Гороховий суп з копченими реберцями – одна з найсмачніших перших страв для сімейного обіду. Інгредієнти прості, доступні і бюджетні, але суп їх завжди апетитний і з насиченим смаком копчених реберець, хоча вариться він не швидко. Для супу важливо вибрати свіжі реберця, горох підходить будь-який, а решта інгредієнтів додається згідно з вибраним рецептом.
Гороховий суп з копченими свинячими реберцями та картоплею
У багатьох сім’ях постійно готують супи в різних варіантах, а в холодну пору року дуже актуальним є гарячий ситний суп, який у цьому рецепті готуватимемо з сухого гороху, копчених свинячих реберець і картоплі. Класичний набір овочів для такого супу – картопля, цибуля та морква. Горох вибираємо жовтого кольору та колотий, щоб краще розварився. Свинячі реберця беремо гарячого копчення.
Смачний гороховий суп з реберцями та картоплею
Найпопулярнішим із усіх рецептів горохових супів є суп із копченостями, а в цьому рецепті – з копченими реберцями, адже саме вони у тандемі з горохом створюють неповторний смак цієї страви. Гороховий суп сам по собі досить густий, але в класичному варіанті до нього додається картопля. Інгредієнти для супу доступні, бюджетні та процес приготування нескладний.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Ребра копчені – 500 гр.
- Горох – 400 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
- Масло вершкове – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Вибраний для супу горох пересипається в окремий посуд, заливається літром холодної води та залишається на 2 години для набухання. Замочування обов’язково щоб горох розварився.
Крок 2. Замочений горох добре промивається, перекладається в каструлю для варіння супу. Горох заливається чистою водою для кількості порцій супу. Сіль у суп поки не додається.
Крок 3. Потім до гороху кладуться копчені реберця цілим шматком або розрізані міжреберними проміжками. Суп вариться на невеликому вогні протягом півгодини від початку кипіння.
Крок 4. За цей час очищаються та промиваються картопля, цибулина та морква. Овочі нарізаються невеликими шматочками довільної форми і без обсмажування перекладаються в зварений до напівготовності суп.
Крок 5. Суп із додаванням овочів вариться ще півгодини на невеликому вогні та під прикритою кришкою.
Крок 6. У готовий суп кладеться лавровий лист, насипається сіль зі спеціями на особистий смак і страва нудиться до потрібного ступеня розвареності гороху.
Крок 7. Приготовлений гороховий суп із копченими реберцями розливається в тарілки. До нього в кожну тарілку додається нарізка свіжої зелені зі шматочком вершкового масла. Смачного!
Гороховий суп-пюре з копченими реберцями
Суп-пюре з гороху в поєднанні з копченим жирним м’ясом реберець або бекону стає все частіше стравою на обідньому столі, і його ніжна бархатиста текстура на смак і дорослим, і дітям. Для насиченості смаку горох розварюється повністю і додатково подрібнюється блендером або береться горох, що розварюється. Для супу-пюре, у реберець м’ясо відокремлюється від кісточки і обсмажується. Суп доповнюється вершками.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- М’ясо копчених реберець – 200 гр.
- Горох – 1 ст.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Вершки – 100 мл.
- Вода – 2 л.
- Сіль за смаком.
- Сухарики – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Для супу-пюре вибирається горох, що не вимагає замочування. Горох промивається холодною водою, кладеться в каструлю для варіння супу, заливається двома літрами чистої води та вариться до готовності та без додавання солі. Час варіння такого гороху вказано на упаковці.
Крок 2. Картопля очищається від шкірки, промивається, нарізається невеликими шматочками будь-якої форми і перекладається до звареного гороху та вариться до готовності.
Крок 3. Очищені цибулина з морквою дрібно нарізаються, обсмажуються до легкого золотистого кольору на розігрітій олії і перекладаються в зварений суп.
Крок 4. Потім суп подрібнюється за допомогою занурювального блендера до однорідного стану пюре. Каструля із супом-пюре ставиться на вогонь. До нього наливаються вершки і суп доводиться до кипіння.
Крок 5. М’ясо копчених ребер нарізується маленькими шматочками, обсмажується на сковорідці і відразу перекладається в суп-пюре.
Крок 6. Приготовлений суп розливається в тарілки, доповнюється будь-якими сухариками та подається до столу. Смачного!
Гороховий суп з копченими реберцями та беконом
Копчені реберця та бекон додадуть яскраві цікаві нотки до спокійної комбінації гороху та овочів у супі. Вони дарують супу ситність, що не дозволяє переїсти та зіпсувати фігуру. Рецепт такого супу перевірено часом, а він готується нескладно.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Копчені реберця – 500 гр.
- Бекон – 100 гр.
- Горох – 300 гр.
- Картопля – 6 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія – 1 ст.л.
- Петрушка – 4 гілочки.
- Кріп – 4 гілочки.
- Часник – 3 зубки.
- Гірчиця – 4 ст.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Вибраний для супу горох промивається на друшляку та в окремому посуді на 4 години заливається холодною водою для замочування.
Крок 2. Копчені реберця рубаються на шматочки, кладуться в каструлю для варіння супу, заливаються 2,5 літри чистої води, на великому вогні доводяться до кипіння. З бульйону знімається піна. Потім на маленькому вогні реберця варяться протягом 1-1,5 годин, щоб м’ясо вільно відокремлювалося від кісточки.
Крок 3. Після цього часу реберця витягуються з каструлі, м’ясо відокремлюється і нарізується невеликими шматочками. Бульйон проціджується через сито. Каструля миється. У неї переливається проціджений бульйон, на великому вогні доводиться до кипіння і перекладається замочений горох. Варить горох на маленькому вогні протягом 30 хвилин від початку кипіння.
Крок 4. Очищається картопля, цибулина та морква. Овочі дрібно нарізуються шматочками довільної форми.
Крок 5. Нарізана картопля одразу додається до гороху та вариться до готовності, тобто ще 20 хвилин. Цибуля та морква обсмажуються на розігрітій олії. Зажарка перекладається до супу і вариться ще 5 хвилин.
Крок 6. Нарізається свіжа зелень. Часник дрібно рубається ножем. Бекон нарізається тонкими смужками.
Крок 7. Потім ці інгредієнти перекладаються до супу та варяться ще 5 хвилин. У суп насипаються на власний смак сіль з чорним перцем, кладеться гірчиця і нарізане м’ясо реберця. Суп перемішується та вогонь вимикається.
Крок 8. Суп з гороху з копченими реберцями та беконом готовий. Він залишається на гарячій плиті на 30 хвилин для наполягання, а потім подається до столу. Смачного!
Гороховий суп з реберцями та ковбасою
Горохові супи готують на різних бульйонах, але особливий смак і аромат виходить на копчених реберцях. Нерідко такий суп доповнюють ковбасою, сосисками, стегенцем, іншими видами копченостей, але копчені реберця – інгредієнт незмінний, а смак, поживність та ситність супу збільшуються, що важливо у зимовому меню. У цьому рецепті для пікантного смаку додамо до супу прянощі томатну пасту.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Копчені реберця – 250 гр.
- Ковбаса із салом – 200 гр.
- Горох – 400 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Томатна паста – 3 ст.
- Сіль за смаком.
- Часник – 2 зуб.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
- Кмин – 1 тріска.
- Куркума – ½ ч.л.
- Петрушка – 1 пучок.
- Вода – 2 л.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь на кілька годин замочується горох у холодній воді. Готуються інгредієнти для супу згідно з рецептом.
Крок 2. Замочений горох промивається, кладеться в каструлю для варіння супу і відразу кладуться копчені реберця. Потім наливаються два літри води. Суп на великому вогні доводиться до кипіння, піна знімається з поверхні і вариться суп вже на маленькому вогні і до готовності гороху.
Крок 3. Ковбаса очищається від оболонки та нарізається невеликими кубиками.
Крок 4. Очищена цибулина нарізається також невеликими кубиками.
Крок 5. У сковорідці розігрівається олія. У ньому трохи обсмажується ковбаса і додається нарізка цибулі.
Крок 6. Очищена морква нарізається, як і цибуля, невеликими скибочками.
Крок 7. До обсмаженої до м’якості цибулі з ковбасою перекладається морквяна нарізка і смажиться при помішуванні 5 хвилин. Потім у сковорідку кладеться томатна паста з подрібненими зубками часнику. Все обсмажується ще хвилину і вогонь вимикається.
Крок 8. Зі звареного супу дістаються реберця і третина гороху. Потім у каструлю перекладається засмажка. М’ясо відокремлюється від зварених реберець і нарізується невеликими шматочками.
Крок 9. Ці інгредієнти за допомогою занурювального блендера пюруються.
Крок 10. Потім у каструлю перекладається відібраний горох і шматочки м’яса.
Крок 11. У суп на особистий смак насипаються сіль з чорним перцем і спеціями. Кладеться дрібно нарізана зелень. Суп добре перемішується, вариться ще 2 хвилини від початку кипіння та вогонь вимикається. Приготовленому супу дається 15 хвилин для наполягання під закритою кришкою.
Крок 12. Потім суп розливається по тарілках, доповнюється за бажанням сухариками та подається до обіду. Смачного!
Гороховий суп з копченими реберцями та грибами
Варіантом горохового супу з копченими реберцями буде у вас суп, доповнений грибами. Гриби в тандемі з копченостями додадуть супу особливий та неповторний аромат та смак. Для супу береться кілька видів м’яса або копченостей, і в цьому рецепті варимо суп на свіжих і копчених реберцях. Гриби підійдуть будь-які, як свіжі печериці, і лісові гриби.
Час приготування: 1 година 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Складові:
- Копчені реберця – 300 гр.
- Свіжі реберця – 300 гр.
- Гриби лісові – 200 гр.
- Горох – 1 ст.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Часник – 3 зубки.
- Насіння кропу – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Суміш перців – до смаку.
- Петрушка – 3 гілочки.
Процес приготування:
Крок 1. Горох для супу в залежності від його сорту заздалегідь замочується в холодній воді, а перед варінням добре промивається під проточною водою. Горох сорту, що розварюється, відразу готовий до варіння.
Крок 2. У каструлю для варіння супу кладуться свіжі свинячі реберця, заливаються чистою водою для 5 порцій, доводяться до кипіння і після зняття пінки варяться на невеликому вогні до готовності. У бульйон додаються спеції за смаком і зазвичай цибулина та запашний перець. Зварені реберця витягуються з бульйону.
Крок 3. У каструлю до бульйону пересипається підготовлений горох, і кладуться копчені реберця і вариться до напівготовності гороху.
Крок 4. За цей час чистяться та промиваються овочі та гриби. Картопля нарізається кубиками, а гриби невеликими шматочками. Нарізка картоплі та грибів перекладається в суп. Суп вариться до готовності гороху та картоплі. До кінця варіння до суду кладуться відварені реберця.
Крок 5. Очищені цибуля, часник і морквина дрібно нарізаються та обсмажуються до легкого золотистого кольору на розігрітій олії.
Крок 6. Смаження перекладається в суп. І все вариться ще 3 хвилини. Потім у суп насипається насіння кропу, і додається рубана зелень. Приготовленому супу дається 15 хвилин для наполягання під закритою кришкою.
Крок 7. Готовий гороховий суп із копченими реберцями та грибами розливається по тарілках і подається до обіду. Смачного!
Простий та смачний рецепт горохового супу з реберцями та грудинкою
Гороховий суп з копченими реберцями – страва навариста і ситна. Але при цьому калорій багато не містить і за поживністю перевершує гречку. Кожна господиня на свій смак доповнює такий суп іншими м’ясними продуктами. У цьому рецепті, додамо свіжу грудинку, правильніше сказати – засмажку на основі грудинки, що додасть насиченості смаку. Можна використовувати грудинку або бекон, адже вони відрізняються лише товщиною м’ясного прошарку.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Копчені реберця – 400 гр.
- Грудинка/бекон – 300 гр.
- Горох – 230 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Картопля – 500 гр.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Сіль за смаком.
- Суміш перців – до смаку.
- Зелень – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – 2 ст.л.
- Вода – 2 л.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для варіння супу відразу готуються згідно з зазначеною в рецепті кількістю.
Крок 2. У каструлю для варіння супу перекладаються копчені реберця, заливаються двома літрами води, доводяться до кипіння на великому вогні плити або варильної поверхні, знімається пінка з поверхні і реберця варяться протягом 30 хвилин на середньому вогні. Зварені ребра витягуються з бульйону, і після остигання м’ясо відокремлюється від кісточки.
Крок 3 У бульйон пересипається заздалегідь замочений і промитий горох і вариться протягом 30 хвилин на невеликому вогні.
Крок 4. Очищені та промиті цибулини та морква дрібно нарізаються і обсмажуються до м’якості в розігрітій олії.
Крок 5. Грудинка/бекон нарізається тонкими смужками, перекладається в сковорідку до овочів, посипається сіллю із чорним перцем і обсмажується протягом 10 хвилин.
Крок 6. Очищена картопля нарізається невеликими кубиками і перекладається до гороху.
Крок 7. Суп вариться до готовності картоплі. Потім у зварений суп перекладається нарізане м’ясо та засмажка з грудинкою.
Крок 8. Вогонь вимикається і суп залишається під закритою кришкою на 10–15 хвилин для настоювання. Потім гороховий суп із копченими реберцями та грудинкою розливається по тарілках, декорується зеленню та подається до столу. Смачного!
Гороховий суп з копченими реберцями в мультиварці
Гороховий суп з різними видами копченостей лідирує серед багатьох інших супів. Сам горох не має виразного смаку, але в тандемі з копченими реберцями і приготовлений за допомогою мультиварки відрізняється особливою наваристістю, смаком та простотою приготування. Для варіння супу потрібні програми «Жарка» та «Гушіння» або «Суп», які є в кожній моделі мультиварки.
Час приготування: 1 година 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Копчені реберця – 300 гр.
- Горох колотий – ½ мультисклянки.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готується вказана в рецепті кількість продуктів для супу. Наперед замочений колотий горох добре промивається під проточною водою. Овочі очищаються та промиваються. Картопля та цибулина нарізаються невеликими кубиками. Морква подрібнюється на тертці.
Крок 2. У чашу мультиварки наливаються дві ложки олії, і включається програма «Спека» на певний час за замовчуванням. У гарячу олію перекладається цибульна нарізка.
Крок 3. З копчених реберець м’ясо зрізається і нарізується маленькими шматочками. До обсмаженої цибулі перекладаються шматочки м’яса та натерта морква і при помішуванні обсмажуються до закінчення програми.
Крок 4. Потім до цих інгредієнтів наливається трохи чистої води. Включається програма «Гасіння» та овочі з м’ясом гасять 5 хвилин під відкритою кришкою.
Крок 5. Через п’ять хвилин у мультичашу кладуться підготовлений горох, картопляна нарізка та кісточки від ребер.
Крок 6. Ці інгредієнти заливаються окропом із розрахунку кількість порцій. До супу насипається сіль зі спеціями на власний смак. Кришка приладу закривається. Включається програма “Гушіння” або “Суп” на 1 годину.
Крок 7. Після завершення програми суп на деякий час залишається під закритою кришкою для настоювання і потім подається до обіду. Смачного!