Домашній хліб – 9 простих рецептів приготування з покроковими фото

Домашній хліб – це приголомшлива кулінарна ідея для тих, хто любить смачні і натуральні продукти. Так ви точно приємно здивуєте ваших близьких і гостей. Для полегшення процесу ми підготували перевірену добірку з дев’яти простих рецептів приготування з покроковими фото. Беріть на замітку!

Білий хліб в духовці в домашніх умовах

Білий хліб в духовці в домашніх умовах виходить неймовірно ніжним, м’яким і смачним. Такий продукт багато в чому випереджає магазинний хліб. В першу чергу – він натуральний і більш корисний. Обов’язково спробуйте приготувати своїми руками по нашому перевіреному рецепту!

Час готування – 3 години

Час приготування: 1 година

Порцій – 1,6 кг.

Інгредієнти:

  • Борошно – 5 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Дріжджі сухі – 4 ч.л.
  • Олія – ¼ ст.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Цукор – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Теплу воду перемішуємо в глибокій мисці з цукром і дріжджами.

Крок 2. В окремому посуді розмішуємо просіяне борошно з сіллю.

Крок 3. З’єднуємо суху суміш і рідку.

Крок 4. Починаємо перемішувати заготівлю.

Крок 5. Формуємо з неї акуратний м’який ком.

Крок 6. Накриваємо тісто харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на одну годину.

Крок 7. Через час тісто помітно збільшиться в розмірі.

Крок 8. Гарненько обминаємо заготівлю руками.

Крок 9. Формуємо з тіста акуратні буханки.

Крок 10. Робимо на продукті акуратні надрізи.

Крок 11. Даємо буханкам постояти під рушником 30 хвилин, після випікаємо їх одну годину при температурі 180 градусів.

Крок 12. Білий хліб в духовці в домашніх умовах готовий.

Житній хліб в хлібопічці

Житній хліб в хлібопічці нескладно приготувати в домашніх умовах. Такий продукт вийде дуже смачним, апетитним і корисним. Використовуйте наш перевірений рецепт, щоб порадувати себе і близьких. А готовий хліб подавайте разом з гарячими стравами або холодними закусками.

Час готування – 3 години

Час приготування – 20 хвилин

Порцій – 750 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Вода – 400 мл.
  • Борошно житнє – 160 гр.
  • Олія – 2 ч.л.
  • Солод житній ферментований – 15 гр.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Цукор – 3 ч.л.
  • Дріжджі сухі – 2 ч.л.
  • Розпушувач – 1,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У контейнер хлібопічки вливаємо воду кімнатної температури, додаємо олію, сіль і цукор.

Крок 2. Відміряємо вказане кількість пшеничного борошна.

Крок 3. Просіюємо продукт в воду, яка вже в контейнері.

Крок 4. Відміряємо потрібно кількість житнього борошна.

Крок 5. Всипаємо борошно в загальну масу через сито.

Крок 6. Доповнюємо інгредієнти житнім солодом.

Крок 7. Додаємо сюди за бажанням розпушувач.

Крок 8. Встановлюємо контейнер в хлібопічку. Включаємо режим « житній хліб ». Параметри: вага – 750 гр., Колір скоринки – середній.

Крок 9. Хлібопічка замісить якісне однорідне тісто.

Крок 10. А після закінчення програми хліб вийде пишним і рум’яним.

Крок 11. Рум’яний житній хліб в хлібопічці готовий!

Пшеничний хліб в хлібопічці

Пшеничний хліб в хлібопічці ви легко зможете приготувати на нашу перевіреному покроковому рецептом. Готовий продукт вийде дуже ніжним, м’яким і смачним. Відмінне кулінарне рішення для вашого сімейного або святкового столу. Рекомендуємо спробувати!

Час готування – 3 години

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 750 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно – 3 ст.
  • Молоко 3,2% – 100 мл.
  • Вода – 190 мл.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Масло вершкове – 3 ст.л.
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підстава чаші хлібопічки змащуємо невеликою кількістю вершкового масла. Також обмазуємо ножі.

Крок 2. Вливаємо сюди воду.

Крок 3. Слідом вливаємо молоко кімнатної температури.

Крок 4. Додаємо в суміш цукор.

Крок 5. Потім відправляємо сюди сіль.

Крок 6. Додаємо залишився масло.

Крок 7. Просіюємо в заготівлю вказану кількість борошна.

Крок 8. Робимо невеликі поглиблення в борошні і всипаємо в них сухі дріжджі.

Крок 9. Включаємо програму «простий хліб». Вага – 750 гр., Колір скоринки – середня. Чекаємо закінчення програми.

Крок 10. Апетитний пшеничний хліб в хлібопічці готовий!

Бездріжджовий хліб в домашніх умовах

Бездріжджовий хліб в домашніх умовах виходить неймовірно смачним, м’яким і корисним. Якщо ви хочете побалувати себе і близьких апетитним домашнім продуктом, рекомендуємо скористатися перевіреним рецептом з нашої кулінарної добірки. Ваші близькі будуть приємно здивовані!

Час готування – 19 годин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 750 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне цільно-зернове – 2 ст.
  • Борошно житнє цільно-зернове – 1 ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Насіння кмину – за смаком.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Висівки пшеничні – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Стакан води вливаємо в глибокий посуд.

Крок 2. Вливаємо дві столові ложки олії.

Крок 3. Всипаємо трохи солі.

Крок 4. Наступний інгредієнт – насіння кмину.

Крок 5. Всипаємо сюди спочатку просіяне житнє борошно.

Крок 6. Потім просіюємо пшеничну.

Крок 7. Починаємо перемішувати заготівлю до однорідності.

Крок 8. Обмазуємо форму олією.

Крок 9. На масло висипаємо пшеничні висівки.

Крок 10. На них рівномірно розділимо липке однорідне тісто.

Крок 11. Ми залишаємо заготівлю в теплому місці на 18 годин. Після випікаємо 30 хвилин при температурі 200 градусів.

Крок 12. Рум’яний бездріжджовий хліб в домашніх умовах готовий!

Домашній хліб на заквасці

Домашній хліб на заквасці – дуже яскрава кулінарна ідея для ваших домашніх приготувань. Натуральний продукт виходить дуже смачним, рум’яним і ароматним. Їжте його просто так або подавайте до столу разом з іншими стравами. Побалуйте себе і близьких за допомогою нашого покрокового рецепта!

Час готування – 7 годин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 кг.

Інгредієнти:

  • Борошно 1 сорту – 530 гр.
  • Вода – 310 мл.
  • Сіль морська – 14 гр.
  • Закваска – 150 гр.
  • Дріжджі сухі – 1 гр.
  • Борошно житнє – 30 гр.

Для закваски:

  • Борошно 1 сорт – 70 гр.
  • Вода – 70 мл.
  • Закваска – 20 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь підготуємо закваску. Для цього змішуємо невелику кількість закваски з борошном і водою. Перемішуємо і залишаємо на ніч. У підсумку ми отримаємо 150 грам закваски для хліба.

Крок 2. У великій мисці з’єднуємо готову закваску, просіяне борошно, воду і дріжджі.

Крок 3. Вимішуємо заготівлю і залишаємо її на 20-30 хвилин.

Крок 4. Через час в отриманий кому вмішуємо морську сіль.

Крок 5. Формуємо акуратний еластичний ком. Ми залишаємо його підходити в теплому місці.

Крок 6. Поки тісто підходить, кожну годину його потрібно обминати руками.

Крок 7. В цілому, тісто потрібно залишити підходити на 3 години. Щогодини потрібно обминати тісто.

Крок 8. Далі з тіста формуємо хліб. Закриваємо його рушником і залишаємо на півтора-дві години.

Крок 9. Перекладаємо продукт на деко з пергаментом. Випікаємо спочатку при температурі 230 градусів 10 хвилин. Також в духовку ставимо сковороду з окропом для пари. Через 10 хвилин відкриваємо дверцята для виходу цього пара. Зменшуємо температуру до 210 градусів і готуємо ще 20 хвилин.

Крок 10. Пишний і рум’яний домашній хліб на заквасці готовий!

Домашній хліб на сухих дріжджах

Домашній хліб на сухих дріжджах легко приготувати в домашніх умовах. З нашим покроковим рецептом впораються навіть новачки в кулінарній справі. Обов’язково беріть на замітку перевірену покрокову ідею і дивуйте рідних. Обіцяємо, що натуральний ароматний хліб нікого не залишить байдужим.

Час готування – 5 годин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 700 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно ( можна брати різних сортів ) – 460 гр.
  • Вода – 360 мл.
  • Дріжджі сухі – 4 гр.
  • Сіль – 7 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку миску просіюємо вказану кількість борошна.

Крок 2. Вливаємо в суху суміш теплу воду.

Крок 3. Відправляємо в масу сухі дріжджі.

Крок 4. Потім всипаємо невелика кількість солі.

Крок 5. Вимішуємо продукти до однорідності, залишаємо в теплому місці на дві години.

Крок 6. Через вказаний час прибираємо заготівлю в холодильник. Тримаємо тісто там три години.

Крок 7. Після охолодження розминаємо тісто, формуємо з нього акуратну корж. Ми залишаємо при кімнатній температурі на 40 хвилин.

Крок 8. Робимо на поверхні декоративні розрізи.

Крок 9. У духовку ставимо два дека. В один кладемо хліб, в інший гарячу воду для пари.

Крок 10. Готуємо при температурі 220 градусів від 25 до 40 хвилин.

Крок 11. Смачний домашній хліб на сухих дріжджах готовий. Можете подавати до столу!

Хліб з цільно-зернового борошна

Хліб з цільно-зернового борошна – це дуже смачна і корисна кулінарна ідея. Справжня знахідка для тих, хто стежить за фігурою і здоров’ям. Для приготування в домашніх умовах беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт. Побалуйте себе і рідних апетитним і нешкідливим продуктом.

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 700 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно цільно-зернове пшеничне – 450 гр.
  • Кефір – 400 мл.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Сода – ¼ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо потрібні продукти зі списку.

Крок 2. Всипаємо цільно-зернове борошно в глибоку миску і розмішуємо в ній сіль з содою. Останню тушкувати не потрібно. Вливаємо кефір і перемішуємо масу.

Крок 3. Деко застилаємо пергаментом і присипаємо невеликою кількістю борошна.

Крок 4. Руками розминаємо липке і м’яке тісто. Можна це робити на поверхні столу.

Крок 5. Формуємо з нього акуратну булку і перекладаємо її на підготовлений деко.

Крок 6. Випікаємо блюдо 15 хвилин при температурі 200 градусів, а після 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 7. Смачний і корисний цільно-зерновий хліб готовий. Можна пробувати!

Чорний хліб з часником в домашніх умовах

Чорний хліб з часником в домашніх умовах – дуже смачний і ароматний продукт, який точно не буде зайвим на вашому столі. Такий хліб ідеально подавати з м’ясом, салом або соліннями. Також він складе відмінну компанію гарячим обіднім стравам. Спробуйте!

Час готування – 4 години

Час приготування – 1 година

Порції – 700 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 440 гр.
  • Пластівці вівсяні – 50 гр.
  • Молоко 3,2% – 190 мл.
  • Вода – 130 мл.
  • Оливкова олія – 3 ст.л.
  • Насіння соняшнику – 40 гр.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Трави прованські – 1 ч.л.
  • Орегано сушень – 1 ч.л.
  • Сіль – 10 гр.
  • Цукор – 10 гр.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Просіюємо борошно і викладаємо її в глибоку миску. Доповнюємо її вівсяними пластівцями, сіллю і сухими травами.

Крок 2. Продавлюємо часник через спеціальний прес. Насіння соняшнику розжарюємо на сковороді.

Крок 3. В окремому посуді з’єднуємо воду і молоко. Підігріваємо суміш і розчиняємо в ній цукор з дріжджами.

Крок 4. З’єднуємо дріжджову суміш з борошняною. Вливаємо сюди оливкова олія, додаємо часник і насіння.

Крок 5. Ретельно вимішуємо заготівлю для формування кома. Ми залишаємо його на столі на 2 години, після закриваємо рушником і залишаємо ще на 1 годину.

Крок 6. Після всіх процедур випікаємо заготівлю 10 хвилин при температурі 250 градусів. Після зменшуємо температуру до 180 градусів і готуємо ще 25 хвилин.

Крок 7. Оригінальний чорний хліб з часником готовий. Можна пригощатися ароматною випічкою!

Як спекти хліб в мультиварці

Як спекти хліб в мультиварці, ми розповідаємо в нашому покроковому рецепті. Готовий продукт точно не буде зайвим на вашому столі. Такий хліб вийде пишним, рум’яним, а ще й дуже корисним. Їжте його просто так або подавайте з гарячими обідніми стравами. Рекомендуємо спробувати!

Час готування – 1 години 20 хвилин

Час приготування – 1 година

Порції – 500 гр.

Інгредієнти:

  • Борошно – 250 гр.
  • Вода – 300 мл.
  • Дріжджі свіжі – 10 гр.
  • Сіль – 10 гр.
  • Олія – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком. Сіль розчиняємо в воді, а борошно заздалегідь просіюємо.

Крок 2. У борошно відразу ж додаємо дріжджі, вимішуємо руками, втираючи дріжджі в борошно. Після вливаємо воду з сіллю і знову все ретельно вимішуємо.

Крок 3. Накриваємо заготівлю рушником і залишаємо на 30 хвилин в теплому місці.

Крок 4. Чашу мультиварки обмазуємо маслом. Викладаємо сюди тісто, яке підійшло.

Крок 5. Знову закриваємо тісто рушником і залишаємо на 30 хвилин. Включаємо мультиварку в режимі « випічка ». Процес займе 50 хвилин.

Крок 6. Після закінчення програми, перевертаємо хліб і встановлюємо таймер ще на 20 хвилин. Перекладаємо готову буханку на решітку або форму для пароварки. Даємо трохи відпочити.

Крок 7. Пишний і рум’яний хліб в мультиварці готовий. Можна пригощатися або подавати до столу!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал