Кутя – 9 рецептів приготування з покроковими фото

531ca2a45d0bd78e3bec9525cec0ffc5

Кутя – це смачна і доповнена різними компонентами крупа. В «ролі» основного інгредієнта може виступати не тільки рис, як ми звикли, але також і полба, пшениця або перловка – все залежить від ваших смакових уподобань. А для того щоб зробити смак страви більш насиченим, використовуються цукати, сухофрукти, горіхи або ж натуральний бджолиний мед. Готується така страва на різні християнські свята або ж до поминальних столів.

40206777c3559fd4012d35aa1e4b5e38

Кутя поминальна з рису з родзинками

Кутя поминальна з рису з родзинками – це десерт, який подається до столу в декількох піалах, які розставляють в різні кінці столу. Робиться це для того, щоб абсолютно кожен присутній міг з’їсти хоча б одну ложечку. Закуповуємо продукти за списком і приступаємо до приготування.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Ізюм – 120-150 гр.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Цукор-пісок – 1-2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу і власної зручності, викладаємо на робочий стіл всі необхідні компоненти.

2599b37fc1786a9e8845c8e4f0dbaed5

Крок 2. Ізюм заливаємо окропом на 5 хвилин і потім гарненько промиваємо. Рис відварюємо до готовності з додаванням солі.

7769ab68a9d22e3c0c0b0d9aa610cc1d

Крок 3. У сковороді розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо цукор і родзинки.

0574be3434cbdee68b18e3588efb6968

Крок 4. У момент, коли цукор придбав карамельний колір – знімаємо жароміцний посуд з вогню.

0efc9b1af78a4ddcf2e7106c83281566

Крок 5. Солодкі родзинки викладаємо в рис разом з маслом, ретельно перемішуємо і подаємо до столу.

e3a758f2ed7806d6e3f05b5baa14d15c

Кутя з рису з родзинками і медом

Кутя з рису з родзинками і медом, доповнена маком і горіхами – це ситна і поживна страва, яким можна побалувати себе, приготувавши до сніданку. Така страва надовго позбавить вас від почуття голоду і зарядить енергією до самого вечора – гарантовано!

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Рис – 160 гр.
  • Вода – 350 мл.
  • Ізюм – 40-50 гр.
  • Мак – 1,5 ст.л.
  • Мед – 2-3 ст.л.
  • Горіхи – 1-2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Крупинки старанно промиваємо в воді до прозорості.

ec6a74b2884754ef3058cbee52ded8d3

Крок 2. Засипаємо крупу в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Відразу ж зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою, проварюємо протягом 10 хвилин.

eef34b8df5b2c224cd318fbdf4f2e40c

Крок 3. Будь-які горіхи, які вам подобаються, крупно нарізаємо ножем, мак замочуємо в окропі, а родзинки обполіскуємо водою і обсушуємо.

d81ab42858a7deddebf82fac0f668d09

Крок 4. Викладаємо родзинки і мак до пів готовому рису, не перемішуючи, тушкуємо на мінімальному нагріванні ще 15 хвилин під кришкою.

b8f3b25e880e1cae941447f9befe0906

Крок 5. Після закінчення часу, присмачуємо кашу рубаними горіхами і медом – перемішуємо.

64ac68410076e87672cff31fc98ebb86

Крок 6. Розкладаємо страву по порційних піалам і приступаємо до трапези. Смачного!

dae755a991b746d77439efed23429a4c

Кутя з пшениці

Кутя з пшениці – це солодка каша, яку готують всі слов’янські народи для різдвяної трапези або пасхальної церковної служби. Однак приготувати дану страву можна і без приводу, адже воно має прекрасні смакові характеристики і приємний аромат, перед якими не можуть встояти навіть діти.

Час готування – 2 ч. 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Зерна пшениці – 300 гр.
  • Горіхи волоські – 200 гр.
  • Мак – 100 гр.
  • Мед – 5 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Пшеницю насипаємо в каструлю відповідного розміру, вливаємо холодну воду і ретельно помішуємо, поки вода не помутніє – зливаємо її і повторюємо маніпуляцію до тих пір, поки вода не стане прозорою.

e8c0fde7d8a9bf3d63efbd637aa06cf1

Крок 2. Закінчивши промивши, рідину знову зливаємо, переконавшись, що все сміття видалене.

2bd9b3f6c197d3a15b656590a61a4df5

Крок 3. Заливаємо крупу чистою водою ( співвідношення 1: 2,5 ), доводимо до кипіння і зменшуємо нагрів, проварюємо до готовності і підсолюємо.

8acdd0bad6bb5ce4630068ccaf96e681

Крок 4. Розварену кашу залишаємо на робочому столі до повного охолодження.

572dcadddc710e3b4ee9eb8e88fb1c2a

Крок 5. Ядра волоських горіхів кладемо на суху сковороду і прогріваємо протягом декількох хвилин.

0fc75bd01c1cc15957fef589abd25d2b

Крок 6. Мак перемелюємо в кавомолці або блендері. Так само рекомендуємо попередньо замочувати інгредієнт в гарячому молоці.

80e4b16390e1eb157dac80f60dfa76d7

Крок 7. До остиглої пшениці відправляємо мак і мед.

f11bbe9913d1661912acc6dfde176d85

Крок 8. Слідом засипаємо ароматні горіхи.

f2bb9f1655f1ddf35b682f1aceb5a6a4

Крок 9. На даному етапі регулюємо густоту страви: за бажанням підливаємо охолоджений окріп. Смачного!

9846554d17a8662c591a7ff47b101473

Кутя з рису, приготована в мультиварці

Кутя з рису, приготована в мультиварці – це ситна і дуже смачна страва, яку часто готують в Переддень Різдвяної ночі. Рисову кашу прийнято доповнювати такими інгредієнтами, як мед і сухофрукти, але сьогодні ми пропонуємо вам також додати мармелад і молоту корицю.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 5-10 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Рис – 1,5 ст.
  • Вода – 3,5 ст.
  • Мед – 2 ст.л.
  • Ізюм – 3 ст.л.
  • Мармелад – 50 гр.
  • Горіхи чищені – 1 жменю.
  • Кориця молота – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Промитий рис засипаємо в чашу мультиварки, заливаємо водою, цукримо і солимо, і готуємо в режимі « Каша » протягом 25 хвилин.

82734aa61f906b20077da730cfb2b7e8

Крок 2. Готуємо добавки.

84b706afc9277e87d95353f0b0309f4a

Крок 3. Ізюм ретельно промиваємо і запарюємо в окропі ( 5-10 хвилин ).

ba7bdeab743425ff36a2690f8c1b87d5

Крок 4. У глибокій чаші змішуємо мед з молотою корицею і двома столовими ложками води.

7ac241ae20e0f5cb4d750077ffe08ec5

Крок 5. Відварний рис остуджуємо до теплого стану.

083b69319ee68ec2642d610572f60cf4

Крок 6. Викладаємо родзинки і мармелад до рису.

b8c536e3fb304a8a0c52660fd9c6edcc

Крок 7. Додаємо горішки і помішуємо.

5abd9de3dbb1f4e68b29db01cdbdcb3b

Крок 8. Страву сервіруємо і дегустуємо. Смачного!

c223eb428baff5c5090d216b7bb39faf

Пісна кутя з рису

Пісна кутя з рису, традиційно готується з використанням натурального бджолиного меду і родзинок, інші додаткові компоненти вже кожен використовує на свій смак. Готується така страва досить просто і швидко, головне, правильно зварити крупу.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2-3.

інгредієнти:

  • Рис – 100 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Вода – 400 мл.
  • Мед – 3 ст.л.
  • Мигдаль – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти.

409b264faa91e2198c42cd2e90462501

Крок 2. Рис промиваємо, 5-7 разів змінюючи воду, поки вона не стане прозорою.

eec44703bdc8c5e118d3bc1106c50e02

Крок 3. Крупу заливаємо двома склянками окропу, злегка підсолюємо і відварюємо на повільному вогні до готовності. Якщо відварний рис злипся – промиваємо проточною водою.

44e037a201a2abf040ce1dd03c4ff706

Крок 4. Кашу повністю остуджуємо і розкладаємо по піалах.

77580b58296574b3ab0f40be9dab4687

Крок 5. Ізюм вимочуємо в окропі близько 10 хвилин, обполіскуємо і обсушуємо, додаємо до рису.

6cebbd698f180edd89ab52d7c01e3c56

Крок 6. Заправляємо кутю медом і активно перемішуємо.

eb9bbb3f62a300a3f5d820c4700b640f

Крок 7. Прикрашаємо страву мигдалем і розставляємо на столі.

99829d2d5103d430edc0c93fe9250b20

Кутя з маком

Кутя з маком – смачна і проста в приготуванні страва, яка традиційно готується з рисової крупи. Однак сьогодні вашій увазі видається рецепт, де головним компонентом виступає полба, а для різноманітності смаку ми будемо використовувати не тільки мак, але ще і сухофрукти.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 5-10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Півба – 100 гр.
  • Мак – 50 гр.
  • Сухофрукти – 200 гр.
  • Мед – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Півбу гарненько промиваємо прохолодною водою.

d0c701475b22d8829624b99664a18c82

Крок 2. Заливаємо зерна окропом і доводимо до кипіння, відварюємо протягом 20-25 хвилин.

67f15e22f3022563cfa3354aeeaa9fcd

Крок 3. Через 20 хвилин засипаємо в каструлю мак і проварюємо ще 5 хвилин під кришкою на мінімальному вогні, даємо настоятися.

610d2cd35a97abfb376a0711f211c10c

Крок 4. Заливаємо окропом сухофрукти і через 15 хвилин обполіскуємо водою.

253045920e311699d0f0946b04ce72a2

Крок 5. Сухофрукти подрібнюємо і об’єднуємо з полбою.

aac67681bc55eaf14183962ea767d52b

Крок 6. У теплу кутю додаємо мед.

a025528545d78d427f99f09d5ed270cc

Крок 7. Чекаємо повного охолодження і знімаємо пробу. Смачного!

c6b60f7f3c6b0ac41465801f149ea7cc

Кутя з горіхами і родзинками

Кутя з горіхами і родзинками – це древній рецепт страви народів, який дійшов до нас ще з часів Київської Русі. Солодка каша з пшениці, присмачена рубаними горішками, медом і іншими інгредієнтами – це не тільки дуже смачно і ситно, але ще корисно і поживно.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 170 гр.
  • Мед – 2-3 ст.л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Мак – 30 гр.
  • Ізюм – 20 гр.
  • Ядра волоських горіхів – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Проварюємо пшеницю в підсоленій воді 20-30 хвилин.

a60c2cf62adb16de26db07409a769bfd

Крок 2. Вістрям ножа подрібнюємо горіхи.

96278fae311c897ca2d4377e865466d8

Крок 3. Ізюм запарюємо в окропі і потім промиваємо.

474e47bc72e4d628e5ff87e4ca9fd600

Крок 4. У сотейник до каші викладаємо шматочок вершкового масла і родзинки, додаємо мед, волоські горіхи і мак.

005357ed80602c08d853803fb6dcdb70

Крок 5. Компоненти гарненько перемішуємо для рівномірного розподілу.

9d9fbed5f4ea396551143515373d434d

Крок 6. Страву сервіруємо і запрошуємо сім’ю до обіду. Смачного!

a1fbe934920c255b33c69267c797099d

Смачна Кутя з цукатами

Кутя з цукатами – це справжня прикраса будь-якого святкового столу, яке гості завжди оцінюють по достоїнству. Цукати служать прекрасним доповненням до рисової каші, особливо в поєднанні з цукром і родзинками. Спробуйте і переконайтеся в цьому самостійно!

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Рис довгозернистий – 150 гр.
  • Цукати ананаса – 50 гр.
  • Ізюм – 50 гр.
  • Вода – 100 мл.
  • Цукор-пісок – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Рис ретельно промиваємо в декількох водах.

69dc92f409e4b5e67ea484c9c342aae8

Крок 2. Заливаємо крупу водою і варимо на мінімальному нагріванні протягом півгодини, злегка підсолюємо.

715a3e4bd3ea7a274f9470010ce6cfb0

Крок 3. Після закінчення часу, відкидаємо рис на друшляк.

4d46b0f3984c5b432a8be82ba09c482c

Крок 4. Заливаємо окропом родзинки на 15-20 хвилин, рідину зливаємо.

0ea996d7fe8d3667e51c8fea2f99c1eb

Крок 5. У склянці окропу розводимо цукор і даємо час повністю охолонути.

0587318deb3c985e28d587dce2ef5e13

Крок 6. У сервірувальну тарілку викладаємо порцію рису, посипаємо родзинками.

9e4759f38ca02483abfc67b06ae462d2

Крок 7. Доповнюємо кашу цукатами.

60c17777d48ef8ba1f20ce6005a7c1ef

Крок 8. І заливаємо холодним цукровим сиропом.

160534d05b83265a6e6b4b45140aa79b

Крок 9. Готуйте і отримуйте задоволення!

5f1664d03bca90661d390e9bb4558d55

Кутя з перловки

Кутя з перловки – це неймовірно смачна і ароматна страва, яку можна приготувати, як з нагоди православного свята, так і просто для різноманітності звичного раціону вашої родини. Незважаючи на те, що перловці потрібно досить довга термічна обробка – результат виразно варто того.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Крупа перлова – 100 гр.
  • Ізюм – 30 гр.
  • Курага – 30 гр.
  • Чорнослив – 30 гр.
  • Мак – 30 гр.
  • Мед – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У піалу викладаємо всі сухофрукти.

c306e6b52dc1749f682c834f66fd83dd

Крок 2. Заливаємо інгредієнти крутим окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин для розм’якшення.

1992dc0e4840f1af367a344b65db7717

Крок 3. Потім родзинки, курагу і чорнослив насухо промакуємо серветками і нарізаємо шматочками бажаного розміру.

c8f91e34a09f9bdd194d611575c0dfc9

Крок 4. Мак також замочуємо в окропі на 10 хвилин.

4eb25e213b7dbe233b00df8a7718fe21

Крок 5. Після закінчення часу мак відкидаємо на сито і знову заливаємо окропом, повторюємо маніпуляцію ще двічі, а після перемелюємо компонент в блендері.

6276a0b45cce5edfca477148b2c5573f

Крок 6. Крупу перебираємо і промиваємо водою.

68d750351cf0ea7ddd5f028e7108b440

Крок 7. Заливаємо перловку водою і залишаємо на дві години.

1525990e5c7181b6de53b6ca12b3de75

Крок 8. Після закінчення часу зерна промиваємо і заливаємо водою ( 1: 3 ), приступаємо до термічної обробки.

a2802930af870f7c3ac36744f3ce15a0

Крок 9. Кашу доводимо до кипіння і проварюємо на маленькому вогні близько години-півтори.

4ef6972dc231b6c4cba352b1fceb6932

Крок 10. До готової перловці засипаємо перемолотий мак.

5f3feda5c6df2a096ad461ab453953ee

Крок 11. Здабрюємо медом.

6babafa0087af9d95ea44ab0aa0f5e61

Крок 12. Слідом всипаємо сухофрукти.

cc4b3ebfdf3491e1989e4530012d7898

Крок 13. Кутю гарненько перемішуємо.

9becbfa5c3622fc3c222a4715b00df8d

Крок 14. І подаємо до столу. Смачного!

7c082a326b420fee1deec50949fa017e

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал