Огірки по-грузинськи на зиму – це варіант популярної заготовки-салата кавказької кухні на основі нарізки свіжих огірків, тушкованих в томатної заливці, смак якої доповнюється великою кількістю пряної зелені, часнику і перцю. Помідори вибираються зрілі, з насиченим кольором і ароматом. Всі інгредієнти беруться свіжі і якісні. Для консервації використовується оцет. Огірки по-грузинськи ідеально доповнять будь-який м’ясну страву.
Огірки по-грузинськи з томатною пастою на зиму
У класичному варіанті огірки по-грузинськи готуються в соусі зі свіжих помідорів, але його можна замінити томатною пастою або томатним соусом, що вийде простіше. Огірки по-грузинськи, відрізняються від маринованих з томатною пастою, більш гострим пряним смаком. У цьому рецепті беремо два види кетчупу ( простий і гострий, а простий можна замінити томатною пастою ) і додаємо багато часнику. Готуємо закуску без стерилізації.
Час готування: 1 година 15 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3,2 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 3 кг.
- Олія – 250 мл.
- Томатна паста / кетчуп – 250 гр.
- Кетчуп гострий – 250 гр.
- Часник – 2 головки.
- Сіль – 1.5 ст.л.
- Цукор – 180 гр.
- Оцет 9% – 100 мл.
- Вода – 125 мл.
Процес приготування:
Крок 1. У спеціальну для тушкування ємність налийте, згідно пропорції рецепта, чисту воду з олією, насипте сіль з цукром і добре перемішайте.
Крок 2. У цю суміш покладіть гострий і звичайний кетчуп або томатну пасту.
Крок 3. Ложкою ці інгредієнти перемішайте в однорідну масу.
Крок 4. Огірки добре промийте і розріжте кожен на 4 поздовжніх брусочка, хоча форма нарізки може бути інший.
Крок 5. Нарізку огірків перекладіть в каструлю з томатної заливкою і поставте на середній вогонь.
Крок 6. При постійному помішуванні цю масу доведіть до кипіння.
Крок 7. Потім каструлю прикрийте кришкою і тушкуйте огірки на невеликому вогні в продовження 25 хвилин.
Крок 8. За цей час огірки, щоб не підгоріли, періодично перемішуйте.
Крок 9. Очистіть часникові зубки і подрібніть через прес.
Крок 10. До кінця тушкування до огірків в томаті перекладіть подрібнений часник, ще раз масу перемішайте і через7-10 хвилин вогонь вимкніть.
Крок 11. За час тушкування огірки дадуть достатньо свого соку і маринад їх покриє повністю.
Крок 12. Будь-яким способом простерилізуйте невеликі банки з кришками і обсяг їх беріть на свій розсуд.
Крок 13. Гарячі огірки розкладіть по банкам і повністю залийте маринадом.
Крок 14. Потім стандартна схема: банки герметично закрити, поставити на кришки і остудити під «шубою».
Крок 15. Приготовлені в банках на зиму огірки по-грузинськи з томатною пастою перенесіть в місце зберігання ваших домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Огірки по-грузинськи з приправою хмелі-сунелі на зиму
Огірки по-грузинськи готуються так само, як і всі салати з огірків в томатній заливці, але їх відрізняє справжній пряний грузинський смак за рахунок додавання хмелі-сунелі з часником і гострим перцем. Закуска виходить гострою, ароматної і хрусткою.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 0,5 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 500 гр.
- Помідори – 300 гр.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Перець червоний мелений – ½ ч.л.
- Часник – 4 зубки.
- Сіль – 1/2 ст.л.
- Цукор – 2 ст.л.
- Оцет 9% – 25 мл.
- Олія – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу заготовки, овочі і набір спецій.
Крок 2. Помідори промити і нарізати шматочками. Очистити часник. Ці овочі подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки в однорідну масу. До неї налити потрібну кількість олії з оцтом і насипати сіль з цукром, хмелі-сунелі і гострим перцем. Цю масу добре перемішати.
Крок 3. Огірки промити, обсушити серветкою і нарізати брусочками.
Крок 4. Приготовану томатну заливку перелити в каструлю для тушкування, довести до кипіння і поварити на невеликому вогні в продовження 10 хвилин, щоб вона стала більш густою.
Крок 5. У киплячу заливку перекласти нарізку огірків і затушкувати на невеликому вогні при помішуванні протягом 7 хвилин.
Крок 6. Сухим способом простерилізувати пів-літрову банку з кришкою, так як із зазначеної кількості інгредієнтів у вас вийде 0,5 л заготовки. Огірки перекласти в банку, залити заливкою, герметично закрити і остудити в перевернутому вигляді, прикривши рушником. Приготовлені на зиму огірки по-грузинськи з приправою хмелі-сунелі можете зберігати і в квартирних умовах. Вдалих і смачних заготовок!
Огірки по-грузинськи на зиму з помідорами і часником
Огірки по-грузинськи на зиму з помідорами і часником визнається класичним і найсмачнішим варіантом цієї заготовки. Для неї вибираються невеликі огірки і м’ясисті зрілі помідори. У цьому рецепті приведена пропорція овочів, спецій, масла і оцту для великого обсягу заготівлі, а набір прянощів береться по особистому смаку. Для таких огірків найчастіше додають суміш з коріандру, хмелі-сунелі і молотих перців.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 5 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 5 кг.
- Помідори – 2 кг.
- Часник – 300 гр.
- Сіль – 3 ст.л.
- Цукор – 1 ст.
- Олія – 1 ст.
- Оцет 9% – 250 мл.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати овочі для цієї заготовки і їх кількість можна зменшити, зберігаючи пропорцію рецепта. Огірки і помідори промити під проточною водою і серветкою видалити зайву вологу.
Крок 2. Помідори нарізати невеликими шматочками.
Крок 3. Потім перекрутити їх через м’ясорубку з середньою решіткою. Можна подрібнити їх в пюре блендером, але маса вийде більш рідкою.
Крок 4. Томатну масу перелити в каструлю для тушкування. Налити до неї олію, насипати розраховану кількість солі з цукром і добре перемішати.
Крок 5. На великому вогні довести томат до кипіння, потім вогонь зробити мінімальним, каструлю прикрити кришкою і тушкувати масу протягом 20 хвилин, щоб стала більш густою.
Крок 6. За цей час огірки нарізати кружечками товщиною 0,5 см не менше, щоб в заготівлі зберегли хрусткий смак.
Крок 7. У проварену томатну масу додати подрібнений через прес часник, налити оцет і перемішати.
Крок 8. У цю масу перекласти нарізку огірків.
Крок 9. Потім насипати вибрані приправи, набір яких і кількість визначити по особистому розсуд.
Крок 10. Огірки в томатній заливці добре перемішати, довести до кипіння на великому вогні і тушкувати на маленькому, при періодичному помішуванні в продовження 10-15 хвилин.
Крок 11. Заздалегідь простерилізувати банки з кришками. Гарячі огірки розкласти по банкам, залити повністю томатною заливкою і відразу герметично закрити.
Крок 12. Банки поставити на кришки і накрити до повного охолодження теплим покривалом.
Крок 13. Приготовлені на зиму огірки по-грузинськи з помідорами і часником можуть зберігатися і в домашніх умовах, тільки в темному місці. Вдалих і смачних заготовок!