Лечо з томатною пастою і болгарським перцем на зиму – 8 смачних і простих рецептів з фото крок за кроком

Лечо з томатною пастою і болгарським перцем – простий і смачний зимовий салат, його можна приготувати різними способами. Замість приготування томатного соку ми купуємо пасту. А вона є одним з основних інгредієнтів смачного лечо на зиму. Обов’язково спробуйте пасту до приготування – вона повинна бути густою і смачною, від цього залежить смак лечо. Не менш важливий перець – він повинен бути стиглий і м’ясистий. Лечо з болгарського перцю з томатною пастою “пальчики оближеш”

Готується таке лечо досить швидко і не клопітно, а виходить ніжний солодкуватий смак. Ця заготовка напевно стане не тільки вашої улюбленої, але всіх ваших рідних. Лечо в міру гостре, злегка пікантне і дуже яскраве на смак. Приготуйте – не пошкодуєте!

Простий рецепт лечо з томатною пастою без стерилізації

Спробуйте смачний болгарський перець в пасті і приправах приготувати за цим рецептом без стерилізації. Заготовити, таким чином, лечо можна у великій кількості, так як готується дуже просто і швидко, а інгредієнтів мінімум, головне – слідувати інструкції. А смак при цьому виходить відмінний. Кожен зможе приготувати цю просту закуску, а взимку відкривати по баночці яскравого літа і насолоджуватися прекрасним насиченим смаком лечо.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський очищений – 2 кг.
  • Цукор пісок – 1 склянка.
  • Перець горошком – 7 шт.
  • Томатна паста – 200 г.
  • Оцет 9% – 50 г.
  • Рослинна олія -100 г.
  • Сіль велика – 1 ст. л.
  • Вода – 1 літр.
  • Лист лавровий – 3 шт.

Процес приготування:

  1. Попередньо добре вимитий і звільнений від насіння соковитий перець ріжемо на кілька частин, а слідом подрібнюємо на ваш смак: можна квадратиками або соломкою. Переміщаємо в целофановий пакет і зважуємо.
  2. Беремо посуд з товстим дном і готуємо маринад, для цього змішаємо сіль у воді з цукром, викладемо томатну пасту, оцет 9%, горошки перцю і лаврушку, відразу додаємо олію, спокійно розмішуємо до однорідності і кип’ятимо. Закладаємо в томатний маринад подрібнений перець і варимо 15 хвилин.
  3. От і все! Наше приголомшливе лечо готово! Розкладаємо лечо по підготовленим чистим і сухим банкам, закочує. Перевертаємо на дно, накриваємо теплим пледом, і добу не чіпаємо, хай насичується.

Лечо з кабачками і томатною пастою

Дуже проста і при цьому практична заготовка. Подається як самостійна закуска до основних страв. Це лечо дуже виручить вас, коли немає часу готувати або якщо несподівано нагрянули дорогі гості.

Інгредієнти на 4,5 л. лечо:

  • Кабачки цукіні – 3000 г.
  • Перець болгарський м’ясистий – 1500 г.
  • Помідори свіжі – 500 г.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Вода – 500 мл.
  • Олія – 250мл.
  • Часник – 1 головка.
  • Оцет 9% – 100мл.
  • Цукровий пісок – 200 мл.
  • Сіль – 20 г.
  • Перець горошком – 5 штук.

Процес приготування:

  1. Перець болгарський, попередньо помитий і очищений від насіння поріжемо сантиметровими по ширині смужками. Кабачок очищаємо від шкірки і ріжемо великою соломкою. Помідори бланшируємо і подрібнюємо блендером.
  2. У велику каструлю, покладемо кабачки, солодкий перець, подрібнений часник, помідори, сіль, горошини перцю і цукор, додаємо олію. Окремо в мисці розводимо томатну пасту з водою і заливаємо в овочі. Гарненько перемішати майбутнє лечо з кабачків. Якщо хочеться гостроти можна додати мілкопорублений гострий перець-чилі.
  3. Ставимо каструлю на плиту і доводимо до кипіння, на високій температурі, після чого зменшуємо вогонь і тушкуємо овочі ще 20 хвилин. Наливаємо оцет, перемішати і будемо готувати ще 10 хвилин.
  4. Відразу після приготування розкладаємо лечо з кабачка і болгарського перцю по невеликих стерильним банкам під бляшані або гвинтові кришки. Перевертаємо і вкутуємо до абсолютного охолодження.

Лечо з морквою і цибулею

Цей рецепт лечо з болгарським перцем – проста і корисна домашня заготовка. Дуже поширений і улюблений варіант заготовки з насиченим смаком овочів на зиму.

Інгредієнти:

  • Томатна паста – 360 м (1 банку).
  • Морква – 500 г.
  • Цукровий пісок – 100 г.
  • Цибуля – 500 г.
  • Перець болгарський солодкий – 2000 г.
  • Вода – 400 г.
  • Оцет 9% – 50 мл.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

  1. Займемося підготовкою овочів. Їх необхідно помити і почистити. Перець солодкий постругаем соломкою, морква зручно натерти на комбайні на крупній насадки або на тертці, цибулю подрібнити півкільцями, можна теж на комбайні або вручну.
  2. Томатну пасту викладемо в каструлю і додамо всю воду, її має бути рівно стільки ж, скільки і пасти. Змішаємо до однорідності, додаємо сіль і цукор і ставимо на вогонь, закип’ятити. Зменшуємо температуру і поміщаємо в томатну масу морква, шлях покипить 10 хвилин. І відразу закладаємо цибулю, і ще через 10 хвилин останнім засипаємо перець.
  3. Всі овочі повинні покипіти в одному казанку 30 хвилин, додамо дуже невеликий часник, заливаємо оцет, готуємо при кипінні ще 5 хвилин і вимикаємо.
  4. Розкладаємо ароматне лечо по стерильним банкам, закручуємо кришками, зберігаємо догори дном під теплим рушником добу, щоб повільно остигав.

Смачного!

Лечо з огірками

Цей рецепт лечо по праву є повноцінним салатом або гарніром, як ви захочете, який прекрасно урізноманітнює меню зимових днів.

Інгредієнти:

  • Перець солодкий очищений -1 кг.
  • Морква – 300 г.
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.
  • Сіль -1 ст. л.
  • Огірок свіжий – 2 кг.
  • Томатна паста – 400 м (1 банка).
  • Цибуля – 300 г.
  • Вода – 350 мл.
  • Олія – ​​150 мл.
  • Лавровий лист – 4 штуки.
  • Перець запашний – 8 горошин.
  • Оцет 9% – 3 ст. л.
  • Перець чорний мелений, коріандр і паприка – за смаком.

Процес приготування:

  1. Томатну пасту змішуємо з водою і розводимо до однорідності в каструлі, вводимо олію, цукор і сіль. Ставимо посуд на маленький вогонь до моменту закипання і варимо так 5 хвилин.
  2. Додаємо натерту крупно моркву, цибулю, порізану середньокрупну, лавровий лист і горошки перцю, Весь вміст кип’ятимо і варимо під кришкою 15 хвилин.
  3. Додаємо до нашої заготівлі перець, нарізаний дрібною соломкою, перемішуємо лопаткою і як тільки суміш закипить – тушкуємо ще 15 хвилин.
  4. І ось дійшла черга до тонко нарізаного кружечками, а якщо огірок великий – півкільцями огірка. Розміщуємо його в каструлю. В черговий раз доводимо до кипіння і готуємо 10 хвилин. Приблизно за 4 хвилини до готовності додамо оцет і спеції, які ми підготували заздалегідь – паприку, перець і коріандр.
  5. Кипляче лечо укладаємо в стерильні банки, закриваємо і вкутуємо, перевернуті на дно до абсолютного охолодження.

Насолоджуйтесь самі і балуйте своїх близьких!

Лечо з часником

Цей рецепт припаде до смаку любителям пікантного смаку часнику. Крім нього, за бажанням, можна в кожну баночку додати пару горошин перцю і бутон гвоздики. Але, ми цей рецепт приготуємо в класичному виконанні. Томатну пасту вибираємо густу, в якій «стоїть ложка» і коли розведемо з водою – вона повинна бути щільна, що не рідка.

Інгредієнти на лечо:

  • Перець болгарський – 3000 гр.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Олія – ​​150 мл.
  • Цукор – 150 г.
  • Томатна паста – 700 г.
  • Оцет 9% -2 ст. л.
  • Вода кип’ячена – 2 л.

Процес приготування:

  1. М’ясистий і соковитий перець промиваємо, очищаємо від коробочки з насінням і розрізаємо вздовж на 8 частин приблизно, в залежності від розміру плоду досить великими шматочками.
  2. У каструлі розмішати томатну пасту з водою разом з сіллю і цукром, введемо олію і всю масу закип’ятити. Складемо в каструлю підготовлений перець і на слабкому вогні варимо лечо, іноді помішуючи порядком 20 хвилин, воно повинно повільно кипіти.
  3. Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо і просушуємо на рушник. У чисті і сухі банки об’ємом 0,5-0,8 літрів на дно кожної закладаємо по зубчику часнику і розкладаємо гаряче лечо, до самого верху наповнюючи соком. Банки закручуємо, і будемо стерилізувати.
  4. Беремо каструлю, в яку вміститися 2-3 банки, на дно вистилає маленький рушник, акуратно ставимо банки з лечо та на маленькому вогні кип’ятимо 15 хвилин. Води повинно бути «до плічок» банки. Акуратно дістаємо гарячі банки, перевертаємо, укутуємо ковдрою і добу даємо охолонути і дійти до потрібної консистенції.

Насолоджуйтесь із задоволенням взимку ароматним лечо з часниковими нотками!

Лечо з болгарського перцю з томатною пастою без оцту

Приголомшливо швидкий і простий рецепт з мінімальною кількістю інгредієнтів. Він буде хороший для тих, кому не можна гострого, солоного і кому підходять тільки делікатні закачування. У ньому максимум натуральних інгредієнтів. Не дивлячись на відсутність оцту – лечо прекрасно зберігається без холодильника. Обов’язково спробуйте!

Інгредієнти на лечо:

  • Перець болгарський -2 кг.
  • Цукровий пісок – 5 ст. л.
  • Томатна паста – 800 г.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Вода кип’ячена – 800 г.

Процес приготування:

  1. За допомогою кип’яченої холодної води розведемо томатну пасту в однаковій пропорції, змішуємо з цукром, сіллю. Можна спробувати скорегувати на свій смак, так як томатна паста може містити в собі різні добавки.
  2. Переливаємо в посуд, зручну для приготування, і ставимо на невеликий вогонь, поки не закипить.
  3. Перець промиваємо під проточною водою, розрізаємо на дві частини і прибираємо серцевину разом з насінням. У киплячу рідину перекладаємо порізаний соломкою перець і кип’ятимо на маленькому вогні 20 хвилин.
  4. Відмінний час підготувати банки. Помиємо їх харчовою содою і добре просушимо в духовці, кришки прокип’ятити.
  5. Розливають гаряче, готове лечо по стерильним банкам, закочує, і ставить догори дном на 12-24 години під теплу ковдру.

Лечо з квасолею

Лечо з болгарським перцем і квасолею – чудовий гарнір до м’яса або риби, воно смачне і як самостійне овочеве рагу, і як добавка до супів. Якщо слідувати наведеним рецептом по кроках – все досить просто, а виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 1 кг.
  • Квасоля (краще червона) – 1,5 кг.
  • Стиглі помідори – 4 кг.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Цукровий пісок – 0,5 кг.
  • Сіль велика – 2 ст. л.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Олія соняшникова – 250 мл.

Процес приготування:

  1. Переважно квасоля взяти червону, але можна використовувати і білу, а ось змішувати різні сорти не рекомендується. Попередньо, напередодні приготування лечо, замочуємо квасолю на ніч. Варимо квасолю у великій кількості води до напівготовності 30 хвилин, важливо, щоб вона не розварилася, солимо за 5 хв до готування і коли вона буде готова – повністю злитимемо воду і промиємо зерна під проточною водою.
  2. Помідори бланшируємо, для цього робимо надріз хрестом, опускаємо в киплячу воду на пару хвилин і відразу в холодну воду, знімаємо шкірку у напрямку до черешка, який теж видаляємо. Потім ріжемо їх невеликими шматками.
  3. Перець очищаємо від плодоніжки, ділимо на кілька частин і нарізаємо соломкою. Очищене і промите попередньо цибулі додамо форму півкілець.
  4. Всі овочі складаємо в великий таз, засипаємо цукром, сіллю і зверху поливаємо олією, перемішуємо і включаємо конфорку на вогонь трохи більше середнього. Коли салат закипить – зменшимо вогонь і варимо 1 годину, помішуючи час від часу.
  5. Додамо заздалегідь підготовлену квасолю і готуємо разом з овочами ще 1 годину. Пробуємо квасоля на готовність, якщо необхідно – доварювали при тій же температурі.
  6. Гаряче лечо укладаємо в стерильні банки. І, в перевернутому вигляді вкутуємо і зберігаємо так добу. Після чого можна перемістити лечо в комору або льох.

У зимову пору це лечо буде для вас просто знахідкою!

Лечо з баклажанами

Баклажани можна заготовити на зиму в лечо-соусі з болгарським перцем. Страва буде ситною і калорійною. Ця страва ще називають «Баклажани по-болгарськи», під такою назвою ця закуска славиться в Болгарії.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський очищений – 500 г.
  • Баклажани – 1300 г.
  • Ріпчасту цибулю – 500 г.
  • Цукровий пісок – 60 г.
  • Оцет яблучний – 1 ст. л.
  • Томатна паста – 250 г.
  • Сіль крупна – 20 г.
  • Олія – ​​120 мл

Процес приготування:

  1. Відразу наведемо в потрібний вид все овочі: ми всім їм надамо форму середнього кубика і поки не змішуємо їх. Баклажани необхідно вимити, відрізати хвостики. Якщо баклажани молоді та міцні – шкірку не очищують, ріжемо за обумовленою раніше формі, болгарського перцю без насіння і перемичок додамо таку ж форму. Сорт і колір перцю може бути будь-яким, головне – щоб плоди були м’ясисті і соковиті, лечо виходить красивіше і цікавіше, коли перець різнокольоровий. Очищаємо цибулю від лушпиння, можна взяти звичайний або червоний сорт, помиємо і наріжемо все тим же кубиком.
  2. Беремо великий казан (каструлю) і будемо готувати лечо. Включаємо трохи менше середнього вогонь і переливаємо олію в казан. Даємо йому трохи прогрітися і першим закладаємо баклажан, він відразу ж практично, немов губка, вбере в себе всю олію. Не хвилюйтеся, він його в процесі приготування поверне, а ми продовжуємо обсмажувати овоч практично на сухій поверхні казана, постійно його помішуючи.
  3. Через 10 хвилин додамо до баклажанів цибуля і обсмажуємо овочі ще 10 хвилин. Додамо болгарський перець, продовжуємо готувати і стежимо, щоб овочі не підгоріли. Накриваємо кришкою, і поки овочі гасяться, розведемо в мисці томатну пасту водою 1: 3. До вибору пасти поставтеся відповідально: важливо, щоб вона була не кисла і смачна! До однорідності розмішати томатну рідину і відразу вливаємо її в казан з овочами. Не поспішаючи все перемішати, далі лечо має закипіти і згасити на повільному вогні 40 хвилин.
  4. Наша овочева суміш вже виглядає гідно і схожа на повноцінну страву, залишилися останні штрихи. Після закінчення зазначеного часу додамо сіль і цукор, ретельно перемішати і згасимо ще 5 хвилин. Додамо яблучний оцет або можна взяти 9%, тільки пропорцію витримати, і ще 2 хвилини тримаємо на слабкому вогні і вимикаємо. Кому хочеться приправи – можна додати перець-горошок і лаврушку – на ваш смак додається разом з оцтом.
  5. Приголомшливе, ароматне лечо з баклажанами готово! Якщо спробувати лечо відразу – воно буде здаватися солоним, але, коли охолоне і настоїться – смак зміниться.
  6. І так, закочує лечо в стерильні банки, перевертаємо і ставимо під ковдру на добу.

З зазначених інгредієнтів виходить 3,2 л лечо.

Закуска хороша як просто з хлібом, так і чудово доповнює рис або пасту!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал