Кутя – 9 рецептів приготування з покроковими фото

Кутя – це смачна і доповнена різними компонентами крупа. В «ролі» основного інгредієнта може виступати не тільки рис, як ми звикли, але також і полба, пшениця або перловка – все залежить від ваших смакових уподобань. А для того щоб зробити смак страви більш насиченим, використовуються цукати, сухофрукти, горіхи або ж натуральний бджолиний мед. Готується така страва на різні християнські свята або ж до поминальних столів.

Кутя поминальна з рису з родзинками

Кутя поминальна з рису з родзинками – це десерт, який подається до столу в декількох піалах, які розставляють в різні кінці столу. Робиться це для того, щоб абсолютно кожен присутній міг з’їсти хоча б одну ложечку. Закуповуємо продукти за списком і приступаємо до приготування.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Ізюм – 120-150 гр.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Цукор-пісок – 1-2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу і власної зручності, викладаємо на робочий стіл всі необхідні компоненти.

Крок 2. Ізюм заливаємо окропом на 5 хвилин і потім гарненько промиваємо. Рис відварюємо до готовності з додаванням солі.

Крок 3. У сковороді розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо цукор і родзинки.

Крок 4. У момент, коли цукор придбав карамельний колір – знімаємо жароміцний посуд з вогню.

Крок 5. Солодкі родзинки викладаємо в рис разом з маслом, ретельно перемішуємо і подаємо до столу.

Кутя з рису з родзинками і медом

Кутя з рису з родзинками і медом, доповнена маком і горіхами – це ситна і поживна страва, яким можна побалувати себе, приготувавши до сніданку. Така страва надовго позбавить вас від почуття голоду і зарядить енергією до самого вечора – гарантовано!

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Рис – 160 гр.
  • Вода – 350 мл.
  • Ізюм – 40-50 гр.
  • Мак – 1,5 ст.л.
  • Мед – 2-3 ст.л.
  • Горіхи – 1-2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Крупинки старанно промиваємо в воді до прозорості.

Крок 2. Засипаємо крупу в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Відразу ж зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою, проварюємо протягом 10 хвилин.

Крок 3. Будь-які горіхи, які вам подобаються, крупно нарізаємо ножем, мак замочуємо в окропі, а родзинки обполіскуємо водою і обсушуємо.

Крок 4. Викладаємо родзинки і мак до пів готовому рису, не перемішуючи, тушкуємо на мінімальному нагріванні ще 15 хвилин під кришкою.

Крок 5. Після закінчення часу, присмачуємо кашу рубаними горіхами і медом – перемішуємо.

Крок 6. Розкладаємо страву по порційних піалам і приступаємо до трапези. Смачного!

Кутя з пшениці

Кутя з пшениці – це солодка каша, яку готують всі слов’янські народи для різдвяної трапези або пасхальної церковної служби. Однак приготувати дану страву можна і без приводу, адже воно має прекрасні смакові характеристики і приємний аромат, перед якими не можуть встояти навіть діти.

Час готування – 2 ч. 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Зерна пшениці – 300 гр.
  • Горіхи волоські – 200 гр.
  • Мак – 100 гр.
  • Мед – 5 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Пшеницю насипаємо в каструлю відповідного розміру, вливаємо холодну воду і ретельно помішуємо, поки вода не помутніє – зливаємо її і повторюємо маніпуляцію до тих пір, поки вода не стане прозорою.

Крок 2. Закінчивши промивши, рідину знову зливаємо, переконавшись, що все сміття видалене.

Крок 3. Заливаємо крупу чистою водою ( співвідношення 1: 2,5 ), доводимо до кипіння і зменшуємо нагрів, проварюємо до готовності і підсолюємо.

Крок 4. Розварену кашу залишаємо на робочому столі до повного охолодження.

Крок 5. Ядра волоських горіхів кладемо на суху сковороду і прогріваємо протягом декількох хвилин.

Крок 6. Мак перемелюємо в кавомолці або блендері. Так само рекомендуємо попередньо замочувати інгредієнт в гарячому молоці.

Крок 7. До остиглої пшениці відправляємо мак і мед.

Крок 8. Слідом засипаємо ароматні горіхи.

Крок 9. На даному етапі регулюємо густоту страви: за бажанням підливаємо охолоджений окріп. Смачного!

Кутя з рису, приготована в мультиварці

Кутя з рису, приготована в мультиварці – це ситна і дуже смачна страва, яку часто готують в Переддень Різдвяної ночі. Рисову кашу прийнято доповнювати такими інгредієнтами, як мед і сухофрукти, але сьогодні ми пропонуємо вам також додати мармелад і молоту корицю.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 5-10 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Рис – 1,5 ст.
  • Вода – 3,5 ст.
  • Мед – 2 ст.л.
  • Ізюм – 3 ст.л.
  • Мармелад – 50 гр.
  • Горіхи чищені – 1 жменю.
  • Кориця молота – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Промитий рис засипаємо в чашу мультиварки, заливаємо водою, цукримо і солимо, і готуємо в режимі « Каша » протягом 25 хвилин.

Крок 2. Готуємо добавки.

Крок 3. Ізюм ретельно промиваємо і запарюємо в окропі ( 5-10 хвилин ).

Крок 4. У глибокій чаші змішуємо мед з молотою корицею і двома столовими ложками води.

Крок 5. Відварний рис остуджуємо до теплого стану.

Крок 6. Викладаємо родзинки і мармелад до рису.

Крок 7. Додаємо горішки і помішуємо.

Крок 8. Страву сервіруємо і дегустуємо. Смачного!

Пісна кутя з рису

Пісна кутя з рису, традиційно готується з використанням натурального бджолиного меду і родзинок, інші додаткові компоненти вже кожен використовує на свій смак. Готується така страва досить просто і швидко, головне, правильно зварити крупу.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2-3.

інгредієнти:

  • Рис – 100 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Вода – 400 мл.
  • Мед – 3 ст.л.
  • Мигдаль – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти.

Крок 2. Рис промиваємо, 5-7 разів змінюючи воду, поки вона не стане прозорою.

Крок 3. Крупу заливаємо двома склянками окропу, злегка підсолюємо і відварюємо на повільному вогні до готовності. Якщо відварний рис злипся – промиваємо проточною водою.

Крок 4. Кашу повністю остуджуємо і розкладаємо по піалах.

Крок 5. Ізюм вимочуємо в окропі близько 10 хвилин, обполіскуємо і обсушуємо, додаємо до рису.

Крок 6. Заправляємо кутю медом і активно перемішуємо.

Крок 7. Прикрашаємо страву мигдалем і розставляємо на столі.

Кутя з маком

Кутя з маком – смачна і проста в приготуванні страва, яка традиційно готується з рисової крупи. Однак сьогодні вашій увазі видається рецепт, де головним компонентом виступає полба, а для різноманітності смаку ми будемо використовувати не тільки мак, але ще і сухофрукти.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 5-10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Півба – 100 гр.
  • Мак – 50 гр.
  • Сухофрукти – 200 гр.
  • Мед – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Півбу гарненько промиваємо прохолодною водою.

Крок 2. Заливаємо зерна окропом і доводимо до кипіння, відварюємо протягом 20-25 хвилин.

Крок 3. Через 20 хвилин засипаємо в каструлю мак і проварюємо ще 5 хвилин під кришкою на мінімальному вогні, даємо настоятися.

Крок 4. Заливаємо окропом сухофрукти і через 15 хвилин обполіскуємо водою.

Крок 5. Сухофрукти подрібнюємо і об’єднуємо з полбою.

Крок 6. У теплу кутю додаємо мед.

Крок 7. Чекаємо повного охолодження і знімаємо пробу. Смачного!

Кутя з горіхами і родзинками

Кутя з горіхами і родзинками – це древній рецепт страви народів, який дійшов до нас ще з часів Київської Русі. Солодка каша з пшениці, присмачена рубаними горішками, медом і іншими інгредієнтами – це не тільки дуже смачно і ситно, але ще корисно і поживно.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 170 гр.
  • Мед – 2-3 ст.л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Мак – 30 гр.
  • Ізюм – 20 гр.
  • Ядра волоських горіхів – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Проварюємо пшеницю в підсоленій воді 20-30 хвилин.

Крок 2. Вістрям ножа подрібнюємо горіхи.

Крок 3. Ізюм запарюємо в окропі і потім промиваємо.

Крок 4. У сотейник до каші викладаємо шматочок вершкового масла і родзинки, додаємо мед, волоські горіхи і мак.

Крок 5. Компоненти гарненько перемішуємо для рівномірного розподілу.

Крок 6. Страву сервіруємо і запрошуємо сім’ю до обіду. Смачного!

Смачна Кутя з цукатами

Кутя з цукатами – це справжня прикраса будь-якого святкового столу, яке гості завжди оцінюють по достоїнству. Цукати служать прекрасним доповненням до рисової каші, особливо в поєднанні з цукром і родзинками. Спробуйте і переконайтеся в цьому самостійно!

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Рис довгозернистий – 150 гр.
  • Цукати ананаса – 50 гр.
  • Ізюм – 50 гр.
  • Вода – 100 мл.
  • Цукор-пісок – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Рис ретельно промиваємо в декількох водах.

Крок 2. Заливаємо крупу водою і варимо на мінімальному нагріванні протягом півгодини, злегка підсолюємо.

Крок 3. Після закінчення часу, відкидаємо рис на друшляк.

Крок 4. Заливаємо окропом родзинки на 15-20 хвилин, рідину зливаємо.

Крок 5. У склянці окропу розводимо цукор і даємо час повністю охолонути.

Крок 6. У сервірувальну тарілку викладаємо порцію рису, посипаємо родзинками.

Крок 7. Доповнюємо кашу цукатами.

Крок 8. І заливаємо холодним цукровим сиропом.

Крок 9. Готуйте і отримуйте задоволення!

Кутя з перловки

Кутя з перловки – це неймовірно смачна і ароматна страва, яку можна приготувати, як з нагоди православного свята, так і просто для різноманітності звичного раціону вашої родини. Незважаючи на те, що перловці потрібно досить довга термічна обробка – результат виразно варто того.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Крупа перлова – 100 гр.
  • Ізюм – 30 гр.
  • Курага – 30 гр.
  • Чорнослив – 30 гр.
  • Мак – 30 гр.
  • Мед – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У піалу викладаємо всі сухофрукти.

Крок 2. Заливаємо інгредієнти крутим окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин для розм’якшення.

Крок 3. Потім родзинки, курагу і чорнослив насухо промакуємо серветками і нарізаємо шматочками бажаного розміру.

Крок 4. Мак також замочуємо в окропі на 10 хвилин.

Крок 5. Після закінчення часу мак відкидаємо на сито і знову заливаємо окропом, повторюємо маніпуляцію ще двічі, а після перемелюємо компонент в блендері.

Крок 6. Крупу перебираємо і промиваємо водою.

Крок 7. Заливаємо перловку водою і залишаємо на дві години.

Крок 8. Після закінчення часу зерна промиваємо і заливаємо водою ( 1: 3 ), приступаємо до термічної обробки.

Крок 9. Кашу доводимо до кипіння і проварюємо на маленькому вогні близько години-півтори.

Крок 10. До готової перловці засипаємо перемолотий мак.

Крок 11. Здабрюємо медом.

Крок 12. Слідом всипаємо сухофрукти.

Крок 13. Кутю гарненько перемішуємо.

Крок 14. І подаємо до столу. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал