Хочете вже в червні отримати перший урожай картоплі? Тоді починати готуватися потрібно вже зараз, в середині березня. Сьогодні розповім про те, як я готую картоплю до правильної посадки.
Попереджаю відразу – доведеться попітніти, але воно того варте. Крім того, про що я зараз розповім, грає велику роль правильний вибір сорту для посадки. Не буду називати сорти, які саджу я, але головне, щоб вони були стійкі до хвороб та іншим стресовим факторам.
Що потрібно зробити?
- Для початку озеленені бульби потрібно прогріти. Для цього готую дезінфікуючий розчин – чайна ложка купоросу, пара крупинок марганцівки, 3 літри води. Розчин потрібно підігріти приблизно до 50 градусів. Бульби залишаю в ньому хвилин на 30.
- Після цього потрібно зробити спеціальні надрізи на самих картоплинах. Глибиною приблизно 1 сантиметр. Кладу в ящики, залишаю в теплому приміщенні на 2-3 тижні. Раз в 3-4 дні потрібно зрошувати магнітною водою.
Такий полив чергую з іншими поживними розчинами:
- Чайна ложка нітрофоски або нітрамофоски на 3 літри води.
- Десертна ложка препарату “ідеал” на півтора літра води
- Столова ложка гумату натрію на 0,5 відра води
- Чайна ложка сечовини га 3 літри води.
Переходимо до наступного етапу – розсадження бульб.
- Розкладати їх потрібно в землю проростками вгору. Витримую інтервал 2-3 сантиметри. Висаджую в ящики, які наповнюю ферментованою тирсою.
- Щоб прискорити проростання, потрібно змочити тирсу спеціальним розчином.
Робимо його так:
- 30 грамів суперфосфату
- 15 грамів сульфату калію
- 1 грам купоросу і борної кислоти
- Це розводимо на 5 літрів води.
В тирсі тримаю бульби до самої висадки. Як тільки земля прогрівається на глибині 10-12 сантиметрів, можна висаджувати. Сильно глибоко садити не потрібно. Якщо є загроза заморозків, потрібно мульчувати ґрунт сіном, соломою або укрити плівкою.