Як приготувати борщ – 9 найсмачніших рецептів приготування з покроковими фото

Як приготувати борщ, цим питанням задаються найчастіше всього, люди які полюбляють борщ. Борщ – одна з найвідоміших і найпопулярніших перших страв української кухні. Нерідко вміння готувати смачний і наваристий борщ прирівнюють до високих кулінарних здібностей господині. Борщ готують повсюдно і в різних варіаціях: м’ясний, пісний, зелений, холодний тощо. Ми зібрали найпопулярніші рецепти борщу на будь-який смак та уподобання.

Червоний борщ з м’ясом

Червоний борщ з м’ясом – дуже ситне і смачне перша страва з яскравим кольором і ароматом. Його готують повсюдно: на домашніх кухнях, в столовах і дорогих ресторанах. Червоний борщ зазвичай вариться на м’ясному бульйоні з великою кількістю овочів.

Час готування – 2 ч.30 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 0,6 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Капуста білява – 200 гр.
  • Сіль кухонна – 2 ч.л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Оцет – 1 ч.л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Вода – 1,5 л.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Кріп / петрушка – для подачі.
  • Олія без запаху – 2 ст.л.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Для бульйону найкраще вибирати яловичину на кісточці. Обмийте м’ясо і наріжте його великими шматками. Викладіть яловичину в каструлю, залийте холодною водою і поставте варитися. Коли бульйон закипить, зніміть піну і продовжуйте варити 1,5 години на невеликому вогні. В кінці варіння посоліть бульйон.

Крок 2. Буряк очистіть наріжте тонкою соломкою.

Крок 3. Морквину очистіть, натріть на великій терці.

Крок 4. Цибулину очистіть від лушпиння, наріжте кубиками.

Крок 5. Капусту обмийте, приберіть мляві листи і нашаткуйте тонкими відрізками.

Крок 6. Картоплю почистіть і наріжте кубиками середнього розміру.

Крок 7. Просушіть на вогні сковороду. На розігріту поверхню влийте олію. Потім викладіть нарізаний буряк, морквину і ріпчасту цибулю, смажте овочі протягом 5-7 хвилин. Потім влийте оцет, покладіть томатну пасту, перемішайте і готуйте ще 3-4 хвилини.

Крок 8. У киплячий яловичий бульйон викладіть картоплю і капусту, варіть все разом протягом 10 хвилин. Якщо у вас капуста молода, то її додайте в борщ за 5 хвилин до готовності.

Крок 9. Після цього викладіть пасеровані овочі зі сковороди, додайте лавровий лист і перець. Варіть борщ ще 5-7 хвилин.

Крок 10. Готовий борщ залиште під кришкою на 10-15 хвилин. В цей час дрібно порубати зелень.

Крок 11. Червоний борщ розлийте по тарілках, додайте сметану і зелень за смаком. Смачного!

Класичний борщ зі свининою

Класичний борщ зі свининою – яскравий, смачний і наваристий для самого ситного обіду. Але наскільки б смачним і самодостатнім ні борщ, його не можна не доповнити сметаною або майонезом, свіжим хлібом або пишними часниковими пампушками.

Час готування – 1 ч.30 хв.

Час приготування – 40-60 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Ребра свинячі – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Буряк – 2 шт.
  • Капуста білява – 250 гр.
  • Сіль кухонна – 3 гр.
  • Морквина – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Кріп – 0,5 пучка.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець чорний мелений – 3 гр.
  • Олія без запаху – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячі ребра обмийте під краном. М’ясо викладіть в каструлю, залийте водою і варіть до кипіння на середньому вогні. З поверхні бульйону зніміть піну, зменшіть нагрів до мінімального, продовжуйте варити до готовності м’яса приблизно 1,5 години. Потім витягніть м’ясо з бульйону.

Крок 2. Буряк і морквину очистіть, натріть ці овочі на великій терці. З головки ріпчастої цибулі зніміть лушпиння і дрібно її наріжте. Пассеруйте ріпчасту цибулю на олії до напівпрозорості. Потім додайте буряк і морквину, готуйте ще 10 хвилин, помішуючи.

Крок 3. Промийте картопля і почистіть від шкірки. Наріжте довільно. Добавте в борщ і варіть 15 хвилин.

Крок 4. Далі викладіть овочеву засмажку в бульйон. Білокачанну капусту тонко нашаткуйте і також відправте в каструлю. Варіть бульйон з овочами протягом 10 хвилин.

Крок 5. Помийте помідори, при бажанні можна очистити їх від шкірки. Овочі наріжте кубиками і викладіть в бульйон. Замість свіжих помідорів також підійде томатна паста.

Крок 6. Варіть борщ протягом 15-20 хвилин. За 5 хвилин до закінчення готування додайте сіль, мелений перець і лавровий лист.

Крок 7. Очистіть зубчики часнику, помийте їх і пропустіть через прес. Зелень ополосніть і порубати ножем. Викладіть в борщ подрібнений часник і зелень. Накрийте каструлю кришкою і залиште його на 10 хвилин.

Крок 8. Свинячі реберця поверніть в каструлю або розріжте і покладіть відразу в тарілки. Розлийте борщ по тарілках, заправте його сметаною і подавайте на стіл. Смачного!

Зелений борщ зі щавлем і яйцем

Зелений борщ зі щавлем і яйцем – перша страва, яке у багатьох асоціюється з теплим літнім періодом. Цей варіант борщу відрізняється невисокою жирністю і багатим вітамінним складом. Його варять зазвичай на овочевому або легкому курячому бульйоні.

Час готування – 1ч 40 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Окіст курячий – 0,4 кг.
  • Картопля – 240 гр.
  • Рис – 50 гр.
  • Щавель – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Морквина – 120 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Зелень (укроп, цибуля або петрушка) – 20 гр.
  • Вода – 2 л.
  • Олія без запаху – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Для варіння бульйону замість стегенця можна використовувати будь-які частини курячої тушки. Підготуйте всі продукти. Овочі і зелень добре помийте.

Крок 2. Курячий стегенце залийте холодною водою і поставте варитися. Після закипання зніміть пінку з поверхні бульйону, всипте сіль, зменшіть нагрів до мінімального і варіть ще 40-50 хвилин.

Крок 3. Готовий курячий бульйон процідіть через дрібне сито, м’ясо витягніть і остудити. Поверніть бульйон в каструлю і знову поставте на вогонь. Картоплю почистіть і наріжте кубиками. Коли бульйон закипить, викладіть в нього картоплю, варіть її на вогні нижче середнього 8-10 хвилин.

Крок 4. Рисову крупу промийте пару раз проточною водою, викладіть в каструлю з бульйоном, перемішайте і варіть на невеликому вогні 10-15 хвилин.

Крок 5. Очистіть цибулину і морквину, наріжте овочі кубиками. Викладіть нарізку на сковороду і обсмажте з олією протягом 8-10 хвилин. Обсмажену цибулю і моркву викладіть в каструлю з майбутнім супом, доведіть його до кипіння.

Крок 6. Куряче яйце розбийте в окрему ємність, злегка збовтайте його і викладіть в каструлю, швидко перемішуючи борщ.

Крок 7. Остигле до цього моменту куряче м’ясо відокремте від кісток і наріжте невеликими шматочками. Щавель наріжте невеликими відрізками. Викладіть ці продукти в борщ, перемішайте і варіть 5-7 хвилин від моменту закипання.

Крок 8. Свіжу зелень порубати ножем і викладіть в борщ. Також посоліть і приправте перцем за смаком, ще раз доведіть борщ до кипіння і приберіть каструлю з вогню.

Крок 9. Зелений борщ з щавелю з яйцем готовий, розлийте його по тарілках і збирайте сім’ю до обіду. Смачного!

Борщ з буряка з яловичиною

Борщ з буряка з яловичиною – ідеальне перша страва для сімейного обіду. Рецепт нескладний, але зажадає багато часу. Найдовшим процесом є варіння яловичого бульйону, адже це основа борщу і найголовніша його складова. При виборі м’яса перевагу найкраще віддати м’ясу на мозковій кісточці.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 8-10.

Інгредієнти:

  • Яловичина з кісточкою – 0,5 кг.
  • Сало свиняче – 200 гр.
  • Часник – 4-5 зуб.
  • Морквина середнього розміру – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 3 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Цукор – 1 щіпка.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
  • Буряк невеликого розміру – 2 шт.
  • Картопля середнього розміру – 2 шт.
  • Оцет яблучний – 1 ст.л.
  • Паста томатна – 2 ст.л.
  • Капуста білокочана невелика – 0,5 шт.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть каструлю ємністю 5 літрів. Викладіть в неї яловичину, залийте холодною водою. Поставте ємність на вогонь і доведіть рідина до кипіння. Після цього зменшіть вогонь до середнього і зніміть пінку з поверхні бульйону. Додайте чайну ложку солі і лавровий лист, варіть приблизно 1,5 години.

Крок 2. Коли бульйон буде готовий, витягніть з нього яловичину. Відокремте м’ясо від кістки, наріжте його шматочками і поверніть в бульйон.

Крок 3. Очищені цибулини і свиняче сало наріжте дрібними кубиками. Морквину і буряк натріть на терці з великими отворами.

Крок 4. На вогонь поставте сковорідку, розігрійте її і викладіть половину нарізаного сала. Смажте його протягом 3 хвилин, потім додайте цибулю, перемішайте і смажте ще 5-7 хвилин. Далі додайте морквину, смажте овочі помішуючи 5 хвилин. На іншій сковороді обсмажте сало, викладіть буряк, додайте оцет і цукор, смажте протягом 10 хвилин, помішуйте. Потім викладіть до буряку томатну пасту, смажте ще 2 хвилини.

Крок 5. Картоплю наріжте кубиками, капусту нашаткуйте тонкими смужками. Викладіть картоплю в киплячий бульйон, варіть 3 хвилини. Після цього викладіть капустяну нарізку, продовжуйте варити 5 хвилин. Далі перекладіть в каструлю дві овочеві засмаження, перемішайте і готуйте борщ приблизно 10 хвилин.

Крок 6. Зубчики часнику і петрушку дуже дрібно порубати ножем. Ці інгредієнти додайте в борщ, накрийте його кришкою, зніміть каструлю з вогню і залиште на 10 хвилин.

Крок 7. Класичний червоний борщ з яловичини подавайте зі сметаною і свіжим чорним хлібом. Смачного!

Борщ з куркою

Борщ з куркою – дієтичний, але не менш смачний варіант страви. У борщу немає строгих вимог до складу і технології приготування. Наприклад, якщо ви не любите капусту, то можна легко її виключити. А для оригінального смаку, завжди можна додати гриби.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Морквина середнього розміру – 1 шт.
  • Квасоля молода – 1 жменю.
  • Перець солодкий – 1-2 шт.
  • Капуста білокочана – ¼ шт.
  • Олія без запаху – для смаження.
  • Паста томатна – 3-4 ст.л.
  • Курка – 1 кг.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сметана / майонез – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Курячу тушку обмийте проточною водою, розріжте на частини, перекладіть її в каструлю і залийте водою. Після того, як вода закипить, злийте її, курку промийте. Знову складіть м’ясо в каструлю і влийте свіжу воду. Після закипання, зменшіть нагрів і варіть курячий бульйон на помірному вогні.

Крок 2. Очистіть буряк, помийте і наріжте соломкою, відправте її в каструлю до курки.

Крок 3. Картоплю почистіть, помийте і наріжте кубиками.

Крок 4. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, потім наріжте невеликими кубиками. Викладіть нарізку на розігріту поверхню сковороди і обсмажте до м’якості з олією.

Крок 5. Очистіть і натріть на великій терці морквину. Відправте її в сковороду до цибулі.

Крок 6. Разом з молодою квасолею викладіть в бульйон кубики картоплі. В цей же час наріжте солодкий перець і додайте його в бульйон.

Крок 7. Нашинкуйте капусту тонкою соломкою. Разом з овочевий засмажкою відправте капусту в борщ.

Крок 8. Посоліть і поперчіть борщ за смаком. коли овочі будуть готові, додайте в бульйон томатне пюре. Додайте томатну пасту.

Крок 9. Всипте в каструлю з борщем рубану зелень.

Крок 10. Коли борщ закипить, накрийте каструлю кришкою і залиште його на 10-15 хвилин. Після цього можна подавати борщ з куркою на стіл, за бажанням заправте його сметаною або майонезом. Смачного!

Пісний борщ без м’яса

Пісний борщ без м’яса – варіант смачної страви для вегетаріанського меню, розвантажувальних днів і Посту. Борщ вариться виключно з овочів, але зберігає насичений смак, густоту і чудовий аромат. До того ж вам не потрібно витрачати час на варіння м’ясного бульйону.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Буряк – 4 шт.
  • Капуста білокочана – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цукор – 2 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Масло виноградних кісточок – 30 мл.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ст.л.
  • Вода – 3,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі овочі за списком, добре їх помийте прохолодною водою. Слід попередньо очистити цибулю, морквину, буряк і картопля.

Крок 2. Картоплю наріжте невеликими кубиками. Викладіть нарізку в каструлю і залийте холодною водою. Закип’ятіть воду на сильному вогні, потім зменшіть його до мінімального.

Крок 3. У сковорідці прогрійте масло виноградних кісточок, воно дуже ароматне і однозначно зробить смак борщу ще яскравіше. Ріпчасту цибулю наріжте кубиками і викладіть на розігріту олію, смажте помішуючи до прозорості.

Крок 4. Морквину натріть на терці з великими отворами і додайте її до обсмаженому цибулі. Продовжуйте тушкувати овочі 10-15 хвилин, помішуючи лопаткою.

Крок 5. Буряк відваріть до напівготовності, потім наріжте соломкою. Додайте нарізку до овочів на сковороду, перемішайте.

Крок 6. До овочевої засмажки додайте лимонний сік і пару чайних ложок цукру. Смажте овочі, постійно помішуючи.

Крок 7. Капусту нашаткуйте соломкою і викладіть її в картопляний бульйон. Продовжуйте варити борщ, але не допускайте занадто сильного кипіння.

Крок 8. Помідори помийте, зробіть на кожному неглибокий надріз і опустіть овочі в окріп. Потім перекладіть помідори в холодну воду, після цього акуратно зніміть шкірку починаючи від надрізу. Наріжте помідори кубиками.

Крок 9. Помідори додайте до овочів на сковороді, перемішайте, зменшіть вогонь, накрийте ємність кришкою. Час від часу помішуйте овочі, щоб вони не пригоріли.

Крок 10. Капуста в бульйоні повинна стати м’якою і трохи прозорою.

Крок 11. Викладіть в бульйон овочеву засмажку, перемішайте.

Крок 12. Пісний борщ посоліть і додайте цукор за смаком, дайте йому покипіти 5 хвилин, додайте рубану зелень і подавайте на стіл. Смачного!

Холодний борщ з буряка

Холодний борщ з буряка – класика літньої кулінарії і цвях меню багатьох відкритих кафе і терас. Це чудове блюдо, наповнене свіжими овочами і зеленню, з освіжаючим яскравим смаком і неймовірно апетитним видом. Готується дуже просто.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Буряк – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода питна – 2,5 л.
  • Оцет яблучний – 1 ст.л.
  • Картопля середнього розміру – 5 шт.
  • Огірки середнього розміру – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 60 гр.
  • Кріп – 60 гр.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі яйця необхідно заздалегідь відварити круто. Варіть їх протягом 8-10 хвилин після закипання, потім остудити і очистіть від шкаралупи.

Крок 2. Буряк ретельно вимийте від залишків землі і піску. Розріжте один коренеплід на 4 частини, покладіть в каструлю, залийте 2 літрами води і поставте варитися. Влийте оцет, доведіть воду до кипіння, потім варіть овоч на середньому вогні 30-40 хвилин.

Крок 3. Варений буряк викладіть на тарілку і остудити. Потім наріжте соломкою. Буряковий відвар процідити, викладіть в нього буряк і приберіть в холодильник.

Крок 4. Частину буряку загорніть в фольгу і запікайте в духовці при 180 градусах протягом 40 хвилин. Після цього обдайте овочі холодною водою і дайте повністю охолонути. Наріжте буряк соломкою і викладіть в відвар, який знаходиться в холодильнику.

Крок 5. Картоплю почистіть, наріжте соломкою і залийте 500 мілілітрами холодної води. Доведіть воду до кипіння і сильно посоліть, варіть картоплю, прикривши кришкою, протягом 15 хвилин.

Крок 6. Потім зніміть каструлю з вогню, остудити картоплю в відварі. Перекладіть в контейнер. Закрийте кришкою і приберіть в холодильник.

Крок 7. Варені яйця і свіжі огірки наріжте дрібними кубиками. Зелень в довільному порядку порубайте ножем.

Крок 8. Картопляний відвар з картоплею з’єднайте зі буряковим і буряком, що знаходиться в ньому. Додайте всі інші подрібнені інгредієнти і перемішайте борщ. Блюдо посоліть і приправте до смаку, приберіть в холодильник на годину.

Крок 9. Холодний борщ подавайте в холодному вигляді разом зі сметаною. Смачного!

Червоний борщ з квасолею

Червоний борщ з квасолею хороший тим, що його можна подати в будь-який час року. Причому наявність квасолі в складі дозволяє готувати борщ на овочевому бульйоні і навіть воді. У будь-якому випадку у вас вийде дуже смачне і ситне блюдо для комплексного обіду.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Буряк – 1-2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Квасоля сушена – 1 ст.
  • Сіль кухонна – 1-1,5 ст.л.
  • Олія – 4 ст.л.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Капуста білокочана – ¼ шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Лист лавровий – 2-3 шт.
  • Морквина – 1-2 шт.
  • Паста томатна – 1-3 ст.л.
  • Цукор – 1-2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Сушену квасолю необхідно промити і замочити на 3-4 години. Після цього ще раз промийте квасоля і залийте її чистою холодною водою, варіть до готовності приблизно 40-60 хвилин.

Крок 2. Картоплю, моркву і ріпчасту цибулю очистіть і помийте. Картоплю наріжте кубиками, одну морквину наріжте тонкою соломкою, другу натріть на великій терці, ріпчасту цибулю наріжте невеликими кубиками.

Крок 3. Капусту обмийте і нашаткуйте ножем.

Крок 4. У каструлю з готовою квасолею влийте окропу. Щоб вийшло 2,5 літра рідини. Додайте в каструлю картоплю, морквяну соломку і капусту. Доведіть бульйон до кипіння і проваріть овочі протягом 10 хвилин під кришкою на помірному вогні.

Крок 5. Очистіть, помийте і натріть на великій терці буряк. На вогні прогрійте сковороду, влийте олію. Обсмажте буряк на середньому вогні протягом 4-6 хвилин.

Крок 6. Після цього викладіть зажарку з буряка в каструлю, посоліть борщ і продовжуйте варити його 10 хвилин.

Крок 7. Окремо на олії обсмажте терту на терці морквину і подрібнену ріпчасту цибулю. Готуйте овочі, помішуючи лопаткою, 3-5 хвилин. Потім додайте від однієї до трьох столових ложок томатної пасти, смажте ще 1-2 хвилини.

Крок 8. Овочеву засмажування викладіть в бульйон, всипте цукор і додайте лавровий лист, варіть ще 10-15 хвилин.

Крок 9. Борщ з квасолею готовий, зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште 20 хвилин. Подавайте борщ, заправивши сметаною. Смачного!

Класичний український борщ

Класичний український борщ – візитна картка і делікатес, який пробують туристи в першу чергу. Хоч борщ не назвеш простою стравою, його вміє добре готувати кожна господиня України. Ми розкриємо основні хитрощі цього традиційної національної страви.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 8-10.

Інгредієнти:

  • Яловичина на кістки – 0,8 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Сало товчене – для подачі.
  • Сметана – для подачі.

Для заправки:

  • Буряк невеликий – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста великий – 1 шт.
  • Морквина середнього розміру – 2 шт.
  • Картопля середня – 3 шт.
  • Перець червоний солодкий – 1 шт.
  • Капуста білокочана – ¼ шт.
  • Помідори середні – 4 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Оцет яблучний – 2 ст.л.
  • Сало свиняче топлене – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину обмийте проточною водою і викладіть її в каструлю. Залийте м’ясо холодною водою, так щоб рідина була вище на 5 пальців. Поставте варитися, після закипання знімайте з поверхні бульйону пінку і зменшіть нагрів. Цибулину, морквину і корінь петрушки очистіть і помийте. Розріжте ці інгредієнти навпіл і обсмажте на сухій сковороді до коричневої скоринки, перекладіть їх в каструлю до м’яса. Продовжуйте варити яловичий бульйон протягом 2,5 годин. За 15 хвилин до закінчення варіння додайте сіль за смаком і лавровий лист. Коли бульйон буде готовий, процідити його, м’ясо відокремите від кісток і наріжте шматочками, з мозкової кістки витягніть кістковий мозок.

Крок 2. Потім помийте і очистіть овочі для заправки борщу. Дрібними кубиками наріжте ріпчасту цибулю і солодкий перець, морквину і буряк натріть на терці з великими отворами, картоплю розріжте на середні за величиною часточки. Четвертинку капусти нашаткуйте тонкою соломкою, а помідори натріть на дрібній терці.

Крок 3. На вогонь поставте 2 сковороди, просушіть їх і на кожній розтопіть сало. В одну покладіть цибулю, а в другу буряк, обсмажте овочі протягом 5 хвилин. Далі до цибулі додайте морквину і солодкий перець. До буряку додайте яблучний оцет. Продовжуйте готувати ще 5 хвилин. Після цього буряк зніміть з вогню, а в другу сковороду викладіть подрібнені помідори, тушкуйте овочі ще 5 хвилин.

Крок 4. Бульйон закип’ятіть, викладіть в нього картоплю, варіть 10 хвилин. Далі вкладіть капусту, готуйте ще 5 хвилин. Потім викладіть овочеві засмаження, перемішайте, доведіть борщ до кипіння, варіть 10 хвилин.

Крок 5. Очищені зубчики часнику очистіть і разом із зеленню петрушки дрібно порубайте ножем. Викладіть в каструлю ці інгредієнти, а також м’ясо і кістковий мозок, посоліть і приправте до смаку. Доведіть борщ до кипіння, приберіть каструлю з вогню і дайте настоятися під кришкою протягом 15 хвилин.

Крок 6. Подавайте класичний український борщ з товченим салом і сметаною. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал