Маринад для шашлику зі свинини з оцтом та цибулею – це спосіб приготування страви, відомий з далеких радянських часів та, незважаючи на інші популярні у наш час маринади, зберігається як основа великої кількості інших рецептів. Правильне співвідношення оцту з водою робить свинину м'якою і майже тане в роті, а без цибулі справжній шашлик не вийде. Столовий оцет, при неприйнятності його, можна замінити на рисовий, яблучний або винний.
Шашлик зі свинини в маринаді з цибулі та оцту – радянський рецепт
Радянським рецептом маринування м'яса для шашлику з оцтом та цибулею користуються і досі. Цей спосіб простий, не вимагає багато інгредієнтів, і шашлик завжди виходить соковитий та м'який. Для радянського шашлику в такому маринаді вибирається лише шийна частина туші, щоб м'ясо було з прошарками жиру. Час маринування – щонайменше 6 годин.
Шашлик зі свинини в маринаді з 9%-го оцту та цибулі
З безлічі маринадів для шашлику, варіант з цибулі і 9% оцту вважається найпростішим і швидким. Оцет за 2 години робить м'ясо більш пухким, м'яким, і воно добре просочується ароматом цибулі, а потім добре просмажується за будь-якого способу запікання. Оцет розлучається у воді, а цибуля нарізається кільцями. Для смачного шашлику, крім гарного маринаду, важливим є правильний вибір м'яса.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 7.
Складові:
- Свинина – 2 кг.
- Цибуля – 3 шт.
- Оцет 9% – 2 ст.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
- Вода – 300 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Промита і обсушена серветкою свинина нарізається великими порційними шматочками і відразу перекладається в посуд для маринування.
Крок 2. Кільцями середньої товщини нарізаються очищені цибулини. Цибулева нарізка викладається поверх м'яса.
Крок 3. Потім м'ясо з цибулею посипається на власний смак сіллю з будь-якими спеціями.
Крок 4. У 300 мл чистої холодної води розчиняється столовий оцет. На смак розчин має бути кислуватим. Він переливається в посуд до шашлику, і м'ясо з цибулею руками добре перемішуються, щоб цибуля дала свій сік. На м'ясо кладеться невеликий вантаж для занурення інгредієнтів у маринад. Час маринування шашлику – 2–3 години, але можна й більше.
Крок 5. Після часу маринування шматочки м'яса щільно нанизуються на шампури і укладаються на підготовлений мангал.
Крок 6. Шашлик у цибульно-оцтовому маринаді обсмажується з усіх боків до повної готовності. Смачного!
Свинячий шашлик у маринаді з 70%-го оцту та цибулі
Для оцтово-цибулевого маринаду використовують різний оцет, але поряд із стандартним столовим (коли його просто немає) можна взяти й 70% оцтову есенцію. Її або розводять водою до концентрації 9%, або додають у невеликій кількості інші маринади. Від концентрації кислоти залежить час маринування м'яса, та й оцет краще зберігає свіже м'ясо, особливо у спеку.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Складові:
- Свинина – 1,5 кг.
- Цибуля – 500 гр.
- Оцтова есенція 70% – 3 год.
- Сіль – 0,5 ст.
- Спеції для шашлику – 3 ст.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Свинина кімнатної температури промивається під проточною водою і витирається насухо паперовим рушником, а потім нарізається однаковими середніми шматочками. М'ясо укладається у посуд для маринування.
Крок 2. Очищена цибуля нарізається гострим ножем тонкими півкільцями.
Крок 3. У склянці холодної води розлучаються 3 чайні ложки 70% оцту. Готуються спеції для шашлику або будь-які на особистий смак.
Крок 4. М'ясо посипається сіллю та спеціями. До нього кладеться цибульна нарізка. Потім м'ясо з цибулею заливається розчином оцту та добре перемішується.
Крок 5. Посуд з м'ясом прикривається шматочком харчової плівки та залишається на 2–2,5 години для маринування.
Крок 6. Після часу маринування шматочки м'яса щільно насаджуються на шампури і шашлик смажиться будь-яким методом. Смачного!
Маринад з оцтом, цибулею та майонезом для шашлику зі свинини
Майонез, доповнений столовим оцтом, робить м'ясо шашлику неймовірно ніжним і м'яким, та й при смаженні утворює рум'яну скоринку, що зберігає соковитість м'яса. До майонезного маринаду для аромату завжди додається цибуля та трохи гірчиці. Майонез вибирається жирний. Час маринування в середньому 8–10 годин у холодному місці, але для прискорення процесу замариноване м'ясо ставиться на 2–3 години на тепло.
Час приготування: 10 годин 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 10.
Складові:
- Свинина – 3 кг.
- Цибуля – 1 кг.
- Майонез – 1 пачка (280 гр.).
- Оцет 9% – 9 ст.
- Гірчиця (за бажанням) – 90 гр.
- Вода – 1 л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Вибрана свинина для шашлику промивається холодною водою та обсушується рушником. Потім м'ясо нарізається однаковими шматочками розміром із сірникову коробку і перекладається в посуд для маринування.
Крок 2. Очищається цибуля і нарізається кільцями середньої товщини.
Крок 3. Цибулева нарізка перекладається до м'яса і руками все перемішується, щоб цибуля дала свій сік.
Крок 4. Потім до м'яса насипається на власний смак сіль з чорним перцем, додається майонез і гірчиця. Ці інгредієнти вкотре добре перемішуються. Оцет розчиняється у літрі чистої води і цим розчином заливається шашлик. Потім м'ясо ставиться на 10 годин у холодильник для маринування.
Крок 5. Після закінчення маринування шашлик смажиться будь-яким способом: на решітці мангалу або на шампурах. Смачного!
Маринад з оцтом, цибулею та лимоном для м'якого шашлику.
Хорошим варіантом маринаду для шашлику є лимонно-цибулевий маринад, особливо якщо будуть їсти діти. Фруктова кислота лимона добре розм'якшує м'ясні волокна, робить шашлик соковитим, м'яким та з особливим свіжим ароматом. Оцет у такий маринад додається, якщо м'ясо для шашлику жорсткіше, заморожене або з іншої частини туші, наприклад, стегенця. Розрахунок оцту: 1 ст. л. на 0,5 кг м'яса. Час маринування – не менше ніж 12 годин.
Час приготування: 12 годин 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 10.
Складові:
- Свинячий окіст – 3 кг.
- Цибуля – 6 шт.
- Лимонний сік або оцет 9% – 4 ст.
- Сіль – 3 ч. л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед готуються всі продукти для шашлику. Свинина промивається під проточною водою та витирається насухо рушником. Чистяться цибулини та добре промиваються лимони.
Крок 2. Підготовлене м'ясо нарізається шматочками однакового розміру. І впоперек волокон, щоби рівномірно просмажилися і зберегли свою форму.
Крок 3. Очищена цибуля нарізається тонкими півкільцями. Лимон разом із цедрою нарізається невеликими шматочками.
Крок 4. У посуд для маринування шашлику нарізані продукти укладаються пошарово: м'ясо, цибуля, лимон, доки м'ясо не закінчиться. Цибуля із лимоном при цьому руками трохи перетираються. Кожен шар м'яса посипається сіллю з чорним перцем і за потребою (якщо тверде м'ясо) додається оцет. Розрахунок солі у середньому – 1 чайна ложка на 1 кг свинини.
Крок 5. Потім шари інгредієнтів руками добре притискаються, щоб при цьому виділилося достатньо соку.
Крок 6. Посуд із шашликом накривається кришкою і на ніч ставиться в холодне місце для маринування. Після цього часу можна приступати до смаження шашлику. Смачного та вдалих страв!
Маринад для шашлику зі свинини з оцтом, цибулею та мінералкою
Варіантом простого та смачного маринаду для свинячого шашлику може бути у вас маринад на мінеральній воді з цибулею та оцтом чи лимоном. Вуглекислий газ мінералки добре розпушує волокна м'яса, і шашлик завжди виходить м'яким. У маринад додається оцет чи сік лимона. Час маринування, згідно з цим рецептом, – 4 години.
Час приготування: 4 години 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Свинина – 1 кг.
- Цибуля – 6 шт.
- Газована вода – 1 л.
- Сіль – 1 год.
- Оцет 9% або лимонний сік – 4 ст.
- Олія – 3 ст.л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Приправа до шашлику – 1 пакетик.
Процес приготування:
Крок 1. Промита та обсушена свинина нарізається н великими кубиками та перекладається у посуд для маринування.
Крок 2. До м'яса додається нарізаний кільцями цибуля, насипаються сіль, спеції і наливаються 3 ложки олії, що сприятиме кращому просочуванню м'яса ароматом спецій. М'ясо із приправами залишається на 15–20 хвилин.
Крок 3. На м'ясо віджимається сік лимона або наливається оцет, і шашлик заливається мінеральною водою, щоб вона покрила шматочки м'яса повністю.
Крок 4. Потім м'ясо руками з цими інгредієнтами добре перемішується і залишається в теплі на 4 години для маринування. При додаванні мінералки може з'явитись багато піни, але це нормально.
Крок 5. Після часу маринування шматочки м'яса щільно нанизуються на шампури і можна приступати до смаження шашлику. Смачного!