Страви з форелі – 9 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Страви з форелі – це завжди делікатес, незалежно від того, що саме ви робили з цією рибкою. Червона м’якоть закохує в себе з першої проби, тому що крім насичених жирів і білка, вона також має неперевершену щільну текстуру і ефектний зовнішній вигляд. Подавши форель до святкового столу (у будь-якому вигляді) ваші гості не сумніватимуться у вашому кулінарному таланті, і з величезною ймовірністю будуть просити добавки. У цій статті ви знайдете найвдаліші та перевірені рецепти приготування червоної риби.

Уха з форелі в домашніх умовах

Уха з форелі в домашніх умовах готується досить просто, відповідно, на її приготування вам не доведеться витрачати багато свого вільного часу. Червона риба дає прозорий і наваристий бульйон, який ідеально поєднується з дрібними кубиками овочів, зеленню і вершковим маслом.

Час готування – 90 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Форель – 800 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Окунь ( невеликий ) – 4 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Селера ( стебло ) – 1 шт.
  • Соус томатний – 50 гр.
  • Пшоно – 2 ст.л.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Масло вершкове – 2 ст.л.
  • Зелень рублена – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Будь-які частини форелі і невеликих окунів чистимо і потрошимо, вирізаємо зябра – гарненько промиваємо під струменем води.

Крок 2. У каструлю відповідного розміру укладаємо дрібних особин і червону рибу, заливаємо водою і доводимо до кипіння. В обов’язковому порядку видаляємо пінку, додаємо сіль, лаврушку і горошини перцю.

Крок 3. Овочі очищаємо, крупно нарізаємо і пару хвилин обсмажуємо на сухій сковороді (цибулю, одну моркву і селеру), після підсолюємо і закидаємо в бульйон, проварюємо протягом півгодини.

Крок 4. Після закінчення часу, рибу дістаємо, а бульйон проціджуємо за допомогою дрібного сита.

Крок 5. В іншому жароміцному посуді пасеруємо кільця морквини і кубики картоплі на вершковому маслі, заливаємо овочі бульйоном і кип’ятимо.

Крок 6. Відварені овочі розтираємо в пюре і відправляємо в бульйон разом з подрібненою зеленню, промитою крупою і томатним соусом. При необхідності додаємо воду і сіль.

Крок 7. Форель і окунів розбираємо, відокремлюючи м’ясо від кісточок, висипаємо рибку в суп за 5 хвилин до виключення.

Крок 8. Уху розливаємо по тарілках і за бажанням здобрюємо часточками лимона – приступаємо до трапези. Смачного!

Як смачно посмажити форель на сковороді?

Як смачно посмажити форель на сковороді? Готування цієї риби – досить простий процес, головне, використовувати такі інгредієнти, як лимонний сік і якісна оливкова олія – вуаля, риба соковита, ароматна і в буквальному сенсі тане в роті. Рекомендуємо готувати в невеликих порційних сковородах і в такому ж вигляді подавати до столу.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 7-10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Форель – 700 гр.
  • Оливкова олія – 1 ст.л.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сік лимона – 1 ч.л.
  • Стебла селери – 1-2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожену форель очищаємо від луски, розпорюємо черевце і видаляємо нутрощі – гарненько ополіскуємо водою всередині і зовні.

Крок 2. З тушки зрізаємо філе разом зі шкірою, позбавляємося від кісточок і приправляємо сіллю, лимонним соком і чорним перцем. Добавки втираємо і залишаємо рибу на 10 хвилин для просочення.

Крок 3. Не втрачаючи часу, дрібно нарізаємо очищену цибулю і стебла селери.

Крок 4. Смажимо в окремих сковорідках або по черзі: розігріваємо ½ ложки масла і викладаємо половину філе шкуркою вгору, обсмажуємо протягом 3-4 хвилин.

Крок 5. Форель перевертаємо, засипаємо овочі і тушкуємо ще кілька хвилин.

Крок 6. Подаємо до столу, доповнивши кільцями лимона і свіжою подрібненою зеленню.

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення!

Форель в вершковому соусі на сковороді

Форель в вершковому соусі на сковороді ідеально поєднується з пастою з твердих сортів. Ця страва з легкістю урізноманітнює ваш звичний раціон і привнесе щось нове і неймовірно смачне. Обов’язково спробуйте приготувати пасту з червоною рибкою, пармезаном і мускатним горіхом.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Макарони – 100 гр.
  • Форель – 100 гр.
  • Пармезан – 15 гр.
  • Горіх мускатний – 1 щіпка.
  • Олія – ½ ч.л.
  • Масло вершкове – 15 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Борошно – ½ ст.л.
  • Молоко – 80 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибку нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо до зміни кольору на невеликій кількості масла, в кінці термічної обробки злегка солимо і викладаємо на тарілку.

Крок 2. У цій же сковорідці розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо зубчик часнику, висипаємо борошно і активно перемішуємо, тонким струменем вливаємо молоко і помішуємо соус до однорідної консистенції.

Крок 3. Приправляємо молочну суміш мускатним горіхом, твердим сиром, чорним перцем і сіллю.

Крок 4. У ніжний соус закидаємо рибні шматочки і тушкуємо протягом декількох хвилин.

Крок 5. Паралельно відварюємо пасту в підсоленій воді до готовності, відвар зливаємо.

Крок 6. Макарони викладаємо в сотейник до форелі і соусу – перемішуємо.

Крок 7. Апетитну страву подаємо до столу, присипавши жменею натертого пармезану – насолоджуємося. Смачного!

Форель, запечена з картоплею в духовці

Форель, запечена з картоплею в духовці – це комплексна страва, яка включає в себе, як основну складову, так і гарнір. Відповідно, час, витрачений на приготування, скорочується мінімум в два рази, а в результаті ми отримуємо поживний і неймовірно смачний обід або вечерю для всієї родини.

Час готування – 3 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Форель – 1,5 кг.
  • Картопля – 5 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Сметана – 1 ст.л.
  • Оливкова олія – 1 ст.л.
  • Зелень – за смаком.
  • Спеції для риби – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу потрошимо і очищаємо від луски, ретельно промиваємо і обсушуємо за допомогою паперових серветок.

Крок 2. Тушки натираємо приправою, перцем і сіллю, також збризкувалися соком лимона.

Крок 3. Форель укладаємо в ємність і затягуємо плівкою, прибираємо на полицю холодильної камери мінімум на дві години, а краще – на всю ніч.

Крок 4. Коли риба практично готова до запікання, чистимо і нарізаємо слайсами картоплю.

Крок 5. Картопляну нарізку об’єднуємо зі сметаною, рубаною зеленню, сіллю і молотим перцем.

Крок 6. Розділимо картоплю по дну форми для запікання, злегка поливаємо оливковою олією.

Крок 7. Просочену добавками рибу, кладемо поверх овочевого шару.

Крок 8. Прикриваємо заготівлю фольгою і робимо кілька отворів для вільного виходу пара.

Крок 9. Прибираємо форму в духовку і готуємо 60 хвилин при 180 градусах.

Крок 10. Через годину фольгу прибираємо і підпікаємо страву ще близько 20 хвилин при температурній позначці в 200 градусів.

Крок 11. Апетитне блюдо витягуємо з духовки, злегка остуджуємо і дегустуємо. Смачного!

Соковиті котлети з форелі

Соковиті котлети з форелі – це легке і дуже смачне блюдо, яке прекрасно поєднується з будь-якими гарнірами: крупи, овочі або паста. Такі котлетки надовго позбавлять вас від голоду і зарядять енергією на весь день, без супроводу вагою в шлунку. Спробуйте і переконайтеся в цьому самостійно!

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Форель – 250 гр.
  • Майонез – 1 ст.л.
  • Борошно – 1 ст.л.
  • Яйця – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 30 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Від тушки відокремлюємо філе, знімаємо шкіру і виймаємо все кісточки, ріжемо на дрібні шматочки і перекладаємо в глибоку ємність.

Крок 2. Здабрюємо рибну нарізку яйцем, невеликою кількістю майонезу, а також перцем і сіллю.

Крок 3. Висипаємо просіяне борошно і гарненько перемішуємо.

Крок 4. У сковорідці розігріваємо олію і за допомогою столової ложки викладаємо фарш, формуючи котлети. Обсмажуємо з двох сторін на помірному полум’ї до утворення апетитної скоринки.

Крок 5. До столу подаємо гарячою, доповнивши свіжими овочами або розносолами. Смачного!

Слабосолона форель в домашніх умовах

Слабосолона форель в домашніх умовах – це неймовірно смачна і ароматна закуска, яка стане «бомбою» будь-якого святкового столу і здивує не тільки ваших рідних, але і гостей. Солити рибку рекомендуємо з шкіркою, бо так набагато зручніше нарізати форель тонкими слайсами.

Час готування – 48 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 9.

Інгредієнти:

  • Форель – 450 гр.
  • Гірчиця французька / діжонська – 2 ч.л.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Сік лимона – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Філе розрізаємо навпіл і ретельно промиваємо, насухо промакуємо паперовими рушниками. З’єднуємо сіль і цукор.

Крок 2. Сухий сумішшю старанно натираємо рибку з усіх боків.

Крок 3. Також покриваємо форель шаром гірчиці і укладаємо в ємність шкірою вниз, закриваємо кришкою і відправляємо на всю ніч в холодильну камеру.

Крок 4. Вранці шматочок перевертаємо і повертаємо в холод ще на 24 години.

Крок 5. Після закінчення часу нарізаємо філе тонкими слайсами і пробуємо разом з хлібом.

Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Заливне з форелі

Заливне з форелі – воістину святкова страва, яка прикрасить ваш стіл, накритий з будь-якого приводу. Така закуска завжди користується успіхом і не тільки завдяки своєму ефектному і апетитному зовнішньому вигляду, а через свого неперевершеного смаку і цікавого поєднання компонентів.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Форель – 200 гр.
  • Желатин – 1 ч.л.
  • Прянощі для риби – ½ ч.л.
  • Цибуля – ½ шт.
  • Морквина – 50 гр.
  • Стебло селери – 50 гр.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу промиваємо і даємо час обсохнути, овочі очищаємо від шкірки і ополіскуємо водою.

Крок 2. З форелі знімаємо шкурку, вирізаємо хребтову кістку і область черевця.

Крок 3. У сотейник викладаємо всі обрізки, крупно нарізані овочі ( цибулю і селеру ) – доводимо до кипіння і варимо на мінімальному полум’ї.

Крок 4. Вводимо лавровий лист, приправи і сіль, орієнтуючись на свої смакові переваги.

Крок 5. Слідом в бульйон занурюємо м’якоть червоної риби і проварюємо до готовності ( близько 7 хвилин ), відвар трохи настоюємо і проціджуємо. Позбавляємося від кісточок, морквину ріжемо довільними скибочками.

Крок 6. Желатин насипаємо в бульйон і прогріваємо до повного розчинення.

Крок 7. У порційні піали викладаємо форель, морква і зелень – заливаємо злегка охололим бульйоном.

Крок 8. Для застигання витримуємо в холодильнику не менше 60 хвилин.

Крок 9. Щоб витягти заливне з посуду, прогріваємо піалу в гарячій воді 1-2 хвилини і перевертаємо на плоске блюдо. Смачного!

Форель з овочами в духовці

Форель з овочами в духовці – це дієтичне і корисне блюдо, яке, в той же час, відрізняється своїми чудовими смаковими характеристиками і неперевершеним ароматом. Дозволити собі дане страву можна навіть на ніч і не переживати про набряках і зайвих кілограмах.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Форель – 320 гр.
  • Кабачок – ½ шт.
  • Баклажан – ½ шт.
  • Брокколі – 60 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Форель потрошимо і видаляємо плівки, ополіскуємо водою і обсушуємо.

Крок 2. Переконуємося, що нічого не залишили у внутрішній порожнині.

Крок 3. Молодий кабачок прямо з шкіркою ріжемо напівкільцями.

Крок 4. Аналогічним способом подрібнюємо баклажан і морквину.

Крок 5. На часточки розрізаємо помідори, цибулину ріжемо чверть кільцями.

Крок 6. Брокколі проварюємо в підсоленій воді близько трьох хвилин і викладаємо разом з іншими овочами в форму для запікання, солимо і перчимо, а також збризкувалися маслом. Зверху кладемо рибку, присмачуємо молотим перцем і сіллю – запікаємо протягом 20-25 хвилин при 180 градусах.

Крок 7. Страву сервіруємо і приступаємо до трапези. Смачного!

Тартар з форелі з авокадо

Тартар з форелі з авокадо – це буйство смаків і ароматів, перед якими ніхто не зможе встояти. Побалуйте себе низькокалорійної закускою з великою кількістю насичених жирів, також дане блюдо можна з легкістю подати до святкового столу, порційно кожному з гостей.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 2-3.

Інгредієнти:

  • Філе форелі ( без шкіри ) – 170 гр.
  • Авокадо – ¼ шт.
  • Цибуля-шалот – 2 шт.
  • Лимон ( цедра ) – ½ шт.
  • Оливки червоні подрібнені – 2 ст.л.
  • Естрагон – 3 гілочки.
  • Оливкова олія – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування, поміщаємо скибочку риби в морозильну камеру на 15 хвилин – ця маніпуляція спростить процес нарізки.

Крок 2. У чаші блендера подрібнюємо листя естрагону разом з столовою ложкою масла. Паралельно ріжемо дрібним кубиком рибу, цибуля-шалот, ½ чайної ложки масла – змішуємо з цедрою, сіллю і чорним перцем.

Крок 3. Сервірувальне кільце або широкий стакан, устелений плівкою, використовуємо в якості формочки: першим шаром кладемо кашицю з авокадо, присмачуємо соком лимона. Далі викладаємо оливки, перемолоті в блендері. Зверху лосось. Зверніть увагу, що при використанні склянки, інгредієнти необхідно викладати в зворотній послідовності.

Крок 4. Перед подачею до столу, рекомендуємо витримати на полиці холодильника близько 15 хвилин для просочення.

Крок 5. Акуратно знімаємо кільце або виймаємо, потягнувши за плівку. Доповнюємо маслом з естрагоном і насолоджуємося неповторним смаком. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал