Вечеря без м’яса – це вибір тих, хто вважає за краще вживати в їжу перед сном виключно легкі продукти, які не доведеться перетравлювати шлунку до самого ранку. Розвантажте свій організм і приготуйте до вечері для всієї родини ситні і дуже смачні страви з овочів з різними добавками або крупи з всілякими соусами. Дана стаття особливо буде цікава тим, хто повністю відмовився від м’яса або ж прагнути скинути вагу.
Цвітна капуста в клярі на сковороді
Цвітна капуста в клярі на сковороді – це прекрасний спосіб доповнити раціон вашої родини смачним і корисним стравам, на приготування якого у вас піде не більше півгодини. Невеликі суцвіття, покриті сумішшю з молока, яєць і твердого сиру припадуть до смаку кожному!
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Цвітна кольорова – 250 гр.
- Молоко – 40 мл.
- Яйця – 1 шт.
- Сир твердих сортів – 30 гр.
- Борошно кукурудзяна – 30 гр.
- Лист лавра – 1 шт.
- Часник гранульований – ½ ч.л.
- Трави італійські – ½ ч.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Вилок капусти ділимо на суцвіття середнього розміру, відварюємо з додаванням солі і лавра 1-2 хвилини після кипіння.
Крок 2. Для кляру в піалу розбиваємо яйце і збиваємо з дрібкою солі.
Крок 3. Збите яйце приправляємо гранульованим часником, ароматними травами, чорним перцем, вливаємо молоко.
Крок 4. Сир подрібнюємо за допомогою терки з дрібними отворами і висипаємо до кляру разом з борошном.
Крок 5. Масу гарненько перемішуємо і занурюємо суцвіття.
Крок 6. Обсмажуємо капусту в клярі на маслі з усіх боків до золотистої скоринки.
Крок 7. Смачного!
Тушковані кабачки з рисом і овочами
Тушковані кабачки з рисом і овочами – це страва, яка ідеально підходить для тих, хто дотримується посту або повністю відмовився від споживання продуктів тваринного походження. Незважаючи на те, що до складу входить лише крупа і овочі, готове страву виходить дуже ситним і смачним.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Рис ( відварний ) – 100 гр.
- Кабачки – 150 гр.
- Морквина – 60 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Квасоля стручкова – 60 гр.
- Томати – 2 шт.
- Олія – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі очищаємо від шкурки і лушпиння – ополіскуванні водою. Цибулю і морквину ріжемо на сегменти середнього розміру і пасеруємо на гарячому маслі близько 3-4 хвилин, періодично помішуючи.
Крок 2. Доповнюємо овочі кубиками кабачка і стручковою квасолею, смажимо на сильному полум’ї ще 3-4 хвилини.
Крок 3. Томати обдаємо крутим окропом, видаляємо шкірку, м’якоть подрібнюємо і відправляємо до овочів в сковороді, підсолюємо.
Крок 4. У момент, коли всі овочі стали м’якими і підрум’янилися – додаємо сто грам відварного рису.
Крок 5. Складові страви ретельно перемішуємо і прогріваємо протягом 4-5 хвилин під кришкою.
Крок 6. Сервіруємо ароматне страва по порційних піалів і подаємо до столу. Смачного!
Запіканка з брокколі і цвітної капусти
Запіканка з брокколі і цвітної капусти – це низькокалорійна і корисна страва, яка приємно здивує вас своїми смаковими характеристиками і незрівнянним ароматом. Для того щоб страва вийшло більш вишуканим, рекомендуємо додати трохи натертого сиру і сметани для соковитості.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Брокколі – 250 гр.
- Капуста цвітна – 250 гр.
- Сир твердий – 80 гр.
- Молоко – 80 мл.
- Сметана – 40 гр.
- Яйця – 4 шт.
- Олія соняшникова – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Брокколі і капусту проварюємо в підсоленій воді протягом п’яти хвилин.
Крок 2. Для заливки в миску розбиваємо яйця, додаємо молоко, сметану, сіль і мелений перець для пікантності.
Крок 3. Збиваємо яйця з добавками за допомогою міксера або ручного вінчика.
Крок 4. Підсипаємо натертий сир – перемішуємо.
Крок 5. Форму для запікання промазуємо тонким шаром масла і розділимо овочі.
Крок 6. Брокколі і капусту заливаємо яєчною сумішшю, за бажанням верхівку здабрюємо жменею сиру.
Крок 7. Випікаємо страву протягом 40 хвилин при 180 градусах.
Крок 8. Запіканку подаємо до столу в теплому вигляді і насолоджуємося. Смачного!
Запіканка з макаронів з сиром і яйцем
Запіканка з макаронів з сиром і яйцем – це дуже просте в приготуванні, але в той же час нереально смачна страва, яка прекрасно підійде для повноцінного і ситного обіду або вечері для всієї родини. До того ж, для готування підійдуть не тільки свіжі макаронні вироби, але і вчорашні.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Макарони – 250 гр.
- Яйця – 3 шт.
- Кріп – 1 пучок.
- Сир твердих сортів – 100 гр.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Майонез – 1 ст.л.
- Олія – 1 ч.л.
- Суміш перців молота – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Макарони відварюємо в підсоленій воді до готовності.
Крок 2. Паралельно готуємо заливку: яйця збиваємо з додаванням майонезу, рубаної зелені, суміші перців і солі.
Крок 3. Збиваємо виделкою до однорідності.
Крок 4. З макаронів зливаємо надлишки рідини і пересипаємо в жароміцну форму, присмачену маслом.
Крок 5. Заливаємо макаронні вироби яєчної сумішшю з зеленню і відправляємо в духову шафу на 20 хвилин ( 180 градусів ).
Крок 6. Після закінчення часу посипаємо страву сирною стружкою і ставимо в духовку ще на кілька хвилин.
Крок 7. Обережно виймаємо форму з гарячої печі.
Крок 8. І порізавши, немов торт, подаємо до столу. Готуйте і отримуйте задоволення!
Класичний рататуй в духовці
Класичний рататуй в духовці – це традиційна страва Провансу, яка досить давно набуло популярності і в наших широтах. Що зовсім не дивно, адже поєднання печінках овочів виходить настільки вдалим, що приготувавши одного разу, ви будете повертатися до цього рецептом знову і знову!
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Перець зелений – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Баклажан – 250 гр.
- Кабачок – 250 гр.
- Помідори – 300 гр.
- Оливкова олія – 4 ст.л.
- Лист лавра – 1 шт.
- Трави прованські – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Цибуля і часник « звільняємо » від лушпиння і нарізаємо: цибуля – напівкільцями, часник – пластинами.
Крок 2. Перець вичищаємо від насіннєвої коробочки, вирізаємо плодоніжку, ріжемо довільними скибочками.
Крок 3. Кабачок і баклажан нарізаємо кубиками однакового розміру.
Крок 4. Соковиті томати ріжемо кубиком.
Крок 5. У сотейнику нагріваємо оливкова олія і пасеруємо цибулю з часником.
Крок 6. Через 4 хвилини в ту ж жароміцний посуд відправляємо перець, баклажан, ароматні трави, сіль і лаврушку – перемішуємо і смажимо 10 хвилин, потім зменшуємо полум’я і тушкуємо під кришкою протягом 10 хвилин.
Крок 7. Після засипаємо шматочки кабачка, помішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
Крок 8. Далі, викладаємо помідори і доводимо овочеву суміш до кипіння. Здабрюємо сіллю і чорним перцем на свій смак.
Смачного!
Салат з руколою, помідорами і авокадо
Салат з руколою, помідорами і авокадо – це популярна і нереально смачна закуска, яку можна виявити в меню більшості ресторанів і кафе. Сьогодні ми приготуємо це яскраве і корисне страву в домашніх умовах і доповнимо його сиром, який за смаком можна замінити бринзою або іншими розсольними сирами.
Час готування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Руккола – 1 пучок.
- Авокадо – 1 шт.
- Сир – 200 гр.
- Помідори « черрі » – 300 гр.
- Петрушка – ½ пучка.
- Цибуля зелена – ½ пучка.
- Часник – 1-2 зуб.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зелень ретельно промиваємо, струшуємо надлишки вологи і дрібно ріжемо, доповнюємо часником, пропущеним через прес.
Крок 2. Заливаємо петрушку і цибулю оливковою олією – гарненько перемішуємо.
Крок 3. В отриману суміш викладаємо половинки черрі – помішуємо.
Крок 4. Доповнюємо овочі кубиками авокадо.
Крок 5. Солимо і перчимо, орієнтуючись на свої переваги.
Крок 6. Підсипаємо 2/3 частини сиру до овочів.
Крок 7. Додаємо пікантну руколу.
Крок 8. Кількома рухами об’єднуємо компоненти, присипаємо залишилися сиром верх салату і приступаємо до дегустації. Смачного!
Тушкована капуста з томатною пастою
Тушкована капуста з томатною пастою – це самостійна страва, яку при бажанні можна подавати до столу також і в якості гарніру. Тонко нашаткована білокочана капуста, доповнена соусом і пригашена до м’якості – це ароматне і дуже смачне страву, яке допоможе вам урізноманітнити звичний раціон.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Капуста – 600 гр.
- Паста томатна – 1 ст.л.
- Цибулина – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Цибуля зелена – 2-3 пера.
- Вода – 2-3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тонко шинкуємо капусту.
Крок 2. Цибулину очищаємо і нарізаємо кубиками.
Крок 3. Морквину очищаємо від шкірки і подрібнюємо за допомогою бурачною терки.
Крок 4. Розігріваємо олію і обсмажуємо цибулю і морквину протягом 7-8 хвилини, періодично помішуючи.
Крок 5. Паралельно в тарілці солимо капусту і розминаємо її руками, щоб стружка пустила сік.
Крок 6. Капусту переміщаємо перемішуємо.
Крок 7. Тушкуємо інгредієнти під закритою кришкою близько 12-15 хвилин. До моменту, коли капустяна соломка стала м’якою, заливаємо томатну пасту, розведену в воді ( пропорція 1: 1 ).
Крок 8. Тушкуємо овочі без кришки ще 8-10 хвилин, солимо на свій смак.
Крок 9. Перед подачею присипаємо страву подрібненим зеленою цибулею. Смачного!
Класичний грецький салат
Класичний грецький салат – це середземноморська класика, яка давно стала, улюблена і серед нашого народу. Побалуйте себе неймовірно смачною і легкою закускою зі свіжих овочів, доповнених фетою або бринзою і заправленої якісним оливковою олією і лимонним соком.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Листя салат – 3 шт.
- Томати – 4-5 шт.
- Огірки – 1 шт.
- Цибуля червона – ½ шт.
- Маслини – 6-8 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Сир « фета » – 50 гр.
- Оливкова олія – 1 ст.л.
- Сік лимонний – 1 ч.л.
- М’ята суха – за смаком.
- Орегано – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Вимиті і обсушені листя салату рвемо руками або довільно нарізаємо.
Крок 2. Томати розрізаємо на 4-6 частин в залежності від розміру.
Крок 3. З огірка зчищаємо шкірку і нарізаємо півкільцями, великими скибочками ріжемо болгарський перець.
Крок 4. Очищену солодку цибулину розрізаємо на тонкі пір’я або півкільцями.
Крок 5. Укладаємо всі нарізані інгредієнти в сервірувальний глибокий страва, доповнюємо маслинами.
Крок 6. Розламуємо сир на великі шматки і викладаємо в салат. Заправляємо страву оливковою олією і лимонним соком, приправляємо орегано, сухою м’ятою, дрібкою солі і чорним перцем. Смачного!
Лобіо з червоною квасолі
Лобіо з червоної квасолі – це пікантна і в міру гостра страва, яка припаде до смаку всім любителям бобових культур. Для даного рецепта рекомендуємо використовувати червону квасолю сорти « Бордо », бо вона прекрасно зберігає свою форму навіть після термічної обробки.
Час готування – 4 ч.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 2-3.
Інгредієнти:
- Квасоля червона – 300 гр.
- Хмелі-сунелі – ½ ч.л.
- Перець солодкий болгарський – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Олія – 4 ст.л.
- Лист лавра – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Часник – 1-2 зуб.
- Томати – 1 шт.
- Перець гострий – 1 шт.
- Ядра волоських горіхів – 40 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Кінза / петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти за списком.
Крок 2. Замочуємо квасолю в холодній воді на кілька годин. Після міняємо воду і відварюємо до готовності, солимо в кінці термічної обробки.
Крок 3. Готові боби остуджуємо прямо в воді і, не втрачаючи часу, нарізаємо кубиком цибулину і солодкий перець.
Крок 4. Смажимо на маслі нарізку овочів до напівготовності.
Крок 5. З помідора видаляємо шкурку, м’якоть довільно подрібнюємо.
Крок 6. Викладаємо томат до перцю з цибулею, також додаємо слайси часнику, кільця гострого перцю, хмелі-сунелі, мелений перець, сіль і лавр – перемішуємо і протушкуюємо ще кілька хвилин на повільному вогні.
Крок 7. Ядра волоських горіхів перемелюємо в кавомолці або дробимо в ступці.
Крок 8. З квасолі зливаємо відвар, викладаємо бобову культуру до овочів разом з волоськими горіхами і рубаною зеленню – помішуємо і прогріваємо ще 3-4 хвилини.
Крок 9. Лобіо повністю готове до подачі. Смачного!