Осетинський пиріг з сиром – 8 рецептів у духовці з картоплею, зеленню та сиром

Осетинські пироги являють собою тонкі коржики, приготовані, як правило, на дріжджовому тісті або кефірі/сметані, з сирною начинкою, що тягнеться. Однак варіанти начинок бувають різними: пироги також доповнюються відвареною картоплею, свіжою зеленню, сиром і навіть гарбузом. Останній різновид зазвичай готують восени, після збирання врожаю. Традиційна страва Осетії подається до столу як самостійна страва або у вигляді доповнення до м'ясних бульйонів, шашликів та багато іншого. А приготувати такий ароматний, смачний і ситний пиріг зможе кожен на власній кухні, дотримуючись рекомендацій і покрокових фото, вказаних у наведених нижче рецептах.

Осетинський пиріг із сиром та картоплею – класичний рецепт

Зі звичайного дріжджового тіста, картоплі та розсольного сиру можна з легкістю приготувати соковитий та ароматний пиріг з великою кількістю начинки, який прийшов до нас з Осетії. Традиційна страва готується досить просто і швидко, за винятком того, що доведеться почекати активації дріжджів, але результат безперечно коштує цього!

    Осетинський пиріг із сиром та зеленню в домашніх умовах

    Приготувати святковий осетинський пиріг може кожен і для цього не потрібні спеціальні пристосування. Досить дотримуватися рекомендацій у рецепті, і ви побалуєте себе та своїх близьких традиційною випічкою круглої форми з начинкою з сиру та бурякового бадилля.

    Час приготування – 4 год.

    Час приготування – 25 хв.

    Порції – 12.

    Складові:

    • Борошно – 400 гр.
    • Кефір – 250 мл.
    • Дріжджі сухі (швидкодіючі) – 3,5 гр.
    • Яйце – 1 шт.
    • Олія – 25 мл.
    • Цукор-пісок – 2 ст.
    • Сіль – ½ ч.л.
    • Бринза – 400 грн.
    • Бадилля бурякова – 100 гр.
    • Масло вершкове – 50 гр.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готуємо продукти за списком: розсільний сир кришимо, бадилля ретельно промиваємо та обсушуємо, відміряємо необхідну кількість сухих компонентів за допомогою кухонних грамових ваг.

    Крок 2. 400 г борошна кілька разів просіюємо в об'ємний посуд, додаємо до нього яйце, кефір, олію, сіль, цукровий пісок і, звичайно ж, дріжджі (розводимо столовою ложкою теплої води). Усі інгредієнти обов'язково мають бути кімнатної температури.

    Крок 3. Замішуємо пшеничну масу до утворення м'якого та еластичного грудки – прикриваємо рушником та прибираємо в тепло для «зростання».

    Крок 4. У цей час займемося начинкою: бадилля хаотично подрібнюємо і пересипаємо до розкришеного сиру.

    Крок 5. Начинки, що складають, добре перемішуємо.

    Крок 6. Тісто, що збільшилося в об'ємі, розділяємо на три рівні сегменти і формуємо кульки.

    Крок 7. Кожну грудку пальцями витягаємо в коржик і в центр укладаємо 1/3 частину начинки.

    Крок 8. Піднімаємо краї основи до центру так, щоб сирна маса залишилася всередині.

    Крок 9. Перевертаємо заготовку швом униз і руками розділимо начинку по всій площі, надаючи круглу форму. Для вільного виходу пари робимо невелику дірочку у центрі.

    Крок 10. Відправляємо традиційну страву Осетії до духової шафи на 15-20 хвилин при 200 градусах.

    Крок 11. Гарячі пироги промазуємо вершковим маслом і укладаємо один на одного. Смачного!

    Осетинський пиріг із сиром на кефірі

    Будь-яка випічка, приготована на основі таких молочних продуктів, як кефір або сметана, завжди виходить неймовірно ніжною та повітряною та осетинські пироги з сиром та сиром не є винятком. Випікаємо круглі пиріжки з соковитою та ситною начинкою та насолоджуємось їх приголомшливим смаком та ароматом!

    Час приготування – 2 год.

    Час приготування – 30 хв.

    Порції – 4 пирога.

    Складові:

    • Борошно – 500 гр.
    • Кефір -? ст.
    • Вода (гаряча) – ½ ст.
    • Дріжджі сухі – 1 год.
    • Цукор-пісок – 1 ст.
    • Олія – 2 ст.л.
    • Масло вершкове – 100 гр.
    • Сир – 200 гр.
    • Сир – 150 гр.
    • Сметана – 2 ст.
    • Зелень – до смаку.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готування починаємо з просіювання борошна (3,5 склянки) у глибоку ємність, підсолюємо. В окремому посуді поєднуємо холодний кефір та гарячу воду. В отриманий розчин підсипаємо дріжджі, дві чайні ложки борошна та цукровий пісок – перемішуємо і даємо трохи постояти.

    Крок 2. Як тільки дріжджі активуються – вливаємо опару в борошно (попередньо в центрі робимо заглиблення) та замішуємо м'яке тісто.

    Крок 3. Коли борошно вбере всі надлишки вологи, підливаємо олія, щоб пшенична маса легко відходила від стінок посуду. Накриваємо основу пирога бавовняним рушником і прибираємо тепло на одну годину для збільшення в обсязі.

    Крок 4. Не гаючи часу, готуємо начинку: об'єднуємо сир, натертий сир та будь-яку подрібнену зелень, яка вам подобається – перемішуємо і до смаку солимо, перчимо.

    Крок 5. Присмачуємо складові начинки сметаною, знову розмішуємо та розділяємо на 4 частини – формуємо кульки.

    Крок 6. «Тісто, що підросло» ділимо на чотири колобки і приступаємо до формування: круглий піднос або обробну дошку присипаємо борошном, викладаємо кульку і притискаємо його долонею до столу, пальцями розтягуючи краї у формі кола. У центр (відступаючи по два сантиметри від країв) викладаємо начинку.

    Крок 7. Розтягнуте тісто піднімаємо до центру, прикриваючи сирно-сиру масу, залишаючи в середині невеликий отвір для вивільнення пари. Отриманий коржик продовжуємо розтягувати приблизно до діаметра в тридцять сантиметрів, рівномірно розподіляючи начинку.

    Крок 8. Деко встеляємо пергаментом, викладаємо заготовку та випікаємо протягом 20 хвилин при 200 градусах.

    Крок 9. Гарячі пироги змащуємо розтопленим вершковим маслом і складаємо чаркою, для розм'якшення та ніжності нижньої частини страви та посилення аромату. Смачного!

    Осетинський пиріг з сиром та сиром у духовці

    Немає нічого смачнішого та ароматнішого, ніж домашня випічка, приготована з особливою любов'ю та турботою. Круглі осетинські пироги бувають з різною начинкою, але ми сьогодні зупинимося на традиційному варіанті з сиром та сиром. Такі коржики подають до столу з нагоди великих свят і ділять на рівних частках між усіма.

    Час приготування – 120 хв.

    Час приготування – 25 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    Для тіста:

    • Борошно – 400 гр.
    • Молоко – ½ ст.
    • Вода – ½ ст.
    • Цукор-пісок – 1 ст.
    • Сіль – ½ ч.л.
    • Олія соняшникова – 2 ст.л.
    • Дріжджі сухі – 1 год.

    Для начинки:

    • Сир – 500 гр.
    • Сир розсільний – 100 гр.
    • Сіль за смаком.
    • Яйце – 1 шт.
    • Кріп – 50 гр.
    • Петрушка – 50 гр.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Додатково:

    • Масло вершкове – 50 гр.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готуємо опару: з'єднуємо молоко та теплу воду, підсипаємо цукровий пісок та столову ложку борошна – перемішуємо до однорідності. У білу суміш додаємо дріжджі, знову розмішуємо та даємо постояти близько 15 хвилин для активації. Далі, наливаємо олію, солимо і заважаємо.

    Крок 2. В опару порціями всипаємо борошно, що просіює, і замішуємо тісто.

    Крок 3. Перекладаємо грудку на робочу поверхню, присипану борошном і вимішуємо тісто чистими руками. М'яку та еластичну грудку укладаємо в миску, прикриваємо рушником і прибираємо в тепле місце на одну годину.

    Крок 4. Поки тісто «зростає», займаємося начинкою: змішуємо сир, тертий сир, дрібно нашатковану зелень, яйце, сіль та мелений перець – добре перемішуємо до однорідності.

    Крок 5. Об'ємне тісто ділимо на рівні сегменти і кожен розгортаємо в коржик, в центр укладаємо начинку, зверху защипуємо краї, знову проходимо качалкою і розгортаємо колобок з начинкою в коржик.

    Крок 6. Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо пиріг і обов'язково робимо дірочку в центрі для виходу пари. Поверхню страви змащуємо розтопленим вершковим маслом і відправляємо в духовку на 20 хвилин, при температурній відмітці в 200 градусів.

    Крок 7. Соковитий і ситний пиріг розрізаємо на порційні шматочки і розкладаємо по тарілках, відразу ж приступаємо до трапези. Смачного!

    Як приготувати пиріг з сиром без дріжджів?

    Якщо не використовувати дріжджі при приготуванні тіста, то час, проведений на кухні, скорочується в рази і ароматна домашня випічка набагато швидше виявиться на вашому столі. Сьогодні до вашої уваги видається простий і досить швидкий рецепт осетинського пирога з начинкою, що тягнеться, з сиру і птиці – пальчики оближеш!

    Час приготування – 40 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 4-6.

    Складові:

    • Борошно – 2 ст.
    • Сіль – 1 год.
    • М'ясо куряче (відварене) – 400 гр.
    • Сир – 200 гр.
    • Кріп – за смаком.
    • Цукор-пісок – 1 щіпка.
    • Розпушувач тіста – 1 год.
    • Кефір 2,5% – 1 ст.
    • Олія – 50 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. У тарілці з високими бортами змішуємо сухі компоненти: борошно, що просіює, цукровий пісок, розпушувач і сіль.

    Крок 2. 200 г сиру твердих сортів натираємо на тертці з великими отворами і з'єднуємо з пшеничною сумішшю.

    Крок 3. В отриману масу поступово підливаємо кефір та замішуємо туге тісто.

    Крок 4. Тісто розділяємо на чотири сегменти, кожен з яких розгортаємо в круглий коржик завтовшки близько двох сантиметрів. У центр укладаємо начинку: нарізане м'ясо + подрібнена зелень.

    Крок 5. Піднімаємо краї догори і з'єднуємо, формуючи мішечок – знову розгортаємо, щоб рівномірно розподілилася начинка.

    Крок 6. Форму для запікання або сковороду промазуємо маслом і приступаємо до термічної обробки: при готуванні в духовці випікаємо пиріг протягом 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів, а при жарінні на сковороді, підрум'янюємо заготовки з двох по кілька хвилин.

    Крок 7. Золотисті пиріжки з соковитою начинкою укладаємо один на одного для збереження тепла і подаємо до столу разом із овочевими салатами. Смачного!

    Смачний осетинський пиріг з сиром та м'ясом

    Порадуйте себе та своїх рідних простим у приготуванні та неймовірно смачним осетинським пирогом з ніжного дріжджового тіста та ситної начинки, що складається з адигейського сиру, птиці та зелені. Така страва чудово підійде для повноцінного обіду або вечері для всієї родини і надовго позбавить вас почуття голоду.

    Час приготування – 60 хв.

    Час приготування – 30 хв.

    Порції – 4.

    Інгредієнти :

    • Тісто дріжджове – 700 гр.
    • Стегени курячі (відварені) – 2 шт.
    • Сир розсільний – 150 гр.
    • Кріп – 1 пучок.
    • Масло вершкове – 30 гр.
    • Борошно – 50 гр.
    • Паприка – до смаку.
    • Сіль за смаком.
    • Приправи – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Розбираємо відварену курку: відокремлюємо м'якоть від шкірки, кісток та хрящів – нарізаємо шматочками невеликого розміру.

    Крок 2. Пучок кропу ретельно промиваємо водою, струшуємо надлишки вологи і дрібно шаткуємо – пересипаємо до птиці.

    Крок 3. «Адигейський» чи «Осетинський» сир подрібнюємо з допомогою терки з великими отворами.

    Крок 4. У глибокій тарілці з'єднуємо сир, м'ясо і зелень, а також приправляємо начинку улюбленими спеціями, паприкою та сіллю (у разі, якщо маса виходить надто сухою – підливаємо ополоник бульйону, в якому варилися стегенця).

    Крок 5. Готове дріжджове тісто розділяємо на три сегменти однакових за вагою.

    Крок 6. Стіл присипаємо борошном і руками притискаємо кульки до робочої поверхні, формуючи круглий коржик. У центр кожної укладаємо по 1/3 частини сирно-курячої начинки.

    Крок 7. Защипуємо краї тіста таким чином, щоб начинка була повністю захована. Після цього пальцями розтягуємо заготовку в сторони, збільшуючи її діаметр. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не підірвати основу.

    Крок 8. Форму для запікання відповідного розміру промазуємо вершковим маслом та укладаємо кругляш. У центрі пирога робимо невеликий отвір для вільного виходу пари.

    Крок 9. Відправляємо жароміцний посуд у духовку при 220-240 градусах на 20 хвилин (до утворення апетитної скоринки). Рум'яні пиріжки змащуємо залишками вершкового масла для соковитості. Смачного!

    Осетинський пиріг з сиром та гарбузом (Насджин)

    Приготуємо традиційний осінній пиріг Осетії – Насджин з начинкою із сиру «фета» та стиглого яскравого гарбуза. Така страва приємно здивує всіх ваших гостей, тому будьте готові поділитися цим рецептом з усіма своїми друзями та подругами. Ніжний смак та аромат нікого не залишить байдужим!

    Час приготування – 1 год. 30 хв.

    Час приготування – 25 хв.

    Порції – 6.

    Інгредієнти :

    • Борошно – 400 гр.
    • Дріжджі сухі – 1 год.
    • Кефір – 300 мл.
    • Сіль – 1-2 щіпки.
    • Гарбуз – 300 грн.
    • Жир курдючний – 80 гр.
    • Сир розсільний – 80 гр.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Чабрець – до смаку.
    • Кінза – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Готування починаємо з тіста: у велику миску просіюємо борошно, в центрі робимо невелике заглиблення і підливаємо кефір, також додаємо дріжджі, і дрібку солі – замішуємо тісто і під кришкою переставляємо в тепле місце приблизно на годину для збільшення в об'ємі.

    Крок 2. Поки пшенична маса росте, займемося начинкою: відокремлюємо м'якоть гарбуза від щільної шкірки і насіння, натираємо на тертці з великими отворами. Аналогічним способом подрібнюємо сир, курдючний жир, чебрець і кінзу дрібно шаткуємо. Усі підготовлені компоненти перемішуємо, перчимо.

    Крок 3. Тісто, що підійшло, ділимо на три частини однакового розміру і викладаємо на робочу поверхню, припорошену борошном.

    Крок 4. Кожен сегмент розминаємо пальцями в коржик, у центр якого викладаємо по 1/3 начинки.

    Крок 5. Защипуємо краї основи типу мішечка і продовжуємо м'яти руками для розподілу гарбузової маси і збільшення діаметра. Заготовку перевертаємо швом вниз, по центру робимо дірочку для виходу пари і укладаємо у форму для випікання (рекомендується підстелити лист пергаментного паперу).

    Крок 6. Випікаємо пироги протягом 15 хвилин за температури 200 градусів. Рум'яні осетинські коржики з начинкою складаємо в стопку і подаємо до столу в гарячому вигляді. Смачного!

    Осетинський пиріг із сиром та шпинатом у домашніх умовах

    Поєднання розплавленого сиру, ароматного шпинату і ніжного домашнього тіста – це безпрограшний варіант, який сподобається всім. Рум'яні осетинські пироги закохують із першого укусу, завдяки своєму неповторному смаку і насиченому аромату домашньої випічки, який неможливо переплутати з чимось іншим.

    Час приготування – 1 год. 30 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 10.

    Складові:

    • Кефір – 230 мл.
    • Молоко – 150мл.
    • Сметана – 30 мл.
    • Дріжджі (свіжі) – 25 гр.
    • Цукор-пісок – 10 гр.
    • Борошно – 600 гр.
    • Шпинат – 125 гр.
    • Сир “сулугуні” – 250 гр.
    • Олія – 2-3 ст.л.
    • Масло вершкове – 30-50 гр.
    • Суміш перців мелена – до смаку.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для тіста у великій мисці об'єднуємо кефір, дріжджі, сметану та молоко – збовтуємо вінчиком і потім підсипаємо цукровий пісок. В отриману суміш поступово вводимо борошно, що просіює – замішуємо нетуге тісто.

    Крок 2. Перекладаємо пшеничний грудку на робочу поверхню, підсолюємо і продовжуємо заміс руками (стіл варто присипати жменею борошна). Потім формуємо кульку, затягуємо плівкою і переставляємо в тепле місце мінімум на 40 хвилин.

    Крок 3. Тим часом готуємо начинку: на олії припускаємо свіжі листочки шпинату, активно помішуючи їх не більше 20-30 секунд. Сулугуні натираємо на тертці та з'єднуємо із зеленню, сумішшю перців та невеликою кількістю солі.

    Крок 4. «Тисто, що виросло», знову перекладаємо на стіл і розділяємо на три сегменти однакового розміру. Розкочуємо основу в коржики, у центр кожної укладаємо по третині сирної начинки.

    Крок 5. Піднімаємо тісто догори, формуючи мішечок з начинкою всередині та знову розтягуємо, збільшуючи діаметр. У центрі заготовок робимо невеликі дірочки для виходу пари та відправляємо на деку в духовку.

    Крок 6. Випікаємо традиційну осетинську страву протягом 7-10 хвилин при 200 градусах. Гарячі пироги змащуємо шматочком вершкового масла|мастила| для соковитості і укладаємо один на одного для утримання тепла. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал