Салака – невелика риба, яка є різновидом оселедця. Одним з її головних переваг є простота і легкість приготування, салаку практично неможливо зіпсувати. Варіантів як приготувати салаку багато, її можна посмажити, запекти і навіть приготувати ніжні котлетки. Тому і рецептів велика кількість, який ні візьмете, у вас вийде відмінна страва для обіду, вечері або пікніка.
Шпроти з салаки в домашніх умовах
Шпроти з салаки в домашніх умовах виходять більш смачними і натуральними, ніж покупні. Однозначно, варто обов’язково спробувати самостійно приготувати такий делікатес. Салака ідеально підходить для цього рецепта.
Час готування – 3 ч. 30 хв.
Час приготування – 25-30 хв.
Порції – 5-6.
інгредієнти:
- Салака – 1,3 кг.
- Олія соняшникова – 220 мл.
- Чорний чай – 10 гр.
- Сіль кухонна – 20 гр.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Перець горошком – 17 шт.
- Лушпиння цибульна – 3,5 жмені.
- Вода – 300 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулеву лушпиння промийте прохолодною водою і викладіть в каструлю з товстим дном. Обсяг каструлі повинен становити три літри. До лушпиння додайте лавровий лист, горошини перцю і 300 мілілітрів холодної води. Поставте ємність на вогонь і доведіть її вміст до кипіння. Варіть суміш приблизно 5-7 хвилин після закипання.
Крок 2. Після цього додайте в каструлю чорний чай. Сховайте ємність кришкою і залиште відвар на вогні на 5-7 хвилин. Після цього вимкніть плиту і дайте відвару настоятися.
Крок 3. Салак повністю розморозьте, випатрати і відріжте голови. Добре помийте тушки проточною водою.
Крок 4. Візьміть товстостінну каструлю, викладіть салаку шарами спинками верх.
Крок 5. Маринад процідити через сито, лушпиння відіжміть. У маринад додайте сіль і перемішайте. Отриманим маринадом залийте салаку. Влийте олію і поставте каструлю на вогонь. Якщо салака покрита рідиною в повному обсязі, то можна долити трохи кип’яченої води.
Крок 6. Поставте каструлю на середній вогонь, доведіть її вміст до кипіння. Після цього зменшіть вогонь і тушкуйте рибу під кришкою приблизно пару годин. Після приготування шпроти необхідно остудити, інакше вони будуть кришитися. Смачного!
Салака пряного засолу в домашніх умовах
Салака пряного засолу в домашніх умовах – просто смакота. Рибку дуже смачно подавати разом з вареним картоплею і маринованим цибулею. Мариновану салаку можна подати в якості закуски в будні і свята, а готується вона за дві секунди.
Час готування – 48 ч. 30 хв.
Час приготування – 30-40 хв.
Порції – 4-6.
інгредієнти:
- Салака – 500 гр.
- Вода питна – 700 мл.
- Сіль кухонна – 2,5 ст.л.
- Перець чорний горошком – 15 шт.
- Коріандр мелений – 1,5 ст.л.
- Лист лавровий – 10 шт.
- Гірчиця в зернах – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть свіжоморожену салаку приблизно одного розміру, відміряйте всі необхідні спеції.
Крок 2. Поки розморожується риба, займіться приготуванням розсолу. У глибоку миску всипте сіль і покладіть лаврове листя.
Крок 3. Також всипте горошини чорного перцю і мелений коріандр.
Крок 4. 700 мілілітрів води закип’ятіть і влийте в миску зі спеціями, перемішуйте розсіл, поки сіль повністю не розчиниться. Потім дайте йому повністю охолонути.
Крок 5. Для засолювання підійде герметичний пластиковий контейнер або звичайна скляна банка. Викладіть в ємність салаку і залийте її остиглим розсолом. Закрийте ємність і приберіть в холод на пару діб. Періодично струшуйте ємність, щоб салака промаринувалася рівномірно.
Крок 6. Пряну салаку подавайте до столу в охолодженому вигляді в якості закуски. Смачного!
Салака, запечена в духовці
Салака, запечена в духовці, — блюдо, яке може приготувати навіть початківець кулінар. Салака – рибка невеликого розміру, тому не вимагає попередньої обробки і запікається цілком. До того ж вона дуже корисна для організму і має ніжний смак, який сподобається всім.
Час готування – 65 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4-5.
інгредієнти:
- Салака – 20 шт.
- Цибуля ріпчаста великий – 1 шт.
- Спеції для риби – 1 ст.л.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Салак повністю розморозьте природним способом в холодильнику або при кімнатній температурі.
Крок 2. У кожної рибки відріжте голову і видаліть нутрощі, добре помийте і дайте стекти рідини. Перекладіть тушки в миску.
Крок 3. Додайте до салаці спеції і сіль.
Крок 4. Влийте олію і акуратно перемішайте рибу.
Крок 5. Спеції, сіль і олія повинні рівномірно розподілитися по всій рибі.
Крок 6. З великої головки ріпчастої цибулі зніміть лушпиння, обмийте його і наріжте напівкільцями. Викладіть нарізку в жароміцну форму.
Крок 7. На цибульну подушку викладіть салаку. Відправте форму в духовку, розігріту до 190 градусів, на 35-40 хвилин.
Крок 8. Готову запечену салаку подавайте до столу в гарячому вигляді з гарніром з вареного картоплі або тушкованих овочів. Смачного!
Тушкована салака з цибулею і морквою на сковороді
Тушкована салака з цибулею і морквою на сковороді – бюджетне і смачне блюдо на будь-який випадок. Салака – дрібна і сама недорога риба, яку завжди можна знайти в магазині. І, тим не менш, вона також дуже корисна для організму і багата корисними мікроелементами.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Салака свіжоморожена – 0,6 кг.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Олія без запаху – для смаження.
- Морквина – 2 шт.
- Соус томатний – 2 ст.л.
- Сіль морська – за смаком.
- Перець чорний свіжомелений – за смаком.
- Цукор – за бажанням.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Вода – 0,5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть всі необхідні продукти. Рибку повністю розморозьте, овочі очистіть, і помийте прохолодною водою.
Крок 2. Салак випатрати, відріжте голови і видаліть хребти. Помийте тушки всередині і зовні.
Крок 3. Морквину натріть на терці з великими отворами.
Крок 4. Головку ріпчастої цибулі наріжте невеликими кубиками.
Крок 5. Морквяну стружку і подрібнену цибулю обсмажте до м’якості на олії, періодично помішуючи лопаткою.
Крок 6. У засмажування додайте спеції і сіль за смаком.
Крок 7. В останню чергу додайте томатний соус, лавровий лист і влийте півсклянки води, перемішайте і доведіть до кипіння. Щоб збалансувати смак засмаження, додайте в неї трохи цукру.
Крок 8. Викладіть салаку поверх овочевої засмаження і трохи втопите її в підливу. Тушкуйте рибу на повільному вогні протягом 10 хвилин.
Крок 9. Подавайте тушковану салаку разом з гарніром з картоплі, це дуже смачно. Смачного!
Копчена салака в домашніх умовах
Копчена салака в домашніх умовах – не дуже складне завдання, але зате ви отримаєте чудову закуску для святкового застілля. Коптити салаку можна цілком або попередньо очистити її від нутрощів, на смак майбутньої закуски це не вплине.
Час готування – 7 ч.30 хв.
Час приготування – 25-30 хв.
Порції – 2.
інгредієнти:
- Салака – 300 гр. ( на одну решітку )
- Сіль кухонна – за смаком.
- Тріска вільхова – 1 жменю.
Процес приготування:
Крок 1. Повністю розморозьте тушки салаки.
Крок 2. Посипте салаку сіллю, акуратно перемішайте руками і залиште на 1-2 години для просолювання.
Крок 3. Після цього розкладіть рибу на рушник. Залиште на півгодини, за цей час тушки трохи обсохнуть.
Крок 4. Підготуйте коптильню. Застелите її фольгою, щоб вона менше бруднилася. На дно висипте вільхову тріску.
Крок 5. Зверху розташуйте піддон.
Крок 6. На піддон помістіть одну або дві решітки, в залежності від того, скільки у вас риби. На решітках розкладіть підготовлену салаку.
Крок 7. Накрийте коптильню кришкою і встановіть на газову плиту, жолобок наповніть водою. Увімкніть плиту і дочекайтеся, поки піде димок з штуцера. Встановіть на нього шланг і виведіть його через вікно на вулицю. Коптіть салаку протягом 20-25 хвилин. Після цього вимкніть вогонь і залиште рибу в коптильні ще на 20 хвилин.
Крок 8. Вийміть копчену салаку з коптильні і остудити. Можна знімати пробу. Смачного!
Як смачно засолити салаку в розсолі
Як смачно засолити салаку в розсолі, щоб сіль повністю не перебила натуральний смак риби, ми розповімо в цьому простому рецепті. Технологія не дуже складна і полягає вона в правильній обробці салаки і підготовці розсолу для неї.
Час готування – 16 ч.
Час приготування – 50-60 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Салака – 1 кг.
- Сіль кухонна – 3 ст.л.
- Перець горошком – 10 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Вода питна – 1 л.
- Цукор – 2 ст.л.
- Гвоздика – 5 шт.
- Коріандр в зернах – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Салак повністю розморозьте. На ваш розсуд рибу можна випатрати і відрізати голови, а можна залишити тушки цілими. Добре помийте салаку.
Крок 2. Тепер необхідно приготувати розсіл. У каструлю влийте воду, всипте необхідну кількість солі, цукру, горошин перцю, бутонів гвоздики, зерен коріандру і додайте лавровий лист. Поставте каструлю на вогонь і доведіть її вміст до кипіння. Готовий розсіл остудити перш, ніж заливати їм рибу.
Крок 3. Залийте рибку розсолом, накрийте плоскою тарілкою і встановіть зверху гніт. Залиште рибу злитися на 12-15 годин.
Крок 4. Коли салака просолиться, перекладіть її в зручну ємність для зберігання.
Крок 5. Подавати солону салаку можна в якості закуски в будні і свята. Смачного!
Смажена салака в борошні
Смажена салака в борошні – одне з найпростіших страв з морепродуктів. Готується вона дуже швидко. Завдяки паніровці з борошна, на салаці утворюється тонка хрустка скоринка, але всередині філе залишається ніжним і соковитим. Подавати рибку можна з різними гарнірами.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Салака – 8-10 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Борошно – 0,5 ст.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте салаку, повністю розморозьте її природним способом.
Крок 2. У кожної рибки відріжте голову і видаліть нутрощі. Потім тушки ретельно вимийте під проточною водою.
Крок 3. Салак посоліть, і приправте всередині і зовні. За бажанням можна використовувати інші приправи для риби і морепродуктів.
Крок 4. У пакет всипте борошно і викладіть в неї рибу.
Крок 5. Потім пакет зав’яжіть і струсіть його вміст, щоб салака рівномірно покрилася борошном. Також можна висипати борошно на тарілку і вмочати в ній кожну рибину перед обсмажуванням окремо.
Крок 6. Добре прогрійте сковороду на сильному вогні, влийте олію. Зменшіть вогонь і викладіть салаку на розігріту поверхню. Смажте рибку з одного боку до рум’яної скоринки.
Крок 7. Потім акуратно за допомогою лопатки переверніть салаку і готуйте ще пару хвилин до золотистого кольору.
Крок 8. Подавайте смажену салаку в гарячому вигляді з гарніром на свій смак. Смачного!
Запечена салака з цибулею
Запечена салака з цибулею – блюдо, яке готується швидко і подобається всім. Незважаючи на свій невеликий розмір, салака є дуже корисною рибою і містить велику кількість омеги 3. Салак можна давати дітям, тим більше що в ній немає дрібних кісточок.
Час готування – 65 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4-5.
інгредієнти:
- Сметана – 300 гр.
- Корінь селери – 1 шт.
- Часник – 5 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Кріп сушений – 1 ч.л.
- Сухарі панірувальні – 3 ст.л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Салака – 600 гр.
- Олія без запаху – для смаження.
Крок 1. Салак розморозьте, очистіть від нутрощів і ретельно вимийте під проточною водою.
Крок 2. На дно жароміцної форми влийте олію і всипте панірувальні сухарі. Викладіть салаку спинками вгору, посипте її сіллю за смаком.
Крок 3. Ріпчаста цибуля і корінь селери очистіть і помийте. Наріжте овочі кубиками.
Крок 4. Зубчики часнику очистіть від лушпиння і дрібно їх наріжте.
Крок 5. Рівномірно розподіліть по рибі подрібнений селера.
Крок 6. Потім покрийте заготівлю сметанним шаром.
Крок 7. Сметанний шар розрівняйте ложкою, щоб рівномірно покрити всю рибку.
Крок 8. Зверху по сметани розкладіть подрібнені цибулю і часник, посоліть і приправте молотим перцем за смаком.
Крок 9. Зверху посипте заготівлю панірувальними сухарями і сушеним кропом.
Крок 10. Відправте форму в розігріту духовку і запікайте салаку 40 хвилин до рум’яної скоринки.
Крок 11. Подавайте запечену з цибулею салаку в теплому вигляді відразу після приготування. Смачного!
Котлети з салаки
Котлети з салаки гідні найвищої оцінки. Вони виходять смачними, соковитими, нітрохи не гірше, ніж страви з більш дорогою риби, наприклад, минтая, хека або путасу. Їх можна подати на обід або вечерю з гарніром з каш, макаронів, картоплі або овочів.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 100 хв.
Порції – 3-4.
інгредієнти:
- Салака – 1 кг.
- Яйце куряче велике – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 6-7 ст.л.
- Олія без запаху – 100 мл.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть необхідні продукти, салаку повністю розморозьте природним способом.
Крок 2. У кожної тушки зріжте голову і видаліть нутрощі. Рибу помийте всередині і зовні під проточною водою.
Крок 3. Прокрутіть рибу через м’ясорубку, встановивши грати з дрібними отворами. Також разом з рибою подрібніть головку ріпчастої цибулі. В отриманий фарш розбийте куряче яйце, додайте сіль і мелений перець.
Крок 4. Всипте половину пшеничного борошна, добре перемішайте фарш і залиште його на 20 хвилин.
Крок 5. Частину, що борошно яке залишилось висипте на тарілку. Вологими руками формуйте котлети і паніруйте їх в борошні перед тим, як викласти на сковороду.
Крок 6. На добре розігріту сковорідку вилийте олію. Викладайте котлети на невеликій відстані один від одного і смажте їх на помірному вогні 3-4 хвилини з одного боку.
Крок 7. Потім лопаткою переверніть рибні котлети на іншу сторону і смажте ще кілька хвилин до готовності. Вони повинні, як слід пропектися всередині.
Крок 8. Приготуйте гарнір для рибних котлет і подавайте їх до столу в гарячому вигляді. Смачного!