Однією з найпоширеніших і традиційних страв східної кухні є, звичайно ж, шашлик з баранячого м'яса. Ця страва улюблена багатьма, завдяки своєму вишуканому смаку і текстурі: готова страва виходить нежирною, але в той же час неймовірно соковитою, м'якою і тане в роті. Приготувати баранину можна по-різному, роблячи акценти на маринаді, наприклад, використовувати часник, щоб шашлик мав гоструватий смак, лимонний сік для характерної кислинки або гірчицю для пікантності. У цій добірці зібрані найкращі та перевірені рецепти, тому кожен знайде варіант, що підходить саме йому.
Шашлик із баранини по-кавказьки – класичний рецепт
Традиційна страва Сходу – шматочки баранячого м'яса, добре промариновані і запечені на розпеченому вугіллі, а іншими словами – шашлик по-кавказьки. Звичайно, доведеться трохи почекати, поки основний компонент повністю просочиться соком цибулі та спеціями, але результат певного цього вартий!
Шашлик з баранини на мангалі в маринаді з оцтом
Шашлик з баранини – це класика всіх пікніків та посиденьок біля багаття. Головний секрет смачної страви полягає у виборі якісного та свіжого м'яса, замаринованого у мінімальній кількості спецій та оцті. Звичайно, суперечки про найсмачніший маринад будуть продовжуватися нескінченно, але ми пропонуємо спробувати саме цей варіант і насолодитися дивовижним шашликом.
Час приготування – 4 год.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4-5.
Складові:
- Баранина – 2 кг.
- Цибуля – 4 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Оцет 9% – 2 ст.
- Сіль за смаком.
Для маринаду:
- Перець червоний мелений – 1 ч.л.
- Базилік (сухий) – 1 год.
- Паприка солодка мелена – 2 ч. л.
- Коріандр – 1 год.
- Кріп (сухий) – 1 ч.л.
- Петрушка (суха) – 1 год.
- Гірчиця (суха) – ½ ч.л.
- Аркуш лавра – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. М'якуш ретельно промиваємо під струменем води, обсушуємо і відокремлюємо від кісток, обов'язково видаливши всі білі плівки та хрящі, вкраплення жиру залишаємо для соковитості та аромату. Підготовлене м'ясо нарізаємо шматочками середнього розміру, щоб при жарінні вони не стали сухими, але в той же час повністю просмажилися.
Крок 2. Великі цибулини очищаємо від лушпиння і ріжемо півкільцями.
Крок 3. Перекладаємо шматочки цибулі в глибоку миску і розминаємо руками, щоб овоч пустив сік. Підливаємо потрібну кількість олії та оцту – розмішуємо та всипаємо спеції (їх кількість можна скоротити, якщо ви не любите пряний смак та, наприклад, використовувати під час наступного виїзду на природу). Лаврові листочки розламуємо пальцями та знову розмішуємо для рівномірного розподілу.
Крок 4. Нарізане м'ясо укладаємо в таз або велику каструлю, туди ж пересипаємо маринад цибулі – розмішуємо компоненти і наполягаємо не менше трьох годин.
Крок 5. У цей час розпалюємо багаття і готуємо велику кількість вугілля. Вугілля повинні трохи охолонути перед смаженням і мати злегка попелястий відтінок, а не яскраво-жовтогарячий.
Крок 6. Насаджуємо баранину на шампури та укладаємо на мангал.
Крок 7. Періодично перевертаємо м'ясо з одного боку в інший, щоб уникнути горіння.
Крок 8. Томимо шашлик близько півгодини до повної готовності і подаємо до столу в поєднанні з маринованою цибулею (сіль, перець, оцет і олія) і нарізкою зі свіжих овочів. Смачного!
Соковитий шашлик із баранини з цибулею
Цибуля – це невід'ємне доповнення до будь-якого м'яса та баранина не є винятком. М'якуш, замаринований в цибульних півкільцях з додаванням солі та меленого перцю – це завжди неймовірно соковито, смачно та ароматно. Приготовлений на вугіллі шашлик з баранини сподобається всім вашим гостям, тому готуйтеся ділитися рецептом!
Час приготування – 3 год. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Складові:
- М'якуш баранини – 1,2-1,5 кг.
- Цибуля – 3-4 шт.
- Сало – 150 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сік лимона – 1-2 ст.
- Приправа «хмелі-сунелі» – 2-3 тріски.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. М'ясо відокремлюємо від кістки та нарізаємо шматочками, зручними для насаджування на шампур. Цибулю рубаємо півкільцями і змішуємо два компоненти у великому посуді – злегка розминаємо руками, щоб шматочки цибулі пустили сік. Додаємо цибулю у великій кількості, олію, мелений перець, пару щіпок солі та трохи лимонного соку для нейтралізації специфічного запаху. Залишаємо в холоді на 2-3 години для просочення.
Крок 2. Коли баранина практично просочилася маринадом, розрізаємо сало на квадрати завтовшки трохи більше двох сантиметрів.
Крок 3. І приступаємо до нанизування: після кожного шматка м'яса, насаджуємо на шампур та сало, чергуючи інгредієнти.
Крок 4. Заготовки укладаємо на мангал, наповнений розпеченим вугіллям, і смажимо. Завдяки додаванню шпику, пісна баранина стане соковитою і м'якою всередині, а жир, що капає на вугілля, наситить м'ясо неповторним ароматом серпанку.
Крок 5. Готуємо шашлик приблизно 25-30 хвилин, обов'язково стежачи за тим, щоб шматочки не підгоряли. Гаряча страва комбінуємо з цибулею, зеленню і насолоджуємося кавказькою класикою. Смачного!
Як приготувати шашлик із корейки баранини?
Сьогодні до вашої уваги перевірений рецепт приготування баранячої корейки на кісточці, замаринованої в суміші таких спецій, як зіра, коріандр і чорний перець у поєднанні з оливковою олією. Шашлик ідеально поєднується з молодою відвареною картоплею, із зеленню та сезонними овочами.
Час приготування – 1 год. 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Складові:
- Корейка бараняча – 600-800 гр.
- Олія оливкова – 3 ст.л.
- Зіра – до смаку.
- Коріандр (у зернах) – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний горошком – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо м'ясо та спеції, перелічені у графі «інгредієнти»: корейку ретельно промиваємо і насухо обтираємо паперовими рушниками (м'ясо слід вибирати таке, щоб товщина м'яса була не більшою і не меншою за два сантиметри).
Крок 2. Зіру, зерна коріандру, сіль та горошки перцю укладаємо у ступку у бажаній кількості.
Крок 3. І розминаємо маточкою до стану приправи. Змішуємо отриману спецію з якісною оливковою олією і з усіх боків щедро натираємо баранину – залишаємо в прохолоді одну годину.
Крок 4. Промариноване м'ясо укладаємо на грати для барбекю і смажимо на негарячому вугіллі до готовності (близько 20 хвилин).
Крок 5. Ароматний та соковитий шашлик декоруємо пір'ям зеленої цибулі та свіжими гілочками фіолетового базиліка, запрошуємо сім'ю та гостей до столу. Смачного!
М'який шашлик із баранини в маринаді з ківі.
Ківі – тропічний фрукт і, здавалося б, що може бути спільного у цього солодкого продукту та баранини? Однак, приготувавши маринад із зеленого фрукта з дрібними кісточками і просочивши їм м'ясо, ми отримаємо неймовірно смачну страву, яка сама розходитися по волокнах і просто танути в роті.
Час приготування – 1 год. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Складові:
- Баранина – 1 кг.
- Ківі – 1 кг.
- Цибуля – 3 шт.
- Олія – 3 ст.л.
- Приправа для шашлику – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Для швидкості дій та власної зручності викладаємо на робочу поверхню компоненти, які необхідні для маринаду.
Крок 2. З ківі знімаємо тонку шкірку і натираємо прямо в піалу.
Крок 3. Очищені цибулини нарізаємо кільцями.
Крок 4. Промиту та обсушену баранину ріжемо шматками середнього розміру, щоб у процесі термічної обробки м'ясо не пересохло, а й повністю просмажилося.
Крок 5. В об'ємну миску перекладаємо м'ясні шматочки, фруктову кашку та цибулинні кільця – заважаємо та розминаємо цибулю руками для виділення соку, який розм'якшує баранину. Солимо, перчимо заготовку, додаємо приправи для шашлику, перемішуємо і залишаємо в холодному місці щонайменше на одну годину.
Крок 6. Просочене маринадом м'ясо нанизуємо на шампури і обсмажуємо до готовності на вугіллі. Смачного!
Смачний шашлик із баранячих реберець
Що може бути смачнішим і ароматнішим, ніж домашній шашлик із баранячих реберець у поєднанні з улюбленим гарніром та свіжими овочами? Якщо ви збираєтеся на пікнік або в похід, то обов'язково візьміть собі на замітку простий рецепт приготування неймовірно соковитої та ніжної м'ясної страви, яку вдасться приготувати навіть недосвідченому кулінару.
Час приготування – 3 год.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2-4.
Інгредієнти :
- Ребра баранячі – 1 кг.
- Цибуля – 260 гр.
Для маринаду:
- Соус соєвий – 45 мл.
- Гранатовий сік – 200 мл.
- Чебрець – 1 ч.л.
- Розмарин – 1 год.
- Сіль – 1 год.
- Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо основний інгредієнт – баранину: промиваємо, обсушуємо і розрізаємо на сегменти або залишаємо стрічку цільною (на ваш смак).
Крок 2. Для маринаду в піалі змішуємо соєвий соус, фруктовий сік, мелений перець та ароматні трави.
Крок 3. Також обов'язково підсолюємо заправку.
Крок 4. Ретельно розмішуємо кристали солі в соусі і даємо постояти близько десяти хвилин, щоб усі спеції встигли розкритися та віддали свій аромат.
Крок 5. М'ясо укладаємо в посуд відповідного розміру і заливаємо соєво-гранатової сумішшю.
Крок 6. Додаємо в ємність очищені цибулини, що розрізають на дві-чотири частини. Перемішуємо всі компоненти і прибираємо в прохолоду щонайменше на 2 години, а краще – на ніч.
Крок 7. Просочені реберця нанизуємо на шампури (бажано використовувати дві «шпажки» для однієї стрічки, тому що при смаженні м'ясо не буде перевертатися).
Крок 8. Перекладаємо заготовки на мангал, наповнений гарячим вугіллям, і смажимо з двох боків приблизно 20-30 хвилин. Перед подачею прикрашаємо страву розламаними гранатами та гілочками петрушки. Смачного!
Маринад для шашлику з баранини на кефірі
Приготуємо соковитий та ніжний шашлик з баранини, замаринований у суміші з кефіру, лимону та цибулі. Така страва стане «цвяхом» будь-якого пікніка біля багаття і миттєво розлетиться з тарілок, бо готове м'ясо просто танутиме в роті. Тому наперед рекомендуємо готувати із запасом!
Час приготування – 4 год. 30 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 8.
Складові:
- Баранина – 1,5 кг.
- Цибуля – 4 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Кефір – 500 мл.
- Аркуш лавра – 4 шт.
- Перець чорний горошком – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Баранину зачищаємо від білих плівок і хрящів, промиваємо і обсушуємо, а потім нарізаємо шматочками середнього розміру для повноцінного прожарювання.
Крок 2. З цибулі знімаємо лушпиння і ріжемо півкільцями – чергуючи шари м'яса та цибулі. Укладаємо компоненти у велику ємність, приправляючи шари двома видами перцю та листочками лавра. Зібрану конструкцію поливаємо соком одного лимона і залишаємо на 40-60 хвилин.
Крок 3. Після закінчення часу підливаємо в посуд з шашликом кефір і даємо постояти ще близько 3-4 годин для просочення.
Крок 4. За п'ять хвилин до нанизування баранини на шампури – додаємо сіль, орієнтуючись на свої переваги та перемішуємо.
Крок 5. М'ясні шматочки смажимо на розпеченому вугіллі до повної готовності, час від часу перевертаючи з одного боку на інший. Ароматну страву подаємо до столу у поєднанні зі свіжими овочами, зеленню та соусами. Смачного!
Маринад для шашлику з баранини на мінеральній воді
На даний момент існує безліч рецептів маринадів для різного м'яса, проте, найпростішим варіантом і досі залишається маринад, на основі мінеральної води. З найпростіших і найдоступніших інгредієнтів виходить найсмачніший і найніжніший шашлик з баранини!
Час приготування – 1 год. 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Складові:
- Баранина – 1 кг.
- Цибуля – 500 гр.
- Вода мінеральна (газована) – 1 л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Зіра – до смаку.
- Коріандр – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Півкілограма цибулі «звільняємо» від лушпиння, нарізаємо півкільцями та укладаємо в об'ємний посуд – розминаємо руками до виділення соку.
Крок 2. Баранину розрізаємо на невеликі сегменти, які зручно смажити на шампурі і пересипаємо до шматочків цибулі. Посипаємо зірою (зовсім трохи), коріандром і меленим перцем – перемішуємо і знову злегка натискаємо.
Крок 3. Заливаємо вміст ємності мінералкою і залишаємо на одну годину – цього часу достатньо для просочення шматочків.
Крок 4. Коли вугілля майже готове – насаджуємо баранину (без цибулі, тому що вона обуглиться і дасть гіркоту) на шампури або розділимо на грати для барбекю.
Крок 5. Укладаємо заготовки на вугіллі і приступаємо до обсмажування: час термічної обробки в середньому становить близько 15 хвилин.
Крок 6. Підрум'янюємо шашлик, перевіряємо на готовність і подаємо до столу, присипавши щіпкою солі. Смачного!
Шашлик з баранини в маринаді з соєвим соусом
Соєвий соус, лимон, гірчиця, цибуля і часник – запорука смачного і соковитого шашлику, який завжди виходить ідеальним: рум'яна і апетитна скоринка зовні і м'якість і текстура всередині, що тане в роті. Маринад з таких компонентів підходить для будь-якого м'яса, але особливо гарний із бараниною.
Час приготування – 3-5 год.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 3-4.
Складові:
- Баранина – 1 кг.
- Цибуля – 3 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Соус соєвий – 5 ст.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Гірчиця – 1 ст.
- Лимон – 2 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо компоненти для маринаду: цибулю ріжемо півкільцями, часник пропускаємо через прес або подрібнюємо ножем і з'єднуємо з соєвим соусом, гірчицею та цукровим піском.
Крок 2. З двох лимонів вичавлюємо сік (може бути достатньо одного, так як для рецепту потрібно не більше 4-5 столових ложок).
Крок 3. Баранину нарізаємо сегментами середнього розміру і змішуємо з цибульними півкільцями, часниковою сумішшю та лимонним соком. Так само, орієнтуючись на свої уподобання, додаємо чорний мелений перець та сіль.
Крок 4. Маринуємо м'ясні шматочки не менше трьох годин, а потім насаджуємо на шампури і приступаємо до смаження. Готовність перевіряємо ножем: якщо у центрі шматка м'ясо світле і виділяє прозорий сік – знімаємо з вугілля.
Крок 5. Ніжний та соковитий шашлик подаємо до столу на листі лаваша з маринованою цибулею та зеленню. Смачного!
Маринад для шашлику із баранини з гранатовим соком
Представляємо вашій увазі простий, але в той же час оригінальний рецепт приготування соковитого та ніжного шашлику з баранини, замаринованому, у суміші з гранатового соку, лимона, овочів та пряних спецій та трав.
Час приготування – 2 год. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Складові:
- Баранина – 2 кг.
- Цибуля – 1 кг.
- Часник – 1 головка.
- Гранатовий сік – 100 мл.
- Лимон – 1 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Приправа для м'яса – до смаку.
- Зіра – ½ ч.л.
- Коріандр – 1ч.
- Перець чорний горошком – до смаку.
- Перець червоний мелений – 1 ч.л.
- Базилік – 1 год.
- Чебрець – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Баранину добре зачищаємо від щільних білих плівок і жиру (сало прибираємо убік, воно стане нам у нагоді трохи пізніше). Після цього м'ясо ретельно промиваємо під струменем води і обсушуємо за допомогою паперових рушників.
Крок 2. Зрізаємо м'якоть з кістки (якщо така є) і нарізаємо шматочками середнього та однакового розміру для рівномірного обсмажування надалі.
Крок 3. Перекладаємо м'ясну нарізку в скляну або емальовану ємність, яка не окислить препарат.
Крок 4. З кілограма цибулі знімаємо лушпиння і нарізаємо максимально тонкими кільцями або півкільцями – присипаємо щіпкою солі і розминаємо руками, поки не виділиться сік.
Крок 5. Пересипаємо кільця цибулі до м'яса і перемішуємо, знову натискаємо на компоненти.
Крок 6. Горошини чорного перцю та коріандру (якщо він у зернах) перемелюємо в кавомолці або дробимо вістрям ножа.
Крок 7. Вимірюємо необхідну кількість спецій, вказаних у списку інгредієнтів.
Крок 8. Пересипаємо суміш прянощів і трав до м'яса.
Крок 9. Руками розмішуємо баранину з цибулею та приправами для рівномірного розподілу.
Крок 10. Головку часнику подрібнюємо і відправляємо в ємність з шашликом.
Крок 11. Додаємо в заготівлю трохи олії для соковитості.
Крок 12. І лимонний сік для нейтралізації специфічного запаху баранини.
Крок 13. Підливаємо гранатовий сік (можна замінити гранатовим соусом, його знадобиться не більше двох столових ложок).
Крок 14. Ще раз ретельно перемішуємо інгредієнти та прибираємо у прохолодне місце мінімум на дві години.
Крок 15. Після закінчення часу нанизуємо просочену баранину на шампури, чергуючи м'ясні шматочки з невеликими смужками сала, яке ми зрізали при обробці.
Крок 16. Насаджуємо всю заготовлену баранину.
Крок 17. Заготовки укладаємо на мангал, наповнений негарячим вугіллям.
Крок 18. Смажимо шашлик, періодично перевертаючи з одного боку на інший, щоб уникнути обвуглювання.
Крок 19. Готову страву подаємо до столу прямо на шампурах і відразу ж приступаємо до дегустації соковитого шашлику в гранатовому соку. Смачного!