Варення з слив на зиму – просте домашнє частування, яке кожен пробував хоча б один раз. Варення варять з кісточками і без, з додаванням інших фруктів і прянощів. У добірці зібрані деякі варіанти, про які, можливо ви ніколи не чули. Тут і прості рецепти, і варіанти складніше.
Варення-п’ятихвилинка з слив
Варення-п’ятихвилинка з слив – швидкий варіант приготування, проте вимагає деякої підготовки. При такому способі фрукти зберігають максимум вітамінів. Любителі домашньої випічки з радістю використовують сливове частування. Млинці і оладки з таким варенням перетворюються в вишуканий десерт.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Сливи – 500 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо 500 грамів стиглих слив і 300 грамів цукрового піску.
Крок 2. Вимивши фрукти, виймаємо кісточки.
Крок 3. Сливи нарізаємо шматочками. Складаємо в сотейник.
Крок 4. Пересипаємо сливи цукром. Відставляємо на пару годин, щоб утворився сироп.
Крок 5. Банки і кришки обполіскуємо з використанням харчової соди.
Крок 6. Кришки складаємо в каструлю з киплячою водою.
Крок 7. Зверху розміщуємо грати і банки. Стерилізуємо над парою 15 хвилин.
Крок 8. Банки і кришки висушуємо на рушник.
Крок 9. Сотейник з фруктами встановлюємо на середній температурі. Закип’ятив, проварюємо 5 хвилин. Помішуємо варення, знімаючи пінку.
Крок 10. Фрукти за короткий час не втратять свою форму.
Крок 11. Сухі банки наповнюємо гарячим частуванням.
Крок 12. Закупорюємо банки кришками. Перевернувши кришками вниз, накриваємо рушником і чекаємо повного охолодження.
Крок 13. Баночки прибираємо на зберігання. Смачного!
Варення з жовтої сливи на зиму
Варення з жовтої сливи на зиму готується без попередньої підготовки. Рецепт спрощується тим, не потрібно діставати кісточки. Однак процес досить тривалий. Фрукти замочують в цукровому сиропі і варять в кілька етапів. Яскраве частування подають з чаєм.
Час готування – 3 дні.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Сливи жовті – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1,5 кг.
- Вода – 2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти.
Крок 2. Жовті сливи гарненько ополіскуємо.
Крок 3. Обговоривши плоди, наколюємо їх виделкою і перекладаємо у містку посуд.
Крок 4. У таз з двома склянками води всипаємо 1,5 кілограма цукрового піску.
Крок 5. Гарненько перемішуємо.
Крок 6. Поміщаємо таз на вогонь і кип’ятимо сироп.
Крок 7. Гарячим сиропом заливаємо підготовлені плоди і залишаємо наситиваться протягом доби.
Крок 8. Після цього з сиропу дістаємо фрукти і повторно кип’ятимо його.
Крок 9. У киплячий сироп закладаємо фрукти.
Крок 10. Банки ретельно промиваємо з содою і стерилізуємо в мікрохвильовці.
Крок 11. Кип’ятимо кришки.
Крок 12. Варення ставимо на плиту і кип’ятимо при мінімальній температурі, видаляючи піну.
Крок 13. Через 20 хвилин вимикаємо нагрів.
Крок 14. Чисті сухі банки наповнюємо бурштиновим варенням.
Крок 15. За допомогою ключа закриваємо ласощі.
Крок 16. Остудивши варення, переміщаємо заготовки в комору.
Крок 17. Подаємо частування з ароматним чаєм. Смачного!
Шоколадне варення з сливи з какао
Шоколадне варення з сливи з какао стане улюбленцем для гурманів і любителів експериментувати. Какао робить частування насиченим з оригінальним після-смаком. Приготування варення спочатку шокує, а після першої проби відмовитись від нього неможливо.
Час готування – 10 ч. 00 хв.
Час приготування – 1 ч. 00 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Сливи – 2 кг.
- Цукор-пісок – 1,5 кг.
- Какао-порошок – 100 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Вода – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Вимиті сливи обсушуємо і витягуємо кісточки. У каструлі з’єднуємо 100 мілілітрів води, очищені фрукти і 150 грамів цукрового піску. Встановивши на конфорці, кип’ятимо 20 хвилин.
Крок 2. Охолоджуємо варення.
Крок 3. Охололу масу пробиваємо блендером.
Крок 4. Засипаємо залишився цукор. Повертаємо на вогонь і готуємо 20 хвилин, прибираючи пінку. Знову остуджуємо.
Крок 5. Сливову масу прогріваємо і додаємо просіяне какао. Вимішуємо вінчиком і кип’ятимо.
Крок 6. Здобрюємо вершковим маслом. Варимо варення 20 хвилин.
Крок 7. Ополіскуємо банки і кришки з содою. Стерилізуємо і просушуємо. Банки наповнюємо запашним варенням і закриваємо кришками.
Крок 8. Перевертаємо ласощі догори дном. Вкутавши ковдрою, остуджуємо частування.
Крок 9. Банки прибираємо в комору. Коли хочеться поласувати, відкорковуємо смакоту. Смачного!
Сливове варення з апельсином
Сливове варення з апельсином стане відмінним доповненням для млинців або сирників. Цитрусовий після-смак з невеликою терпкістю від цедри робить частування оригінальним і цікавим. Готую таке варення не вперше і кожен раз захоплююся рецептом.
Час готування – 8 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Сливи – 1,5 кг.
- Цукор-пісок – 1,5 кг.
- Апельсини – 1 шт.
- Вода – 200 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Перебираємо сливи від зіпсованих примірників. Промиваємо плоди і витираємо насухо. Дістаємо кісточки.
Крок 2. Апельсин обдаємо окропом, обсушуємо. Знімаємо цедру. Ділимо фрукт на чотири частини.
Крок 3. У товстостінну ємність складаємо сливи. Наливаємо воду і розміщуємо на плиті. Довівши до кипіння, варимо 10 хвилин.
Крок 4. Відключивши нагрів, висипаємо цукор і розмішуємо. Охолоджуємо варення.
Крок 5. Охололе варення розміщуємо на конфорці. Після закипання знімаємо пінку і продовжуємо варити 20 хвилин. Прибираємо з вогню і охолоджуємо.
Крок 6. Сливову масу повертаємо на вогонь і приправляємо апельсиновою цедрою.
Крок 7. Видавлюємо цитрусовий сік. Варимо частування 5 хвилин.
Крок 8. Стерилізуємо промиті з содою банки і кришки зручним способом. Киплячою заготівлею наповнюємо банки. Закриваємо кришками і охолоджуємо в перевернутому стані під ковдрою.
Крок 9. Варення прибираємо на зберігання в льох. Взимку насолоджуємося ласощами. Смачного!
Варення з слив з корицею
Варення з слив з корицею своїм ароматом зводить з розуму. Для запашного частування використовують міцні плоди, щоб зберегти привабливий зовнішній вигляд. Варення виходить досить рідким і не підходить для начинки. А ось до млинчиків або сирників – саме те!
Час готування – 12 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Сливи – 1,2 кг.
- Цукор-пісок – 900 гр.
- Кориця – 8 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо інгредієнти.
Крок 2. Ополоснувши фрукти, обсушуємо плоди і розрізаємо уздовж, щоб витягти кісточки. Половинки слив складаємо в каструлю і засипаємо цукром. Ми залишаємо насититься на 3-4 години, щоб цукрові крупинки розтанули, і утворився сироп.
Крок 3. Встановивши на плиті, прогріваємо до появи бульбашок і відключаємо нагрів. Остуджуємо масу. Повторюємо всі дії ще раз, не перемішуючи варення.
Крок 4. Охололу масу знову прогріваємо, насипавши корицю. Обережно розмішуючи, розбиваємо грудочки. Накривши кришкою, кип’ятимо.
Крок 5. Промивши банки і кришки, стерилізуємо їх. Знімаємо з плити варення і наповнюємо стерильні банки. Закриваємо банки. Охолоджуємо, накривши ковдрою.
Крок 6. Банки з запашним частуванням прибираємо в прохолодне місце. Смачного!
Варення з слив з кісточками на зиму
Варення з слив з кісточками на зиму готується в кілька етапів. Процес нескладний, однак, охолодження вимагає тривалого часу. Сливове ласощі варять з щільних плодів, щоб зберегти цілісність фруктів. Частування подають з чаєм. Солодкоїжки будуть раді смачному варенню.
Час готування – 12 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 12
Інгредієнти:
- Сливи – 1 кг.
- Цукор-пісок – 6 ст.
- Вода – 4,5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо сливи і цукор. Відразу промиваємо банки і стерилізуємо їх з кришками.
Крок 2. Промивши плоди, кладемо їх на рушник і висушуємо. Фрукти проколюємо виделкою.
Крок 3. Сливи складаємо в посуд для варіння і заливаємо водою. Розміщуємо на плиті і прогріваємо 5 хвилин.
Крок 4. Проціджуємо фрукти від рідини. До рідини насипаємо цукор і варимо сироп.
Крок 5. У киплячий сироп вивантажуємо фрукти. Відключаємо нагрів і повністю остуджуємо.
Крок 6. Прогріваємо варення до появи бульбашок. Вимикаємо і настоюємо 12 годин. Таким чином, повторюємо дії ще 2 рази. В останній раз кип’ятимо, варення 15 хвилин.
Крок 7. Киплячим сливовим варенням заливаємо стерильні банки. Закриваємо ключем або закручуємо гвинтовими кришками. Остуджуємо, перевернувши банки. Заготовки прибираємо в комору. Їмо варення з чаєм. Смачного!
Варення з сливи на зиму з волоським горіхом
Варення з сливи на зиму з волоським горіхом стане улюбленим ласощами. Оригінальна частування готується просто і виходить неймовірно апетитним. Його використовують як самостійну смакоту, намазуючи на оладки або млинці, а також прослаюють десерти. Приготувавши варення одного разу, навряд чи можливо від нього відмовитись.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 7
Інгредієнти:
- Сливи – 500 гр.
- Вода – 100 мл.
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Волоські горіхи очищені – 60 гр.
- Бренді / ром / коньяк – 15 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувавши інгредієнти, переходимо до заготівлі смакоти.
Крок 2. Промиті плоди ділимо навпіл і виймаємо кісточки.
Крок 3. Фрукти складаємо в товстостінний посуд. Наливаємо 100 мілілітрів води. Розмістивши на плиті, чекаємо появи бульбашок. Мінімізуючи нагрів, тушкуємо фрукти 20 хвилин. Зрідка перемішуємо фрукти.
Крок 4. Засипаємо цукром. Розмішуємо, поки кристалики не розійдуться.
Крок 5. Горіхи перебираємо від шкаралупок і перегородок. Засипаємо до зливі. Варимо, поки маса не стане густою, не забуваючи помішувати. Заварюємо до бажаної консистенції.
Крок 6. Вводимо алкоголь. Перемішавши, кип’ятимо 5 хвилин.
Крок 7. Кришки і банки ополіскуємо в содовому розчині. Змиваємо під краном.
Крок 8. Закип’ятивши в каструлі воду. Закладаємо в окріп кришки.
Крок 9. Розмістивши на каструлі грати, встановлюємо банки дном вгору. Стерилізуємо 10 хвилин.
Крок 10. Банки і кришки обсушуємо на рушник.
Крок 11. Капнувши сиропом на блюдце, перевіряємо готовність. Якщо охолодивши в холодильнику, крапля не розтечеться, процес варіння завершено.
Крок 12. Сухі банки заповнюємо запашним ласощами.
Крок 13. Закрутивши банки і перевернувши вниз кришками, закутуємо чимось теплим і чекаємо охолодження.
Крок 14. Прибираємо заготовки в комору.
Крок 15. Насолоджуємося ласощами. Смачного!
Простий рецепт варення з синьої сливи на зиму
Простий рецепт варення з синьої сливи на зиму подужає навіть дилетант. Підготовка фруктів займає лічені хвилини і не обтяжить самого ледачого. Очищені сливи насититься в сиропі протягом доби, а далі справа за малим. Трохи вловима кислинка робить ласощі особливим.
Час готування – 1 добу 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Сливи – 1 кг.
- Цукор-пісок – 700 гр.
- Вода – 150 мл.
- Лимонна кислота – 3 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відбираємо стиглі і міцні сливи. Промиваємо фрукти і відділяємо від кісточок, розділивши вздовж.
Крок 2. Розчинивши у воді цукрові кристали і лимонку, варимо сироп.
Крок 3. Підготовлені фрукти вивантажуємо в киплячий сироп. Розмішавши, відключаємо нагрів. Ми залишаємо остуджуватися протягом доби.
Крок 4. Заготівлю розміщуємо на конфорці. Закип’ятив, заварюємо 5-10 хвилин. Готуємо банки, промивши і простерилізувавши відповідним способом.
Крок 5. Чисті сухі банки заповнюємо насиченим сливовим частуванням, закручуємо стерильними гвинтовими кришками. Ми залишаємо під ковдрою остигати. Охолонувші закатки переміщаємо в комору. Використовуємо в якості начинки або їмо підганяння з чаєм. Смачного!
Сливово-яблучне варення на зиму
Сливово-яблучне варення на зиму вариться за принципом «п’ятихвилинки». Фрукти залишаються цілими. Сироп виходить досить солодким і рідким. Частування подають з домашньою випічкою і ароматним чаєм. У процесі ніяких складнощів не виникне навіть у новачка.
Час готування – 12 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Сливи – 1 кг.
- Яблука – 1 кг.
- Вода – 100 гр.
- Лимонна кислота – 0,5 ч.л.
- Цукор-пісок – 1,6 кг.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувавши інгредієнти, переходимо до приготування варення. Фрукти ретельно промиваємо. Стерилізуємо вимиті банки і кришки звичним способом.
Крок 2. Сливи ділимо навпіл і виймаємо кісточки. Перекладаємо плоди у містку ємність для варіння.
Крок 3. Розрізавши яблука на часточки, видаляємо серцевину. Вивантажуємо до слив.
Крок 4. Змішавши воду з цукром, варимо сироп. Гарячим сиропом заливаємо фруктову нарізку.
Крок 5. Коли закипить маса, прибираємо пінку і заварюємо 10 хвилин. Відключаємо і охолоджуємо протягом 4-х годин. Проробляємо процедуру ще 3 рази. При варінні в заключний раз всипаємо лимонку і заварюємо 5 хвилин.
Крок 6. Гарячу заготівлю розливаємо по чистим банкам і закриваємо закаточним ключем. Остуджуємо в перевернутому стані, накривши махровим рушником. Прибираємо на зберігання. Дегустуємо з чаєм, млинцями або оладками. Смачного!