Це торт із класичним смаковим поєднанням, який багатьом ласунам прийде до смаку. Шоколадний бісквіт, вершкове просочення, сирний мус з чорносливом і горіхами, шоколадний масляний крем, шоколадна глазур – все це є в цій неймовірній смакоті. Тому якщо Вам подобається таке поєднання смаків, то цей тортик для Вас!
Список інгредієнтів:
Діаметр торта – 18 см
Висота – 9,5 см
Вага – 1,6 кг
Бісквіт шоколадний:
На форму ∅18 см
- Борошно – 65 г
- Какао – 15 г (у рецепті темне від Dr. Oetker)
- Кукурудзяний крохмаль – 20 г
- Яйця – 165 г (3 шт С0)
- Цукор – 90 г
- Ванільний цукор – 1 пакетик
- Сіль – 1/6 ч. л.
Вага бісквіту – 300 г
Діаметр – 18 см
Висота – 5 см
Просочення для бісквіту:
- Вершки 10% – 130 г
- Цукор – 40 г
- Кавовий екстракт – 1,5 ч. л. (або розчинна кава)
Вага – 170 г
На просочення 1 коржа йде 45-55 г
Сирний крем-мус з чорносливом:
- Сир – 280 г (у рецепті 5% «Простоквашино»)
- Чорнослив – 150 г
- Волоські горіхи – 100 г
- Шоколад темний – 50 г
- Вершки 33% – 330 г
- Цукрова пудра – 50 г
- Желатин у порошку – 8 г
- Вода для желатину – 45 г
Вага – 1 кг
Крем масляний шоколадний для покриття торта:
Крем відмінно підходить для покриття та прошарку торта, шапочок для капкейків, наповнення еклерів та нескладного декору для різних десертів.
- Масло вершкове 82,5% – 275 г
- Цукрова пудра – 200 г
- Какао – 25 г (у мене темне від Dr. Oetker)
- Шоколад темний 56% – 80 г
- Ванільний екстракт – 1 ст. л. (не обов’язково)
Вага крему – 580 г
Досить на шапочки для 10-12 капкейків
На покриття торта діаметром 18 і висотою 10 см у мене пішло 250-300 г. Може знадобиться більше, залежно від товщини шару.
Рецепт крему – https://www.youtube.com/watch?v=hY1nSDqQPB4
Як приготувати Шоколадний торт з сиром, чорносливом і горіхами:
- Усі інгредієнти кімнатної температури. Духовку розігріти до 180 º С. Змішати та просіяти борошно, кукурудзяний крохмаль та какао. В основній мисці збити яйця з цукром, ванільним цукром та сіллю до пишної світлої маси. У мене міксер 500 Вт і я збивала 5 хвилин на 4 швидкості з 5. Починати збивати на 1 швидкості, збільшуючи приблизно кожну хвилину. Ввести сухі інгредієнти в яєчну масу в три прийоми, щоразу акуратно перемішуючи лопаткою рухами зверху вниз.
- Якщо перемішувати занадто активно, то бісквіт може бути низьким. Перелити бісквіт у форму і випікати при 180 С 30-35 хвилин. У мене є електрична духовка, режим верх/низ без конвекції. Орієнтуйтесь будь-ласка за своєю духовкою. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою. Якщо вона виходить із бісквіту суха – значить бісквіт готовий.
- Я обернула кільце фольгою і поставила його в роз’ємну форму. Роблю це для того, щоб було зручніше донести до духовки. Можна пекти і просто в роз’ємній формі, бісквіт вийде таким же смачним. Готовий бісквіт охолодити на решітці у формі догори дном, після чого витягти з форми, обернути в харчову плівку та прибрати в холодильник мінімум на 5 годин. Нарізати бісквіт на 3 шари по 1,5 кожен.
- Просочення для бісквіту.
Всі інгредієнти змішати в невеликому ковші і довести до початку кипіння (близько 80 º С), постійно помішуючи, щоб вершки не пригоріли. Остудити до кімнатної температури або зберігати в холодильнику до використання. - Сирний крем-мус з чорносливом.
Обсмажити та порубати горіхи. Дрібно нарізати чорнослив. Шоколад порубати на дрібні шматочки. Сир протерти через сито. Додати чорнослив, горіхи та шоколадну крихту. Перемішати. У желатин влити воду, перемішати і залишити набухати. У холодні вершки додати цукрову пудру і збити до міцних піків. - Починати збивати на низькій швидкості і збільшувати приблизно кожну хвилину. Частинами ввести вершки в сир акуратно перемішуючи. Желатин розтопити. Я розтоплювала у мікрохвильовій 30 секунд при потужності 700 Вт. Влити желатин у крем та швидко, але акуратно перемішати. Температура желатину 60-70º С. Розділити крем на 2 частини.
- Крем масляний шоколадний для покриття торта.
На покриття торта d 18 і h 10 см у мене пішло 250-300 г. Може знадобиться більше, залежно від товщини шару. Для прикраси торта як на відео, пішло близько 150 г крему. - Складання торта.
Бісквіт, що відлежався в холодильнику, розрізати на 3 коржі. Приготувати просочення. Кондитерське роз’ємне кільце прокласти ацетатною плівкою. Помістити на підкладку та поворотний стіл. Приготувати крем. Укласти бісквіт у кільце. Просочити і викласти половину сирного крему. Розрівняти. Зверху покласти другий корж та повторити процес. Останній корж просочити на столі, той бік, що прилягатиме до крему, і укласти в кільце сухою стороною вгору. - Краще, щоб це було дно бісквіту. Забрати торт у холодильник мінімум на три години. Приготувати шоколадний крем для вирівнювання. Вийняти торт із кільця та зняти плівку. Покрити чорновим шаром шоколадного крему та прибрати торт у холодильник хвилин на 20-30. Покрити торт основним шаром крему та прикрасити на свій розсуд. Якщо хочете покрити торт глазур’ю, то прибрати його в холодильник щонайменше на 1 годину.
Автор рецепту: Ferjuha