Шакшука класична – 9 рецептів приготування на сковороді з покроковими фото

daad1128dd897e988df9180b176a441d

Шакшука – поживна та смачна страва східної кухні. Вона чимось нагадує нашу яєчню. Тільки шакшука готується з додаванням помідорів, перцю і ріпчастої цибулі. Також, велику увагу тут потрібно приділити пряним спеціям, щоб цілком і повністю занурити своїх близьких в усі фарби Сходу. Подавати страву найкраще з лавашем або коржами.

Як приготувати шакшуку з помідорами

Як приготувати шакшуку з помідорами по всіх східних традицій, щоб не була схожа на звичайну яєчню, ми докладно описали в рецепті. Ви здивуєтеся, наскільки оригінальним може бути блюдо з самих звичайних і бюджетних продуктів. І такою популярною шакшука стала зовсім не випадково.

Час готування – 18 хв.

Час приготування – 18 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Помідори стиглі – 300 гр.
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Перець солодкий червоний – 0,5 шт.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Сіль кухонна – 0,5 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Перець чилі стручковий – 1 шт.
  • Часник – 10 гр.
  • М’якоть томатів протерта – 200 мл.
  • Паприка солодка молота – 1 ст.л.
  • Петрушка – 5 гр.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори помийте і наріжте кубиками.

661706f234bc925bed4ffac8e469d82e

Крок 2. Болгарський перець помийте, очистіть від насіння, видаліть білі перегородки. М’якоть наріжте соломкою.

4573211b0a668e37a0e52f6aa970cce2

Крок 3. З головки ріпчастої цибулі зніміть лушпиння, помийте і наріжте півкільцями. Очищені зубчики часнику наріжте дрібними кубиками, а стручок перцю чилі – кільцями.

e6d7667f982f3339b2e97d01d9a930f3

Крок 4. На прогріту сковороду влийте олію. Спочатку обсмажте часник і перець чилі протягом 30 секунд.

61edbea94eba50c6803c11a32d32de2c

Крок 5. Потім додайте помідори, болгарський перець і ріпчасту цибулю. Смажте овочі протягом 2 хвилин на середньому вогні.

bea08038a30461d28a78f0be9c1c91b2

Крок 6. Після цього додайте перетерту м’якоть томатів, тушкуйте протягом 10 хвилин. Потім додайте спеції, перемішайте і тримайте зажарку на вогні близько 3 хвилин.

700f07c1722d3c93bbd241258487c26c

Крок 7. Столовою ложкою розсуньте зажарку в тих місцях, куди будете розбивати яйця. Розбийте до овочів все курячі яйця і смажте їх приблизно 4 хвилини. Білок повинен схопитися, а жовток при цьому повинен залишитися рідким.

64bde9237f53b8268933612326579239

Крок 8. Шакшука з помідорами готова, перед подачею посипте її рубаною петрушкою. Смачного!

19db3dc6d145965aaf2567fbf7619877

Шакшука з сиром в домашніх умовах

Шакшука з сиром в домашніх умовах готується досить просто. В принципі, сир можна брати будь-який, який ви більше віддаєте перевагу. Блюдо дуже часто готують саме для сніданку, так як воно здатне швидко вгамувати голод і зарядити енергією.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Сир фета – 100 гр.
  • Перець болгарський червоний – 2 шт.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний свіже-молотий – за смаком.
  • Паприка копчена молота – за смаком.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Тім’ян сушений – за смаком.
  • Помідори, протерті – 50 гр.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, обмийте під краном і наріжте кубиками. Потім обсмажте її на середньому вогні.

aad730e5eee52a3e9d190a3cb8517e51

Крок 2. Болгарський перець помийте, видаліть білі перегородки і насіння. Наріжте м’якоть кубиками і додайте до цибулі на сковороду.

dc6e045dd5092580dcffdf8001ec26a6

Крок 3. Овочеве засмажування посоліть за смаком, додайте сушений чебрець і копчену паприку.

22f7a4b134d29f1d7caf1b9d2acfc680

Крок 4. Також додайте протерті помідори, перемішайте.

8eb0e540fadca7e719f98aa350b53158

Крок 5. Приберіть сковороду з вогню і додайте до томатного соусу сир фета, розламаний на невеликі шматочки.

7bc9de3e2b178afe3719c5be98490e19

Крок 6. В овочевій масі зробіть поглиблення і розбийте в них курячі яйця, злегка посоліть їх.

93c9c63b1e2059bbad173c6f6d675c63

Крок 7. Помістіть форму з шакшукою в духовку, розігріту до 190 градусів, на 6-7 хвилин.

388fd8048a828323e3fb4add2b6bc5b6

Крок 8. Перед подачею шакшуку з помідорами посипте рубаною петрушкою. Смачного!

de781503fe8f264945f7c758c50c0e6d

Шакшука з кабачками

Шакшука з кабачками – чудове блюдо, яке сміливо можна вживати тим, хто дотримується правильного харчування. Готується воно просто і швидко – це головні переваги будь-якої страви. Неповторний аромат і смак шакшуки, надає таке гармонійне поєднання овочів і спецій.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – для смаження.
  • Помідори – 300 гр.
  • Кабачок невеликий – 200 гр.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста фіолетовий – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Базилік сушений – за смаком.
  • Зелень – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Невеликий молоденький кабачок добре помийте і наріжте кубиками.

c6a3627d8f1a856906a696c37a3230e9

Крок 2. На сковороді розтопіть невеликий шматочок вершкового масла, з ним страва вийде ще смачніше, ніж з олією.

93bf9381008db454051a8be2884de8e1

Крок 3. Спочатку обсмажте кабачок, періодично помішуючи.

c91115ab8d90e55c7b93c23767faf05f

Крок 4. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Додайте цибулю до кабачків і продовжуйте смажити овочі разом.

3b74983dcf323251eeda142fcab3d282

Крок 5. З часнику зніміть лушпиння і прямо в сковорідку видавіть їх через прес.

bcda5c854fc5c34e7a47a08b456a63ae

Крок 6. На помідорах зробіть хрестоподібний надріз і опустіть овочі в окріп. Потім акуратно, починаючи від надрізу зніміть шкірку.

a87d6e6eb62b9ca77c1a2fbb16713673

Крок 7. Коли цибуля і кабачки злегка підрум’яняться, додайте на сковороду нарізані помідори. Посоліть і приправте овочі базиліком.

8356c01a3db52f2135b84334185844c0

Крок 8. В овочевій масі зробіть поглиблення для яєць. Розбийте в них яйця, поперчіть їх до смаку. Смажте шакшуку, поки білки не схопляться.

36fa315fc6f6f6456eaf85942aab41a3

Крок 9. Накрийте сковороду кришкою і готуйте шакшуку 2-3 хвилини. Подавайте страву на стіл, посипавши рубаною петрушкою, це дуже смачно. Смачного!

54c9138e8fa83579875903703180bedd

Домашня шакшука з баклажанами

Домашня шакшука з баклажанами – блюдо з яєць і овочів. До традиційних помідорів, цибулі і перцю додається ще і баклажан. Виходить також поживно і по-новому смачно. Шакшуку швидко можна приготувати на сніданок або вечерю для всієї родини.

Час готування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

інгредієнти:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Помідори – 170 гр.
  • Баклажан – 130 гр.
  • Олія без запаху – для смаження.
  • Перець болгарський солодкий – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Перець червоний гострий – 4 колечка.
  • Часник – 1 зуб.
  • Цедра лимона – 1 ст.л.
  • Петрушка – 3 гілки.
  • Насіння зіри – 1 щіпка.
  • Сіль кухонна – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Якщо ви не любите гостру їжу, то пекучий перець можна виключити зі списку. Помийте овочі, зелень і лимон. Очистіть цибулю і часник від лушпиння. З солодкого перцю видаліть насіння і білі перегородки.

b8543b5b23f038a9e51deb3501e9ff54

Крок 2. На помідорах зробіть хрестоподібний надріз по шкірці. Опустіть овочі в окріп на хвилину-дві. Після цього перекладіть помідори в крижану воду. Коли овочі охолонуть, легко зніміть шкірку і наріжте овочі кубиками.

3010d270ae87dbc45ea590bf48bce1b1

Крок 3. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками.

c229419286c629c841dacc682bbf9479

Крок 4. З лимона зніміть цедру за допомогою дрібної терки.

428c505b418f3b5d6bc446731124e16a

Крок 5. Баклажан наріжте невеликими часточками.

aefb113a3ab6a9c6f7177f41acf23de8

Крок 6. Болгарський перець наріжте соломкою або кубиками.

2076c2ec5c33a6c17c7888e630633d5e

Крок 7. На розігріту поверхню сковороди влийте олію. Зубчики часнику роздушіть плоскою стороною ножа і обсмажте їх протягом 30 секунд. Потім приберіть часник.

5d553aaa6d178aa14ad580ed4d048a31

Крок 8. Далі викладіть на сковороду нарізану цибулю, смажте її приблизно 3-4 хвилини до золотистого кольору.

812fce9320cd66e088c34e6636f3349b

Крок 9. Потім до цибулі додайте баклажани, продовжуйте смажити овочі 3 хвилини до м’якості баклажанів.

81d277580e7ce1362e8677385822010d

Крок 10. Після цього викладіть в сковорідку солодкий перець, перемішайте і продовжуйте готувати ще 2 хвилини, поки перчик не стане м’яким.

3a77f6399eeddfa08687316b915a779b

Крок 11. У зажарку додайте помідори, лимонну цедру, гострий перець і сіль за смаком. Насіння зіри злегка розітріть пальцями і також додайте до овочів. Смажте все разом ще 3-5 хвилин.

dab71f2405c0281040dd78435498352e

Крок 12. Засмажку з овочів розрівняйте і зробіть два поглиблення. У них розбийте курячі яйця, посоліть їх небагато. Готуйте шакшуку під кришкою ще 2-3 хвилини. Коли білок схопиться, приберіть сковороду з вогню, посипте страву рубаною петрушкою і подавайте на стіл. Смачного!

be5bdbecc02cb35d3e1677a274e76ce2

Шакшука з томатною пастою

Шакшука з томатною пастою – проста варіація знаменитого і популярного повсюдно страви. Замість свіжих помідорів, в рецепті використовується томатна паста. До таких рецептами частіше вдаються в зимовий період, коли свіжих овочів може не знайтися в холодильнику.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 3.

інгредієнти:

  • Яйце куряче велике – 6 шт.
  • Кінза – 4 гілки.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Оливкова олія – 3 ст.л.
  • Перець болгарський червоний – 1 шт.
  • Томати у власному соку / свіжі помідори – 400 гр.
  • Паста томатна – 20 гр.
  • Перець чилі – 1 ч.л.
  • Тмін мелений – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Паприка молота – 1 ч.л.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. У суху сковороду вилийте оливкову олію і прогрійте її. Викладіть нарізаний кубиками цибулю і обсмажте її до напівпрозорості. Потім додайте до цибулі подрібнений часник і смажте овочі разом кілька хвилин. Після цього додайте нарізаний кубиками болгарський перець, смажте овочі до готовності перцю 5-7 хвилин.

d5fe5d219df7141ecb2bd5fef07d45b5

Крок 2. До обсмажених овочів додайте томатну пасту і консервовані томати у власному соку.

bcfb116acee4521a5e1c54f463482a0a

Крок 3. Томатну зажарку посоліть і приправте спеціями, перемішайте і тушкуйте на помірному вогні протягом 10 хвилин.

ea7b2518b4fb7254b9de9e6b6b409036

Крок 4. Після цього зробіть в засмажці поглиблення, розбийте в них курячі яйця. За смаком посоліть і приправте їх.

75610490442f165716910aafa13669b9

Крок 5. Накрийте сковороду кришкою і готуйте шакшуку на повільному вогні 10-15 хвилин.

4c93a87465040fb6924f56de076dbf91

Крок 6. Готову шакшуку з томатною пастою посипте рубаною зеленню і можна подавати блюдо на стіл. Смачного!

8b44dba6dc5c3a15b433a006b90125d4

Шакшука з бринзою

Шакшука з бринзою – смачна і збалансована страва, яка оригінально виглядає на столі. На сніданок шакшуку можна подавати, як самостійне блюдо. А ось для обіднього раціону її можна доповнити пшеничними коржами, крупами або картоплею.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

інгредієнти:

  • Бринза – 30 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Тім’ян сушений – 1 щіпка.
  • Паприка червона молота – 1 ч.л.
  • Олія – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Головку ріпчастої цибулі очистіть від лушпиння і наріжте дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію і обсмажте нарізану цибулю.

5b1d59d5d4c71ed0dca812d18ea67c90

Крок 2. Помідори помийте, розріжте на часточки і подрібніть за допомогою кухонного комбайна.

cc72bfa3fb4d1f2b94d2466694445138

Крок 3. Викладіть томатну масу до цибулі, приправте спеціями і посоліть за смаком.

b138fc36f16b3ffe68b7bd505ad461b5

Крок 4. У томатну масу розбийте курячі яйця, посоліть їх до смаку. Готуйте під кришкою кілька хвилин, поки не схопиться білок.

9f8d8e6665883d578ff2d0d182e122c0

Крок 5. На готову шакшуку розкришите бринзу і розсипте рубану зелень. Смачного!

1149d1c9ab5100e288ee709b59f0efb2

Як приготувати шакшуку з фаршем

Як приготувати шакшуку з фаршем – оригінальна тарілку з яєць, смажених в томатному соусі з болгарським перцем і цибулею. Традиційно її роблять гострою, але перець чилі не є обов’язковим компонентом. А фарш можна брати будь-який, який ви більше любите: курячий, яловичий, свинячий або їх суміш.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 4.

інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Перець болгарський – 100 гр.
  • Томати консервовані – 250 гр.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Паприка молота – 1 ч.л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Трави прованські сушені – 1 щіпка.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Олія – 30 мл.

Процес приготування:

Крок 1. На суху поверхню сковороди вилийте олію, прогрійте її.

6ba36e7c21a71a559c7b103fa47d9724

Крок 2. Ріпчасту цибулю очистіть, наріжте півкільцями і обсмажте на олії до м’якості.

89ccc04c81d3faf9434e3358c16df7e0

Крок 3. Далі додайте фарш і смажте його разом з цибулею 15 хвилин, помішуючи лопаткою.

ea4c4cc4d2fb3d5aff75ebafffee53a4

Крок 4. Болгарський перець очистіть від насіння і білих перегородок, наріжте м’якоть кубиками. Додайте овоч на сковороду.

93ca565055b7d827be231d9a33461ca2

Крок 5. Томати у власному соку протріть до однорідної маси і додайте на сковороду. Також викладіть столову ложку томатної пасти. Всипте приправи і посоліть масу за смаком. Перемішайте соус і тушкуйте його протягом 15 хвилин до загустіння.

a0356be3219dedc20b9b4438fb04cd9b

Крок 6. Після цього зробіть в соусі 4 поглиблення і розбийте в них курячі яйця. Накрийте сковороду кришкою і готуйте шакшуку, поки білок не схопиться. Для красивої подачі посипте страву рубаною зеленню. Смачного!

aee65a6e81811eaefc95c1a582ede4b1

Шакшука з беконом на сковороді

Шакшука з беконом на сковороді – сьогодні це блюдо дуже популярно в багатьох сім’ях далеко за межами Ізраїлю і Близького Сходу. Шакшука далека за своїм смаком і способу приготування від звичної нам яєчні, хоч в її складі є яйця і бекон.

Час готування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

інгредієнти:

  • Яйця перепелині – 15 шт.
  • Помідори великі – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 180 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Бекон – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. З помідорів необхідно зняти шкірку. Овочі помийте, зробіть хрестоподібні надрізи і опустіть в окріп на пару хвилин. Потім зніміть шкірку.

d45c41b40759d73d5a3b96eefd657c53

Крок 2. Бекон наріжте тонкими смужками і обсмажте до золотистої скоринки. Потім перекладіть його на паперові серветки, щоб вони ввібрали зайвий жир.

2e971ad47d3d7932a53a91233a3aa337

Крок 3. Помідори наріжте невеликими часточками і викладіть на сковорідку в якій смажився бекон. Тушкуйте на помірному вогні помідори, трохи посоліть.

0d24848849501280f109c112fcf8fe11

Крок 4. Далі до помідорів додайте нарізану ріпчасту цибулю, перемішайте. В овочеву масу розбийте яйця, посоліть і приправте їх до смаку. Накрийте сковороду кришкою і доведіть страву до готовності.

5bcbe348cb645195534d13f01026c20a

Крок 5. Подавайте шакшуку, посипавши рубаною зеленню, разом з обсмаженим раніше беконом. Смачного!

89ff280e9ab39056f4839f0f76574059

Шакшука з квасолею

Шакшука з квасолею – блюдо, з багатим вмістом білка і клітковини. А значить величезний заряд енергії і сил на довгий час вам забезпечений. Шакшука готується просто і швидко з невеликого набору продуктів, підходить для сніданку, обіду і вечері.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Помідори у власному соку – 2 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Квасоля консервована – 1 банка.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Цибулю наріжте напівкільцями, а часник дрібними кубиками. Обсмажте овочі на олії до м’якості.

7510aa6b96ba022e1ea88aed0fdd616d

Крок 2. Помідори у власному соку очистіть від шкірки і розімніть виделкою, також можна подрібнити їх блендером. Викладіть отримане томатне пюре на сковорідку до цибулі і часнику, посоліть і приправте перцем.

d8d28b89eb121b7b0483a4a0fdecdac7

Крок 3. Викладіть на сковороду консервовану квасолю, перемішайте.

242f6cb6df4b446047beff661d71abf1

Крок 4. Прямо в овочеву масу розбийте яйця, посоліть їх до смаку.

47c19856ce6e2d9ef0eec5fb541fd030

Крок 5. Традиційно шакшуку готують до стану рідкого жовтка, але у відповідність зі своїми смаками, можете засмажити жовток до твердого стану. За смаком прикрасьте страву свіжою зеленню. Смачного!

dc70b6a67b77a8ec9d1232c266470c67

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал