Гороховий суп класичний – 9 смачних рецептів приготування з покроковими фото

171204bd33ad358f253133fb0a52b926

Гороховий суп – страва поживна та зігрівальна, особливо актуальна в холодний сезон. Хоч і часу доведеться витратити чимало, але результат точно того вартий. Можна варити суп на будь-якому м’ясному бульйоні або робити пісний варіант. Для будь-якого з цих варіантів вам обов’язково знадобиться сушений горох, овочі, зелень та спеції. Особливим прийомом вважається додавання будь-яких копченостей, вони надають гороховому супу неповторного смаку і аромату.

Гороховий суп з куркою і картоплею

Гороховий суп з куркою та картоплею – така чудова страва є майже в кожній кулінарній книзі. Причому з курячого філе бульйон буде легшим, а якщо хочете наваристий супчик, то вибирайте стегенця. Таке блюдо можна включати навіть у дитяче меню, воно поживно та легко засвоюється організмом.

Час готування – 90 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Олія – 1 ст.л.
  • Стегна курячі – 400 гр.
  • Картопля – 250 гр.
  • Горох сушений колотий – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 80 гр.
  • Вода – 3 л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
  • Сіль кухонна – ¼ ч.л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець горошком – 4 шт.
  • Морквина – 80 гр.
  • Зелень – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Частини курки розморозьте і обмийте прохолодною водою. Почистіть картоплю, цибуля і морквину.

680a9d67039caa84bee2a5620855a9a6

Крок 2. Горох промийте і замочіть в холодній воді на ніч.

87803ab06fa381c416d43c8b3fcdb15a

Крок 3. В об’ємну каструлю покладіть м’ясо і горох. Влийте воду і поставте ємність на плиту. У процесі варіння на поверхні бульйону буде утворюватися пінка, її необхідно прибирати.

9ef9a02cfa6bc47d5f01ffb22e8ef542

Крок 4. Цибулю наріжте дрібними кубиками, морквину натріть на терці з великими отворами. Обсмажте овочі до м’якості на олії.

2157f7f6902f0b08228ac23aad97ae56

Крок 5. Картоплю наріжте кубиками. Через годину від початку варіння бульйону додайте в нього картоплю.

ab9921701ba271ef69b17573efd80aee

Крок 6. Через 20 хвилин перевірте стан картоплі і гороху, вони повинні бути майже повністю готові. Викладіть в суп овочеву засмажку.

0489d2195ea4e8744d468b433e77d14f

Крок 7. Додайте в суп лавровий лист, перець горошком, посоліть і приправте бульйон.

29ae95e385ae1857499fc77e627d6914

Крок 8. Через 5 хвилин приберіть каструлю з вогню і дайте гороховому супу настоятися під кришкою протягом півгодини.

67c8ce896bf1e467080686cee6592dd8

Крок 9. За бажанням перед подачею додайте в порції супу рубану зелень і хлібні сухарики. Смачного!

7d80a98fd78d17d5fe4dacecd7c0deac

Як приготувати гороховий суп з копченостями в каструлі

Як приготувати гороховий суп з копченостями в каструлі, щоб він вийшов густим, наваристим і зігріваючим, щоб створити затишок і теплу атмосферу будинку, – все це під силу кожної господині. Рецепт супу простий, а склад інгредієнтів більш ніж доступний.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Ребра копчені свинячі – 0,5 кг.
  • Грудинка / бекон – 300 гр.
  • Горох сушений – 250 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Картопля – 0,7 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Морквина – 150 гр.
  • Лист лавровий – 3 л.
  • Олія – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Копчені ребра залийте водою і поставте на плиту, варіть бульйон протягом 30-40 хвилин.

6f6c08fa0e89eee2d649be5e88197ec7

Крок 2. Реберця витягніть з бульйону, остудити і відокремите м’ясо від кісток. М’ясо наріжте невеликими шматочками.

20abcb88a058b13ea366acdb278a5220

Крок 3. Сушений горох добре промийте холодною водою.

c2541669b5c5b72c005f4c13628b78af

Крок 4. Бульйон знову поставте на вогонь, викладіть м’ясо.

316028859bdd5f3e72ffe466abf8165f

Крок 5. Потім додайте горох і варіть суп протягом 30 хвилин.

edf0a43081d577c96592d7b027f992b9

Крок 6. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте.

fb0d8f9c8062e0065de2a742dafeaa19

Крок 7. Морквину очистіть, помийте і натріть на великій терці.

9daaca24e7d80b95442edbe45eaac6dc

Крок 8. Грудинку наріжте соломкою.

3d68b50ca7733df4ea99479e0cce6bb0

Крок 9. На розігріту сковороду вилийте олію. Спочатку викладіть ріпчасту цибулю, потім додайте морквину і продовжуйте смажити овочі до м’якості.

94fc1204aedc230ff7d0a37b321c1805

Крок 10. На іншій сковороді без олії обсмажте грудинку.

43f271092fe7a88a0c6a8c3b062f57e7

Крок 11. Почистіть картоплю, помийте її і наріжте кубиками. Викладіть картоплю в каструлю з супом і варіть 3-4 хвилини при слабкому кипінні.

d298d33fad8f2758e5318f4c4c2e1882

Крок 12. Далі викладіть грудинку і овочеву зажарку, посоліть і приправте суп за смаком. Продовжуйте варити до готовності картоплі.

1861ee3461805855cec829abe6399e64

Крок 13. За 5-10 хвилин до закінчення варіння додайте лавровий лист. Після цього приберіть каструлю з гороховим супом з вогню і дайте настоятися протягом 10-15 хвилин.

846eb70d975ce9d208f337fd9aef5f37

Крок 14. Готовий гороховий суп з копченостями розлийте по тарілках і посипте рубаною зеленню. Смачного!

dc888f42faa34b40e99b8611c5e8e035

Класичний суп-пюре з гороху

Класичний суп-пюре з гороху – страва, яка заслуговує на особливу увагу. З таким ніжним та ситним супчиком шикарний обід вам забезпечений. Щоб суп-пюре справді вийшов однорідним, сушений горох необхідно замочити у воді та найкраще на ніч.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Горох сушений – 300-400 гр.
  • Бульйон курячий – 2 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Картопля – 200 гр.
  • Хліб білий – для грінок.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Олія – 1 ч.л.
  • Зелень – для подачі.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Курячий бульйон зваріть заздалегідь. Картоплю почистіть і помийте, з головки ріпчастої цибулі зніміть лушпиння. Горох замочіть на ніч в холодній воді.

6af2ef2ba388fba81b19034a5fb8d287

Крок 2. Горох після замочування ще раз добре промийте.

00e109388182e5d5a52ab85e307fc818

Крок 3. Курячий бульйон доведіть до кипіння, висипте горох і варіть до його готовності приблизно годину.

5b8c23158a9cfdb87e4eb0e478f3c766

Крок 4. Коли горох розвариться і стане м’яким, додайте в суп нарізаний кубиками картоплю і ріпчасту цибулю. При бажанні можна додати в суп морквину. Продовжуйте варити суп 20 хвилин.

aae015a6663bf47f1d564ee299cfd63a

Крок 5. Білий хліб наріжте кубиками. Обсмажте їх до рум’яної скоринки на сковороді з олією. В процесі смаження посоліть і приправте перцем. Також можна висушити хліб в духовці.

5ac042ba25975b26d4e5a6464ea28142

Крок 6. Коли горох і картопля будуть готові, приберіть каструлю з вогню. Суп пюріруйте заглибним блендером.

4d45c0fee17ee8849de137f9d704e36b

Крок 7. Гороховий суп-пюре готовий.

3d2b246ddc7fe3eb9e5340731eda406a

Крок 8. Подавайте гороховий суп-пюре з грінками, свіжою зеленню і сметаною. Смачного!

56d72568387a790a8e2fa27a667f599d

Як зварити гороховий суп з м’ясом свинини і грінками

Як зварити гороховий суп з м’ясом свинини і красиво подати його на сімейний обід, ви дізнаєтеся з нашого рецепта. Це один з найсмачніших варіантів страви, бульйон виходить наваристим, горох надає густоту і робить блюдо дуже поживним.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • М’ясо свинини на реберцях – 0,5 кг.
  • Горох сушений – 1 ст.
  • Картопля – 3 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Морквина – 1-2 шт.
  • Вода – 2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Щоб суп зварився швидше, горох необхідно замочити на кілька годин, а краще на всю ніч.

86aaeb4834282b0b3dffcdbd159585c8

Крок 2. Свинину промийте під краном і складіть в каструлю. Влийте в ємність приблизно 2 літри води і поставте на плиту.

210e7a29fbaca32c2423a502b21df9b7

Крок 3. Коли бульйон закипить, зніміть з поверхні піну і висипте промитий горох і одну очищену цілу картоплю. Варіть півгодини.

bd36b94a924125ab1a16df01cf6de6e8

Крок 4. Цибулю і морквину очистіть. Цибулю наріжте кубиками, а морквину натріть на терці. Овочі обсмажте на олії до м’якості.

3664dfa19b7d0e17b9149ada4dc3b5e5

Крок 5. Картопля наріжте кубиками і викладіть в бульйон, трохи посоліть суп.

060584f7115966e3c1c758a042100ec3

Крок 6. Слідом за картоплею, в бульйон викладіть овочеве засмажування.

d5a4ca3a13f7ff2b5e18aced54d99911

Крок 7. Картоплю дістаньте з бульйону, розімніть її виделкою або толкушкою, викладіть отриману масу в суп, перемішайте.

1c816ea7a87dc823f8e2fdde12491b21

Крок 8. Зварене м’ясо витягніть з бульйону, відокремите від кісток і наріжте шматочками. Після цього поверніть м’ясо в суп.

759c7c627601fbaf307bc3d9449af708

Крок 9. Перевірте стан картоплі, якщо вона зварилася, посоліть і приправте суп за смаком.

982998d99bdadc26f1504eacf0d512c6

Крок 10. Подавайте гороховий суп з грінками. Для красивої подачі прикрасьте суп свіжою зеленню. Смачного!

a4fd2da9df721e1bc395b8600592366b

Смачний гороховий суп з яловичиною

Смачний гороховий суп з яловичиною – перша страва, яке прекрасно впишеться в будь-яке меню. Цей суп люблять дорослі і діти. Особливо, якщо подавати його з сухариками. До того ж блюдо вийде недорогим, якщо вибирати для бульйону яловичину на кісточці.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Ребра яловичі з м’ясом – 0,6 кг.
  • Вода питна – 4 л.
  • Горох колотий – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста середній – 1 шт.
  • Морквина середня – 2 шт.
  • Картопля середня – 3 шт.
  • Олія без запаху – 2 ст.л.
  • Кріп – 2-3 гілки.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Петрушка – 3-4 гілки.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сметана 20% – 6 ст.л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Хліб житній – 4 шматки.
  • Бекон – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичі ребра помийте, порубайте топірцем на більш дрібні шматки і викладіть в каструлю. Влийте воду і поставте варитися, бульйон готується протягом декількох годин на повільному вогні. Посоліть бульйон за смаком, коли він буде готовий, процідити його.

6e2d1b8f2e51ac72b6c5698e3881288d

Крок 2. Колотий горох промийте проточною водою і замочіть на 2 години.

b4f8a270aa9dc535f2941f16b53be47f

Крок 3. Очистіть цибулю, часник, морквину і картоплю. Картоплю наріжте брусками, цибулю – дрібними кубиками, а морквину натріть на терці. Проціджений бульйон поверніть на плиту, коли він закипить, викладіть в нього картоплю, варіть 5 хвилин. Далі всипте горох і продовжуйте варити 20 хвилин.

486e05d3028177d74bd416f9c98a891e

Крок 4. На олії обсмажте цибулю і морквину до м’якості. Часник пропустіть через прес, зелень дрібно порубати ножем. Додайте часник і зелень в сковороду до смаженого цибулі і моркви, продовжуйте смажити все разом 2-3 хвилини.

c113f144eeff9b92c987ec41a68cd912

Крок 5. Потім овочеву зажарку пюріруйте блендером разом зі сметаною.

aee7de3228474e0cdff3230781e07080

Крок 6. Отриману овочеву масу викладіть в каструлю з гороховим супом. Також додайте лавровий лист, сіль і мелений перець, продовжуйте готувати суп 15 хвилин. В кінці готування приберіть лавровий лист з супу.

29a55350371f80a7e7680b0c4d63e0da

Крок 7. Фінальні крок. Хліб наріжте кубиками і підсушіть його в духовці при 200 градусах протягом 10-15 хвилин. Бекон наріжте соломкою і обсмажте до хрускоту. Варену яловичину зніміть з кістки і так само наріжте невеликими шматочками.

5baab0912fbd353ea92e27a47ab6c129

Крок 8. Розлийте гороховий суп по тарілках, додайте м’ясо, бекон і хлібні сухарики. Смачного!

e122d3087fb1ba2ff861bb3a28ad1160

Як приготувати класичний гороховий суп в мультиварці

Як приготувати класичний гороховий суп в мультиварці – дуже просто, навіть легше ніж в каструлі на плиті. До того ж така кухонна техніка гарантує отримання м’якого і розвареного гороху. У підсумку ви отримаєте насичений за смаком, густий і наварити супчик.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Горох сушений – 2 мультистакана.
  • Вода – 2 л.
  • Картопля – 5-6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Олія – для смаження.
  • Сало свиняче – за смаком.
  • Сіль кухонна – 1,5 ст.л.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Лист лавровий – за смаком.
  • Паста томатна – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Горох промийте проточною водою, замочіть на 1-3 години. Дві головки ріпчастої цибулі очистіть і наріжте невеликими кубиками.

8570126dbf297bd5c22c976c506c2a15

Крок 2. Свиняче сало наріжте кубиками і викладіть в чашу мультиварки. Додайте трохи олії, викладіть подрібнену цибулю і смажте все разом 10 хвилин в режимі «Випічка».

a258fbb5a89c6c02ab3cec0a98cb80ac

Крок 3. Картоплю почистіть, помийте і наріжте кубиками.

18499a14b93652645357eea4c4025b96

Крок 4. З гороху злийте воду і ще раз добре промийте його проточною водою.

eb7ba28012c2b6c07efec6ce005d00d2

Крок 5. У чашу мультиварки викладіть картоплю, горох і томатну пасту. Посоліть, висипте мелений перець і покладіть лавровий лист. Залийте продукти водою і встановіть режим «Тушкування» на 2 години.

db77f242fc6d4abd826079ad19744a8a

Крок 6. Після закінчення програми потримайте гороховий суп під кришкою від 30 до 60 хвилин. Готовий гороховий суп розлийте по тарілках і посипте його рубаною зеленню. Смачного!

076fadee2875617a4d980de20bf576ee

Пісний гороховий суп без м’яса

Пісний гороховий суп без м’яса все одно виходить дуже наваристим. Напевно, саме тому горох так цінується, адже вживаючи його, легко можна отримати необхідну норму білка, виключаючи з раціону м’ясо. Беріть рецепт на замітку, це відмінний і простий спосіб ситно нагодувати сім’ю.

Час готування – 90 хв.

Час приготування – 25-30 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Горох колотий – 150-180 гр.
  • Лист лавровий сушений – 1-2 шт.
  • Кріп – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ст.л.
  • Вода – 2,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Горох добре промийте проточною водою. Залийте горох чистою водою і поставте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть нагрів і продовжуйте варити, через 40 хвилин можна буде додавати інші продукти в суп. Якщо ви хочете скоротити час варіння гороху, попередньо замочіть його на ніч.

09ce169af9e9fa349a03b043fd39d619

Крок 2. Картоплю почистіть за допомогою ножа або овощечистки, помийте і наріжте кубиками. Додайте його в бульйон до гороху.

749f9ff900778a0c553e5f6baf3a5dff

Крок 3. Поки вариться картопля, очистіть цибулю і морквину. Цибулю наріжте кубиками.

19f7a74cf3cf3798e0cb3fdec7d077a8

Крок 4. Морквину натріть на великій терці.

f1d0783eaf933efc122c564590007666

Крок 5. Коли картопля стане м’якою, додайте в суп цибулю і морквину, посоліть за смаком і додайте лавровий лист. Варіть гороховий суп ще 10 хвилин.

6117e4375a3a67a560ee78e29f1eb989

Крок 6. Пісний гороховий суп вийде дуже густим і смачним. Перед подачею посипте суп рубаною зеленню. Смачного!

403084d053602df2de5150d303e72e3e

Суп з гороху з копченою ковбасою

Суп з гороху з копченою ковбасою – страва з дуже оригінальним смаком і легкою пікантною ноткою. Звичайно, потрібно вибирати ковбасу високої якості і з натуральним складом. У магазині можна знайти два види гороху: колотий і цілісний, перший вид готується трохи швидше.

Час готування – 5 ч. 20 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Горох колотий – 1 ст.
  • Ковбаса копчена – 150 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Олія – 4 ст.л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Кріп – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Петрушка – за смаком.
  • Вода – 2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Горох промийте проточною водою, потім замочіть у воді від 4 годин і більше. Після цього ще раз промийте горох і перекладіть в каструлю. Влийте 2 літри води і поставте на плиту. Варіть горох від моменту закипання протягом 1 години.

dc97b6dc15fbd5b8171a7042f085c594

Крок 2. Почистіть картоплю, помийте її і наріжте кубиками. Викладіть нарізаний овоч в бульйон з горохом. Продовжуйте варити суп 5 хвилин.

2212918a1e4f4695581449607a5d5504

Крок 3. Очищені цибулю і морквину подрібніть. Потім обсмажте ці овочі на сковороді, на олії до м’якого стану.

0929a11da4d096b956d71d15202f2270

Крок 4. Пасеровані овочі викладіть в каструлю, посоліть і варіть ще 8-10 хвилин.

88eade23ef9bcce2a972ed2de856df01

Крок 5. З копченої ковбаси зніміть оболонку і наріжте її соломкою.

0f788663e0d2307350260e080074cbe5

Крок 6. Зелень помийте і дрібно порубати ножем.

52339708cadeb260bb99f3dce621cd84

Крок 7. Викладіть копчену ковбасу в суп, додайте також лавровий лист і рубану зелень. Варіть супчик 5 хвилин.

1bd858a15c97661b004f74b9fd078168

Крок 8. Гороховий суп з копченою ковбасою готовий, подавайте його на обід в гарячому вигляді. Смачного!

dad89450443b62eb46e98425b715c0ae

Гороховий суп з тушонкою

Гороховий суп з тушонкою незважаючи на свою простоту і доступність, подобається багатьом. Тушонка може бути будь-яка, яка знайдеться у вас засіках. А щоб не витрачати на готування супу багато часу, заздалегідь замочіть горох в холодній воді.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Тушонка м’ясна – 300 гр.
  • Горох колотий – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Вода питна – 2,5 л.
  • Олія / вершкове – 2 ст.л.
  • Перець чорний горошком – 4 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Зелень – для подачі.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Картопля – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Колотий горох добре промийте проточною водою.

7c722e13d9869a69f75a7cedc10cc47d

Крок 2. Горох перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте на плиту. Доведіть воду до кипіння, зменшіть нагрів і варіть 1 годину. Через 45 хвилин від моменту закипання додайте в бульйон нарізану картоплю, до цього часу горох буде вже досить м’яким.

f236cef81ff176745620c169906d4020

Крок 3. Очищену цибулину наріжте кубиками, а стебло селери і морквину — соломкою. Потім пасеруйте ці овочі на рослинному або вершковому маслі до м’якості і характерного золотистого кольору.

b1c099ca2cff2694364fcd317297e885

Крок 4. У каструлю викладіть тушонку, пасеровані овочі, лавровий лист і перець горошком, посоліть за смаком. Продовжуйте варити гороховий суп ще 5-6 хвилин.

0c8fc4f06ecca8231c580ce9ea569f4a

Крок 5. Готовому гороховому супу дайте відпочити 15 хвилин і подавайте на стіл. Прямо в тарілки можна додати рубану зелень. Смачного!

1f1a43f9258eb357574129250587ef85

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал