Страви з мойви – це смачні бюджетні закуски, які не обтяжують вас своїм приготуванням. Мойва є невеликою недорогою, але дуже апетитною рибою, яку не тільки солять і смажать, і готують у духовці, але також тушкують і використовують як начинку для домашньої випічки. У добірці зібрані найбільш популярні рецепти, які мають попит. Спробуйте, і на вашому столі мойва стане частим гостем. У цій добірці ви знайдете свій спосіб як приготувати мойву.
Смажена мойва в борошні на сковороді
Смажена мойва в борошні на сковороді виглядає чудово, а готується простіше нікуди. Любителі риби без розуму від цієї хрусткої закуски. Один мінус – це сторонній запах на кухні, який довго буде нагадувати вам про апетитному блюді. Але в сучасному світі є кошти, як від нього швидко позбутися або хоча б мінімізувати.
Час готування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Мойва – 500 гр.
- Борошно – 3-4 ст.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Мойву заздалегідь розморозьте.
Крок 2. Рибу очистіть від голів і видаліть кишки. Гарненько обмийте, склавши в сито або друшляк, приберіть вологу паперовими рушниками всередині і зовні.
Крок 3. В окремій ємності з’єднайте борошно з сіллю. Вміст гарненько змішайте, щоб сіль рівномірно розподілилася по борошні. У борошно вивантажите частинами очищену рибу і щедро обваляти в паніровці.
Крок 4. У розігріту високу товстостінну сковорідку вилийте олію. У киплячу олію частинами вивантажите в борошні рибу. Підсмажте до хрусткого стану з обох сторін.
Крок 5. Золотисту рибу складіть на поверхню, попередньо застелену паперовими рушниками, щоб позбутися від зайвого масла. Перемістіть на тарілку і кличте рідних і близьких дегустувати хрустку закуску. Приємної насолоди!
Пиріг з мойвою в духовці
Пиріг з мойвою в духовці – чудове бюджетне частування, яке може приготувати кожен незалежно від фінансового стану. Недороге страву сподобається всім. Незважаючи на те, що для випічки використовуються дешеві доступні інгредієнти, пиріг можна віднести до кулінарним шедеврів.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Мойва – 500 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Масло вершкове – за смаком.
- Олія – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Для тіста:
- Борошно – 4-5 ст.
- Сіль – 1 ч.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Кефір – 500 мл.
- Яйця курячі – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сода харчова – 1 ч.л.
- Сметана – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Зберіть необхідні інгредієнти для чарівної випічки.
Крок 2. У ємність для замісу тіста насипте сіль, соду і цукор. Розбийте яйце, вилийте олію, кефір і сметану. Збовтайте до однорідності. В окремий посуд просійте борошно.
Крок 3. Поступово підсипаючи борошно, замішайте тісто. Дайте відлежатися заготівлі, поки будете займатися начинкою.
Крок 4. Мойву заздалегідь розморозьте.
Крок 5. Рибу очистіть від голів і видаліть кишки.
Крок 6. Гарненько обмийте, склавши в сито або друшляк, приберіть вологу паперовими рушниками всередині і зовні. Посоліть і перемішайте.
Крок 7. Картоплю звільніть від шкірки економкою, наріжте тонкими кружечками, посоліть.
Крок 8. З цибулин видаліть лушпиння, промийте і наріжте півкільцями або четвертинками.
Крок 9. Деко щедро промажте маслом. Відпочила заготівлю поділіть на два грудочки. Для основи візьміть велику частину і розкачайте. Покладіть на деко, повинні залишатися вільні краї.
Крок 10. Розкладіть рівним шаром картопляні кружечки.
Крок 11. Приперчіть і розподіліть цибулю.
Крок 12. Далі рибний шар з мойви.
Крок 13. У висновку викладіть шматочки вершкового масла, які додадуть випічки незрівнянний смак і соковитість.
Крок 14. Вільні краї тіста підігніть до центру.
Крок 15. З шматка тіста меншого розміру зробіть кришечку і задекоруйте на свій смак.
Крок 16. Акуратно поставте в нагріту до 190 градусів духовку. Запікайте близько години до золотистої скоринки.
Крок 17. Гарячий пиріг промажте сметаною, накрийте пакетом і кухонним рушником. Через хвилин 10 пиріг буде готовий до вживання.
Крок 18. Поріжте на порції ароматну випічку. Кличте близьких дегустувати пиріг. Смачного!
Мойва, запечена з картоплею
Мойва, запечена з картоплею, виходить неймовірно апетитною. Зовсім необов’язково харчуватися дорогими делікатесами, щоб отримати задоволення від їжі. Прості інгредієнти в сотні разів смачніше, ніж кулінарні шедеври. Бюджетне блюдо полюбиться багатьом, не раз перевірено на рідних і близьких.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Мойва – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 500 гр.
- Морква – 1 шт.
- Баклажани – 1 шт.
- Олія – для змащування дека.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. З розмороженої риби витягніть нутрощі і обріжте голови. Я не очищала рибу. Промийте. Відкиньте на друшляк, щоб позбутися від зайвої води, приберіть вологу паперовими рушниками. З коренеплодів видаліть шкірку овочечисткою. Цибулину очистіть від лушпиння, баклажан обмийте.
Крок 2. Баклажани і цибулю наріжте кільцями. Коренеплоди поріжте довільно рифленим ножем.
Крок 3. Деко простеліть алюмінієвою фольгою для запікання. Промажте маслом. По дну розподіліть картопля, посипте спеціями, сіллю і перцем. Далі викладіть кільця цибулі і баклажани. Зверху розкладіть рибки, попередньо натерті спеціями.
Крок 4. Деко упакуйте фольгою.
Крок 5. Помістіть в прогріту до 220 градусів духовку. Запікайте близько 30 хвилин. Зменшіть нагрів до 180 і готуйте 10-15 хвилин, щоб випарувалася зайва рідина.
Крок 6. Ароматне частування розділіть на порції. Насолоджуйтесь апетитною мойвою з овочами. Смачного!
Тушкована мойва з цибулею на сковороді
Тушкована мойва з цибулею на сковороді виходить незрівнянною. Найпростіше блюдо вийде у всіх неймовірно апетитним. Цей варіант підійде для тих, хто не любить або з яких-небудь причин не вживає смажену їжу.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Мойва – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Майонез / сметана – 2 ст.л.
- Вода – 150 мл.
- Олія – для смаження.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Кунжут – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулини звільніть від кольорового шару і промийте. Очищені цибулини наріжте півкільцями. Візьміть глибоку сковорідку, на дно налийте олію, викладіть шар цибулевих кілець, посипте сіллю і перцем.
Крок 2. Заморожену мойву попередньо розморозити. З розмороженої риби витягніть нутрощі і обріжте голови. Гарненько промийте під краном, позбудьтеся від зайвої вологи серветками або паперовими рушниками, промокнувши всередині і зовні. Розкладіть по цибулі.
Крок 3. Посоліть.
Крок 4. Приперчіть.
Крок 5. Посипте залишками цибулі. Сковорідку розмістіть на середній конфорці. Доведіть до кипіння, мінімізуйте нагрів, і тушкуйте, прикривши кришкою, 5 хвилин.
Крок 6. Змішайте воду зі сметаною або з майонезом.
Крок 7. Розбовтайте і вилийте на рибу. Тушкуйте, прикривши кришкою, 15 хвилин.
Крок 8. Тушковану мойву посипте кунжутом і презентуйте.
Крок 9. Кличте сімейство покуштувати смачне блюдо. Приємної насолоди!
Смажена мойва на шпажках
Смажена мойва на шпажках виходить вище всяких похвал. Посмажити рибу не складе труднощів. Блюдо виходить дуже апетитним і моментально відлітає зі столу. Рибу їдять просто так або з відварною картоплею.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Мойва – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло вершкове – 20-30 гр.
- Олія – для смаження.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Борошно – для панірування.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розтанула мойву ополосніть, промокніть серветками, щоб прибрати надлишки вологи. Посипте сіллю і перцем. Розмішайте.
Крок 2. Посипте борошном.
Крок 3. Гарненько запаніруйте.
Крок 4. Запаніровану рибу насадити на дерев’яну шпажку, як показано на фото.
Крок 5. Струсіть надлишки борошна.
Крок 6. Таким чином, зробите з усією мойвою.
Крок 7. Візьміть глибоку сковорідку, на дно налийте олію, додайте вершкове масло.
Крок 8. Викладіть рибу в киплячу олію. Підрум’яньте.
Крок 9. Візьміть акуратно за шпажку і переверніть. Очищену цибулину наріжте півкільцями і відправте в сковорідку. Підрум’яньте. Беріть сковорідку хорошої якості, на моїй старенькій риба розвалилася.
Крок 10. Всю рибу посмажте таким чином. Перекладіть на тарілку і витягніть шпажки. Посипте смаженою цибулею. Запрошуйте сім’ю дегустувати запашну закуску. Смачного!
Як посолити мойву в домашніх умовах
Як посолити мойву в домашніх умовах – популярний і легко вирішуване питання. Риба виходить мега апетитною. Спробувавши одного разу цей рецепт, інші вам вже не знадобляться. Доповнивши солону мойву відварним картоплею, ви забезпечите чарівної їжею рідних і близьких.
Час готування – 24 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Мойва – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кріп – за смаком.
- Лимон – 3 часточки.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Базилік сушений – за смаком.
- Перець чорний горошком – ½ ч.л.
- Лавровий лист – 3 шт.
Для розсолу:
- Оцет 9% – 30 мл.
- Вода – 100 мл.
- Олія – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Очищену цибулю і промитий кріп довільно порубати. Візьміть зручну ємність для засолювання мойви. Рекомендую взяти ємність, яку можна викинути після використання без докорів сумління. На дно укладіть частину цибулі і кропу.
Крок 2. Попередньо розморожену мойву обмийте, просушіть рушниками, щоб позбутися від вологи. Покладіть наступним шаром.
Крок 3. Змішайте спеції – сіль, цукор, мелений і перець горошком, сушений базилік і лаврушку. Якщо любите інші прянощі, додайте. Але по мені це найкращий набір спецій.
Крок 4. Лаврушку подрібніть і з’єднайте спеції.
Крок 5. Посипте мойву сухою сумішшю.
Крок 6. Прошаруйте цибулею і кропом.
Крок 7. Повторіть рибний шар.
Крок 8. Посипте сумішшю спецій.
Крок 9. Завершальним шаром викладіть цибулю і кріп. Чергуючи шари, заповніть ємність. Покладіть цитрусові часточки.
Крок 10. Змішайте оцет з водою і маслом. Полийте розсолом заготівлю, він повинен покривати рибу.
Крок 11. Прикрийте кришкою. Приберіть рибу в холод на добу, час від часу струшуйте банку, щоб спеції розподілялися, і засолювання відбувалася рівномірно. Готовою запашною мойвою пригощайте друзів і знайомих. Божественний смак підкорить всіх їдців. Смачного!
Смажена мойва в клярі
Смажена мойва в клярі підкорить вас і всіх, кому пощастить пригоститися цієї незвичайної закускою. Зготувати рибу в клярі нічого не варто. Бюджетна закуска сподобається всім, хто любить рибні страви. Домашня їжа стане однією з улюблених. Обов’язково скористайтеся рецептом!
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Мойва – 800 гр.
- Олія – 150 мл.
- Сіль – ½ ч.л.
Для кляру:
- Яйця курячі – 1 шт.
- Пиво – ½ ст.
- Сода – на кінчику ножа.
- Сіль – щіпка.
- Борошно – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Морожену рибу витягніть з морозилки і залиште відтанути. Мойву очистіть від нутрощів. Гарненько промийте під краном і приберіть вологу серветками всередині і зовні. Посипте сіллю і перемішайте.
Крок 2. Яйце збовтайте з сіллю і содою. Влийте пиво, поступово додайте борошно і доведіть кляр до необхідної густоти. Намагайтеся розбити всі грудочки.
Крок 3. Товстостінну сковороду нагрійте на сильній температурі. Вилийте досить велику кількість олії. У киплячу олію акуратно занурте рибу в клярі.
Крок 4. Готуйте на середній конфорці до рум’яності.
Крок 5. Рибу переверніть і готуйте до красивої золотистості.
Крок 6. Готову рибу викладіть на поверхню, застелену паперовими рушниками, щоб позбутися від надлишків жиру. Золотисту рибу перекладіть в посуд для подачі. Якщо хочете, подайте улюблений соус. Запрошуйте сім’ю трапезувати. Смачного!
Шкара з мойви
Шкара з мойви виходить неймовірно апетитною. Шкара – традиційна юшка рибалок. У кожній рибальському селі свій рецепт. Шкару готують з різної риби. Порода не важлива, з будь-якої риби виходить чудове блюдо. Процес приготування не викличе складнощів.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Мойва – 1 кг.
- Олія – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Чай – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Заморожену мойву попередньо розморозити. Гарненько промийте під краном, позбудьтеся від зайвої вологи серветками або паперовими рушниками, промокнувши рибки.
Крок 2. Заваріть стакан чаю, використовуючи один або два пакетика.
Крок 3. Цибулини звільніть від кольорового шару і промийте. Очищені цибулини наріжте півкільцями.
Крок 4. Візьміть глибоку сковорідку, на дно налийте олію, викладіть шар цибулі, посипте сіллю і перцем. Розкладіть по цибулі рибу. Посоліть. Приперчіть. Чергуючи шари, заповніть сковороду. Посипте залишками цибулі. Сковорідку розмістіть на середній конфорці.
Крок 5. Залийте чаєм. Доведіть до кипіння, мінімізуйте нагрів, і тушкуйте, прикривши кришкою, 15 хвилин. Кличте рідних покуштувати смачне блюдо. Приємної насолоди!
Маринована мойва в домашніх умовах
Маринована мойва в домашніх умовах підкорить цінителів рибних закусок. Замаринувати рибу, не докладаючи зусиль, зможе кожен. Складнощів не виникне, я вам обіцяю. У міру солона риба подається самостійно або в поєднанні з картоплею. Деякі використовують вже мариновану заготівлю для всіляких закусок.
Час готування – 8 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Мойва – 1 кг.
Для маринаду:
- Олія – 100 мл.
- Сіль – 1 ст.л.
- Вода – 30 мл.
- Оцет яблучний / столовий / рисовий – 50 мл.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Гірчиця – 1 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. У тушок відірвіть голови і витягніть нутрощі, обмийте, виклавши в сито або друшляк. Просушіть рушниками всередині і зовні, щоб прибрати зайву вологу. Є другий варіант – не очищати рибу і маринувати цілими тушками.
Крок 2. Змішайте інгредієнти для маринаду. У ємність насипте сіль і цукор. Влийте рафіновану олію, воду і оцет, додайте гірчицю. Замість яблучного оцту можна взяти столовий оцет, рисовий або інший, але не есенцію. При наявності есенції її потрібно розбавити водою до 9% оцтової кислоти.
Крок 3. Розбовтайте субстанцію до однорідності. Спробуйте маринад, чи всього вистачає, при необхідності відрегулюйте смак. Як на мене це ідеальний набір спецій. Якщо любите інші прянощі, використовуйте їх.
Крок 4. Полийте розсолом заготівлю, він повинен покривати рибу. Додайте лаврушку і горошки перцю. Прикрийте кришкою. Приберіть рибу в холод на 6-8 годин, час від часу перевертайте рибки, щоб процес маринування відбувався рівномірно. При рівномірної консервації, рибки залишаться щільними, і добре будуть тримати форму.
Крок 5. Духмяною пряною мойвою пригощайте друзів і рідних. Всіляких похвал. Максимально простий рецепт принесе задоволення і гастрономічне насолоду. Смачного!