Кутя на Різдво – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Кутя на Різдво – це солодка каша, яку можна приготувати з різної крупи, в залежності від ваших смакових уподобань: рис, пшоно або перловка. Для яскравості смаку і насиченості аромату, в класичних рецептах обов’язково використовується мед і родзинки. Решта компонентів можна вибирати самостійно, але найпопулярнішими, звичайно ж, залишаються всілякі сухофрукти, цукати і горішки. Обов’язково приготуйте кутю, і ви станете готувати її і до звичайної вечері, а не тільки на свята.

Різдвяна кутя з рису з родзинками і медом

Різдвяна кутя з рису з родзинками і медом – це традиційний рецепт смачною і ароматною каші, без якої не відбувається жодне застілля, а особливо – святвечір. Кутя готується з простих і доступних компонентів, а процес настільки простий, що впорається навіть початківець кулінар.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Рис – 200 гр.
  • Вода – 600 мл.
  • Мак – 100 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Ядра волоського горіха – 100 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Мед натуральний – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування відміряємо необхідну кількість всіх компонентів за допомогою кухонних ваг. Рис ретельно промиваємо в декількох водах.

Крок 2. Підготовлену крупу заливаємо 600 мілілітрами води, доводимо до кипіння і проварюємо на мінімальному полум’ї під кришкою протягом 15-20 хвилин, потім промиваємо і викладаємо на сито.

Крок 3. Сухофрукти і мак запарюємо в окропі на півгодини, після, сухофрукти кладемо на паперові рушники, щоб ті, ввібрали зайву вологу. Мак перемелюємо в кавомолці або блендері, нарізаємо курагу і горішки.

Крок 4. Всі добавки перемішуємо з відварним рисом і сервіруємо страву.

Крок 5. Декоруємо на свій смак і подаємо до столу. Смачного!

Кутя з пшениці на Різдво

Кутя з пшениці на Різдво – це дивовижно смачне страву, яке обов’язково подається до столу під час релігійних свят. Така каша обов’язково сподобається кожному, хто спробує хоча б ложечку. Головний критерій – це використання цілісної, не колотою пшениці.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 1 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Мак – 2 ст.л.
  • Ядра волоських горіхів – ½ ст.
  • Мед – 1 ст.л.
  • Ізюм – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиту пшеницю заливаємо двома склянками води і проварюємо протягом 35 хвилин з моменту закипання, паралельно заливаємо мак окропом і даємо настоятися під кришкою.

Крок 2. Кашу перевіряємо на готовність і знімаємо з вогню.

Крок 3. Змішуємо крупу з подрібненими волоськими горіхами.

Крок 4. Мак позбавляємо від зайвої рідини і відправляємо слідом за горіхами.

Крок 5. Доповнюємо кутю натуральним бджолиним медом і гарненько перемішуємо.

Крок 6. Тепер підсипаємо промитий родзинки, помішуємо і розкладаємо по тарілках.

Крок 7. Запрошуємо сім’ю до трапези, не чекаючи повного охолодження. Смачного!

Кутя з рису в мультиварці

Кутя з рису в мультиварці готується дуже просто і за часом займає не більше півгодини, відповідно, поласувати таким солодким блюдом можна не тільки під час свят, але і просто приготувавши собі на сніданок або перекус. Такий прийом їжі надовго позбавить вас від голоду і подарує заряд енергії.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Вода – 2,5 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Ізюм – 3 ст.л.
  • Мак – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст.л.
  • Цукор ванільний – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Необхідна кількість рисової крупи промиваємо до прозорості води.

Крок 2. Висипаємо рис в чашу мультиварки, вливаємо воду і підсолюємо, готуємо в режимі « Каші » протягом 20 хвилин.

Крок 3. Не втрачаючи часу, запарюємо родзинки на 5 хвилин в окропі, після воду виливаємо.

Крок 4. Те ж саме робимо і з маком, тільки витримуємо його 10 хвилин і під закритою кришкою. Розпарений компонент відкидаємо на сито, а потім з’єднуємо з двома видами цукрового піску – розтираємо за допомогою маточки або столовій ложки.

Крок 5. До готовому рису висипаємо мак і сухофрукти – помішуємо.

Крок 6. Чашу закриваємо і тушкуємо інгредієнти ще 10-15 хвилин при включеній програмі « Підігрів ».

Крок 7. Апетитну кутю сервіруємо і запрошуємо сім’ю до столу. Смачного!

Різдвяна кутя з маком

Різдвяна кутя з маком, приготована з пшениці – це неймовірно смачне і ароматна страва, яка ще з давніх часів символізує достаток в сім’ї. Обов’язково візьміть собі цей рецепт на замітку і приготуйте в святвечір – ваша сім’я буде в захваті!

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5-6.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 1 ст.
  • Мак – 150 гр.
  • Ядра волоських горіхів – 150 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Мед – 3 ст.л.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Вода – 2 ст.
  • Чорнослив – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Під струменем води промиваємо пшеницю.

Крок 2. В окремі тарілки викладаємо родзинки, чорнослив і курагу – заливаємо окропом на 10-15 хвилин.

Крок 3. У ступці розтираємо маточки цукор і мак.

Крок 4. Маса повинна вийти однорідною і гладкою.

Крок 5. Пшеницю висипаємо в чашу мультиварки і заливаємо водою в пропорції 1: 2, закриваємо кришку і запускаємо програму « каші ».

Крок 6. Довільними скибочками ріжемо чорнослив і курагу.

Крок 7. Готову кашу перекладаємо з чаші в миску.

Крок 8. Здобрюємо пшеницю сухофруктами, медом, рубаними горіхами і маково-цукровою сумішшю – перемішуємо.

Крок 9. Кутю подаємо в теплому або охолодженому вигляді. Смачного!

Кутя з горіхами і родзинками

Кутя з горіхами і родзинками може бути приготовлена з різних круп, але ми пропонуємо вам зупинитися на булгурі і рисі. Ці два основних компоненти прекрасно поєднуються з такими добавками, як шматочки апельсина і яблука, сухофрукти і подрібнені волоські горіхи.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 6-7.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Булгур – ½ ст.
  • Вода – 1 л.
  • Яблука – 1 шт.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Мак – 2 ст.л.
  • Ізюм кишмиш – 3 ст.л.
  • Ядра волоських горіхів – 4 ст.л.
  • Базилік – 1 гілочка.
  • Мед бджолиний – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Замочуємо в воді рис на 20 хвилин, виливаємо воду і пересипаємо до булгуру.

Крок 2. У сотейник до крупів наливаємо літр води, всипаємо мак, трохи підсолюємо і, довівши до кипіння, проварюємо близько 15 хвилин.

Крок 3. Потім додаємо вимите яблуко, розрізане на 4 частини.

Крок 4. Кладемо гілочку базиліка і варимо ще 5 хвилин.

Крок 5. Після закінчення часу, знімаємо каструлю з конфорки і витягуємо яблучні часточки і базилік, додаємо родзинки і гарненько перемішуємо.

Крок 6. У воді розчиняємо мед, обсяг води регулюємо на свій розсуд, в залежності від того, який консистенції кутю, ми хочемо отримати.

Крок 7. Яблуко, яке варилося з кашею, нарізаємо дрібними кубиками і кладемо в воду з медом.

Крок 8. Додаємо скибочки апельсина.

Крок 9. Викладаємо крупу і помішуємо.

Крок 10. Ножем ріжемо ядра волоських горіхів.

Крок 11. Висипаємо в страву і подаємо до столу.

Крок 12. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Кутя з цукатами на Різдво

Кутя з цукатами на Різдво – поживна солодка каша, яка обов’язково повинна бути на вашому столі під час святок. Така страва обов’язково припаде до смаку, як дорослим, так і дітям, тому як поєднання компонентів дуже вдале: мед, горіхи і цукати ідеально доповнюють крупу.

Час готування – 11 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

інгредієнти:

  • Пшениця – 1 ст.
  • Вода – 3 ст.
  • Мак – 70 гр.
  • Цукати – 50 гр.
  • Ядра волоських горіхів – 100 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Олія соняшникова – 1 ст.л.
  • Ізюм – 150 гр.
  • Мед – за смаком.
  • Молоко згущене – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промиту пшеницю заливаємо холодною водою і залишаємо на 10-12 годин.

Крок 2. Далі, висипаємо пшеницю в сотейник, заливаємо 3 склянками води, солимо і присмачуємо соняшниковою олією – доводимо до кипіння і тушкуємо під кришкою на повільному полум’ї до готовності.

Крок 3. Ізюм і мак запарюємо в різних ємностях окропом і залишаємо на 30-60 хвилин.

Крок 4. Набухлий мак перетираємо в ступці до однорідної консистенції.

Крок 5. Протягом декількох хвилин підсушуємо горішки на сухій сковорідці.

Крок 6. Довільно подрібнюємо горіхи і цукати.

Крок 7. З готової крупи зливаємо надлишки рідини, заправляємо медом.

Крок 8. Додаємо цукати, сухофрукти, мак і горіхи.

Крок 9. Розводимо кутю згущеним молоком молоком, змішаним з водою і сервіруємо.

Крок 10. Святкову кутю подаємо до столу в охолодженому вигляді в загальному блюді. Смачного!

Кутя з перловки

Кутя з перловки з родзинками – це поживна страва, яка буде вигідно виглядати, як на святковому столі, так і під час сімейного недільного сніданку. Каша готується просто, проте часу на її приготування доведеться витратити досить, так як попередньо перловку потрібно замочувати і тільки після відварювати.

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Перловка – 1 ст.
  • Вода – 3 ст.
  • Ізюм – 1 жменю.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Перловку промиваємо і замочуємо в холодній воді на кілька годин.

Крок 2. Після, воду зливаємо і висипаємо крупу в каструлю, додаємо три склянки води, сіль і цукор – накриваємо і прибираємо в духову шафу на 90 хвилин при 200 градусах. Далі, зменшуємо температуру до 100 градусів і чекаємо, поки випарується вся рідина.

Крок 3. М’яку перловку викладаємо в піалу.

Крок 4. Ізюм гарненько промиваємо і відправляємо до каші – перемішуємо.

Крок 5. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал