Млинці дріжджові на молоці – 6 рецептів приготування з покроковими фото

Млинці дріжджові на молоці – це традиційне та одне з найулюбленіших страв української кухні. Вони зараз займають гідне місце на столі в кожній родині. Основою їх є пшеничне борошно та дріжджі, а заміс тіста на молоці робить частування смачнішим, ароматнішим і ситним. Випікаються млинці тонкі або товсті та подаються з різною закускою. Дріжджове тісто на молоці для млинців дещо «капризне» та особливості його замісу вказуються у кожному рецепті.

Пишні млинці на молоці з сухими дріжджами

Пишні млинці на молоці із сухими дріжджами будуть у вас смачною та ситною стравою для всієї родини, хоча потрібно трохи більше часу для приготування. Інгредієнти тесту такі ж, як і для тонких млинців, тільки береться інша пропорція борошна та рідкої основи. У цьому рецепті використовуємо сухі швидкодіючі дріжджі Саф-Момент і замішуємо тісто безопарним способом.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Складові:

  • Молоко – 650мл.
  • Мука – 400 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Олія вершкове – 100 гр.
  • Цукор – 2 ст.
  • Дріжджі Саф-Момент – 1 ст.л. без гірки.
  • Сіль – 1/2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. В піал налити підігріте молоко і розчинити в ньому цукор.

Крок 2. Насипати до підсолодженого молока швидкодіючі дріжджі і добре переміщати.

Крок 3. Потім в цю суміш розбити курячі яйця, тільки вони повинні бути кімнатної температури. Вінчиком інгредієнти змішати до однорідного стану.

Крок 4. У посуд для замісу тіста насипати через сито пшеничне борошно. Порційно до борошна перелити молочно-дріжджову суміш при одночасному замісі тіста вінчиком.

Крок 5. Вершкове масло розтопити будь-яким способом, трохи остудити і перелити до тіста.

Крок 6. Повторно тісто з маслом добре перемішати. Посуд прикрити плівкою і поставити в тепло (духовка та ін.) на 40 хвилин для підйому.

Крок 7. Дріжджі « Саф-Момент » діють активно і тісто швидко зроблять пишним, тому за ним потрібно стежити, щоб не втекло.

Крок 8. Тісто, яке підійшло ще раз перемішати, щоб трохи осіло і можна приступати до млинців.

Крок 9. Сковорідку добре розігріти і перед першим млинцем змастити маслом. Налити на неї тісто і ложкою шар зробити рівномірним, так як воно густе і по сковорідці не розтікається.

Крок 10. Смажити млинці на вогні менше середнього, щоб вони піднялися при смаженню і пропеклися рівномірно.

Крок 11. Обсмажувати млинці до рум’яного кольору з обох сторін і маслом сковороду можна повторно не змащувати.

Крок 12. Готові млинці стопкою скласти на тарілку, за бажанням, змастивши кожен шматочком вершкового масла.

Крок 13. Приготовлені пишні млинці на молоці з сухими дріжджами сервірувати до столу гарячими, доповнивши будь-яким топпінгом. Смачного!

Дріжджові млинці з манкою на молоці

Для любителів товстих і пишних млинців добре підійде варіант дріжджових млинців з манкою на молоці. Додавання манної крупи в млинцеве тісто разом з дріжджами гарантує цього десерту пишність і одночасно м’якість, і ніжний смак. Такі млинці відмінно просочуються будь-яким соусом і будуть у вас ситним і смачним блюдом для сімейного столу. Співвідношення борошна і манки в цьому рецепті беремо 1: 3 і використовуємо сухі дріжджі.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Манка – 300 гр.
  • Борошно – 100 гр.
  • Молоко – 300 мл.
  • Вода – 300 мл.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Дріжджі сухі – 7 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Перед замісом тіста потрібно активувати сухі дріжджі. Їх пересипати в чашку і залити 50 мл теплої води.

Крок 2. Потім насипати по чайній ложці цукру з борошном, перемішати і залишити в теплі на 10-15 хвилин, до появи пінки на поверхні.

Крок 3. У посуд для замісу тіста насипати вказане в рецепті кількість манної крупи, просіяного борошна, цукру, соди і налити теплу воду. Ці інгредієнти ложкою перемішати.

Крок 4. Потім перелити в тісто активовану дріжджову суміш і перемішати ще раз.

Крок 5. В останню чергу налити в тісто тепле молоко.

Крок 6. Міксером на середній швидкості замісити млинцеве тісто до однорідного стану.

Крок 7. Посуд прикрити плівкою і поставити тісто мінімум на 40 хвилин при кімнатній температурі для вистоювання і підйому.

Крок 8. Після закінчення цього часу можна випікати млинці. Сковорідку добре нагріти і змастити олією.

Крок 9. Тісто викладати на гарячу сковорідку рівним шаром і смажити на невеликому вогні протягом 2-3 хвилин на одній стороні.

Крок 10. Потім млинці перевернути і обсмажити до рум’яного кольору на іншій стороні. Якщо прикрити сковорідку кришкою, то млинці виходять пишніше. Спечені дріжджові млинці з манкою на молоці скласти стопкою на тарілку і сервірувати до столу з будь-яким соусом або топпінгом. Смачного!

Товсті дріжджові млинці на кислому молоці

Кисле молоко, як і свіже, і навіть краще, може бути у вас рідкої основою для товстих дріжджових млинців. Їх відрізняє тонка кислинка, пишність і м’яка ніжна текстура. Тісто замішуємо на швидкодіючих дріжджах, що дозволить блюдо приготувати досить швидко, але потрібно деякий час для підйому дріжджового тіста.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Борошно – 300 гр.
  • Молоко кисле – 550 мл.
  • Дріжджі сухі – 6 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 20 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Кисле молоко трохи підігріти в мікрохвильовці і 100 мл налити в окрему чашку. До молоку насипати сухі дріжджі з 1 чайної ложкою цукру і додати 3 столові ложки борошна. Ці інгредієнти добре перемішати.

Крок 2. Чашку прикрити плівкою і залишити на 10 хвилин в теплі, щоб дріжджі активувалися.

Крок 3. За цей час суміш покриється пишною « шапочкою ».

Крок 4. У посуд для замісу тіста перелити інше кисле молоко, насипати сіль з іншим цукром, розбити яйце, перелити підійшли дріжджі і через сито насипати борошно.

Крок 5. Вінчиком або лопаткою замісити тісто до однорідного стану.

Крок 6. Посуд прикрити серветкою і поставити на 1,5 години в тепле місце для підйому тіста. Пару раз за цей час тісто перемішати.

Крок 7. Через півтори години з тіста можна піч млинці, змащуючи сковорідку маслом або шматочком сала перед кожним млинцем. Спечені товсті дріжджові млинці на кислим молоці сервірувати до столу гарячі, доповнивши соусом або іншим топпінгом. Смачного!

Дріжджові заварні млинці на молоці з окропом

Дріжджові млинці на молоці із заварюванням тіста окропом смаком та текстурою відрізняються від молочних млинців на соді. Окріп у тесті досить сильно активує дріжджі, і млинці виходять з безліччю дірочок, тобто ажурними, а молоко з цукром робить млинці рум’яними. Товщину млинців можна регулювати ступенем густоти тіста. Готуємо млинці опарним способом та на свіжих дріжджах, але можна замінити сухими. Окріп додаємо в тісто, що підійшло.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно – 300 гр.
  • Молоко – 300 мл.
  • Окріп – 200-250 мл.
  • Дріжджі свіжі / сухі – 15 гр. / 8 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Цукор ванільний – 1 ч.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Олія – 60 мл.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста налити підігріте молоко, розкрошити до нього свіжі дріжджі або замінити сухими дріжджами, додати чайну ложку цукру. Ці інгредієнти перемішати. Потім через сито насипати борошно і ложкою замісити тісто до однорідного стану. Тісто має вийти густим.

Крок 2. Посуд прикрити серветкою та поставити тісто в тепло на 1,5 години для вистоювання та підйому. Кожні 30 хвилин тісто круговими рухами ложки обм’яти, що зробить його більш пишним та густим.

Крок 3. У чашці збити яйця з сіллю та рештою цукру. Перед третім обім’яттям опари до неї перелити ячну суміш.

Крок 4. Збиті яйця важко з’єднуються із щільним тестом, тому все треба активно перемішати віночком чи міксером на невеликій швидкості. Потім в опару налити олію і перемішати ще раз. Це буде третє обминання опари перед смаженням млинців.

Крок 5. Для заварювання, в тісто замішане порційно вилити окріп і віночком відразу тісто активно перемішувати.

Крок 6. Кількістю окропу регулювати густоту тіста в залежності від того, які вам потрібні млинці: тонкі або товсті.

Крок 7. Завареному тіста дати ще 20-30 хвилин для вистоювання, і воно підніметься з безліччю дрібних бульбашок повітря.

Крок 8. Випікати млинці на розігрітій сковорідці і до рум’яного кольору з обох сторін.

Крок 9. На вистоювання та заварювання витрачається час, але дріжджові заварні млинці на молоці з окропом вийдуть чудовими та смачними, як для окремої подачі, так і загортання начинки. Смачного!

Тонкі дріжджові млинці на молоці з дірочками

Тонкі дріжджові млинці на молоці з дірочками хоча і вимагають більше часу для приготування, але відрізняються від традиційних без дріжджів млинців особливим смаком і еластичністю, що дозволяє зручно загорнути будь-яку начинку. У цьому простому і доступному рецепті тісто для млинців замішуємо рідке, на сухих дріжджах і з додаванням масла. Інгредієнти для тіста повинні бути однаковою кімнатної температури.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 400 гр.
  • Дріжджі сухі – 1 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. В окремий посуд через сито насипати борошно, додати сухі дріжджі, сіль з цукром і перемішати.

Крок 2. У посуд для замісу тіста розбити яйця, трохи вінчиком збити і налити половину молока. Потім все ще раз перемішати.

Крок 3. До цієї рідкої основі тіста порційно пересипати борошняну суміш з одночасним замісом вінчиком або лопаткою.

Крок 4. Замішене тісто вийде досить густим. Налити до нього інше молоко і все ще раз перемішати до однорідного стану.

Крок 5. Потім в отримане вже рідке тісто налити олія і перемішати останній раз.

Крок 6. Посуд прикрити серветкою і тісто поставити в тепло на 1 годину для вистоювання і підйому.

Крок 7. Після закінчення цього часу можна приступати до випічки млинців. Випікаються дріжджові тонкі млинці так само, як і звичайні. Сковорідку можна періодично змащувати олією.

Крок 8. Смажити тонкі млинці на середньому вогні і вже на сковорідці вони стануть ажурними.

Крок 9. Обсмажити всі тонкі дріжджові млинці на молоці з дірочками до рум’яного кольору з обох сторін, перекласти стопкою на тарілку і можна в них загортати начинку, або подати до столу з будь-яким топпінгом. Смачного!

Пишні млинці на живих дріжджах і молоці

Млинці на живих дріжджах і молоці завжди виходять пишними, товстими, ситними і з хлібним ароматом, що за смаком, як дорослим, так і дітям. У цьому рецепті замішуємо млинцеве тісто опарним способом з додаванням вершкового масла, і розрахунок інгредієнтом наведено на частування великої родини.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 л.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 600 гр.
  • Дріжджі свіжі – 30 гр.
  • Цукор – 3 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Для тіста молоко підігріти до 35-40 ° С. У піалу розкришити свіжі дріжджі, насипати до них по 2 ложки цукру і борошна, налити 150 мл теплого молока, ретельно перемішати і залишити в теплі на 15 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.

Крок 2. У глибокий посуд ( тіста вийде багато ) просіяти решту пшеничного борошно. У чашці збити яйця з іншим теплим молоком. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці і трохи остудити. За цей час опара покриється пінної « шапочкою ».

Крок 3. До борошна порційно по черзі перелити яєчну суміш з опарою і вінчиком одночасно замісити тісто до однорідної текстури. Тісто виходить густе, тому можна замісити міксером на невеликій швидкості.

Крок 4. Потім до тіста перелити розтоплене масло і ще раз міксером перемішати.

Крок 5. Посуд з тістом прикрити плівкою і поставити на 40 хвилин в тепле місце, краще на водяну баню, для підйому та вистоювання.

Крок 6. Тісто за час вистоювання збільшиться в обсязі і його треба 1-2 рази перемішати для видалення зайвого газу.

Крок 7. Добре розігріти сковорідку і змастити олією. Тісто налити в сковорідку рівним шаром.

Крок 8. Смажити товсті млинці на невеликому вогні і до рум’яного кольору з обох сторін. За час смаження вони піднімуться, і буде багато дрібних бульбашок. Сковороду можна трохи прикривати кришкою, що зробить млинці більш пишними.

Крок 9. Спечені пишні млинці на живих дріжджах і молоці скласти стопкою на тарілку і сервірувати до столу з будь-яким топпінгом. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал