Віденські вафлі – це особливий вид солодкої або несолодкої випічки в формі прямокутників з глибокими осередками, які заповнюються різними видами начинок. Тісто для вафель замішується рідким, на основі борошна з вершковим маслом, яйцем, молочними інгредієнтами і розпушувачем, що робить випічку м’якою і пористою. Для випічки використовуються спеціальні кухонні гаджети, найчастіше електровафельниці.
Віденські вафлі на кефірі
Віденські вафлі на кефірі виходять більш легкими, повітряними і менш калорійними в порівнянні з класичним варіантом. Вони відрізняються хорошим смаком самі по собі, добре підходять і до солодкої, і до солоної начинці. Рецепт простий, не вимагає багато масла, а кількість цукру можна змінювати в залежності від обраної начинки, або замінити медом.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 10 шт.
Інгредієнти:
- Борошно – 300 гр.
- Кефір – 400 мл.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 10 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Розпушувач – 2 гр.
- Сода – 2 гр.
- Сіль – 2 гр.
- Олія – для змащування.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для вафель відміряти, згідно пропорції рецепта і заздалегідь витримати при кімнатній температурі, щоб були не холодними.
Крок 2. У посуді для замісу тіста міксером збити в пишну піну яйця з цукром. Налити до них кефір і просто перемішати.
Крок 3. В іншому посуді перемішати просіяне через сито борошно з сіллю, розпушувачем і содою.
Крок 4. Мучну суміш з’єднати з яєчно-кефірною масою і додати розтоплене в мікрохвильовці, трохи охолоджене вершкове масло.
Крок 5. Потім за допомогою вінчика замісити тісто до гладкої однорідної текстури. Тісто має вийти в міру густим. Якщо вийшло тісто густе, додайте трохи води.
Крок 6. Вафельницю добре розігріти і осередки змастити олією. У кожну клітинку покласти по дві столові ложки замішаного тіста, закрити кришку і випікати вафлі до рум’яного кольору.
Крок 7. Приготовлені віденські вафлі на кефірі подати до чаю теплими і в доповненні з будь-яким топпінгом. Смачного!
М’які вафлі на молоці в вафельниці
Тісто для м’яких вафель на молоці в вафельниці зазвичай замішують з додаванням вершкового масла в різних пропорціях. У цьому рецепті вам пропонується варіант замісу тіста тільки на борошні, молоці, яйці, цукрі і невеликій кількості олії. Десерт вийде смачним, більш корисним і бюджетним.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Борошно – 160 гр.
- Молоко – 1 ст.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 50 гр.
- Олія – 1 ст.л. + для змащування.
Процес приготування:
Крок 1. Яйця і цукор помістити в посуд для замісу тіста. Вінчиком або міксером їх збити в пишну масу.
Крок 2. Потім в цю масу вилити склянку молока і ще раз добре перемішати.
Крок 3. Борошно просіяти через сито, порційно пересипати до рідкої маси і одночасно замісити тісто до однорідної текстури.
Крок 4. До тіста налити столову ложку олії і ще раз перемішати.
Крок 5. Розігріти вафельницю, змастити її олією і столовою ложкою в осередку налити замішане тісто. Випікати такі вафлі протягом 1,5-2 хвилин, не більше, інакше можуть підгоріти.
Крок 6. Приготовлені в вафельниці м’які і ніжні вафлі на молоці перекласти на тарілку і подати до столу теплими.
Крок 7. До молочних вафель відмінно підійдуть свіжі ягоди, фрукти і будь-який солодкий топпінг. Смачного!
Віденські вафлі в духовці в силіконовій формі
Віденські вафлі в духовці в силіконовій формі, ідентичні за способом випічки за допомогою вафельниці і цей варіант має свої плюси: форми не потрібно змащувати маслом, в духовку можна одночасно помістити кілька формочок, що виходить швидше порційного випікання. У цьому рецепті тісто для таких вафель замішуємо на кефірі з вершковим маслом, яйцем і розпушувачем, а цукор можна додати на свій смак.
Час готування: 35 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Борошно – 120 гр.
- Кефір – 100 мл.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 90 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Розпушувач – 5 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед відміряти згідно пропорції рецепта і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти для вафель.
Крок 2. У мікрохвильовці розтопити вершкове масло і трохи остудити.
Крок 3. У посуді для замісу тіста вінчиком збити два яйця з цукром, перелити розтоплене масло і перемішати.
Крок 4. Потім в цю масу налити трохи підігрітий кефір і ще раз перемішати.
Крок 5. Борошно просіяти, змішати з розпушувачем, пересипати в кефірну суміш. Вінчиком замісити тісто до однорідної і досить рідкої текстури.
Крок 6. Включити духовку на 170 ° С. Тісто перелити в силіконову форму і поставити в духовку на 25-30 хвилин.
Крок 7. Приготовлені в духовці в силіконовій формі віденські вафлі подати до чаю в теплому вигляді. Смачного!
ПП дієтичні віденські вафлі
ПП дієтичні віденські вафлі можна приготувати з кабачків, гарбуза, яблука з додаванням малокалорійної борошна, крохмалю і яєць, тобто з тих продуктів, які відповідають вашій вимозі до ПП. Всі види тіста замішуються рідкої консистенції, як для оладок і випікаються в вафельниці, адже по суті поняття « військові вафлі » має на увазі тільки особливу форму випічки. У цьому рецепті тісто замішуємо на кефірі, борошні, розпушувачі, яйці і рослинній олії. Цукор замінюємо будь-яким цукрозамінником.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Борошно цільно-зернове – 110 гр.
- Кефір – 120 мл.
- Яйце – 1 шт.
- Алюлоза / еритрит – 20 гр.
- Олія – 20 гр.
- Розпушувач – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для ПП віденських вафлів.
Крок 2. У посуд для замісу тіста розбити яйце, насипати цукрозамінник і вінчиком збити в однорідну масу.
Крок 3. Налити в цю масу підігрітий кефір з олією і ще раз все добре перемішати.
Крок 4. У цю рідку суміш через сито просіяти борошно з розпушувачем. Вінчиком замісити тісто до однорідної рідкої консистенції.
Крок 5. Розігріти вафельницю, трохи змастити маслом, столовою ложкою викласти замішане тісто і спекти вафлі протягом декількох хвилин.
Крок 6. Приготовлені дієтичні віденські вафлі подати до чаю в доповненні ПП топпінгом. Смачного!
Віденські вафлі в мультіпекарі
«Мультипекар», як кухонний гаджет з безліччю знімних панелей, дозволяє господині приготувати віденські вафлі різної форми і розмірів: від великих м’яких, до тонких хрустких, які можна згорнути трубочкою. Тісто замішується за різними рецептами. У цьому варіанті тісто замісимо класичне: на вершковому маслі, молоці, яйцях і розпушувачі. Віденські вафлі вийдуть м’якими і пишними. Тісто краще замісити заздалегідь і на ніч поставити в холодильник.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 20 шт.
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 300 гр.
- Борошно – 700 гр.
- Цукор – 200 гр.
- Яйце – 6 шт.
- Молоко – 400 мл.
- Розпушувач – 15 гр.
- Лимонний сік – 1 ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Вершкове масло розм’якшити при кімнатній температурі, перекласти в посуд для замісу тіста і насипати цукор.
Крок 2. Міксером на середній швидкості ці інгредієнти збити в пишну білу масу.
Крок 3. Потім додати до збитого маслу 6 яєць.
Крок 4. Повторно збити все в однорідну пишну масу.
Крок 5. Вилити у збиту масу молоко і ще раз ретельно перемішати.
Крок 6. Потім додати сік лимона з дрібкою солі і знову добре перемішати.
Крок 7. Борошно просіяти через сито. Половину борошна столовими ложками висипати у збиту масу і міксером одночасно все перемішувати.
Крок 8. Потім висипати розпушувач з другою половиною борошна, додаючи її так само порційно.
Крок 9. Замісити тісто до однорідної густої текстури, щоб воно з ложки не стікало. Залишити тісто на півгодини, але краще на ніч поставити в холодильник.
Крок 10. Після цього часу включити мультипекар і встановити решітки для вафель. Змащувати маслом не треба. За 2 ст. ложки викладати тісто на кожну решітку. Закрити кришку і випікати вафлі в продовження 3 хвилин.
Крок 11. За цей час вафлі схопляться, але будуть ще блідими.
Крок 12. Для більш рум’яного кольору продовжити випікання ще 2-3 хвилини.
Крок 13. Приготовлені віденські вафлі в мультипекарі перекласти на сервірувальне блюдо, доповнити солодким топпінгом і подати до столу теплими. Смачного!
Сирні віденські вафлі в вафельниці
Сирні віденські вафлі в вафельниці, відрізняються від звичайних вафель більш ніжною, тане в роті консистенцією і відмінним смаком, який можна доповнити рубаними горіхами, цукатами або шоколадом. У цьому рецепті сирне тісто замісимо за допомогою кухонного комбайна і на класичних яйцях і сметани. Вершкове масло замінимо рослинним і смак доповнимо прянощами.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 20 шт.
Інгредієнти:
- Сир – 300 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Цукор – 0,5-1 ст.
- Олія – 100 мл.
- Сметана – 100 гр.
- Борошно – 1.5 ст.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Цедра лимона – 1 ч.л.
- Кориця – 1 ч.л.
- Ванілін – 2 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Сир з яйцями, сметаною, цукром, сіллю і зазначеними в рецепті прянощами перекласти в чашу кухонного комбайна або простого блендера. На режимі «Пульс» змішати їх в однорідну масу.
Крок 2. Борошно просіяти через сито, змішати з розпушувачем і пересипати в чашу. Вилити олію.
Крок 3. Ще раз на цьому режимі замісити тісто до однорідної текстури. Тісто дати 15 хвилин для вистоювання.
Крок 4. Добре розігріти електро-вафельницю. Порційно тісто виливати на решітки і випікати вафлі до рум’яного кольору. Спечені вафлі перекладати на решітку, щоб не стали дуже м’якими.
Крок 5. Приготовлені сирні віденські вафлі в вафельниці подати до столу в доповненні будь-яким солодким топпінгом. Смачного!
Віденські вафлі на сметані в електровафельниці
Віденські вафлі на сметані в електровафельниці відрізняються легким, ніжним смаком, не кришаться, краще тримають форму, що дозволяє їх використовувати для збірних десертів. Тісто замішуємо на сметані з додаванням яєць і вершкового масла, а кількість цукру можна зменшити при подачі вафель з солодким топпінгом.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Яйце – 3 шт.
- Цукор – 180 гр.
- Сметана – 230 гр.
- Борошно – 150 гр.
- Вершкове масло – 150 гр.
- Розпушувач – 5 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для вафель на сметані відразу відміряти, згідно пропорції рецепта. Борошно просіяти через сито.
Крок 2. У посуд для замісу тіста розбити три яйця, висипати цукор і вінчиком добре перемішати, щоб цукор розчинився повністю.
Крок 3. У цю масу додати сметану і розтоплене, трохи охолоджене, вершкове масло. Все ще раз перемішати.
Крок 4. Потім в сметано-яєчну суміш висипати борошно з розпушувачем і замісити тісто до однорідної текстури. Тісто залишити на 15 хвилин, щоб почав діяти розпушувач.
Крок 5. Добре розігріти електро-вафельницю і змастити маслом. Столовою ложкою наливати тісто і випікати вафлі до золотистого кольору.
Крок 6. Приготовлені в електровафельниці віденські вафлі на сметані розкласти по тарілках, доповнити обраним топпінгом і сервірувати до десертного столу або ранковому чаю. Смачного!
Віденські вафлі з сиром
Віденські вафлі з сиром, як несолодкий варіант, будуть у вас смачним і ситним блюдом для сніданку. Їх часто готують з додаванням борошна, розпушувача і молочних інгредієнтів. У цьому рецепті вам пропонується спекти віденські вафлі тільки на основі твердого сиру, яєць і зелені, а до них подати смажений бекон зі свіжими овочами.
Час готування: 25 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Яйце – 4 шт.
- Сир Пармезан – 230 гр.
- Кріп – 4 гілочки.
- Бекон – 3 шт.
- Помідори чері – 5 шт.
- Рукола – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта і потрібного вам кількості порцій, простий набір інгредієнтів. Увімкніть для нагріву електро-вафельницю, виходячи з інструкції до вашої моделі. На дрібній терці подрібніть шматок сиру пармезану.
Крок 2. В окремий посуд перекладіть подрібнений сир і розбийте до нього яйця.
Крок 3. Кріп промийте, просушіть серветкою і дрібно нашаткуйте.
Крок 4. Перекладіть нарізку кропу до сиру з яйцем і виделкою добре перемішайте. Сирну масу можна не солити, адже сир солоний.
Крок 5. Столовою ложкою викладіть сирну масу в вафельницю, закрийте кришку і випікайте вафлі в продовження 4 хвилин.
Крок 6. Спечені вафлі, а вони вийдуть красивого золотистого кольору, перекладіть на порційні тарілки.
Крок 7. На розігрітій сковорідці обсмажте до хрусткого стану скибочки бекону.
Крок 8. Приготовані віденські вафлі з сиром доповніть смаженим беконом, руколою, свіжими овочами і сервіруйте до сніданку. Смачного!
Віденські вафлі для електровафельниці без масла
Віденські вафлі можна спекти в електровафельниці без додавання в тісто вершкового масла, що текстуру їх робить дуже м’якою і ніжною. Цей варіант добре підходить для подачі вафлею з вершковим кремом або фруктовим конфі. Тісто замішуємо на борошні, молоці, сметани, яйцях і розпушувачі, а пропорція їх в цьому рецепті підібрана ретельно. Кількість цукру можна додати по особистому смаку.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Яйце – 3 шт.
- Цукор – 50 гр.
- Борошно – 150 гр.
- Молоко – 100 мл.
- Сметана – 50 гр.
- Розпушувач – 5 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Всі інгредієнти відміряти, згідно пропорції рецепта.
Крок 2. У посуд для замісу тіста розбити три яйця, висипати вибрану кількість цукру і вінчиком збити в однорідну масу.
Крок 3. Потім додати сметану і ретельно перемішати. Далі вилити молоко і знову ретельно перемішати. Такий почерговий заміс важливий для отримання хорошого тіста для вафель.
Крок 4. В отриману рідку суміш через сито просіяти борошно з розпушувачем.
Крок 5. Вінчиком замісити тісто до однорідної і досить рідкої текстури.
Крок 6. Добре розігріти електро-вафельницю і обсмажити вафлі до золотистого кольору. Час смаження залежить від моделі, зазначеної в інструкції.
Крок 7. Приготовлені в електровафельниці віденські вафлі без масла подати до столу в доповненні з обраним топпінгом. Смачного!