Шашлик з баранини – 10 найсмачніших рецептів маринадів з покроковими фото

608d94645f422570c28496b00a568311

Однією з найпоширеніших і традиційних страв східної кухні є, звичайно ж, шашлик з баранячого м'яса. Ця страва улюблена багатьма, завдяки своєму вишуканому смаку і текстурі: готова страва виходить нежирною, але в той же час неймовірно соковитою, м'якою і тане в роті. Приготувати баранину можна по-різному, роблячи акценти на маринаді, наприклад, використовувати часник, щоб шашлик мав гоструватий смак, лимонний сік для характерної кислинки або гірчицю для пікантності. У цій добірці зібрані найкращі та перевірені рецепти, тому кожен знайде варіант, що підходить саме йому.

Шашлик із баранини по-кавказьки – класичний рецепт

Традиційна страва Сходу – шматочки баранячого м'яса, добре промариновані і запечені на розпеченому вугіллі, а іншими словами – шашлик по-кавказьки. Звичайно, доведеться трохи почекати, поки основний компонент повністю просочиться соком цибулі та спеціями, але результат певного цього вартий!

d0fca91646ad25ad7e1663acc263e52a

    Шашлик з баранини на мангалі в маринаді з оцтом

    Шашлик з баранини – це класика всіх пікніків та посиденьок біля багаття. Головний секрет смачної страви полягає у виборі якісного та свіжого м'яса, замаринованого у мінімальній кількості спецій та оцті. Звичайно, суперечки про найсмачніший маринад будуть продовжуватися нескінченно, але ми пропонуємо спробувати саме цей варіант і насолодитися дивовижним шашликом.

    Час приготування – 4 год.

    Час приготування – 30 хв.

    Порції – 4-5.

    Складові:

    • Баранина – 2 кг.
    • Цибуля – 4 шт.
    • Олія соняшникова – 2 ст.л.
    • Оцет 9% – 2 ст.
    • Сіль за смаком.

    Для маринаду:

    • Перець червоний мелений – 1 ч.л.
    • Базилік (сухий) – 1 год.
    • Паприка солодка мелена – 2 ч. л.
    • Коріандр – 1 год.
    • Кріп (сухий) – 1 ч.л.
    • Петрушка (суха) – 1 год.
    • Гірчиця (суха) – ½ ч.л.
    • Аркуш лавра – 3 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. М'якуш ретельно промиваємо під струменем води, обсушуємо і відокремлюємо від кісток, обов'язково видаливши всі білі плівки та хрящі, вкраплення жиру залишаємо для соковитості та аромату. Підготовлене м'ясо нарізаємо шматочками середнього розміру, щоб при жарінні вони не стали сухими, але в той же час повністю просмажилися.

    77c94d9f71d1e9e62fb7358bcd98a11b

    Крок 2. Великі цибулини очищаємо від лушпиння і ріжемо півкільцями.

    59dac109e0a9acd345cd96968d7e8bcf

    Крок 3. Перекладаємо шматочки цибулі в глибоку миску і розминаємо руками, щоб овоч пустив сік. Підливаємо потрібну кількість олії та оцту – розмішуємо та всипаємо спеції (їх кількість можна скоротити, якщо ви не любите пряний смак та, наприклад, використовувати під час наступного виїзду на природу). Лаврові листочки розламуємо пальцями та знову розмішуємо для рівномірного розподілу.

    25b360c858778b84906098c663f4f9ad

    Крок 4. Нарізане м'ясо укладаємо в таз або велику каструлю, туди ж пересипаємо маринад цибулі – розмішуємо компоненти і наполягаємо не менше трьох годин.

    e1ace167a2c47509d1f095b8c6dab65a

    Крок 5. У цей час розпалюємо багаття і готуємо велику кількість вугілля. Вугілля повинні трохи охолонути перед смаженням і мати злегка попелястий відтінок, а не яскраво-жовтогарячий.

    0ce28e410a8835a1c045cdf5404a0241

    Крок 6. Насаджуємо баранину на шампури та укладаємо на мангал.

    6310df20487fbc0669d8f970fd02ea24

    Крок 7. Періодично перевертаємо м'ясо з одного боку в інший, щоб уникнути горіння.

    f5e5106651733980173a46e50e9acdc3

    Крок 8. Томимо шашлик близько півгодини до повної готовності і подаємо до столу в поєднанні з маринованою цибулею (сіль, перець, оцет і олія) і нарізкою зі свіжих овочів. Смачного!

    f9e79dc852cce35cbf0d13b6fe6aed51

    Соковитий шашлик із баранини з цибулею

    Цибуля – це невід'ємне доповнення до будь-якого м'яса та баранина не є винятком. М'якуш, замаринований в цибульних півкільцях з додаванням солі та меленого перцю – це завжди неймовірно соковито, смачно та ароматно. Приготовлений на вугіллі шашлик з баранини сподобається всім вашим гостям, тому готуйтеся ділитися рецептом!

    Час приготування – 3 год. 50 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 3.

    Складові:

    • М'якуш баранини – 1,2-1,5 кг.
    • Цибуля – 3-4 шт.
    • Сало – 150 гр.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Сік лимона – 1-2 ст.
    • Приправа «хмелі-сунелі» – 2-3 тріски.
    • Олія – 2 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. М'ясо відокремлюємо від кістки та нарізаємо шматочками, зручними для насаджування на шампур. Цибулю рубаємо півкільцями і змішуємо два компоненти у великому посуді – злегка розминаємо руками, щоб шматочки цибулі пустили сік. Додаємо цибулю у великій кількості, олію, мелений перець, пару щіпок солі та трохи лимонного соку для нейтралізації специфічного запаху. Залишаємо в холоді на 2-3 години для просочення.

    cab85768aa836708713ce9f6ca56d96c

    Крок 2. Коли баранина практично просочилася маринадом, розрізаємо сало на квадрати завтовшки трохи більше двох сантиметрів.

    9756187821512393f02b6a3ec138204c

    Крок 3. І приступаємо до нанизування: після кожного шматка м'яса, насаджуємо на шампур та сало, чергуючи інгредієнти.

    d4905277cc1ea94ca185856e0794a33c

    Крок 4. Заготовки укладаємо на мангал, наповнений розпеченим вугіллям, і смажимо. Завдяки додаванню шпику, пісна баранина стане соковитою і м'якою всередині, а жир, що капає на вугілля, наситить м'ясо неповторним ароматом серпанку.

    2ff697404229256f3b82e053abca1fe3

    Крок 5. Готуємо шашлик приблизно 25-30 хвилин, обов'язково стежачи за тим, щоб шматочки не підгоряли. Гаряча страва комбінуємо з цибулею, зеленню і насолоджуємося кавказькою класикою. Смачного!

    90e818f492c321ef7ba74cade1ddbc44

    Як приготувати шашлик із корейки баранини?

    Сьогодні до вашої уваги перевірений рецепт приготування баранячої корейки на кісточці, замаринованої в суміші таких спецій, як зіра, коріандр і чорний перець у поєднанні з оливковою олією. Шашлик ідеально поєднується з молодою відвареною картоплею, із зеленню та сезонними овочами.

    Час приготування – 1 год. 50 хв.

    Час приготування – 10 хв.

    Порції – 3.

    Складові:

    • Корейка бараняча – 600-800 гр.
    • Олія оливкова – 3 ст.л.
    • Зіра – до смаку.
    • Коріандр (у зернах) – до смаку.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний горошком – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готуємо м'ясо та спеції, перелічені у графі «інгредієнти»: корейку ретельно промиваємо і насухо обтираємо паперовими рушниками (м'ясо слід вибирати таке, щоб товщина м'яса була не більшою і не меншою за два сантиметри).

    59a5c1f95a885809f0cc96a286b3fc08

    Крок 2. Зіру, зерна коріандру, сіль та горошки перцю укладаємо у ступку у бажаній кількості.

    9fe06d43e433c84c0698462fa3a27e33

    Крок 3. І розминаємо маточкою до стану приправи. Змішуємо отриману спецію з якісною оливковою олією і з усіх боків щедро натираємо баранину – залишаємо в прохолоді одну годину.

    97ab0a512e4aea29d0f885bb711c941d

    Крок 4. Промариноване м'ясо укладаємо на грати для барбекю і смажимо на негарячому вугіллі до готовності (близько 20 хвилин).

    9a89667b954cbe93ade87ee5fcb93383

    Крок 5. Ароматний та соковитий шашлик декоруємо пір'ям зеленої цибулі та свіжими гілочками фіолетового базиліка, запрошуємо сім'ю та гостей до столу. Смачного!

    a06ceeabb7131595770dec7645cceee2

    М'який шашлик із баранини в маринаді з ківі.

    Ківі – тропічний фрукт і, здавалося б, що може бути спільного у цього солодкого продукту та баранини? Однак, приготувавши маринад із зеленого фрукта з дрібними кісточками і просочивши їм м'ясо, ми отримаємо неймовірно смачну страву, яка сама розходитися по волокнах і просто танути в роті.

    Час приготування – 1 год. 50 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 4.

    Складові:

    • Баранина – 1 кг.
    • Ківі – 1 кг.
    • Цибуля – 3 шт.
    • Олія – 3 ст.л.
    • Приправа для шашлику – до смаку.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для швидкості дій та власної зручності викладаємо на робочу поверхню компоненти, які необхідні для маринаду.

    e2943b1c9f027b008c0b82b7ed86eb74

    Крок 2. З ківі знімаємо тонку шкірку і натираємо прямо в піалу.

    5593dc0904b0fa67fc614a36a3b42733

    Крок 3. Очищені цибулини нарізаємо кільцями.

    9a7fe664717b41e118f2fdaa4b0b93f5

    Крок 4. Промиту та обсушену баранину ріжемо шматками середнього розміру, щоб у процесі термічної обробки м'ясо не пересохло, а й повністю просмажилося.

    f7a781861ba5741a097a038a65a37e88

    Крок 5. В об'ємну миску перекладаємо м'ясні шматочки, фруктову кашку та цибулинні кільця – заважаємо та розминаємо цибулю руками для виділення соку, який розм'якшує баранину. Солимо, перчимо заготовку, додаємо приправи для шашлику, перемішуємо і залишаємо в холодному місці щонайменше на одну годину.

    ce241d3ce9856f9d413787deb3f3aa14

    Крок 6. Просочене маринадом м'ясо нанизуємо на шампури і обсмажуємо до готовності на вугіллі. Смачного!

    19bc31d9a999c5c7959b01aee57c5047

    Смачний шашлик із баранячих реберець

    Що може бути смачнішим і ароматнішим, ніж домашній шашлик із баранячих реберець у поєднанні з улюбленим гарніром та свіжими овочами? Якщо ви збираєтеся на пікнік або в похід, то обов'язково візьміть собі на замітку простий рецепт приготування неймовірно соковитої та ніжної м'ясної страви, яку вдасться приготувати навіть недосвідченому кулінару.

    Час приготування – 3 год.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 2-4.

    Інгредієнти :

    • Ребра баранячі – 1 кг.
    • Цибуля – 260 гр.

    Для маринаду:

    • Соус соєвий – 45 мл.
    • Гранатовий сік – 200 мл.
    • Чебрець – 1 ч.л.
    • Розмарин – 1 год.
    • Сіль – 1 год.
    • Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готуємо основний інгредієнт – баранину: промиваємо, обсушуємо і розрізаємо на сегменти або залишаємо стрічку цільною (на ваш смак).

    6fd3d0c205b4e40967faa046865d7716

    Крок 2. Для маринаду в піалі змішуємо соєвий соус, фруктовий сік, мелений перець та ароматні трави.

    e7acff59965cb2d8148249b02278b695

    Крок 3. Також обов'язково підсолюємо заправку.

    cd4071aa344de396996ee157127a8bea

    Крок 4. Ретельно розмішуємо кристали солі в соусі і даємо постояти близько десяти хвилин, щоб усі спеції встигли розкритися та віддали свій аромат.

    cfde1f45ef574027d814b8a3f095676e

    Крок 5. М'ясо укладаємо в посуд відповідного розміру і заливаємо соєво-гранатової сумішшю.

    a86eca0cb33cf7b0473755e66f2bbd6f

    Крок 6. Додаємо в ємність очищені цибулини, що розрізають на дві-чотири частини. Перемішуємо всі компоненти і прибираємо в прохолоду щонайменше на 2 години, а краще – на ніч.

    a480b0527fde2cde6d9427af218c43c8

    Крок 7. Просочені реберця нанизуємо на шампури (бажано використовувати дві «шпажки» для однієї стрічки, тому що при смаженні м'ясо не буде перевертатися).

    2e5805c2604bfc26fe141e59ed808c31

    Крок 8. Перекладаємо заготовки на мангал, наповнений гарячим вугіллям, і смажимо з двох боків приблизно 20-30 хвилин. Перед подачею прикрашаємо страву розламаними гранатами та гілочками петрушки. Смачного!

    41ee40c7de4961db841cea36af2a212a

    Маринад для шашлику з баранини на кефірі

    Приготуємо соковитий та ніжний шашлик з баранини, замаринований у суміші з кефіру, лимону та цибулі. Така страва стане «цвяхом» будь-якого пікніка біля багаття і миттєво розлетиться з тарілок, бо готове м'ясо просто танутиме в роті. Тому наперед рекомендуємо готувати із запасом!

    Час приготування – 4 год. 30 хв.

    Час приготування – 25 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    • Баранина – 1,5 кг.
    • Цибуля – 4 шт.
    • Лимон – 1 шт.
    • Кефір – 500 мл.
    • Аркуш лавра – 4 шт.
    • Перець чорний горошком – до смаку.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Баранину зачищаємо від білих плівок і хрящів, промиваємо і обсушуємо, а потім нарізаємо шматочками середнього розміру для повноцінного прожарювання.

    c700628c1ac0132c79be52c43446b2fe

    Крок 2. З цибулі знімаємо лушпиння і ріжемо півкільцями – чергуючи шари м'яса та цибулі. Укладаємо компоненти у велику ємність, приправляючи шари двома видами перцю та листочками лавра. Зібрану конструкцію поливаємо соком одного лимона і залишаємо на 40-60 хвилин.

    4fa0b8aa8323cb8490bb5db91dac9464

    Крок 3. Після закінчення часу підливаємо в посуд з шашликом кефір і даємо постояти ще близько 3-4 годин для просочення.

    01d2f451e9d82790338bfe3c870c0740

    Крок 4. За п'ять хвилин до нанизування баранини на шампури – додаємо сіль, орієнтуючись на свої переваги та перемішуємо.

    abdc75c2eac1b585c261ce460a04c50a

    Крок 5. М'ясні шматочки смажимо на розпеченому вугіллі до повної готовності, час від часу перевертаючи з одного боку на інший. Ароматну страву подаємо до столу у поєднанні зі свіжими овочами, зеленню та соусами. Смачного!

    0ea0107014d6845d5bdca2c77b81e488

    Маринад для шашлику з баранини на мінеральній воді

    На даний момент існує безліч рецептів маринадів для різного м'яса, проте, найпростішим варіантом і досі залишається маринад, на основі мінеральної води. З найпростіших і найдоступніших інгредієнтів виходить найсмачніший і найніжніший шашлик з баранини!

    Час приготування – 1 год. 45 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 3.

    Складові:

    • Баранина – 1 кг.
    • Цибуля – 500 гр.
    • Вода мінеральна (газована) – 1 л.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Зіра – до смаку.
    • Коріандр – до смаку.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Півкілограма цибулі «звільняємо» від лушпиння, нарізаємо півкільцями та укладаємо в об'ємний посуд – розминаємо руками до виділення соку.

    a1ff1bb60b5b3a5c607ec06f7df34458

    Крок 2. Баранину розрізаємо на невеликі сегменти, які зручно смажити на шампурі і пересипаємо до шматочків цибулі. Посипаємо зірою (зовсім трохи), коріандром і меленим перцем – перемішуємо і знову злегка натискаємо.

    9afc11834891cbabe1517e48c791171d

    Крок 3. Заливаємо вміст ємності мінералкою і залишаємо на одну годину – цього часу достатньо для просочення шматочків.

    eec9b3b383dda2586d5f54454feef1ad

    Крок 4. Коли вугілля майже готове – насаджуємо баранину (без цибулі, тому що вона обуглиться і дасть гіркоту) на шампури або розділимо на грати для барбекю.

    0f544bc103d640cdf96f2971adf88f44

    Крок 5. Укладаємо заготовки на вугіллі і приступаємо до обсмажування: час термічної обробки в середньому становить близько 15 хвилин.

    e0f00da41cabb0f6240dcc8ff2e373ba

    Крок 6. Підрум'янюємо шашлик, перевіряємо на готовність і подаємо до столу, присипавши щіпкою солі. Смачного!

    308a79632753a96865057e7ddb0f3593

    Шашлик з баранини в маринаді з соєвим соусом

    Соєвий соус, лимон, гірчиця, цибуля і часник – запорука смачного і соковитого шашлику, який завжди виходить ідеальним: рум'яна і апетитна скоринка зовні і м'якість і текстура всередині, що тане в роті. Маринад з таких компонентів підходить для будь-якого м'яса, але особливо гарний із бараниною.

    Час приготування – 3-5 год.

    Час приготування – 35 хв.

    Порції – 3-4.

    Складові:

    • Баранина – 1 кг.
    • Цибуля – 3 шт.
    • Часник – 3 зуб.
    • Соус соєвий – 5 ст.
    • Цукор-пісок – 2 ст.
    • Гірчиця – 1 ст.
    • Лимон – 2 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готуємо компоненти для маринаду: цибулю ріжемо півкільцями, часник пропускаємо через прес або подрібнюємо ножем і з'єднуємо з соєвим соусом, гірчицею та цукровим піском.

    991aeed0e738957583751a65458cfe19

    Крок 2. З двох лимонів вичавлюємо сік (може бути достатньо одного, так як для рецепту потрібно не більше 4-5 столових ложок).

    67f01697cea3d23a7234e73dab7fbcfe

    Крок 3. Баранину нарізаємо сегментами середнього розміру і змішуємо з цибульними півкільцями, часниковою сумішшю та лимонним соком. Так само, орієнтуючись на свої уподобання, додаємо чорний мелений перець та сіль.

    66e048588d791ffec05facff35bf2d8f

    Крок 4. Маринуємо м'ясні шматочки не менше трьох годин, а потім насаджуємо на шампури і приступаємо до смаження. Готовність перевіряємо ножем: якщо у центрі шматка м'ясо світле і виділяє прозорий сік – знімаємо з вугілля.

    26387ad0ee3fcbce2be85d024a5455a4

    Крок 5. Ніжний та соковитий шашлик подаємо до столу на листі лаваша з маринованою цибулею та зеленню. Смачного!

    b63326e2e74eeda72ff262e0e269ed5e

    Маринад для шашлику із баранини з гранатовим соком

    Представляємо вашій увазі простий, але в той же час оригінальний рецепт приготування соковитого та ніжного шашлику з баранини, замаринованому, у суміші з гранатового соку, лимона, овочів та пряних спецій та трав.

    Час приготування – 2 год. 50 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Баранина – 2 кг.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Часник – 1 головка.
    • Гранатовий сік – 100 мл.
    • Лимон – 1 шт.
    • Олія – 2 ст.л.
    • Приправа для м'яса – до смаку.
    • Зіра – ½ ч.л.
    • Коріандр – 1ч.
    • Перець чорний горошком – до смаку.
    • Перець червоний мелений – 1 ч.л.
    • Базилік – 1 год.
    • Чебрець – 1 ч.л.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Баранину добре зачищаємо від щільних білих плівок і жиру (сало прибираємо убік, воно стане нам у нагоді трохи пізніше). Після цього м'ясо ретельно промиваємо під струменем води і обсушуємо за допомогою паперових рушників.

    ab5fff4bed9c73fb84ae2b01a35060a3

    Крок 2. Зрізаємо м'якоть з кістки (якщо така є) і нарізаємо шматочками середнього та однакового розміру для рівномірного обсмажування надалі.

    63fe483aa52faa5c02d29b6d7b8df15d

    Крок 3. Перекладаємо м'ясну нарізку в скляну або емальовану ємність, яка не окислить препарат.

    dcf9540f8e8f460b54dc5086824c43d1

    Крок 4. З кілограма цибулі знімаємо лушпиння і нарізаємо максимально тонкими кільцями або півкільцями – присипаємо щіпкою солі і розминаємо руками, поки не виділиться сік.

    1d5ec14c4ce75c8c51d72bba5b6a9b52

    Крок 5. Пересипаємо кільця цибулі до м'яса і перемішуємо, знову натискаємо на компоненти.

    774f1d80a7de571ff7687e1fea726aac

    Крок 6. Горошини чорного перцю та коріандру (якщо він у зернах) перемелюємо в кавомолці або дробимо вістрям ножа.

    0bb11e2919c2105a6a0aa4f229af4496

    Крок 7. Вимірюємо необхідну кількість спецій, вказаних у списку інгредієнтів.

    96f068d3a1461b25eca0177e29f1eeea

    Крок 8. Пересипаємо суміш прянощів і трав до м'яса.

    94f75e660d951e44c3240d81e544d174

    Крок 9. Руками розмішуємо баранину з цибулею та приправами для рівномірного розподілу.

    0899dbb4c83829216bdbff451b6d1f58

    Крок 10. Головку часнику подрібнюємо і відправляємо в ємність з шашликом.

    32417d69715b3bb173bcf114078c1d95

    Крок 11. Додаємо в заготівлю трохи олії для соковитості.

    39e09d2213b8998015e7cc50cea9449b

    Крок 12. І лимонний сік для нейтралізації специфічного запаху баранини.

    45c779da72fb93be11fca1fed675a872

    Крок 13. Підливаємо гранатовий сік (можна замінити гранатовим соусом, його знадобиться не більше двох столових ложок).

    2ab791a847c9b5b28fc0bea72b334b4d

    Крок 14. Ще раз ретельно перемішуємо інгредієнти та прибираємо у прохолодне місце мінімум на дві години.

    a078de26a6237e995a1b0d3417b7751c

    Крок 15. Після закінчення часу нанизуємо просочену баранину на шампури, чергуючи м'ясні шматочки з невеликими смужками сала, яке ми зрізали при обробці.

    9e7dcac4085761f289b96bf9dcb0633d

    Крок 16. Насаджуємо всю заготовлену баранину.

    25d9fec38be8197a69198269e26a3713

    Крок 17. Заготовки укладаємо на мангал, наповнений негарячим вугіллям.

    1b9955a3b5c683b4287dde0c328cf981

    Крок 18. Смажимо шашлик, періодично перевертаючи з одного боку на інший, щоб уникнути обвуглювання.

    2c1c1c1739319e36a394e6a5a28e2e92

    Крок 19. Готову страву подаємо до столу прямо на шампурах і відразу ж приступаємо до дегустації соковитого шашлику в гранатовому соку. Смачного!

    a0efcb9b9acd7f3f29853f7af4e2668d

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал