Желе з малини на зиму – 6 простих рецептів з фото покроково

Желе з малини – дуже смачна і проста заготівля ягід на зиму. Сезон малини досить короткий, це привід зібрати ягоди і приготувати з них желе. Смачні рецепти з покроковими фото допоможуть правильно виконати всі процеси і приготувати смачне желе з малини.

Желе без кісточок

Особливістю малинового варення є наявність дрібних кісточок, які хрумтять на зубах. Рішенням буде зварити желе, повністю прибравши з нього кісточки і зробивши структуру максимально однорідною.

Час готування: 50 хв.

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Ягоди малини – 2 кг;
  • Цукровий пісок – 2 кг;
  • Вода очищена – 100 мл.

Процес приготування:

1. Малину перебрати від сміття, пошкоджених, гнилих та недозрілих ягід. Потовкти у великій мисці за допомогою толкушки для картопляного пюре.

2. Перекласти масу у велику широку каструлю з товстим дном і додати воду.

3. Довести до кипіння на середньому вогні і варити 4 хв., Далі охолодити до кімнатної температури.

4. Масу пробити блендером кілька разів, домагаючись максимальної однорідності. Сито застелити марлею, складеною вчетверо. Накладати порційно малинове пюре в марлю, скручувати її і вичавлювати руками через марлю. Жмих викинути.

5. Всипати в чисте пюре без кісточок цукор-пісок, довести до кипіння, весь час помішуючи. Далі готувати ще 30 хв.

6. Банки і кришки промити з содою, прополоскати. Кришки прокип’ятити 5 хв., банки простерилізувати в духовці або мультиварці.

7. У сухий стерильний посуд розкласти киплячий джем, закатати або герметично закрутити стерильними кришками. Остудити під теплою ковдрою в перевернутому стані.

8. Прибрати в холод, де через добу, желе загусне. Зберігати протягом року, використовувати в вареники, запіканки, торти.

Смачного!

Желе з малини з желатином

Найщільніше желе виходить з ягід з додаванням желатину. Таке малинове желе можна нарізати на кубики, і воно буде тримати форму.

Час готування: 1 година.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Малина – 1 кг;
  • Цукровий пісок – 1,5 кг;
  • Желатин – 5 г;
  • Вода очищена – 300 мл;
  • Кислота лимонна – 6 м.

Процес приготування:

1. Желатин розвести у воді кімнатної температури і дати йому набрякнути. При цьому керуватися потрібно інструкціями, які представлені на упаковці.

2. Ягоди перебрати від сміття і листя, викинути гнилі, пригнічені або недоспівші. Промити малину в ситі, змінюючи воду кілька разів. Дати рідини стекти, а ягодам злегка обвітритися. Видалити плодоніжки, якщо вони є.

3. Малину засипати цукром і додати воду. Таку суміш закип’ятити на середньому вогні і далі варити близько півгодини, постійно розмішуючи і прибираючи піну ложкою.

4. Додати до ягідної маси набряклу желатинову масу, всипати лимонну кислоту і варити желе 15 хв., перемішуючи час від часу.

5. Скляні банки перевірити на цілісність, промити в содовому розчині їх і кришки. Обполоснути все холодною водою, кришки прокип’ятити. Банки стерилізувати над парою.

6. Розлити готове желе по стерильним банкам, залишаючи 1 см до краю, закатати або щільно закрутити. Перевернути заготовки догори дном, послухати, чи не виходить повітря. Накрити банки теплою старою ковдрою і залишити остигати без перепадів температури.

7. Винести охололе желе в холодне місце і зберігати там без доступу сонячного світла протягом року.

Смачного!

Малинове желе без желатину на агар-агарі

Агар-агар може послужити замінником желатину в приготуванні смачного желе з малини, але варто пам’ятати, що він має різну силу желювання. Як правило, агар-агар, який продається в звичайному магазині, трохи слабенький, тому його потрібно більше.

Час готування: 45 хв.

Порцій: 2.

Інгредієнти:

  • Малинова маса без кісточок – 1 л;
  • Агар-агар – 4 ч. л.;
  • Цукровий пісок – 200 г;
  • Вода – 200 мл.

Процес приготування:

1. Малину оглянути на предмет пошкоджень і сміття. Покупні ягоди краще обережно промити, крім того, можна зробити розчин солі ( 1 ст. л. солі на 1 л води ) і промити малину від черв’ячків. Після 5 хв. знаходження в розчині живність спливе, її можна буде зібрати дрібним ситом. Ягоди після цього краще ще 2-3 рази перемити.

2. Чисту малину скласти в чашу блендера, збити кілька разів до однорідності, а для видалення залишків кісточок перетерти через дрібне сито. Жмих можна викидати. Відкласти 1 л малинового пюре в окремий чистий посуд.

3. Відміряти потрібну кількість агар-агара в сотейник з товстим дном, додати воду і цукор-пісок, розмішати і відправити на плиту. На середньому вогні довести суміш до кипіння, знизити вогонь і варити ще півхвилини, потім прибрати з плити.

4. В отриману масу з агар-агаром влити пюре з малини, перемішати і відправити на вогонь.

5. Варити желе, постійно помішуючи, на слабкому вогні близько 15 хв.

6. Кришки і пів-літрові банки промити з мильним засобом без запаху, ретельно ополоснути, щоб вимити залишки засобу. Кришки обдати окропом і обсушити, банки стерилізувати будь-яким звичним способом ( зручно це робити в духовці ).

7. Гаряче желе розлити по тарі, закатати за допомогою машинки або загвинтити кришками. Остудити під теплим пледом, не перевертаючи.

8. Після охолодження поставити заготовки в льох або комору, зберігати їх там можна до року.

Смачного!

Рецепт малинового желе з пектином

Желе з малини на пектині виходить дуже ніжним, має густу мармеладну структуру. Пектин можна купити яблучний або цитрусовий, різниці ніякої немає.

Час готування: 1 година.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Малина – 1,8 кг;
  • Цукор-пісок – 1,2 кг;
  • Пудра цукрова – 2 ст. л.;
  • Пектин – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Малину, позбавлену від сміття і плодоніжок, перебрати: впорядкувати зелені, роздавлені або зіпсовані ягоди. Решта скласти у великий таз або каструлю з товстими стінками.

2. Засипати все цукром і прибрати на ніч в холодильник, щоб ягідний сік виділився і розчинив більшу частину цукрових кристалів.

3. Вранці додатково розім’яти всю масу виделкою або пластиковою толкушкою для приготування картопляного пюре.

4. Поставити каструлю на сильний вогонь і дати вмісту закипіти, не забуваючи помішувати. Після закипання знизити вогонь до середнього і почати знімати піну.

5. На середньому вогні готувати желе 12 хв., поки маса не змінить колір на темний і глянцевий.

6. У чашці добре перемішати пудру і пектин. За 3 хв. до закінчення варіння всипати тонкою цівкою пектин, постійно помішуючи. Желе стане швидко густіти.

7. Заздалегідь промиті банки підготувати: обполоснути, простерилізувати. Кришки прокип’ятити 5 хв.

8. Розкласти густе желе відразу після приготування по банкам і закатати.

9. Дати охолонути під теплою ковдрою протягом 1 доби. Унести в льох або комору, використовувати продукт протягом 1 року.

Смачного!

Желе з малини з додаванням Желфікса

На ринку інгредієнтів для приготування джемів представлений прекрасний продукт – Желфікс. Він дозволяє приготувати желе, а іноді і майже мармелад, без годинного уваріння ягід, коли втрачається вже весь природний смак.

Час готування: 35 хв.

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Малина свіжа – 1,4 кг;
  • Цукровий пісок – 0,5 кг;
  • Желфікс 2: 1 – 1 пачка.

Процес приготування:

1. Малину оглянути, викинути пригнічені, перестиглі і зелені ягоди, познімати плодоніжки, якщо вони є. Малину краще не мити, щоб не додати зайвої рідини.

2. Викласти всі ягоди в високий пластиковий стакан і кілька разів пробити погружним блендером, щоб отримати пюре.

3. На сито скласти в кілька разів марлю, викласти ягідне пюре порціями і тиснути руками, викидаючи кісточки, які будуть залишатися всередині. З півтора кг ягід вийде, десь 800 г готового пюре.

4. Цей сік потрібно зібрати в каструлю, поставити на плиту і дочекатися закипання.

5. Окремо перемішати Желфікс з 2 ст. л. цукру.

6. Коли пюре закипить, тонкою цівкою ввести в нього Желфікс з цукром, не перестаючи заважати. Коли суміш знову закипить, всипати в неї 0,5 кг цукру і добре розмішати.

7. Після другого закипання варити желе 3 хв., помішуючи і знімаючи піну.

8. Розкласти гарячу киплячу масу по підготовленим стерильним банкам, закрутити стерильними гвинтовими кришками максимально щільно. Не перевертати, укутати в теплий плед і остудити протягом 1-2 діб.

9. Перенести закатки в підвал і зберігати там, близько 1 року. Вживати як самостійний десерт, добавку до млинців, сирним запіканкам.

Смачного!

Малинове желе без варіння

Желе з малини без варіння зберігає первинний смак ягід, несе в собі неоціненну користь через велику кількість вітамінів, які не руйнуються термічною обробкою. Такий продукт найкраще тримати в холодильнику або підвалі зі стабільно низькою температурою.

Час готування: 5 годин 25 хв.

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Ягоди малини – 1 кг;
  • Цукор-пісок – 0,5 кг;
  • Вода – 0,5 склянки;
  • Желатин порошковий – 40 г;
  • Лимони – 0,5 шт.

Процес приготування:

1. З малини викинути сміття, гнилі і биті ягоди, плодоніжки. Промити її в ситі під холодною водою, намагаючись не пошкодити.

2. Желатин залити водою кімнатної температури ( згідно з інструкцією на упаковці ) і залишити набухати.

3. Поставити кип’ятити воду.

4. Цукор і малину змішати, пробити блендером до однорідності і дати постояти.

5. Через 10 хв. протерти масу через сито за допомогою столової ложки, видаляючи залишки кісточок.

6. У гарячу воду викинути набряклу желатинову масу, влити сік половини лимона, розмішати. Желатин повинен повністю розійтися в окропі.

7. Далі вилити киплячу воду з желатином в малинове пюре і розмішати. Розлити готове малинове желе за підготовленими заздалегідь стерильним банкам.

8. Закатати заготовки стерильними кришками або закрутити гвинтовими кришками.

9. Дати охолонути, не перевертаючи, під теплою ковдрою протягом 1-2 діб. Прибрати в холодне місце, зберігати там, близько 1 року.

10. Подавати желе в вазочці до оладками, сирникам, смаженим тостам.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал