Як приготувати лобіо – 9 рецептів приготування лобіо з квасолі по-грузинськи з покроковими фото

Лобіо – це традиційна страва грузинської кухні, в основі якої – ситна та корисна квасоля. Зазвичай лобіо готують із червоної квасолі, але є й інші кулінарні варіації. Найкращі ідеї шукайте у нашій перевіреній добірці з дев’яти рецептів приготування лобіо по-грузинськи з покроковими фото.

Лобіо з консервованої червоної квасолі по-грузинськи

Лобіо з консервованої червоної квасолі по-грузинськи – це прискорений спосіб побалувати себе та рідних цікавою та насиченою стравою. Таке квасоляне частування виходить неймовірно соковитим, поживним та ароматним. А використання консервованої квасолі замість сухої прискорить процес приготування в рази.

Час приготування – 35 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Квасоля червона консервована – 250 гр.
  • Помідор – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ст.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Оцет винний – 2 ст.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.

Для подання:

  • Зелень – 15 гр.

Процес приготування:

  1. Викладаємо продукти, вказані у нашому списку на робочий стіл. Для нашої страви ми використовуватимемо консервовану квасолю. Можете заздалегідь витягти її з банки, відокремивши від рідини. Також квасолю можна відкинути на друшляк або просушити за допомогою паперових рушників.
  2. За допомогою ножа подрібнюємо цибулину, часник та м’ясисті помідори.

  3. У невеликій глибокій ємності з’єднуємо дрібно порубаний часник та винний оцет. Перемішуємо.

  4. Ставимо сковорідку на плиту і розігріваємо її з олією. Кладемо сюди цибулю і смажимо близько двох-трьох хвилин. Далі томлену цибулю доповнюємо томатною пастою та готуємо ще 5 хвилин.

  5. Викладаємо до цибулі квасолю, подрібнені помідори, а також вливаємо винний оцет із часником. Всипаємо сюди хмелі-сунелі, мелений перець, вимішуємо та готуємо протягом 10 хвилин.

  6. Вимикаємо вогонь і даємо страву настоятися під кришкою 10 хвилин. Перекладаємо на тарілку та посипаємо ароматною зеленню.

  7. Лобіо з консервованої червоної квасолі по-грузинськи готове. Подавайте до столу та швидше оцінюйте ідею!

Класичне лобіо з квасолі і волоськими горіхами

Класичне лобіо з квасолі і волоськими горіхами викликає справжнє кулінарне захоплення. Традиційна грузинська страва примітна насиченим смаком та яскравим ароматом. Його можна подавати як самостійне частування, доповнивши лавашем або домашніми коржами.

Час приготування – 1 година 35 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Квасоля – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Оцет винний – 1 ч.л.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Базилік – 3 гілки.
  • Кінза – 15 гр.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.

Додатково:

  • Горіхи волоські – 60 гр.
  • Часник – 5 зуб.
  • Перець червоний мелений – 0,25 ч.л.
  • Укус винний – 1 ч.л.

Процес приготування:

  1. Для зручності рекомендуємо заздалегідь дістати всі продукти, вказані у списку.
  2. Квасоля попередньо заливаємо водою на ніч або просто на 12 годин. Далі цю воду зливаємо та промиваємо продукт двічі.

  3. Перекладаємо вимочену квасолю в каструлю чи казан, заливаємо чистою водою та доводимо до кипіння.
  4. Відварюємо квасолю на мінімальному вогні близько 1 години до повної м’якості. Зайву рідину зливаємо.

  5. Очищаємо цибулину і нарізаємо її. Найкраще овоч порізати кубиком.
  6. Перекладаємо подрібнену цибулю в сковороду з олією. Обсмажуємо до рум’янцю протягом 5 хвилин.

  7. Промиваємо базилік і дрібно ріжемо його ножем.
  8. Базилік викладаємо у ступку або будь-яку невелику містку ємність. Заливаємо зелень оцтом і ретельно розтираємо.

  9. Також у ступці розтираємо очищені горіхи.
  10. Із зубчиків часнику знімаємо лушпиння.

  11. Часник подрібнюємо будь-яким зручним для вас способом і цю суміш перекладаємо до горіхів. Перемішуємо.
  12. Посипаємо продукти червоним перцем, вливаємо чайну ложку винного оцту і ще раз добре розминаємо до появи яскравого аромату.

  13. Повертаємось до відвареної квасолі. Вона за час варіння повинна добре розбухнути і ввібрати вологу по максимуму.
  14. Цю квасолю перекладаємо у сковороду до цибулі.

  15. Доповнюємо продукти сіллю та обсмажуємо близько чотирьох хвилин.

  16. Викладаємо сюди заготівлю з базиліка та винного оцту.

  17. Також сюди занурюємо заготівлю з горіхів та ароматних спецій.

  18. Свіжу зелень дрібно ріжемо ножем.

  19. Викладаємо її в нашу заготовку і добре перемішуємо, тільки після цього можна вимикати плиту.

  20. Класичне лобіо з квасолі з волоськими горіхами готове. Швидше спробуйте!

Лобіо з квасолі і куркою в домашніх умовах

Лобіо з квасолі і куркою в домашніх умовах – це поживна та насичена страва для домашнього обіду чи вечері. Таке частування вважається традиційним у улюбленій багатьма грузинській кухні і точно урізноманітнить ваш стіл. Можна подавати, доповнивши борошняними виробами.

Час приготування – 2 години 15 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Квасоля червона – 1 ст.
  • Грудка куряча – 0,4 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський солодкий перець – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Зелень – до смаку.
  • Сіль – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Перець червоний мелений – до смаку.
  • Суміш перців – до смаку.

Процес приготування:

  1. Суху червону квасолю заздалегідь вимочуємо у воді (одну ніч). Далі ставимо її варитись на плиту (близько 60 хвилин). М’ясо курячої грудки ріжемо кубиком середньої товщини і обсмажуємо на сковороді з олією, посоливши і доповнивши меленим перцем. До птиці викладаємо подрібнену цибулю та гострий перець (кількість вибираємо за смаком). Смажимо продукти до готовності курки та м’якості овочів.

  2. У цю ж сковороду із засмажкою відправляємо невеликі шматочки очищеної моркви. Перемішуємо вміст та готуємо до м’якості моркви.

  3. Доповнюємо продукти кубиком солодкого болгарського перцю. Смажимо ще кілька хвилин до додавання наступного інгредієнта.

  4. Викладаємо у сковорідку нарізані помідори. Готуємо разом ще 12-15 хвилин.

  5. Відварену квасолю відкидаємо на сито, щоб відокремити від вологи. Потім продукт викладаємо до обсмажених інгредієнтів у сковороду. Пробуємо на сіль і, при необхідності, досолюємо.

  6. Доповнюємо масу подрібненою свіжою зеленню та часником.

  7. Перемішуємо заготівлю, закриваємо кришкою і тушкуємо близько 25-30 хвилин.

  8. Лобіо з квасолі з куркою в домашніх умовах готове. Діліть на порції та подавайте до столу!

Лобіо з квасолі і томатною пастою

Лобіо з квасолі і томатною пастою відрізняється не тільки насиченим смаком, але і апетитним зовнішнім виглядом, що запам’ятовується. Таке яскраве частування смачно подавати з коржами, хлібом чи лавашем. Грузинська страва ідеально доповнить сімейний обід чи вечерю.

Час приготування – 2 години

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Квасоля – 1 ст.
  • Томатна паста – 0,5 ст.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Приправа для плову – 0,5 ч.л.
  • Кінза/петрушка – 50 гр.
  • Часник – 5 зуб.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

  1. Відмірюємо усі продукти за списком.
  2. Квасоля обов’язково перебираємо та замочуємо на 3-6 годин, а краще на ніч.

  3. Підготовлений набряклий продукт опускаємо в каструлю і заливаємо чистою водою. Варимо до повної готовності – на це піде близько 60 хвилин.

  4. Очищаємо зубчики часнику і дрібно ріжемо їх ножем.

  5. Промиваємо кінзу (можна замінити петрушкою), даємо обсохнути і те ж ріжемо за допомогою ножа.

  6. Ставимо сковорідку на плиту і розігріваємо в ній олію. На гарячу олію вивантажуємо томатну пасту і смажимо її кілька хвилин, постійно помішуючи.

  7. У томатну заправку кладемо відварену квасолю, часник, зелень та приправи для плову. Додаємо сіль – її кількість можна відрегулювати на смак. Розмішуємо.

  8. Тушимо частування в соусі на повільному вогні пару хвилин, а потім вимикаємо плиту.

  9. Лобіо з квасолі з томатною пастою готове. Можна подавати до столу та куштувати!

Лобіо зі стручкової квасолі

Лобіо зі стручкової квасолі – це оригінальне рішення для вашого домашнього обіду чи вечері. Якщо хочете урізноманітнити меню яскравою грузинською кухнею, то запам’ятовуйте наш кулінарний рецепт. Домашнє лобіо зі стручкової квасолі вийде цікавим до смаку та дуже апетитним.

Час приготування – 35 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Квасоля стручкова – 0,5 кг.
  • Помідори – 4 шт.
  • Перець гострий чилі стручковий – 0,5 шт.
  • Горіхи волоські – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Кріп – 1 щіпка.
  • Базилік – 1 щіпка.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

  1. Півкілограма стручкової квасолі промиваємо під водою і складаємо у велику каструлю. Заливаємо продукт чистою водою і варимо дві хвилини після помітного кипіння.

  2. Готовий стручковий продукт відкидаємо на друшляк і даємо стекти всієї рідини.

  3. Петрушку з кінзою промиваємо, обсушуємо та ріжемо ножем на дрібні шматочки.

  4. Помідори очищаємо від шкірки (для зручності рекомендуємо їх ошпарити в окропі), далі ріжемо на шматки і подрібнюємо в блендері до отримання водянистої кашки. Витягуємо суміш із блендера.

  5. У звільнений блендер викладаємо очищені горіхи, часник та стручковий перець, попередньо звільнений від насіння. Подрібнюємо продукти до дрібної крихти, потім сюди вмішуємо щіпку солі.

  6. Очищену цибулину ріжемо тонкими півколами.

  7. Дістаємо глибоку каструлю або невеликий сотейник. Вливаємо сюди олію та суміш з помідорів. Доводимо до кипіння та проварюємо дві хвилини.

  8. У соус опускаємо стручкову квасолю та суміш з горіхів та спецій. Готуємо під кришкою на слабкому вогні 16-20 хвилин. Наприкінці регулюємо сіль за смаком.

  9. Лобіо зі стручкової квасолі готове. Пригощайтесь!

Класичне лобіо з білої квасолі

Класичне лобіо з білої квасолі – це апетитна та приваблива страва, яка неодмінно прикрасить ваш стіл. Таке частування можна просто їсти з хлібом, пишними коржами та іншими борошняними виробами. Також цікаву квасоляну страву можна використовувати як гарнір.

Час приготування – 25 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Квасоля біла консервована – 1 банка.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Горіхи волоські – 50 гр.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Оцет винний – 1 ст.
  • Часник – 3 зуб.
  • М’ята – 2 гілки.
  • Кінза – 4 гілки.

Процес приготування:

  1. Відмірюємо необхідну кількість усіх компонентів, зазначених у нашому продуктовому списку.

  2. Очищену цибулину ріжемо невеликим кубиком і смажимо на олії пару хвилин до приємного рум’янцю.

  3. Очищені горіхи подрібнюємо у ступці або блендері – як вам зручніше.

  4. Зливаємо частину рідини з консервної банки із квасолею. Саму білу квасолю із залишками рідини перемішуємо з горіхами.

  5. У цю масу відправляємо сіль, хмелі-сунелі і мелений перець. Продавлюємо до продуктів зубчики часнику.

  6. Приєднуємо до частування обсмажену цибулю. Перекладаємо його разом із олією, в якій обсмажували.

  7. Поливаємо все це оцтом та розмішуємо.

  8. Посипаємо апетитну масу ароматною м’ятою та кінзою. Зелень попередньо подрібнюємо.

  9. Класичне лобіо із білої квасолі готове. Подавайте апетитну страву до столу!

Лобіо з червоної квасолі і м’ясом

Лобіо з червоної квасолі і м’ясом славиться не лише насиченим смаком, а й апетитним, яскравим зовнішнім виглядом. Таке поживне частування смачно подавати з коржами, хлібом чи лавашем. Грузинська страва ідеально доповнить сімейний обід чи вечерю.

Час приготування – 35 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Квасоля червона консервована – 195 гр.
  • М’ясо –350 гр.
  • Помідори у власному соку – 210 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Болгарський солодкий перець – 90 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Зелень – 10 гр.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Паприка мелена – 1 ч.л.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

  1. Вибираємо продукти за списком та відміряємо їх у потрібній кількості. Квасоля використовуватимемо в консервованому вигляді, що помітно скоротить час готування.
  2. Очищену цибулину обробляємо на пір’я або тонкі півкола.

  3. Прогріваємо сковорідку з олією. Смажимо на ньому цибулю буквально одну хвилину.

  4. М’ясо вибираємо до смаку: можна брати філе курячого стегна або свинину. Ріжемо продукт на невеликі порційні частини.

  5. Викладаємо шматочки м’яса у сковороду з цибулею. Готуємо близько чотирьох хвилин на великому вогні. У процесі обов’язково перемішуємо, щоби шматочки не підгоріли.

  6. Посипаємо м’ясо у сковороді сіллю, меленим перцем, а також хмелі-сунелі.

  7. Болгарський перець очищаємо від насіння та нарізаємо соломкою.

  8. Томати спершу витягуємо зі свого соку, нарізаємо, а потім перемішуємо назад із соком і соломкою болгарського перцю. Цю масу викладаємо на сковороду.

  9. Вимішуємо масу та доводимо до кипіння. Далі знижуємо вогонь та тушкуємо під кришкою близько 10 хвилин.

  10. Приєднуємо до м’ясного соусу консервовану квасолю.

  11. Знову все розмішуємо і тушкуємо під кришкою три хвилини.

  12. У цей час дрібно ріжемо часник та кріп.

  13. Занурюємо спеції в нашу страву, вмішуємо лопаткою.

  14. Тримаємо на плиті ще 30 секунд та вимикаємо.

  15. Лобіо з червоної квасолі з м’ясом готове. Можна подавати до столу!

Лобіо по-мегрельськи

Лобіо по-мегрельськи – це оригінальне рішення для вашого домашнього обіду або сімейної вечері. Якщо хочете урізноманітнити меню багатогранної грузинської кухні, запам’ятовуйте нашу кулінарну ідею. Домашнє лобіо за особливим рецептом вийде цікавим за смаком та дуже апетитним.

Час приготування – 2 години

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Квасоля червона відварена – 3 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Перець гострий чилі стручковий – за бажанням.
  • Вершкове масло – 45 гр.
  • Аджика суха – 1,5 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Шафран імеретинський – 1 ч.л.
  • Коріандр – 0,75 ч.л.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Чебрець – за бажанням.

Процес приготування:

  1. Відміряємо всі необхідні інгредієнти для приготування лобіо. Квасоля заздалегідь вимочуємо у холодній воді та варимо до готовності близько 50-60 хвилин на слабкому вогні.
  2. Дрібним кубиком обробляємо цибулину та гострий перець.

  3. Очищений часник відправляємо у ступку разом із листочками кінзи, коріандром та сіллю. Небагато кінзи не забуваємо відкласти для подачі.

  4. Продукти у ступці добре розтираємо до однорідної кашки.

  5. Прогріваємо олію в сковороді і занурюємо сюди подрібнену цибулю. Смажимо до прозорості та доповнюємо чорним меленим перцем.

  6. Викладаємо до прозорої цибулі подрібнений гострий перець.

  7. Смажимо цибулю з перцем до рум’янцю, далі пікантні овочі доповнюємо подрібненими волоськими горіхами та ароматними спеціями зі списку.

  8. У цю заготівлю занурюємо половину відвареної квасолі. Прямо в сковороді розминаємо квасолю в кашку.

  9. Тепер сюди викладаємо квасолю, що залишилася, розмішуємо.

  10. Прогріваємо масу та приєднуємо сюди подрібнений часник, кінзу та коріандр.

  11. Також сюди вмішуємо вершкове масло. Вимикаємо вогонь.

  12. Лобіо по-мегрельськи готове. Розкладайте по тарілках та спробуйте!

Лобіо з червоної квасолі в горщику в духовці

Лобіо з червоної квасолі в горщику в духовці – це яскраве та неймовірно смачне частування для вашого столу. Така традиційна страва грузинської кухні примітна своїм насиченим смаком, ароматом та поживними властивостями. Можна подавати з хлібом, лавашем або свіжоспеченими булками.

Час приготування – 55 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Квасоля червона – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Кінза – 50 гр.
  • Коріандр зелений – 50 гр.
  • Коріандр мелений – 1 щіпка.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Сіль – до смаку.
  • Олія рослинна – для смаження.

Процес приготування:

  1. Рекомендуємо заздалегідь зайнятися підготовкою сухої червоної квасолі. Продукт заливаємо водою на ніч (процедура вимочування). Далі занурюємо в нову чисту воду і варимо до м’якості близько однієї години.

  2. Підготуємо інші продукти: овочі, зелень, пряні спеції. Цибулю витягаємо з лушпиння і обдаємо під водою. Промиваємо свіжий зелений коріандр.

  3. Очищену цибулю ріжемо на акуратні кубики, подрібнюємо ароматну зелень – коріандр.

  4. У зручну ємність занурюємо зубчики часнику, дрібно порубаний коріандр. Доповнюємо це все сіллю, чорним перцем, меленим коріандром, приєднуємо ароматні хмелі-сунелі.

  5. Подрібнюємо ароматні продукти звичним для вас способом. Наприклад, використовуйте блендер або ступку для спецій.

  6. Зливаємо з відвареної квасолі 200 мілілітрів води – вона стане в нагоді пізніше. Квасоля розминаємо дерев’яною товкачкою або іншим схожим пристроєм. Окремо смажимо на олії цибулю до рум’яної скоринки і занурюємо її у квасоляне пюре. Надсилаємо раніше підготовлену суміш з ароматних спецій.

  7. Перемішуємо квасоляну масу і розливаємо по горщиках. Доливаємо до заготівель раніше відкладений відвар (у якому варили квасолю). Відправляємо у розігріту до 190 градусів духовку на 5 хвилин. Після цього можна подавати з коржами та іншими борошняними виробами.

  8. Лобіо з червоної квасолі в горщику готове в духовці. Пригощайтесь!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал