Овочеве асорті на зиму – 10 простих рецептів з покроковими фото

d46195585e13edd11e40ccf38c3f9e99

Овочеве асорті на зиму – гарний варіант заготівлі овочів і за свої смакові якості займає не останнє місце у домашніх консерваціях. Набір та пропорція овочів визначається смаком господині, а маринад для асорті добре підходить до всіх овочів. Щоб асорті було не тільки смачним, а й гарним, вибирають овочі невеликого розміру, різні за кольором або фігурно нарізають.

Асорті з маринованих помідорів та огірків на зиму

Асорті з помідорів та огірків – популярна та затребувана заготівля у багатьох сім’ях, і рецептів її приготування багато. У цьому рецепті маринад готується в міру солоний. До нього, для хрумкого смаку огірків, додамо корінь хрону і для невеликої гостроти – перець чилі. Овочі вибираємо невеликого та однакового розміру. Готуємо методом подвійної заливки та без стерилізації.

162fa118f19e31bbdd74c3e0a1548801

Овочеве асорті без стерилізації на зиму «Пальчики оближеш»

Овочеве асорті під гарним ім’ям «пальчики оближеш» готується з міксту різних овочів і досить солодкому маринаді. Всі овочі чудово доповнюють та збагачують смаком один одного, і це буде у вас чудовою альтернативою консервації овочів окремо. Набір овочів можна змінити на свій смак. Готуємо асорті способом подвійної заливки та без стерилізації. Об’єм банок вибираємо будь-які, але зручніше півторалітрові.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6 л.

Складові:

  • Помідори – 1 кг.
  • Огірки – 1 кг.
  • Цвітна капуста – 450 гр.
  • Перець солодкий – 4 шт.
  • Перець гострий – 4 шт.
  • Часник – 4 зубки.
  • Парасольки кропу – 4 шт.
  • Корінь хрону – до смаку.

Маринад на 1,5 л води:

  • Сіль – 2 ст.
  • Цукор – 4 ст.
  • Оцет 9% – 5 ст.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Перець запашний горошок – 6 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для асорті зважуються всі овочі згідно з розрахунком рецепту. Огірки заздалегідь замочуються у холодній воді на 2 години. Підготовлені овочі добре промиваються під проточною водою. Очищається перець, корінь хрону та часник.

33c4e6260ff37c35aa81aef34dc701c7

Крок 2. На невеликі суцвіття розуміється цвітна капуста.

5e7a32e579991afad999c7d5b26d3222

Крок 3. Потім суцвіття відварюються протягом 2 хвилин та остуджуються у холодній воді.

fd369f6d8de8a03f81bb5b236796ffec

Крок 4. У заздалегідь простерилізовані банки розкладаються парасольки кропу, часник та шматочки кореня хрону. Першим шаром у банки кладуться огірки.

eee2716ba44053d69fec173c2a51150f

Крок 5. Поверх огірків кладеться нарізаний четвертинками солодкий перець.

90610ebbeb4c263552834eb2225a4f0c

Крок 6. Потім у банки кладуться цвітна капуста та помідори. Поверх їх можна покласти кілька огірків.

2ee36485c43c5c689661fd5e87ea607c

Крок 7. Овочі в банках заливаються окропом, прикриваються кришками і залишаються на 10 хвилин.

37d4328944f405b9961b5a0c05fc1c74

Крок 8. Після цього часу вода зі банок зливається в каструлю і на ній вариться маринад із зазначеним у рецепті розрахунком солі, цукру та спецій. У закипілий маринад наливається оцет і вогонь вимикається.

93d8e17b9876364ecfc9ef08934fbdc2

Крок 9. Асорті в банках заливається гарячим маринадом і відразу герметично закупорюється.

1304d284b8383ef6911e3f63228bdd03

Крок 10. Банки ставляться на кришки і всю ніч загортаються теплим покривалом.

b222d473da30b04408d435ee042a6383

Крок 11. Охолілі банки з овочевим асорті добре зберігаються як у підвалі, так і в умовах квартири. Смачних та вдалих заготовок!

c46f034d0c7af4f0be9caf56b4760c0a

Овочеве асорті з помідорів, огірків та капусти білокачанної

Овочеве асорті для зимового столу готують із набору будь-яких овочів, адже восени вони у кожної господині у великому асортименті і можна вибрати на свій смак. Найбільш вдалим і смачним визнається варіант із білокачанною капустою. У цьому рецепті додамо до асорті кабачок. Робиться заготівля у банках будь-якого обсягу. У маринад обов’язково додається цукор, і розрахунок маринаду (на 1,3 л води) у рецепті наведено на одну банку. Овочеве асорті готуємо без стерилізації та з триразовою заливкою.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6 л.

Складові:

  • Помідори – 1 кг.
  • Огірки – 1 кг.
  • Капуста білокачанна – 1 кг.
  • Кабачки – 1 кг.

Маринад на 1,3 л води:

  • Сіль – 2 ст.
  • Цукор – 4 ст.
  • Оцет 9% – 6 ст.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Суміш перців – 30 гр.
  • Кріп – 70 гр.
  • Петрушка – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу відмірюється кількість овочів із розрахунком обсяг заготівлі. Овочі добре промиваються під проточною водою. Капуста дрібно шаткується. Кабачок нарізається кружальцями, а огірки нарізаються, якщо екземпляри великі.

26ce6b1d227789f2851c12acd40f4b4d

Крок 2. Будь-яким способом стерилізуються чисті банки та кришки. На дно кожної банки кладеться промита петрушка.

b18cc2f3d4d53b43eea6e7504ad3a329

Крок 3. Потім укладається шар огірків.

d7d5a85537d77c4339c2f5c4079f08fe

Крок 4. Поверх їх кладуться шматочки кабачка.

121e44ddd458367559a216dba34a328a

Крок 5. Наступним шаром кладуть у банку помідори.

1e8b139f74d11e4de150f63c78f53bc6

Крок 6. І останнім шаром викладається в банку капустяна нарізка. Черговість шарів овочів умовна і їх можна укладати в будь-якому порядку.

d92e337607dd690cabdd33f9a4cf2c39

Крок 7. Готується пряна суміш із кропу, лаврового листа та суміші перців.

d6d73209bb3618e170ebd9dc73b3beb1

Крок 8. Овочеве асорті заливається окропом і залишається на 15 хвилин під прикритою кришкою. Потім вода зливається, повторно кип’ятиться і асорти заливається ще раз на 10 хвилин.

f989f7a6797ac809903ed36eef690453

Крок 9. Після другої заливки на цій воді вариться маринад із розрахованою кількістю солі та цукру. Після закипання в маринад наливається оцет.

9f02a6f8150421368cc7fbaf22c1ed49

Крок 10. У банку кладеться суміш прянощів і асорті заливається гарячим маринадом.

cfbd10fe3cbe3464d875507be85eeb01

Крок 11. Банки герметично закупорюються та остуджуються під теплим покривалом. Вдалих та смачних заготовок!

0b2ea0e9abf5bf65c2d99adb933f9b08

Овочеве асорті з помідорів, огірків та кабачка

Помідори, огірки та кабачки дозрівають одночасно, добре поєднуються своїми смаками, і асорті з них завжди будуть різноманітністю та доповненням до будь-якого столу. Об’єм овочів – довільний. Консервуємо асорті в 3-літровій банці. У цьому рецепті доповнимо заготовку цвітної капустою з солодким перцем, консервантами беремо лимонну кислоту із зерновою гірчицею і готуємо без стерилізації.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Складові:

  • Помідори невеликі – до смаку.
  • Огірки невеликі – до смаку.
  • Кабачки молоді – 3 шт.
  • Капуста цвітна – до смаку.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Часник – 3 зубки.

Маринад на 3-літрову банку:

  • Сіль – 2 ст.
  • Цукор – 4 ст.
  • Лимонна кислота – 1 год.
  • Зерна гірчиці – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед готуються згідно з рецептом овочі та інгредієнти для маринаду. Овочі добре промиваються під проточною водою.

3d740914c9c1bad71d9e86a91dff8c99

Крок 2. Кабачки разом із шкіркою нарізаються кружальцями. Перець очищається від насіння та перегородок та нарізається шматочками.

7fef93c7d27a68ad4c431cb1e8a0b3d2

Крок 3. Будь-яким способом обов’язково стерилізуються банки та кришки. У банки кладуться очищені зубки часнику. Потім у довільному порядку та кількості вкладаються в банку підготовлені овочі.

85f2f5166b7bbc6af57048fb85393b95

Крок 4. Асорті заливається окропом. Банки прикриваються кришками і залишаються щонайменше на 15 хвилин.

22a9794200647771b64b17fe07c4beee

Крок 5. Через цей проміжок часу вода зі банок зливається і в кожну банку насипається по 2 ст. ложки солі і наливається трохи окропу, щоб сіль розчинилася. Потім у банки насипаються цукор, лимонна кислота та зерна гірчиці.

11e0501efbfe6c6018bfb90aa394b464

Крок 6. Асорті повторно заливається окропом, і банки герметично закупорюються.

9f7e6e0e0dda059e50dd0cc9bcffd110

Крок 7. Потім банки трохи струшуються для повного розчинення інгредієнтів маринаду. Банки ставляться на кришки, загортаються теплим пледом і після повного остигання переносяться на зберігання в будь-яке прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

Овочеве асорті з огірків, помідорів та патисону

Патисони рідко консервують, але у складі овочевого асорті з огірками та помідорами вони роблять заготівлю ошатною та красивою. Таке асорті відмінно доповнить будь-який стіл і особливо пісний. Готуємо у 3-х літрових банках зі стерилізацією. Консервантом беремо 70% оцет. Овочі вибираємо молоді та невеликого розміру. Зі спецій беремо тільки часник, щоб зберігся натуральний смак овочів.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6 л.

Складові:

  • Патисони – 1 кг.
  • Помідори – 1 кг.
  • Огірки – 1 кг.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Часник – 3 зубки.

Маринад на 3 л води (дві 3-літрові банки):

  • Сіль – 3 ст.
  • Цукор – 9 ст.
  • Оцет 70% – 3 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для асорті овочі зважуються у вказаному в рецепті розрахунку та потрібному для вас обсязі заготівлі. Потім вони добре промиваються під водою.

1cb3f1da9fe7a8957d39d0a23dd39721

Крок 2. Очищається від насіння та перегородок болгарський перець та нарізається шматочками.

f634a3f46a09206ca20767b61accc878

Крок 3. У чисті банки першим шаром кладуться нарізані товстими кружальцями огірки та очищені зубки часнику.

fa16a2d998726d4d1898e158fef9e8d0

Крок 4. У патисона видаляються кінчики і великі екземпляри розрізаються на шматочки.

0530d5e68a0167f60079b0a9d0e28f33

Крок 5. Патисони укладаються поверх огірків.

40fe0829dfed6f87520c115c07ff77a6

Крок 6. Потім банки кладуть помідори.

724249f22c28d254039050c345deb2fb

Крок 7. Шматочки перцю компактно розміщуються між рештою овочів.

32c9d8bec3a89d10aa76eaf0a8e49426

Крок 8. З вказаного в рецепті розрахунку води, солі та цукру вариться протягом 2–3 хвилин маринад і в кінці варіння до нього наливається оцет. Гарячим маринадом заливається асорті у банках.

bcc11d515ad066b5a7c15b51ee045ba6

Крок 9. Потім банки прикриваються кришками та стерилізуються за загальними правилами протягом 30 хвилин. Банки після стерилізації герметично закупорюються, охолоджуються у перевернутому вигляді та без «шуби». Асорті з огірків, помідорів та патисонів добре зберігається у будь-якому темному місці. Смачних та вдалих заготовок!

8896c805563809913df58545584f20dd

Асорті з помідорів, огірків та болгарського перцю

Серед господинь досить популярна заготівля овочів на зиму у вигляді асорті з кількох видів овочів, а в цьому рецепті пропонується заготівля з помідорів, огірків та солодкого перцю, адже моноконсервації швидко набридають. Ці овочі добре поєднуються смаками і їх можна подавати до столу окремо або разом. Готуємо асорті у пряному маринаді та без стерилізації. Кількість овочів на 3-літрову банку – 1,2-1,5 кг.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Складові:

  • Помідори – до смаку.
  • Огірки – до смаку.
  • Перець солодкий – 2 шт.
  • Часник – 4 зубки.
  • Петрушка – 3 гілочки.
  • Лист хрону – 1 шт.
  • Лист чорної смородини – 3 шт.
  • Парасолька кропу – 3 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 7 шт.
  • Перець запашний горошок – 6 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.

Маринад:

  • Вода – 1.5 л.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 3 ст.
  • Оцет 9% – 4 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Огірки для асорти на 3–4 години замочуються у холодній воді. Потім вони промиваються під проточною водою і видаляються кінчики.

9c0f33be1e82b59bf9901e22300d1606

Крок 2. Банки вимиваються та стерилізуються будь-яким способом. У банки кладеться частина промитого зеленого листя, очищених зубків часнику і насипається половина спецій. Потім першим шаром вертикально та компактно укладаються огірки з нарізаним солодким перцем. Поверх овочів кладеться решта листя та спеції.

1c14f7b963bd6f6f08257b752952006c

Крок 3. Потім банки укладаються помідори. Томати розколюються зубочисткою, щоб не луснула шкірка. Асорті заливається окропом і залишається на 15 хвилин під закритими кришками. Потім вода зливається в каструлю, знову кип’ятиться і заливається ще на 15 хвилин у банки.

7496d2cd42c4f08bfe30f4983a5dd808

Крок 4. Вода втретє зливається в каструлю і на ній вариться маринад із зазначеної в рецепті кількості солі та цукру. У киплячий маринад вливається оцет і вогонь відразу вимикається. Гарячим маринадом заливаються овочі, і банки одразу герметично закупорюються. Потім вони ставляться на кришки та на 1 добу накриваються покривалом. Охолоджене асорті з огірків, помідорів та солодкого перцю переноситься на зберігання у підвал. Вдалих та смачних заготовок!

8b1d30572a55ae6600e83f809e804291

Асорті з помідорів та огірків із цибулею на зиму

Домашні заготівлі з овочів давно набридли, і ними мало кого здивуєш, але інша річ овочеве асорті в банках. Тут свобода для творчості, адже можна комбінувати різні овочі та отримувати різні смаки. Таким варіантом може бути у вас асорті з помідорів, огірків, доповнене цибулею та солодким перцем. Готуємо асорті у пряному маринаді та зі стерилізацією, що дозволяє зберігати його і в умовах квартири. Об’єм банок може бути будь-який.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6 л.

Складові:

  • Помідори – 1,7 кг.
  • Огірки – 1,7 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Перець гострий – 4 шт.
  • Часник – 16 зубків.
  • Лист хрону – 1 шт.
  • Лист чорної смородини – до смаку.
  • Кріп (парасолька зі стеблом) – 2 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Перець запашний горошок – 12 шт.
  • Гвоздика – 4 шт.

Маринад:

  • Вода – 3 л.
  • Сіль – 3 ст. (З гіркою).
  • Цукор – 6 ст. (З гіркою).
  • Оцет 9% – 120 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуємо овочі та інгредієнти для маринаду у зазначеній у рецепті кількості. Овочі добре промити і почистити цибулю, часник та перець. У огірків видалити кінчики.

58a8ed17e6bfc861fce5870750a5b1af

Крок 2. У каструлі зварити маринад із розрахованої кількості солі та цукру.

f897a2ef2c2a8f485c8f404d30c7bab6

Крок 3. Нарізати цибулю великими часточками. Перець нарізати широкими смужками.

a665272c34a47c6af358eaaba9f10ef1

Крок 4. У чисті банки розкласти спочатку промиту зелень. До неї додати прянощі: гвоздику, листи лавра та горошки перцю. Вертикально та компактно укласти першим шаром огірки. Між огірками укласти смужки солодкого перцю та стручки гострого з часником. Потім по банкам розкласти нарізку цибулі і помідори.

b2b6fb7d152f01f6a6a1288ea11dde56

Крок 5. У закипілий маринад налити оцет і вогонь вимкнути. Гарячим маринадом залити овочеве асорті у банках.

74daea0ffc281a5ac09a66ee7fea636a

Крок 6. Для стерилізації асорті, банки поставити у велику каструлю, застелену рушником. Залити їх до рівня плічок теплою водою і простерилізувати протягом 10 хвилин від початку кипіння літрові банки або 12-15 хвилин банки більшого обсягу.

4e1cc35a6a62ecc540e8e40e0a1c5410

Крок 7. Потім ємності герметично закупорити і після повного остигання перенести на зберігання в темне прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

154b40b2464a65cb11ab841081935267

Овочеве асорті з лимонною кислотою на зиму

Закуска з маринованих овочів давно стала традиційною та затребуваною на зимовому столі у багатьох сім’ях. У цьому рецепті робимо асорті з огірків з помідорами та селера. У маринаді оцет замінимо лимонною кислотою, що зробить заготівлю смачнішою, кориснішою, а огірки хрусткими. Готуємо без стерилізації.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3 л.

Складові:

  • Помідори – 1,8 кг.
  • Огірки – 700 грн.
  • Селера – 1 гілка.
  • Часник – 5 зубків.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець гострий – ½ стручка.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Лист хрону – 1 шт.

Маринад:

  • Вода – 1.5 л.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 3 ст.
  • Лимонна кислота – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для цієї заготівлі вибираємо овочі невеликого розміру. Огірки заздалегідь на 1:00 замочити в холодній воді, щоб зберігся хрумкий смак.

efa0d050a97c79985efff9e803e8cec6

Крок 2. Банки промити у воді із додаванням харчової соди. Стерилізувати не потрібно, а кришки бажано прокип’ятити. У банку покласти лаврові листи та горошки чорного перцю. Відразу поставити для кип’ятіння чисту воду.

b1755dc9a2274a434fba5a8bc975c4a8

Крок 3. Промити під проточною водою огірки та помідори. У огірків видалити кінчики. Помідори наколоти зубочисткою. Підготовлені овочі, лист хріну та гострий перець укласти в банки у довільному порядку.

dd9336068b9fd2e2fbdc965ad13dfba6

Крок 4. Поверх овочів покласти очищені часникові зубки та промиту селера.

5ef85036480c73a412519f03037e8123

Крок 5. Асорті залити окропом. Банку прикрити кришкою та махровим рушником, і залишити на півгодини.

9cd151ae36ea762191f51bb5b8f10630

Крок 6. Після цього води з банки злити в каструлю і повторно довести до кипіння. У банку насипати вказану в рецепті кількість солі, цукру та лимонної кислоти.

d470d218a4c57d5f83fffb7b0a6cbf53

Крок 7. Окропом повторно залити асорті в банку та герметично закупорити кришкою. Потім банку поставити на кришку і щонайменше на 8 годин укутати теплим покривалом. Приготовлене на зиму овочеве асорті перенести на зберігання у темне та прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

85c1d7ccdff8fb71aac3759655dc376c

Салат «асорті» з огірків та помідорів, перцю та капусти

Асорті салат з огірків, помідорів та капусти, доповнений солодким перцем, відомий багатьом господиням ще з радянських часів, і його називають «кубанським». Простота приготування, букет смаків різних овочів та їх доступність зробили салат популярним і в наш час. Готується салат із стерилізацією. Найважче в цьому процесі, це нарізка овочів, але кухонні гаджети все спрощують.

Час приготування: 2 години 20 хвилин.

Час приготування: 1 год.

Порції: 2,8 л.

Складові:

  • Капуста – 500 грн.
  • Помідори – 500 гр.
  • Огірки – 500 грн.
  • Перець солодкий – 500 гр.
  • Цибуля – 250 гр.
  • Морква – 250 грн.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор – 3 ст.
  • Оцет 9% – 50 гр.
  • Олія – 50 мл.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Перець чорний горошок – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед потрібно відміряти вищезгадану кількість інгредієнтів для салату з урахуванням потрібної вам кількості порцій. Почистити цибулю та моркву.

08de24f453372a992a901af55587a737

Крок 2. Очищені цибулини нарізати тонкими півкільцями. Гуртками нарізати огірки та їх бажано заздалегідь замочити у холодній воді. Овочі перекласти в глибокий посуд.

9d27e083db13f804bfbb7b0966c421da

Крок 3. На крупній або корейській тертці подрібнити моркву та перекласти до цибулі.

9b6fbe97474e2e0ed7323d6e3b66f8d7

Крок 4. Помідори (краще використовувати м’ясисті сорти) нарізати невеликими часточками, видаливши плодоніжки.

17f5aa05d5f0b66f379d3c6d92885bc2

Крок 5. Солодкий перець очистити від насіння та перегородок, промити та нарізати соломкою.

e31c7ff1359cdc2133a29b4d06715a48

Крок 6. Тонкою соломкою нашаткувати білокачанну капусту і перекласти до решти овочевої нарізки.

3a4cbd074218f3bfcc504c3b15457205

Крок 7. До овочів насипати потрібну кількість солі з цукром, налити оцет з олією та додати лавровий лист з горошками чорного перцю.

e44e64f9b12886196e2498ebf2748030

Крок 8. Потім салат добре перемішати і залишити на 40 хвилин|мінути|, щоб овочі дали достатньо соку.

dd20488025da8d821dccf2d29e12c25b

Крок 9. За цей час помити із содою банки. Зі зазначеної кількості інгредієнтів виходить 4 банки на 0,7 л, але об’єм їх вибирайте на свій розсуд. Потім салат скуштувати, відкоригувати смак та овочі разом із соком розкласти по банках, не заповнюючи їх до самого верху. Банки та кришки бажано простерилізувати.

f31e22c7b22a0abea38fc75c0ce1bce4

Крок 10. Асорті-салат у банках простерилізувати протягом 30 хвилин за загальними правилами, відомими кожній господині.

5dcaf2ebb7f119ebe45a02a521d31d8b

Крок 11. Банки із салатом герметично закупорити.

03fc691da739f14d476bd4fb1b86b5c3

Крок 12. Потім їх поставити на кришки, накрити теплим пледом і залишити на 12-24 години для остигання та додаткової пастеризації. Салат з огірків, помідорів, перцю та капусти відмінно зберігається у будь-якому темному місці. Вдалих та смачних заготовок!

c79b846a9610082ff0455fb9d30b9fc2

Овочеве асорті із зернами гірчиці на зиму

Гірчицю у нас знають як пекучий соус, що став традиційним у українській кухні, але має й інші хороші властивості. Гірчиця, а в цьому рецепті у вигляді зерен, овочевої консервації надає особливого пікантного смаку, зберігає їх хрумку текстуру і, володіючи бактерицидними властивостями, продовжує термін зберігання заготовки. «Ансамбль» овочів вибирається на особистий смак, а в рецепті беруться для асорті помідори, огірки, солодкий перець і цибуля. Готуємо асорті без стерилізації, а консервантами будуть лимонна кислота зі свіжим лимоном.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1 л.

Складові:

  • Помідори – скільки увійде до літрової банки.
  • Огірки – скільки увійде до літрової банки.
  • Перець солодкий – 1/2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Лимон – 2 кружки.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Гірчиця зернами – 1 год.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Лист хрону – 1 шт.

Маринад на 1 л води:

  • Сіль – 40 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Лимонна кислота – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку готуються овочі та спеції для асорті. Цибуля та солодкий перець чистяться.

638175fc72e89f99a6f764059adafeee

Крок 2. Потім відмірюється вказана в рецепті кількість інгредієнтів маринаду.

f63d007078133c556e90e624b957de6b

Крок 3. Заздалегідь вимиваються та будь-яким способом стерилізуються літрові банки, кришки кип’ятяться. На дно банки кладеться нарізана кільцями цибуля, лаврові листи, горошки чорного перцю та зерна гірчиці.

2ca5f825bf79996f3d973aad9c6adb23

Крок 4. Потім у банки красиво і компактно укладаються огірки, шматочок солодкого перцю, два кухлі лимона та помідори.

1d2a6919698e260e58a4fedd78acd84e

Крок 5. Поверх овочів кладеться лист хріну. Овочі заливаються окропом і залишаються під кришкою на 20 хвилин.

f4aa6046940f7a31eeafbdfcf687da53

Крок 6. Після цього часу вода з банок переливається в каструлю і визначається її об’єм для правильного розрахунку інгредієнтів для маринаду. У цій воді розчиняються сіль із цукром та лимонною кислотою. Маринад кип’ятиться 2-3 хвилини.

ca239b2c729e0ee104b1b78ee7df2484

Крок 7. Гарячим маринадом заливається асорті у банках.

d58e406fd117583a31ca35bbfb8091a0

Крок 8. Потім банки одразу герметично закупорюються, ставляться на кришки та накриваються теплим пледом на 12–24 години. Охолоджене асорті переноситься на постійне місце зберігання домашньої консервації. Вдалих та смачних заготовок!

8c2acd18494709cf50eeaac5d20fd680

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал