитний делікатес розкладіть по порціях і подавайте з сальсою. Приємної насолоди!
Патисони в клярі на сковороді
Патисони в клярі на сковороді готуються просто і швидко. Бюджетне блюдо оцінять всі любителі простої домашньої їжі. Блюдо можна вживати і в гарячому, і в холодному вигляді, так само, як смажені кабачки. Кожен вибирає прийнятний для себе варіант. Я люблю в обох варіаціях.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Патисони – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 2-3 ст.л.
- Яйця курячі – 2-3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть патисони і промийте. Молоді плоди з м’якою шкіркою не вимагають очищення.
Крок 2. Овочі поріжте тонкими пластинками.
Крок 3. Складіть в ємність. Присипте пшеничним борошном, посоліть. Щедро обваляти пластинки в сухій суміші.
Крок 4. Сюди ж розбийте яйця. Якщо яйця великі, вистачить двох. Ретельно перемішайте. Кляр можна приготувати і іншим способом, розбовтавши яйця і змішати з борошном. А потім спокутувати в ньому патисони.
Крок 5. Розігріти на сковороді масло, занурте заготовки в гарячу олію.
Крок 6. Обсмажте з обох сторін до рум’яності.
Крок 7. Готову закуску промокніть від надлишків масла серветками.
Крок 8. Задекоруйте подрібненою зеленню. Апетитну закуску подавайте до столу і кличте сімейство трапезувати. Смачного!
Овочеве рагу з патисонами
Овочеве рагу з патисонами полюбиться поціновувачам овочевих страв. Достаток овочів в поєднанні один з одним виглядає приголомшливо. І смак при цьому запаморочливий. Блюдо стовідсотково підкорить тих, хто не їсть м’ясо. Відмінний варіант для смачного низькокалорійного прийому їжі. Вегетаріанці оцінять.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 10-15
Інгредієнти:
- Патисони – 5 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Кабачки – 3 шт.
- Помідори зелені – 1 шт.
- Сіль – 2 ст.л.
- Перець червоний мелений – ½ ч.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Паста томатна – 2 ст.л.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Часник сухий – 1 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Лавровий лист – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте патисони, кабачки, цибуля ріпчаста, зелений помідор, морквину, солодкий перець і промийте. Молоді кабачки і патисони з м’якою шкіркою не вимагають очищення. Очистіть морквину і ріпчасту цибулю. Блюдо рекомендую готувати тільки з сезонних овочів, так смак буде насичений і натуральний.
Крок 2. Підготовлені овочі наріжте кубиком, дотримуючись однакову нарізку для естетики. Розігріти на сковороді олія, вивантажите овочеву нарізку.
Крок 3. Приправте лаврушкою і сухим часником.
Крок 4. Додайте томатну пасту. Кількість залежить від бажаного кольору готового страви. Якщо будете класти більше томата, збалансуйте за смаком спеціями, щоб рагу не кислило.
Крок 5. Посоліть, поцукріть і поперчіть.
Крок 6. Перемішайте. Тушкуйте на помірній температурі.
Крок 7. Овочі виділять багато рідини. Воду доливати не потрібно, досить власного соку. Тушкуйте, поки рідина не випарується. Процес тушкування можна закінчити, коли морквина стане м’якою. Головне не упустити цей момент, щоб інші інгредієнти не перетворилися в кашу.
Крок 8. Готове рагу перекладіть в посуд, в якій плануєте подавати смачну їжу.
Крок 9. Ошатна тарілку рясніє яскравими фарбами і божевільними ароматами. Страву подавайте до столу і кличте сімейство трапезувати. Смачного!
Оладки з патисонів
Оладки з патисонів, приготовані цим способом, відмінно підійдуть для швидкого перекусу або смачного сніданку. Оладки можуть бути десертними або закусочними. Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань. Мені більше подобається солона версія, яку можна доповнити вершковим сиром і червоною рибкою.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Патисони – 250 гр.
- Сметана – 50 гр.
- Яйця курячі С0 – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 30 гр.
- Сода харчова / розрихлювач – ½ ч.л. / 1 ч.л.
- Олія – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Молоко – в разі потреби.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте патисони і промийте. Молоді плоди з м’якою шкіркою не вимагають очищення. Але для оладок все-таки краще зняти шкірку економкою і видалити насіння.
Крок 2. Очищені патисони подрібніть вподобаним методом – на терці, м’ясорубці або блендером. Відіжміть зайву рідину.
Крок 3. Розбийте яйце, всипте розпушувач або соду. Посоліть і поцукріть.
Крок 4. Введіть сметану, просіяне борошно.
Крок 5. Об’єднайте інтенсивним перемішуванням, якщо тісто здається густим, влийте трохи молока і розмішайте.
Крок 6. Розігрійте на сковороді олію, ложкою викладіть тісто, печіть, поки верх повністю не схопиться.
Крок 7. Переверніть і підсмажте з другої сторони.
Крок 8. Використовуйте всі тісто і спечіть апетитні оладки.
Крок 9. Їжте смачно і з задоволенням. За бажанням доповніть блюдо сметаною або тим, чим хочеться. Приємної насолоди!
Тушковані патисони на сковороді
Тушковані патисони на сковороді підійдуть як гарнір до страв з птиці або м’яса. Деякі їдять тушковані овочі просто так. Патисони, приготовані таким способом, вживають гарячі або охололі. Бюджетне частування зажадає мінімальних витрат для виконання.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Патисони – 1 кг.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 5-7 зубчиків.
- Паста томатна / кетчуп / соус томатний – 1 ст.л.
- Вода гаряча – 50 мл.
- Олія – 50-70 мл.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Кріп – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Патисони і кріп промийте. Звільніть від шкірки морквину, очистіть цибулю і часникові зубчики. Для чищення морквини я беру економку, шкурка знімається тонким шаром.
Крок 2. Очищений ріпчаста цибуля подрібніть, як вам подобається.
Крок 3. Натріть морквину на терці або наріжте соломкою.
Крок 4. Пассеруйте подрібнені овочі на розігрітій з маслом сковороді. Патіссон з м’якою шкіркою не вимагають очищення. Досить обрізати кінці з двох сторін. Наріжте, як вам подобається. Нарізка не повинна бути занадто дрібною.
Крок 5. Перекладіть скибочки патисонів до пасерованих овочів. Підрум’яньте до апетитної скоринки.
Крок 6. У окропі розведіть томатну пасту. Збалансуйте заливку сіллю, цукром і молотим перцем. Або використовуйте свої улюблені спеції. Об’єднайте до однорідності. Як що немає томатної пасти, використовуйте кетчуп або соус томатний.
Крок 7. Вилийте приготований густий соус до овочів. Змішайте вміст сковороди.
Крок 8. Поки овочі нудяться на невеликому вогні, наріжте кріп і роздушіть часник через прес. Перекладіть ароматні компоненти в сковорідку. Розмішайте. Тушкуйте під кришкою кілька хвилин.
Крок 9. Готова страва перекладіть в посуд, в якій плануєте презентувати ошатну страву. Страву подавайте до столу і запрошуйте рідних дегустувати. Приємної насолоди!
Смачна ікра з патисонів на зиму
Смачна ікра з патисонів на зиму візьме в полон ваше серце, гарантую. Ніжна текстура закуски ідеально підходить до підсушеній або свіжого хліба. Бутерброди з яскравою ікрою стануть вашим улюбленим перекусом. Процес приготування ікри простий. З ним стовідсотково впорається кожен, у кого є бажання.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3 банки по 950 мл.
Інгредієнти:
- Патисони очищені – 2 кг.
- Морква – 500 гр.
- Перець болгарський – 200 гр.
- Помідори – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Часник – 2 зубчика.
- Паста томатна – 2 ст.л.
- Олія – 150 мл.
- Сіль – 1,5 ст.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Оцет яблучний – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Промийте патисони. Зніміть шкірку економкою і видаліть насіння. З морквини видаліть шкірку економкою. Солодкий перець промийте і видаліть нутрощі. Цибулини звільніть від лушпиння. Помідори ошпарте окропом, потім зніміть шкірку.
Крок 2. Очищені інгредієнти прокрутіть через м’ясорубку або пробийте в блендері до однорідного стану. Подрібнену масу перелийте в ємність з товстим дном і стінками, в якій будете варити ікру. Краще використовувати казан.
Крок 3. Вилийте олія, насипте сіль і цукор, додайте томатну пасту.
Крок 4. Об’єднайте компоненти. Помістіть на середній вогонь і закип’ятіть масу. Тушкуйте 1 годину під кришкою при мінімальній температурі. Не забувайте перемішувати, щоб маса не підгоріла.
Крок 5. Очистіть часник, подрібніть, пропустивши через прес. За 5 хвилин до готовності додайте в ікру подрібнений часник і налийте яблучний оцет. Розмішайте масу.
Крок 6. Банки і кришки промийте з харчовою содою і простерилізуйте. Невелику тару зручно стерилізувати в мікрохвильовці.
Крок 7. За допомогою воронки заповніть стерильні банки гарячої ікрою.
Крок 8. Закрутіть банки і остудити, не перевертаючи банки вниз кришками.
Крок 9. Охололу тару з консервацією приберіть в місце зберігання заготовок. Використовуйте апетитну ікру в міру потреби. Приємної насолоди!
Мариновані патисони на зиму
Мариновані патисони на зиму готуються просто. Консервована закуска виходить хрусткою і неймовірно апетитною. Зимова заготівля сподобається всім любителям смачних закаток. Яскраві і ошатні патисони прикрасять будь-який застілля. Готуйте і насолоджуйтеся соковитою консервацією.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4 баночки по 0,5 л.
Інгредієнти:
- Патисони – 1,3 кг.
- Морква – 0,5 шт.
- Кріп – 4 гілочки.
- Петрушка – 4 гілочки.
- Селера – 4 гілочки.
- Часник – 4 зубчики.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Перець чорний горошком – 20 шт.
- Перець запашний горошком – 12 шт.
- Насіння гірчиці – 2 ч.л.
- Гвоздика – 8 шт.
Для маринаду:
- Вода – 2 л.
- Сіль – 4 ст.л.
- Цукор-пісок – 6 ст.л.
- Оцет 9% – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Промийте молоді патисони в проточній воді.
Крок 2. Обріжте з двох сторін хвостики. Банки і кришки промийте з харчовою содою і простерилізуйте. Невелику тару зручно стерилізувати в мікрохвильовці. З морквини видаліть шкірку економкою, наріжте кружечками і перетворите в квіточки.
Крок 3. У кожну банку викладіть кріп, петрушку, зубчик часнику, селера, лаврушку, горошки перцю, гвоздику і гірчичні насіння.
Крок 4. Заповніть тару патисонами і квітами з морквини.
Крок 5. Наповнені банки залийте підготовленою гарячою водою і відставте в сторону хвилин на 10. Накрийте стерильними кришками.
Крок 6. За допомогою спеціального пристосування вилийте воду в ємність для варіння маринаду. Висипте цукор, сіль. Закип’ятіть і влийте оцет.
Крок 7. Банки наповніть киплячим маринадом. Прикрийте кришками. Помістіть в об’ємну каструлю. Не забудьте дно застелити рушником. Після закипання стерилізуйте 15 хвилин.
Крок 8. Обережно дістаньте гарячі банки і міцно закрутіть кришки. Остудіть, перевернувши банки вниз кришками.
Крок 9. Охололу тару з консервацією приберіть в місце зберігання заготовок. Використовуйте закуску в міру потреби. Приємної насолоди!