Варення з слив на зиму – 9 простих рецептів з покроковими фото

8938f7836e8fb08e73fd7d34914f0926

Варення з слив на зиму – просте домашнє частування, яке кожен пробував хоча б один раз. Варення варять з кісточками і без, з додаванням інших фруктів і прянощів. У добірці зібрані деякі варіанти, про які, можливо ви ніколи не чули. Тут і прості рецепти, і варіанти складніше.

Варення-п’ятихвилинка з слив

Варення-п’ятихвилинка з слив – швидкий варіант приготування, проте вимагає деякої підготовки. При такому способі фрукти зберігають максимум вітамінів. Любителі домашньої випічки з радістю використовують сливове частування. Млинці і оладки з таким варенням перетворюються в вишуканий десерт.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Сливи – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряємо 500 грамів стиглих слив і 300 грамів цукрового піску.

6250e417d01084043008ffc0aacba391

Крок 2. Вимивши фрукти, виймаємо кісточки.

ca6dd86117f03938577c5a0e9bd72fcd

Крок 3. Сливи нарізаємо шматочками. Складаємо в сотейник.

c111454f761dd9815b4855b8d13bacd7

Крок 4. Пересипаємо сливи цукром. Відставляємо на пару годин, щоб утворився сироп.

7f775d6e16485c11d5a2ab1f63c828f8

Крок 5. Банки і кришки обполіскуємо з використанням харчової соди.

4e07ca0c763c2560c8bd4314d3d24e03

Крок 6. Кришки складаємо в каструлю з киплячою водою.

799d7fbd482c97f614bdbe5cb9ff38c2

Крок 7. Зверху розміщуємо грати і банки. Стерилізуємо над парою 15 хвилин.

3e6f3f5ad5a3668ce991048a89f85d4e

Крок 8. Банки і кришки висушуємо на рушник.

2cbd14d6f0c86a9ce62a80cea37ca2d8

Крок 9. Сотейник з фруктами встановлюємо на середній температурі. Закип’ятив, проварюємо 5 хвилин. Помішуємо варення, знімаючи пінку.

d3bb60e6b5c37b52b66d7f98dff79414

Крок 10. Фрукти за короткий час не втратять свою форму.

747f59f1529611bf97bd5fc7e6aa167e

Крок 11. Сухі банки наповнюємо гарячим частуванням.

7e7d4476523e90866bd28b03314a3742

Крок 12. Закупорюємо банки кришками. Перевернувши кришками вниз, накриваємо рушником і чекаємо повного охолодження.

0714b1fa7c885c281fa35f15f5b74ce2

Крок 13. Баночки прибираємо на зберігання. Смачного!

78928a62ecbffe574efc502113ea50ab

Варення з жовтої сливи на зиму

Варення з жовтої сливи на зиму готується без попередньої підготовки. Рецепт спрощується тим, не потрібно діставати кісточки. Однак процес досить тривалий. Фрукти замочують в цукровому сиропі і варять в кілька етапів. Яскраве частування подають з чаєм.

Час готування – 3 дні.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сливи жовті – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 1,5 кг.
  • Вода – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

de2556daea26f95216117b05aa24ead0

Крок 2. Жовті сливи гарненько ополіскуємо.

8695895d3cc5497d4d182cc67e3799b9

Крок 3. Обговоривши плоди, наколюємо їх виделкою і перекладаємо у містку посуд.

aaa828e7d0614385c5fb7c55908d246f

Крок 4. У таз з двома склянками води всипаємо 1,5 кілограма цукрового піску.

1c847705a4fd3b765edf68a6f02a81c9

Крок 5. Гарненько перемішуємо.

d5c88cfbcee2347ab28d63e6a530f476

Крок 6. Поміщаємо таз на вогонь і кип’ятимо сироп.

a87136f11a0cddd0fbf73a7f6149fff8

Крок 7. Гарячим сиропом заливаємо підготовлені плоди і залишаємо наситиваться протягом доби.

091cf77fb5fd20eea531964f242855d5

Крок 8. Після цього з сиропу дістаємо фрукти і повторно кип’ятимо його.

cf8e03695dff1c9c9540eb89b408610c

Крок 9. У киплячий сироп закладаємо фрукти.

02e0d6b412ec39eee1329e7443848088

Крок 10. Банки ретельно промиваємо з содою і стерилізуємо в мікрохвильовці.

f43b14e270d57573516ec18a257f8e46

Крок 11. Кип’ятимо кришки.

32820f89051d47e9f6b408dac3db2367

Крок 12. Варення ставимо на плиту і кип’ятимо при мінімальній температурі, видаляючи піну.

e0ecb7d44a50e33b435bc6cd54e01330

Крок 13. Через 20 хвилин вимикаємо нагрів.

eb6d3cb10cc6eff8fc5990d3c185aad3

Крок 14. Чисті сухі банки наповнюємо бурштиновим варенням.

8a19b44428fb369fffd210339b5a7164

Крок 15. За допомогою ключа закриваємо ласощі.

8a0e9c9ddf6fba7dd9b0ad1175df95ba

Крок 16. Остудивши варення, переміщаємо заготовки в комору.

47add9e5570cb919553ce8cdb271e858

Крок 17. Подаємо частування з ароматним чаєм. Смачного!

1c12716e507fe9b3a62e0e574129b911

Шоколадне варення з сливи з какао

Шоколадне варення з сливи з какао стане улюбленцем для гурманів і любителів експериментувати. Какао робить частування насиченим з оригінальним після-смаком. Приготування варення спочатку шокує, а після першої проби відмовитись від нього неможливо.

Час готування – 10 ч. 00 хв.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Сливи – 2 кг.
  • Цукор-пісок – 1,5 кг.
  • Какао-порошок – 100 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Вода – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиті сливи обсушуємо і витягуємо кісточки. У каструлі з’єднуємо 100 мілілітрів води, очищені фрукти і 150 грамів цукрового піску. Встановивши на конфорці, кип’ятимо 20 хвилин.

8ccabb670ecaf6eab089fb8e461d6447

Крок 2. Охолоджуємо варення.

43071af8a393f3964b12d7c35fdd9d47

Крок 3. Охололу масу пробиваємо блендером.

c4708267a407bef709c84b16e97fd416

Крок 4. Засипаємо залишився цукор. Повертаємо на вогонь і готуємо 20 хвилин, прибираючи пінку. Знову остуджуємо.

de2fc3f89d52c85c6b6d85e79d7e6957

Крок 5. Сливову масу прогріваємо і додаємо просіяне какао. Вимішуємо вінчиком і кип’ятимо.

37717f5cc161c147a9e986d7b6af5ee5

Крок 6. Здобрюємо вершковим маслом. Варимо варення 20 хвилин.

587e7b020a2fc6cbf058bb1ee9d1e334

Крок 7. Ополіскуємо банки і кришки з содою. Стерилізуємо і просушуємо. Банки наповнюємо запашним варенням і закриваємо кришками.

b9f7b39fa8421bab86216c40635f71f4

Крок 8. Перевертаємо ласощі догори дном. Вкутавши ковдрою, остуджуємо частування.

b7fbc87d81c54fe66e7b6ed7ec91fc23

Крок 9. Банки прибираємо в комору. Коли хочеться поласувати, відкорковуємо смакоту. Смачного!

6f40e36a0b860d34dc7523fddc01f2f6

Сливове варення з апельсином

Сливове варення з апельсином стане відмінним доповненням для млинців або сирників. Цитрусовий після-смак з невеликою терпкістю від цедри робить частування оригінальним і цікавим. Готую таке варення не вперше і кожен раз захоплююся рецептом.

Час готування – 8 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Сливи – 1,5 кг.
  • Цукор-пісок – 1,5 кг.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Вода – 200 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо сливи від зіпсованих примірників. Промиваємо плоди і витираємо насухо. Дістаємо кісточки.

e16ac94e0489c7a6000de225efa85fa5

Крок 2. Апельсин обдаємо окропом, обсушуємо. Знімаємо цедру. Ділимо фрукт на чотири частини.

7f3a6d0d2ed34ce54a67b41350ad4201

Крок 3. У товстостінну ємність складаємо сливи. Наливаємо воду і розміщуємо на плиті. Довівши до кипіння, варимо 10 хвилин.

45b0a7e2295b1ca923fb4aa2a90b0a15

Крок 4. Відключивши нагрів, висипаємо цукор і розмішуємо. Охолоджуємо варення.

77b630588130e29f247f115f0014cb04

Крок 5. Охололе варення розміщуємо на конфорці. Після закипання знімаємо пінку і продовжуємо варити 20 хвилин. Прибираємо з вогню і охолоджуємо.

b79594c2be46fbffa739f4b85be49c3c

Крок 6. Сливову масу повертаємо на вогонь і приправляємо апельсиновою цедрою.

1ea9d6307aa040f320d05c12c76c43e5

Крок 7. Видавлюємо цитрусовий сік. Варимо частування 5 хвилин.

3d2fc0bb81c1a23f2912556f5f76e7dc

Крок 8. Стерилізуємо промиті з содою банки і кришки зручним способом. Киплячою заготівлею наповнюємо банки. Закриваємо кришками і охолоджуємо в перевернутому стані під ковдрою.

f9d9f3a89d783414f2b3d3512510b566

Крок 9. Варення прибираємо на зберігання в льох. Взимку насолоджуємося ласощами. Смачного!

2ab8a6d765c0eedb5bb5d46e3c8675b3

Варення з слив з корицею

Варення з слив з корицею своїм ароматом зводить з розуму. Для запашного частування використовують міцні плоди, щоб зберегти привабливий зовнішній вигляд. Варення виходить досить рідким і не підходить для начинки. А ось до млинчиків або сирників – саме те!

Час готування – 12 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Сливи – 1,2 кг.
  • Цукор-пісок – 900 гр.
  • Кориця – 8 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо інгредієнти.

d6a6615b795e1a850df9169609495ce6

Крок 2. Ополоснувши фрукти, обсушуємо плоди і розрізаємо уздовж, щоб витягти кісточки. Половинки слив складаємо в каструлю і засипаємо цукром. Ми залишаємо насититься на 3-4 години, щоб цукрові крупинки розтанули, і утворився сироп.

b9247a5023f5ea046ac5990a4555b8ab

Крок 3. Встановивши на плиті, прогріваємо до появи бульбашок і відключаємо нагрів. Остуджуємо масу. Повторюємо всі дії ще раз, не перемішуючи варення.

038a05577cdf7075261abffdde01c93a

Крок 4. Охололу масу знову прогріваємо, насипавши корицю. Обережно розмішуючи, розбиваємо грудочки. Накривши кришкою, кип’ятимо.

ab1395880b7be6bd36ebf9d904727c5b

Крок 5. Промивши банки і кришки, стерилізуємо їх. Знімаємо з плити варення і наповнюємо стерильні банки. Закриваємо банки. Охолоджуємо, накривши ковдрою.

9c58d792aac3f7d18a685bb3be01f7c8

Крок 6. Банки з запашним частуванням прибираємо в прохолодне місце. Смачного!

dac39b53c1e2c290b7c16f7d0d2dec57

Варення з слив з кісточками на зиму

Варення з слив з кісточками на зиму готується в кілька етапів. Процес нескладний, однак, охолодження вимагає тривалого часу. Сливове ласощі варять з щільних плодів, щоб зберегти цілісність фруктів. Частування подають з чаєм. Солодкоїжки будуть раді смачному варенню.

Час готування – 12 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 12

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 6 ст.
  • Вода – 4,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо сливи і цукор. Відразу промиваємо банки і стерилізуємо їх з кришками.

93cbf6727dc658210c19838916caf4d1

Крок 2. Промивши плоди, кладемо їх на рушник і висушуємо. Фрукти проколюємо виделкою.

25ad5222558576f80e69c8ed97a1146f

Крок 3. Сливи складаємо в посуд для варіння і заливаємо водою. Розміщуємо на плиті і прогріваємо 5 хвилин.

26b18c671e338d0c75a5c1fa3e43914d

Крок 4. Проціджуємо фрукти від рідини. До рідини насипаємо цукор і варимо сироп.

57ebe647afcce41d25893cca64ef2ded

Крок 5. У киплячий сироп вивантажуємо фрукти. Відключаємо нагрів і повністю остуджуємо.

62710e87ef2b352c339c7fefd0ffbbad

Крок 6. Прогріваємо варення до появи бульбашок. Вимикаємо і настоюємо 12 годин. Таким чином, повторюємо дії ще 2 рази. В останній раз кип’ятимо, варення 15 хвилин.

3370522d8811a8105374be205b9ca380

Крок 7. Киплячим сливовим варенням заливаємо стерильні банки. Закриваємо ключем або закручуємо гвинтовими кришками. Остуджуємо, перевернувши банки. Заготовки прибираємо в комору. Їмо варення з чаєм. Смачного!

0355e353bed4309b6252393d4b148855

Варення з сливи на зиму з волоським горіхом

Варення з сливи на зиму з волоським горіхом стане улюбленим ласощами. Оригінальна частування готується просто і виходить неймовірно апетитним. Його використовують як самостійну смакоту, намазуючи на оладки або млинці, а також прослаюють десерти. Приготувавши варення одного разу, навряд чи можливо від нього відмовитись.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 7

Інгредієнти:

  • Сливи – 500 гр.
  • Вода – 100 мл.
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Волоські горіхи очищені – 60 гр.
  • Бренді / ром / коньяк – 15 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши інгредієнти, переходимо до заготівлі смакоти.

7274db07924d88758d9779eaaf806be6

Крок 2. Промиті плоди ділимо навпіл і виймаємо кісточки.

659bcb6083b94cad525b8849c78400ed

Крок 3. Фрукти складаємо в товстостінний посуд. Наливаємо 100 мілілітрів води. Розмістивши на плиті, чекаємо появи бульбашок. Мінімізуючи нагрів, тушкуємо фрукти 20 хвилин. Зрідка перемішуємо фрукти.

4d12e32320687c15393e0a11e3ba00fd

Крок 4. Засипаємо цукром. Розмішуємо, поки кристалики не розійдуться.

fddca777750db065c3acb1a5cd11ba09

Крок 5. Горіхи перебираємо від шкаралупок і перегородок. Засипаємо до зливі. Варимо, поки маса не стане густою, не забуваючи помішувати. Заварюємо до бажаної консистенції.

f6d92c536f5315d5580664c0947b93f5

Крок 6. Вводимо алкоголь. Перемішавши, кип’ятимо 5 хвилин.

c1f9e1c12f10a0ffe2d099d0e8b9a6b7

Крок 7. Кришки і банки ополіскуємо в содовому розчині. Змиваємо під краном.

fa6fe4a5926f2be5d3fb975de20da137

Крок 8. Закип’ятивши в каструлі воду. Закладаємо в окріп кришки.

8fddad192f697dfa21b4839bc8999a75

Крок 9. Розмістивши на каструлі грати, встановлюємо банки дном вгору. Стерилізуємо 10 хвилин.

9060cbfdb0fbafe16a89049cc310dc04

Крок 10. Банки і кришки обсушуємо на рушник.

4196921ef496e6dd5b0407beceb6fb88

Крок 11. Капнувши сиропом на блюдце, перевіряємо готовність. Якщо охолодивши в холодильнику, крапля не розтечеться, процес варіння завершено.

84b88f27a4e66b0c15e9758991e5fd84

Крок 12. Сухі банки заповнюємо запашним ласощами.

8dcad3767e9ef525e0955cc0e4ed25e0

Крок 13. Закрутивши банки і перевернувши вниз кришками, закутуємо чимось теплим і чекаємо охолодження.

48e13c6c2dcea2715a697044db774257

Крок 14. Прибираємо заготовки в комору.

1774833a15077baf65bccaf523376017

Крок 15. Насолоджуємося ласощами. Смачного!

b07dd5675dead4ff308db7790d627ba8

Простий рецепт варення з синьої сливи на зиму

Простий рецепт варення з синьої сливи на зиму подужає навіть дилетант. Підготовка фруктів займає лічені хвилини і не обтяжить самого ледачого. Очищені сливи насититься в сиропі протягом доби, а далі справа за малим. Трохи вловима кислинка робить ласощі особливим.

Час готування – 1 добу 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 700 гр.
  • Вода – 150 мл.
  • Лимонна кислота – 3 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відбираємо стиглі і міцні сливи. Промиваємо фрукти і відділяємо від кісточок, розділивши вздовж.

edcdfa5fd00df5d70f2a719de71b8e48

Крок 2. Розчинивши у воді цукрові кристали і лимонку, варимо сироп.

b1e75c46a1c86b5e4fc35a337284e8e6

Крок 3. Підготовлені фрукти вивантажуємо в киплячий сироп. Розмішавши, відключаємо нагрів. Ми залишаємо остуджуватися протягом доби.

fda1706a4229b9cf9382601d7386d6c9

Крок 4. Заготівлю розміщуємо на конфорці. Закип’ятив, заварюємо 5-10 хвилин. Готуємо банки, промивши і простерилізувавши відповідним способом.

f760e6d78450487a3422f29aa290d284

Крок 5. Чисті сухі банки заповнюємо насиченим сливовим частуванням, закручуємо стерильними гвинтовими кришками. Ми залишаємо під ковдрою остигати. Охолонувші закатки переміщаємо в комору. Використовуємо в якості начинки або їмо підганяння з чаєм. Смачного!

54f34b5d33284af287085067150acf2f

Сливово-яблучне варення на зиму

Сливово-яблучне варення на зиму вариться за принципом «п’ятихвилинки». Фрукти залишаються цілими. Сироп виходить досить солодким і рідким. Частування подають з домашньою випічкою і ароматним чаєм. У процесі ніяких складнощів не виникне навіть у новачка.

Час готування – 12 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг.
  • Яблука – 1 кг.
  • Вода – 100 гр.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1,6 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши інгредієнти, переходимо до приготування варення. Фрукти ретельно промиваємо. Стерилізуємо вимиті банки і кришки звичним способом.

80bef59f89a41b21fc8f46ccddb53ef7

Крок 2. Сливи ділимо навпіл і виймаємо кісточки. Перекладаємо плоди у містку ємність для варіння.

5ddc6bb22477b346ba705307d4bf7174

Крок 3. Розрізавши яблука на часточки, видаляємо серцевину. Вивантажуємо до слив.

ea84d83c33bfb2724edc523c1b2a774c

Крок 4. Змішавши воду з цукром, варимо сироп. Гарячим сиропом заливаємо фруктову нарізку.

a291ccd3fd52650dd315d69a9fa3b775

Крок 5. Коли закипить маса, прибираємо пінку і заварюємо 10 хвилин. Відключаємо і охолоджуємо протягом 4-х годин. Проробляємо процедуру ще 3 рази. При варінні в заключний раз всипаємо лимонку і заварюємо 5 хвилин.

1e1bc4d8709af989191cfc26e01b508f

Крок 6. Гарячу заготівлю розливаємо по чистим банкам і закриваємо закаточним ключем. Остуджуємо в перевернутому стані, накривши махровим рушником. Прибираємо на зберігання. Дегустуємо з чаєм, млинцями або оладками. Смачного!

8fb8374337cd8c920281bb53f950deee

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал