Як приготувати сальтисон “Зельц” – 9 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Як приготувати сальтисон “Зельц” – це надзвичайно смачний ковбасний виріб, який має масу різновидів. М’ясну закуску готують із різних видів м’яса та субпродуктів. Щоб приготувати пресоване м’ясо не потрібно мати великі кулінарні здібності, і тим більше бути кухарем вищої категорії. Із зельцем впорається будь-яка домогосподарка. Чудовий напівфабрикат не зрівняється з магазинними побратимами. Власна версія вийде в тисячу разів більш апетитною.

Зельц зі свинячої голови

Зельц зі свинячої голови виглядає чудово. Але попереджаю відразу, блюдо на любителя. Процес приготування начебто простий, але поворожити доведеться. Блюдо обов’язково знайде відгук у завзятих м’ясоїдів. Особливо чоловіча половина оцінить ароматну закуску гідно.

Час готування – 12 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Свиняча голова – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу голову ретельно пошкребти і промийте.

Крок 2. Розрубайте на частини, обрізавши вуха, лоб, щоки і мову.

Крок 3. Помістіть в глибоку каструлю для варіння страви. Залийте водою. Встановіть на середній конфорці. Закип’ятіть, не забуваючи знімати шумівкою утворилася піну. Мінімізуйте нагрів. Посоліть, приправте лаврушкою і горошинами перцю. Тушкуйте під кришкою при дрібному кипінні близько 3-х годин.

Крок 4. Гаряче м’ясо акуратно витягніть з бульйону, остудити і відокремите від кісточок. Бульйон процідити, заморозьте або використовуйте для приготування інших страв відразу. М’ясо поперчіть і присмачити подрібненим часником. Розмішайте. Складіть в кілька шарів чисту марлю.

Крок 5. На марлю розкладіть м’ясо. Зауважте вузлом.

Крок 6. Коли м’ясо охолоне, приберіть його в холод, встановивши зверху вантаж. Залиште на 8 годин.

Крок 7. Через вказаний час дістаньте зельц з холодильника.

Крок 8. Зніміть марлю.

Крок 9. Вийде щільна м’ясна заготівля.

Крок 10. Застиглий зельц поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати м’ясну закуску. Смачного!

Зельц в пляшці в домашніх умовах

Зельц в пляшці в домашніх умовах зможе приготувати кожен. В принципі складнощів виникнути не повинно, але буде потрібно сильний помічник, щоб обробити голову. Якщо такого у вас немає, попросіть розрубати голову прямо на ринку. Думаю, що вам не відмовлять. Зельц, приготований таким способом, виглядає привабливо і прикрасить собою будь-який святковий захід.

Час готування – 12 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Свиняча голова – 5 кг.
  • Цибуля ріпчаста великий – 0,5 шт.
  • Часник – 3 зубчика.
  • Перець запашний горошком – 10-15 шт.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Лавровий лист – 4-5 шт.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу голову ретельно пошкребти і промийте.

Крок 2. Розрубайте на частини, обрізавши вуха, лоб, п’ятачок, щоки і мову. Видаліть очі, вони не знадобляться.

Крок 3. Помістіть в глибоку каструлю для варіння страви. Посоліть, приправте лаврушкою і горошинами перцю. Додайте половину очищеної цибулини. Залийте водою. Встановіть на середній конфорці. Закип’ятіть, не забуваючи знімати шумівкою утворилася піну. Мінімізуйте нагрів. Тушкуйте під кришкою при дрібному кипінні близько 3-х годин.

Крок 4. Гаряче м’ясо акуратно витягніть з бульйону, остудити і відокремите від кісточок. Бульйон процідити, заморозьте або використовуйте для приготування інших страв відразу.

Крок 5. М’ясо поперчіть і присмачити подрібненим часником. Перемішайте.

Крок 6. Обріжте шийку у пластикової пляшки. Наповніть її приправленим м’ясом. Коли м’ясо охолоне, приберіть його в холод для стабілізації. Залиште на 8 годин.

Крок 7. Через вказаний час дістаньте ємність з холодильника.

Крок 8. Пляшку розріжте і дістаньте зельц. Застиглий зельц поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати ароматну закуску. Смачного!

Домашній зельц з курки

Домашній зельц з курки виходить неймовірно ніжним і смачним. Дієтична версія м’ясного вироби сподобається всім, хто стежить за калорійністю споживаних страв. Процес приготування не сильно вас обтяжить і доставить масу задоволень. Блюдо з легкістю зможе втілити навіть новачок.

Час готування – 15 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Курка – 2 кг.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Морква – 2 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Желатин швидкорозчинний – 20 гр.
  • Лаврушка – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Велику курячу тушку розріжте на частини.

Крок 2. Морквину очистіть від шкірки економкою, солодкий перець промийте. З цибулини видаліть лушпиння.

Крок 3. Підготуйте спеції за смаком.

Крок 4. Курячі частини, морквину і цибулю відправте в чашу мультиварки. Залийте водою. Встановіть режим « Варка », після закипання приберіть шумівкою утворилася піну. Тушкуйте 2 години під кришкою. Якщо готуєте на плиті, встановіть каструлю на середній конфорці. Закип’ятіть, не забуваючи знімати шумівкою утворилася піну. Мінімізуйте нагрів.

Крок 5. Через годину посоліть, приправте лаврушкою і горошинами перцю.

Крок 6. Солодкий перець наріжте кубиком, попередньо видаливши серцевину. Часник очистіть.

Крок 7. Зварену морквину довільно наріжте.

Крок 8. За 20 хвилин до готовності присмачити бульйон улюбленими спеціями.

Крок 9. Після закінчення програми дістаньте м’ясо і охолодіть.

Крок 10. Відокремте від кісточок.

Крок 11. М’ясо розділіть на волокна.

Крок 12. Желатин розведіть відповідно до інструкції на зворотному боці упаковки.

Крок 13. Бульйон процідіть. І відправте в нього масу.

Крок 14. Подрібнене м’ясо з’єднайте з овочами і зеленню. Заправити подрібненим часником.

Крок 15. Залийте бульйоном і розмішайте.

Крок 16. Спробуйте на смак, при необхідності відрегулюйте.

Крок 17. Підготуйте ємність, в яку будете заливати масу. У мене обрізані пляшки і пластиковий піддон. Наповніть їх.

Крок 18. Затягніть плівкою або пакетом.

Крок 19. Охолодіть до повного застигання. 12 годин буде цілком достатньо. Застиглий зельц звільніть від плівки і форм і використовуйте за призначенням.

Крок 20. Поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати м’ясну закуску. Смачного!

Зельц з желатином

Зельц з желатином виходить незрівнянним. Щільна текстура з великою кількістю м’яса стовідсотково припаде до смаку завзятим м’ясоїдам. Процес приготування на перший погляд здасться складніше, ніж є насправді. Готуйте із задоволенням, і ви забудете, що таке купівельне виріб. Домашня версія в рази виходить апетитніше і смачніше.

Час готування – 15 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Свинина – 1 кг.
  • Вода – 0,5 ст.
  • Желатин – 40 гр.
  • Кріп – 1 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Пастернак – 1 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину розріжте на частини відправте в чашу мультиварки разом з очищеним цибулею, коренем петрушки і пастернаком. Залийте половиною мульті-стакана води. Встановіть режим « Тушкування », посоліть і готуйте під кришкою 1,5 години. Якщо готуєте на плиті, встановіть на середній конфорці. Закип’ятіть, не забуваючи знімати шумівкою утворилася піну. Мінімізуйте нагрів.

Крок 2. Після закінчення програми дістаньте м’ясо і охолодіть. Відокремте від кісточок.

Крок 3. М’ясо розділіть на волокна і поріжте. Відправте в мультиварку, попередньо прибравши коріння і цибулю.

Крок 4. Додайте подрібнену зелень. Спробуйте на смак, при необхідності відрегулюйте. Желатин розведіть відповідно до інструкції на зворотному боці упаковки і вилийте до вмісту. Увімкніть режим « Тушкування » на 50 хвилин.

Крок 5. Поки м’ясо готується, підготуйте обрізану пляшку. Готову масу остудити до теплого стану. Наповніть пляшку. Затягніть плівкою або пакетом. Охолодіть до повного застигання. 12 годин буде цілком достатньо.

Крок 6. Застиглий зельц поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати м’ясну закуску.

Крок 7. Смачного!

Яловичий зельц

Яловичий зельц – відмінний варіант ситного сніданку або перекусу. Насичене м’ясне блюдо по більшій мірі любить чоловіча половина, але і м’ясоїди жіночої статі навряд чи відмовляться поласувати шматочком ароматної закуски. Основна складність – зварити голову і дочекатися застигання кінцевого продукту. А так з рецептом впорається будь-який.

Час готування – 12 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Частина яловичої голови – 2-3 кг.
  • Вода – 4 л.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Часник – 6-7 зубчиків.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичу голову ретельно пошкребти і промийте. Розрубайте на частини. Помістіть в глибоку каструлю для варіння. Залийте водою. Встановіть на середній конфорці. Закип’ятіть, не забуваючи знімати шумівкою утворилася піну. Мінімізуйте нагрів. Посоліть, приправте лаврушкою. Тушкуйте під кришкою при дрібному кипінні близько 3-х годин.

Крок 2. Гаряче м’ясо акуратно витягніть з бульйону, остудити і відокремите від кісточок. Бульйон процідіть. Поріжте половину очищеної цибулини.

Крок 3. Охололе м’ясо і підготовлену цибулину перекрутіть на м’ясорубці.

Крок 4. У м’ясну масу пропустіть через прес очищений часник.

Крок 5. Залийте процідженим бульйоном.

Крок 6. Заправити молотим перцем і розмішайте до однорідності.

Крок 7. Заготівлю розкладіть по формам, для зручності можна простелити харчовою плівкою. Прикрийте. Приберіть форми в холод. Залиште на 8 годин.

Крок 8. Через час дістаньте зельц з холодильника. Застиглий зельц поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати м’ясну закуску. Смачного!

Зельц з свинячих вух

Зельц з свинячих вух – оригінальна бюджетна закуска, яка прекрасно замінює ковбасні вироби і подібні м’ясні напівфабрикати. Закуска, приготована таким способом, хороша як самостійне частування або в якості апетитного бутерброда на сніданок.

Час готування – 16 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Свинячі вуха – 6 шт.
  • Соєвий соус – 120 мл.
  • Цукор-пісок – 1 ст.л.
  • Цибуля-порей – 1 шт.
  • Часник – 70 гр.
  • Перець чорний горошком – 8-10 шт.
  • Перець запашний горошком – 5-7 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Корінь імбиру – 70 гр.
  • Сіль – 1,5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячі вуха пошкрябайте і промийте, помістіть в глибоку каструлю для варіння страви.

Крок 2. Залийте водою. Встановіть на середній конфорці. Закип’ятіть, не забуваючи знімати шумівкою утворилася піну. Мінімізуйте нагрів.

Крок 3. Додайте очищений і порізаний корінь імбиру.

Крок 4. Закиньте зубчики очищеного часнику і лаврушку.

Крок 5. Посоліть і поцукріть.

Крок 6. Приправте горошинами перцю.

Крок 7. Влийте соєвий соус. Тушкуйте під кришкою при дрібному кипінні близько 3-х годин.

Крок 8. Зварені вуха акуратно витягніть з бульйону, остудити. Бульйон процідіть. Відміряйте 2 склянки, трохи часнику подрібніть, і відправте в залишений бульйон.

Крок 9. У підготовлену форму налийте трохи бульйону.

Крок 10. Викладіть шар вух.

Крок 11. Проливаючи шари бульйоном, заповніть форму звареними вухами.

Крок 12. Форму затягніть харчовою плівкою.

Крок 13. Зверху помістіть гніт. Приберіть в холод до повного застигання. 12 годин буде цілком достатньо.

Крок 14. Застиглий зільц звільніть від плівки і форми.

Крок 15. Закуска виходить щільною і добре тримає форму.

Крок 16. Поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати шикарний делікатес.

Крок 17. Приємної насолоди!

Зельц з печінки в домашніх умовах

Зельц з печінки в домашніх умовах – моя улюблена версія чудовою закуски. Якщо ви любите субпродукти, як я, ви просто зобов’язані отримати задоволення від печінкового зельц. Закуска виходить яскравою і соковитою, відмінно виглядатиме на святковому столі. Ваші гості навіть не здогадаються, що частування приготовлено в домашніх умовах.

Час готування – 12 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Печінка куряча – 400 гр.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сало солоне – 250 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Приправа універсальна – за смаком.
  • Желатин – 10 гр.
  • Крупа манна – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Жиринки і плівки обріжте з курячої печінки, промийте і помістіть субпродукт в глибоку каструлю.

Крок 2. Солоне сало порубати квадратиками і з’єднайте з печінкою.

Крок 3. Очищені цибулини довільно наріжте. Морквину пошкрябайте і порубати кубиками. Овочі закиньте до печінки.

Крок 4. У миску розбийте яйця. Додайте універсальної приправи, поперчіть і посоліть.

Крок 5. Насипте манку і желатин.

Крок 6. Масу розмішайте і залиште набухати приблизно на годину.

Крок 7. Візьміть колагенову плівку, яка продається в спеціалізованих магазинах. Наповніть її підготовленою масою, а кінці міцно перев’яжіть.

Крок 8. Зельц помістіть в ємність для варіння. Залийте водою і готуйте на мінімальній температурі близько 2-х годин.

Крок 9. Гарячий зельц повністю остудити при кімнатній температурі. Потім приберіть в холод стабілізуватися на ніч. Застиглий зільц звільніть від плівки і використовуйте за призначенням. Поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати апетитну закуску. Смачного!

Зельц зі свинячої шкурки

Зельц зі свинячої шкурки виходить надзвичайно смачним. Почастуючи такою закускою, ваші гості навряд чи здогадаються з чого приготовлено страва і будуть приємно здивовані смаком оригінального страви. Душисті спеції ідеально доповнюють і ароматизують кінцевий продукт. Той, хто ніколи не пробував такий зельц, залишиться під великим враженням.

Час готування – 14 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Свиняча шкура – 1,2 кг.
  • Перець червоний пекучий – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Часник – 2 головки.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Олія – для смаження.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Шкурки пошкребти і промийте в гарячій воді. Складіть в об’ємну ємність. Залийте холодною водою. Закиньте лаврушку і горошини перцю. Поставте на помірний вогонь. За бажанням додайте спеції, варіть 1,5 години, зменшивши нагрів після закипання і не забуваючи знімати шум.

Крок 2. Щедро посоліть і варіть ще півгодини. Зварену шкурку дістаньте з бульйону, а бульйон процідити. З концентрованого бульйону можна приготувати приголомшливе блюдо. Якщо хочете використовувати відразу, заморозьте.

Крок 3. Очищену цибулю подрібніть і пасеруйте на олії до прозорості.

Крок 4. Перекрутіть шкурку на м’ясорубці, приправте подрібненим часником, підсмаженим цибулею, пекучим перцем і спеціями. Розмішайте.

Крок 5. Форму простелите фольгою або харчовою плівкою. Викладіть подрібнену масу і розрівняйте. Загорніть плівкою або пакетом. Охолодіть до повного застигання. 12 годин буде цілком достатньо.

Крок 6. Застиглий зельц поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати оригінальну закуску. Приємної насолоди!

Зельц з свинячих ніжок

Зельц зі свинячих ніжок виходить з насиченим м’ясним смаком і щільною текстурою, яка прекрасно тримає форму. Для рецепта не потрібно додатково використовувати желатин. В інгредієнтах досить власних желейних компонентів. Такий зельц підійде для щільного сніданку і ситного перекусу.

Час готування – 13 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Свиняча рулька – 1 шт.
  • Свинячі ніжки – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рульку і ніжки промийте і помістіть в каструлю для варіння. Залийте водою. Встановіть на середній конфорці. Закип’ятіть, не забуваючи знімати шумівкою піну. Мінімізуйте нагрів. Посоліть, приправте лаврушкою і горошинами перцю. Цибуля і часник промийте і прямо в лушпинні занурте в бульйон. Тушкуйте під кришкою при дрібному кипінні близько 4-х годин.

Крок 2. Гаряче м’ясо акуратно витягніть з бульйону, остудити і відокремите від кісточок. Бульйон процідіть.

Крок 3. М’ясо розберіть на волокна. Додайте кілька зубчиків подрібненого часнику і трохи концентрованого бульйону. Розмішайте. Що залишився бульйон заморозьте або використовуйте для приготування інших страв відразу.

Крок 4. Обрізану пляшку або пакет з-під соку наповніть м’ясною заготівлею. Загорніть плівкою або пакетом. Охолодіть до повного застигання. 8 годин буде цілком достатньо.

Крок 5. Застиглий зельц звільніть від плівки і форми, використовуйте за призначенням.

Крок 6. Закуску поріжте шматочками і запрошуйте дегустувати м’ясну закуску.

Крок 7. Приємної насолоди!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал