Ліниві голубці в каструлі – 6 рецептів з капустою, фаршем та рисом з покроковими фото

Ліниві голубці в каструлі часто готують за класичним рецептом: з капустою, фаршем та рисом. Як правило, додатковими інгредієнтами служать лише соус, сметана, приправи, сіль та цибуля. Технологія приготування цієї страви проста, оскільки не потребує зайвих маніпуляцій із капустою. А баланс білків, жирів та вуглеводів у голубцях просто ідеальний, тому їх дуже люблять прихильники здорового способу життя.

Ліниві голубці котлетками в томатно-сметанному соусі в каструлі

У цьому рецепті пильну увагу потрібно приділити соусу – саме він, а також правильна техніка приготування забезпечують голубцям соковитість та ніжну консистенцію.

На порцію Калорії: 157 ккал Білки: 7.7 г Жири: 11.7 г Вуглеводи: 4.9 г

Смачного!

Ліниві голубці з капустою, фаршем, рисом, тушковані в сметанному соусі

У цьому рецепті використовується стандартний сметанний соус, який за бажання можна розбавити майонезом, приправити на свій смак. Важливо, щоб соус покривав голубці повністю, інакше їх доведеться перевертати у процесі гасіння.

Складові:

  • Капуста – 300 г.
  • Рис – 100 г
  • Фарш яловичий – 500 г.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана – 150 г.
  • Сіль, приправи, свіжий кріп – до смаку.
  • Вода – 150 мл.

Процес приготування:

1. Капусту нарубати тонко і залити підсоленою водою, притиснувши зверху яким-небудь вантажем. Дати постояти хвилин 15-20, щоб пішла гіркота. Потім злити воду, промити капустяну нарізку і відправити в ємність для приготування фаршу.

2. Рис відварити, щоб він був готовий на 50%, остудити, переклавши у тарілку.

3. Яловичий фарш добре вимісити, додати сіль та потрібні спеції до смаку. Тут добре гармоніюватимуть чорний або червоний перець, подрібнений коріандр, базилік і т.д.

4. Змішати капусту, приправлений фарш і охолоджений рис, додати дрібно порізану цибулю і все це перетворити на однорідну масу, перемішавши руками або ложкою.

5. Із заготовленої маси зліпити кульки середньої величини – як котлети. У сковороді з олією обсмажити їх з обох боків. Не потрібно накривати кришкою, нехай на голубця утворюється скоринка.

6. Після обсмажування покласти заготовки в каструлю.

7. Приготувати соус, змішавши сметану, воду та порубаний кріп. Трохи посолити та вилити у каструлю з голубцями. Якщо раптом соусу виявиться недостатньо, сміливо додавайте прямо в каструлю сметану та воду, тільки не забудьте відрегулювати кількість солі.

8. Гасити голубці в сметанному соусі потрібно під кришкою на середньому вогні приблизно півгодини.

Смачного!

Ліниві голубці з курячим фаршем – як у дитячому садку

Особливість цього рецепту – відсутність гострих прянощів. З підсилювачів смаку допускаються лише сіль, томатна паста та лавровий лист. Страва підійде для дієтичного та дитячого харчування.

Складові:

  • Капуста – 0,5 кг.
  • Фарш курячий – 300 г.
  • Рис – 80 г
  • Цибуля – 0,5 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 0,5 ст. л.
  • Олія – 2 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Сіль та лавровий лист за смаком.

Процес приготування:

1. Рис промити і зварити, щоб залишався в розсипчастому стані.

2. Курячий фарш обсмажити трохи на сковороді, без додавання олії. Якщо фарш сухий, без жиру, можна влити в сковороду ложку олії.

3. Пасіровану до прозорості порубану цибулю додати до фаршу, викласти сюди ж рис і вимісити все.

4. Капусту тонко нашаткувати, трохи підсолити і бланшувати в сотейнику або сковороді з невеликою кількістю води. Відсоток готовності овочів після такої обробки – 50%. Після бланшування дати стекти зайвій воді.

5. Додати капусту до фаршу, влити трохи води, викласти томатну пасту, сметану та гасити масу близько півгодини під кришкою.

6. У сковороду покласти вершкове масло|мастило|, розігріти і обсмажити на ньому борошно, помішуючи. Після борошно відправити до капусти з фаршем. Посолити ліниві голубці, додати лавровий лист і потримати під кришкою близько 5 хвилин.

7. Подавати такі голубці можна на спільній страві або порційно, формуючи ложкою з маси кульки. Сметана чи вершковий соус з кропом відмінно доповнить смак страви.

Смачного!

Покроковий рецепт лінивих голубців у каструлі шарами

У цьому рецепті інгредієнти укладаються пластами в глибоку каструлю і тушкуються, перетворюючись на ароматне листкове страва. За формою це швидше нагадує рагу, а за смаком – звичайні голубці.

Складові:

  • Качан капусти – 600 г.
  • Фарш свинячий або з додаванням яловичого – 500 г.
  • Рис – 100 г
  • Цибулю та моркву – по 1 шт.
  • Вода – 100 мл.
  • Олія – 3 ст. л.
  • Сіль, перець, зелень до смаку.

Процес приготування:

1. Відміряти потрібний об’єм рису, добре промити його і відварити майже до готовності. Відставити убік.

2. Моркву та цибулю почистити та подрібнити – ножем або на тертці. Відправити овочі в сковороду з олією і пасерувати хвилин п’ять на середньому вогні, не допускаючи підгорання.

3. Приготувати фарш або взяти готовий. Розім’яти його добре в окремій посудині, якщо м’ясо недостатньо подрібнене, пропустити через м’ясорубку з дрібними отворами. Викласти фарш до обсмаженої цибулі та моркви і все разом під кришкою протушкувати хвилин 10-15.

4. З’єднати рис з фаршем, морквою та цибулею. Посипати сіллю|соль|.

5. Підготувати глибоку каструлю, в якій і готуватимуться ліниві голубці шарами. На дно викласти половину об’єму тонко нашаткованої капусти.

6. Другим шаром викласти фарш із рисом, морквою та цибулею. Розрівняти по всьому периметру посудини. А нагору висипати шинковану капусту, що залишилася.

7. Зверху листкову заготовку посолити, покласти спеції, лавровий лист, зелень. Налити води, закрити кришкою і залишити гасити приблизно півгодини або хвилин сорок. Час приготування великою мірою залежить від капусти. Якщо вона молода, гасити потрібно менше, а якщо врожай був зібраний давно, і капуста набула жорсткості, часу знадобиться хвилин на 20 більше.

8. Готові ліниві голубці потримати при вимкненій плиті та закритій кришці близько 5 хвилин і подавати на стіл. До них подати сметану, майонез чи будь-який соус на основі цих продуктів.

Смачного!

Ліниві голубці з пекінською капустою, фаршем, рисом

На приготування лінивих голубців за цим рецептом знадобиться мінімум часу, оскільки пекінська капуста готується швидше за білокачанну. Смак у таких голубців виходить ніжнішим, а в ароматі відсутні різкі капустяні нотки.

Складові:

  • 500 г пекінської капусти.
  • 600 г м’ясного фаршу.
  • 200 г рису.
  • 200мл води.
  • 150 г сметани.
  • 50 г томатної пасти.
  • Цибуля та морква – по 1 шт.
  • Зелень, сіль, олія, приправи.

Процес приготування:

1. Цибулю порубати кубиками, а моркву потерти на великій тертці. Обсмажити морквяно-цибульну суміш на сковороді, щоб овочі лише трохи розм’якшилися.

2. Фарш краще брати не надто жирний, підійде навіть курячий. Але якщо це м’ясний, нехай у ньому буде більше яловичини. Додати фарш до сковороди до овочів і обсмажувати 10-15 хвилин, періодично помішуючи.

3. Пекінську капусту розділити вздовж навпіл і нарубати не надто дрібно. Тверду частину теж можна використовувати, але її необхідно подрібнювати ретельніше.

4. У каструлю викласти нашатковану капусту, до неї відправити фарш з морквою та цибулею та всипати промитий сирий рис. Його потрібно розрівняти та не перемішувати з іншими інгредієнтами.

5. Влити в каструлю близько 2 склянок води, дати масі закипіти, а потім зменшити вогонь до середнього. Покласти в ємність томатну пасту, сметану, всипати сіль та приправи. Не потрібно вимішувати компоненти, доки вони тушкуються. Тримати каструлю на вогні близько 25 хвилин. Якщо помітите, що рідина повністю випарувалась, а капуста ще не досягла бажаної м’якості, підлийте трохи води.

6. Готові голубці потримати без вогню під кришкою кілька хвилин, а потім весь вміст перемішати і подавати порційно зі сметаною, зеленню, тостами жита або іншими продуктами до смаку.

Смачного!

Смачний та простий рецепт лінивих голубців з картоплею

Ця ситна страва цілком може бути комплексним обідом, в якому є і гарнір, і м’ясна складова. Картопля тушкується разом з фаршем та овочами, просочуючись їх соками, а томатна паста надає страві апетитного відтінку.

Складові:

  • Капуста – 0,5 кг.
  • Фарш – 0,4 кг.
  • Рис – 100 г
  • Морква та цибуля – по 0,5 шт.
  • Картопля – 0,4 кг.
  • Помідори – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль, олія, зелень, приправи, вода.

Процес приготування:

1. Рис зварити до напівготовності. Залежно від того, який сорт ви заберете, отримаєте голубці відповідної консистенції.

2. Порубати дрібно цибулю.

3. Нашаткувати тонкими скибочками білокачанну капусту.

4. З’єднати капусту, цибулю, відварений рис та подрібнену цибулю. Додати до овочів та рису фарш, вбити яйце. Посолити, додати приправи до смаку.

5. Сформувати невеликі котлети з фаршу. Розігріти в сковороді олію та на середньому вогні обсмажити заготовки з двох сторін. Нехай на них утворюється скоринка, вона дозволить котлетам зберегти форму, не розвалитися.

6. Моркву почистити, натерти на тертці з великими отворами та обсмажити в сковороді до м’якості, після чого викласти до моркви порізані на частини помідори. Згасити овочі під кришкою 10 хвилин.

7. З картоплин зняти шкірку, порізати їх на великі часточки – можна на половинки, якщо картопля не велика, дрібні бульби краще зовсім не розрізати.

8. У каструлю викласти обсмажені котлети з капусти та фаршу, чергуючи їх із картоплею. Зверху викласти обсмажену моркву із томатами. Посолити все, налити води та поставити гасити під кришкою. Для гасіння страви буде достатньо 40 хвилин.

9. Готові голубці з картоплею можна посипати зеленню або потертим сиром, присмажити шматочком вершкового масла.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал