Як приготувати зрази – 9 рецептів з різними начинками з покроковими фото

0e67deef322822d280c54c08864eb4f7

Як приготувати зрази – це національна страва білоруської, литовської та польської кухні, що є котлетами або м’ясними рулетками з різною начинкою з овочів, сиру та яєць. Найбільш популярні зараз зрази картопляні. Готуються зрази просто і відрізняються соковитістю та гарним смаком. Подають їх самостійною стравою, з бульйоном чи будь-яким гарніром. У цій темі вам пропонуються оригінальні та цікаві рецепти зразків.

М’ясні зрази з цибулею та яйцем

М’ясні зрази з цибулею та яйцем, як найсмачнішою начинкою, будуть у вас чудовою стравою для сімейного столу. У цьому рецепті готуємо зрази з фаршу. Для начинки змішуємо відварене яйце з обсмаженою цибулею. Зрази обсмажимо на сковороді і доведемо до готовності у духовці та під томатним соусом.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 1 кг.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Яйце відварене – 3 шт.
  • Сіль – до смаку.
  • Приправи – до смаку.
  • Батон – 3 скибочки.
  • Борошно для паніровки – 3 ст.
  • Томатний соус/томатна паста – до смаку.
  • Вода –200 мл.
  • Цукор – до смаку.
  • Сире яйце – 1 шт.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Дві цибулини дрібно нарізати та обсмажити до золотистого кольору на олії. Посипати сіллю та цукром.

612c5a4e1e5387c563110975977eaf0a

Крок 2. У м’ясний фарш додати заздалегідь замочений батон, подрібнену в пюре цибулину, сіль із будь-якою приправою, розбити яйце і добре все перемішати. Фарш можна кілька разів відбити.

9189789ee78de6b38dca3238bebedfa3

Крок 3. Невеликими кубиками нарізати круто відварені яйця, обсмажену цибулю і додати улюблену приправу.

6f59198f1e87df313046dba533aba846

Крок 4. Начинку обережно перемішати.

5f5f291647fea321532850aa7d725dfe

Крок 5. Мокрими руками з фаршу з начинкою сформувати зрази будь-якої форми.

300e2d7cef2c7061abb55ee709ca2cce

Крок 6. Потім зрази добре обваляти в борошні з усіх боків.

7db7d74a369246e0789474ef58bd83dd

Крок 7. На сковороді розігріти олію і на ній порційно обсмажити зрази до рум’яної скоринки.

1a7c79df27b0c15f390f39f759cfb2c3

Крок 8. Для соусу, на цій же олії обсмажити борошно, що залишилося.

e044e476d8a3fc78113fc86de924996f

Крок 9. Налити до борошна томатний соус або розведену у воді томатну пасту та поварити до густої однорідної консистенції.

7f17b07916fb9e9beaf7256c4d536781

Крок 10. Обсмажені зрази перекласти у форму запікання.

0c004c614bc23ab976176574be75aa43

Крок 11. Включити духовку на 180°С. Зрази залити соусом, прикрити фольгою і поставити в духовку на 30 хвилин.

d2d0ecaafd06ce9bdf58b815930bafd0

Крок 12. Приготовлені м’ясні зрази з цибулею та яйцем розкласти по тарілках, доповнити гарніром та сервірувати до столу гарячими. Смачного!

655f143b1439593529e2f6f1f401493e

Картопляні зрази з сиром

Картопляні зрази з сиром готуються просто і на підставі картопляного пюре, а сир для начинки підходить будь-який, головне, щоб плавився. У цьому рецепті картопляне тісто замішуємо з додаванням яйця та крохмалю, але його можна замінити рисовим борошном, що зробить зрази ніжнішими. Твердий сир кладемо в начинку скибочкою.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Картопля велика – 4 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 ч.л.
  • Твердий сир – 100 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Борошно для паніровки – 2 ст.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, розріжте на середні шматочки та відваріть до готовності з додаванням солі. Злийте відвар, а картоплю пюруйте.

94b9543d9636fbc1ce2513b719eb96f9

Крок 2. У пюре розбийте яйце, насипте крохмаль із сіллю та чорним перцем.

75734d2de96fd269a8189522d1266571

Крок 3. Ложкою замісіть картопляне тісто.

72cf5130a26ad4f098d3598984ab9b95

Крок 4. Руками сформуйте з тіста акуратні коржики.

cfcb13dfbbdc253fc747885161755b27

Крок 5. Вибраний сир розріжте на скибочки, покладіть їх у середину кожного коржика та сформуйте зрази.

e3df604fffce892ac7e7a4a39b1edebc

Крок 6. Потім зрази з сиром добре обваляйте в пшеничній муці.

26e61ef318cc6fb9148eacb633aa9f6b

Крок 7. У сковороді добре розігрійте олію. Обсмажте на ній сформовані зрази до рум’яної скоринки з усіх боків.

aaa3770f70d3b5af16af5327af882412

Крок 8. Приготовлені картопляні зрази із сиром подайте до столу гарячими та доповніть їх сметаною із зеленню. Смачного!

5f1b6d398d86dfbbb13b4b3ff92379b3

Картопляні зрази у духовці

Картопляні зрази в духовці виходять менш жирними, калорійність їх менша порівняно зі смаженням на сковороді. Начинка підходить будь-яка, а в цьому рецепті беремо обсмажений із цибулею м’ясний фарш. Рецепт простий та швидкий.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Фарш м’ясний – 0.5 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, наріжте середніми шматочками та відваріть у підсоленій воді до готовності.

5a03f9f3fdcc18bfb784864c5dc8813a

Крок 2. Цибулю наріжте невеликими кубиками. На сковороді з олією обсмажте до золотистого кольору нарізку цибулі, додайте м’ясний фарш із сіллю та чорним перцем і посмажте 5 хвилин.

31111ade33b98b3cf945fb51b46e9237

Крок 3. Відварену картоплю будь-яким способом пюруйте, розбийте до неї два яйця, додайте дві ложки борошна і замісіть картопляне тісто.

6398ea21f4b7998e7137f62c2fbb5cab

Крок 4. Руками з цього тіста сформуйте зрази довгастої форми, поклавши всередину м’ясну начинку.

8f4bdbd4a8dc43148b58bff57a183085

Крок 5. Сформовані зрази покладіть на застелений папером лист. Зверху змастіть збитим із щіпкою солі яйцем, щоб вийшла рум’яна скоринка при запіканні.

745c6d2f6f0e124395a11d257d40c414

Крок 6. Духовку увімкніть на 180°С. Запікайте картопляні зрази протягом 30 хвилин. Потім їх лопаткою перекладіть на тарілку та сервіруйте до столу у гарячому вигляді, доповнивши овочами чи соусом. Смачного!

115968ec2708f976e8f51f01ca66b7cf

Зрази з курячого фаршу

Зрази з курячого фаршу популярніші останнім часом, адже куряче м’ясо нежирне і готується швидше. Начинка для таких образ береться будь-яка до смаку господині. У цьому рецепті до курячого фаршу додаємо батон із цибулею та часником. Для начинки беремо відварені яйця, твердий сир, вершкове масло та зелень. Пануємо зрази в сухарях і смажимо на сковороді.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 0.6 кг.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Батон – 100 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Панірувальні сухарі – 100 гр.
  • Олія рослинна – для смаження.

Для начинки:

  • Яйце відварене – 3 шт.
  • Твердий сир – 100 гр.
  • Вершкове масло – 30 гр.
  • Кріп – 10 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Філе курки промити та нарізати шматочками. Батон замочити на 5 хвилин у воді та віджати. Очистити цибулю із зубками часнику. Ці інгредієнти перекрутити через м’ясорубку з дрібними ґратами.

cd6230a626ae42ebe4fb250dfdd811d6

Крок 2. До отриманого фаршу насипати сіль із чорним перцем і добре перемішати. Фарш, для одноріднішої текстури, можна кілька разів відбити.

d3d855cb2c4447f2b8988468ed728ab3

Крок 3. Для начинки подрібнити на середній тертці шматок твердого сиру. Відварені круто яйця очистити і подрібнити на тертці.

8b12114386e533af96b4a796e9f5a2b9

Крок 4. До цих інгредієнтів додати дрібно нашаткований кріп, розтоплене в мікрохвильовій печі вершкове масло, сіль і все перемішати.

868bfd0fb0928b1399ae0399895e4cf4

Крок 5. Курячий фарш розділити на однакові заготовки, сформувати з них коржики і в середину кожної покласти начинку.

0cbeabef9b0215753d742cefd7343608

Крок 6. Потім заготовкам надати форму довгастих образ.

d91ca405d890e339cead4eba2d34e556

Крок 7. Сформовані зрази обваляти з усіх боків у панірувальних сухарях.

4e3377cdcca577337b63604908170753

Крок 8. У сковороді розігріти олію і викласти на неї сформовані зрази.

420a0bbd05fa7ddeff67971b513b37e9

Крок 9. Обсмажити зрази на невеликому вогні і до рум’яної скоринки з обох боків.

a0f6d547036b05a1eca04cdaf41b95c2

Крок 10. Приготовлені зрази з курячого фаршу сервірувати до столу гарячими та на додаток з нарізкою свіжих овочів. Смачного!

34a8b3a93595c2faaabe768be8807862

Рибні зрази з яйцем

Хорошим варіантом смачної домашньої їжі можуть бути рибні зрази з яйцем. Для них береться або готовий рибний фарш, або подрібнюється філе будь-якої риби. У цьому рецепті фарш доповнимо яйцем, цибулею, часником та зеленню. Начинкою беремо відварені та нарізані часточками яйця. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Рибний фарш – 0,5 кг.
  • Яйце – 4 шт.
  • Цибуля – 120 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Петрушка – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, простий набір інгредієнтів для рибних образ. Три яйця для начинки відварити круто і остудити.

1a20ef8155abfb5721b1bfe26d5c509f

Крок 2. Очистити від лушпиння цибулю з часником і дрібно нарубати ножем.

73a6418aebc1ac94257f1cedaec9196b

Крок 3. На четвертинки розрізати відварені яйця.

90f4b2a61a23448688ed491d0c5c8c4d

Крок 4. Петрушку чи іншу зелень, промити та дрібно нашаткувати.

a020ef3ac9d1645a4942978a7c42ae56

Крок 5. До рибного фаршу перекласти нарізку часнику та зелені. На свій смак додати сіль із чорним перцем.

86a192fc2613401a754401a30b1e6b85

Крок 6. Потім до фаршу розбити одне яйце, перекласти нарізку цибулі та добре перемішати.

361cdc16298faf3f192b23de9f3abc2d

Крок 7. З фаршу мокрими руками сформувати довгасті зрази, поклавши в середину четвертинки яєць. У сковороді добре розігріти трохи олії і перекласти на неї сформовані зрази.

84845dcf27e1b5c9f10d93be5c1c002b

Крок 8. Обсмажити зрази до рум’яної скоринки з обох боків.

956e09290741defb3757958ce2739a05

Крок 9. Приготовлені рибні зрази з яйцем подати до столу гарячими та на додаток з будь-яким гарніром. Смачного!

912a94d52c40286e6bef16ad4aa63c29

Картопляні зрази з капустою

Картопляні зрази з капустою просто готуються і будуть у вас смачним доповненням до будь-якого столу. У цьому рецепті картопляне тісто для образ замішуємо з додаванням борошна. Капусту трохи відварюємо та смажимо на вершковому маслі, а начинку доповнюємо відвареними яйцями. Зрази пануємо в сухарях і смажимо на сковороді.

Час приготування: 60 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 1 ст.
  • Капуста невелика –500 гр.
  • Олія рослинна – 80 мл.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Сухарі панірувальні – 200 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистити, промити та відварити до готовності з додаванням солі.

3892807d764f08b86397fef1e8d22a50

Крок 2. Відварену картоплю пюрувати з додаванням вершкового масла|мастила|. Потім розбити до нього одне яйце, насипати борошно та замісити тісто.

98b25398dca64d78cd6e264d7c3393a3

Крок 3. Капусту нашаткувати невеликими кубиками. На 7-8 хвилин залити окропом, відкинути на друшляк і обполоснути холодною водою.

55429b9661b3c0cac30e9d7ce0b95621

Крок 4. Потім обсмажити її до м’якості на розігрітій вершковій олії та посипати сіллю з чорним перцем.

a3616ed0fb339b029d33560150e0a1ba

Крок 5. До обсмаженої капусти додати відварені нарізані яйця і перемішати. Вологими руками з картопляного тіста сформувати зрази з капустяною начинкою всередині.

c1d254333057a51db1824c64e2d0f64a

Крок 6. Картопляне тісто дуже ніжне, тому сформовані зрази обсипати панірувальними сухарями з усіх боків.

147cb505a1f755860a2d98b767aab603

Крок 7. Акуратно перекласти їх на сковороду на розігріту олію. Обсмажити зрази на невеликому вогні і до рум’яної скоринки з обох боків.

af1f4c72a9096e8e1e778179c17253d8

Крок 8. Приготовлені картопляні зрази з капустою сервіруємо до столу гарячими та на додаток зі сметаною з нарізкою свіжих овочів. Смачного!

795138aaafec13d178313d101b1887bf

Картопляні зрази з грибами

Картопляні зрази з грибами будуть у вас варіантом смачної та ситної їжі до пісного столу. У цьому рецепті тісто для образ замішуємо на відвареній картоплі з морквою та додаванням борошна. Для начинки гриби обсмажуємо із цибулею. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 60 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 360 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Морква – 90 гр.
  • Цибуля – 80 гр.
  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.

Для подання:

  • Листя салату – до смаку.
  • Помідори «Черрі» – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати усі інгредієнти для образ. Почистити овочі. Печериці промити і серветкою обсушити.

1aca0795fe62770d2b10295a68c82ff1

Крок 2. Картоплю з морквою нарізати великими шматочками.

4d44b004784a74edd3f2be9ed227da40

Крок 3. Цибулину дрібно подрібнити.

c2078f031c61be23c50032f9e2922a15

Крок 4. Тонкими слайсами нарізати печериці.

b77d7a881cc1508f2f26049ddfea3e6d

Крок 5. Нарізку картоплі з морквою відварити до м’якості у воді без додавання солі.

d4b127ce4668acba4d6013859104973c

Крок 6. На розігрітій олії і до золотистого кольору обсмажити нарізку цибулі.

2017ab2809c421cb3ab192c451bf26fc

Крок 7. До нього перекласти слайси печериць та посмажити до повного випарювання грибного соку. Потім начинку посипати сіллю із чорним перцем.

2a83de0d9302b143785127597b8befe6

Крок 8. З відварених овочів злити воду та будь-яким зручним способом їх пюрувати.

96ab2ca4db58d209befa4ae0dd76439d

Крок 9. До пюре насипати борошно із сіллю та замісити картопляне тісто.

1b0475ae4d1ce9ad66c109abd31a0851

Крок 10. Вологими руками з тіста зробити плоскі коржики і в середину покласти по столовій ложці грибної начинки.

845cf57a773ac4fd3d0106d1e0271afc

Крок 11. Сформувати акуратні зірки довгастої форми.

0fec524523864ceb608c3c4373108472

Крок 12. Обсмажити зрази на розігрітій олії і до рум’яної скоринки з обох боків. Смажаться вони дуже швидко.

8037382ef5e434f3fccc8fa5150fa053

Крок 13. Приготовлені картопляні зрази з грибами подати до пісного столу гарячими, доповнивши помідорами із листям салату. Смачного!

f9630cd8ed49e8e5a0690c53cc6f7e66

Картопляні зрази з курячою печінкою

Для любителів страв із лівером, гарним варіантом будуть картопляні зрази з курячою печінкою. Для начинки печінка обсмажується із цибулею, подрібнюється та доповнюється відвареним яйцем. Таку начинку відрізняє ніжна текстура, що поєднується з картопляним тістом. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 гр.
  • Печінка куряча – 250 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 100-150 гр.
  • Яйце відварене – 1 шт.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Почищену картоплю відварити до готовності та у будь-який спосіб пюрувати.

4d40e40f00392083a89b61978f33b7e3

Крок 2. Пюре трохи остудити, тому що гаряче бере борошна набагато більше. Борошно у пюре насипати порційно з одночасним перемішуванням.

674951d9dae64468123777e16ebc3e4d

Крок 3. Замісити тісто руками, змащеними олією, тоді воно не прилипатиме до долонь.

26c69f6dc2ebf6c7121aeb50711d0661

Крок 4. Курячу печінку очистити, промити та серветкою прибрати зайву вологу. Дрібно нарізати цибулину, обсмажити до прозорості на розігрітій олії і перекласти на сковороду курячу печінку.  Посмажити її до готовності щонайменше 10-15 хвилин. Потім посипати сіллю із чорним перцем.

e9aaa213882704eb5ad58dd2b7a9ca53

Крок 5. Смажену з цибулею печінку остудити та подрібнити через м’ясорубку або у блендері. До печінкової начинки додати нарізане яйце та перемішати.

088fe5b881429307305b4ad5e2f5eb76

Крок 6. Картопляне тісто розділити на 6 однакових порцій та скачати їх кульками.

b3717549d82076af35f823a3ae66166b

Крок 7. З кульок зробити коржики і на них розкласти печінкову начинку.

98f341f5382a2e931d156b8abc36bd1c

Крок 8. Потім сформувати зрази довгастої чи круглої форми.

f327634fc35f038b86ad4bcbb4ae858b

Крок 9. Обсмажити зрази на розігрітій олії, на середньому вогні і до золотистої скоринки з обох боків.

0e342a6b7bb49f1d291480bf16354981

Крок 10. Приготовлені картопляні зрази з курячою печінкою трохи остудити, серветкою прибрати зайву олію та сервірувати до столу. Смачного!

5f6e94ca1a0a8838be948c654028e95b

М’ясні зрази з грибами

М’ясні зрази з грибами готуються як основна гаряча страва і мають різні варіанти: з м’ясного фаршу або з відбитих шматків м’яса. У цьому рецепті робимо зрази з фаршу, замішаного з яйцем, панірувальними сухарями та діжонською гірчицею. Гриби обсмажуємо. Запікаємо зрази у духовці, що робить їх менш жирними.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 600 гр.
  • Печериці – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухарі панірувальне – 200 гр.
  • Діжонська гірчиця – 2 ст.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для змащування деко.
  • Зелень – 10 гр.
  • Сметана – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати простий набір інгредієнтів для зразків згідно пропорції рецепту.

eda58b8ebb678f6fca4448c3d390b8f7

Крок 2. Печериці почистити, промити і нарізати тонкими слайсами. Обсмажити їх на розігрітій олії до випарювання грибного соку, а потім посипати сіллю з чорним перцем.

f84717347ab3e82900867b7e24887800

Крок 3. До м’ясного фаршу розбити яйця, насипати дві ложки панірувальних сухарів із сіллю та чорним перцем, і додати дві ложки діжонської гірчиці. Фарш добре вимісити і можна кілька разів відбити.

fb4d56c6b26e38fc48df7518fc2907c0

Крок 4. Зі замішаного фаршу руками сформувати довгасті зрази, поклавши всередину грибну начинку. Зарази обваляти в сухарях, укласти на застелений фольгою і змащений олією лист. Зверху зрази змастити сметаною. Включити духовку на 180°С. Запекти зрази протягом 40 хвилин.

e8961b1654a2ce6fcd4a109457522877

Крок 5. Приготовлені м’ясні зрази з грибами розкласти по порційних тарілках, доповнити зеленню та сервірувати до столу гарячими. Смачного!

e32aa5ffb1e92ee3220f8c1da5751f6a

Картопляні ЗРАЗИ. Картопляники – ВІДЕО

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал