Дріжджове тісто – 9 дуже смачних рецептів приготування вдалого тіста як пух з покроковими фото

57340fe60fb360e40f7cc0c5c9bac4c5

Дріжджове тісто в домашніх умовах замісити не так вже й складно, необхідно знати секрети і тонкощі технології. Звичайно, не все залежить тільки від свіжості та якості дріжджів. Також дуже важливо дотримуватися температурного режиму і витримати тісто, щоб воно підросло, і, крім того, кілька разів ретельно вимісити його. Ми підібрали рецепти дріжджового тіста, які можна використовувати у приготуванні солодкої та солоної випічки.

Дріжджове тісто з сухими дріжджами для пиріжків у духовці

Дріжджове тісто з сухими дріжджами для пиріжків у духовці можна замісити на молоці та воді. Але в обох варіантах ваша випічка буде пишною та легкою, як хмарка. Основна особливість дріжджового тіста полягає в тому, що на його вистоювання потрібен деякий час, тому запасіться терпінням.

Час приготування: 1 год. 10 хв.

Час приготування:15-25 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 1 щіпка
  • Вода – 0,75 ст.
  • Борошно пшеничне – 2,5 ст.
  • Олія – 30 мл.
  • Дріжджі сухі – 5 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Сухі швидкодіючі дріжджі дуже добре показують себе в отриманні пишного і ніжного тіста. Обов’язково просійте через сито в об’ємну миску борошно вищого ґатунку, додайте до неї 5 г сухих дріжджів і всипте щіпку солі.

ec53d180f58a4845e70ec2969de6ad9a

Крок 2. Лопаткою перемішайте борошно з дріжджами та сіллю, у суміші зробіть поглиблення та влийте в нього рафіновану олію.

4c8904bd994e732f76496fb8af9572b9

Крок 3. Обов’язково підігрійте воду перед тим, як вливати її в миску. Вода повинна бути не нижчою за кімнатну температуру.

5bdbddd983c7042908588a2d0e37cba8

Крок 4. Починайте перемішувати інгредієнти в мисці ложкою, поки борошно не вбере всю воду і маса не почне ставати одноріднішою.

7331fe298b2b6f169351ae07051f0819

Крок 5. Далі змініть лопатку на ручний заміс. Коли тісто в мисці збереться в одну щільну грудку, викладіть його на присипану борошном поверхню столу і вимішуйте руками ще 7-9 хвилин, поки тісто не перестане липнути до рук.

521db9ed9377dc48b9299aa8dd355f4d

Крок 6. Ком дріжджового тіста викладіть у миску. Місткість вкрийте рушником і залиште тісто в теплі на 45-60 хвилин, все залежить від того, наскільки активно зростатиме тісто. Дріжджове тісто, що підійшло, ще раз обімніть руками і переходьте до формування пиріжків. Смачного!

ea9fc11d34ad3348520e0576c63535fa

Дріжджове тісто на молоці

Дріжджове тісто на молоці – – це універсальний рецепт. Завдяки своєму складу таке тісто виходить смачним навіть без жодної начинки. Тому з нього можна пекти невеликі пампушки до чаю. Як правильно замісити дріжджове тісто, щоб воно добре підросло, ми докладно описали у рецепті.

Час приготування: 130 хв.

Час приготування: 15-20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло 82,5% – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Дріжджі сухі/свіжі – 11 гр./50 гр.
  • Молоко –500 мл.
  • Борошно пшеничне – 0,8-1 кг.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для отримання універсального та повітряного дріжджового тіста для домашньої випічки вам знадобляться власне дріжджі (11 г сухих можна замінити 50 г свіжих пресованих), борошно вищого гатунку, вершкове масло, молоко, сіль і цукор.

de914418de3d6c43174bd1a38837d442

Крок 2. Для розведення дріжджів візьміть склянку чи іншу зручну ємність. Влийте в нього приблизно 50 мілілітрів теплого молока, всипте сухі дріжджі, що швидко діють, і чайну ложку цукру, у вас вийде в’язка однорідна маса, залиште на 15-20 хвилин, щоб маса активувалася.

82fbf169189ddd8257538016401ec4d7

Крок 3. Все борошно просійте через сито пару-трійку разів, щоб наситити її киснем і уникнути попадання в тісто дрібного сміття.

d3631efee066b36def3bf1d6c4fc4c61

Крок 4. Молоко, що залишилося, підігрійте до 35 градусів.

20f93380b194b72b84641d144de7ba88

Крок 5. Половину норми борошна всипте у миску з теплим молоком. Туди ж всипте цукор і дріжджову суміш, що залишився, яка вже почала працювати. Те, що дріжджі активувалися, говоритиме наявність щільної пінної шапочки на поверхні дріжджової маси.

85a29ccf856af5607b85241494692175

Крок 6. Місткість з тістом прикрийте рушником і помістіть у тепле місце без протягів на 50-60 хвилин.

c719474b0c933b45937fb1412c208478

Крок 7. Тим часом розтопіть на повільному вогні вершкове масло||, остудіть його до теплого стану.

529ab4f56b3d0807003f80bcea4b7360

Крок 8. Після першої вистоювання додайте в тісто остигле топлене масло, а також всипте пшеничне борошно, що залишилося просіяне.

c7b2afd5d72b25e2bcf68b1264e03872

Крок 9. Вимішуйте масу протягом декількох хвилин, поки вона не легко відходитиме від стінок миски і не перестане відлипати від рук. Закрийте тісто рушником або серветкою та залиште його в теплі ще на годину.

969e4b9608781d2e50de9ca1788ba6fb

Крок 10. За годину тісто виросте в об’ємі приблизно в півтора рази, ще раз обімніть руками і дайте відпочити хвилин 15-25. Після цього дріжджове тісто буде готове до роботи. Смачного!

ff06dfdfafdc7786b78934743a305733

Просте дріжджове тісто на воді

Просте дріжджове тісто на воді – це справжня знахідка для зайнятих та ощадливих господарок. Але незважаючи на простоту та бюджетний склад ваші близькі навряд чи помітять різницю, такими смачними виходять пиріжки, виготовлені з цього тіста. Також таке тісто ідеально підходить для піци.

Час приготування: 3 год.

Час приготування: 15-20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 0,5-1 ч.л.
  • Борошно пшеничне – 550-600 гр.
  • Вода –250 мл.
  • Олія рослинна – 5 ст.л.
  • Дріжджі свіжі – 25 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Крім всіх вказаних інгредієнтів, підготуйте для замішування дріжджового тіста зручну глибоку миску. У неї відразу ж просійте борошно через ситечко і додайте до неї 0,5-1 чайну ложку солі. Просіювання можна повторити 2-3 рази, від цього тісто буде ще повітрянішим.

e6e4d1edd709ef3e5660f4b81aed059d

Крок 2. В окремій невеликій мисці або склянці з теплою водою 30-35 градусів розчиніть дріжджі разом із цукром. Цю однорідну суміш залиште на 10-15 хвилин, цього часу буде достатньо, щоб дріжджі активувалися.

c2bcd40d7012c553fa587b105d33a67a

Крок 3. Коли ви помітите, що на поверхні дріжджової маси з’явиться пінна шапочка, можна додавати її до миски з борошном.

8bf2c976241a3cd73a143705aa7c83bd

Крок 4. Влийте також 5 столових ложок рафінованої олії кімнатної температури.

01b1e49678cc8f5424adf58dcec12249

Крок 5. Далі поступово вливайте теплу воду і починайте замішувати тісто ложкою або спеціальною лопаткою для тіста.

e2169ecb2eb8687abb34d90fb0fd7fb7

Крок 6. Енергійно вимішуйте тісто доти, доки все борошно не збереться в однорідну грудку і не перестане прилипати до рук.

6bb708603073d537917875a385788dbf

Крок 7. Ком з дріжджового тіста перекладіть у глибоку миску, закрийте ємність харчовою плівкою, рушником або чистою бавовняною тканиною, і залиште в теплому місці приблизно на годину або трохи більше. Це потрібно, щоб дріжджі відпрацювали та тісто збільшилося в обсязі.

233b97b1098bbe3cb9e0539f9c25d40f

Крок 8. Коли тісто значно підросте обсягом у півтора-два рази, ще раз обімніть його руками. Далі можна використовувати дріжджове тісто у приготуванні різної домашньої випічки. Смачного!

3fb503b6c3d4bd4ea7cc7bb2e05a6ef0

Вдалий рецепт дріжджового тіста на кефірі

Вдалий рецепт дріжджового тіста на кефірі замішується досить швидко, також тісто активно росте і дуже податливо у роботі. Готувати пиріжки з ним – одне задоволення. Пиріжки, рогалики, пироги, булочки – – це далеко неповний список видів випічки, які ви зможете з нього приготувати.

Час приготування: 2 год.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Цукор пісок – 30-100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 550 гр.
  • Дріжджі свіжі/сухі – 15 г/5 гр.
  • Кефір –300 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Кефір трохи підігрійте і влийте його в миску. У кефір всипте 5 г сухих дріжджів або розкришіть 15 г свіжих.

26d7db268807fac4481bcef4103c6030

Крок 2. Борошно просійте через сито в миску, де ви замішуватимете тісто. Борошно обов’язково необхідно просівати не тільки для того, щоб запобігти попаданню дрібного сміття в тісто, але для того, щоб тісто було наповнене киснем. У борошно всипте сіль, цукор (30 г для солоної випічки, до 100 г додайте для солодкої), розбийте одне куряче яйце, влийте топлене вершкове масло і влийте розведені в теплому кефірі дріжджі. Починайте перемішувати продукти ложкою.

ab20e6069e1bbe98f9ebfe5f1040751c

Крок 3. Після того, як маса стане густою і в’язкою, викладіть її на присипану борошном поверхню і продовжуйте замішувати руками. Місіть тісто протягом 5-7 хвилин. Потім зберіть дріжджове тісто в грудку і покладіть у змащену олією миску. Закрийте ємність рушником або харчовою плівкою. Заберіть тісто на вистоювання в тепло на годину-півтори.

c0b4bf020b4e64540fe4400566daf869

Крок 4. Можна готувати тісто холодним способом, тоді для підйому помістіть його в холодильник на 4:00 або на всю ніч. Після цього необхідно дати відігрітися протягом 40 хвилин.

ca3d28494d7015bcfed7e4dd749e342c

Крок 5. Дріжджове тісто на кефірі відмінно піднімається і при випіканні виходить повітряним та смачним. Смачного!

4a484815fb6c7e955b16c1be975ea2ae

Дріжджове тісто на живих дріжджах

Дріжджове тісто на живих дріжджах завжди чудово піднімається. Дуже важливо, щоб дріжджі були свіжими, тому звертайте увагу на термін придатності їхнього зберігання в магазині. Якщо ви дотримуватиметеся всіх рекомендацій у рецепті, то тісто вийде чудовим.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 15-20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 400-500 гр.
  • Вода –250 мл.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 2 щіпки
  • Дріжджі свіжі – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Усі необхідні продукти перед вами. При виборі пресованих дріжджів обов’язково дивіться терміном придатності, інакше тісто може вийти. У миску влийте воду, попередньо підігрійте її до 37-39 градусів. Всипте в неї цукор і розкришіть свіжі дріжджі, перемішайте, щоб вийшла однорідна суміш.

a913e0308522fac5b340e8b75c517b65

Крок 2. У дріжджову масу просійте частину пшеничного борошна.

09d3ae6f82d1cdadf1140972fa7968e0

Крок 3. Всипте також пару щіпок солі і влийте столову ложку рафінованої олії.

b476a0a098edc3886ef8431b4554c598

Крок 4. Починайте перемішувати продукти ложкою чи лопаткою. Поступово досипайте частинами борошно, що залишилося. Коли маса стане дуже густою, переходьте на заміс руками. Продовжуйте працювати протягом 7-9 хвилин. Можливо, знадобиться трохи більше часу, це залежить від вашого досвіду та інтенсивності рухів. У результаті тісто збереться в грудку і перестане липнути до рук.

98a168f805462de94d0d51c355af4dc5

Крок 5. Дріжджове тісто перекладіть у миску, вкрийте її рушником або чистою бавовняною тканиною і залиште в теплі на 45-60 хвилин для зростання.

34debc97886d7de487c75ddef21887bb

Крок 6. Коли тісто збільшиться в об’ємі і буквально почне «втікати» з миски, ще раз обімніть його руками і переходьте до створення смачної та пишної випічки. Смачного!

b3ef9d788536b3b41f2b6cfa76dee8e8

Дріжджове тісто з вершковим маслом

Дріжджове тісто з вершковим маслом ще на стадії замісу виходить дуже ароматним, не важко уявити, наскільки смачна випічка з нього в результаті вийде. Звичайно, найкраще такий рецепт використовувати для приготування солодких ватрушок та булочок із начинкою.

Час приготування: 2 год.

Час приготування: 15-25 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 1 щіпка
  • Вершкове масло – 100 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 300-400 гр.
  • Цукор пісок – 100 гр.
  • Молоко – 200-250мл.
  • Дріжджі сухі – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Влийте в каструлю склянку молока і викладіть вершкове масло||, трохи підігрійте на повільному вогні, не доводьте до кипіння, масло|| повинна розтанути і змішатися з молоком до однорідності. У вершково-молочну суміш всипте цукор.

6bfbb745908050cf89cf3513d4749b39

Крок 2. Далі в отриману суміш додайте чайну ложку сухих дріжджів, що швидко діють, і дві столові ложки пшеничного просіяного борошна, перемішайте до однорідності. Однорідну в’язку масу залиште при кімнатній температурі на 10-15 хвилин.

3a22019f78512b291b49a5ea2d23329d

Крок 3. Тепер, коли опара готова і на її поверхні утворився пінний прошарок, розбийте обидва курячі яйця, додайте ще трохи просіяного борошна і добре перемішайте.

3332e5158d229bad62e702cad134c2f7

Крок 4. Борошно, що залишилося, просійте на стіл і викладіть на неї масу, яка вийшла. Закатайте рукави і активно працюйте руками протягом 10-15 хвилин, поки все борошно не збереться в один ком і тісто не почне легко відлипати від рук. Підсипте ще трохи борошна, якщо бачитимете, що тісто рідке.

1256fafd087c0611c4cda393c41805eb

Крок 5. Грудку дріжджового тіста покладіть у глибоку миску, прикрийте ємність чистою бавовняною тканиною або рушником і залиште в теплі приблизно на 1,5 години. За цей час тісто підросте та буде готове до подальшої роботи. Обомніть дріжджове тісто руками, перш ніж починати ліпити пиріжки. Начинку краще вибирати солодку. Смачного!

261d7bec4b405d19274eea4811eb8c43

Здобне дріжджове тісто на молоці з яйцями

Здобне дріжджове тісто на молоці з яйцями дозволить вам виявити всі свої кулінарні здібності. Тісто зручно в роботі і з ним легко можна зробити оригінальну випічку: кіски, вертуни, красиві святкові пироги з прикрасами.

Час приготування: 90 хв.

Час приготування: 25-30 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Олія – 60 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 550-600 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 2 ч.л.
  • Молоко –320-350 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Дріжджове тісто чудово збільшується в обсязі, тому для замісу необхідно вибирати об’ємну глибоку миску. У ємність просійте приблизно 550 г пшеничного борошна вищого гатунку. Залежно від якості та властивостей борошна її може знадобитися для тіста більше чи менше.

c1c46fb1fef99e831580c585c6af769a

Крок 2. У миску з борошном також додайте пару чайних ложок дріжджів, що швидко діють, столову ложку цукру і чайну ложку солі, перемішайте і зробіть в центі поглиблення.

dd53b773ff45cc1b2e42216483269344

Крок 3. У поглиблення розбийте куряче яйце кімнатної температури.

e502bdedd441097068c11c33167e1625

Крок 4. Молоко раніше підігрійте до 33-35 градусів у ковшку на плиті або в мікрохвильовій печі і також влийте в миску. Додайте олію.

29fda175f5106ffee9bce0828a86a09f

Крок 5. Починайте перемішувати продукти столовою ложкою, коли борошно вбере всю рідину, відкладіть ложку і продовжуйте місити руками.

e3e1fc37baf9895a7bc719c67fc0e10a

Крок 6. Вимішуйте тісто приблизно 5-7 хвилин енергійно працюючи руками до такого стану, коли маса стане однорідною та не липкою. За потреби підсипте ще трохи борошна.

51d3fbfbca6eecb2d04d3b482853e017

Крок 7. Далі тісто вкрийте рушником у мисці і залиште в теплі на півтори години для зростання. Через годину можна перевірити тісто, якщо воно вже піднялося і стало вдвічі більше, то перекладіть його на присипане борошном робочу поверхню та формуйте випічку. Смачного!

5cd325c124069e36492d82eeb0693a4c

Сирне дріжджове тісто

Сирне дріжджове тісто – це один із найкращих рецептів для приготування смачної домашньої випічки. Причому сир додається у тісто, а чи не використовується для начинки. Булочки виходять повітряними та злегка вологими, довго не черствіють і мають ніжний смак.

Час приготування: 120 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сир – 200 гр.
  • Вершкове масло – 60 гр.
  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Молоко –70 мл.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.
  • Жовток – 1 шт.
  • Цукор пісок – 120 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Трохи підігрійте молоко в ковшику або в мікрохвильовій печі. Влийте молоко в миску, розкришіть у нього пресовані дріжджі, всипте 40 г цукру і просійте четверту частину всього борошна.

79ea97f0a5a35bed9c58310fd5ce4e5f

Крок 2. Суміш має вийти однорідною та густою, як сметана. Залишіть опару на 20 хвилин у теплі, щоб дріжджі активувалися та почали працювати.

232a63167c9e3335f820d60485f3c511

Крок 3. В іншу миску всипте цукор-пісок, що залишився, і ванільний цукор, сіль, розбийте курячі яйця. Змішайте продукти вінчиком. Вершкове масло розтопіть на повільному вогні і трохи остудіть.

ad64e5d28eb54dd2e82383174f9a4cb3

Крок 4. У миску зі збитими яйцями викладіть сир і влийте топлене масло. Пробийте інгредієнти занурювальним блендером до однорідного стану.

922cbd79653d2173aec06404df92fbc7

Крок 5. Повернемося до нашої опари, вона значно збільшилася обсягом і її поверхні утворилася щільна пінна шапочка.

13c5d7b64b368274c142093f91b4f7d0

Крок 6. Змішайте сирну масу з опарою.

393461d695ab0bb667873430fc8760a8

Крок 7. Просійте в отриману масу борошно, що залишилося, і починайте замішувати дріжджове сирне тісто.

cdd3d153e040b0d0385a9907a0433566

Крок 8. Тісто в результаті має вийти однорідним і нелипким, доти активно вимішуйте масу руками. Потім кому тіста покладіть у миску. Місткість вкрийте рушником і залиште в теплі на годину.

9f725166cb76547522dd6185dee82e11

Крок 9. Через годину ви побачите, що тісто значно збільшилося в обсязі і стало більш пористим. Обімніть його руками та приступайте до формування випічки. Смачного!

d2d3556209d73cedf09829639b9b1b2b

Дріжджове тісто з крохмалем

Дріжджове тісто з крохмалем виходить більш пористим та еластичним. Одна з найважливіших умов для замісу тіста на сухих або пресованих дріжджах полягає в тому, що всі продукти повинні бути не нижчими за кімнатну температуру, а борошно обов’язково потрібно просіяти через сито. Тістечка з дріжджового тіста з соковитою начинкою – одна з найсмачніших домашніх ласощів.

Час приготування: 75 хв.

Час приготування: 15-25 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Молоко –200 мл.
  • Олія рослинна – 40 мл.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Крохмаль картопляний – 30 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 1 ч.л.
  • Борошно пшеничне – 300-330 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для зручної роботи відразу зберіть на столі всі необхідні продукти для замісу дріжджового тіста та виберіть глибоку та широку миску. Молоко підігрійте до 38-39 градусів.

338fb72e5acbe7b53c294e86bc3d22bf

Крок 2. У ємність відразу просійте через дрібне сито приблизно 300 г пшеничного борошна вищого гатунку і 30 г картопляного крохмалю. Просіювання зробить готову випічку ще повітрянішою. Борошна може в результаті знадобиться і трохи більше, все залежить від її якості та властивостей.

c2461ac19d07c50f0af656d30a4211df

Крок 3. Далі в суміш крохмалю та борошна всипте по чайній ложці цукру, солі та швидкодіючих дріжджів, перемішайте.

393be241087b6cd08156ad2e0bccfedf

Крок 4. У центрі суміші сипких інгредієнтів зробіть поглиблення та розбийте одне велике куряче яйце.

c3dde40ab7a2b9f8ec25c8aae34de109

Крок 5. І додайте також тепле молоко з олією. Починаючи від центру круговими рухами починайте втручати молоко, олію та яйце в борошно.

443c81fdfeb76ca49512c3a6640abc72

Крок 6. Як тільки маса стане досить густою та щільною, відкладіть лопатку та продовжуйте працювати руками. Місіть масу в мисці або на рівній поверхні, поки тісто не почне легко відлипати від рук і стане повністю однорідним. На це зазвичай йде приблизно 5-7 хвилин, але при нестачі досвіду в цій справі може знадобитися більше часу, при необхідності досипайте ще борошно.

aec831ba19013614af7b14fdd5be83e3

Крок 7. Дріжджове тісто залиште в мисці, вкрийте рушником або чистою тканиною, що дихає, і залиште для підйому в теплі приблизно на годину. За цей час підготуйте улюблену начинку та приготуйте смачну домашню випічку. Смачного!

f394fea449918d8dae295c898a3ec740

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал