Як приготувати зрази – 9 рецептів з різними начинками з покроковими фото

Як приготувати зрази – це національна страва білоруської, литовської та польської кухні, що є котлетами або м’ясними рулетками з різною начинкою з овочів, сиру та яєць. Найбільш популярні зараз зрази картопляні. Готуються зрази просто і відрізняються соковитістю та гарним смаком. Подають їх самостійною стравою, з бульйоном чи будь-яким гарніром. У цій темі вам пропонуються оригінальні та цікаві рецепти зразків.

М’ясні зрази з цибулею та яйцем

М’ясні зрази з цибулею та яйцем, як найсмачнішою начинкою, будуть у вас чудовою стравою для сімейного столу. У цьому рецепті готуємо зрази з фаршу. Для начинки змішуємо відварене яйце з обсмаженою цибулею. Зрази обсмажимо на сковороді і доведемо до готовності у духовці та під томатним соусом.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 1 кг.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Яйце відварене – 3 шт.
  • Сіль – до смаку.
  • Приправи – до смаку.
  • Батон – 3 скибочки.
  • Борошно для паніровки – 3 ст.
  • Томатний соус/томатна паста – до смаку.
  • Вода –200 мл.
  • Цукор – до смаку.
  • Сире яйце – 1 шт.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Дві цибулини дрібно нарізати та обсмажити до золотистого кольору на олії. Посипати сіллю та цукром.

Крок 2. У м’ясний фарш додати заздалегідь замочений батон, подрібнену в пюре цибулину, сіль із будь-якою приправою, розбити яйце і добре все перемішати. Фарш можна кілька разів відбити.

Крок 3. Невеликими кубиками нарізати круто відварені яйця, обсмажену цибулю і додати улюблену приправу.

Крок 4. Начинку обережно перемішати.

Крок 5. Мокрими руками з фаршу з начинкою сформувати зрази будь-якої форми.

Крок 6. Потім зрази добре обваляти в борошні з усіх боків.

Крок 7. На сковороді розігріти олію і на ній порційно обсмажити зрази до рум’яної скоринки.

Крок 8. Для соусу, на цій же олії обсмажити борошно, що залишилося.

Крок 9. Налити до борошна томатний соус або розведену у воді томатну пасту та поварити до густої однорідної консистенції.

Крок 10. Обсмажені зрази перекласти у форму запікання.

Крок 11. Включити духовку на 180°С. Зрази залити соусом, прикрити фольгою і поставити в духовку на 30 хвилин.

Крок 12. Приготовлені м’ясні зрази з цибулею та яйцем розкласти по тарілках, доповнити гарніром та сервірувати до столу гарячими. Смачного!

Картопляні зрази з сиром

Картопляні зрази з сиром готуються просто і на підставі картопляного пюре, а сир для начинки підходить будь-який, головне, щоб плавився. У цьому рецепті картопляне тісто замішуємо з додаванням яйця та крохмалю, але його можна замінити рисовим борошном, що зробить зрази ніжнішими. Твердий сир кладемо в начинку скибочкою.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Картопля велика – 4 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 ч.л.
  • Твердий сир – 100 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Борошно для паніровки – 2 ст.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, розріжте на середні шматочки та відваріть до готовності з додаванням солі. Злийте відвар, а картоплю пюруйте.

Крок 2. У пюре розбийте яйце, насипте крохмаль із сіллю та чорним перцем.

Крок 3. Ложкою замісіть картопляне тісто.

Крок 4. Руками сформуйте з тіста акуратні коржики.

Крок 5. Вибраний сир розріжте на скибочки, покладіть їх у середину кожного коржика та сформуйте зрази.

Крок 6. Потім зрази з сиром добре обваляйте в пшеничній муці.

Крок 7. У сковороді добре розігрійте олію. Обсмажте на ній сформовані зрази до рум’яної скоринки з усіх боків.

Крок 8. Приготовлені картопляні зрази із сиром подайте до столу гарячими та доповніть їх сметаною із зеленню. Смачного!

Картопляні зрази у духовці

Картопляні зрази в духовці виходять менш жирними, калорійність їх менша порівняно зі смаженням на сковороді. Начинка підходить будь-яка, а в цьому рецепті беремо обсмажений із цибулею м’ясний фарш. Рецепт простий та швидкий.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Фарш м’ясний – 0.5 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, наріжте середніми шматочками та відваріть у підсоленій воді до готовності.

Крок 2. Цибулю наріжте невеликими кубиками. На сковороді з олією обсмажте до золотистого кольору нарізку цибулі, додайте м’ясний фарш із сіллю та чорним перцем і посмажте 5 хвилин.

Крок 3. Відварену картоплю будь-яким способом пюруйте, розбийте до неї два яйця, додайте дві ложки борошна і замісіть картопляне тісто.

Крок 4. Руками з цього тіста сформуйте зрази довгастої форми, поклавши всередину м’ясну начинку.

Крок 5. Сформовані зрази покладіть на застелений папером лист. Зверху змастіть збитим із щіпкою солі яйцем, щоб вийшла рум’яна скоринка при запіканні.

Крок 6. Духовку увімкніть на 180°С. Запікайте картопляні зрази протягом 30 хвилин. Потім їх лопаткою перекладіть на тарілку та сервіруйте до столу у гарячому вигляді, доповнивши овочами чи соусом. Смачного!

Зрази з курячого фаршу

Зрази з курячого фаршу популярніші останнім часом, адже куряче м’ясо нежирне і готується швидше. Начинка для таких образ береться будь-яка до смаку господині. У цьому рецепті до курячого фаршу додаємо батон із цибулею та часником. Для начинки беремо відварені яйця, твердий сир, вершкове масло та зелень. Пануємо зрази в сухарях і смажимо на сковороді.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 0.6 кг.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Батон – 100 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Панірувальні сухарі – 100 гр.
  • Олія рослинна – для смаження.

Для начинки:

  • Яйце відварене – 3 шт.
  • Твердий сир – 100 гр.
  • Вершкове масло – 30 гр.
  • Кріп – 10 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Філе курки промити та нарізати шматочками. Батон замочити на 5 хвилин у воді та віджати. Очистити цибулю із зубками часнику. Ці інгредієнти перекрутити через м’ясорубку з дрібними ґратами.

Крок 2. До отриманого фаршу насипати сіль із чорним перцем і добре перемішати. Фарш, для одноріднішої текстури, можна кілька разів відбити.

Крок 3. Для начинки подрібнити на середній тертці шматок твердого сиру. Відварені круто яйця очистити і подрібнити на тертці.

Крок 4. До цих інгредієнтів додати дрібно нашаткований кріп, розтоплене в мікрохвильовій печі вершкове масло, сіль і все перемішати.

Крок 5. Курячий фарш розділити на однакові заготовки, сформувати з них коржики і в середину кожної покласти начинку.

Крок 6. Потім заготовкам надати форму довгастих образ.

Крок 7. Сформовані зрази обваляти з усіх боків у панірувальних сухарях.

Крок 8. У сковороді розігріти олію і викласти на неї сформовані зрази.

Крок 9. Обсмажити зрази на невеликому вогні і до рум’яної скоринки з обох боків.

Крок 10. Приготовлені зрази з курячого фаршу сервірувати до столу гарячими та на додаток з нарізкою свіжих овочів. Смачного!

Рибні зрази з яйцем

Хорошим варіантом смачної домашньої їжі можуть бути рибні зрази з яйцем. Для них береться або готовий рибний фарш, або подрібнюється філе будь-якої риби. У цьому рецепті фарш доповнимо яйцем, цибулею, часником та зеленню. Начинкою беремо відварені та нарізані часточками яйця. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Рибний фарш – 0,5 кг.
  • Яйце – 4 шт.
  • Цибуля – 120 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Петрушка – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, простий набір інгредієнтів для рибних образ. Три яйця для начинки відварити круто і остудити.

Крок 2. Очистити від лушпиння цибулю з часником і дрібно нарубати ножем.

Крок 3. На четвертинки розрізати відварені яйця.

Крок 4. Петрушку чи іншу зелень, промити та дрібно нашаткувати.

Крок 5. До рибного фаршу перекласти нарізку часнику та зелені. На свій смак додати сіль із чорним перцем.

Крок 6. Потім до фаршу розбити одне яйце, перекласти нарізку цибулі та добре перемішати.

Крок 7. З фаршу мокрими руками сформувати довгасті зрази, поклавши в середину четвертинки яєць. У сковороді добре розігріти трохи олії і перекласти на неї сформовані зрази.

Крок 8. Обсмажити зрази до рум’яної скоринки з обох боків.

Крок 9. Приготовлені рибні зрази з яйцем подати до столу гарячими та на додаток з будь-яким гарніром. Смачного!

Картопляні зрази з капустою

Картопляні зрази з капустою просто готуються і будуть у вас смачним доповненням до будь-якого столу. У цьому рецепті картопляне тісто для образ замішуємо з додаванням борошна. Капусту трохи відварюємо та смажимо на вершковому маслі, а начинку доповнюємо відвареними яйцями. Зрази пануємо в сухарях і смажимо на сковороді.

Час приготування: 60 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 1 ст.
  • Капуста невелика –500 гр.
  • Олія рослинна – 80 мл.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Сухарі панірувальні – 200 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистити, промити та відварити до готовності з додаванням солі.

Крок 2. Відварену картоплю пюрувати з додаванням вершкового масла|мастила|. Потім розбити до нього одне яйце, насипати борошно та замісити тісто.

Крок 3. Капусту нашаткувати невеликими кубиками. На 7-8 хвилин залити окропом, відкинути на друшляк і обполоснути холодною водою.

Крок 4. Потім обсмажити її до м’якості на розігрітій вершковій олії та посипати сіллю з чорним перцем.

Крок 5. До обсмаженої капусти додати відварені нарізані яйця і перемішати. Вологими руками з картопляного тіста сформувати зрази з капустяною начинкою всередині.

Крок 6. Картопляне тісто дуже ніжне, тому сформовані зрази обсипати панірувальними сухарями з усіх боків.

Крок 7. Акуратно перекласти їх на сковороду на розігріту олію. Обсмажити зрази на невеликому вогні і до рум’яної скоринки з обох боків.

Крок 8. Приготовлені картопляні зрази з капустою сервіруємо до столу гарячими та на додаток зі сметаною з нарізкою свіжих овочів. Смачного!

Картопляні зрази з грибами

Картопляні зрази з грибами будуть у вас варіантом смачної та ситної їжі до пісного столу. У цьому рецепті тісто для образ замішуємо на відвареній картоплі з морквою та додаванням борошна. Для начинки гриби обсмажуємо із цибулею. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 60 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 360 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Морква – 90 гр.
  • Цибуля – 80 гр.
  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.

Для подання:

  • Листя салату – до смаку.
  • Помідори «Черрі» – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати усі інгредієнти для образ. Почистити овочі. Печериці промити і серветкою обсушити.

Крок 2. Картоплю з морквою нарізати великими шматочками.

Крок 3. Цибулину дрібно подрібнити.

Крок 4. Тонкими слайсами нарізати печериці.

Крок 5. Нарізку картоплі з морквою відварити до м’якості у воді без додавання солі.

Крок 6. На розігрітій олії і до золотистого кольору обсмажити нарізку цибулі.

Крок 7. До нього перекласти слайси печериць та посмажити до повного випарювання грибного соку. Потім начинку посипати сіллю із чорним перцем.

Крок 8. З відварених овочів злити воду та будь-яким зручним способом їх пюрувати.

Крок 9. До пюре насипати борошно із сіллю та замісити картопляне тісто.

Крок 10. Вологими руками з тіста зробити плоскі коржики і в середину покласти по столовій ложці грибної начинки.

Крок 11. Сформувати акуратні зірки довгастої форми.

Крок 12. Обсмажити зрази на розігрітій олії і до рум’яної скоринки з обох боків. Смажаться вони дуже швидко.

Крок 13. Приготовлені картопляні зрази з грибами подати до пісного столу гарячими, доповнивши помідорами із листям салату. Смачного!

Картопляні зрази з курячою печінкою

Для любителів страв із лівером, гарним варіантом будуть картопляні зрази з курячою печінкою. Для начинки печінка обсмажується із цибулею, подрібнюється та доповнюється відвареним яйцем. Таку начинку відрізняє ніжна текстура, що поєднується з картопляним тістом. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 гр.
  • Печінка куряча – 250 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 100-150 гр.
  • Яйце відварене – 1 шт.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Почищену картоплю відварити до готовності та у будь-який спосіб пюрувати.

Крок 2. Пюре трохи остудити, тому що гаряче бере борошна набагато більше. Борошно у пюре насипати порційно з одночасним перемішуванням.

Крок 3. Замісити тісто руками, змащеними олією, тоді воно не прилипатиме до долонь.

Крок 4. Курячу печінку очистити, промити та серветкою прибрати зайву вологу. Дрібно нарізати цибулину, обсмажити до прозорості на розігрітій олії і перекласти на сковороду курячу печінку.  Посмажити її до готовності щонайменше 10-15 хвилин. Потім посипати сіллю із чорним перцем.

Крок 5. Смажену з цибулею печінку остудити та подрібнити через м’ясорубку або у блендері. До печінкової начинки додати нарізане яйце та перемішати.

Крок 6. Картопляне тісто розділити на 6 однакових порцій та скачати їх кульками.

Крок 7. З кульок зробити коржики і на них розкласти печінкову начинку.

Крок 8. Потім сформувати зрази довгастої чи круглої форми.

Крок 9. Обсмажити зрази на розігрітій олії, на середньому вогні і до золотистої скоринки з обох боків.

Крок 10. Приготовлені картопляні зрази з курячою печінкою трохи остудити, серветкою прибрати зайву олію та сервірувати до столу. Смачного!

М’ясні зрази з грибами

М’ясні зрази з грибами готуються як основна гаряча страва і мають різні варіанти: з м’ясного фаршу або з відбитих шматків м’яса. У цьому рецепті робимо зрази з фаршу, замішаного з яйцем, панірувальними сухарями та діжонською гірчицею. Гриби обсмажуємо. Запікаємо зрази у духовці, що робить їх менш жирними.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 600 гр.
  • Печериці – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухарі панірувальне – 200 гр.
  • Діжонська гірчиця – 2 ст.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для змащування деко.
  • Зелень – 10 гр.
  • Сметана – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати простий набір інгредієнтів для зразків згідно пропорції рецепту.

Крок 2. Печериці почистити, промити і нарізати тонкими слайсами. Обсмажити їх на розігрітій олії до випарювання грибного соку, а потім посипати сіллю з чорним перцем.

Крок 3. До м’ясного фаршу розбити яйця, насипати дві ложки панірувальних сухарів із сіллю та чорним перцем, і додати дві ложки діжонської гірчиці. Фарш добре вимісити і можна кілька разів відбити.

Крок 4. Зі замішаного фаршу руками сформувати довгасті зрази, поклавши всередину грибну начинку. Зарази обваляти в сухарях, укласти на застелений фольгою і змащений олією лист. Зверху зрази змастити сметаною. Включити духовку на 180°С. Запекти зрази протягом 40 хвилин.

Крок 5. Приготовлені м’ясні зрази з грибами розкласти по порційних тарілках, доповнити зеленню та сервірувати до столу гарячими. Смачного!

Картопляні ЗРАЗИ. Картопляники – ВІДЕО

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал