Дріжджове тісто – 9 дуже смачних рецептів приготування вдалого тіста як пух з покроковими фото

Дріжджове тісто в домашніх умовах замісити не так вже й складно, необхідно знати секрети і тонкощі технології. Звичайно, не все залежить тільки від свіжості та якості дріжджів. Також дуже важливо дотримуватися температурного режиму і витримати тісто, щоб воно підросло, і, крім того, кілька разів ретельно вимісити його. Ми підібрали рецепти дріжджового тіста, які можна використовувати у приготуванні солодкої та солоної випічки.

Дріжджове тісто з сухими дріжджами для пиріжків у духовці

Дріжджове тісто з сухими дріжджами для пиріжків у духовці можна замісити на молоці та воді. Але в обох варіантах ваша випічка буде пишною та легкою, як хмарка. Основна особливість дріжджового тіста полягає в тому, що на його вистоювання потрібен деякий час, тому запасіться терпінням.

Час приготування: 1 год. 10 хв.

Час приготування:15-25 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 1 щіпка
  • Вода – 0,75 ст.
  • Борошно пшеничне – 2,5 ст.
  • Олія – 30 мл.
  • Дріжджі сухі – 5 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Сухі швидкодіючі дріжджі дуже добре показують себе в отриманні пишного і ніжного тіста. Обов’язково просійте через сито в об’ємну миску борошно вищого ґатунку, додайте до неї 5 г сухих дріжджів і всипте щіпку солі.

Крок 2. Лопаткою перемішайте борошно з дріжджами та сіллю, у суміші зробіть поглиблення та влийте в нього рафіновану олію.

Крок 3. Обов’язково підігрійте воду перед тим, як вливати її в миску. Вода повинна бути не нижчою за кімнатну температуру.

Крок 4. Починайте перемішувати інгредієнти в мисці ложкою, поки борошно не вбере всю воду і маса не почне ставати одноріднішою.

Крок 5. Далі змініть лопатку на ручний заміс. Коли тісто в мисці збереться в одну щільну грудку, викладіть його на присипану борошном поверхню столу і вимішуйте руками ще 7-9 хвилин, поки тісто не перестане липнути до рук.

Крок 6. Ком дріжджового тіста викладіть у миску. Місткість вкрийте рушником і залиште тісто в теплі на 45-60 хвилин, все залежить від того, наскільки активно зростатиме тісто. Дріжджове тісто, що підійшло, ще раз обімніть руками і переходьте до формування пиріжків. Смачного!

Дріжджове тісто на молоці

Дріжджове тісто на молоці – – це універсальний рецепт. Завдяки своєму складу таке тісто виходить смачним навіть без жодної начинки. Тому з нього можна пекти невеликі пампушки до чаю. Як правильно замісити дріжджове тісто, щоб воно добре підросло, ми докладно описали у рецепті.

Час приготування: 130 хв.

Час приготування: 15-20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло 82,5% – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Дріжджі сухі/свіжі – 11 гр./50 гр.
  • Молоко –500 мл.
  • Борошно пшеничне – 0,8-1 кг.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для отримання універсального та повітряного дріжджового тіста для домашньої випічки вам знадобляться власне дріжджі (11 г сухих можна замінити 50 г свіжих пресованих), борошно вищого гатунку, вершкове масло, молоко, сіль і цукор.

Крок 2. Для розведення дріжджів візьміть склянку чи іншу зручну ємність. Влийте в нього приблизно 50 мілілітрів теплого молока, всипте сухі дріжджі, що швидко діють, і чайну ложку цукру, у вас вийде в’язка однорідна маса, залиште на 15-20 хвилин, щоб маса активувалася.

Крок 3. Все борошно просійте через сито пару-трійку разів, щоб наситити її киснем і уникнути попадання в тісто дрібного сміття.

Крок 4. Молоко, що залишилося, підігрійте до 35 градусів.

Крок 5. Половину норми борошна всипте у миску з теплим молоком. Туди ж всипте цукор і дріжджову суміш, що залишився, яка вже почала працювати. Те, що дріжджі активувалися, говоритиме наявність щільної пінної шапочки на поверхні дріжджової маси.

Крок 6. Місткість з тістом прикрийте рушником і помістіть у тепле місце без протягів на 50-60 хвилин.

Крок 7. Тим часом розтопіть на повільному вогні вершкове масло||, остудіть його до теплого стану.

Крок 8. Після першої вистоювання додайте в тісто остигле топлене масло, а також всипте пшеничне борошно, що залишилося просіяне.

Крок 9. Вимішуйте масу протягом декількох хвилин, поки вона не легко відходитиме від стінок миски і не перестане відлипати від рук. Закрийте тісто рушником або серветкою та залиште його в теплі ще на годину.

Крок 10. За годину тісто виросте в об’ємі приблизно в півтора рази, ще раз обімніть руками і дайте відпочити хвилин 15-25. Після цього дріжджове тісто буде готове до роботи. Смачного!

Просте дріжджове тісто на воді

Просте дріжджове тісто на воді – це справжня знахідка для зайнятих та ощадливих господарок. Але незважаючи на простоту та бюджетний склад ваші близькі навряд чи помітять різницю, такими смачними виходять пиріжки, виготовлені з цього тіста. Також таке тісто ідеально підходить для піци.

Час приготування: 3 год.

Час приготування: 15-20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 0,5-1 ч.л.
  • Борошно пшеничне – 550-600 гр.
  • Вода –250 мл.
  • Олія рослинна – 5 ст.л.
  • Дріжджі свіжі – 25 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Крім всіх вказаних інгредієнтів, підготуйте для замішування дріжджового тіста зручну глибоку миску. У неї відразу ж просійте борошно через ситечко і додайте до неї 0,5-1 чайну ложку солі. Просіювання можна повторити 2-3 рази, від цього тісто буде ще повітрянішим.

Крок 2. В окремій невеликій мисці або склянці з теплою водою 30-35 градусів розчиніть дріжджі разом із цукром. Цю однорідну суміш залиште на 10-15 хвилин, цього часу буде достатньо, щоб дріжджі активувалися.

Крок 3. Коли ви помітите, що на поверхні дріжджової маси з’явиться пінна шапочка, можна додавати її до миски з борошном.

Крок 4. Влийте також 5 столових ложок рафінованої олії кімнатної температури.

Крок 5. Далі поступово вливайте теплу воду і починайте замішувати тісто ложкою або спеціальною лопаткою для тіста.

Крок 6. Енергійно вимішуйте тісто доти, доки все борошно не збереться в однорідну грудку і не перестане прилипати до рук.

Крок 7. Ком з дріжджового тіста перекладіть у глибоку миску, закрийте ємність харчовою плівкою, рушником або чистою бавовняною тканиною, і залиште в теплому місці приблизно на годину або трохи більше. Це потрібно, щоб дріжджі відпрацювали та тісто збільшилося в обсязі.

Крок 8. Коли тісто значно підросте обсягом у півтора-два рази, ще раз обімніть його руками. Далі можна використовувати дріжджове тісто у приготуванні різної домашньої випічки. Смачного!

Вдалий рецепт дріжджового тіста на кефірі

Вдалий рецепт дріжджового тіста на кефірі замішується досить швидко, також тісто активно росте і дуже податливо у роботі. Готувати пиріжки з ним – одне задоволення. Пиріжки, рогалики, пироги, булочки – – це далеко неповний список видів випічки, які ви зможете з нього приготувати.

Час приготування: 2 год.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Цукор пісок – 30-100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 550 гр.
  • Дріжджі свіжі/сухі – 15 г/5 гр.
  • Кефір –300 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Кефір трохи підігрійте і влийте його в миску. У кефір всипте 5 г сухих дріжджів або розкришіть 15 г свіжих.

Крок 2. Борошно просійте через сито в миску, де ви замішуватимете тісто. Борошно обов’язково необхідно просівати не тільки для того, щоб запобігти попаданню дрібного сміття в тісто, але для того, щоб тісто було наповнене киснем. У борошно всипте сіль, цукор (30 г для солоної випічки, до 100 г додайте для солодкої), розбийте одне куряче яйце, влийте топлене вершкове масло і влийте розведені в теплому кефірі дріжджі. Починайте перемішувати продукти ложкою.

Крок 3. Після того, як маса стане густою і в’язкою, викладіть її на присипану борошном поверхню і продовжуйте замішувати руками. Місіть тісто протягом 5-7 хвилин. Потім зберіть дріжджове тісто в грудку і покладіть у змащену олією миску. Закрийте ємність рушником або харчовою плівкою. Заберіть тісто на вистоювання в тепло на годину-півтори.

Крок 4. Можна готувати тісто холодним способом, тоді для підйому помістіть його в холодильник на 4:00 або на всю ніч. Після цього необхідно дати відігрітися протягом 40 хвилин.

Крок 5. Дріжджове тісто на кефірі відмінно піднімається і при випіканні виходить повітряним та смачним. Смачного!

Дріжджове тісто на живих дріжджах

Дріжджове тісто на живих дріжджах завжди чудово піднімається. Дуже важливо, щоб дріжджі були свіжими, тому звертайте увагу на термін придатності їхнього зберігання в магазині. Якщо ви дотримуватиметеся всіх рекомендацій у рецепті, то тісто вийде чудовим.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 15-20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 400-500 гр.
  • Вода –250 мл.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 2 щіпки
  • Дріжджі свіжі – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Усі необхідні продукти перед вами. При виборі пресованих дріжджів обов’язково дивіться терміном придатності, інакше тісто може вийти. У миску влийте воду, попередньо підігрійте її до 37-39 градусів. Всипте в неї цукор і розкришіть свіжі дріжджі, перемішайте, щоб вийшла однорідна суміш.

Крок 2. У дріжджову масу просійте частину пшеничного борошна.

Крок 3. Всипте також пару щіпок солі і влийте столову ложку рафінованої олії.

Крок 4. Починайте перемішувати продукти ложкою чи лопаткою. Поступово досипайте частинами борошно, що залишилося. Коли маса стане дуже густою, переходьте на заміс руками. Продовжуйте працювати протягом 7-9 хвилин. Можливо, знадобиться трохи більше часу, це залежить від вашого досвіду та інтенсивності рухів. У результаті тісто збереться в грудку і перестане липнути до рук.

Крок 5. Дріжджове тісто перекладіть у миску, вкрийте її рушником або чистою бавовняною тканиною і залиште в теплі на 45-60 хвилин для зростання.

Крок 6. Коли тісто збільшиться в об’ємі і буквально почне «втікати» з миски, ще раз обімніть його руками і переходьте до створення смачної та пишної випічки. Смачного!

Дріжджове тісто з вершковим маслом

Дріжджове тісто з вершковим маслом ще на стадії замісу виходить дуже ароматним, не важко уявити, наскільки смачна випічка з нього в результаті вийде. Звичайно, найкраще такий рецепт використовувати для приготування солодких ватрушок та булочок із начинкою.

Час приготування: 2 год.

Час приготування: 15-25 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Сіль – 1 щіпка
  • Вершкове масло – 100 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 300-400 гр.
  • Цукор пісок – 100 гр.
  • Молоко – 200-250мл.
  • Дріжджі сухі – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Влийте в каструлю склянку молока і викладіть вершкове масло||, трохи підігрійте на повільному вогні, не доводьте до кипіння, масло|| повинна розтанути і змішатися з молоком до однорідності. У вершково-молочну суміш всипте цукор.

Крок 2. Далі в отриману суміш додайте чайну ложку сухих дріжджів, що швидко діють, і дві столові ложки пшеничного просіяного борошна, перемішайте до однорідності. Однорідну в’язку масу залиште при кімнатній температурі на 10-15 хвилин.

Крок 3. Тепер, коли опара готова і на її поверхні утворився пінний прошарок, розбийте обидва курячі яйця, додайте ще трохи просіяного борошна і добре перемішайте.

Крок 4. Борошно, що залишилося, просійте на стіл і викладіть на неї масу, яка вийшла. Закатайте рукави і активно працюйте руками протягом 10-15 хвилин, поки все борошно не збереться в один ком і тісто не почне легко відлипати від рук. Підсипте ще трохи борошна, якщо бачитимете, що тісто рідке.

Крок 5. Грудку дріжджового тіста покладіть у глибоку миску, прикрийте ємність чистою бавовняною тканиною або рушником і залиште в теплі приблизно на 1,5 години. За цей час тісто підросте та буде готове до подальшої роботи. Обомніть дріжджове тісто руками, перш ніж починати ліпити пиріжки. Начинку краще вибирати солодку. Смачного!

Здобне дріжджове тісто на молоці з яйцями

Здобне дріжджове тісто на молоці з яйцями дозволить вам виявити всі свої кулінарні здібності. Тісто зручно в роботі і з ним легко можна зробити оригінальну випічку: кіски, вертуни, красиві святкові пироги з прикрасами.

Час приготування: 90 хв.

Час приготування: 25-30 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Олія – 60 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 550-600 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 2 ч.л.
  • Молоко –320-350 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Дріжджове тісто чудово збільшується в обсязі, тому для замісу необхідно вибирати об’ємну глибоку миску. У ємність просійте приблизно 550 г пшеничного борошна вищого гатунку. Залежно від якості та властивостей борошна її може знадобитися для тіста більше чи менше.

Крок 2. У миску з борошном також додайте пару чайних ложок дріжджів, що швидко діють, столову ложку цукру і чайну ложку солі, перемішайте і зробіть в центі поглиблення.

Крок 3. У поглиблення розбийте куряче яйце кімнатної температури.

Крок 4. Молоко раніше підігрійте до 33-35 градусів у ковшку на плиті або в мікрохвильовій печі і також влийте в миску. Додайте олію.

Крок 5. Починайте перемішувати продукти столовою ложкою, коли борошно вбере всю рідину, відкладіть ложку і продовжуйте місити руками.

Крок 6. Вимішуйте тісто приблизно 5-7 хвилин енергійно працюючи руками до такого стану, коли маса стане однорідною та не липкою. За потреби підсипте ще трохи борошна.

Крок 7. Далі тісто вкрийте рушником у мисці і залиште в теплі на півтори години для зростання. Через годину можна перевірити тісто, якщо воно вже піднялося і стало вдвічі більше, то перекладіть його на присипане борошном робочу поверхню та формуйте випічку. Смачного!

Сирне дріжджове тісто

Сирне дріжджове тісто – це один із найкращих рецептів для приготування смачної домашньої випічки. Причому сир додається у тісто, а чи не використовується для начинки. Булочки виходять повітряними та злегка вологими, довго не черствіють і мають ніжний смак.

Час приготування: 120 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сир – 200 гр.
  • Вершкове масло – 60 гр.
  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Молоко –70 мл.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.
  • Жовток – 1 шт.
  • Цукор пісок – 120 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Трохи підігрійте молоко в ковшику або в мікрохвильовій печі. Влийте молоко в миску, розкришіть у нього пресовані дріжджі, всипте 40 г цукру і просійте четверту частину всього борошна.

Крок 2. Суміш має вийти однорідною та густою, як сметана. Залишіть опару на 20 хвилин у теплі, щоб дріжджі активувалися та почали працювати.

Крок 3. В іншу миску всипте цукор-пісок, що залишився, і ванільний цукор, сіль, розбийте курячі яйця. Змішайте продукти вінчиком. Вершкове масло розтопіть на повільному вогні і трохи остудіть.

Крок 4. У миску зі збитими яйцями викладіть сир і влийте топлене масло. Пробийте інгредієнти занурювальним блендером до однорідного стану.

Крок 5. Повернемося до нашої опари, вона значно збільшилася обсягом і її поверхні утворилася щільна пінна шапочка.

Крок 6. Змішайте сирну масу з опарою.

Крок 7. Просійте в отриману масу борошно, що залишилося, і починайте замішувати дріжджове сирне тісто.

Крок 8. Тісто в результаті має вийти однорідним і нелипким, доти активно вимішуйте масу руками. Потім кому тіста покладіть у миску. Місткість вкрийте рушником і залиште в теплі на годину.

Крок 9. Через годину ви побачите, що тісто значно збільшилося в обсязі і стало більш пористим. Обімніть його руками та приступайте до формування випічки. Смачного!

Дріжджове тісто з крохмалем

Дріжджове тісто з крохмалем виходить більш пористим та еластичним. Одна з найважливіших умов для замісу тіста на сухих або пресованих дріжджах полягає в тому, що всі продукти повинні бути не нижчими за кімнатну температуру, а борошно обов’язково потрібно просіяти через сито. Тістечка з дріжджового тіста з соковитою начинкою – одна з найсмачніших домашніх ласощів.

Час приготування: 75 хв.

Час приготування: 15-25 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Молоко –200 мл.
  • Олія рослинна – 40 мл.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Крохмаль картопляний – 30 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 1 ч.л.
  • Борошно пшеничне – 300-330 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для зручної роботи відразу зберіть на столі всі необхідні продукти для замісу дріжджового тіста та виберіть глибоку та широку миску. Молоко підігрійте до 38-39 градусів.

Крок 2. У ємність відразу просійте через дрібне сито приблизно 300 г пшеничного борошна вищого гатунку і 30 г картопляного крохмалю. Просіювання зробить готову випічку ще повітрянішою. Борошна може в результаті знадобиться і трохи більше, все залежить від її якості та властивостей.

Крок 3. Далі в суміш крохмалю та борошна всипте по чайній ложці цукру, солі та швидкодіючих дріжджів, перемішайте.

Крок 4. У центрі суміші сипких інгредієнтів зробіть поглиблення та розбийте одне велике куряче яйце.

Крок 5. І додайте також тепле молоко з олією. Починаючи від центру круговими рухами починайте втручати молоко, олію та яйце в борошно.

Крок 6. Як тільки маса стане досить густою та щільною, відкладіть лопатку та продовжуйте працювати руками. Місіть масу в мисці або на рівній поверхні, поки тісто не почне легко відлипати від рук і стане повністю однорідним. На це зазвичай йде приблизно 5-7 хвилин, але при нестачі досвіду в цій справі може знадобитися більше часу, при необхідності досипайте ще борошно.

Крок 7. Дріжджове тісто залиште в мисці, вкрийте рушником або чистою тканиною, що дихає, і залиште для підйому в теплі приблизно на годину. За цей час підготуйте улюблену начинку та приготуйте смачну домашню випічку. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал