Осетр – 9 рецептів приготування страв з осетра з покроковими фото

Осетр – це справді царська риба, яка прикрасить будь-який святковий стіл і здивує всіх ваших гостей, які зібралися з приводу. З цієї корисної та смачної рибки можна приготувати найрізноманітніші страви, які подарують вам неперевершену гастрономічну насолоду: заливну, шашлик або балик. Також для надання страві оригінальності осетра не тільки смажать і запікають, а також фарширують і доповнюють овочами.

Осетр у фользі в духовці

Осетр у фользі в духовці – це проста в приготуванні страва, яке закохує в себе з першого шматочка, а все це завдяки неймовірно смачного маринаду, який складається з лимона, чорного перцю, розмарину і оливкової олії. Смачно так, що зупинитися просто неможливо!

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Осетр – 1 шт.
  • Соус соєвий – 1-2 ст.л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Розмарин – 7-8 гілочок.
  • Оливкова олія – 6-7 ст.л.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. У осетра відрізаємо голову, хвіст і плавники, робимо надріз черевця і витягуємо нутрощі.

Крок 2. Підготовлену тушку обдаємо крутим окропом.

Крок 3. Зчищаємо шкірку, піддіваючи вістрям ножа.

Крок 4. Нарізаємо рибу невеликими шматками. Так процес маринування займе набагато менше часу.

Крок 5. З лимона видавлюємо сік в піалу і змішуємо з соєвим соусом, оливковою олією і чорним перцем – змащуємо осетрину і додаємо гілочки ароматних трав. Затягуємо плівкою і прибираємо в холодильну камеру мінімум на 2 години.

Крок 6. Деко застилаємо фольгою і викладаємо просочену рибу.

Крок 7. Накриваємо фольгою і прибираємо в духову шафу на 20 хвилин при 180-190 градусах.

Крок 8. Тим часом, готуємо соус: в сотейник наливаємо дві-три столових ложки масла і підсипаємо борошно.

Крок 9. Компоненти перемішуємо до однорідності і підливаємо маринад, який залишився від риби, також додаємо трохи води.

Крок 10. Здабрюємо соус цукром, сіллю і чорним перцем – проварюємо до загустіння.

Крок 11. Гарячу осетрину щедро поливаємо насиченим соусом і подаємо до столу разом з гарніром і овочевим салатом. Смачного!

Уха з осетра в домашніх умовах

Уха з осетра в домашніх умовах – це ситний і наварити супчик, який підкорює своєю прозорістю і насиченістю смаку. З приготуванням такої юшки впорається навіть початківець кулінар, а в результаті ви отримаєте справжнє гастрономічне задоволення!

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2,5 л.

Інгредієнти:

  • Осетр ( хвіст + голова + м’якоть ) – 650 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морквина – ¼ шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Лист лавра – 3 шт.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Кріп ( парасолька ) – 1 гілочка.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для готування супу готуємо голову, хвіст і будь-які інші частини осетра.

Крок 2. Викладаємо рибу в каструлю, також додаємо цибулину ( половинку ), великі сегменти морквини, горошини перцю, лаврушку і гілочку кропу – заливаємо водою і проварюємо протягом півгодини з моменту закипання, видаляючи шум.

Крок 3. Паралельно очищаємо і нарізаємо кубиком картоплю і залишився цибулю.

Крок 4. З готового бульйону виймаємо рибу, овочі і спеції. Сам же бульйон проціджуємо через дрібне сито.

Крок 5. Насичений бульйон повертаємо на конфорку, закидаємо картоплю і цибулю – варимо 20-25 хвилин.

Крок 6. Після закінчення часу, в каструлю відправляємо залишилася сиру рибу і проварюємо до готовності ( час варіння залежить від розміру, в середньому – 7-8 хвилин ).

Крок 7. У готовий суп повертаємо хвіст і голову, підсолюємо, орієнтуючись на свої смакові переваги.

Крок 8. У супниці викладаємо бажану кількість риби, вливаємо бульйон і доповнюємо скибочкою вершкового масла.

Крок 9. Запрошуємо сім’ю до столу і дегустуємо. Смачного!

Фарширований осетер в духовці

Фарширований осетер в духовці – це делікатес, який прикрасить святковий стіл з будь-якого приводу і здивує не тільки ваших рідних, але і гостей. Крім ефектного зовнішнього вигляду, рибка володіє неперевершеними смаковими характеристиками, насиченим ароматом і різноманітністю текстур.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Осетр – 1,5 кг.
  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Морква велика – 1 шт.
  • Яйця – 1 шт.
  • Цибуля зелена – 5-6 пір’я.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Оливкова олія – 2-3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю і морквину очищаємо і промиваємо, подрібнюємо будь-яким зручним способом і пасеруємо на маслі до м’якості, солимо.

Крок 2. Очищену картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності, розминаємо в пюре з додаванням яйця, борошна і рубленої зеленої цибулі – даємо трохи часу охолонути.

Крок 3. Робочу поверхню припудрюємо борошном і викладаємо компоненти шарами в наступній черговості: картопля, пассеровка і нарізаний кріп.

Крок 4. Рибу потрошимо і ретельно промиваємо під струменем води, натираємо сіллю і чорним перцем всередині і зовні.

Крок 5. Підготовлену начинку обережно переміщаємо в черевце, розріз за бажанням зашиваємо.

Крок 6. Фаршированого осетра викладаємо на фольгу і накриваємо другим листом, готуємо 20-25 хвилин при 200 градусах, а після прибираємо фольгу і підрум’янюємо ще близько півгодини.

Крок 7. Апетитне страву викладаємо на сервірувальний блюдо і прикрашаємо на свій смак. Готуйте і отримуйте задоволення!

Осетр, запечений з картоплею

Осетр, запечений з картоплею – проста в приготуванні, але в той же час, неймовірно смачна страва, яку можна запросто запропонувати гостям і не сумніватися, що хтось піде голодним. Риба під час термічної обробки просочує овочеві скибочки – пальчики оближеш!

Час готування – 90 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Осетр – 1 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лимони – 1 шт.
  • Петрушка – 2 гілочки.
  • Спеції для риби – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу чистимо, надрізаємо уздовж черевце і виймаємо нутрощі – ополіскуємо.

Крок 2. Зрізаємо колючки зі спинки, для полегшення завдання, рекомендуємо обдати тушку окропом.

Крок 3. Натираємо рибку спеціями, чорним перцем і сіллю – фаршируємо однієї цибулиною, попередньо нарізаною півкільцями.

Крок 4. Слідом в черевце відправляємо рубану петрушку і нарізану половинку цитруса.

Крок 5. Другу цибулину також ріжемо кільцями і розділимо по дну жароміцного посуду, зверху кладемо рибу. Спинку присипаємо сіллю, приправою і перцем.

Крок 6. Картоплю чистимо і нарізаємо довільними скибочками, розкладаємо навколо осетрини, солимо і перчимо.

Крок 7. Запікаємо страву при температурі в 80 градусів протягом 60 хвилин.

Крок 8. Через годину дістаємо форму з духовки і даємо час трохи охолонути.

Крок 9. Сервіруємо і подаємо до столу. Смачного!

Смажений осетер на сковороді

Смажений осетер на сковороді – це ніжна і неймовірно смачна риба, обсмаживши яку в паніровці на олії, ми отримуємо неймовірно апетитний обід або вечерю, який прекрасно поєднується з різними гарнірами. Осетрина під золотистою і в міру хрусткою скоринкою – це божественна страва, яку оцінять всі!

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Осетрина ( філе ) – 400 гр.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Борошно – 4 ст.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо витягуємо філе з морозильної камери і даємо йому час повністю розтанути при кімнатній температурі.

Крок 2. Шматок розрізаємо на слайси товщиною не більше 5 міліметрів, солимо і перчимо з двох сторін – переміщаємо на полицю холодильника на 15 хвилин.

Крок 3. Гарненько обвалюємо кожен скибочку в борошні і викладаємо на сковорідку з розігрітою олією.

Крок 4. Обсмажуємо осетрину з обох сторін на помірному вогні до утворення золотистої скоринки.

Крок 5. Рибку подаємо до столу разом з гарніром в теплому або охолодженому вигляді. Смачного!

Шашлик з осетра на мангалі

Шашлик з осетра на мангалі – це прекрасний варіант, як урізноманітнити пікнік і побалувати себе не тільки смачною, але і дуже корисною рибою. Секрет успіху полягає в «правильному» маринаді, до складу якого входить лимон, біле вино, аджика і ріпчасту цибулю.

Час готування – 2 ч. 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Осетр – 1 кг.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Лимон – 1 часточка.
  • Винне біле сухе – 75 мл.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Аджика суха – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Випатрати рибу розрізаємо на стейки близько 3 сантиметрів завтовшки і ретельно промиваємо під водою до тих пір, поки від слизу не залишиться і сліду.

Крок 2. Знімаємо щільну шкірку.

Крок 3. Філе зрізаємо з хребтової кістки.

Крок 4. М’якоть нарізаємо кубиками близько 2-3 сантиметрів.

Крок 5. Складаємо рибу в глибокий посуд відповідного розміру.

Крок 6. Додаємо півкільцями ріпчастої цибулі і сіль.

Крок 7. Гарненько розминаємо руками і перемішуємо.

Крок 8. Тепер видавлюємо сік з лимона, підсипаємо суху аджику.

Крок 9. Заливаємо складові білим вином, помішуємо і, накривши кришкою, прибираємо в холод на кілька годин для маринування.

Крок 10. Після закінчення часу надлишки маринаду зливаємо, додаємо пару столових ложок масла і перемішуємо для рівномірного розподілу.

Крок 11. Нанизуємо осетрину на шампури і смажимо на розпечених вугіллі близько 10-15 хвилин. Смачного!

Балик з осетра в домашніх умовах

Балик з осетра в домашніх умовах – це справжній делікатес, за який в магазинах просять величезні гроші, але навіщо переплачувати, якщо все готується дуже просто і швидко? Звичайно, доведеться почекати, поки риба просолиться і підсохне, але кінцевий результат виразно варто витраченого часу!

Час готування – 7 діб.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Філе осетра – 1 кг.
  • Ягоди ялівцю – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу потрошимо і розрізаємо уздовж хребта на дві частини, відокремлюємо філе від кісток і хрящиків.

Крок 2. На дно скляного посуду з кришкою насипаємо сіль ( 1 сантиметр ), змішану з ягодами і чорним перцем, поверх кладемо рибу.

Крок 3. Зверху також покриваємо осетрину сіллю, накриваємо кришкою і прибираємо в холодне місце на 5-7 днів. У разі якщо філе велике і риба відрізняється підвищеною жирністю, тоді збільшуємо засолювання до 10-15 днів.

Крок 4. Приблизно через тиждень виймаємо філе з соляного «панцира» і замочуємо в холодній воді на час, що дорівнює засолювання ( наприклад, якщо риба солилася 6 днів, то і вимочувати її слід 6 годин ). Воду необхідно міняти кожні півгодини. Потім, осетра підвішуємо в теплому і сухому місці на 1-2 діб для в’ялення.

Крок 5. Готовий балик нарізаємо тонкими, буквально світяться на світлі, слайсами і подаємо до столу в поєднанні з вершковим маслом, лимоном і чорним хлібом – насолоджуємося.

Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Заливне з осетра

Заливне з осетра – воістину святкове страву, яке подарує вам гарний настрій не тільки завдяки своєму красивому зовнішньому вигляду, але і обладнаний смаком. Осетрина – сама по собі дуже поживна і ароматна, але доповнивши її оливками, маслинами і свіжою петрушкою виходить справжній шедевр!

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Осетр – 1 кг.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Вода – 1 л.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Желатин ( в аркушах ) – 2 шт.
  • Оливки ( без кісточок ) – 1 жменю.
  • Маслини ( без кісточок ) – 1 жменю.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – 1 гілочка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець запашний горошок – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком.

Крок 2. Очищаємо овочі, рибку також чистимо і нарізаємо порційними скибочками ( рекомендуємо спочатку розрізати на стейки, а потім ще навпіл ). Цибулину ріжемо на дві частини, морквину – кільцями.

Крок 3. У сотейник відправляємо овочеву нарізку, осетрину, горошини перцю, сіль і лаврушку, наливаємо воду – варимо до готовності всіх компонентів.

Крок 4. Рибний бульйон проціджуємо і даємо час охолонути до теплого стану. Желатин розчиняємо у воді, згідно з інструкцією і виливаємо в остиглий бульйон.

Крок 5. У глибоку форму викладаємо рибу і відварну морквину, також додаємо слайси лимона і нарізані оливки з маслинами, прикрашаємо петрушкою і заливаємо бульйоном з желатином.

Крок 6. Прибираємо ємність в холод до повного застигання.

Крок 7. Святкове заливне подаємо до столу і знімаємо пробу. Смачного!

Осетр по-царськи в духовці

Осетр по-царськи в духовці є в міру жирну і неймовірно смачну рибку, фаршировану лимоном і ріпчастим цибулею. Під час запікання рекомендуємо вам додати парочку картоплин – цей овоч стане прекрасним доповненням, яке відмінно розбавить насичений рибний смак.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Осетр – 1,4 кг.
  • Картопля – 5 шт.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч.л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Прованські трави – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожену в холодній воді рибу ретельно промиваємо від слизу і потрошимо. Вирізаємо зябра і витягуємо нутрощі, зробивши надріз у хвоста.

Крок 2. Для начинки очищаємо і нарізаємо кільцями ріпчаста цибуля, аналогічно чинимо з цитрусовими фруктами. Підготовлену тушку промазуємо маслом і посипаємо ароматними травами, сіллю і перцем всередині і зовні.

Крок 3. Начиняємо осетра цибулею і лимоном (начинку за бажанням також можна посолити і поперчити) – укладаємо на деко.

Крок 4. Поруч з рибою укладаємо кілька ретельно вимитих картоплин і відправляємо деко на день у духовій шафі, прогрітий до 200 градусів на 60 хвилин.

Крок 5. Подавши цільну рибку з гарніром до столу, в гарячому вигляді видаляємо шкурку і трапезником. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал