Помідори з цибулею на зиму – 8 найсмачніших рецептів з покроковими фото

Помідори з цибулею на зиму – вдалий та досить популярний варіант заготівлі цих овочів у лінійці всіх помідорних консервацій. Цибуля добре розкриває смак томатів, а доповнення їх прянощами та маринадом робить закуску смачною та з гарним зовнішнім виглядом за рахунок нарізки овочів. Для заготівлі важливим є правильний вибір помідорів.

Солодкі мариновані помідори з цибулею на зиму.

У цьому рецепті вам пропонується приготувати солодкі помідори мариновані часточками з цибулею. Співвідношення солі з цукром у маринаді беремо 1:2, хоча солодощі можна за своїм смаком збільшити, але кількість солі та оцту має бути згідно з рецептом, інакше консервація не зберігатиметься. З прянощів додамо лише лавровий лист і запашний перець. Готуємо без стерилізації та методом подвійної заливки.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Складові:

  • Помідори – 1 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець запашний горошок – 2 шт.

Для маринаду:

  • Цукор – 3 ст.
  • Сіль – 1 ст.
  • Оцет 9% – 50 мл.
  • Олія – 1.5 ст.л.
  • Вода – 700 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі вибрати помідори із щільною м’якоттю та можна взяти різних кольорів. Їх добре промити під проточною водою і розрізати на четвертинки, вилучивши плодоніжки. Цибулю нарізати півкільцями. У чисту банку покласти запашний перець з лавровим листом та всю нарізку цибулі. Потім компактно вкласти в неї помідорні часточки.

Крок 2. Залити овочі в банку окропом, прикрити прокип’яченою кришкою і залишити на 40 хвилин.

Крок 3. Після цього часу воду з банки через спеціальну кришку перелити в каструлю. Насипати до неї ложку солі без гірки, інакше помідори будуть дуже солоними, додати розраховану кількість цукру та поварити маринад протягом 2 хвилин. Потім налити столовий оцет і вогонь вимкнути.

Крок 4. У банку налити рослинне і без запаху масло|мастило| і залити овочі гарячим маринадом, заповнюючи її до самого верху.

Крок 5. Потім банку герметично закупорити. Поставити її на кришку і прикрити махровим рушником. Після охолодження солодкі мариновані помідори з цибулею перенести на зберігання в холодне місце, але можна зберігати і в умовах квартири. Смачних та вдалих заготовок!

Салат з помідорів з цибулею, перцем та морквою на зиму.

Салат з помідорів, болгарського перцю, цибулі та моркви відноситься до варіантів осінньої заготівлі овочів. Згідно з класичними рецептами нарізка овочів гаситься в каструлі або обсмажується, що призводить до втрати їх корисних властивостей, а в цьому рецепті зробимо по-іншому. Нарізані овочі у довільному співвідношенні та кількості на смак господині пошарово укладемо в банки, заллємо маринадом і простерилізуємо.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2 л.

Складові:

  • Помідори – до смаку.
  • Перець болгарський – до смаку.
  • Цибуля – за смаком.
  • Морква – до смаку.
  • Огірки – до смаку.
  • Перець чорний горошок – до смаку.

Для маринаду на 1 л води:

  • Цукор – 1.5 ст. з гіркою.
  • Сіль – 1 ст. без гірки.
  • Оцет 9% – 8 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Усі вибрані для салату овочі добре промити під проточною водою. Перець та цибулю почистити. Банки промити із содою та стерилізувати не потрібно. Підготовлені овочі нарізати шматочками довільної форми. У банки покласти горошки перцю, потім пошарово кружки моркви з огірком, часточки помідорів та кільця цибулі.

Крок 2. У середину банок укласти нарізаний соломкою болгарський перець і повторити у такому порядку шари інших овочів. Чергування шарів та кількість овочевої нарізки можуть бути будь-якими, але краще робити контрастними за кольором.

Крок 3. В окремій каструлі із зазначеної в рецепті пропорції солі з цукром та оцтом зварити маринад. Гарячим маринадом залити овочеву нарізку в банках, заповнюючи їх до верху. Банки прикрити чистими кришками.

Крок 4. Салат із помідорів, перцю, моркви та цибулі простерилізувати протягом 15 хвилин за загальними правилами стерилізації заготовок, відомими кожній господині. Потім банки герметично закупорити, поставити на кришки і після повного остигання без загортання відправити на зберігання. Салат зі стерилізацією добре зберігається у будь-яких умовах. Перед подачею до столу салат заправляється олією. Смачних та вдалих заготовок!

Помідори з цибулею та часником на зиму в банках.

Хорошим варіантом заготівлі помідорів часточками з цибулею буде доповнення їх часником. Ці два пряні овочі в тандемі, як помідори, так і маринад роблять більш ароматними та смачними. Сіль та цукор додамо у співвідношенні 1:2, а набір спецій залишається як для звичайних маринованих томатів. Готуємо із стерилізацією для надійного зберігання заготівлі, адже овочі у нас нарізані.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 3 л.

Складові:

  • Помідори – 1,7 кг.
  • Цибуля – 300 гр.
  • Часник – 60 грн.
  • Парасольки кропу – 3 шт.
  • Петрушка – до смаку.
  • Перець горошок – до смаку.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Олія – 3 ст.л.

Для маринаду:

  • Цукор – 3 ст.
  • Сіль – 1.5 ст.
  • Оцет 9% – 3 ст.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Вода – 1.5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку потрібно підготувати овочі. Помідори добре промити під проточною водою. Очистити від лушпиння часник та цибулини. Часникові зубки нарізати слайсами.

Крок 2. Цибулю нарізати кільцями середньої товщини.

Крок 3. Помідори нарізати великими часточками, а якщо невеликі томати, то половинками. Основу плодоніжок видалити.

Крок 4. У чисті банки покласти парасольки кропу з петрушкою і впереміш компактно укласти часточки помідорів з нарізкою цибулі і часнику.

Крок 5. Поверх овочів покласти шматочки гострого перцю.

Крок 6. Потім у банки насипати горошки будь-якого перцю і налити олію.

Крок 7. У каструлі зварити маринад із зазначеної в рецепті кількості води, солі та цукру. У маринад додати лаврові листи і після закипання налити столовий оцет. Вогонь через 30 секунд вимкнути.

Крок 8. Гарячим маринадом залити овочі в банках, заповнюючи їх до верху.

Крок 9. Потім банки із заготівлею накрити кришками та простерилізувати у великій каструлі протягом 15 хвилин від початку кипіння.

Крок 10. Після закінчення стерилізації банки герметично закупорити, щільно прикрити теплим покривалом і після повного охолодження перенести на зберігання будь-яке темне місце. Смачних та вдалих заготовок!

Помідори по-чеськи з цибулею на зиму

Рецепт приготування помідорів по-чеськи з цибулею є варіантом маринування томатів часточками з цибулею та часником, а іноді із солодким перцем та зеленню. Заготівля пікантна, найсмачніша та схожа на помідори «Пальчики оближеш». Кількість часнику на свій смак можна збільшити. У цьому рецепті готуємо помідори без стерилізації та можна використовувати як невеликі плоди, так і великі некондиційні.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 0,5л.

Інгредієнти (на півлітрову банку):

  • Помідори – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – до смаку.
  • Парасольки кропу – до смаку.
  • Петрушка – до смаку.
  • Перець запашний горошок – 3 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Олія – 1.5 ст.л.

Для маринаду на 1 л води:

  • Цукор – 3 ст. з гіркою.
  • Сіль – 1 ст. з гіркою.
  • Оцет 9% – 50 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед готуємо овочі та приправи відповідно до рецепту та планованого вами обсягу заготівлі. Помідори добре промиваємо. Очищаємо цибулю та часникові зубки.

Крок 2. Помідори нарізаємо великими часточками залежно від розміру вибраних плодів.

Крок 3. Очищений цибуля нарізаємо великими кільцями.

Крок 4. Зубки часнику розрізаємо на половинки і промиваємо парасольки кропу.

Крок 5. Заздалегідь у будь-який спосіб стерилізуємо банки і кип’ятимо кришки.

Крок 6. У підготовлені банки кладемо по кропивій парасольці, лавровому листку і насипаємо горошки перцю.

Крок 7. Потім кладемо кілька кілець цибулі та пару шматочків часнику.

Крок 8. Укладаємо в банки зрізом донизу половину часточок помідорів, потім цибулинні кільця та інші помідори. Щільно укладати не потрібно, щоб не зашкодити цілісності часточок.

Крок 9. Потім помідори заливаємо окропом, прикриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин.

Крок 10. Після цього часу воду з банок переливаємо в каструлю і на ній варимо маринад із наведеного в рецепті розрахунку солі та цукру.

Крок 11. У закипілий маринад наливаємо оцет і вимикаємо вогонь.

Крок 12. Помідори в банках заливаємо гарячим маринадом і додаємо в кожну банку олію.

Крок 13. Банки відразу герметично закупорюємо, ставимо на кришки та на добу накриваємо будь-якою «шубою».

Крок 14. Остигли помідори по-чеськи з цибулею переносимо на зберігання в темне та прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

Помідори часточками з цибулею та олією на зиму

Варіант заготівлі помідорів часточками з цибулею та олією на зиму дуже зручний, коли у господині залишаються великі томати, які не вміщаються через шийку в стандартні банки. Приготований часточками, особливо з м’ясистих міцних плодів, вони виходять навіть смачніше замаринованих цілих томатів, та й зовнішній вигляд закуски гарний. Готуємо помідори способом дворазової заливки та без стерилізації.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 0,5л.

Інгредієнти (на півлітрову банку):

  • Помідори – 500 гр.
  • Цибуля – 0.5 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Кріп – 1 гілочка.
  • Перець чорний горошок – 3 шт.
  • Олія – 0.5 ст.л.
  • Цукор – 0.5 ст. з гіркою.
  • Сіль – 0.5 ст. з гіркою.
  • Оцет 9% – 1 ст.
  • Насіння коріандру – ч.л.
  • Лавровий лист – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати згідно з рецептом та обсягом заготівлі овочі та банки. Помідори промити під проточною водою. Очистити часник та цибулю. Простерилізувати сухим способом банки та прокип’ятити кришки.

Крок 2. У підготовлені банки покласти гілочкою промитого кропу.

Крок 3. Цибулю нарізати кільцями. Покласти його в банку разом із цілими очищеними зубками часнику.

Крок 4. Помідори нарізати великими часточками, видалити основи плодоніжок і укласти часточки в банки, заповнюючи їх до верху.

Крок 5. Потім помідори залити окропом, прикрити банки кришками і залишити на 15 хвилин.

Крок 6. Після цього часу воду з банок через спеціальну кришку перелити в каструлю. Потім у воду насипати розраховану згідно з рецептом кількість солі з цукром, налити олію, додати всі спеції та зварити маринад. Після закипання маринаду налити до нього оцет і вимкнути вогонь.

Крок 7. Гарячим маринадом залити помідори в банках і одразу герметично закупорити. Банки остудити у перевернутому вигляді та під теплим покривалом. Зберігати мариновані помідори з цибулею та олією краще у темному прохолодному місці. Смачних та вдалих заготовок!

Смачні помідори з цибулею шари на зиму

Помідори з цибулею шарами на зиму готуються багатьма господарками. Ця закуска смачна при різних варіантах маринаду, а сформована в банках з чіткими шарами помідорних часточок і цибулинних кілець, виглядає красиво і апетитно. Вибираємо для неї зрілі щільні томати, щоб збереглася цілісність часточок і біла цибуля. Готуємо без стерилізації.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти (на 1,5-літрову банку):

  • Помідори – 800 грн.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець запашний горошок – 7 шт.
  • Олія – 1 ст.л.

Маринад на 1 л води:

  • Цукор – 3 ст.
  • Сіль – 1 ст.
  • Оцет 70% – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для заготівлі помідори добре промити під проточною водою і нарізати однаковими середніми часточками, видаливши плодоніжки.

Крок 2. Заздалегідь будь-яким способом простерилізувати банки та прокип’ятити кришки. Цибулини очистити від лушпиння, промити і нарізати тонкими півкільцями. На дно банок першим шаром укласти половину нарізки цибулі і додати до неї очищені часникові зубки, горошки запашного перцю і лаврові листи.

Крок 3. Другим шаром компактно укласти зрізами донизу помідорні часточки, заповнивши ними банку на 2/3 обсягу.

Крок 4. Третім шаром укласти в банки решту нарізки цибулі. Овочі залити окропом, прикрити банки кришками і залишити на 30-40 хвилин до охолодження води.

Крок 5. Після цього часу воду з банок через спеціальну кришку злити в каструлю, визначивши її об’єм. У воді розчинити розраховану кількість солі з цукром і поварити на невеликому вогні 1-2 хвилини.

Крок 6. Гарячий маринад залити помідори з цибулею, заповнюючи банки до самого верху. У кожну банку налити по 0,5 чайної ложки 70% оцту, по 1 столовій ложці рослинної олії і заготівлю відразу герметично закупорити. Банки з помідорами та цибулею шарами поставити на кришки, накрити на ніч теплим покривалом і після повного остигання перенести на зберігання у темне прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

Помідори з желатином та цибулею на зиму

Варіант заготівлі помідорів з желатином та цибулею на зиму є цікавим та простим, хоча не всім до смаку. Завдяки желатину помідори у заготівлі мають свіжий вигляд, текстура залишається щільною та помідорні часточки тримають форму. Желатин береться тільки швидкорозчинний в порошку або листовий, тому що він не вимагає замочування і при стерилізації заготівлі повністю зберігає свої желюючі властивості. Маринад готується солодким.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2,5 л.

Складові:

  • Помідори – 2 кг.
  • Цибуля – 2 шт.

Маринад на 1 л води:

  • Цукор – 100 гр.
  • Сіль – 30 гр.
  • Желатин швидкорозчинний – 30 гр.
  • Оцет 9% – 2 ст.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець запашний горошок – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед потрібно підготувати овочі до консервації. Помідори промити та нарізати середніми часточками. Цибулю очистити і нарізати кільцями. Банки, а із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 2 літрові та одна півлітрова, просто промити. Вниз компактно і впереміш або пошарово укласти нарізку помідорів та цибулі.

Крок 2. У каструлі зварити маринад із зазначеної в рецепті кількості води, солі, цукру та спецій. Після закипання вогонь під каструлею вимкнути, насипати в маринад желатин, активно перемішати до його розчинення і налити оцет.

Крок 3. Гарячим маринадом разом із спеціями залити нарізку овочів у банках, заповнюючи їх до верху.

Крок 4. Потім банки накрити кришками та простерилізувати протягом 15 хвилин у великій каструлі, як і всі консервації.

Крок 5. Після закінчення стерилізації банки герметично закупорити, поставити на кришки і накрити будь-якою «шубою» до повного охолодження. Маринад у банках з помідорами, цибулею та желатином застигне лише після охолодження та перед подачею закуски до столу, її потрібно потримати деякий час у холодильнику. Заготівля добре зберігається в будь-якому темному та прохолодному місці. Вдалих та смачних заготовок!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал