Салат із капусти на зиму – гарний варіант заготівлі цього овочу, поряд з капустою квашеною або маринованою. Капуста не буде свіжим салатом, а консервованим, проте смачно доповнить будь-яку страву зимового столу. Такі салати часто доповнюються набором інших овочів та прянощів, але незмінними залишаються капуста та спеції: сіль, цукор та оцет. Рецепти салатів вибираються до смаку господині.
Салат із капусти на зиму «Пальчики оближеш»
Салат із капусти на зиму під назвою «Пальчики оближеш» означає, що страва виходить смачною, апетитною і вдалося на славу. Готуємо салат з капусти з додаванням у рівних кількостях солодкого перцю, моркви та цибулі. Салат не вимагає термічної обробки, і роль консерванту відіграє столовий оцет. Такий салат добре зберігається кілька місяців у холодних умовах. Рецепт зручний для великих обсягів заготівлі.
Салат з капусти та огірків на зиму
Салат з капусти та огірків на зиму відрізняє свіжий смак, легкість та ніжність у порівнянні з іншими заготовками, з лінійки капустяних салатів. Для нього краще використовувати капусту ранніх сортів, як ніжнішу. Салат у цьому рецепті доповнимо цибулею, часником та зеленню. Готує без гасіння, але зі стерилізацією, що збереже огірки та капусту хрусткими.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3,5 л.
Складові:
- Капуста рання – 1,5 кг.
- Огірки – 1,5 кг.
- Цибуля – 500 гр.
- Часник – 1 головка.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Селера – 1 пучок.
- Лист лавровий – 8 шт.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 2 ст.
- Оцет 9% – 4 ст.
- Олія – ½ ст.
Процес приготування:
Крок 1. З качана ранньої капусти зняти зовнішні листи, видалити качан і нарізати капусту тонкими смужками.
Крок 2. Свіжі огірки промити під проточною водою, витерти насухо серветкою і нарізати тонкими кружальцями.
Крок 3. Очищену та промиту цибулю нарізати невеликими кубиками.
Крок 4. Очищені від лушпиння зубки часнику подрібнити на часнику.
Крок 5. У глибокий посуд перекласти всю нарізку овочів. Пучки зелені промити, просушити серветкою, дрібно нарізати та перекласти до овочевої нарізки. Потім до салату насипати вказану в рецепті кількість солі з цукром, налити столовий оцет з олією та руками все добре перемішати. Овочі зі спеціями залишити на 2 години за кімнатної температури для маринування.
Крок 6. Після цього салат розкласти по чистих банках і зверху покласти лаврові листи. Банки прикрити кришками та простерилізувати, як і всі домашні консервації, протягом 20 хвилин. Потім банки відразу герметично закупорити і повністю остудити без загортання «шубою».
Крок 7. Охолілі банки з салатом з капусти з огірками переставити на зберігання у темне та прохолодне приміщення. Смачних та вдалих заготовок!
Салат «Генеральський» із капусти на зиму
Класичним набором овочів для салату з капусти під назвою «Генеральський» є капуста, помідори, солодкий перець, цибуля та огірки. Пропорції овочів можуть бути різні, і в цьому рецепті більше огірків із помідорами, але технологія залишається незмінною та готується салат зі стерилізацією. Овочі в салаті добре зберігають хрустка текстуру, і смак закуски виходить приємний і в міру гострий.
Час приготування: 4 години.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4 л.
Складові:
- Помідори – 1 кг.
- Огірки – 1 кг.
- Капуста – 300 грн.
- Цибуля – 300 гр.
- Морква – 300 грн.
- Солодкий перець – 300 гр.
- Гострий перець – 1 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Сіль – 2 ст.
- Оцет 70% – 1 ст.
- Олія – 150 мл.
- Зелень – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед готуються, згідно з рецептом, усі овочі. Вони чистяться і промиваються холодною водою. Помідори нарізаються тонкими слайсами та перекладаються у глибокий посуд для маринування.
Крок 2. Огірки нарізаються кружальцями, а можна їх нарізати фігурно, що зовнішній вигляд закуски зробить апетитним і красивим.
Крок 3. Подібним чином нарізається морква. Солодкий перець нарізається соломкою, а цибуля тонкими півкільцями. Нарізування цих овочів перекладається в посуд до помідорів.
Крок 4. На особистий смак до цих овочів додається нарізаний тонкими кільцями стручок гострого перцю. Зелень дрібно шаткується і також додається до овочевої нарізки.
Крок 5. В останню чергу тонкою соломкою шаткується капуста і додається до інших інгредієнтів. До салату насипаються сіль з цукром, наливається оцет та олія. Овочі зі спеціями добре перемішуються. Посуд із салатом прикривається кришкою, і овочі залишаються на 2-3 години для маринування за кімнатної температури.
Крок 6. Після часу маринування салат компактно розкладається по чистих банках і овочі заливаються маринадом. Паличкою, салат слід проткнути до дна банок для видалення повітря.
Крок 7. Банки прикриваються чистими кришками та стерилізуються за загальними правилами стерилізації домашніх заготовок протягом 25 хвилин від початку закипання води в каструлі. Приготовлений з капустою «Генеральський» салат герметично закупорюється і після остигання переставляється в місце прохолодне та темне для зберігання. Смачних та вдалих заготовок!
Салат на зиму з капусти та болгарського перцю.
Салат на зиму з капусти та болгарського перцю, як овочі, що добре поєднуються смаком між собою, буде у вас простою та швидкою заготівлею. У цьому рецепті вам пропонується приготувати салат без стерилізації, способом дворазової заливки, подібно до маринування овочів у банках. Доповнимо салат невеликою кількістю моркви та цибулі. Пропорцію овочів можна змінити на свій смак. Капуста та перець у салаті за рахунок короткої термічної обробки, залишаться хрусткими та соковитими.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2,5 л.
Складові:
- Капуста – 1,5 кг.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цукор – 4 ст.
- Сіль – 1.5 ст.
- Оцет 9% – 30мл.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед готуються овочі та спеції для салату згідно рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі.
Крок 2. Очищений від зовнішніх листів качан капусти обполіскується холодною водою і шаткується соломкою.
Крок 3. Цибуля очищається від лушпиння і нарізається тонкими півкільцями.
Крок 4. Очищена морква нарізається тонкими кружальцями. Болгарський перець будь-якого кольору очищається від насіння та перегородок і нарізається також соломкою. Нарізка всіх овочів перекладається в миску та добре перемішується.
Крок 5. Салат компактно укладається в чисті банки і поверх нього кладеться кілька кружків моркви. Нарізка овочів у банках заливається окропом. Банки прикриваються кришками та залишаються на 10-15 хвилин.
Крок 6. Потім вода зі банок через спеціальну кришку з дірочками переливається в каструлю. У ній розчиняється вказана в рецепті кількість солі з цукром. Маринад доводиться до кипіння, до нього наливається оцет і вогонь вимикається. Гарячим маринадом заливаються овочі в банках і одразу закупорюються кришками.
Крок 7. Банки з салатом з капусти з болгарським перцем остуджуються без загортання «шубою» і переносяться в місце зберігання консервацій. Смачних та вдалих заготовок!
Салат з капусти, перцю, моркви та цибулі.
Салат із капусти, перцю, моркви та цибулі при зазначеній у рецепті пропорції цих овочів готується або без термічної обробки, або зі стерилізацією, що відрізняє їх до смаку. У цьому рецепті готуємо салат за другим варіантом, і овочі в ньому залишаться хрусткими і водночас ніжними. Основним інгредієнтом у салаті є капуста, а морква, перець та цибуля беруться в рівних кількостях. Овочі для салату зважуються очищеними.
Час приготування: 4 години.
Час приготування: 1 год.
Порції: 8 л.
Складові:
- Капуста – 5 кг.
- Перець болгарський – 1 кг.
- Цибуля – 1 кг.
- Морква – 1 кг.
Для маринаду:
- Вода – 1 л.
- Цукор – 350 гр.
- Сіль – 4 ст.
- Оцет фруктовий 6% – 300 мл.
- Олія – 500 мл.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Підготовлену до консервації капусту нашаткувати ножем або за допомогою кухонного гаджета тонкою соломкою і перекласти в глибокий посуд.
Крок 2. На корейській тертці подрібнити очищену та промиту моркву. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками, нарізати соломкою і разом із морквою перекласти до капусти.
Крок 3. Цибулю очистити від лушпиння, нарізати тонкими півкільцями і перекласти до інших овочів.
Крок 4. Нарізку овочів посипати вказаною в рецепті кількістю солі з цукром.
Крок 5. Потім до овочів налити один літр чистої холодної води та півлітра олії. Додати фруктовий (яблучний) оцет або трохи меншу кількість столовий. За смаком можна до салату додати дрібно нашатковану будь-яку зелень.
Крок 6. Овочеву нарізку зі спеціями руками добре перемішати і трохи утрамбувати. Потім прикрити кришкою посуд і залишити салат на 2 години для маринування при кімнатній температурі.
Крок 7. Поки салат маринується, промити з харчовою содою невеликі банки (літрові або півлітрові) для заготівлі. Стерилізація банок не є обов'язковою. Замаринований салат щільно укласти в підготовлені банки до рівня плічок і залити маринадом. Банку прикрити ошпареними окропом кришками, поставити у велику каструлю, застелену рушником і налити теплу воду.
Крок 8. Стерилізувати салат у літрових банках протягом 40 хвилин, у півлітрових банках – 20 хвилин від початку кипіння води в каструлі. Після закінчення стерилізації банки з салатом з капусти, перцю, моркви та цибулі герметично закупорити, остудити у перевернутому вигляді та під «шубою» протягом доби, а потім перенести на зберігання в підвал. Смачних та вдалих заготовок!
Салат з капусти з помідорами на зиму
Рецептів капустяних салатів на зиму багато, і важливо знайти такий, щоб припав до смаку всій сім'ї, а це може бути салат з капусти з помідорами на зиму, оскільки мариновані помідори з капустою хрусткою люблять, напевно, всі. Готуємо без стерилізації та методом потрійного заливання. Форма нарізки овочів може бути будь-якою. Основними інгредієнтами салату є капуста з помідорами, інші овочі будуть декором.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л (2 банки по 1,5 л).
Складові:
- Капуста – 1 качан невеликий.
- Помідори – 400 грн.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Часник – 6 зубків.
- Кріп – 2 парасольки.
- Лист хрону – 2 шт.
Маринад на 1 літр води:
- Цукор – 2 ст. з гіркою.
- Сіль – 30 гр.
- Оцет 9% – 3 ст.
- Перець чорний горошок – 6 шт.
- Перець запашний горошок – 6 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Банки для заготівлі завчасно вимиваємо з харчовою содою та стерилізуємо будь-яким способом. Кришки кип'ятимо. У банки кладемо по кропковій парасольці з листом хрону.
Крок 2. Овочі для салату чистимо, промиваємо та нарізаємо середніми шматочками довільної форми. Овочеву нарізку компактно та красиво вкладаємо у банки у будь-якому порядку.
Крок 3. Потім поверх овочів кладемо по шматочку листа хрону, щоб окріп не порушив цілісність шкірки помідорів.
Крок 4. У каструлю наливаємо 1 літр чистої води, розчиняємо в ній сіль із цукром згідно пропорції рецепту, кладемо горошки перців та лавровий лист. Маринад доводимо до кипіння.
Крок 5. Гарячим маринадом заливаємо нарізку овочів у банках, банки прикриваємо кришками і залишаємо їх на 15 хвилин. Заливку повторюємо двічі. Третій раз маринад переливаємо в каструлю і після його закипання додаємо оцет. Вогонь одразу вимикаємо. Гарячим маринадом заливаємо банки з салатом, герметично закупорюємо та остуджуємо у перевернутому вигляді та під «шубою». Салат з капусти з помідорами добре зберігається понад рік і поза холодильником, а овочі промаринуються лише за місяць. Смачних та вдалих заготовок!
Салат із капусти «Зимовий»
Салат з капусти «Зимовий» має кілька варіантів приготування, які ґрунтуються на доповненні капусти іншими овочами, але головне в них одне – максимально зберегти вітаміни та корисні властивості овочів. У цьому рецепті готуємо «Зимовий» капустяний салат без термічної обробки та вага овочів наведена в очищеному вигляді. Основний інгредієнт – капуста, але без перцю смак не той. У холодних умовах салат добре зберігається кілька місяців.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 1 год.
Порції: 4,5 л. (3 банки по 1,5 л).
Складові:
- Капуста – 2,5 кг.
- Перець болгарський – 750 гр.
- Цибуля – 500 гр.
- Морква – 500 грн.
- Цукор – 175 гр.
- Сіль – 2 ст.
- Оцет 9% – 180 мл.
- Олія – 250 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготовлену до заготівлі капусту будь-яким способом шаткуємо тонкою соломкою і перекладаємо в глибокий посуд.
Крок 2. Для салату вибираємо соковитий болгарський перець із товстими стінками та червоного кольору, адже тонкостінний не дасть гарного смаку.
Крок 3. Моркву очищаємо та подрібнюємо на великій тертці. Очищений цибуля нарізаємо маленькими кубиками. Перці очищаємо від насіння та перегородок і також нарізаємо кубиками. Ці подрібнені овочі перекладаємо до капусти.
Крок 4. Салат руками добре перемішуємо.
Крок 5. Потім до салату насипаємо вказану в рецепті кількість солі з цукром і наливаємо столовий оцет із олією. Все ще раз перемішуємо, щоб сухі спеції розчинилися. Для заготівлі беремо чисті сухі банки і стерилізувати їх необов'язково. Овочі щільно укладаємо в банки та переливаємо в них залишки овочевого соку.
Крок 6. Банки закриваємо капроновими кришками або гвинтовими металевими, підклавши під низ шматочки паперу, змочені горілкою.
Крок 7. Салат «Зимовий» з капусти відразу переносимо на зберігання до підвалу або ставимо в холодильник. Овочі промаринуються за 3-5 днів, тому можна салат подавати до столу, а в підвалі він чудово збережеться до зими. Смачних та вдалих заготовок!
Капустяний салат «Вітамінний» на зиму
Салат з капусти «Вітамінний» готується без термічної обробки овочів, і цей спосіб приготування дозволяє максимально зберегти корисні якості з вітамінами, що важливо для зимового столу. Готуємо салат з капусти пізніх сортів з додаванням у рівних кількостях солодкого перцю, цибулі та моркви. Зберігати «вітамінний» салат потрібно лише за температури не вище 4°С.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 1 год.
Порції: 8 л.
Складові:
- Капуста – 5 кг.
- Перець болгарський – 1 кг.
- Цибуля – 1 кг.
- Морква – 1 кг.
Для заправки:
- Цукор – 350 гр.
- Сіль – 3 ст.
- Оцет 9% – 500 мл.
- Олія – 500 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати капусту для заготівлі: видалити зовнішнє листя, розрізати качан на половинки і вирізати качан. Нашаткувати капусту тонкою соломкою і перекласти в глибокий посуд.
Крок 2. Моркву очистити від шкірки, промити і подрібнити на тертці відразу в посуд з капустою.
Крок 3. Очистити цибулини, нарізати дрібними кубиками та додати до капусти.
Крок 4. Болгарські перці різного кольору очистити від насіння з перегородками та плодоніжками, промити, нарізати соломкою або кубиками та перекласти до решти овочів.
Крок 5. В окремому посуді змішати всі інгредієнти для заправки та залити нею нарізку овочів. Потім руками салат перемішати, не перетираючи овочі, щоби не дали сік.
Крок 6. Приготовлений салат дуже щільно укласти в заздалегідь простерилізовані банки та прикрити кришками. Салат із капусти «Вітамінний» залишити на 3 дні за кімнатної температури. Потім герметично закупорити його прокип'яченими кришками і перенести на зберігання холодний підвал. Вдалих та смачних заготовок!
Салат із червонокачанної капусти
Салат із червонокачанної капусти своїм смаком, корисними властивостями, та й зовнішнім яскравим виглядом перевершує салати із білої капусти. У цьому рецепті салат готуємо за принципом вітамінних салатів: без теплової обробки, але розкладанням у стерильні банки. Смак червонокачанної капусти доповнимо солодким перцем з морквою та цибулею. Для такої капусти важлива її тонка нарізка.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1,5 л.
Складові:
- Капуста червонокачанна – 1.5 кг.
- Перець болгарський – 200 гр.
- Цибуля – 200 гр.
- Морква – 200 грн.
- Цукор – 3 ст.
- Сіль – 1 год.
- Оцет 9% – 4 ст.
- Олія – 5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі та спеції для салату відразу підготувати відповідно до рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі. Перець з|із| морквою і цибулею почистити і промити. У капусти видалити зовнішнє листя з качаном. Овочі зважити.
Крок 2. Очищений перець нарізати тонкою соломкою.
Крок 3. Моркву подрібнити на тертці.
Крок 4. Червону капусту нашаткувати дуже тонкою соломкою гострим ножем або за допомогою спеціальної овочерізки.
Крок 5. Цибулю нарізати тонкими півкільцями.
Крок 6. У глибокий посуд перекласти всю овочеву нарізку. В окремій піалі або чаші змішати сіль з цукром, оцтом і олією, щоб сухі спеції розчинилися повністю. Цією заправкою залити нашатковані овочі та акуратно, без перетирання їх, перемішати.
Крок 7. Банки і металеві кришки без гумок простерилізувати в духовці протягом 20 хвилин при 110°С.
Крок 8. Приготовлений салат з червонокачанної капусти дуже щільно укласти в банки, герметично закупорити і відразу переставити на зберігання холодний підвал або холодильник. Смачних та вдалих заготовок!
Салат з капусти корейською на зиму
Поряд із морквою, огірками та кабачками, можна приготувати на зиму салат із капусти по-корейськи. Такий варіант передбачає обов'язкову добавку до салату часнику з гострим перцем та набором корейських приправ. Набір овочів простий, і вони беруться приблизно в однаковій кількості. Готуємо салат із стерилізацією.
Час приготування: 2 години 40 хвилин.
Час приготування: 1 год.
Порції: 5 л.
Складові:
- Капуста – 1,5 кг.
- Перець болгарський – 1 кг.
- Цибуля – 1 кг.
- Морква – 1,5 кг.
- Перець гострий – 1 стручок.
- Часник – 2 голівки.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Перець червоний мелений – 1 ч.л.
- Приправа для корейської моркви – 30 грн.
- Цукор – 8 ст.
- Сіль – 2.5 ст.
- Оцет 9% – 1 ст.
- Олія – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати всі овочі для салату. Їх почистити та промити холодною водою. Потім овочі подрібнити будь-яким способом: гострим ножем чи за допомогою кухонних гаджетів, що є досить трудомістким.
Крок 2. Капусту нашаткувати тонкою соломкою і відразу перекласти в глибокий посуд.
Крок 3. Очищену цибулю нарізати тонкими півкільцями і обсмажити в розігрітій олії тільки до прозорості. Перекласти його до капусти.
Крок 4. Моркву подрібнити на терці корейської. Солодкий перець нарізати тонкою соломкою. Гострий перець нарізати дрібними кубиками. Зубки часнику подрібнити на часнику. Ці овочі перекласти в посуд до капусти з цибулею.
Крок 5. Нарізку овочів посипати, відповідно до пропорції рецепту, спеціями з приправами та налити до них столовий оцет із олією.
Крок 6. Потім салат добре перемішати і залишити на 1:00 для маринування, прикривши посуд серветкою і при кімнатній температурі.
Крок 7. Після закінчення маринування овочі компактно розкласти по чистих банках і залити маринадом. Банки накрити кришками та простерилізувати, як усі домашні консервації, у великій каструлі. Час стерилізації для літрових банок становить 25 хвилин від початку кипіння води у каструлі. Потім банки з салатом з капусти по-корейськи герметично закупорити, остудити під «шубою» протягом 12 годин і перевернутому вигляді. Зберігати салат бажано у темному та прохолодному приміщенні. Смачних та вдалих заготовок!