Розсольник на зиму – 9 рецептів заготовок в банках “Пальчики оближеш” з покроковими фото

1d48e88fda10a114b7b96536374f1565

Розсольник на зиму в банках – це популярна заготівля з нарізки сезонних овочів з додаванням різних приправ, що дозволяє господині швидко приготувати улюблений багатьма розсольник. Набір овочів може бути різним, але обов’язковим інгредієнтом беруться свіжі і навіть перерослі, або солоні огірки, а з круп додаються перловка або рис.

Розсольник з перловкою і солоними огірками в банках

Солоні огірки розсольнику з перловкою в банках надають особливого пряного смаку, не вимагають додавання оцту і грають роль консерванту. У цьому рецепті беремо класичний для розсольника набір овочів, заздалегідь відварюємо перловку і всі інгредієнти тушкуємо в томатному соку без обсмажування.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1,2 л.

Інгредієнти:

  • Перловка – 200 гр.
  • Солоні огірки – 500 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Томатний сік – 200 мл.
  • Олія – 30 мл.
  • Цукор – 25 гр.
  • Сіль – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед готуємо згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу заготівлі, всі інгредієнти для розсольника.

a7d3e9100c1de3713bd4ee5d72e63300

Крок 2. Перлову крупу заздалегідь відварюємо до напівготовності і залишки води зливаємо.

4e95dc318946b9fbf94497144ccd1b16

Крок 3. Очищаємо і промиваємо овочі. Моркву подрібнюємо на великій терці. Цибулю нарізаємо невеликими кубиками.

2b6511e7fbe06d7c2bcde87f64ad5276

Крок 4. Такими ж кубиками нарізаємо солоні огірки.

f4c277e654f843d4eed9ef934324c803

Крок 5. Нарізку овочів разом з перловкою перекладаємо в посуд для тушкування.

ebe439e6f10a6f31d5c45746da9c73e4

Крок 6. Заливаємо все томатним соком, наливаємо олію і висипаємо сіль з цукром. Ці інгредієнти добре перемішуємо, доводимо до кипіння і тушкуємо розсольник на середньому вогні в продовження 25 хвилин.

ac5166aa19d4b65b8f87a58ba1215fd6

Крок 7. Невеликі банки і кришки заздалегідь стерилізуємо. У них розкладаємо гарячий розсольник, доливаємо залишився соус і герметично закриваємо.

bef979074552b61935d4fdf56525627d

Крок 8. Приготований в банках розсольник з перловкою і солоними огірками ставимо на кришки, остуджуємо під теплим покривалом і відправляємо в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

1f568339a817284f6e6b2cc6d617e589

Розсольник з перловкою, огірками і помідорами на зиму

Варіант заготівлі на зиму розсольника з перловкою, огірками і помідорами визнається найсмачнішим, адже свіжі помідори мають свій особливий смак з ароматом, який відмінно зберігається в цій консервації. Огірки беремо так само свіжі. Морква з цибулею обсмажуємо, а помідори додаємо в подрібненому вигляді, але можна використовувати і нарізаними.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 50 хвилин.

Порції: 4 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 1.5 кг.
  • Свіжі помідори – 1 кг.
  • Морква – 0.5 кг.
  • Цибуля – 0.5 кг.
  • Перловка суха – 250 гр.
  • Оцет 9% – 80 мл.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Сіль – 1.5 ст.л.
  • Олія – 200 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перлову крупу на ніч замочуємо в холодній воді. Потім її промиваємо, заливаємо чистою водою і в продовження 20 хвилин відварюємо до напівготовності.

e54214e9c0ef66325adc0a3bd8a3436e

Крок 2. Зварену перловку залишаємо в каструлі, щоб вона ввібрала залишки рідини.

6a1bd720508a570e59b3ffef2c8db78e

Крок 3. Поки перловка вариться, очищаємо і миємо овочі. Подрібнюємо їх за допомогою кухонних гаджетів або нарізаємо руками.

513f56898c7eda2a6371ff406d0bc93a

Крок 4. У казані розігріваємо олію і обсмажуємо нарізану цибулю до золотистого кольору.

c2bc2d7df4df4c3ea951d08855849c5b

Крок 5. До обсмаженої цибулі перекладаємо соломку моркви.

f321578aead8b0d968465dc484a00543

Крок 6. Потім переливаємо перекручені через м’ясорубку свіжі помідори і добре все перемішуємо.

fa0a63e82697b6c5465c53b5ac1b5f80

Крок 7. На великому вогні доводимо овочеву масу до кипіння і тушкуємо при періодичному помішуванні протягом 20 хвилин вже на маленькому вогні.

ca84ed6f8e75c4b92d8a251010739ab5

Крок 8. Після цього часу в овочеву масу перекладаємо нарізані огірки і зварену перловку. Все ще раз добре перемішуємо.

4c112b5427ae4dba8e5e0ed5673cc63d

Крок 9. Тушкуємо розсольник на мінімальному вогні протягом 10 хвилин від початку кипіння.

a6ef3e9ad645ea8abfca64cd8dbf96dc

Крок 10. Потім насипаємо до розсольника потрібну кількість солі з цукром, наливаємо столовий оцет, перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин.

d1cf324dc2b0164fe9be1c1a98b6376e

Крок 11. Гарячий розсольник розкладаємо по стерильним банкам і герметично закриваємо прокип’яченими кришками.

c6708341c7716022dcefb63e25e2a7e8

Крок 12. Приготований в банках розсольник з перловкою, огірками і помідорами протягом доби остуджувати в перевернутому вигляді і під теплим покривалом. Зберігати такий розсольник можна і при кімнатній температурі. Вдалих і смачних заготовок!

2d5f1791303a0af4084eaa27f0053c37

Розсольник з болгарським перцем на зиму

Болгарський перець зі свіжими огірками не належать до традиційних інгредієнтів розсольника, але заготівля з цими овочами виходить з особливим і насиченим смаком. Приготування такого розсольника не відрізняється від класичних варіантів.

Час готування: 1 година 50 хвилин.

Час приготування: 50 хвилин.

Порції: 6 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 1.5 кг.
  • Болгарський перець – 1 кг.
  • Свіжі помідори – 1 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Перловка – 375 гр.
  • Оцет 9% – 200 мл.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Олія – 300 мл.
  • Вода – 600 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перлову крупу заздалегідь замочіть, потім промийте і відваріть протягом 25 хвилин після закипання до стану напівготовності.

8503952fa09aba85a5d277567ce7e78c

Крок 2. Всі овочі для розсольника очистіть і промийте. Моркву подрібніть на великій терці. Цибулю і огірки наріжте невеликими кубиками.

4f467a3a2fc53d8bb9012ce9739a66d5

Крок 3. Болгарський перець наріжте великими шматочками.

54342cd18bdcd18a58eea3b8b47bc1be

Крок 4. Помідори, в залежності від розміру, розріжте на половинки або четвертинки.

34371d011e87977cb10114acc44f1795

Крок 5. Нарізку помідорів з солодким перцем і петрушкою порційно подрібніть за допомогою блендера.

f027f59936505439e0eab8b7f5121f64

Крок 6. У спеціальній для тушкування каструлі розігрійте олію. На ній в продовження 15 хвилин обсмажте нарізку цибулі з натертою морквою.

a693e9fff57f7bf87b59213c97dc3f37

Крок 7. Потім залийте обсмажені овочі сумішшю помідор з перцем. Додайте підготовлену перловку, нарізку огірків, насипте сіль з цукром і долийте 600 мл гарячої води.

2a7c7ef5e6050a8e8364716a45008732

Крок 8. Ці інгредієнти перемішайте і тушкуйте на невеликому вогні ще 30 хвилин. В останню чергу налийте до розсольника столовий оцет і через 5 хвилин вогонь вимкніть.

95e832f9169a11d4edf41981756378f6

Крок 9. Приготований розсольник з болгарським перцем гарячим розфасуйте по невеликих стерильним банкам, герметично закупорьте і остудити протягом доби в перевернутому вигляді під махровим рушником. Розсольник відмінно зберігається в будь-якому темному місці. Вдалих і смачних заготовок!

0b40fe8807f13b75d71afa1a7b7aca75

Заправка для розсольника з томатною пастою на зиму

Помідори в свіжому вигляді, або томатна паста є обов’язковими інгредієнтами заправки розсольника на зиму, а приготувати її можна як з додаванням крупи, так і без неї, що вирішує сама господиня. У цьому простому рецепті заправку готуємо з перловкою, томатною пастою, свіжими огірками і морквою з цибулею. Перловку беремо в пакетику.

Час готування: 1 година 50 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1,4 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 750 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Цибуля – 250 гр.
  • Перловка – 125 гр.
  • Томатна паста – 150 гр.
  • Оцет 9% – 25 мл.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Олія – 60 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку відваріть протягом 1 години пакетик перловки.

f4e0dace2dbbba829bc83239c3f73edf

Крок 2. Очистіть цибулю з морквою. Цибулю наріжте середніми кубиками, а моркву подрібніть на великій терці.

7a61e63995f8850428939f4df7d335f3

Крок 3. Свіжі огірки промийте і подрібніть на великій терці.

6593d078b65b3cb8ec2e53a527f77ebf

Крок 4. В окрему піалу покладіть томатну пасту, налийте олію, насипте сіль з цукром і добре перемішайте до однорідного стану.

5b2836a48f5fb8236befd830afdad3ff

Крок 5. У казан або каструлю для тушкування перекладіть подрібнені овочі, підготовлену перловку, залийте томатною сумішшю, перемішайте і на великому вогні доведіть до кипіння.

0a3ff7271039db3df63325b6d3dcfc17

Крок 6. Тушкуйте заправку на невеликому вогні, при періодичному помішуванні протягом 35 хвилин. Потім вилийте оцет, перемішайте, зніміть пробу, відкоригуйте смак і вогонь вимкніть.

d99b0614b690235b95228a419ac888ef

Крок 7. Приготовану заправку для розсольника з томатною пастою розкладіть по невеликих стерильним банкам, герметично закупорьте, остудити в перевернутому вигляді під теплим покривалом і переставте в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

ffb4d390809ace970158b3b47e2a6fa4

Розсольник «Український» на зиму

Розсольник «Український» на зиму в банках, на відміну від інших видів такої заготовки, передбачає наявність обов’язкових інгредієнтів: перловки, солоних огірків, цибулі з морквою і томата-пюре, хоча є варіанти і зі свіжими огірками. У цьому рецепті для збалансованого смаку додамо до розсольника огірковий розсіл, петрушку, а томатне пюре доповнимо солодким перцем.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2 л.

Інгредієнти:

  • Морква – 4 шт.
  • Цибуля велика – 4 шт.
  • Солоні огірки – 1.5 кг.
  • Болгарський перець – 4 шт.
  • Свіжі помідори – 700 гр.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Перловка – 500 гр.
  • Огірковий розсіл – 150 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – 1 ст.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перловку заздалегідь замочіть в холодній воді і поставте варитися. Очистіть і промийте овочі. Цибулю наріжте невеликими кубиками. У казані розігрійте олію і обсмажте на ній нарізку цибулі.

20717cd725d638740d55203cc48c9c1c

Крок 2. Будь-яким способом подрібніть моркву, додайте до цибулі і посмажте до м’якості.

745c7e71609c268c9929c65d8ee1bee0

Крок 3. Солоні огірки наріжте так само маленькими кубиками, перекладіть до овочевої засмажки, перемішайте і тушкуйте на середньому вогні протягом 7-10 хвилин.

8ebd6d9f442c1a7a4309a270501b4b10

Крок 4. Через м’ясорубку перекрутіть свіжі помідори з солодким перцем. Отриманою масою залийте овочі в казані і ще раз перемішайте.

6eafddea0d2d1fb5a67dfff8c7d3c7ab

Крок 5. До цього часу перловка повинна зваритися. Її перекладіть в казан до овочів, перемішайте і тушкуйте розсольник на невеликому вогні протягом півгодини, не забуваючи масу помішувати.

5a14125edec48b78d052c48c75dbc1a1

Крок 6. До кінця тушкування до розсольника через сито налийте огірковий розсіл, зніміть пробу і додайте при необхідності сіль на свій смак.

a1a0b92cf7f281d9dbc435f505df0b53

Крок 7. Петрушку і кріп дрібно наріжте ножем і додайте до розсольника.

bf40312d74723ac376be9c7b9340bc26

Крок 8. Потім додайте до розсольника оцет, ще раз перемішайте і вогонь вимкніть.

26f3b9956a76e8f0710e7f977b8923b6

Крок 9. Приготований розсольник розкладіть по стерильним банкам, герметично закупорьте і повністю остудити під теплим покривалом. Розсольник в банках добре зберігається в будь-якому темному місці. Вдалих і смачних заготовок!

2943506bbce4c605e70022d33b0994f9

Розсольник, приготований в мультиварці на зиму

Розсольник в мультиварці на зиму готується зовсім не складно. Всі інгредієнти поміщаються в чашу і тушаться протягом 1,5-2 годин. У цьому рецепті вам пропонується більш простий і швидкий варіант. Перловку беремо в пакетику і відварюємо до готовності, а потім тушкуємо розсольник з подрібненими морквою, цибулею і додаванням томатної пасти.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Перловка – 160 гр.
  • Свіжі огірки – 750 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Цибуля – 250 гр.
  • Томатна паста – 150 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Олія – 60 мл.
  • Оцет 9% – 25 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Пакетик перлової крупи заздалегідь і протягом 45 хвилин відваріть до готовності.

f7646863336061cd9b50da749e501aba

Крок 2. Свіжі огірки промийте і подрібніть на великій терці.

b33242ecc58d4984886ebd793d7bd8e7

Крок 3. Очистіть і промийте інші овочі. Моркву натріть на терці, а цибулю наріжте невеликими кубиками.

883391d697c24771c394afca4fc7463e

Крок 4. Подрібнені овочі перекладіть в мульти-чашу. У піалі змішайте томатну пасту з олією, сіллю і цукром. Залийте цієї сумішшю овочі, і все добре перемішайте. Закрийте кришку і включіть програму «Тушкування» на 35 хвилин.

5d63653fb7d643b0475c371d1c9b86ab

Крок 5. Потім до овочів перекладіть зварену перловку, вилийте оцет, перемішайте і продовжите тушкування на тій же програмі ще 10 хвилин.

1a648c24c6b4aa3d2f56397b88658613

Крок 6. Приготований в мультиварці розсольник розкладіть по стерильним пів-літровим банкам, герметично закрийте кришками і повністю остудити під «шубою». Зберігайте розсольник в прохолодному місці. Вдалих і смачних заготовок!

d618afc8a5cb2dfa392b295fba9fbbe2

Розсольник з перерослих огірків на зиму

Перерослі або некондиційні огірки мають хороший смак і відмінно підійдуть для приготування розсольника на зиму. У цьому рецепті огірки і морква подрібнюємо на корейській терці, помідори і цибулю нарізаємо кубиками, перловку відварюємо і все тушкуємо в глибокому посуді.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 7.

Інгредієнти:

  • Перловка відварна – 200 гр.
  • Огірки свіжі переросли – 1.5 кг.
  • Помідори – 1.5 кг.
  • Морква – 250 гр.
  • Цибуля – 350 гр.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Олія – 250 мл.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Оцтова есенція 70% – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для розсольника.

4ef521fce6d0ab6f0b373d78146eeb83

Крок 2. Перерослі огірки промийте і видаліть кінчики. Видаляти шкірку з насінням чи ні, вирішуйте самі в залежності від стану огірків.

0a04c221e20fef9a98c6b892059854a0

Крок 3. Потім огірки подрібніть на корейській терці і перекладіть в глибокий посуд для тушкування.

5a404af489ef080ef7f52b337a56589d

Крок 4. Помідори промийте, видаліть щільну серцевину, м’якоть наріжте невеликими кубиками і перекладіть до огірків.

cb5ecc3650a143c5000c150791b8d478

Крок 5. Такими ж кубиками наріжте очищену цибулю і перекладіть в посуд до решти овочів.

aaf0a694e85e5a6f0da2c4402e359b98

Крок 6. Очищену моркву подрібніть, як і огірки, на корейській терці.

5f8860720f9c497f7042631bf9196d5f

Крок 7. Потім до овочів перекладіть відварену перловку, налийте олію, насипте сіль і додайте лавровий лист з горошками чорного перцю.

2d1bfe3b6a150e17ad8feb7548669bb6

Крок 8. Всі інгредієнти перемішайте і поставте на великий вогонь.

126f21df79a4483f1c12b2176ad00ebe

Крок 9. Після закипання тушкуйте розсольник на невеликому вогні і при періодичному помішуванні в продовження півгодини. Овочі при цьому не повинні розваритися.  В кінці тушкування додайте до розсольника оцтову есенцію і ще раз перемішайте.

4df70f7e69ad18817f303749cfab69a7

Крок 10. Потім посуд з розсольником зніміть з плити. Заздалегідь простерилізуйте банки з кришками.

ba55449df7c2063211f0da3b33aaf470

Крок 11. Гарячий розсольник розфасуйте по підготовленим банкам і відразу герметично закупорьте.

be6a8a0676fdf95526fdb8a61f18efa4

Крок 12. Приготований розсольник з перерослими огірками остудити під теплим покривалом і перенесіть в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

150f3febd3c6447fb512eb81a54beb77

Розсольник з рисом на зиму

Розсольник з рисом на зиму буде у вас хорошим варіантом цієї заготовки і особливо для тих, хто перловку не поважає. Рис вибирається круглий або пропарений і додається до овочів в сухому вигляді. Набір овочів в такому розсольнику береться, як і в класичних варіантах.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Огірки свіжі – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.
  • Вода – 3 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу готуємо, згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу заготівлі, всі інгредієнти для розсольника.

119701f297416ff7223ed0b24407978b

Крок 2. Огірки промиваємо під проточною водою і подрібнюємо на невеликі кубики.

673fdf7c808c58cdf06ff7d926bcab0f

Крок 3. Очищаємо цибулину і нарізаємо тонкими чверть кільцями.

9823c57a813ce51d27f3489c65305949

Крок 4. Очищаємо моркву і подрібнюємо на середній терці.

e301233da4945625635d351c8507ac69

Крок 5. Нарізку цих овочів перекладаємо в каструлю для тушкування і висипаємо стакан добре промитого рису.

5efa9935928fa86d8fa5b93f040613d7

Крок 6. До цієї маси виливаємо олію і висипаємо сіль з цукром.

8f555aff3737446d96a30b3b1a3f8ec7

Крок 7. У трьох склянках води розводимо томатну пасту і цієї сумішшю заливаємо овочі з рисом. Доводимо розсольник до кипіння і тушкуємо 35-40 хвилин на невеликому вогні під прикритою кришкою і при помішуванні.

aa45f3ff4a3cc2394dc41b8721af01ad

Крок 8. До кінця варіння наливаємо до розсольника оцет, перемішуємо, знімаємо пробу, коригуємо смак і вогонь вимикаємо.

37fcf94838c8793b57d2c58d0d84c7ee

Крок 9. Гарячий розсольник з рисом перекладаємо в стерильні банки, герметично закриваємо, ставимо на кришки і прикриваємо на добу махровим рушником.

bd821f3f266c3356cf3a05e006c27e59

Крок 10. Приготований в банках розсольник переносимо в місце зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

5384f2c5b71789928dfa6db40ea9e09b

Розсольник на зиму без оцту

Заготувати розсольник в банках на зиму можна і без оцту, що більше підійде для правильного харчування. Щоб розсольник добре зберігався, до нього в цьому рецепті додамо лимонну кислоту. Готуємо зі свіжими огірками, морквою, цибулею і томатним соусом.

Час готування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2 л.

Інгредієнти:

  • Огірки свіжі – 1.5 кг.
  • Перловка – 1 ст.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Томатний соус – 250 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Цукор – за смаком.
  • Лимонна кислота – 6 гр.
  • Олія – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Перловку промийте, на ніч замочіть в холодній воді і на ранок відваріть до напівготовності.

a9971603fd7cc6b19298432365ad13f6

Крок 2. Очистіть і промийте овочі. Моркву подрібніть на терці, а цибулю наріжте кубиками. У посуд для тушкування або в казані розігрійте олію і обсмажте на ній ці овочі до м’якості.

a58f994f5444a3fbc72aedfe4c9f090c

Крок 3. Свіжі огірки промийте і наріжте невеликими кубиками.

0adf235a95f838cf5dd8f694c4093b16

Крок 4. Нарізку огірків і відварену перловку перекладіть до обсмажених овочів, насипте сіль з цукром, залийте все томатним соусом і перемішайте. Тушкуйте розсольник на невеликому вогні і при періодичному помішуванні в продовження 45 хвилин.

c508869805ea66a4bfd825403aee721f

Крок 5. До кінця тушкування висипте до розсольника лимонну кислоту, перемішайте, зніміть пробу і відкоригуйте смак.

a2914eb36f111ac162597760ef98330f

Крок 6. Приготований на зиму розсольник без оцту розкладіть по невеликих стерильний банкам, герметично закупорте кришками, остудити в перевернутому вигляді і під махровим рушником. Потім перенесіть на зберігання в темне прохолодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

6bba114fd161510b3b5a56e496a7ad24

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал