Страви з гарбуза – це дуже корисна і смачна страва. Домашня випічка, супи, оладки, варення, начинки, каші це тільки частина страв, які можна реалізувати.
Гарбуз – це досить корисний і бюджетний овоч. Деякі не дуже люблять гарбуз. Я теж ставлюся до цього типу людей. Але тут зібрані найпоширеніші страви, якими найчастіше користуюся я. Якщо правильно приготувати гарбуз, ви залишитеся в захваті і отримаєте масу вражень. Вибирайте свій рецепт і їжте із задоволенням!
Суп-пюре з гарбуза з вершками – класичний рецепт
Суп-пюре з гарбуза з вершками виходить надзвичайно ніжним. Яскраве смачне страва готується просто, зігріває і насичує в прохолодне пору року. Якщо у вас є сумніви і гарбуз ви не особливо любите, просто скористайтеся цим бездоганним рецептом.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Гарбуз – 400 гр.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Вершки 20% – 120 мл.
- Цибуля ріпчаста – 70 гр.
- Морква – 70 гр.
- Вода – 600 мл.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для обсмажування.
Процес приготування:
Крок 1. На робочій поверхні зберіть всі складові ніжного яскравого супчика. Цибулину очистіть від лушпиння. Морквину промийте від забруднень. Овочечисткою зніміть шкірку.
Крок 2. Очищені овочі наріжте досить крупно.
Крок 3. Соковиту гарбуз сполосніть і очистіть від шкірки. Крупно наріжте.
Крок 4. Сковорідку нагрійте, налийте улюблене олія без запаху. Морквину і цибуля відправте пассуватися.
Крок 5. Нарізану гарбуз і пасеровані овочі складіть в товстостінний сотейник.
Крок 6. Приправте спеціями – сіллю і молотим перцем. Залийте гарячою водою, поставте на конфорку. Тушкуйте 20 хвилин після закипання на мінімальному нагріванні.
Крок 7. Вміст сотейника перекладіть в чашу блендера і збийте до однорідної консистенції.
Крок 8. Подрібнені овочі перекладіть назад в сотейник. Налийте 120 мілілітрів жирних вершків і нагрійте на плиті до появи бульбашок.
Крок 9. Як тільки суп закипить, присмачити його вершковим маслом.
Крок 10. Перемішайте і вимкніть конфорку.
Крок 11. Яскравий ніжний суп подавайте порційно, доповнивши улюбленою зеленню за бажанням. Смачно подавати з сухариками і попередньо підсмаженими гарбузовим насінням. Їжте і отримуйте задоволення!
Пшоняна каша з гарбузом
Пшоняна каша з гарбузом припаде до смаку всім любителям ситних та корисних сніданків. Запашна солодка страва сподобається дітям. Текстура каші виходить ніжною та повітряною. Смачна і красива страва не залишить нікого байдужим.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Пшоно – 150 гр.
- Вода – 200 мл.
- Молоко – 200 мл.
- Гарбуз – 250 гр.
- Цукор-пісок – 2 ч.л.
- Кориця – за смаком.
- Сіль – щіпка.
- Масло вершкове – 30 гр.
Процес приготування:
Крок 1. На столі зберіть всі складові ароматною яскравою каші.
Крок 2. Соковиту гарбуз сполосніть і очистіть від шкірки. Крупно наріжте, видаливши нутрощі і насіння.
Крок 3. Нарізану гарбуз складіть в товстостінний сотейник. Залийте гарячою водою і помістіть на конфорку. Тушкуйте під кришкою 15 хвилин після закипання на мінімальному вогні.
Крок 4. 150 грамів пшона гарненько промийте кілька разів в холодній воді і відправте до гарбуза. Присоліть.
Крок 5. Заправити корицею і цукром. Готуйте, накривши кришкою, поки повністю не випарується вода.
Крок 6. Далі налийте 200 мілілітрів молока.
Крок 7. Варіть кашу, поки молоко повністю не вбереться в крупу і вона не збільшиться в обсязі.
Крок 8. Апетитну кашу присмачити вершковим маслом. Розмішайте і вимкніть нагрів.
Крок 9. Яскраву кашу подавайте порційно. Їжте смачно! Смачного!
Варення з гарбуза з апельсином і лимоном
Варення з гарбуза з апельсином і лимоном – ароматне ласощі з цитрусовими нотками, яке зведе вас з розуму. Ніжна текстура яскравого частування просто тане в роті. Варення подають з чаєм або в доповненні до оладків або млинчиків. Їжте і отримуйте задоволення!
Час готування – 3 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Гарбуз – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1 кг.
- Апельсини – 1 шт.
- Лимони – 1 шт.
- Корінь імбиру ( 6 см. ) – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Гарбуз середнього розміру добре вимийте і обсушіть. Розріжте вздовж. Жорстку шкірку при необхідності очистіть гострим ножем або овочечисткою. Нутрощі з насінням витягніть за допомогою столовій ложки. Очищений гарбуз наріжте середніми за розміром шматочками.
Крок 2. Лимон і апельсин обдайте окропом. Зніміть цедру з фруктів теркою. Плоди очистіть від білої плівки, часточки наріжте. Корінь імбиру очистіть і подрібніть на терці.
Крок 3. У товстостінні каструлю складіть нарізану гарбуз, подрібнені цитрусові часточки. Насипте кілограм цукру і ретельно розмішайте. Накрийте рушником і залиште при кімнатній температурі мінімум на годину. За цей час цукрові кристалики повністю розчиняться, і утворюється сироп.
Крок 4. Каструлю помістіть на конфорку. На мінімальному вогні доведіть до кипіння. Зніміть утворилася піну. Тушкуйте до розм’якшення гарбуза. Як тільки звариться гарбуз, відправте подрібнений імбир. Прокип’ятити 10 хвилин.
Крок 5. Банки гарненько сполосніть з содою. Простерилізуйте в мікрохвильовці або на водяній бані. Стерильні банки наповніть ароматним варенням. Закрутіть стерильними кришками.
Крок 6. Банки з варенням повністю остудити. Перемістіть в прохолодне місце, де зберігаються заготовки. Душисте варення використовуйте за призначенням. Смачного!
Оладки з гарбуза на сковороді
Оладки з гарбуза на сковороді виходять дивовижно ніжними. Ароматну випічку подають зі сметаною або з варенням. Оладки приємно здивують і приведуть вас у захват. Процес приготування займає мінімум часу. З цією стравою впорається будь-який. Апетитні оладки подають як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Яйця курячі – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 5 ст.л.
- Гарбуз очищена – 400 гр.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Мускатний горіх мелений – 1/3 ч.л.
- Сіль – щіпка.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Гарбуз добре вимийте і обсушити. Наріжте уздовж. Скористайтеся овочечисткою і зніміть жорстку шкірку. Нутрощі з насінням витягніть за допомогою столовій ложки. У очищеному вигляді гарбуза має бути 400 грамів. Натріть її на терці, присоліть і залиште на 10 хвилин.
Крок 2. Гарбуз відіжміть від зайвої вологи. Розбийте до неї курячі яйця. Приправте прянощами – ванільним цукром і молотим мускатним горіхом. Насипте просіяне пшеничне борошно. Гарненько розмішайте тісто.
Крок 3. Сковороду розігріти. Налийте олію. На відстані один від одного викладіть гарбузове тісто. Обсмажте до рум’яності на середній температурі. Акуратно переверніть лопаткою на другу сторону і обсмажте.
Крок 4. Яскраві ароматні оладки викладіть на тарілку.
Крок 5. Подавайте апетитні оладки з улюбленим варенням або сметаною. Смачного!
Гарбуз, запечений з м’ясом в духовці
Гарбуз, запечений з м’ясом в духовці – збалансоване домашнє блюдо, яке смачно і ситно нагодує ваших рідних і близьких. Цей рецепт простий в приготуванні. Ароматне блюдо доставить вам незабутні емоції. Мінімум інгредієнтів і смачний ситна вечеря на столі.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Свинина – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Майонез – 50 гр.
- Гарбуз очищена – 650 гр.
- Цукор-пісок – 2 ч.л.
- Паприка – за смаком.
- Кумін ( зіра ) – за смаком.
- Кардамон мелений – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – 1 ч.л.
- Оливкова олія – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Гарбуз добре вимийте і обсушити. Підготовлену гарбуз розріжте вздовж. Жорстку шкірку при необхідності очистіть гострим ножем. Нутрощі з насінням витягніть за допомогою столовій ложки. Очищений гарбуз наріжте часточками.
Крок 2. Свинину промийте, просушіть паперовими рушниками. Розріжте на досить великі шматочки. Приправте спеціями – сіллю, молотим перцем і кардамоном, кумином, паприкою і цукром. Гарненько все утріть в м’ясну м’якоть.
Крок 3. Цибулину очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями. М’ясо натріть майонезом і присмачити нарізаним цибулею. Залиште хвилин на 10, щоб всі інгредієнти подружилися. Спеції додадуть м’ясу неймовірний смак. Ви можете додати свої улюблені прянощі.
Крок 4. Деко застеліть фольгою для запікання. Рівним шаром розподіліть мариноване м’ясо. Поверх викладіть часточки гарбуза і побризкати своїм улюбленим ароматним маслом. Гарбузова і оливкова олія підійде чудово. Якщо використовуйте нерафінована, то присмачите перед подачею.
Крок 5. Розігрійте духову шафу, встановивши 180 градусів. Помістіть деко і запікайте блюдо 40 хвилин. Потім проколіть і перевірте готовність. Гарбуз повинна тримати форму, а м’ясо повинно бути соковитим і м’яким.
Крок 6. Якщо гарбуз ще твердоватий, запікайте її ще хвилин 10. Приготоване яскраве блюдо трохи остудити, і подавайте до столу. Їжте смачно і насолоджуйтеся незабутнім процесом!
Манти з гарбузом
Манти з гарбузом виходять бездоганними. Ароматне блюдо подають на святковий стіл, і виглядає це більш ніж доречно. Гарбуз робить начинку більш соковитою і абсолютно не відчувається в мантах. Приготуйте, і ваші гості отримають незвичайне гастрономічне задоволення. Їжте смачно і насолоджуйтеся яскравим шедевром.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 3,5 ст.
- Вода питна – 1 ст.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Яйце куряче – 1 шт.
Для начинки:
- Яловичина – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Гарбуз очищена – 300 гр.
- Кріп – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте продукти для тіста.
Крок 2. У миску розбийте попередньо промите яйце.
Крок 3. Посоліть і збовтайте вінчиком. Налийте склянку води і знову розмішайте.
Крок 4. Просійте через дрібне сито вказану кількість борошна.
Крок 5. Перемішайте вінчиком, наскільки це можливо.
Крок 6. Вміст миски перекладіть на робочу поверхню і замісіть еластичне м’яке тісто. Накрийте харчовою плівкою або загорніть в пакет. Залиште відпочивати.
Крок 7. Займіться приготуванням начинки. Гарбуз середнього розміру добре вимийте і обсушити. Підготовлену гарбуз наріжте уздовж. Жорстку шкірку очистіть гострим ножем. Нутрощі з насінням витягніть за допомогою столовій ложки.
Крок 8. Яловичину промийте і просушіть серветками. Наріжте зручними шматочками і перекрутіть через м’ясорубку.
Крок 9. Очищений гарбуз натріть або перекрутіть через м’ясорубку. Очищену цибулину дрібно наріжте. Кріп сполосніть і обсушіть, наріжте. Підготовлені інгредієнти складіть до яловичого фаршу.
Крок 10. Фарш розмішайте. Заправити сіллю і молотим перцем.
Крок 11. Перемішайте до однорідності.
Крок 12. Тісто розділіть на частини. Скачайте ковбаску.
Крок 13. Ковбаску наріжте п’ятаками. Кожен розкачайте і викладіть начинку.
Крок 14. Кінці тіста складіть до центру.
Крок 15. Вільні краю добре заліпити.
Крок 16. Манти викладіть на решітку на відстані один від одного.
Крок 17. Рештку помістіть в мантницю з водою. Доведіть до кипіння воду і готуйте 20-30 хвилин в залежності від розміру після закипання.
Крок 18. Манти з гарбузом викладіть на тарілку для подачі, прикрасьте зеленню і подавайте на обід. Смачного!
Солодкі цукати з гарбуза
Солодкі цукати з гарбуза – смачні і прості в приготуванні ласощі. Гарбуз не має яскраво вираженого характерного смаку. Але цитрусові фрукти роблять свою справу. Якщо ви не любите гарбуз, просто приготуйте. Цей рецепт розвіє сумніви. Бюджетне ласощі зможе приготувати кожен, трішки терпіння – і все вийде!
Час готування – 24 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Гарбуз – 500 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Цедра лимона – 1 ст.л.
- Цедра лайма – 1 ст.л.
- Лимонний сік – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. На столі зберіть продукти для ароматних цукатів.
Крок 2. Гарбуз середнього розміру добре вимийте і обсушіть. Розріжте вздовж. Жорстку шкірку очистіть гострим ножем. Нутрощі з насінням витягніть за допомогою столовій ложки. Очищений гарбуз наріжте часточками.
Крок 3. Гарбузові часточки складіть в пластиковий контейнер. Пересипте цукром. Лимон і лайм обдайте окропом. Обговорите, зніміть цедру теркою і відправте до решти інгредієнтів. З лимона видавіть сік, змішайте і додайте в контейнер за смаком.
Крок 4. Ємність закрийте кришкою і залиште при кімнатній температурі на ніч. Цукор розчиниться, виділиться сік і перетвориться в сироп. Дольки просочуються ним. Вміст перекладіть в товстостінний сотейник і поставте на плиту.
Крок 5. Сироп доведіть до кипіння і проваріть часточки 5-7 хвилин до м’якого стану. Перевірте ножем.
Крок 6. Зварені часточки разом з сиропом перекладіть в контейнер. Повністю остудити. Закрийте кришкою і помістіть в холод на 6 годин.
Крок 7. Процідити часточки через друшляк. Сироп прокип’ятіть 10 хвилин і знову залийте часточки. Остудіть і повторіть процедуру.
Крок 8. часточки розкладіть на деко, застелений пергаментом. Помістіть в духовку і сушіть з прочиненими дверцятами 5-6 годин при температурі 100 градусів.
Крок 9. При необхідності зменшіть або збільште час сушіння. Сушити можна в сушарці або в природних умовах.
Крок 10. Готові цукати повинні гнутися, але не ламатися. Присипте їх цукровою пудрою і приберіть в сухе місце. Можна скласти в банку. Використовуйте для приготування випічки або пийте з ними чай. Смачного!
Рисова каша на молоці з гарбузом
Рисова каша на молоці з гарбузом виходить неймовірно ніжною і яскравою. Блюдо зазвичай подають на сніданок. Молочна каша сподобається вам, навіть якщо ви на дух не переварюєте гарбуз. Гарбуз не має яскраво вираженого смаку, але надає якусь родзинку страви. Приготуйте, і ваша думка зміниться.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Рис – 1 ст.
- Молоко – 4 ст.
- Гарбуз – 400 гр.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Масло вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. На столі зберіть всі складові апетитної каші.
Крок 2. Соковитий гарбуз сполосніть і очистіть від шкірки. Крупно наріжте, видаливши нутрощі і насіння.
Крок 3. Нарізаний гарбуз складіть в товстостінний сотейник. Залийте гарячою водою так, щоб вона ледь покривала гарбуз, присоліть і помістіть на конфорку. Тушкуйте під кришкою 15 хвилин після закипання на мінімальному вогні.
Крок 4. Надлишки води злийте, але не виливайте геть. Зварену гарбуз розімніть толкушкой.
Крок 5. Стакан рису гарненько промийте кілька разів в холодній воді і відправте до гарбуза. Налийте воду, яку зливали.
Крок 6. Налийте 1/3 необхідного молока, попередньо закип’ятити його. Додайте цукор. Готуйте, накривши кришкою, поки повністю не випарується рідина. Долийте, молоко що залишилося.
Крок 7. Варіть кашу, поки молоко практично не вбереться в крупу і каша не збільшиться в обсязі.
Крок 8. Апетитну кашу присмачити вершковим маслом. Розмішайте і вимкніть конфорку. Подавайте порційно. Смачного!
Швидкий і смачний пиріг з гарбузом
Швидкий і смачний пиріг з гарбузом сподобається всім любителям домашньої випічки. Гарбуз в поєднанні з лимоном має неперевершений смак і чарівний аромат. Ніжна і повітряна текстура пирога призведе в захват абсолютно всіх, кому вдасться пригоститися яскравим ласощами.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Яйця курячі – 3 шт.
- Борошно пшеничне – 1 ст.
- Лимон – 1 шт.
- Сода харчова – 1 ч.л.
- Гарбуз очищена – 300 гр.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Соковиту гарбуз вимийте і обсушіть. Розріжте вздовж. Жорстку шкірку очистіть гострим ножем. Нутрощі з насінням витягніть за допомогою столовій ложки. Очищений гарбуз натріть на терці.
Крок 2. Лимон обдайте окропом. Обговорите. Зніміть цедру теркою. Видавіть сік.
Крок 3. 100 грамів розм’якшеного вершкового масла відправте в глибоку миску, насипте 150 грамів цукрового піску і за допомогою міксера збийте до стану побілілої пишної консистенції. Почніть збивати на мінімальній швидкості, поступово збільшуючи до середніх оборотів.
Крок 4. Курячі яйця сполосніть і обсушіть. Введіть в маслянисту масу, ретельно розмішуючи міксером до однорідної консистенції.
Крок 5. Слідом відправте лимонну цедру, соду і сік.
Крок 6. Гарбуз відіжміть від зайвої вологи і вилийте маслянисто-яєчну субстанцію. За допомогою дрібного сита до тіста просійте стакан пшеничного борошна. Тісто перемішайте ложкою до однорідності.
Крок 7. Розжарити духовку, встановивши на перемикачі 180 градусів. Дно і борту форми для випічки ретельно промажте маслом. Акуратно перекладіть тісто і рівномірно розподіліть по всій формі, злегка постукуючи об стіл.
Крок 8. Пиріг відправте в розігріту духовку на 45 хвилин. Готовність перевірте дерев’яною зубочисткою або шпажкою. Ароматний пиріг повністю остудити в формі. Потім обережно витягніть і перекладіть на тарілку.
Крок 9. Яскравий пиріг наріжте порційними шматочками і подавайте з ароматним чаєм або кавою. Смачного!